Τετάρτη, 21 Οκτωβρίου 2009

Ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος για τον πατριωτισμό


Πάντα στην πρώτη γραμμή του αγώνα υπέρ του Έθνους μας ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος.(απόσπασμα από παλιότερο κύρηγμα του).

Συνέδριο για την Ελληνική Γλώσσα στη Λατινική Αμερική

Συνέδριο για την Ελληνική Γλώσσα στη Λατινική ΑμερικήΜοντεβιδέο, 13.10.2009

Η καταγραφή και η αξιολόγηση των μέχρι σήμερα δεδομένων της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης στη Λατινική Αμερική θα τεθούν στο επίκεντρο του συνεδρίου, που διοργανώνεται από τις 16 έως τις 18 Οκτωβρίου στο Μοντεβιδέο, της Ουρουγουάης.

Στόχος της διοργάνωσης, που προετοιμάζεται εδώ και καιρό από το Γραφείο του Συντονιστή Εκπαίδευσης Λατινικής Αμερικής, Γεωργίου Παππά, με έδρα το Μπουένος Άιρες, είναι να γίνει μία πρώτη ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των ενδιαφερομένων φορέων και η χάραξη μιας κοινής πολιτικής για την προβολή και τη διάδοση της ελληνικής γλώσσας και του ελληνικού πολιτισμού στο νότιο τμήμα της αμερικανικής ηπείρου. Το συνέδριο στηρίζεται από το ΣΑΕ, Περιφέρεια Λ. Αμερικής και το Ίδρυμα «Μαρία Τσάκου».

Στις εργασίες του συνεδρίου θα λάβουν μέρος διακεκριμένοι ελληνιστές καθηγητές από πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα χωρών της Λατινικής Αμερικής. Μεταξύ αυτών ο καθηγητής του πανεπιστημίου της Χιλής, Καστίλιο Ντιντιέρ Μιγουέλ, διευθυντής του μοναδικού Κέντρου Αρχαίων, Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών στη Λατινική Αμερική, που φέρει το όνομα του Φώτιου Μαλέρου. Θα μιλήσουν, επίσης, η Λαμπρίνα Κολιούση, από το Εθνικό Αυτόνομο Πανεπιστήμιο του Μεξικού (UNAM), ο Συντονιστής ΣΑΕ Λατινικής Αμερικής, Νικηφόρος Νικολαϊδης, ο οποίος αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στη διάδοση της ελληνικής γλώσσας, όπως και εκπρόσωποι διαφόρων φορέων που ασχολούνται με το αντικείμενο.

Από το Ίδρυμα «Μαρία Τσάκου», που στεγάζεται σε ένα πανέμορφο κτήριο στο κέντρο του Μοντεβιδέο, θα μιλήσουν οι Σοράγια Οχόβιετ και Γκουστάβο Φιγκαρόλα.

Μέσω του Ιδρύματος, που λειτουργεί πάνω από τρεις δεκαετίες, η ελληνική γλώσσα, η κλασσική και η σύγχρονη παιδεία μας βρήκαν στην Ουρουγουάη πρόσφορο έδαφος για να αναπτυχθούν, προσελκύοντας «πραγματικούς εραστές» του πολιτισμού μας, όλων των τάξεων και όλων των ηλικιών.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ
Πηγή εικόνας: fundacionmariatsakos.org

100 έτη ελληνικής παιδείας

100 έτη ελληνικής παιδείας

Λένε πως η καλύτερη εποχή για να ταξιδέψει κανείς στο Μόντρεαλ του Καναδά είναι το φθινόπωρο, οπότε η ατμόσφαιρα εξακολουθεί να είναι ζεστή.

Αυτή η εποχή χαρακτηρίζεται «ινδιάνικο καλοκαίρι». Λίγο πριν έρθουν τα χιόνια και το ψύχος στα μεγάλα βουλεβάρτα της πόλης, που ουσιαστικά είναι ένα νησί αφού βρίσκεται επάνω στον πλωτό ποταμό Αγιο Λαυρέντιο (Saint Laurent), που πηγάζει στις Μεγάλες Λίμνες της Βόρειας Αμερικής και εκβάλλει στον Ατλαντικό Ωκεανό, ενώ στην ευρύτερη περιοχή του συμπεριλαμβάνονται το νησί Λαβάλ, η Νότια Ακτή και τα προάστια, μύρισε έντονα ελληνικό καλοκαίρι.

Με θέρμη η εκεί δραστήρια ελληνική κοινότητα ετοιμάζεται για να γιορτάσει τα εκατό χρόνια υψηλής ποιότητας εκπαίδευσης που προσφέρει από το 1909. Από τα πρώτα χρόνια και τη λειτουργία του πρώτου σχολείου «Πλάτων» στο υπόγειο μιας εκκλησίας στη λεωφόρο St. Laurent, τα ελληνικά σχολεία της Ελληνικής Κοινότητας του Μόντρεαλ έχουν εξελιχθεί σε ένα ολοκληρωμένο σχολικό σύστημα, που προσαρμόζει διαρκώς την άριστη εκπαίδευση στις εξελισσόμενες ανάγκες της κοινότητας.

«Τα σχολεία μας είναι ένα αξιοθαύμαστο κατόρθωμα», τονίζει ο Βασίλης Μπαλαμπάνος, πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας του Μόντρεαλ (ΕΚΜ). «Στο επίκεντρο της ΕΚΜ βρίσκεται το σχολείο πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης “Σωκράτης”, ένα ημερήσιο τρίγλωσσο (γαλλικά, ελληνικά, αγγλικά) Δημοτικό σχολείο, με περίπου 1.250 μαθητές στα τέσσερα παραρτήματά του». Η ΕΚΜ επίσης διαθέτει δύο σχολεία Συμπληρωματικής Εκπαίδευσης: το «Πλάτων-Ομηρος», που προσφέρει κάθε Σάββατο μαθήματα ελληνικών σε περίπου 300 μαθητές, και το Γυμνάσιο/Λύκειο «Αριστοτέλης», που προσφέρει μαθήματα ελληνικής γλώσσας και πολιτισμού σε περίπου 100 μαθητές, απόφοιτους του ελληνικού ημερήσιου Δημοτικού σχολείου «Σωκράτης».

Επίσης, στην εκμάθηση και διάδοση του ελληνικού πολιτισμού συντελεί σημαντικά το Πολιτιστικό Τμήμα της Ελληνικής Κοινότητας του Μόντρεαλ, στο οποίο περίπου 500 μαθητές διδάσκονται ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς και συμμετέχουν σε θεατρικές ή καλλιτεχνικές δραστηριότητες. *
Η Ελλάδα του Μόντρεαλ

  • Έλληνες μετανάστες αναφέρονται στο Μόντρεαλ από το 1843.

Το 1900 ήταν 300, το 1906 έφτασαν τους 1.000. Τον ίδιο χρόνο ιδρύθηκε η Ελληνική Κοινότητα. Σήμερα ζουν στην ευρύτερη περιοχή 85.000 Ελληνες, γύρω στους 300.000 σε όλο τον Καναδά. «Η κοινότητα αποτελεί τη φωνή της ευρείας ελληνικής παροικίας» μας λέει ο πρόεδρός της Βασίλης Μπαλαμπάνος. Το 1981-82 χτίστηκε το Ελληνικό Κοινοτικό Κέντρο στην Wilderton,τηλ. (514) 7382421, που αποτελείται από ένα σχολείο, βιβλιοθήκη και καφετέρια, κοινοτική βιβλιοθήκη, γυμναστήριο και αίθουσες δεξιώσεων. Τα επίσημα εγκαίνια του Κέντρου τέλεσε το 1987 η τότε υπουργός Πολιτισμού Μελίνα Μερκούρη. Το 1983 ιδρύθηκε το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών με έμφαση στη διδασκαλία γλώσσας, ιστορίας, κουλτούρας και ορθόδοξης πίσης σε ενήλικους σπουδαστές.

  • Από την Αργολίδα στον Καναδά και για 13 συνεχή χρόνια στη Βουλή του, εκπροσωπώντας την επαρχία του Κεμπέκ.

Η Ελένη Μπακοπάνου, τόσο ως διάδοχος βουλευτής του Marcel Prud’homme στην περιοχή Saint-Denis (1993-1997) όσο και ως βουλευτής στην περιοχή Ahuntsic (1997-2006), όπου τη μετέφεραν, εκπροσωπούσε τον απανταχού Ελληνισμό. Στο Οντάριο έχουμε 4 βουλευτές ελληνικής καταγωγής, τους Φιλελεύθερους Γιάννη Κάννη και Δημήτρη Καρύγιαννη, τον κυπριακής καταγωγής υπουργό βιομηχανίας Tony Clement και τη βουλευτή του NDP Niki Ashton. Σήμερα η Ελένη Μπακοπάνου είναι στέλεχος του πανεπιστημίου McGill ως υπεύθυνη σύνδεσμος του πανεπιστήμιου με τις κυβερνητικές αρχές.

  • «Αράπιτσα» μαγική

Το διονυσιακό έθιμο του Γιανίτσαρου και της Μπούλας (με αναφορές στην Τουρκοκρατία) αναβίωσε με επιτυχία στην ελληνική κοινότητα του Μόντρεαλ.

Καταπληκτικές φορεσιές, φουστανέλες με 400 πιέτες, αμάνικα γιλέκα με ραμμένα νομίσματα, μαντίλια, σελάχια, και ο «πρόσωπος», η μάσκα. Εντυπωσιακά χορευτικά από τα μέλη του Ομίλου Περιβάλλοντος και Πολιτισμού «Αράπιτσα» Νάουσας, που απογείωσαν το κέφι με την απαράμιλλη ζωντάνια των κινήσεών τους. Ο δραστήριος Όμιλος αριθμεί περί τα 150 μέλη και διαθέτει ιματιοθήκη με παραδοσιακές στολές. Μαέστροι της γιορτής ο ζουρνατζής Τρύφων Παζαρέντσης και ο αδελφός του Μιχάλης στο νταούλι. Ηχοχρωματική πανδαισία με μια λέξη.

Πηγή: Ελευθεροτυπία
Πηγή εικόνας: Wikipedia.org

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΙΣ

ΜΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

ΕΡ.Κ.ΕΛ

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ

Με απόφαση του Προέδρου και του Αντιπροέδρου του ΕΡ.Κ.ΕΛ κ.κ. Πέτρου Καρτάλια και Γεωργίου Παπασημάκη αναλαμβάνει καθήκοντα ο/η

Ζουμής Μιχαήλ του Eυστρατίου

Κάτοικος Αθηνών - Ηλιούπολης Οδός Κ. Καραμανλή 9

Ημ.γέννησης 08-02-1973 Εθνικότης Ελληνική

Θρήσκευμα Χριστιανός ΟρΘόδοξος

Ως υπεύθυνος του Τομέα ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

που υπάγεται στην διεύθυνση Πολιτικής και Διεθνών σχέσεων του Ιδρύματος μας. Ωφείλει να δρα πατριωτικά υπέρ του Έθνους για την εκπλήρωση των σκοπών του ιδρύματος οι οποίοι είναι ταυτόσημοι με τους πόθους της Φυλής για Ελλάδα, Ορθοδοξία, Οικογένεια, Εθνική ανεξαρτησία, Κοινωνική δικαιοσύνη, Πανελληνισμό και πάνω απο όλα λευτεριά στις σκλάβες Πατρίδες του Ελληνισμού.

ΑΘΗΝΑΙ

16 / 10 / 2009

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΚΑΡΤΑΛΙΑΣ ΠΕΤΡΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΣΗΜΑΚΗΣ

Αι υπηρεσίαι προσφέρονται αμισθί


Ζουμής Μιχαήλ

Ηλεκτρονικός Μηχανικός C.N.C. & Δοκιμαστηρίων Κινητήρων Αεροσκαφών

Κ. Καραμανλή 9,

16341 - Ηλιούπολη

Τηλ: 210 9912920

Κιν: 6945329826

Ηλ. ταχυδρομείο: f16cd@otenet.gr

Βιογραφικό σημείωμα

Γεννήθηκα το 1973 στην Ηλιούπολη, όπου κατοικώ.


Σπούδασα στο Τ.Ε.Ι. Πειραιά: Απέκτησα πτυχίο Ηλεκτρονικός Μηχανικός Τ.Ε. το 1995. Είμαι φοιτητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, τμήμα Κοινωνιολογίας από το 2008.


-Έχω εργαστεί ως Ηλεκτρονικός Μηχανικός στην Ιδιωτική τηλεόραση (κανάλι 5, ALTER, EXTRA CHANNEL στα οποία είχα εργαστεί από το 1995-2004)

-Έχω διδάξει στα Ι.Ε.Κ. Κορυδαλλού, Καλαμακίου, Γλυφάδος και στο Τ.Ε.Ι. Πειραιά.

-Aπό το 2005 εργάζομαι στην E.A.B.

Ασχολούμαι με την Ιστορία, Κοινωνιολογία, Πολιτική Οικονομία, Πολιτική Επιστήμη ως χόμπι.

Είμαι μέλος του πολιτιστικού συλλόγου "Παλαίχθων".


Έχω εκπληρώσει τις στρατιωτικές μου υποχρεώσεις στην Πολεμική Αεροπορία.


Είμαι παντρεμένος και πατέρας ενός κοριτσιού.


Πολιτική δραστηριότητα:

Υποψήφιος στο Τ.Ε.Ι. Πειραιά με της φοιτητικές παρατάξεις ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, Νέοι Ορίζοντες (ΠΟΛ.ΑΝ) και Πανσπουδαστικές Κινήσεις Συνεργασίας.


Στρατεύτηκα ενεργά το 2003 στον ΛΑ.Ο.Σ. αποφασισμένος για τη ΡΗΞΗ με το κατεστημένο που ευθύνεται για τα σημερινά κοινωνικά - πολιτικά αδιέξοδα και για ΔΡΑΣΗ με όραμα μία ισχυρή Πατρίδα και μία γνήσια συμμετοχική Δημοκρατία.

Διετέλεσα μέλος της ΟΚΕ Παιδείας.

Tον Ιούλιο του 2009, στο 4ο Πανελλήνιο Συνέδριο του ΛΑ.Ο.Σ. ήμουν υποψήφιο μέλος της Κεντρικής Επιτροπής.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...