Χαμηλή Βαθμολογία των ΝΔ και ΠΑΣΟΚ σε Πολιτική Οικονομία και Δημόσια Διαχείριση!

Επειδή οι ηγεσίες των ΝΔ και ΠΑΣΟΚ είναι αναξιόπιστοι, μπορούμε να περιμένουμε οι ξένοι επενδυτές και χρηματοδοτικοί οργανισμοί να τους έχουν σε ψηλή υπόληψη; Μάλλον όχι….

Και γιατί να τους εμπιστεύουμε με τα δικά μας λεφτά;

Ο διεθνής οίκος Fitch υποβάθμισε την πιστοληπτική της ικανότητα από Α σε Α-

Σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας από Α σε Α- προχώρησε χθες ο διεθνής οίκος Fitch ύστερα από τον πρωτοφανή φετινό δημοσιονομικό εκτροχιασμό, που έχει ως αποτέλεσμα να εκτιναχθεί το έλλειμμα στο 12,5% του ΑΕΠ. Το χειρότερο είναι ότι ταυτόχρονα η Fitch αναθεώρησε σε αρνητικές τις προοπτικές της αξιολόγησης, στέλνοντας το μήνυμα ότι εάν δεν εφαρμοστεί μία οικονομική πολιτική που θα οδηγήσει σε διατηρήσιμη μείωση του ελλείμματος και του χρέους είναι ανοικτό το ενδεχόμενο περαιτέρω υποβάθμισης. Σε αυτήν την περίπτωση, τα ελληνικά ομόλογα δεν θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ούτε ως ενέχυρο για την άντληση ρευστότητας των τραπεζών από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Εν τω μεταξύ, χθες η Eurostat ανακοίνωσε τα στοιχεία για το έλλειμμα του 2008 που της κοινοποίησε το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο ανήλθε στο 7,7% του ΑΕΠ, αλλά αρνήθηκε να τα επικυρώσει εκφράζοντας επιφυλάξεις για την αξιοπιστία τους. Η Ελλάδα εμφανίζεται να έχει ήδη από πέρυσι το υψηλότερο έλλειμμα στην Ευρωπαϊκή Ενωση, πριν ακόμη την πλήξει η κρίση.

ΟΟΣΑ: Η Eλλάδα ξοδεύει υπέρογκα ποσά για τις δημόσιες υπηρεσίες

Πανάκριβα κοστίζει η λειτουργία των δημοσίων υπηρεσιών σε σύγκριση με τις 26 χώρες-μέλη του ΟΟΣΑ (Οργανισμός για την Οικονομική Συνεργασία & Ανάπτυξη), που εξετάζονται σε σχετική μελέτη. Σύμφωνα με στοιχεία του Οργανισμού για τη λειτουργία των δημοσίων υπηρεσιών απαιτούνται πόροι που ισοδυναμούν με το 8,2% του ΑΕΠ (στοιχεία 2006), ενώ μόνο δύο χώρες, η Ιταλία και το Βέλγιο, έχουν υψηλότερο κόστος λειτουργίας των υπηρεσιών. Μάλιστα την περίοδο 1995-2006 το κόστος λειτουργίας έχει μειωθεί κατά 7,6% του ΑΕΠ.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα στοιχεία για τις δαπάνες στον τομέα της Αμυνας. Η χώρα μας συναγωνίζεται τις ΗΠΑ, την Κορέα και την Αγγλία. Οι δαπάνες για εξοπλιστικά προγράμματα ανήλθαν το 2006 στο 2,3% του ΑΕΠ, ενώ όπως προκύπτει από τη μελέτη-έκθεση του ΟΟΣΑ το διάστημα 1995-2006 το ποσοστό αυτό αυξήθηκε κατά 0,6% του ΑΕΠ.

Αντίθετα, δραματικά είναι τα στοιχεία για την εκπαίδευση. Εκτός του γεγονότος ότι η χώρα μας είναι η τελευταία μεταξύ των χωρών-μελών του ΟΟΣΑ στις δαπάνες για την παιδεία, απέχουμε σημαντικά από τον μέσο όρο. Συγκεκριμένα, οι δαπάνες για την εκπαίδευση αποτελούν το 2,3% του ΑΕΠ, τη στιγμή που ο μέσος όρος ανέρχεται στο 5,6%! Μάλιστα, στο διάστημα 1995 - 2006 οι δαπάνες έχουν μειωθεί κατά 0,3% του ΑΕΠ.

Η Πορτογαλία για την εκπαίδευση διαθέτει το 7,1% του ΑΕΠ, η Ουγγαρία το 5,8%, η Πολωνία το 6%, η Ισλανδία το 8,3%, ενώ στην αμέσως χειρότερη θέση από την Ελλάδα βρίσκεται η Γερμανία, με μόλις το 4% του ΑΕΠ της να κατευθύνεται στην παιδεία.

Αρνητικά είναι και τα στοιχεία στον τομέα της υγείας. Η ελληνική κυβέρνηση αποδίδει μόλις το 4,7% του ΑΕΠ, τη στιγμή που ο μέσος όρος των χωρών μελών του ΟΟΣΑ είναι 6,5%. Ωστόσο, στο διάστημα 1995-2006 οι δαπάνες έχουν αυξηθεί κατά 0,9% του ΑΕΠ.

Αν και τα στοιχεία για την κοινωνική προστασία εμφανίζονται θετικά για την Ελλάδα, τα βήματα που έχουν γίνει για τη μείωση του ποσοστού της φτώχειας μάλλον είναι αποθαρρυντικά. Σύμφωνα με τη μελέτη του ΟΟΣΑ, η χώρα μας δαπανά το 18% του ΑΕΠ για κοινωνική προστασία, ενώ ο μέσος όρος στις 26 χώρες μέλη του ΟΟΣΑ είναι 15,2%.

Σύμφωνα με την έρευνα του ΟΟΣΑ, η Ελλάδα κατατάσσεται στην προτελευταία θέση μεταξύ των χωρών - μελών του ΟΟΣΑ, πριν από την Τουρκία, όσον αφορά το επίπεδο «ηλεκτρονικής» ετοιμότητας. Ιδιαίτερα χαμηλά είναι τα ποσοστά των πολιτών που χρησιμοποιούν υπηρεσίες ηλεκτρονικής διακυβέρνησης (e - government). Το ποσοστό των Ελλήνων, που ανέρχεται μόλις στο 10%, είναι το χαμηλότερο μεταξύ των 22 χωρών - μελών του ΟΟΣΑ που εξετάζονται στη συγκεκριμένη μέτρηση, σαφώς χαμηλότερο από το περίπου 35% που αντιστοιχεί στον μέσο όρο του ΟΟΣΑ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις