Κυριακή, 30 Αυγούστου 2009

Δυναμική η ελληνορθόδοξη παρουσία στη Ζιμπάμπουε


E-mail
ΕκτύπωσηPDF

Συνέντευξη με τον Μητροπολίτη Ζιμπάμπουε Γεώργιο

georgios_zibabueΑκάματος εργάτης της Ορθοδοξίας στην Αφρικανική Ήπειρο, την τελευταία πενταετία, μεταφέρει το μήνυμα του Ευαγγελίου στη Ζιμπάμπουε. Ο Μητροπολίτης Ζιμπάμπουε, Γεώργιος, βρέθηκε στην Αθήνα, συμμετέχοντας πριν 15 ημέρες στην πανήγυρι του ιερού ναού Αγίας Μαρκέλλας στον Βοτανικό.

Τις λατρευτικές εκδηλώσεις, που παρακολούθησε πλήθος πιστών, πλαισίωσε η Φιλαρμονική του Δήμου Αθηναίων και δεκάδες κληρικοί, κάτω από την άψογη οργάνωση του δραστήριου Αρχιμανδρίτη του ναού Τιιμοθέου Καψάλη. Μετά τη λιτανεία, συναντήσαμε τον Σεβασμιώτατο – πνευματικό τέκνο του Μακαριστού Πατριάρχη Πέτρου – ο οποίος με χαρά δέχτηκε να μας μιλήσει για τον Ελληνισμό και την Ορθοδοξία στην Ζιμπάμπουε.

Στον ΖΑΧΑΡΙΑ ΓΕΩΡΓΟΥΣΗ

- Πότε ιδρύθηκε η Μητρόπολη της Ζιμπάμπουε;
- Η ελληνορθόδοξη κοινότητα της Ζιμπάμπουε ιδρύθηκε το 1968 και περιελάμβανε τότε όλες τις χώρες της «νοτιοτέρας» Αφρικής εκτός της Νοτίου Αφρικής (South Africa). Δηλαδή, τον Άγιο Μαυρίκιο, την Μαδαγασκάρη, την Μοζαμβίκη, το Μαλάουϊ, τη Ζάμπια, την Αγκόλα και την Μποτσουάνα.

- Πώς έφτασαν οι Έλληνες στη Ζιμπάμπουε;
- Οι Έλληνες πρωτοπήγαν στη Ζιμπάμπουε το 1950. Τους κάλεσαν οι Άγγλοι από τη Μοζαμβίκη για να φτιάξουν το σιδηρόδρομο της περιοχής. Οι σιδηροδρομικές γραμμές ξεκινούσαν από τη Μοζαμβίκη, περνούσαν από τη Ζάμπια και την Μποτσουάνα, διέσχιζαν τη Ζιμπάμπουε μέχρι και τη Ναμίμπια.

- Ποια είναι η πορεία του Ελληνισμού στη χώρα;
Το 1980 ήταν η καθοριστική χρονιά για τον Ελληνισμό της Ζιμπάμπουε που τότε αριθμούσε πλέον των 25.000 ψυχών. Οι Έλληνες δραστηριοποιούνταν στο εμπόριο και στις επιχειρήσεις με μεγάλη επιτυχία. Μετά το 1980 άρχισε η φθίνουσα πορεία με αποκορύφωμα το 2000, όταν εφαρμόστηκε ο ΝΟΜΟΣ ΠΕΡΙ ΔΗΜΕΥΣΕΩΝ ΤΩΝ ΠΕΡΙΟΥΣΙΩΝ ΤΩΝ ΛΕΥΚΩΝ.
Σήμερα, οι Έλληνες δεν ξεπερνούν τους 1.500. Η πλειοψηφία όσων αποχωρούν από τη Ζιμπάμπουε έχουν προορισμό τη Νότια Αφρική (South Africa), την Αυστραλία και την Ελλάδα. Όσοι παρέμειναν δίνουν δυναμικά το «παρών», ενώ κατάφεραν να εκλέξουν και βουλευτή στο Εθνικό Κοινοβούλιο της χώρας, τον Πέτρο Χαριτάτο.

- Μπορείτε να μας πληροφορήσετε για τη δράση της Μητρόπολής σας;
- Η οργανωμένη ιεραποστολική δραστηριότητα ξεκίνησε το 2001 με τον τότε Μητροπολίτη Ζιμπάμπουε και ΝΥΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΘΕΟΔΩΡΟ Β’. Αυτή τη στιγμή οι Αφρικανοί υπερβαίνουν τους 6.000. Υπάρχουν σε εξέλιξη πολλά ιεραποστολικά και ανθρωπιστικά προγράμματα. Αρωγοί σ’ αυτή την προσπάθεια είναι η ελληνική Πολιτεία μέσω του ΥΠ.ΕΞ., η Εκκλησία της Ελλάδας, η Εκκλησία της Κύπρου, οι οργανωμένοι ιεραποστολικοί σύλλογοι της Ελλάδας και γενικά οι φίλοι της Ιεραποστολής. Ο σημερινός πρέσβης της Ελλάδας είναι ο Μιχάλης Κουκάκης, ο οποίος ακολουθεί την παράδοση του εκάστοτε Έλληνα πρέσβη να συμπαραστέκεται στην προσπάθεια στήριξης του εναπομείναντα Ελληνισμού και προσφοράς τόσο των ομογενών, όσο και των δοκιμαζόμενων Αφρικανών Αδελφών μας. Ως Μητροπολίτης είμαι πολύ ικανοποιημένος από τη συνεργασία και με τον σημερινό πρέσβη, αλλά και με τους προκατόχους του, καθώς και με όλο το διπλωματικό προσωπικό της ελληνικής πρεσβείας.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ>>http://www.elora.gr/portal/index.php?option=com_content&view=article&id=1560:2009-08-03-14-26-41&catid=6:-&Itemid=3

«Ιμπεριαλιστικές» κινήσεις της Μόσχας στην εκκλησιαστική σκακιέραvartolomaios«Τοπίο στην ομίχλη» επικρατεί πλέον στις σχέσεις ανάμεσα στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και το Πατριαρχεί ο Μόσχας μετά την απόφαση του τελευταίου να συγκροτήσει ομάδα εργασίας με στόχο την επανεξέταση των πρωτείων στο χώρο της Ορθοδοξίας, τα οποία επικυρώθηκαν κατά την διάρκεια της 4ης Οικουμενικής Συνόδου στη Χαλκηδόνα. Ένα μήνα μετά την ιστορική – όπως χαρακτηρίστηκε – επίσκεψη του Πατριάρχη Μόσχας, Κύριλλου, στην Κωνσταντινούπολη, και το αίσθημα αισιοδοξίας που δημιούργησε για την ενότητα των δύο εκκλησιών, η κίνηση της Ρωσικής εκκλησίας «έρχεται» να παγώσει τις καρδιές των Φαναριωτών Ιεραρχών, οι περισσότεροι εκ των οποίων εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους για το τι μέλλει γενέσθαι.
«Δε θέλω να πιστέψω ότι ο Πατριάρχης Κύριλλος έχει πρόθεση ν’ αμφισβητήσει θέματα που έχουν παγιωθεί από αιώνες», τόνισε σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε ο ένας εκ των υπευθύνων της Επιτροπής Ενημέρωσης του Φαναρίου π. Δοσίθεος.


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ>>http://www.elora.gr/portal/index.php?option=com_content&view=article&id=1586:lr------&catid=6:-&Itemid=3

Οι Σκοπιανοί ετοιμάζονται να μας προβοκάρουνskopianoiΕμπρηστική προβοκάτσια στήνουν οι Σκοπιανοί, προσπαθώντας να εκμεταλλευθούν το παιχνίδι μεταξύ της Εθνικής Ομάδας Καλαθοσφαίρισης της χώρας τους και της αντίστοιχης ελληνικής, που θα διεξαχθεί στο Πόζναν της Πολωνίας στις 7 Σεπτεμβρίου, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Καλαθοσφαίρισης. Τα Σκόπια θα είναι ο πρώτος αντίπαλος της ομάδας μας στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, που θα διεξαχθεί στην Πολωνία από τις 7 ως τις 20 Σεπτεμβρίου, ενώ στον ίδιο όμιλο μετέχουν επίσης η Κροατία και το Ισραήλ.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ>>http://www.elora.gr/portal/index.php?option=com_content&view=article&id=1587:2009-08-28-16-42-44&catid=7:--&Itemid=2

Ο ΣΥΝ αποφυλάκισε (!) τον Ηλιόπουλο290809-syrizaΜε ανακοίνωσή της, η Νεολαία του Συνασπισμού τάσσεται υπέρ της λαθρομετανάστευσης, κάνοντας λόγο «για τις πρωτοβουλίες του αντιρατσιστικού κινήματος ανά την Ελλάδα και τη διοργάνωση του ΝΟ BORDER CAMP στη Μυτιλήνη». Διαβάστε:
«Αμέσως μετά τις ευρωεκλογές, η κυβέρνηση της ΝΔ, καθ' υπόδειξιν του ΛΑΟΣ, με την υστερική ενθάρρυνση των ΜΜΕ και την ενεργητική συγκατάθεση του ΠΑΣΟΚ, υλοποίησε μέσα στο καλοκαίρι ένα πογκρόμ διαρκείας εναντίον των μεταναστών με ή χωρίς χαρτιά: επιχειρήσεις σκούπας, βίαιες εκκενώσεις αυτοσχέδιων καταλυμμάτων στην Αθήνα και την Πάτρα με θύματα και ανήλικους, αυθαίρετες επαναπροωθήσεις, συλλήψεις και ξυλοδαρμοί, νόμοι ανασφάλειας και ανελευθερία για μετανάστες με ή χωρίς χαρτιά».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ>>http://www.elkosmos.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=2205:2009-08-29-09-36-08&catid=89:2008-10-10-10-48-18&Itemid=281

Αντι-επαγρύπνηση

Λοιπόν, το εκφραστικό όργανο της Προοδευτικής(φοιτητικής παράταξης του ΑΚΕΛ), η Φοιτητική Έπαλξηέκανε αναφορά και στους ακραίους-εθνικιστές-σοβινιστές-φασίστες-ακροδεξιούς-μπλα μπλα μπλα όπως ήταν φυσικό.Αν δεν πάρουν την δόση τους εκεί στο ΑΚΕΛ θα σκάσουν!


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ>>http://ellines-antepithesi.blogspot.com/2009/08/blog-post_30.html

ΤΙ ΛΕΝΕ ΤΑ ΞΕΝΑ ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΩΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΙΣ ΦΛΟΓΕΣ..

Οι πραγματικοί αριστεροί είναι ασυμβίβαστοι και πατριώτες.

Το παρακάτω κείμενο το λάβαμε από μια νεαρή κοπέλα από τηνηρωοτόκο Πελοπόννησο.Και για να προλάβω αντιδράσεις, δεν έχει καμία σχέση με την Χρυσή Αυγή, αντιθέτως ψηφίζει Αριστερά!

…Κύπρος...
Ελληνικό νησί ή όχι;
Από τη μια πλευρά ο λαός κι από την άλλη οι πολιτικοί..
Εισβολή 1974..Τι έφταιξε τελικά;
Η Χούντα, ο Παπαδόπουλος, ο Ιωαννίδης;
Οι Εγγλέζοι και οι Αμερικάνοι που κρατούσαν εμμέσως τα ηνία;
Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν έφταιξε ο ελληνικός λαός!
Ποιος Ελλαδίτης ήθελε να ζήσει ο αδελφός του την τουρκική εισβολή;
Αφού και στην Ελλάδα εκείνο τον καιρό η ελευθερία σαν ιδανικό δεν υπήρχε! Δικτατορία, Καταπίεση, Πολυτεχνείο!
Οι πολιτικοί και τα μεγάλα συμφέροντα φρόντισαν ώστε να μην μπορούμε να βοηθήσουμε τα αδέλφια μας.Αυτοί είχαν την εισβολή εμείς τη δικτατορία των Συνταγματαρχών..

Προέλαση προς ΠρούσαΟ Γεώργιος Παπασημάκης διαβάζει απόσπασμα απο το βιβλίο του Γιάννη Καψή "Χαμένες Πατρίδες" όπου περιγράφεται η νικηφόρος προέλαση της Στρατιάς Μικράς Ασίας προς Προύσα.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...