Τετάρτη, 16 Σεπτεμβρίου 2009

Οικουμενικόν πατριαρχειον κωνσταντινουπόλεωςΤο Οικουμενικό Πατριαρχείο είναι το πρώτο τη τάξη από τα Πρεσβυγενή Πατριαρχεία. Το πρωτείο του Οικουμενικού Πατριάρχου, ο οποίος είναι ο πνευματικός ηγέτης των απανταχού Ορθοδόξων, και η διεθνής αποστολή του αναγνωρίζονται και στην Συνθήκη της Λωζάννης,ο ίδιος ο Επικεφαλής της τουρκικής αντιπροσωπείας Ismet Pacha τον αποκαλεί “Chef de l’ Eglise Greque Orthodoxe”). Σημειώνεται ότι κατά τις διαπραγματεύσεις της Λωζάννης, η Τουρκία ζήτησε πιεστικά την απομάκρυνση του Πατριαρχείου από την επικράτειά της αλλά συνάντησε τη σθεναρή αντίδραση του Ελευθερίου Βενιζέλου και των άλλων αντιπροσωπειών.
Ήδη από την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάννης το 1923, η Τουρκία αποδύθηκε σε μία συντονισμένη προσπάθεια για την αποδυνάμωση του Οικουμενικού Πατριαρχείου, το οποίο αντιμετώπισε ως ένα δυνάμει κίνδυνο, που έπρεπε να εξαλειφθεί. Περιόρισε την εκλογή του Πατριάρχη μεταξύ των κληρικών που έχουν την τουρκική ιθαγένεια και ασκούν εκκλησιαστικά καθήκοντα εντός Τουρκίας. Του δήμευσε ναούς και ακίνητα, αποκτηθέντα από δωρεές. Προσπάθησε να το υποκαταστήσει μέσω της δημιουργίας μίας κρατικά ελεγχόμενης οντότητας/ ως «εκκλησίας», ,του λεγομένου «Τουρκορθοδόξου Πατριαρχείου» με επικεφαλής κάποιον άγνωστο «Παπα-Ευθύμ». Το μόρφωμα αυτό, παρά την υποστήριξη των αρχών, παρέμεινε χωρίς «ποίμνιο». Ωστόσο, κατόρθωσε, με την ενθάρρυνση βεβαίως των αρχών, να σφετερισθεί τέσσερις ναούς από την ιστορική ομογενειακή κοινότητα του Γαλατά, μαζί με την μεγάλης αξίας ακίνητη περιουσία τους.
Επιπλέον, οι απηνείς διώξεις κατά της ελληνικής ομογένειας στην Κωνσταντινούπολη, οι οποίες κορυφώθηκαν με τα γεγονότα των λεηλασιών και άλλων εγκληματικών ενεργειών του Σεπτεμβρίου 1955 και τις μαζικές απελάσεις Ελλήνων πολιτών πού ακολούθησαν το 1964, σε συνδυασμό με τα μέτρα κατά του Πατριαρχείου και την απαγόρευση της λειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης (1971), το αποδυνάμωσαν έτι περαιτέρω εντός Τουρκίας αλλά δεν κατόρθωσαν να μειώσουν την ακτινοβολία και την θέση του στο διεθνές στερέωμα. Σε μία έκφραση αναγνωρίσεως της οικουμενικής αποστολής του, πολλοί ξένοι ηγέτες επισκέπτονται την έδρα του Πατριαρχείου και πολλοί άλλοι προσκαλούν τον Οικουμενικό Πατριάρχη να επισκεφθεί επισήμως την χώρα τους.
Η Τουρκία εξακολουθεί να παραβιάζει τις προβλέψεις σχετικά με τις μειονότητες, πού περιέχονται στο κείμενο της Συνθήκης της Λωζάννης (άρθρα 14 και 37-45), αλλά και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (άρθρο 9, περί θρησκευτικής ελευθερίας).

ΚΥΠΡΟΣ - ΟΙ ΘΕΡΜΟΠΥΛΕΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΟΛΟΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΣΕ ΚΥΠΡΟ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑ ΕΤΟΙΜΑΖΟΝΤΑΙ ΝΑ ΞΕΠΟΥΛΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΜΕΣΩ ΕΝΟΣ ΝΕΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΑΝΑΝ


Η "ΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ" ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΕΝΑ ΕΓΓΡΑΦΟ:

"ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΟΡΘΟΥ ΝΑΙ"


Έλληνες,

Aγκαλιάστε αυτή την ταπεινή αλλά ηρωϊκή προσπάθεια πατριωτών της Κύπρου.
Διαβάστε την Πρόταση και ΑΠΑΙΤΗΣΤΕ να υιοθετηθεί απο την Κυπριακή και Ελληνική Κυβέρνηση.

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΗ ΔΙΖΩΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ

ΝΑΙ ΣΕ ΜΙΑ ΟΡΘΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΡΕΠΗ ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΜΑΣ!

Σε πρώτη Πανελλήνια ηλεκτρονική δημοσίευση η "Πρόταση του Ορθού ΝΑΙ" απο το ιστολόγιο "Έλληνες Αντεπίθεση"!

www.ellines-antepithesi.blogspot.com

Αθήνα- Οι Καλάς κινούν γην και ουρανό για τον Λερούνη


Σημείο ζωής δεν έχει δώσει, έξι μέρες μετά την απαγωγή του, ο Θανάσης Λερούνης, ο Έλληνας δάσκαλος των Καλάς. Ούτε και οι απαγωγείς του. Ουδείς, μάλιστα, επισήμως τουλάχιστον, φέρεται να γνωρίζει ποιοι ακριβώς είναι οι ένοπλοι (ληστές ή Ταλιμπάν;) που τον άρπαξαν τις πρώτες πρωινές ώρες της περασμένης Τρίτης μέσα από το Καλασαντούρ, το Πολιτιστικό Κέντρο των Καλάς στο ορεινό χωριό Μπρουν της κοιλάδας Μπαμπουρέτ, στην επαρχία Τσιτράλ στο βορειοανατολικό Πακιστάν. Απαιτήσεις για λύτρα δεν έχουν δημοσιοποιηθεί.

Κι ενώ η υπόθεση Λερούνη έχει αποκτήσει ευρεία δημοσιότητα, ως θέμα ασφάλειας, στον Τύπο του Πακιστάν και κυκλοφορεί σε ιστοσελίδες και ιστολόγια ανθρώπων μη κυβερνητικών οργανώσεων διεθνώς, οι Καλάς, οι άνθρωποι κοντά στους οποίους έχει περάσει τα τελευταία 15 χρόνια της ζωής του, δεν μένουν άπρακτοι.

Ο Λερούνης, μεταξύ άλλων, είναι και θέμα τιμής για τη φυλή τους - είτε των παραδοσιακών παγανιστών είτε της μουσουλμανικής μερίδας τους. Μετά τη διαδήλωση της περασμένης Πέμπτης, όπου κυριολεκτικά πρωτόφαντο ήταν να εμφανιστούν γυναίκες Καλάς από τα βουνά τους στην πόλη του Τσιτράλ, οι Καλάς προχώρησαν σε παραπέρα δράση: Σύμφωνα με τον Ουαζιρζαντά Καλάς, εκπρόσωπο της κοινότητας, με απόφαση διαφυλετικού και διαθρησκευτικού συμβουλίου τους, ορίστηκε 12μελής επιτροπή μουσουλμάνων Καλάς με επιρροή που έχουν ήδη περάσει τα βουνά των αφγανοπακιστανικών συνόρων και βρίσκονται στο Νουριστάν, ψάχνοντας να βρουν κάποιο σύνδεσμο με τους απαγωγείς του Λερούνη.

Ότι οι απαγωγείς του τον πήγαν στο Νουριστάν, θεωρείται σίγουρο: Την Τρίτη το πρωί, βοσκός κοντά στα σύνορα είδε μια ομάδα ενόπλων ανδρών να μεταφέρουν ένα ξένο από συγκεκριμένο ορεινό μονοπάτι που καταλήγει στο Αφγανιστάν. Οι ένοπλοι πήραν μαζί τους για λίγο τον βοσκό, τον ανάγκασαν μάλιστα να κουβαλήσει στην πλάτη του τον Λερούνη, για να περάσουν κάποιες ανηφορικές κακοτοπιές. «Φαινόταν καλά στην υγεία του», φέρεται να είπε ο άνθρωπος αυτός στις πακιστανικές Αρχές ασφαλείας, από τις οποίες συνελήφθη και ανακρίθηκε ως συγγενής ενός ντόπιου οδηγού που χρησιμοποίησαν οι ένοπλοι για να τους πάει στο χωριό που ζούσε ο Λερούνης.

Στην Πεσάουαρ, την κοντινότερη στην επίμαχη περιοχή πακιστανική μεγαλούπολη, ένας πρίγκηπας των Καλάς, ο πρίγκηπας Τζαβέντ, σε συνέντευξη Τύπου καταδίκασε προχθές την απαγωγή του Λερούνη και ζήτησε αυξημένη παρουσία δυνάμεων ασφαλείας στα βουνά και στις κοιλάδες των Καλάς στον Ινδοκαύκασο: «Συνορεύουμε -είπε- με το Αφγανιστάν, από όπου οι απαγωγείς μπαινοβγαίνουν ατιμώρητοι. Η κυβέρνηση έχει πολλά έσοδα από τον τουρισμό στην περιοχή μας, όμως τίποτε δεν έχει κάνει για τον λαό».

Πηγές: Ελευθεροτυπία, www.dawn.com, www.patronusanalytical.com, www.allvoices.com,http://omogeneia.ana-mpa.gr/press.php?id=7274

Λευτεριά στον Αθ.Λερούνη. Τον δάσκαλο των Kalasha στο Β.Δ ΠακιστάνΟ Έλληνας εκπαιδευτικός Αθανάσιος Λερούνης, πρόεδρος της ΜΚΟ "Ελληνες Εθελοντές, που δραστηριοποιείται απο το 1995 στα χωριά των Κalasha, έπεσε θύμα απαγωγής απο ένοπλους Ταλιμπάν στις 2/9/2009.


Δείτε τη σχετική ομάδα στο>> http://www.facebook.com/group.php?gid=153039071941
ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΟΜΟΓΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ ΓΙΑ ΠΤΗΣΕΙΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ

Νέα Υόρκη

Της Ρεβέκκας Παπαδοπούλου
από το : http://www.greeknewsonline.com/


Μια ξεκάθαρη απάντηση για την τύχη των περίπου 3.000 επιβατών των Ολυμπιακών Αερογραμμών που έχουν εισιτήρια επιστροφής για τις ΗΠΑ, αλλά και για την Ελλάδα, μετά τις 30 Σεπτεμβρίου, -οπότε αναμένεται να γίνει το τελευταίο δρομολόγιο των Ο.Α. στη γραμμή “Αθήνα- Νέα Υόρκη-Αθήνα”- ζητούν άμεσα από τη διοίκηση της εταιρίας οι Ελληνοαμερικανοί ταξιδιωτικοί πράκτορες. Με λιγότερες από... 20 μέρες να απομένουν πριν την αναμενόμενη διακοπή της πτήσης και ενώ έχουν ήδη σταματήσει οι πωλήσεις εισιτηρίων για δρομολόγια από 1ης Οκτωβρίου, αλλά δεν έχουν ακυρωθεί οι ήδη υπάρχουσες κρατήσεις, οι ταξιδιωτικοί πράκτορες στη Νέα Υόρκη διαμαρτύρονται γιατί δεν υπάρχει ακόμα καμία σχετική επίσημη ανακοίνωση από την εταιρία ή την ελληνική κυβέρνηση.
Σε συνέντευξη Τύπου την περασμένη Πέμπτη στο Σταθάκειο Κέντρο στην Αστόρια εκπρόσωποι γνωστών ταξιδιωτικών γραφείων εξέφρασαν τον προβληματισμό αλλά και την αγανάκτησή τους για τους χειρισμούς της διοίκησης των «Ολυμπιακών Αερογραμμών» και της ελληνικής κυβέρνησης, τόσο στο ζήτημα που έχει προκύψει τελευταία με τα εισιτήρια επιστροφής χιλιάδων επιβατών, αλλά και για τη διακοπή της πτήσης προς Νέα Υόρκη, με τις επιπτώσεις που αυτή θα έχει.
Οι ομογενείς ταξιδιωτικοί πράκτορες έχουν γίνει όλο αυτό το διάστημα αποδέκτες της αγωνίας και των παραπόνων των επιβατών που, δικαιολογημένα, θέλουν να γνωρίζουν πώς θα επιστρέψουν στον προορισμό τους, ανησυχώντας, παράλληλα, για ενδεχόμενες οικονομικές επιβαρύνσεις, από την όποια καθυστέρηση διευθέτησης του προβλήματος.
Την ίδια ώρα, οι κεντρικές υπηρεσίες στην Αθήνα σιγούν για το θέμα, ενώ το εδώ γραφείο των Ο.Α.δεν γνωρίζει.
«Έχουμε ζητήσει απαντήσεις, αλλά, δυστυχώς, κανείς δεν απαντά στα ερωτήματα που υπάρχουν, δεν έρχεται από κανέναν φορέα μια επίσημη απάντηση» τόνισε ο κ. Μάικλ Μίχαλος, ιδιοκτήτης του «Stork Travel», ο οποίος μίλησε στους δημοσιογράφους, όπως και οι ιδιοκτήτες των «Cloud Tours», Κέλλυ Πάπας και «Pegasus Travel»,Τάκης Βάσσος και ο αντιπρόεδρος του «Homeric Tours» Τζον Κλάδος.
Όπως όλοι επισήμαναν, το θέμα των εισιτηρίων επιστροφής μετά τις 30 Σεπτεμβρίου, δεν μπορεί να ρυθμιστεί, αν πρώτα δεν υπάρξει επίσημη ανακοίνωση της εταιρίας για τη διακοπή της πτήσης και, στη συνέχεια, συμφωνία με άλλο αερομεταφορέα, ώστε να γίνουν δεκτά τα εισιτήρια αυτά.
Ενώ πρόσθεσαν ότι δεν επιβεβαιώνεται και η φημολογούμενη συμφωνία για πτήσεις κοινών κωδικών (codesharing) με τη DELTA -η οποία, όπως όλα δείχνουν θα είναι ο μοναδικός αερομεταφορέας που θα εκτελεί απευθείας πτήσεις από Αθήνα προς Νέα Υόρκη.
Συνέστησαν δε στους ενδιαφερόμενους να απευθυνθούν για περισσότερες πληροφορίες στο ελληνικό προξενείο, ή στην ελληνική πρεσβεία.
Οι ταξιδιωτικοί πράκτορες, αφού εξέφρασαν την υποστήριξή τους στην ιδιωτικοποίηση της Ολυμπιακής, κάλεσαν το νέο ιδιοκτησιακό καθεστώς της «Olympic Air» -πλέον- να επανεξετάσει την απόφαση του και να διατηρήσει την πτήση προς Νέα Υόρκη.
«Η γραμμή της Νέας Υόρκης μπορεί να είναι επικερδής με σωστή διαχείριση», τόνισε η κ. Πάππας, προειδοποιώντας πως η αποχώρηση από την αμερικανική αγορά, θα κάνει δύσκολη την επανάληψη των πτήσεων για όποια ελληνική εταιρία στο μέλλον. Παράλληλα, αναφέρθηκε στο φόβο για εκτόξευση των ναύλων στα ύψη, την έλλειψη θέσεων για Ελλάδα και τις επιπτώσεις στον τουρισμό.
Η κ. Πάππας πρόσθεσε με έμφαση ότι η Ελλάδα θα είναι η πρώτη μεγάλη ευρωπαϊκή χώρα που δεν θα έχει εθνικό αερομεταφορέα προς τη Νέα Υόρκη, την ώρα μάλιστα που απευθείας σύνδεση με τη Νέα Υόρκη απέκτησαν τα Τίρανα της Αλβανίας και η Πρίστινα του Κοσσυφοπεδίου μέσω την «Scanderbeg Air».
«Εμείς, ως επαγγελματίες, έχουμε τον τρόπο μας να στείλουμε τους πελάτες μας στην Ελλάδα. Αλλά, αυτό το συναισθηματικό δεσμό που είχαμε με την «Ολυμπιακή», δεν θα τον έχουμε», τόνισε από την πλευρά του ο κ. Βάσσος, λέγοντας πως «το πρόβλημα των ταξιδιωτικών πρακτόρων δεν είναι καθαρά επαγγελματικό, αλλά και συναισθηματικό».
Στην έλλειψη επίσημης ενημέρωσης από την Ολυμπιακή αναφέρθηκε και ο κ. Κλάδος, κάνοντας λόγο για δικαιολογημένη ανησυχία των επιβατών που έχουν εισιτήρια επιστροφής, αλλά και κρατήσεις μετά τις 30 Σεπτεμβρίου.
Οι ταξιδιωτικοί πράκτορες εξέφρασαν ευχαριστίες προς τη διοίκηση της εταιρίας στη Νέα Υόρκη και το γραφείο του ΕΟΤ για τη συνεργασία τους, ενώ επισήμαναν ότι νοιάζονται για τους ομογενείς επιβάτες.
Τέλος, ο αναπληρωτής διευθυντής του ΕΟΤ στη Νέα Υόρκη Χρύσανθος Πετσίλας -που παρέστη στη συνέντευξη Τύπου- διαβεβαίωσε ότι θα μεταφέρει στην υπηρεσία του την αγωνία και τους προβληματισμούς που εκφράζουν οι ταξιδιωτικοί πράκτορες της Νέας Υόρκης. Ο διευθυντής Τύπου της Αρχιεπισκοπής, Σταύρος Παπαγερμανός παρατήρησε ότι διακοπή των πτήσεων της Ολυμπιακής πιθανόν να επηρεάσει το κόστος συμμετοχής των Ελληνόπουλων των ΗΠΑ στις κατασκηνώσεις του Ιονικού Χωριού στην Ηλεία, ενώ προβληματισμό για την πορεία της υπόθεσης εξέφρασε και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης, Δημήτρης Καλαμαράς


www.greekamericannewsagency.com

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...