Κυριακή, 11 Οκτωβρίου 2009

Ὢ λιγοστοὶ κι ὢ διαλεχτοὶ κι ἀρίφνητοι αὔριο ἴσως!


Ὢ λιγοστοὶ κι ὢ διαλεχτοὶ κι ἀρίφνητοι αὔριο ἴσως!
Εἶναι μία ἀλήθεια κάτου ἐδῶ ποὺ τὴ χτυπάει τὸ μίσος,
εἶν᾿ ἐδῶ πέρα μία Ὀμορφιὰ ποὺ ἡ καταφρόνια δένει,
κι εἶν᾿ ἐδῶ πέρα μία Ἀρετὴ δειλὴ καὶ ντροπιασμένη.
Ὢ νέοι, ὢ πρωτοξύπνητοι στὸ φῶς, χαρὲς τ᾿ Ἀπρίλη,
ἀπὸ τοὺς πράσινους κορμοὺς γινοντ᾿ οἱ ἄσπροι στύλοι!
Στὴ χώρα ἐσεῖς οἱ λειτουργοὶ κι οἱ λατρευτάδες εἶστε·
δὲ φτάνει· ἐμπρὸς! γιὰ τοὺς Θεούς, ὢ νέοι, πολεμεῖστε.
Κωστής Παλαμάς

ΜΕ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΟΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΛΙΜΕΝΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ


14 ΣΤΟ ΕΜΠΑ ΚΑΙ 16 ΣΤΟ ΕΒΓΑ ΤΣΙΜΠΗΣΕ ΤΟ ΛΙΜΕΝΙΚΟ. ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΗΤΑΝ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ " ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΑΝ"...

Τα δελτία τύπου του Λιμενικού υπογράφονται πλέον από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Σύμφωνα με το σημερινό...

Εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν, πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, στη θαλάσσια περιοχή ΚΟΚΚΑΡΙΟΥ ν.Σάμου, από πλωτό περιπολικό του Λιμενικού Σώματος, δεκατέσσερις (14) αλλοδαποί, ( 11 άνδρες και 3 γυναίκες), στερούμενοι νομιμοποιητικών εγγράφων.Οι ανωτέρω αλλοδαποί, είχαν ξεκινήσει, κατά δήλωσή τους, από τα απέναντι τουρκικά παράλια, με πνευστή μηχανοκίνητη λέμβο. Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στο Γ.Ν. Σάμου για τη διενέργεια προληπτικών ιατρικών εξετάσεων. Από τη Λιμενική Αρχή Σάμου, η οποία διενεργεί την προανάκριση, κατασχέθηκε η ανωτέρω λέμβος.

Επίσης, συνελήφθη, πρωινές ώρες σήμερα, εντός του λιμένα εξωτερικού Ηγουμενίτσας, από προσωπικό του Κλιμακίου Ειδικών Αποστολών της οικείας Λιμενικής Αρχής, 49χρονος αλλοδαπός οδηγός φορτηγού οχήματος, διότι σε έλεγχο που διενεργήθηκε διαπιστώθηκε ότι μετέφερε εντός του φορτίου του οχήματός του δεκαέξι (16) αλλοδαπούς, στερούμενους ταξιδιωτικών εγγράφων, με σκοπό την παράνομη έξοδό τους από τη χώρα, οι οποίοι επίσης συνελήφθησαν.


ΠΗΓΗ: http://www.stoxos.gr/

Η λύση διχοτόμησης σύμφωνα με το "Σχέδιο Β".

Διάβασα σε διάφορα μπλόγκς για ένα βιβλιαράκι που δόθηκε μαζί με τον Φιλελεύθερο και ονομάζεται «ΣΧΕΔΙΟ Β’ ΕΔΑΦΟΣ ΑΝΤΙΚΥΡΙΑΡΧΙΑΣ».Ούτε λίγο ούτε πολύ ο συγγραφέας Τάκης Γεωργίου προτείνει ως λύση του κυπριακού την δημιουργία δύο κυπριακών κρατών.

Παραθέτω απόσπασμα από το μπλόγκ spapalagi.blogspot.com
"Συμπερασματικά, μπορούμε να υποστηρίξουμε ότι χίλιες φορές καλύτερα μια μικρή ελεύθερη πατρίδα, υπό τη μορφή ενός ανεξάρτητου Ελληνοκυπριακού κράτους, που θα είναι ολότελα δικό μας κι θα έχει καλύτερες πιθανότητες επιβίωσης, παρά μια θνησιγενής, τάχα "επανενωμένη" Διζωνική Δικοινοτική Ομόσπονδη Κύπρος"

Όσο και να σκεφτώ μόνο αρνητικά βρίσκω σε μια τέτοια λύση και μάλιστα πολλά!
Καταρχήν γίνεται οριστικό ξεπούλημα πατρίδας-προσέξτε-με την υπογραφή μας.Ολοκληρώνουμε από μόνοι μας το σχέδιο της Τουρκίαςαπό το 1958 και της Χούντας για διχοτόμηση.

Επιπρόσθετα η γραμμή αντιπαράταξης θα γίνει επίσημο σύνορο Ελληνοκυπριακού και Τουρκοκυπριακού κράτους.Η προοπτική ένωσης του ε/κ κράτους με την Ελλάδα και του τ/κ κράτους με την Τουρκία δεν θα είναι μακρυά.Η διπλή ένωση για την οποία έγινε το προδοτικό πραξικόπημα και η τουρκική εισβολή θα γίνειπραγματικότητα.Τότε το σχέδιο Άτσεσον(1964) που προνοούσε ένωσηΚύπρου-Ελλάδας με αντάλλαγμα τουρκική βάση 4,5% του εδάφους στην Καρπασία ήταν...ευλογία...γελοία πράγματα...
Όποια θετικά έχει η λύση αυτή-αν έχει-δεν ενδιαφέρουν εφόσονξεπουλούμε πατρίδες.Βέβαια ο συγγραφέας μάλλον θα έχει κατα νούτην διαφύλαξη τουλάχιστον της μισής Κύπρου.(υπάρχουν και άλλοι τρόποι εκτός της διχοτόμησης)

Έχω όμως να παρατηρήσω ότι έχουμε τρεις προτάσεις μπροστά μας και νομίζω βρίσκουν πολλούς υποστηρικτές απ όλες τις μεριές.ΗΔ.Δ.Ο η οποία κυριαρχεί στο πολιτικό σκηνικό(και που ακόμη να μας εξηγήσουν τι στο...κακό είναι!), "η Πρόταση του ορθού ΝΑΙ"(ουσιαστικά ενιαίο κράτος) που για κάποιους είναι ουτοπική "αφού η Τουρκία ποτέ δεν θα την δεχθεί" και η λύση διχοτόμησης.

Πρέπει να αντιληφθούμε ότι τα κατεχόμενα είναι ουσιαστικά ενωμένα και εξαρτώμενα από την Τουρκία και όσο εύκολο είναι να φύγουν οι Τούρκοι από την Σμύρνη, τόσο εύκολο είναι να φύγουν καιαπό την Κερύνεια.
Η προσωπική μου άποψη είναι η άσκηση της πολιτικής της ΣΥΖΕΥΞΗΣΚύπρου-Ελλάδας με παράλληλη πολιτική πρωτοβουλία την προώθηση της "Πρότασης του ορθού ΝΑΙ".
Περιμένω απόψεις και σχόλια!

H ΑΘΕΑΤΗ ΠΛΕΥΡΑ ΤΩΝ ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΑΘΕΑΤΗ ΠΛΕΥΡΑ ΤΩΝ ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΣΙΝΩΝ ΠΟΥ ΑΠΟΣΙΩΠΟΥΝ ΤΑ ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΑ ΜΜΕ

--------------------------------------------------------------------------------

Δευτέρα, 18 Μάϊος 2009
ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ Ο ΤΡΕΜΟΠΟΥΛΟΣ ΤΩΝ ΑΝΘΕΛΛΗΝΩΝ ΨΕΥΤΟ-ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ

...
Θέλει δεν θέλει ο κόσμος θα πρέπει να φάει το σανό που του πετάει το σύστημα και να αναδειχθούν σε πολιτική δύναμη χώροι με γνήσια αντεθνικά χαρακτηριστικά. Αντιγράφουμε επ' ευκαιρίας από το ιστολόγιο των φίλων και συνεγατών του Αντίβαρου...

Γκαιμπελικό παιχνίδι των μεγαλοεκδοτών και καναλαρχών υπέρ των Οικολόγων-Πρασίνων

Γράφει ο “πραγματικὀς οικολόγος”

Γκαιμπελικό παιχνίδι των μεγαλοεκδοτών και καναλαρχών υπέρ των Οικολόγων με τις βαθιά μειοδοτικές θέσεις για τα εθνικά θέματα.

ΟΛΟΙ οι εκδότες, καναλάρχες και τηλε-δημοσιογραφοι ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ τις ακραίες θέσεις των Οικολόγων Πράσινων για τα θέματα εξωτερικής πολιτικής. ΤΑ ΚΡΥΒΟΥΝ όμως για να εξαπατήσουν τους ψηφοφόρους, το εθνικό δηλαδή ακροατήριο, που το ΜΟΝΟ που γνωρίζει είναι: Οικολόγοι Πράσινοι = οικολογία.

Πρόκειται για αισχίστου είδους πλύση εγκεφάλου απο τα ΜΜΕ υπέρ των Οικολόγων Πράσινων, μέχρι και ο Κύρτσος τους αποθέωνε προχθές…

Για να δούμε αν πάρουν έστω και 2% αν μάθει ο κόσμος τις καλά κρυμμένες θέσεις τους…
Οι θέσεις των ΟικοΠράσινων για την εξωτερική πολιτική πάντως δεν θα μείνουν κρυφές:
Την Δευτέρα 18 Μαΐου 2009 και ώρα 7:30μ.μ., τα περιοδικά και οι εφημερίδες Οικολογείν, Χριστιανική και Άρδην διοργανώνουν εκδήλωση με τίτλο: Ευρώπη και εκλογές: Η οικολογία και οι «Πράσινοι», η οικονομική κρίση, η είσοδος της Τουρκίας στην Ε.Ε. Ομιλητές θα είναι οι: Γιάννης Σχίζας, Γιώργος Καραμπελιάς, Γιάννης Ζερβός, Σταύρος Λυγερός και Στάθης Σταυρόπουλος (ΣΤΑΘΗΣ). Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών (Ακαδημίας και Γενναδίου 8 – 7ος Όροφος).

Για να δούμε μερικές “ωραίες” πρόσφατες θέσεις των Οικολόγων

Τρεμόπουλος 1

http://www.bulls.gr/read_op.php?oid=1276&mid=192 Συμμετοχή Τρεμόπουλου στην κίνηση κατάδοσης της χώρας ως υποθάλπουσας εγκληματίες πολέμου που συμμετείχαν στην σφαγή των Μουσουλμάνων στην Σρεμπρένιτσα της Βοσνίας. Μεταξύ άλλων αναφέρεται:“Έλληνες «εθελοντές» (οι επώνυμες μαρτυρίες τους έχουν δημοσιευθεί) πολέμησαν στη Bοσνία με τον Kάρατζιτς και τον Mλάντιτς και –ατιμάζοντάς την– ύψωσαν την ελληνική σημαία στη Σρεμπρένιτσα την ώρα της μεγάλης σφαγής. H Eλληνική Πολιτεία έχει συνεπώς την υποχρέωση και συγγνώμη να ζητήσει δημοσίως από τις οικογένειες των 8.000 σφαγιασθέντων και να απαιτήσει να λογοδοτήσουν όσοι έλληνες «εθελοντές» συνέπραξαν στο μεγάλο έγκλημα και οι γνωστοί-άγνωστοι που τους ενέπλεξαν. Tο απαιτούμε”.Με άλλα λόγια, καταγγέλλεται το ελληνικό κράτος στο εσωτερικό και διεθνώς ως έχον συμμετοχή στο ολοκαύτωμα της Σρεμπρένιτσα, επειδή, πιθανώς κάποιοι Έλληνες πολίτες πήγαν με δική τους πρωτοβουλία στη Βοσνία εκείνα τα χρόνια, προσφέροντας, όπως είναι σε όλους γνωστό –ακόμη και στους εισαγγελείς του ειδικού διεθνούς δικαστηρίου που ΔΕΝ άσκησαν καμία δίωξη εναντίον κανενός Έλληνα-, ανθρωπιστική βοήθεια, ασχέτως τι παραμύθια σέρβιραν μετά στους συγχωριανούς τους. Και λυπημένοι όλοι αυτοί –μεταξύ τους και ο Τρεμόπουλος- που δεν παραπέμφθηκε η Ελλάδα, συντάσσουν το κατάπτυστο κείμενο ζητώντας από την Ελλάδα να ζητήσει συγνώμη, να αναγνωρίσει δηλαδή την ενοχή της και συνεπώς να ζητήσει … από μόνη της να παραπεμφθεί και αυτή στην Χάγη μαζί με τον Μιλόσεβιτς και τους άλλους πραγματικά υπαίτιους αυτής της μελανής σελίδας της σύγχρονης ευρωπαϊκής ιστορίας.

Τρεμόπουλος 2

http://ecology-salonika.org/lib/?p=421 Η αυθεντική σαφής προτίμηση του Τρεμόπουλου για την ονομασία της οδού Αποστόλου Παύλου στην Θεσσαλονίκη ως Κεμάλ Ατατούρκ, καταγεγραμμένη στο ίδιο το site του Τρεμόπουλου!

Τρεμόπουλος 3

http://panosz.wordpress.com/2008/04/10/tsamides/#comment-36290Τρεμόπουλος υπέρ του να ανακινηθεί θέμα Τσάμηδων, με προσωπική αφήγηση για τις σφαγές και το παιδομάζωμα που έκανε ο ελληνικός στρατός…

Τρεμόπουλος 4

http://ecology-salonika.org/lib/?p=421 (Τι καλά που περνούσαμε μαζί με τους Τούρκους…) «…στους πρόσφυγες, πέρα από την πίκρα και τον πόνο για τον ξεριζωμό, δεν υπήρχε το μίσος για τους Τούρκους που υπάρχει τώρα. Το μίσος και η εμπάθεια καθώς και η ανιστόρητη, υστερική και άδικη σύγκριση του Κεμάλ με τον Χίτλερ είναι προϊόν της δεκαετίας του 90 και τής προσπάθειας ορισμένων κύκλων να αναθεωρήσουν την πρόσφατη ιστορία μας γράφοντας και λέγοντας ότι τους κατέβει (για διάφορους λόγους). Με μια λέξη είναι προϊόν του εθνολαϊκισμού”.

Χρυσόγελος

http://efhbos.wordpress.com/2009/02/12/xrysogelos/ Χρυσόγελος για το «Μακεδονικό»: Υπέρ του αυτοπροσδιρισμού των Σκοπιανών, υπέρ της αναγνώρισης μειονότητας «Μακεδόνων» στην Ελλάδα, υπέρ της επίσημης διδασκαλίας από το ελληνικό κράτος των «μακεντόντσι» (σε ποιους άραγε;).Έφηβος: Ποιες είναι οι θέσεις σας για το «Μακεδονικό»;Νίκος Χρυσόγελος: Για το «Μακεδονικό», οι κυρίαρχες πολιτικές δυνάμεις έχουν τεράστια ευθύνη γιατί δεν επίλυσαν το θέμα αυτό τότε που υπήρχαν ρεαλιστικές δυνατότητες για επίλυση. Για πολλά ακόμα χρόνια η εκκρεμότητα μπορεί να κάνει ζημιά στη χώρα:- Στο εξωτερικό εφημερίδες, χάρτες, εγκυκλοπαίδειες, τουριστικοί οδηγοί, αναφέρουν πια όλο και πιο συχνά τη γειτονική χώρα ως «Μακεδονία» και την ελληνική Μακεδονία όλο και συχνότερα ως σκέτη Βόρεια Ελλάδα.- Η ιστορική μνήμη των ξένων αφορά κυρίως την πολυεθνική Μακεδονία του 1900 και ελάχιστα την αρχαιότητα και το Μ. Αλέξανδρο (που θεωρείται επίκαιρος όσο και ο Μ. Ναπολέων).Η μέχρι τώρα θέση των Πράσινων στο ευρωκοινοβούλιο απηχεί σε μεγάλο βαθμό την αρνητική διάθεση της ευρωπαϊκής κοινής γνώμης απέναντι στα ελληνικά επιχειρήματα. Δεν είναι εύκολα κατανοητός ο φόβος μιας ευρωπαϊκής χώρας, που ανήκει στις 29 πιο ανεπτυγμένες χώρες του κόσμου, με οικονομικούς παράγοντες που ελέγχουν πάνω από το 1/3 των δραστηριοτήτων της γειτονικής χώρας. Μπορεί να μετριαστεί μόνο με την εκλογή ευρωβουλευτή από τους Οικολόγους Πράσινους, που θα μπορεί να θέτει τις θεμιτές, όχι παράλογες, ελληνικές ευαισθησίες με όρους κατανοητούς από τους υπόλοιπους Ευρωπαίους.Στο πρόγραμμα των Οικολόγων Πράσινων αναφέρεται ότι καμιά εθνότητα (στην ευρύτερη γεωγραφική Μακεδονία) δεν είναι πιο Μακεδόνες από τις υπόλοιπες και ότι το δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού αφορά και τις περιφέρειες (άρα και την ελληνική Μακεδονία). Δίπλα στα 2,5 εκατομμύρια Έλληνες Μακεδόνες μπορούν να υπάρχουν και συμπολίτες μας με διαφορετική εθνοτική συνείδηση και ταυτότητα. Γιατί θα πρέπει να το φοβόμαστε αν δεν συνδέεται με αλλαγές συνόρων ή απειλές; Δεν είναι λογικό να γίνουν αποδεκτοί με τον αυτοπροσδιορισμό που χρησιμοποιούν στη γλώσσα τους, ως Μακεντόντσι, που δε θίγει σε τίποτα τους Έλληνες Μακεδόνες”;

Παρασκευόπουλος-Τρεμόπουλος

http://www.ecogreens.gr/gr/modules.php?name=News&file=article&sid=759 Θέση υπέρ της αναγνώρισης της ΦΥΡΟΜ ως Μακεδονία, με βάση το “δικαίωμα” του αυτοπροσδιορισμού για το οποίο αγωνίζονται οι “πράσινοι”.”Για μας είναι δεδομένο ότι η ευρύτερη Μακεδονία έχει πολυεθνική ιστορία αιώνων και καμιά εθνότητα ή χώρα δεν είναι «πιο Μακεδόνες» από τις υπόλοιπες».


--------------------------------------------------------------------------------


Μιχάλης Τρεμόπουλος - Οικολόγοι Πράσινοι στην Κομοτηνή: απαντήσεις πάντως ΔΕΝ πήραμε!
Published by Θεόδωρος Ορέστης Σκαπινάκης at 2:55 pm under Αναδημοσίευση, Εθνικά, Ελληνοτουρκικά, Περιβάλλον, Πολιτική

Μιχάλης Τρεμόπουλος - Οικολόγοι Πράσινοι στην Κομοτηνή: απαντήσεις πάντως ΔΕΝ πήραμε!

http://www.youtube.com/watch?v=_IHyFheGSCk

Με αφορμή εκδήλωση για την ποδηλασία επισκέφθηκε την Κομοτηνή ο πρόεδρος των «Οικολόγων Πράσινων» Μιχάλης Τρεμόπουλος μαζί με στελέχη του κόμματος από Καβάλα και Εβρο. Το πέρασμα του Μιχάλη Τρεμόπουλου από την πόλη μας κανονικά θα έπρεπε να ήταν μία ακόμη τυπική συνέντευξη τύπου προς τα Μ.Μ.Ε. της περιοχής για την διαφήμιση της εκδήλωσης. Και λέμε «θα έπρεπε» γιατί τα πράγματα μόνο τυπικά όπως φάνηκε δεν ήταν…


Με το “καλημέρα σας” οι δύο συνεργάτες του Μιχάλη Τρεμόπουλου αντίκρυσαν δύο τεραστίων διαστάσεων πανό με τα συνθήματα «ΕΞΩ ΟΙ ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΘΡΑΚΗ» και «ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΠΟΝΤΙΟΙ ΔΕ ΞΕΧΝΑΜΕ, ΚΕΜΑΛΙΣΜΟΣ = ΝΑΖΙΣΜΟΣ – Ο «ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΣ» ΦΑΣΙΣΜΟΣ ΔΕ ΜΑΣ ΞΕΓΕΛΑ». Τα πανό είχαν σηκώσει πολίτες της περιοχής, στην πλειοψηφία τους παλιννοστούντες Πόντιοι από την πρώην Ε.Σ.Σ.Δ. ως διαμαρτυρία για παλαιότερες θέσεις που εξέφρασε ο πρόεδρος και συγκεκριμένα:

α) Για τη θέση του να μην εγκατασταθούν οι Πόντιοι στη Θράκη.

β) Για τη θέση του να τιμηθεί ο (γενοκτόνος των Ποντίων) Κεμάλ Ατατούρκ στη Θεσσαλονίκη ως «τέκνο της πόλης».

Μετά το πρώτο ξάφνιασμα των συνεργατών του Μιχάλη Τρεμόπουλου τα τηλέφωνα άναψαν. Αρχικά ειπώθηκε από τους ίδιους η άποψη η εκδήλωση να ματαιωθεί προφανώς για να μην εκτεθεί ο πρόεδρος. Μετά από λίγη ώρα όμως, άλλαξαν γνώμη και τελικά ο πρόεδρος (που ήταν καθ’ οδόν) θα ερχόταν στο ξενοδοχείο. Όμως ένα ανώνυμο τηλεφώνημα κάποιου που έλεγε πως «θα κάψει» το ξενοδοχείο (!) ήρθε και πάλι να δημιουργήσει αναστάτωση. Στο τέλος ο πρόεδρος ήρθε και ακολούθησε διάλογος με τους παρευρισκόμενους…


Ο ίδιος ο Μιχάλης Τρεμόπουλος, παρόλες τις ερωτήσεις που δέχθηκε από τους πολίτες αρνήθηκε κατηγορηματικά ΚΑΙ τις δύο «κατηγορίες» λέγοντας πως πρόκειται για συκοφαντίες που ως σκοπό έχουν να βλάψουν τους «Οικολόγους Πράσινους» οι οποίοι με την μέχρι σήμερα πορεία τους «έχουν πατήσει τον κάλο πολλών» όπως τόνισε. Ούτε τιμές στον Κεμάλ λοιπόν, ούτε «έξω οι Πόντιοι» από τη Θράκη. Δεχθήκαμε την διάψευση και συνεχίσαμε τον διάλογο, ζητώντας ως «Α» να μάθουμε περισσότερες πληροφορίες για την «Αντιγόνη», την Μ.Κ.Ο. στην οποία ο Μιχάλης Τρεμόπουλος συμμετέχει όπως π.χ. τα στοιχεία της φορολογικής της δήλωσης.

Αποφεύγοντας την ερώτηση ο Μιχάλης Τρεμόπουλος ρώτησε να μάθει …τα στοιχεία της φορολογικής δήλωσης του εκδότη του «Α» τα οποία και του δώσαμε! Ανταπάντησε όμως λέγοντας πως ο ίδιος κάνει φορολογική δήλωση της τάξεως των 8.000 (ετησίως) και πως ζει με τη βοήθεια της συζύγου του, αφού θυσίασε την καριέρα του για την Οικολογία. Λαμπρά. Όμως απάντηση στην αρχική μας ερώτηση περί «Αντιγόνης» ακόμη δε πήραμε… γι αυτό και αποφασίσαμε να το ψάξουμε λίγο περισσότερο το ζήτημα.

Οσον αφορά στο θέμα περί του να τιμηθεί ο Ατατούρκ από την Θεσσαλονίκη (προφανώς με ονοματοδοσία κάποιας οδού) κάτι το οποίο ο Μιχάλης Τρεμόπουλος αρνήθηκε κατηγορηματικά, έχουμε να παρουσιάσουμε τα παρακάτω:

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, 9 Φεβρουαρίου 2009-04-18

http://archive.enet.gr/online/online_hprint?q=%25D4%25F1%25E5%25EC%25FC%25F0%25EF%25F5%25EB%25EF%25F2&a=&id=62656380

Φωτιές άναψε χθες η πρόταση του επικεφαλής των οικολόγων Μιχάλη Τρεμόπουλου στο Νομαρχιακό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης «να τιμηθεί ο Κεμάλ Ατατούρκ γιατί είναι παιδί της πόλης». Η παρέμβαση έγινε μετά την πρόταση του νομάρχη Παναγιώτη Ψωμιάδη να σταλεί ψήφισμα στην υπουργό Παιδείας για το «επικίνδυνο» βιβλίο Ιστορίας της ΣΤ’ Δημοτικού.

«Η Θεσσαλονίκη θα έπρεπε να έχει τιμήσει τον Κεμάλ γιατί είναι παιδί της πόλης», είπε ο νομαρχιακός σύμβουλος Μιχάλης Τρεμόπουλος και προκάλεσε έκρηξη. Η νομαρχιακή σύμβουλος του συνδυασμού Ψωμιάδη, Ανθή Πορφυριάδου, εξανέστη και κατήγγειλε τον κ. Τρεμόπουλο για την «αντεθνική του στάση», ενώ αρκετοί ακόμη αντέδρασαν σε ηπιότερους τόνους.

Η επικεφαλής της αντιπολίτευσης Βούλα Πατουλίδου σημείωσε: «Τόσο απλά δοσμένα μεγάλες αλήθειες για τη γενοκτονία των Ποντίων, την τεκμηριωμένη με επίσημα έγγραφα και ντοκουμέντα, που ο καθένας μας μπορεί να αναγνώσει στους 15 τόμους καταγεγραμμένης ιστορίας των Ποντίων από τον καθηγητή Κώστα Φωτιάδη. Κι όμως αυτή τη σπαρακτική αλήθεια πολλοί τολμούν να την αγνοούν. Και χειρότερα: Τολμούν και προτείνουν να τιμηθεί ο γενοκτόνος Κεμάλ Ατατούρκ επειδή γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Δηλαδή και το Μπράουνάου της Αυστρίας, γενέτειρα του Χίτλερ, θα έπρεπε με την ίδια λογική να τον τιμά; Οι οπαδοί αυτής της λύσης της ανιστορισίας, ποιους σκοπούς εξυπηρετούν τελικά;».

Τη σκυτάλη πήρε η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος: «Εάν οι ανιστόρητες αυτές απόψεις δεν είναι προϊόν ασύγγνωστης άγνοιας και επιπόλαιης επίδειξης δήθεν προοδευτικού πνεύματος, τότε αποτελούν ενσυνείδητη εκδήλωση ασέβειας στη μνήμη των 353 χιλιάδων θυμάτων των Ελλήνων του Πόντου».

Πάντως, ούτε η πρόταση του νομάρχη Θεσσαλονίκης να εγκριθεί συγκεκριμένο ψήφισμα για το επίμαχο βιβλίο της Στ’ Δημοτικού έτυχε αποδοχής από τις άλλες παράταξεις.

Ν.ΦΩΤ.

Δε πρόκειται δηλαδή για καπνό χωρίς φωτιά, όπως πάει να ισχυριστεί ο Μιχάλης Τρεμόπουλος. Τώρα για την θέση του για τη μη εγκατάσταση των Ποντίων στη Θράκη, έχουμε να του παρουσιάσουμε το παρακάτω ντοκουμέντο:(Πατήστε στην εικόνα για μεγέθυνση)

Πρόκειται για άρθρο με δική του υπογραφή που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό ΟΙΚΟΤΟΠΙΑ το 1990 και νομίζουμε πως ο τίτλος τα λέει όλα. Αν μάλιστα κάνει κάποιος τον κόπο να το αναγνώσει, θα υποπτευθεί ποιους τοπικούς «παράγοντες» και παραγοντίσκους είχε ως συμβουλάτορες ο Μιχάλης Τρεμόπουλος εκείνη την εποχή.

Παρουσιάσαμε λοιπόν τα στοιχεία που έχουμε και τα συμπεράσματα δικά σας!

Δείτε επίσης:

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΒΙΝΤΕΟ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΝ ΜΙΧΑΛΗ ΤΡΕΜΟΠΟΥΛΟ ΑΠΟ ΤΟ YOUTUBE.COMhttp://www.youtube.com/watch?v=Nqn4HJ6Flno

Καταγγελίες του Βασίλη Λεβέντη για συνεργασία Οικολόγων Πράσινων με τις εφημερίδες Καθημερινή και Ελευθεροτυπία για την προώθηση επιχειρηματικών συμφερόντων με το πρόσχημα της Οικολογίας!http://www.youtube.com/watch?v=l-UtWIo_W2A

Βουλευτής του Λάος ερωτά τον Μιχάλη Τρεμόπουλο για τα περί τίμησης του Κεμάλ Ατατούρκ και άλλων θέσεων των Οικολόγων Πράσινων χωρίς να λάβει συγκεκριμένες απαντήσεις…

ΣΧΕΤΙΚΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

Ανεξάρτητο blog “Τρωκτικό”:

“Οι πράσινοι οικολόγοι τα βρήκαν …μπαστούνια στην Κομοτηνή”

http://troktiko.blogspot.com/2009/04/blog-post_9021.html

Εβδομαδιαία εφημερίδα “Φωνή της Ροδόπης”:

“Με φωνές διαμαρτυρίας και πανό υποδέχθηκαν οι Πόντιοι της Ροδόπης τους “Οικολόγους Πρασίνους”:

http://fonirodopis.wordpress.com/2009/04/14/με-φωνές-διαμαρτυρίας-και-πανό-υποδέχ/

Επίσημο site Οικολόγων Πρασίνων:

“Ο Τρεμόπουλος, ο Χάρρυ Κλυνν και το άγαλμα του Κεμάλ”

http://www.ecogreens.gr/gr/modules.php?name=News&file=article&sid=382

ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΡΕΜΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗhttp://www.youtube.com/watch?v=cFPCxRAKwgY--------------------------------------------------------------------------------


Χιλιάδες ευρώ εισρέουν στους Οικολόγους μέσω Μ.Κ.Ο. από το Υπουργείο Ανάπτυξης και την Ε.Ε.
Τρίτη, 28 Απρίλιος 2009
Νέο φρούτο οι Οικολόγοι: υμνητές του Ατατούρκ και δράσεις για την καταπολέμηση του "Ρατσισμού" και της "Ξενοφοβίας"


Δείτε την αυτο-αγιογραφία Τρεμόπουλου από το Facebook. Αλλά δεν μας λέει πώς βγάζει τα προς το ζην.
Ρίξτε μια ματιά στο τι κάνει η Αντιγόνη, όπου ο Τρεμόπουλος είναι αντιπρόεδρος και έμμισθος από θηριώδη σε πόρους κρατικά και ευρωπαϊκά projects www.antigone.gr/staff/ & http://www.antigone.gr/eu_projects/.
Τι ιδεολόγος και μπούρδες; Πληρώνεται αδρά από προγράμματα. Προσέξτε και την λεπτομέρεια ότι οι ιστοσελίδες είναι στα αγγλικά... και δεν έχει επιλογή για ελληνικά. Το περιεχόμενό τους; Για περί ρατσισμού, οικολογίας, βίας αλλά παρατηρητηρίου του Ελσίνκι...
Μήπως το νέο ήθος που επαγγέλλονται οι Οικολόγοι είναι μια ανθρώπινη τραγωδία;Βλέπουμε και το άρθρο από την Ελευθεροτυπία να είναι υμνητής του Ατατούρκ:
Φωτιές άναψε χθες η πρόταση του επικεφαλής των οικολόγων Μιχάλη Τρεμόπουλου στο Νομαρχιακό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης «να τιμηθεί ο Κεμάλ Ατατούρκ γιατί είναι παιδί της πόλης». Η παρέμβαση έγινε μετά την πρόταση του νομάρχη Παναγιώτη Ψωμιάδη να σταλεί ψήφισμα στην υπουργό Παιδείας για το «επικίνδυνο» βιβλίο Ιστορίας της ΣΤ' Δημοτικού.«Η Θεσσαλονίκη θα έπρεπε να έχει τιμήσει τον Κεμάλ γιατί είναι παιδί της πόλης», είπε ο νομαρχιακός σύμβουλος Μιχάλης Τρεμόπουλος και προκάλεσε έκρηξη. Η νομαρχιακή σύμβουλος του συνδυασμού Ψωμιάδη, Ανθή Πορφυριάδου, εξανέστη και κατήγγειλε τον κ. Τρεμόπουλο για την «αντεθνική του στάση», ενώ αρκετοί ακόμη αντέδρασαν σε ηπιότερους τόνους.
Η επικεφαλής της αντιπολίτευσης Βούλα Πατουλίδου σημείωσε: «Τόσο απλά δοσμένα μεγάλες αλήθειες για τη γενοκτονία των Ποντίων, την τεκμηριωμένη με επίσημα έγγραφα και ντοκουμέντα, που ο καθένας μας μπορεί να αναγνώσει στους 15 τόμους καταγεγραμμένης ιστορίας των Ποντίων από τον καθηγητή Κώστα Φωτιάδη. Κι όμως αυτή τη σπαρακτική αλήθεια πολλοί τολμούν να την αγνοούν. Και χειρότερα: Τολμούν και προτείνουν να τιμηθεί ο γενοκτόνος Κεμάλ Ατατούρκ επειδή γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Δηλαδή και το Μπράουνάου της Αυστρίας, γενέτειρα του Χίτλερ, θα έπρεπε με την ίδια λογική να τον τιμά; Οι οπαδοί αυτής της λύσης της ανιστορισίας, ποιους σκοπούς εξυπηρετούν τελικά;».
Τη σκυτάλη πήρε η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος: «Εάν οι ανιστόρητες αυτές απόψεις δεν είναι προϊόν ασύγγνωστης άγνοιας και επιπόλαιης επίδειξης δήθεν προοδευτικού πνεύματος, τότε αποτελούν ενσυνείδητη εκδήλωση ασέβειας στη μνήμη των 353 χιλιάδων θυμάτων των Ελλήνων του Πόντου».

Πάντως, ούτε η πρόταση του νομάρχη Θεσσαλονίκης να εγκριθεί συγκεκριμένο ψήφισμα για το επίμαχο βιβλίο της Στ' Δημοτικού έτυχε αποδοχής από τις άλλες παρατάξεις.Απάντηση του οικολόγου: 1. Λυπάμαι που ο καταγγέλλων «πρέπει για την ώρα να μείνει ανώνυμος», ίσως γιατί φοβάται το νέο νόμο για τις κουκούλες. Προσωπικά χαίρομαι που μπορώ να απαντήσω δίνοντας το όνομά μου. Λέγομαι Γιάννης Παρασκευόπουλος και είμαι μέλος των Οικολόγων Πράσινων. Διάβασα από την πρώτη στιγμή το ανώνυμο δημοσίευμα που αναρτήσατε, και περίμενα δύο πράγματα: • Να διασταυρώσει κάποιος τις πληροφορίες για τις «αδρές αμοιβές» και τα «θηριώδη πρότζεκτς», όπως άλλωστε προτείνει και ο ίδιος ο αποστολέας. • Να δώσει ο ίδιος ο Τρεμόπουλος, ή κάποιος από την «Αντιγόνη», μια απάντηση. Βλέποντας ότι τελικά τίποτε από τα δύο δε συμβαίνει, έκρινα σκόπιμο να καταθέσω εγώ κάποια από όσα τυχαίνει να ξέρω: Τα ετήσια έσοδα της «Αντιγόνης» για το 2008, από όλα μαζί τα θηριώδη πρότζεκτς και από κάθε άλλη πηγή εσόδων ήταν 180.000 ευρώ, δηλαδή 15.000 ευρώ το μήνα. Αν τα μοιράζονταν οι 13 βασικοί συνεργάτες που αναφέρονται στην ιστοσελίδα, θα ερχόταν στον καθένα ένα ποσό ακαθάριστων αποδοχών 1150 ευρώ το μήνα. Αφαιρέστε τις κρατήσεις για φόρο και τις ασφαλιστικές εισφορές εργαζομένου και εργοδότη, και έχετε κάτι πολύ κοντά στη γενιά των 700 ευρώ. Τον υπολογισμό αυτό φαίνεται ότι δεν τον έκανε ο ανώνυμος «φίλος», με αποτέλεσμα να φαντάζεται αδρές αμοιβές και ό,τι άλλο. Στην πραγματικότητα οι συνεργάτες της «Αντιγόνης» εργάζονται κυρίως εθελοντικά και χωρίς αμοιβή (φαντάζεστε 4 καθηγητές πανεπιστημίου να δουλεύουν καθένας για 700 ευρώ;). Στην κατηγορία αυτή ανήκε από το 1993 μέχρι πρόσφατα και ο Τρεμόπουλος, δουλεύοντας από το ξεκίνημά της χωρίς να έχει εισπράξει ούτε δραχμή. Κάποια στιγμή ανέλαβε μια θέση μερικής απασχόλησης στην «Αντιγόνη», με τον ασύλληπτο μηνιαίο μισθό των… 500 ευρώ καθαρά. Το να καταγγέλλεις κάτι τέτοιο ως «ανθρώπινη τραγωδία», μάλλον αποτελεί τραγωδία για τα μυαλά του καταγγέλλοντα.. Η Θεσσαλονίκη είναι μια πόλη όπου δύσκολα μένει κάτι κρυφό. Λίγο πολύ όλοι εκεί ξέρουν σε τι γειτονιά και τι διαμέρισμα μένει ο Τρεμόπουλος, σε τι σχολείο στέλνει τα παιδιά του, τι αμάξι έχει και με τι βέσπα μετακινείται στην πόλη. Αν υπήρχε κάτι «περίεργο», αυτό θα είχε προ πολλού βγει στη δημοσιότητα από τους τόσους ισχυρούς που έχει κατά καιρούς ενοχλήσει, από τον Ψωμιάδη μέχρι το Στέγγο: σκεφτείτε μόνο πόσο θα ήθελαν να έχουν την παραμικρή ένδειξη εναντίον του, όσοι τον μήνυσαν και τον είδαν να αθωώνεται στα δικαστήρια. Σε μια εποχή όπου το πολιτικό σύστημα φαίνεται να έχει διαβρωθεί σε πολύ μεγάλη έκταση, είναι φυσικό να γινόμαστε όλοι καχύποπτοι. Στο χώρο των ΜΚΟ υπάρχουν σίγουρα κάποιες οργανώσεις-σφραγίδες που φτιάχτηκαν για να βάζουν χέρι σε ευρωπαϊκά κονδύλια. Υπάρχουν όμως και πλήθος ανθρώπων που θέλησαν να κάνουν κάτι που πραγματικά τους εκφράζει, και συχνά αποδέχονται ακόμη και μισθούς πολύ κάτω από αυτούς που παίρνουν οι περισσότεροι εργαζόμενοι. Αν πρόκειται κάποιοι να αλλάξουν την κοινωνία έστω και λίγο, αυτοί θα είναι μάλλον όσοι δέχονται να ξεβολευτούν. Η Ελλάδα είναι σήμερα η μόνη ευρωπαϊκή χώρα όπου κάποιοι θεωρούν εξ ορισμού επιλήψιμη την οποιαδήποτε επαφή με ευρωπαϊκά κονδύλια: Ξέρουμε κάτι που δεν ξέρουν οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι, ή απλά φανταζόμαστε τα πράγματα όπως θέλουμε εμείς;2. Ο Κεμάλ Ατατούρκ δεν υπήρξε μόνο σφαγέας μειονοτήτων και θεμελιωτής του τουρκικού κράτους. Ολόκληρη τη δεκαετία του 1930 ήταν ο βασικός σύμμαχος της Ελλάδας στην υπεράσπιση της Ανατολικής Μακεδονίας και της Δυτικής Θράκης απέναντι στις βουλγαρικές διεκδικήσεις. Η πρώτη γενιά προσφύγων από τον Πόντο είχε στηρίξει σύσσωμη τον Ελευθέριο Βενιζέλο στο ξεκίνημα αυτής της πολιτικής, ενώ από το 1938 μέχρι το 1955 το δρομάκι δίπλα στο τουρκικό προξενείο της Θεσσαλονίκης είχε το όνομά του. Τη σχετική αναφορά είχε κάνει ο Μιχάλης Τρεμόπουλος στο νομαρχιακό συμβούλιο Θεσσαλονίκης, αντιτάσσοντας την πολυεθνική ιστορία της πόλης στη σταυροφορία του γνωστού νομάρχη κ. Ψωμιάδη για το σχολικό βιβλίο ιστορίας. Οι Οικολόγοι Πράσινοι πιστεύουν ότι οφείλουμε να υποστηρίζουμε το είδος ιστορικής μνήμης που ένωσε την Ευρώπη μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, και όχι εκείνο που οδήγησε στην αιματηρή διάλυση της πρώην Γιουγκοσλαβίας. Η δήλωση του Μ.Τρεμόπουλου, που αναφερόταν έμμεσα σε ήδη διατυπωμένη πρόταση του δημοτικού συμβούλου Γιάννη Μπουτάρη να ξαναδοθεί το όνομα του Ατατούρκ στο στενό δίπλα στο τουρκικό προξενείο της Θεσσαλονίκης, είχε τότε δώσει αφορμή για μια παθιασμένη εκστρατεία εναντίον του. Αν πάντως ο Μ. Τρεμόπουλος θεωρηθεί «προδότης» για τη συγκεκριμένη δήλωση, τότε εξίσου προδότες θα πρέπει να θεωρηθούν: • Ο Ι. Μεταξάς, που έδωσε το όνομα του Ατατούρκ στο συγκεκριμένο δρόμο. • Οι μεταπολεμικές κυβερνήσεις μέχρι τον Πλαστήρα και τον Παπάγο, που το διατήρησαν. • Ο Ελευθέριος Βενιζέλος, που θεμελίωσε την προσέγγιση με τον Κεμάλ. • Οι παππούδες των σημερινών Ποντίων, που παρέμειναν μέχρι τέλους βενιζελικοί. 3.Το σημείωμα δεν αναφέρει τι είδους σχέσεις, με ή χωρίς εισαγωγικά, διατηρεί ο Τρεμόπουλος με το Σόρος. Υπάρχει κάτι άλλο, πέρα από ένα άρθρο για την ελληνική περιβαλλοντική πολιτική που είχε δημοσιεύσει το 1999 ο Τρεμόπουλος στην αγγλόφωνη εφημερίδα Balkan Horizons που αναδημοσιεύεται στην ιστοσελίδα cdsee.org ; 4. Στα γεγονότα της Γάζας, το Ευρωπαϊκό Πράσινο Κόμμα ζήτησε δημόσια το άμεσο πάγωμα της εμπορικής συμφωνίας Ε.Ε.-Ισραήλ, συμφωνία στην οποία μάλιστα είχε ήδη αντιταχθεί. Δε μπορώ να ξέρω τι έγινε (και μάλιστα διακομματικά) στο Βερολίνο, ξέρω όμως ότι στην Ελλάδα οι εδώ Παλαιστίνιοι εκτίμησαν τη θέση των Οικολόγων Πράσινων σε σημείο που η υπεύθυνη μορφωτικών υποθέσεων της Παλαιστινιακής Παροικίας θα είναι τον Ιούνιο υποψήφια ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων.
και απάντηση του αναγνώστη που έστειλε τις πληροφορίες:Στα ερωτήματα για τον κο Τρεμόπουλο, δυστυχώς κατατέθηκε μια καθόλου πειστική απάντηση. Οφείλουμε λοιπόν να επανέλθουμε και να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι. Ξεκινώντας, ένα ερώτημα: Δέχονται ο κος Τρεμόπουλος και ο κος Παρασκευόπουλος να ελεγχθούν τα οικονομικά της Αντιγόνης από ορκωτούς λογιστές; Αν ναι, το κόστος είναι πρόθυμοι να το αναλάβουν ευαίσθητοι πολίτες που ενδιαφέρονται για την τεκμηρίωση της εντιμότητας του οικολογικού χώρου. Συνεχίζοντας, μιας και ο κος Παρασκευόπουλος ισχυρίζεται ότι τα projects της Αντιγόνης δεν είναι θηριώδη και ότι δεν ξεπερνάνε τα 180.000 Ευρώ (δηλαδή 60 εκατομμύρια δραχμές), τα οποία θεωρεί λίγα για μια πρακτικά ανύπαρκτη στα δημόσια πράγματα οργάνωση (μην τρελαθούμε τώρα ότι η Αντιγόνη είναι κάτι σαν την Διεθνή Αμνηστία...) ιδού τα στοιχεία για το 2008 και μόνο [και όχι πονηριές, έχει κρατηθεί αρχείο, για την περίπτωση που κάποιοι "κατεβάσουν" το site της Αντιγόνης...]. Εάν προκληθούμε εκ νέου θα αναφερθούμε και σε προηγούμενες χρονιές. Και κάτι ακόμη. Τι αλχημεία είναι αυτή ότι 180.000 Ευρώ μοιράστηκαν δια 13, όσοι και οι εμπλεκόμενοι στην Αντιγόνη; Έφτιαξαν τον σοσιαλισμό οι φίλοι του κου Τρεμόπουλου και δεν μας είπαν τίποτε; Έχουμε και λέμε λοιπόν: 4 προγράμματα από το Υπουργείο Απασχόλησης (4Χ30.0000 = 120.000) α) http://www.antigone.gr/eu_projects/avlona/ Το έργο υλοποιείται στα πλαίσια του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Απασχόληση και Επαγγελματική Κατάρτιση» και συγχρηματοδοτείται κατά 80% από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο. Σημαίνει: 30.000 Ευρώ (πληροφορίες: www.prosonolotahos.gr) β) http://www.antigone.gr/eu_projects/diavata/ Το έργο υλοποιείται στα πλαίσια του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Απασχόληση και Επαγγελματική Κατάρτιση» και συγχρηματοδοτείται κατά 80% από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο. Σημαίνει: 30.000 Ευρώ γ) http://www.antigone.gr/eu_projects/komotini/ Το έργο υλοποιείται στα πλαίσια του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Απασχόληση και Επαγγελματική Κατάρτιση» και συγχρηματοδοτείται κατά 80% από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο. Σημαίνει: 30.000 Ευρώ δ) http://www.antigone.gr/eu_projects/chios/ Το έργο υλοποιείται στα πλαίσια του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Απασχόληση και Επαγγελματική Κατάρτιση» και συγχρηματοδοτείται κατά 80% από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο. Σημαίνει: 30.000 Ευρώ Συνεχίζουμε ε) http://www.antigone.gr/eu_projects/prequal_steps/. Αυτό είναι κοινοτικό πρόγραμμα Leonardo Da vinci, με εταίρους σε 5 χώρες. Συνήθως οι προϋπολογισμοί του Leonardo Davinci κυμαίνονται από 800.000 Eυρώ και πάνω, επομένως το ελάχιστο ποσό συμμετοχής για την Αντιγόνη είναι 150.000 Ευρώ στ) http://www.antigone.gr/eu_projects/invip/. Αυτό είναι project από την Διεύθυνση Δικαιοσύνης της Κομισιόν, μιας εξαιρετικά συντηρητικής διεύθυνσης, που έχει ζητήσει με επίσημα έγγραφα την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών στο όνομα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας. Δεν είναι δυνατόν να υπολογισθεί με ακρίβεια η συμμετοχή της Αντιγόνης, σίγουρα πάντως είναι αδύνατον να είναι μικρότερη από 100.000 Ευρώ. Για όποιον ενδιαφέρεται για λεπτομέρειες, ιδού η τελική έκθεση: http://www.antigone.gr/eu_projects/violence_against_women/final_res ults.txt

Χωρίς ακριβή ενημέρωση επί των πεπραγμένων -διατίθεται με αλληλογραφία στην Κομισιόν- φαίνεται ότι τουλάχιστον για το 2008 η Αντιγόνη λογικά είχε έσοδα μεγαλύτερα από 350.000 Ευρώ, ποσό διπλάσιο από τις 180.000 Ευρώ που ισχυρίζεται ο κος Παρασκευόπουλος. Επί της ουσίας: Ας δώσει η Αντιγόνη στην δημοσιότητα όλα τα προγράμματα που έχει υλοποιήσει, τα ακριβή έσοδα από αυτά και τις ακριβείς αμοιβές του κου Τρεμόπουλου. Αν δεν το κάνει και ο κος Τρεμόπουλος εκλεγεί ευρωβουλευτής, προφανώς θα το πράξει η αρμόδια υπηρεσία της βουλής, μιας και θα κληθεί να δηλώσει πόθεν έσχες. Τα υπόλοιπα περί Σόρος κλπ [http://www.cdsee.org/pdf/bh4_all.pdf] ή τα άλλα που δεν λέγονται, όπως πχ πόσες φορές και για ποιους λόγους έχει ταξιδέψει τα τελευταία 8 χρόνια στην Άγκυρα ο κος Τρεμόπουλος, είναι ένα άλλο κεφάλαιο, στο οποίο θα επανέλθουμε σύντομα. Κλείνουμε προς το παρόν, με ένα ερώτημα στον κο Παρασκευόπουλο: Πώς ζούσε όλα αυτά τα χρόνια ο κος Τρεμόπουλος; Με τα 500 Ευρώ που ισχυρίζεστε ότι ελάμβανε μηνιαίως από την Αντιγόνη; Και το στεγαστικό του δάνειο πώς το πλήρωνε αλήθεια;
Πηγή: http://www.stoxos.gr/2009/05/blog-post_18.html


http://blog.antibaro.gr/2009/05/390

http://ethniko-fronima.blogspot.com/2009/04/blog-post_28.html

Οι θεσμοί, οι άριστοι και οι αρεστοί

Tου Xαριδημου K. Tσουκα*

H επινίκια δήλωση του νέου πρωθυπουργού ήταν εύστοχη. «Γνωρίζω καλά», είπε, «τις τεράστιες δυνατότητες αυτού του τόπου, τις δυνάμεις που πνίγονται κάτω από τη διαφθορά, την αναξιοκρατία, την ανομία και τη σπατάλη. Δυνάμεις που μπορούμε και θα απελευθερώσουμε». Σε όλη την προεκλογική του καμπάνια τόνιζε ότι το κράτος πρέπει να στελεχώνεται «από τους άριστους και όχι τους αρεστούς». Αν και κοινότοπες, είναι χρήσιμες επισημάνσεις. Ο κ. Παπανδρέου υπογραμμίζει τις δυνατότητες που κρύβει η χώρα και, συγχρόνως, εντοπίζει τους παράγοντες που την καθηλώνουν.

Οι άνθρωποι κάνουν όνειρα, έχουν φιλοδοξίες, θέλουν να προσφέρουν. Θα πραγματώσουν τις δυνατότητές τους με κοινωνικά επωφελή τρόπο, αν η συμπεριφορά τους διαμορφωθεί μέσα στους κατάλληλους θεσμούς. Οι θεσμοί κάνουν τη διαφορά, στο μέτρο που ενσωματώνουν αξίες, θεσπίζουν κίνητρα και κυρώσεις, δημιουργούν ήθος. Οι θεσμοί όμως χτίζονται με μακροχρόνιες διεργασίες. Χρειάζονται ενεργό διαχείριση, διαφορετικά κινδυνεύουν να χάσουν τον προσανατολισμό τους: να αλωθούν από επιμέρους συμφέροντα ή να καταστούν αυτο-εξυπηρετικοί. Το πρόβλημα για κάθε θεσμό είναι πώς να υπηρετούνται στο διηνεκές, υπό μεταβαλλόμενες συνθήκες, οι σκοποί που ρητώς θεσπίζονται, ακολουθώντας τα «κριτήρια αριστείας» που κατ’ ανάγκην διέπουν τη λειτουργία του.

Για σκεφτείτε λίγο. Διορίζεσαι καθηγήτρια στη μέση εκπαίδευση. Είσαι νέα, με όρεξη για δουλειά. Αν δεις τους συναδέλφους σου να αναλώνονται σε «ιδιαίτερα», να είναι αδιάφοροι, να μην υπάρχουν επιβραβεύσεις και κυρώσεις, εσύ τι κίνητρα θα έχεις να κάνεις σωστά τη δουλειά σου; Γιατί να μη σκεφτείς το στενά ατομικό σου συμφέρον και όχι τον θεσμικό σκοπό που υπηρετείς; Τι θα σε κρατήσει ζωντανή στο επάγγελμά σου; Γιατί να θέλεις να γίνεις καλύτερη;

Ενας δικαστής, υψηλής ευσυνειδησίας και καλλιέργειας, μου έλεγε πρόσφατα ότι, ενώ αγαπάει τη δουλειά του, διαπιστώνει ότι άρχισε να κλονίζεται ο ενθουσιασμός του γι’ αυτήν: «Τα δικαστήρια κατακλύζονται από χιλιάδες υποθέσεις. Δεν προλαβαίνουμε. Η βραδυδικία είναι συνήθης. Το πολιτικό σύστημα και η δικηγορία συστηματικά εξάγουν τα προβλήματά τους στη Δικαιοσύνη. Τα ΜΜΕ δεν την υπολήπτονται και συχνά τη λοιδορούν. Δικαστικές υποθέσεις γρήγορα πολιτικοποιούνται. Οι προαγωγές συχνά έχουν κομματικό χρώμα. Δικαστήρια στεγάζονται σε πολυκατοικίες. Ακόμη και το χαρτί φωτοτυπίας το πληρώνουμε συχνά από την τσέπη μας. Νιώθω ότι δεν ενδιαφέρεται κανείς… Μπήκα στο δικαστικό σώμα με υπερηφάνεια και ενθουσιασμό. Σήμερα δεν νιώθω το ίδιο».

Δυστυχώς, δεν είναι ο μόνος. Δεν έχω ακούσει καθηγητή ελλαδικού πανεπιστημίου να είναι περήφανος για το πανεπιστήμιό του ή γιατρό δημόσιου νοσοκομείου να χαίρεται που δουλεύει στο ΕΣΥ. Υπάρχει μια διάχυτη κατήφεια, έλλειψη προοπτικής, μια ψυχική αποξένωση από τους θεσμούς που παράγουν δημόσια αγαθά. Ανθρώπινο ταλέντο σπαταλιέται, ποιοτικές υπηρεσίες δεν παράγονται – όλοι χάνουμε.

Τι μπορεί να κάνει μια κυβέρνηση να αλλάξει αυτό το κλίμα; Πώς θα απελευθερωθούν οι δημιουργικές δυνάμεις του τόπου; Διαβάζω το προεκλογικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ. Δεν γίνομαι σοφότερος. Η κυρίαρχη λέξη είναι «διαφάνεια», κυρίως μέσω του Διαδικτύου. Καλή, αλλά δεν αρκεί. Το πρόβλημα της καθηγήτριας και του δικαστή δεν είναι τόσο η «διαφάνεια», όσο η συνολική λειτουργία των θεσμών που υπηρετούν. Τι κυρίως χρειάζεται; Αυτό που απουσιάζει από το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ: μάνατζμεντ - ορθολογική διαχείριση των θεσμών.

Το μάνατζμεντ δεν είναι απλώς τεχνικές· κυρίως είναι νοοτροπία: η αντίληψη ότι υπάρχουν άνθρωποι των οποίων η δουλειά είναι να διοικούν ανθρώπινους και υλικούς πόρους έτσι ώστε να παράγονται επιθυμητά αποτελέσματα, για τα οποία κρίνονται. Διοικώ σημαίνει: σχεδιάζω, οργανώνω, υποκινώ - εμπνέω, ελέγχω. Ποιο δημόσιο σχολείο, πανεπιστήμιο ή νοσοκομείο στην Ελλάδα σήμερα διοικείται πραγματικά;

Οι δημιουργικές δυνάμεις αξιοποιούνται όταν οι θεσμοί προάγουν την αριστεία. Στο διαφωτιστικό βιβλίο του «Οδοιπορικό για τη Γνώση» (Εστία, 2009), ο καθηγητής της Ιατρικής Χ. Μουτσόπουλος περιγράφει πως τα καλύτερα δημόσια πανεπιστήμια και νοσοκομεία στην Αμερική λειτουργούν με γνώμονα την αριστεία. Το εντυπωσιακό στοιχείο στη λειτουργία τους δεν είναι τόσο η διαφάνεια, όσο η διοίκησή τους από ικανούς ανθρώπους που παθιάζονται με τη δουλειά τους, προσελκύουν κι άλλους ικανούς, δημιουργούν ήθος αριστείας και κρίνονται όλοι άτεγκτα για τα αποτελέσματά τους.

Ο νέος πρωθυπουργός έχει προσωπικά βιώματα από την Αμερική και τη Σουηδία. Αν εννοεί αυτά που λέει, ξέρει τι πρέπει να κάνει. Χρειάζεται μια διοικητική επανάσταση ποιότητας παντού. Ο αυτο-εξυπηρετικός κομματισμός να εκτοπισθεί από τον απαιτητικό επαγγελματισμό. Το καλό παράδειγμα πρέπει να το δώσει ο ίδιος. Θα ανανεώσει τη θητεία αποδεδειγμένα άριστων, όπως ο Ελληνας επίτροπος κ. Δήμας, ο πρόεδρος της Εθνικής κ. Αράπογλου ή ο Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης κ. Ρακιντζής; Θα δημιουργήσει ένα σύστημα επιλογής των αρίστων σε όλη την ιεραρχία της Δημόσιας Διοίκησης, αρχής γενομένης από την κορυφή της, τους γενικούς γραμματείς υπουργείων; Ιδού η Ρόδος…

* Ο Χαρίδημος Κ. Τσούκας είναι καθηγητής στο ALBA και στο University of Warwick.

Ανοίξαμε και σας περιμένουμε. Εναρξη νέας σεζόν στην πολιτική σκηνή

Tου Στεφανου Kασιματη / kassimatis@kathimerini.gr

Εχουμε μια κυβέρνηση που δεν έκλεισε ακόμη την πρώτη εβδομάδα της στην εξουσία. Σε αυτές τις ημέρες, σημείωσα τρία πράγματα που έδειξε ότι θέλει να κάνει. Πρώτον, η προτεραιότητα του δημοσιονομικού στη χάραξη της οικονομικής πολιτικής. Είναι φανερή από τη νέα δομή της κυβέρνησης: τον πρώτο λόγο στην οικονομία έχει το Οικονομικών, το υπουργείο που «κρατάει το ταμείο» και εκπροσωπεί την κυβέρνηση στο ECOFIN. Το ανέλαβε μάλιστα ένας νέος πολιτικός, που αναδείχθηκε σταδιακά στα χρόνια του Γιώργου. Με τις πρώτες δηλώσεις του ως υπουργός, την Παρασκευή, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου επιβεβαίωσε ότι προτεραιότητα δίνεται στο δημοσιονομικό.

Δεύτερον, η πρόθεση να παρέμβει στη δημόσια διοίκηση (ρόλος στον Συνήγορο του Πολίτη, ανοιχτή προκήρυξη θέσεων) με σκοπό την αντιμετώπιση της διαφθοράς. Την πρόθεση αυτή ανέπτυξε με πολιτικούς όρους, σε μια συγκροτημένη ομιλία, ο Γιώργος στο υπουργικό συμβούλιο. Μένει να κριθεί στην πράξη – και πολύ σύντομα μάλιστα. (Μια ματιά στην άλλη πλευρά, στο στραπάτσο της Ν.Δ., εξηγεί γιατί ο ταχύς ρυθμός στη λειτουργία της κυβέρνησης είναι απαραίτητος: ο αποτυχών τιμωρείται βαναύσως διά πολιτικού ανασκολοπισμού...)

Το τρίτο είναι η απόπειρα επιβολής της έννομης τάξης στο sui generis κρατίδιο των Εξαρχείων. Οι αναρχικοί έκαναν τη γνωστή τους καταστροφική επίδειξη στο κέντρο της Αθήνας, δεύτερη ημέρα που είχε αναλάβει ο Χρυσοχοΐδης, την ώρα ακριβώς όπου επισκεπτόταν για πρώτη φορά τη ΓΑΔΑ. Επειτα από λίγο και για τις επόμενες τριάντα έξι ώρες η μία επιχείρηση της Αστυνομίας διαδεχόταν την άλλη στα Εξάρχεια.

Φυσικά, όλα αυτά μαζί δεν είναι τίποτε παραπάνω από ένα σήμα που εκπέμπει η κυβέρνηση, την πρώτη εβδομάδα του βίου της. Το ενδιαφέρον όμως είναι ότι το σήμα αυτό απευθύνεται κυρίως στο πολιτικό ακροατήριο εκείνο, που δεν έχει πρόβλημα με το χρώμα της γάτας, αρκεί να πιάνει ποντίκια. Είναι και ο κόσμος που ψήφισε Σημίτη το 1996 και το 2000, Καραμανλή το 2004, στον οποίο απευθύνεται η κυβέρνηση την πρώτη εβδομάδα της, κάνοντας βήματα που ο καθένας θα περίμενε να τα έχει κάνει η προηγούμενη.

Υπό το πρίσμα αυτής της διαπίστωσης, φαντάζομαι ότι το ΠΑΣΟΚ θα είχε κάθε συμφέρον αν η Ν.Δ. (που ακόμη στριφογυρίζει από τη σφαλιάρα...) επέστρεφε στις ρίζες της, ώστε το ΠΑΣΟΚ ανενόχλητο να κάνει Anschluss με τον μεσαίο χώρο. Αν ευσταθούν αυτά, τότε ο Αντώνης Σαμαράς είναι ο ιδεώδης πρόεδρος της Ν.Δ. από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ. Από την πλευρά του γενικού συμφέροντος, εν τούτοις, ο ιδεώδης διάδοχος του Κ. Καραμανλή είναι εκείνος που θα εργαστεί για την πολιτική ανανέωση της Ν.Δ. και θα αντιπολιτευθεί την κυβέρνηση με τα κριτήρια του ορθού λόγου και της σύγχρονης αντίληψης του κόσμου. Αν η Ν.Δ. κολλήσει στο επίπεδο εκείνο, όπου σκοπός της πολιτικής θεωρείται η νομή της εξουσίας και ως πολιτική τέχνη η διατήρηση της εξουσίας, θα έχει υποθηκεύσει το μέλλον της και μαζί του το μέλλον του διπολικού συστήματος. Θυμίζω τον Ντισραέλι: «Η θλίψη είναι στιγμιαία οδύνη. Η πολυτέλεια να αφηνόμαστε στη θλίψη είναι το σφάλμα μιας ζωής»...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...