Πέμπτη, 3 Δεκεμβρίου 2009

ΟΧΙ στην Είσοδο της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση

ΟΧΙ στην Είσοδο της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Κείμενο-Φωτογραφίες: Λεωνίδας Χ. Αποσκίτης (Hellenic Nexus), Αθήνα 02 Δεκεμβρίου 2009Με μεγάλη επιτυχία και προσέλευση κόσμου έγινε την Δευτέρα, 1 Δεκεμβρίου, στην Παλαιά Βουλή, η εκδήλωση που διοργάνωσε η ΕΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΦΥΛΑΞΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ εν όψει των κρίσιμων εξελίξεων των επομένων ημερών για την προώθηση ή μη της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι χαρακτηριστικό ότι καταχειροκροτήθηκαν οι τοποθετήσεις όλων των ομιλητών: του τ. ευρωβουλευτή Γιάννη Μαρίνου, του τ. υπουργού Πάνου Παναγιωτόπουλου, του δημοσιογράφου Σταύρου Λυγερού, του αντιπροέδρου του ΔΗΚΟ και βουλευτή της Κυπριακής Βουλής, Νικόλα Παπαδόπουλου, και του συγγραφέα Γιώργου Καραμπελιά.

Οι συγκεντρωμένοι αντιπροσώπευαν όλο το φάσμα του πατριωτικού χώρου. Στην συγκέντρωση, η οποία έφθανε μέχρι την πλατεία έξω από το κτίριο της Παλαιάς Βουλής, φάνηκε ξανά το φρόνημα του ελληνικού λαού και η πρόθεσή του να μην απεμπολήσει τα κυριαρχικά του δικαιώματα, όπως και η εναντίωσή του στα σχεδιαζόμενα ξεπουλήματα σε Κύπρο, Αιγαίο, Θράκη και τα άλλα ανοιχτά εθνικά θέματα.

Αποδείχτηκε για ακόμα μια φορά η αντίθεση της ελληνικής κοινής γνώμης στην ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. και εκφράσθηκε η σαφής, μαχητική διάθεση για την πραγματοποίηση νέας

ΜΕΓΑΛΗΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΠΟΡΕΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΗΣ Ε.Ε. ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΠΡΕΣΒΕΙΑ,

την ερχόμενη Πέμπτη, 10 Δεκεμβρίου, ώρα 6:00 μμ., στην πλατεία Κλαυθμώνος, με κύρια αιτήματα:

ΕΞΩ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

ΕΞΩ Ο ΑΤΤΙΛΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ.

http://www.nexushellas.gr/

Περί των σχέσεων Τουρκίας - Ε.Ε.

Τι θέση θα πάρει το κόμμα μας;

Περί των σχέσεων Τουρκίας - Ε.Ε.

Του Κωστα Ιορδανιδη

Επίστευσε το πολιτικό σύστημα της χώρας ότι η διαδικασία εντάξεως στην Ευρωπαϊκή Ενωση θα λειτουργούσε στην Τουρκία ως καταλύτης και θα αλλοίωνε τη συμπεριφορά της έναντι της Ελλάδος με αποτέλεσμα να εκτονωθεί η κρίση στις σχέσεις Αθηνών - Αγκυρας. Οι προσδοκίες διαψεύσθηκαν και ό,τι αποκαλείται σήμερα «εθνική πολιτική» είναι απλώς η διαιώνιση μιας αυταπάτης.

Την προσεχή Δευτέρα, το Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών στις Βρυξέλλες θα εξετάσει το θέμα της περαιτέρω διευρύνσεως της Ε.Ε., όπου και το κεφάλαιο που αφορά την αξιολόγηση της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας. Η Αθήνα και η Λευκωσία έχουν διατυπώσει σοβαρότατες ενστάσεις στο κείμενο που αφορά την Τουρκία και οι εταίροι μας στην Ενωση δεν δείχνουν καμία πρόθεση να έρθουν σε ρήξη με την Αγκυρα – όπως εξάλλου ήταν φυσικό και αναμενόμενο.

Είναι προφανές ότι μία αναθεώρηση της στρατηγικής που είχε υιοθετηθεί υπό άλλες συνθήκες και εξυπηρετούσε διαφορετικές σκοπιμότητες πρέπει να αναθεωρηθεί. Η εναλλακτική λύση δεν είναι άλλη από τη σύμπλευση της Ελλάδος με την πολιτική που διαμορφώνουν η Γερμανία και η Γαλλία για μία ισχυρή ειδική σχέση της Αγκυρας με την Ενωση, που θα διαλαμβάνει συνεργασία στους τομείς της πολιτικής και της ασφάλειας. Ούτως ή άλλως, πρακτικώς οι εξελίξεις θα οδηγηθούν προς την κατεύθυνση αυτή· και εάν η Ελλάς εμμείνει στις σημερινές της τοποθετήσεις, απλώς δεν θα έχει συμμετάσχει στη διαμόρφωση μιας νέας πολιτικής έναντι της Τουρκίας και η θέση της θα είναι σαφώς μειονεκτική.

Εξυπακούεται, βεβαίως, ότι στην όλη διαδικασία θα πρέπει να μετέχει η Αγκυρα, ώστε η διαμόρφωση μιας ειδικής σχέσεως με την Ε.Ε. να μην εκληφθεί ως αποκλεισμός της μουσουλμανικής αυτής χώρας από το το ευρωπαϊκό σύστημα, που ουδείς θα ήταν σκόπιμο να εύχεται ή να επιδιώκει.

Η αλλαγή της ελληνικής στάσεως έναντι της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας είναι ίσως προβληματική για τον κ. Παπανδρέου, διότι ήταν ο υπουργός που την προώθησε. Αλλά ο τότε πρωθυπουργός της χώρας, ο κ. Σημίτης, υποστηρίζει πλέον μία ειδική σχέση της Ενώσεως με την Αγκυρα.

Για τον νέο πρόεδρο της Ν.Δ., το πρόβλημα δεν είναι δυσεπίλυτο, από την άποψη ότι ο κ. Αντώνης Σαμαράς δεν χειρίστηκε θέματα εξωτερικής πολιτικής στις κυβερνήσεις του κ. Καραμανλή. Πέραν τούτου, δύο ισχυρότεροι ηγέτες της Δεξιάς στην Ευρώπη, η καγκελάριος κ. Αγκελα Μέρκελ και ο πρόεδρος κ. Νικολά Σαρκοζί έχουν ταχθεί υπέρ της ειδικής σχέσεως με την Τουρκία. Μία αλλαγή στη στάση της Ν.Δ. θα έφερε τον κ. Σαμαρά εγγύτερα προς τη Γερμανία και τη Γαλλία, προοπτική χρήσιμη και ευκταία.


Δεκεμβριανά

Το ίδιο θέμα ισχύει για ένα μέρους του ΛΑ.Ο.Σ:

Θα αναγνωρίσει το κόμμα μας τη σημασία του Δεκεμβρίου του 1944 υπό το φως των σύγχρονων εξελίξεων (χωρίς βασιλοχουντικούς, γραφικούς, επικίνδυνους και ψώνια) ή, όπως το γαλάζιο ΠΑΣΟΚ του Κώστα Καραμανλή θα κρυφτεί πίσω από το βολικό επιχείρημα της κλάψας του Παντελή Βούλγαρη για τα αδέλφια που σκοτώνονταν επειδή τους έβαζαν οι ξένοι;

Δεκεμβριανά


Tου Στεφανου Κασιματη / kassimatis@kathimerini.gr

Ας το πω όσο πιο ανώδυνα γίνεται, ώστε να μην έχουμε λιποθυμίες. Υποτίθεται ότι η εκλογή του Αντώνη Σαμαρά στην προεδρία της Ν.Δ. σημαίνει ότι θα δοθεί έμφαση και στα ιδεολογικά ζητήματα της Κεντροδεξιάς. Εχω άδικο; Μάλλον όχι...

Δεν θυμάμαι ακριβώς την ημερομηνία, αλλά –πάνω κάτω– η ανάληψη των καθηκόντων του νέου προέδρου συμπίπτει με την επέτειο των Δεκεμβριανών του 1944. Θα ήταν τραβηγμένο να απαιτήσει κανείς από έναν αρχηγό των τεσσάρων ημερών (σε ένα κόμμα διαλυμένο...) να κάνει κάτι επ’ αυτού. Ωστόσο, εφόσον ο Σαμαράς εννοεί όσα είπε, το ερώτημα έχει σημασία: Θα κάνει κάτι (όχι αμέσως) για να απαλλαγεί η Κεντροδεξιά από το βαθύ σύμπλεγμα για τη νίκη της στα Δεκεμβριανά και, γενικώς, για τον Εμφύλιο;

Ουδείς (εκτός του ΚΚΕ και των κανονικών τρελών) δεν αμφισβητεί ότι φτηνά τη γλιτώσαμε από την επικράτηση του κομμουνιστικού ολοκληρωτισμού τον Δεκέμβριο του 1944. Σύγχρονη ιστορική έρευνα, απομακρυσμένη από τα πάθη της εποχής, υπάρχει πλέον, ώστε να μπορεί ο ενδιαφερόμενος να ξεχωρίσει τη σημασία της νίκης για τη σύγχρονη ιστορία μας από την κακή διαχείριση της νίκης εκ μέρους των νικητών. Η μανιχαϊστική αντίληψη πως είτε όλα θα είναι άσπρα στην Ιστορία είτε όλα μαύρα, έπειτα από τόσα χρόνια πρέπει να ξεπεραστεί. Ορισμένα άσπρα βαραίνουν περισσότερο από ορισμένα μαύρα, όπως και αντιστρόφως. Θα κάτσει η Ν.Δ. του Σαμαρά να ξεχωρίσει τα άσπρα και να τα αναδείξει ή μήπως η πολιτική ζωή θα εξακολουθήσει ως έχει, με την Κεντροδεξιά να κατατρύχεται αιωνίως από το βάρος της ανομολόγητης ενοχής της για τη νίκη της στην Αθήνα το 1944; Θα αναγνωρίσει η Κεντροδεξιά τη σημασία του Δεκεμβρίου του 1944 υπό το φως των σύγχρονων εξελίξεων (χωρίς βασιλοχουντικούς, γραφικούς, επικίνδυνους και ψώνια) ή, όπως το γαλάζιο ΠΑΣΟΚ του Κώστα Καραμανλή θα κρυφτεί πίσω από το βολικό επιχείρημα της κλάψας του Παντελή Βούλγαρη για τα αδέλφια που σκοτώνονταν επειδή τους έβαζαν οι ξένοι; Είναι σοβαρός δεξιός ο Σαμαράς ή ένας ακόμη που πάει για την εξουσία χωρίς να ξέρει γιατί και ο οποίος τα έκανε επάνω του από τη χαρά του επειδή του τράβηξε ένα γλείψιμο ο Μίκης Θεοδωράκης;

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...