Κυριακή, 26 Δεκεμβρίου 2010

Ανίερη πρόκληση των Τούρκων στην Καρπασία - Διέκοψαν τη Θεία Λειτουργία στον Άγιο Συνέσιο στο Ριζοκάρπασο

Εκστρατεία αρχίζει για διεθνή καταγγελία της ανίερης πρόκλησης των τουρκικών κατοχικών δυνάμεων, να διακόψουν τη Θεία Λειτουργία των Χριστουγέννων για τους εγκλωβισμένους στη σκλαβωμένη Καρπασία. Η προκλητική ενέργεια του κατοχικού καθεστώτος έχει φοβίσει τους εγκλωβισμένους και καταγγέλλεται ως κατάφωρη παραβίαση των θρησκευτικών ελευθεριών.Ανήμερα των Χριστουγέννων, άνδρες της λεγόμενης αστυνομίας του ψευδοκράτους εισέβαλαν εντελώς απρόκλητα στον καθεδρικό ναό του Αγίου Συνεσίου, στο κατεχόμενο Ριζοκάρπασο. Διέκοψαν τη Θεία Λειτουργία και ανάγκασαν τον Πατέρα Ζαχαρία Παπαζαχαρίου να βγάλει ενώπιον τους τα τελετουργικά άμφια.

Με το δικαιολογητικό ότι δεν είχε εξασφαλιστεί άδεια για τέλεση λειτουργίας σε άλλη μέρα εκτός Κυριακής που επιτρέπουν, απείλησαν ακόμα και να συλλάβουν τον εγκλωβισμένο ιερέα, επειδή τόλμησε να λειτουργήσει. Οι εγκλωβισμένοι που παρακολουθούσαν τη λειτουργία, από τη Γιαλούσα και το Ριζοκάρπασο, εγκατέλειψαν φοβισμένοι την εκκλησία. Ούτε στην εκκλησία της Αγίας Κυριακής τελέστηκε, εξάλλου, λειτουργία, ενώ οι κατοχικές αρχές εμπόδισαν και τον εξουσιοδοτημένο ιερέα της Αγίας Τριάδας Γιαλούσης να τελέσει τη λειτουργία. Ο πατήρ Κωνσταντίνος Παπακώστας μεταβαίνει μία φορά το μήνα και λειτουργεί την εκκλησία και ήταν έτοιμος να μεταβεί την παραμονή των Χριστουγέννων.


Τη νέα πρόκληση των Τούρκων καταδίκασε ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, δηλώνοντας, μάλιστα, ότι η άδεια για τέλεση της Θείας Λειτουργίας των Χριστουγέννων είχε ζητηθεί από τις αρχές Δεκεμβρίου μέσω της UNFICYP, όπως κάθε αρχή του μήνα υποβάλλεται στην ειρηνευτική δύναμη των πρόγραμμα για τις θρησκευτικές τελετές. Τόνισε ότι η πράξη θα καταγγελθεί στα Ηνωμένα Έθνη, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στον Πάπα Βενέδικτο, στο Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών και σε όλα τα διεθνή βήματα, όπου έχει πρόσβαση η Εκκλησία της Κύπρου.
Αφού μίλησε για ανίερη, απαράδεκτη συμπεριφορά, την οποία δεν πρέπει να ανεχθεί ο λαός μας, κάλεσε τον Κυπριακό Ελληνισμό σε εγρήγορση, σημειώνοντας ότι «είναι η πρώτη φορά από την τουρκική εισβολή, που οι Τούρκοι παρεμποδίζουν τον ιερέα του Ριζοκαρπάσου να τελέσει Θεία Λειτουργία».
Με έντονες αναφορές καταδίκασαν την πρόκληση των Τούρκων και οι βουλευτές Λευτέρης Χριστοφόρου και Γιώργος Γεωργίου του Δημοκρατικού Συναγερμού, Ζαχαρίας Κουλίας του Δημοκρατικού Κόμματος και Γιώργος Βαρνάβα του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ, δηλώνοντας ότι θα εγγραφεί θέμα στη Βουλή και ότι η Κυβέρνηση δεν πρέπει να αφήσει το γεγονός να περάσει απαρατήρητο, αλλά να αναλάβει δράση μαζί με την Εκκλησία.


ikypros

Δεν υπάρχουν σχόλια: