Πέμπτη, 10 Σεπτεμβρίου 2009

Ένωση με την Κύπρο σαν νέο εθνικό όραμα


Η πολιτική σκηνή στην Ελλάδα είναι μια γκρίζα ζώνη χωρίς προοπτικές και οράματα. Ο κόσμος ανησυχεί για το μέλλον και στριμώχνεται οικονομικά. Οι πολιτικός κόσμος δείχνει φθορά και κούραση. Παρά διαμάχη ιδεών και πολιτικών, έχουμε ένα απέραντο λασπροπόλεμο στην εκλογική διαμάχη. Το μόνο επιχείρημα να ψηφίσει το ΠΑΣΟΚ ή τη ΝΔ είναι τον εκβιασμό να μην κερδίσει το αντίπαλο κόμμα – η λογική του χειρότερου κακού!


Για ξεφύγουμε από τα παραπάνω, ας ξεκινήσουμε να κλείσουμε τον κύκλο της Μεταπολίτευση οπού άρχισε με το Κυπριακό. Η Τουρκική εισβολή ήταν μια βαθιά πληγή στην αυτοπεποίθηση των Ελλήνων. Από κει και πέρα, οι πολιτικοί μας πέσανε σε αμυντικές θέσεις. Στα τελευταία χρόνια οι μοναδικές εξελίξεις μείζονος σημασίας ήταν η ένταξη στην ΕΕ και η συμμετοχή στο Ευρώ. Απ’ κει και πέρα, η ΕΕ έγινε η μεγάλη πανάκεια να λύσει όλα τα εθνικά θέματα. Οι πολιτικοί μας υιοθέτησαν μια παθητική νοοτροπία.


Εμείς προτείναμε μια προσεχτική εξέταση της ένωσης με την Κύπρο σαν εθνικό όραμα να ξεφύγουμε από τη παρούσα στασιμότητα. Τα ωφελήματα είναι πολλά:


· Μεγάλη γεωγραφική επέκταση της χώρας μας στο ανατολικό μεσόγειο ως πύλη στη Μέση Ανατολή.

· Τα άγονα νησιά σαν την Ρω και Καστελόριζο θα συνδέονται σαν κρίκος μέσα στο καινούργιο γεωγραφικό δεδομένο.

· Η Κύπρος θα προσθέσει γεωπολιτικό βάρος στην Ελλάδα σαν μεγαλύτερη χώρα και η ενσωμάτωση της Κύπρου καταστεί την καλύτερη εγγύηση της ασφάλειας του Ελληνικού στοιχείου στο νησί με την Ελλάδα μέλος του ΝΑΤΟ και την παρουσία των ελλήνων ενόπλων δυνάμεων στο νησί.

· Η επέκταση θα συνεισφέρει στη λύση της δημοσιο-οικονομικής αδιέξοδου της χώρας μας. Η Κύπρος είναι στη θέση νούμερο 40 στην κατάταξη της Παγκόσμιας Τράπεζας όπου η Ελλάδα λαμβάνει την 140η θέση. Με την άθροιση της ΑΕΠ της Κύπρου αμέσως θα ελαττωθεί την υπερχρέωση (το 2007 Ελλάδα 89,5% ΑΕΠ/ Κύπρος 59,6% ΑΕΠ) και το σύνολο ΑΕΠ μαζί με την Κύπρο θα είναι σημαντικά αυξημένα.

· Συνιστάται μια σημαντική βελτιωμένη βάση για μια ρύθμιση με την Τουρκία για την εισβολή του 1974 παρά ένα καινούργιο σχέδιο Ανάν.


Η ένωση εξαρτάται από την επιθυμία του Κυπριακού λαού. Είναι μια αφορμή για αναγκαίες θεσμικές αλλαγές στην εναρμόνιση των δύο χωρών να βγούμε ενισχυμένοι. Λύνει καίρια προβλήματα για τις Βρυξέλλες και το Ουάσινγκτον. Δίνει όραμα στο ελληνικό πολιτικό κόσμο.


Με μια μεγαλύτερη οικονομία και προσβάσεις στη Μέση Ανατολή μπορεί να προελκύσει μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον καθώς αυξημένη συμμετοχή από την ελληνική διασπορά. Είναι μια αφορμή να προωθήσουμε παλιννόστηση διασποράς για την επίλυση του δημογραφικού μας πρόβλημα μαζί με μείωση και έλεγχο της μεταναστευτικής ροής. Με την ενσωμάτωση της Κύπρου θα τελειώσει το κύκλο της Μεταπολίτευσης.


Είναι έτοιμα τα πολιτικά μας κόμματα και ηγεσίες για την παραπάνω πρόκληση;

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...