Γεώργιος Γρίβας - Διγενής: Μεγάλος Εθνικός Ήρωας

Ο Γρίβας ήταν τρείς φορές ήρωας: 1.) Επιτελάρχης της ΙΙ Μεραρχίας στο Αλβανικό μέτωπο, 2.) Ηγέτης της Οργάνωση Χ με καθοριστικό ρόλο στην απελευθέρωση της Μακρυγιάννης από τους συμμορίτες, 3.) Πολεμιστής την Κύπρο για ένωση με την Ελλάδα. Το κίνημα της Ένωσης έπαθε μεγάλο πλήγμα όταν απεβίωσε.

Ο Γεώργιος Γρίβας, γνωστός και με το ψευδώνυμο Διγενής, ήταν αξιωματικός του Ελληνικού Στρατού και αμφιλεγόμενη προσωπικότητα της ιστορίας της Κύπρου. Οργάνωσε και ηγήθηκε του αγώνα των Κυπρίων για Ένωση με την Ελλάδα, στην προσπάθειά του όμως αυτή δε δίστασε να αναλάβει ένοπλη δράση κατά Ελληνοκυπρίων οπαδών του ΑΚΕΛ, οι οποίοι για λόγους αντικουμμουνισμού κατηγορήθηκαν ότι συνεργάζονταν με τους Άγγλους,[1] και αργότερα κατά του αρχιεπισκόπου Μακάριου, προέδρου της Κύπριακής Δημοκρατίας, όταν θεώρησε ότι ο τελευταίος πρόδιδε τον «εθνικό αγώνα» για Ένωση.

Γεννήθηκε στη Χρυσαλινιώτισσα, στη Λευκωσία της Κύπρου, στις 5 Ιουλίου 1897 και μεγάλωσε στο χωριό Τρίκωμο της επαρχίας Αμμοχώστου. Αφού τελείωσε το σχολείο του Τρικώμου, πήγε στη Λευκωσία όπου φοίτησε στο Παγκύπριο Γυμνάσιο (1909-1915), διαμένοντας στην οικία της γιαγιάς του. Το 1916 μπήκε στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων από την οποία αποφοίτησε το 1919 με το βαθμό του ανθυπολοχαγού Πεζικού. Συμμετείχε στη Μικρασιατική εκστρατεία όπου πολέμησε γενναία. Για τη δράση του παρασημοφορήθηκε και προάχθηκε σε υπολοχαγό. Αργότερα, επιλέχθηκε να φοιτήσει στη Γαλλική Ακαδημία Πολέμου. Το 1925 προάχθηκε σε λοχαγό και το 1935 σε ταγματάρχη. Με την έναρξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου μετατέθηκε στη διεύθυνση επιχειρήσεων του Γενικού Επιτελείου Στρατού. Κατά την Ιταλική εισβολή εναντίον της Ελλάδας ο Γρίβας μετατέθηκε στο αλβανικό μέτωπο, ύστερα από διαρκή του αιτήματα, όπου και υπηρέτησε ως επιτελάρχης της ΙΙ Μεραρχίας. Κατά την διάρκεια της Γερμανικής κατοχής ίδρυσε στην Αθήνα την Οργάνωση Χ. Το 1946 παραιτήθηκε από την ενεργό υπηρεσία με το βαθμό του αντισυνταγματάρχη.

Μετά την απελευθέρωση της Ελλάδας μετέβη μυστικά στην Κύπρο με το ψευδώνυμο Διγενής και ίδρυσε την ΕΟΚΑ της οποίας ήταν και ο στρατιωτικός αρχηγός (πολιτικός αρχηγός ήταν ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος) με στόχο την εκδίωξη των Βρετανών από το νησί και την ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα. Η Βουλή των Ελλήνων, με το Νόμο 3944 που δημοσιεύτηκε στο Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως Α 51 στις 20 Μαρτίου 1959, προήγαγε ομόφωνα το Γεώργιο Γρίβα από αντισυνταγματάρχη σε αντιστράτηγο, του απένειμε ειδική σύνταξη, καθώς επίσης και τον τιμητικό τίτλο του "Αξίου Τέκνου της Πατρίδος".[2] Η Ακαδημία Αθηνών απένειμε στο Γρίβα το Χρυσό Μετάλλιο, την ύψιστη τιμή απ' όσες διαθέτει, κατά την πανηγυρική της συνεδρία της 24ης Μαρτίου 1959.[3]


Μετά την ανακήρυξη της Κυπριακής Δημοκρατίας το 1960 ο Γρίβας συνέχισε να αποτελεί ουσιαστικό παράγοντα των εξελίξεων. Αναχώρησε για την Ελλάδα, όπου έγινε δεκτός με μεγάλες τιμές και του απονεμήθηκε ο βαθμός του στρατηγού εν αποστρατεία. Τον Ιούνιο του 1964 τον ξαναέστειλε η κυβέρνηση Παπανδρέου επικεφαλής 5.000 στρατιωτών και ανέλαβε την αρχηγία των ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων και στη συνέχεια και της Εθνικής Φρουράς με τη διστακτική συναίνεση του Μακάριου. Το Νοέμβριο του 1967 ελληνοκυπριακές δυνάμεις υπό τις διαταγές του Γρίβα επιτέθηκαν στους Τουρκοκυπρίους στις περιοχές Άγιος Θεόδωρος και Κοφίνου δυτικά της Λάρνακας, ύστερα από εντάσεις και προκλήσεις μεταξύ των δύο πλευρών, με αποτέλεσμα τον θάνατο 22 Τουρκοκυπρίων και ενός Ελληνοκυπρίου. Η Τουρκία απείλησε να εισβάλει στο νησί και η εισβολή απετράπη μόνο με ανταλλάγματα την απόσυρση της ελληνικής μεραρχίας από την Κύπρο και την ανάκληση του Γρίβα στην Ελλάδα. Το καλοκαίρι του 1971, όταν οι σχέσεις του Μακαρίου με τη δικτατορία των Συνταγματαρχών είχαν ενταθεί, επέστρεψε κρυφά στην Κύπρο και ίδρυσε την ΕΟΚΑ Β' η οποία στελεχώθηκε κυρίως από πρώην άνδρες της ΕΟΚΑ και νέους που πίστεψαν ότι με τη δυναμική δράση θα πειθόταν ή θα εξαναγκαζόταν ο Μακάριος να ακολουθήσει τη γραμμή της Ένωσης. Πέθανε από καρδιακή προσβολή στο κρυσφήγετο του στη Λεμεσό στις 27 Ιανουαρίου 1974.

Παραπομπές
  1. Μιχάλης Μπουμπουρής, Μέρες δοκιμασίας, Λευκωσία, 1993
  2. Όμηρος Παπαδόπουλος, Οργάνωσις Χ: Τρία Χρόνια Τρείς Αιώνες, Νέα Θέσις, Αθήνα, 2000. 12, σελ. 170-177
  3. Παπαδόπουλος, σελ. 178-180

Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Ο Γρίβας ήταν ήρωας για έναν και μόνον λόγον,γιατί οργάνωσε την ΕΟΚΑ,τα άλλα που γράφεις για Χ και "συμμορίτες" είναι εκ του πονηρού...αν είναι ποτέ δυνατόν!!!
Ο χρήστης Greek Patriot είπε…
Τι θα έλεγες εάν οι ΕΑΜ έχει επικρατήσει, ο Γκρίβας καθόταν στα χέρια του και η Ελλάς έγινε μια κομουνιστική δικτατορία σαν την Βουλγαρία. Θα ήσουν ευχαριστημένος;

Επιπλέον ο Γκρίβας πολεμούσε στο μέτωπο Αλβανίας στον εθνικό στρατό. Ντροπή ήταν που υπεράσπισε την πατρίδα του με τον εθνικό στρατό και όχι το ΕΑΜ που στην αρχή σύμπραξε με τους Βουλγάρους με γραμμή τη Μόσχα για ανεξάρτητο Μακεδονικό κράτος;
Ο χρήστης Φοίβος είπε…
Κύριε "Greek Patriot", πρώτον ο άθρωπος Γρίβας ελέγετο και όχι Γκρίβας
Δεύτερον, η Ελλάδα είχε ενταχθεί στην σφαίρα επιρροής της "Δύσης" στη συμφωνία της Γιάλτας. Ο Στάλιν δηλαδή είχε γράψει το ΕΑΜ εκεί ...που δέ λέγεται (if you can follow what I say). Εξ ού και οι πλήστοι των ΕΑΜιτών που κατέληξαν στη Σ.Ε. εγκατεστάθησαν στην ...Τασκένδη.
Αρα, ενόσω η τότε Σ.Ε. ήταν αυτό που ήταν (you call it Communism, I call it Autocratic State Capitalism with socialist pretentions) η Ελλάδα ποτέ δεν εγίνετο Σοσιαλιστική Δημοκρατία τύπου Βουλγαρίας ή έστω Γιουγκοσλαβίας.
Επομένως, τα υπόλοιπα που λές, είτε εκ του πονηρού λέγονται είτε εξ αφελείας. In order to be sure that you understand me, I just wrote that most of what you say are either wishful falsifications of the truth or come out of your immense naivety.
It is a pity that Grivas (Γρίβας κι όχι Γκρίβας), είναι λοιπόν μργάλο κρίμα που ο Διγενής ηγήθηκε της ΕΟΚΑ-Β, γιατί κακόν είναι να εθελοτυφλούν ορισμένοι, αυτή η οργάνωση ποτέ δεν είχε ως στόχο την ένωση. Σίγουρα πολλοί εντάχθηκαν γιατί αυτό πίστεψαν αλλά αν δεν έχει ακόμη πλήρως αποδειχτεί, σύντομα θα φανεί από ιστορικά ντοκουμέντα ότι είναι η Αγγλία και οι ΗΠΑ που σε συνεργασία με τίς μαριονέττες τους τους χουντικούς συνταγματαρχαίους είχαν δημιουργήσει και οπλίσει την ΕΟΚΑ-Β. Στόχος ήταν η ικανοποίηση της Τουρκίας την οποία είχαν (και συνεχίζουν να έχουν) στα όπα-όπα λόγω της χρησιμότητάς της (όπως αυτοί τα λογαριάζουν) έναντι της Σ.Ε./ Ρωσσίας/ Περσίας/ Ισλαμιστές φουνταμελιστές.
αγναντούμ? comprente?

Έλλην Κύπριος Πατριώτης,
άλλως Sfoggari

Δημοφιλείς αναρτήσεις