Δευτέρα, 29 Ιουνίου 2009

Πόπη Αστεριάδη - Σκληρό Μου Αγόρι (1969)

20001965
February 25, 2008
(less info)
Το Νέο Κύμα εμφανίστηκε γύρω στο 1964, την περίοδο δηλαδή που το έντεχνο, λαϊκό τραγούδι είχε αρχίσει να ωριμάζει.
Ο ρόλος του στην πορεία και τη διαμόρφωση του ελληνικού τραγουδιού ήταν βασικός, χωρίς να είναι η βαθιά τομή, η ουσιαστική επανάσταση και η ριζική αλλαγή στη φόρμα και στο περιεχόμενο. Οι αναζητήσεις του και οι καταθέσεις του δεν έφτασαν στο ύψος εκείνων του Θεοδωράκη και του Χατζηδάκι. Ωστόσο, η παρουσία του είχε ένα ήθος και η προσφορά του ένα ιδιαίτερο αισθητικό αποτέλεσμα. Γιατί το σημαντικό με το Νέο Κύμα ήταν ο τρόπος με τον οποίο λειτούργησε και ο χώρος μέσα στον οποίο γεννήθηκε και αναπτύχθηκε. Η ύπαρξη του έφερε έναν καινούριο τρόπο ψυχαγωγίας σε μια μερίδα του κοινού και κυρίως της νεολαίας.
Την ονομασία του την οφείλει στο κινηματογραφικό κίνημα Nouvel Vague, που είχε ξεσπάσει στη Γαλλία προς το τέλος της δεκαετίας του '50 και το κύριο χαρακτηριστικό του, η ισορροπία ανάμεσα στο ελαφρό τραγούδι και στο έντεχνο λαϊκό, αποτελώντας τη χρυσή τομή.
Από τους συνθέτες κυριότερος εκπρόσωπος του Νέου Κύματος στον τόπο μας, είναι αναντίρρητα, ο Γιάννης Σπανός (άσπρα καράβια τα όνειρα μας, μια αγάπη για το καλοκαίρι, τάχα γιατί κ. α.).
Από τους κυριότερους στυλοβάτες του ο Νότης Μαυρουδής (άκρη δεν έχει ο ουρανός, θυμάσαι, φώναξε με κ. α.)
Αξιοσημείωτη η παρουσία του Λάκη Παπά (πάει κι αυτή η Κυριακή, κι ύστερα μου μιλάς για καλοκαίρι κ.α.) Πόπη Αστεριάδη κ.α.
Άλλοι, ίσως όχι τόσο γνωστοί αλλά με σημαντική προσφορά στη σύνθεση τραγουδιών του Νέου Κύματος είναι ο Γιώργος Ρωμανός, ο Σπύρος Παπάς, ο Γιώργος Κοντογιώργος , ο Βασίλης Τενίδης, ο Βασίλης Δημητρίου, η Ηλέκτρα Παπακώστα, ο Κώστας Μυλωνάς κ.α.
Category: Music
Tags: ποπη αστεριαδη σκληρο μου αγορι νεο κυμα popi asteriadi skliro mou agori

ΑΝΑΔΥΟΜΕΝΗ

1978 Β.Πιτσιλαδης-Γ.Κιουρκας
Απο την ομωνυμη τηλεοπτικη σειρα που προεβληθη απο την τοτε ΥΕΝΕΔ και σε επαναληψη το 1980 απο την ΕΡΤ.
Σκηνοθεσια Ερρικος Ανδρεου...Βαλσαμη,Κατρανιδης,Χατζηκουτσε λης,Λαμπροπουλου,με τον Χατζηκουτσελη να...γκρεμοτσακιζεται για να φερη ενα λουλουδακι στην Αναδυομενη...και την Κρατικη τηλεοραση να μην γνωριζει ποσα επεισοδια εχει στο αρχειο της (λενε για 2-3)καθως η πολιτικη παντα ηταν να ξαναγραφουν παλι πανω στις ταινιες για να μην αγοραζουν καινουριες....Αθανατη Ελλαδα!!!

barabakos1
May 12, 2009 Youtube.com

Δείγματα Ελληνικού Βυζαντινου Πολιτισμού

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...