Τετάρτη, 6 Ιανουαρίου 2010

Τουρκία

Η επικείμενη διάλυση της Τουρκίας
Έχω αρχίσει, από πέρυσι να παρατηρώ τις διάφορες κινήσεις εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας συμπεριλαμβανόμενων των διαφόρων παραβιάσεων προκειμένου να καταλάβω τι ακριβώς γίνεται και ποιοι είναι οι στόχοι της γείτονος.
Εννοείται ότι όλο αυτό το διάστημα διάβασα διάφορα άρθρα από διάφορους δημοσιογράφους, τα οποία όμως μου φαινόταν ελλειπή. Τελικά νομίζω όμως ότι με αρκετή προσπάθεια, κατάφερα να αποκρυπτογραφήσω τα τεκταινόμενα και τώρα σας τα παρουσιάζω.
Ξεκινώντας από τα βασικά, οι ΗΠΑ έχουν υποβαθμίσει την αξία της Τουρκίας ως στρατηγικού σύμμαχου. Στην θέση της αναδεικνύεται το Κουρδιστάν, το οποίο έχει πάρα πολλά στρατηγικά πλεονεκτήματα.
Αυτό δεν σημαίνει ότι οι ΗΠΑ έχουν απολέσει κάθε ενδιαφέρον για την Τουρκία, αλλά ότι έχει πάρει άλλη θέση στα σχέδια τους. Ο πρώτος στόχος τους είναι καθαρά η μετατροπή της χώρας αυτής σε μοχλό διάσπασης των χωρών της περιοχής, με απώτερη επιδίωξη έναν γενικό κατακερματισμό τους.
Για να συμβεί βέβαια αυτό, είναι απαραίτητο να μην μετατραπεί η χώρα αυτή σε ισλαμικό προτεκτοράτο. Κάτι που ήδη έχει συμβεί εν μέρει, και επομένως πρέπει να ανασχεθεί αυτή η πορεία πριν να είναι αργά. Ο ισλαμιστής, ακραίος μάλιστα, πρωθυπουργός Ερντογάν, είναι αυτός που φροντίζει για την δημιουργία ενός καθαρά θεοκρατικού κράτους.
Η εγγύηση του κοσμικού κράτους στην Τουρκία, ήταν και παραμένει ο στρατός. Ο οποίος βλέποντας την διολίσθηση προς τον ισλαμισμό, προσπαθεί να βρει τρόπο να ανασχέσει την πορεία αυτή, με οποιαδήποτε μέθοδο. Η προσπάθεια όμως μέσω Εργκένεκον δεν είχε τα αναμενόμενα αποτελέσματα, μάλλον δε το αντίθετο συνέβη.
Η μοναδική επιλογή που απομένει είναι η πρόκληση πολέμου ή εσωτερικής αναταραχής, διότι ως γνωστόν τότε η εξουσία ουσιαστικά περνά στα χέρια του στρατού.
Στην πραγματικότητα λοιπόν ο Ερντογάν πέραν των διαφόρων παληκαρισμών που κάνει, δεν επιδιώκει πραγματικά τον πόλεμο, αλλά όποια οφέλη μπορεί να βγάλει μόνο με την απειλή του.
Εκείνοι που πραγματικά επιθυμούν τον πόλεμο είναι οι στρατηγοί.
Αυτό φάνηκε καθαρά φέτος τον Αύγουστο, όταν η κατάσταση έφυγε σχεδόν από τον έλεγχο στο Καστελόριζο, οπότε ο Ερντογάν “άδειασε” ουσιαστικά την χώρα του, δηλώνοντας ότι δεν τίθεται καμία αμφισβήτηση για το νησί αυτό. Την ίδια στιγμή οι στρατηγοί προσπαθούσαν να ρίξουν λάδι στην φωτιά, δηλώνοντας ακριβώς τα αντίθετα.
Ας πάρουμε λοιπόν τα πράγματα από την αρχή, προσπαθώντας να ερμηνεύσουμε τα γεγονότα με το σκεπτικό μου, για να δούμε αν ευσταθεί ή όχι.
Πέρυσι, άρχισαν οι συλλήψεις για την Εργκένεκον, οι οποίες γλύτωσαν προσωρινά την κυβέρνηση και τον Ερντογάν. Τον Ιανουάριο, όταν εκφράζονταν ανησυχίες από την στρατιωτική μας ηγεσία, λόγω των μακροχρόνιων Τουρκικών ασκήσεων για θερμό επεισόδιο, ξαφνικά έστειλαν οι Ρώσοι την ναυαρχίδα τους, το Κουζνέτσωφ, για κοινές ασκήσεις με τους Τούρκους, δεσμεύοντας ουσιαστικά τον Τουρκικό στόλο και ακυρώνοντας την άσκηση. Πιστεύω ότι ο λόγος που δεν διαμαρτυρήθηκε ο Ερντογάν είναι ότι εκείνες τις ημέρες συνελήφθησαν πολλά στελέχη της Εργκένεκον, τα οποία πρέπει να τα κατέδωσαν οι ρωσικές υπηρεσίες, με αποτέλεσμα να διαλυθεί ουσιαστικά η οργάνωση αυτή και να αποσοβηθεί κάθε κίνδυνος για την κυβέρνηση της Τουρκίας.
Σε εκείνο το σημείο πιστεύω ότι άλλαξε η ροή των γεγονότων και ο χρόνος πλέον μετρά αντίστροφα για την Τουρκία. Ο Ερντογάν πρέπει να βρήκε στοιχεία που εμπλέκουν τις ΗΠΑ μαζί με τους στρατιωτικούς στην προσπάθεια ανατροπής του και άρχισε πλέον μία πλήρως ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική, προσεταιριζόμενος την Ρωσία και επιδεικνύοντας μία μεγάλη κινητικότητα στην ευρύτερη περιοχή. Πιστεύω ότι ο στόχος του είναι πρώτα από όλα η ενίσχυση της παρουσίας της χώρας στην περιοχή και δεύτερον, αν και δεν θέλουν να το παραδεχτούν, η αναζήτηση συμμαχιών προκειμένου να καλυφθεί όπως και όσο είναι δυνατόν, η Τουρκία από μελλοντικούς κινδύνους.
Οι ΗΠΑ προσπάθησαν κατ΄ αρχάς να ηρεμήσουν τα πνεύματα, και μέσα σε αυτή την προσπάθεια εντάσσεται και η επίσκεψη Ομπάμα. Μυστικά όμως πρέπει να έχουν έλθει σε συμφωνία με τους στρατηγούς, η οποία προβλέπει ότι θα βοηθηθούν οι στρατηγοί στην κατάλυση του πολιτικού συστήματος, αλλά θα παραχωρήσουν ανεξαρτησία στους Κούρδους. Για να ανακόψουν δε τις διασπαστικές τάσεις που αναπόφευκτα θα δημιουργηθούν, θα κάνουν έναν πόλεμο με την Ελλάδα, ο οποίος θα φέρει ουσιαστικά την διαίρεση του Αιγαίου, και επομένως και τα έσοδα εκμετάλλευσης των πετρελαίων και των διάφορων άλλων πλουτοπαραγωγικών πηγών.
Επομένως οι Τούρκοι χάνουν το Κουρδιστάν, αλλά κερδίζουν το μισό Αιγαίο, επομένως ουσιαστικά είναι κερδισμένοι. Οι ΗΠΑ κερδίζουν περισσότερο, διότι δημιουργούν το ανεξάρτητο Κουρδιστάν, κάτοχο των κοιτασμάτων του Κιρκούκ, φόβητρο για την ευρύτερη περιοχή, καθόσον Κούρδοι υπάρχουν και στο Ιράν και στην Συρία, διαμελίζουν την Τουρκία και την Ελλάδα και βάζουν χέρι μέσω των Τούρκων στα κοιτάσματα του Αιγαίου.
Οι Κούρδοι κερδίζουν την πολυπόθητη ανεξαρτησία τους και ένα ισχυρό κράτος.
Οι μόνοι χαμένοι της υπόθεσης θα είναι, όπως ίσως μαντέψατε, οι Έλληνες. Οι οποίοι θα δουν την επικράτεια της χώρας τους να μειώνεται, το όποιο διεθνές κύρος να εξαφανίζεται και ουσιαστικά η χώρα μας θα γυρίσει τουλάχιστον 100 χρόνια πίσω.
Το σχέδιο ανατροπής του πολιτικού σκηνικού μπήκε σε ενέργεια με την πρόσφατη κήρυξη του κουρδικού κόμματος της Τουρκίας ως παράνομου, κάτι που θα δημιουργήσει εσωτερική αστάθεια και πιθανότατα με λίγη “βοήθεια”, όπως αυτή που δόθηκε υπό μορφή χρημάτων και οπλισμού σε κάποιους για να κτυπήσουν Κούρδους διαδηλωτές, θα φθάσει στα πρόθυρα εμφυλίου. Οπότε εκεί θα επέμβουν πυροσβεστικά οι στρατηγοί, και θα δρομολογηθούν οι περαιτέρω εξελίξεις.
Όταν λοιπόν συμβεί αυτό, πρέπει να είμαστε έτοιμοι για αρνητικές εξελίξεις για την χώρα μας.
Η πολιτική ηγεσία όμως δεν φαίνεται να προβαίνει σε κάποιες συμμαχίες ή κινήσεις για κάλυψη των νώτων μας. Η χώρα πάλι επαναπαύεται στην θεία δίκη και αποδεχόμαστε μοιρολατρικά την θέση μας, κάτι το οποίο είναι εξαιρετικά επικίνδυνο.
Κύριε Τζέφρυ, αναλάβετε πρωτοβουλίες σε όλα τα επίπεδα τώρα. Αύριο θα είναι πολύ αργά.
Πηγή
http://kostasxan.blogspot.com/2009/12/blog-post_2801.html
http://www.thermopilai.org/

ΑΝΑΣΚΑΦΗ ΣΤΟ ΔΙΣΠΗΛΙΟ Νέα ευρήματα οδηγούν σε μια... μυστηριώδη γραφή!

ΑΝΑΣΚΑΦΗ ΣΤΟ ΔΙΣΠΗΛΙΟ Νέα ευρήματα οδηγούν σε μια... μυστηριώδη γραφή!

Κάθε χρόνο έρχονται στο φως ολοένα και περισσότερα εντυπωσιακά στοιχεία. Ανάλογα με αυτά που θα παρουσιάσει ο κ. Χουρμουζιάδης στο συνέδριο του 2010 για το αρχαιολογικό έργο σε Μακεδονία και Θράκη (ΑΕΜΘ) και αφορούν την περίεργη γραφή με χαράγματα, προγενέστερη της Γραμμικής Α’. Αρχικά εντοπίστηκε σε μια ξύλινη πινακίδα (βρέθηκε το 1993 και χρονολογήθηκε στα 5260 π.Χ.) και τώρα οι αρχαιολόγοι οδηγούνται ολοένα και πιο πολύ στο συμπέρασμα ότι αυτό που βρίσκουν σε αγγεία δεν είναι διακόσμηση, αλλά η γραφή της εποχής (5500 έως 3500 π.Χ.)

Μια περίεργη γραφή, που ολοένα και περισσότερο φαίνεται πως αποτυπώνει τη γλώσσα της εποχής του 5500 π.Χ., σχέσεις απόλυτου σεβασμού με το περιβάλλον, ταφικές συνήθειες που ξενίζουν για τα σημερινά δεδομένα, αλλά και καλλιτεχνικές ανησυχίες. Αυτός ήταν ο καμβάς της καθημερινότητας των ανθρώπων της νεολιθικής ζωής στον λιμναίο οικισμό στο Δισπηλιό της Καστοριάς, που χάρη στην πανεπιστημιακή ανασκαφή του ΑΠΘ αποκαλύπτεται κάθε χρόνο και περισσότερο.

Της Έλσας Σπυριδοπούλου
spiridopoulou@makthes.gr

Δεκαεπτά χρόνια ανελλιπώς, και κόντρα στα πενιχρά οικονομικά μέσα, ο Γιώργος Χουρμουζιάδης και η ομάδα του καταθέτουν ψυχή στην ανασκαφή του οικισμού της νεότερης νεολιθικής περιόδου στο Δισπηλιό, έναν από τους σημαντικότερους και παλαιότερους της Ευρώπης.
Κάθε χρόνο έρχονται στο φως ολοένα και περισσότερα εντυπωσιακά στοιχεία. Ανάλογα με αυτά που θα παρουσιάσει ο κ. Χουρμουζιάδης στο συνέδριο του 2010 για το αρχαιολογικό έργο σε Μακεδονία και Θράκη (ΑΕΜΘ) και αφορούν την περίεργη γραφή με χαράγματα, προγενέστερη της Γραμμικής Α’. Αρχικά εντοπίστηκε σε μια ξύλινη πινακίδα (βρέθηκε το 1993 και χρονολογήθηκε στα 5260 π.Χ.) και τώρα οι αρχαιολόγοι οδηγούνται ολοένα και πιο πολύ στο συμπέρασμα ότι αυτό που βρίσκουν σε αγγεία δεν είναι διακόσμηση, αλλά η γραφή της εποχής (5500 έως 3500 π.Χ.)
Συναντήσαμε τον κ. Χουρμουζιάδη ένα πρωινό στα εργαστήρια της αποθήκης κοντά στην ανασκαφή, ανάμεσα σε αγγεία, ειδώλια και πλήθος κεραμικών. Με τον απολαυστικό του τρόπο (ένα μίγμα σοφίας και κατανοητής αφήγησης διανθισμένης με χιούμορ), μας μίλησε για τα νέα ευρήματα, αλλά και για την ανάγκη δημιουργίας μουσείου.

Ας ξεκινήσουμε από τα νεότερα στοιχεία, κ. Χουρμουζιάδη. Έχουμε επιπλέον γραπτές μαρτυρίες; Ναι, και θα κάνω μια ανακοίνωση για αυτό στο επόμενο ΑΕΜΘ. Πιστεύω ότι έχουμε σε αρκετά αγγεία χαράγματα τα οποία πρέπει τελικά να είναι γραφή και όχι διακοσμητικά θέματα, όπως θεωρούσαμε μέχρι σήμερα. Πρόκειται για ένα συνδυασμό γραμμών, σύμβολα επικοινωνιακά. Για παράδειγμα, τρεις γραμμές μπορεί να σημαίνει ότι έχω τρία βόδια! Ή μπορεί να φανερώνουν τον ιδιοκτήτη ή τον κατασκευαστή του αγγείου. Πάντως, για να καταλάβουμε τη γραφή της προϊστορίας πρέπει να απαλλαγούμε από αυτή τη σχολαστική άποψη ότι γραφή σημαίνει γράμματα, στίξη, πνεύματα. Η γραφή είναι μια σειρά συμβόλων που μεταδίδει ένα μήνυμα. Ξέρετε, όταν βρήκαμε την ξύλινη πινακίδα -δυστυχώς έχει υποστεί καταστροφές, γιατί όταν το ξύλο βγει από το χώρο που έζησε, το “χάνεις”- κάποιοι είπαν ότι αυτά τα σημάδια είναι από σκουλήκια! Και εμείς είπαμε, τότε είναι πολύ σημαντικό το εύρημα γιατί βρήκαμε το πρώτο μορφωμένο σκουλήκι! (γέλια).

Μπορεί να αποκρυπτογραφηθεί αυτή η γραφή; Όχι, δυστυχώς.

Παράλληλα όμως προσπαθείτε να “αποκρυπτογραφήσετε” κάποιες ταφές που είναι περίεργες. Ναι. Στο παρελθόν βρήκαμε δύο παιδικές ταφές με έναν τρόπο περίεργο. Εκτός από σκελετούς υπήρχαν και κάνα δυο αγγεία με κόκαλα μέσα. Οπότε φαίνεται ότι ήταν μια θέση, όχι νεκροταφείο. Είναι μια θεωρία που την είχα κι εγώ από παλιά, πως όταν πέθαινε ένα παιδί πρέπει να το έθαβαν μέσα στο σπίτι! Σαν να έπρεπε να έχει τη θέση του στην οικογένεια. Γενικώς το θέμα των ταφών της προϊστορίας είναι ένα πρόβλημα για την Ελλάδα. Η προϊστορική Ελλάδα σκάβεται από τις αρχές του 20ού αιώνα και είναι ζήτημα αν έχουμε βρει 20 νεολιθικές ταφές, ενώ μόνο στη Βάρνα οι Βούλγαροι έχουν βρει 800.

Μοιάζει μακάβριο να υπήρχε ταφή μέσα στο σπίτι. Όχι, δεν ήταν. Έκαναν ανακομιδή. Μάζευαν τα κρανία και τα έβαζαν κάτω από τις εστίες. Μερικοί πιστεύουν ότι τους έτρωγαν κιόλας.

Κανιβαλισμός; Όχι ακριβώς. Οικονομική κρίση (γέλια).

Μάλιστα! Η ανασκαφή αυτή τη στιγμή τι περιλαμβάνει; Κάθε μέρα μπορεί να βρεις ένα αντικείμενο που σου αλλάζει την εικόνα που είχες μέχρι χθες. Εγώ είμαι από αυτούς που πιστεύουν ότι μια ανασκαφή από ένα σημείο και έπειτα επαναλαμβάνεται. Γι’ αυτό εδώ και τρία χρόνια εστιάζουμε στον εκπαιδευτικό χαρακτήρα της ανασκαφής. Κάθε χρόνο το καλοκαίρι λειτουργεί ένα ανασκαφικό διδασκαλείο. Έρχονται φοιτητές από όλη την Ελλάδα, στους οποίους διδάσκουν γύρω στους 15 καθηγητές από όλη την Ελλάδα. Φέτος είχαμε 35 φοιτητές, οι οποίοι έρχονται, μένουν εδώ και ανακαλύπτουν ότι η ανασκαφή εκτός από τα ευρήματα παράγει και σκέψη. Πολύς κόσμος νομίζει ότι η ανασκαφή είναι μόνο μια προσπάθεια για να βρούμε ευρήματα, αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Υπάρχει μια αλυσίδα επίπονων πραγμάτων: συλλογή, συντήρηση, φωτογράφηση, σχεδίαση, μελέτη, δημοσίευση. Η ανασκαφή δεν τελειώνει.

Και εσείς είστε εδώ συστηματικά από το 1992. Ναι. Μια ανασκαφή που εντάχθηκε στο ΑΠΘ και με έναν όρο περίεργο, που είχα ζητήσει εγώ να υπάρχει: δεν χρηματοδοτείται από το ΑΠΘ, όπως τα έργα στην Πέλλα, στη Βεργίνα, στους Φιλίππους, στην Τούμπα.

Γιατί το ζητήσατε αυτό; Γιατί υπήρχε περίπτωση να πούνε, “κι άλλη προϊστορική ανασκαφή;”. Υπάρχει αυτό το συνήθειο...

Είναι σημαντική όμως. Σημαντική, γιατί είναι ο πρώτος λιμναίος οικισμός που σκάβεται στην Ελλάδα. Είναι βέβαια και το υλικό σημαντικό, διότι είναι το πρώτο υλικό ενός πολιτισμού του νερού, που είχε μια σχέση αρκετά υψηλού επιπέδου με τα πράγματα. Π.χ. έχουμε αγγεία με μια άκρως καλλιτεχνική έκφραση. Ειδώλια, εργαλεία, αντικείμενα που έχουν σχέση με μια περιοχή της ανθρώπινης ζωής που θα λέγαμε ιδεολογική. Έχουμε φλογέρες, που σημαίνει ότι κάποιοι έπαιζαν μουσική και ότι κάποιοι τους άκουγαν. Καμιά φορά σκέφτομαι, αυτός ο άνθρωπος που ήταν μέσα στη λάσπη, την αρρώστια, την πείνα ενδεχομένως, έχει φτιάξει τόσα όμορφα πράγματα; Είναι σίγουρα ένας κόσμος που δεν τον έχουμε μάθει ακόμη καλά. Ήταν μια εποχή που ο πολύς κόσμος τη θεωρεί εποχή βαρβαρότητας, αλλά δεν ήταν έτσι, καθόλου! Ήταν μια εποχή επινοήσεων πολύ σημαντικών πραγμάτων για τη ζωή του ανθρώπου. Το βασικότερο στοιχείο που τους έδινε αυτό τον χαρακτήρα ήταν νομίζω η σχέση τους με το περιβάλλον. Είχαν μια δημιουργική και όχι ληστρική σχέση με το περιβάλλον. Δεν το κατέστρεφαν.

Αυτός ο χώρος πόσο ακόμη έχει να ανασκαφεί; Δεν τελειώνει ποτέ. Μιλάμε για ένα χώρο που άφησε κατάλοιπα για περίπου 4.000-5.000 χρόνια. Σκεφτείτε πως έχουμε δύο χρόνια τώρα που βρίσκουμε μυκηναϊκά όστρακα, που σημαίνει ότι είχαμε μυκηναϊκό πολιτισμό. Κακώς θεωρούμε ότι ο μυκηναϊκός πολιτισμός ήταν μόνο τα ανάκτορα της Αργολίδας. Ήταν και εδώ, γηγενής, χωρίς χρυσοφόρα ευρήματα. Μάλιστα μερικοί συνάδελφοι που είναι ειδικοί σ’ αυτή την εποχή επιμένουν ότι το τείχος τριγύρω από τον οικισμό, που ως τώρα πιστεύαμε ότι είναι του 4ου π.Χ. αιώνα, πρέπει να είναι μυκηναϊκό, γιατί έχει έναν κυκλώπειο τρόπο.

ΕΝ ΑΝΑΜΟΝΗ ΜΟΥΣΕΙΟΥ
Χρόνια τώρα ο κ. Χουρμουζιάδης παλεύει για τη δημιουργία μουσείου στην περιοχή. Τι γίνεται αλήθεια μ’ αυτό το θέμα, και επιπλέον τι γίνεται με τη χρηματοδότηση από πλευράς υπουργείου Πολιτισμού; “Η απάντηση είναι ‘ωχ, βαχ, ωχ’, σαν τη γραφή μ’ αυτές τις γραμμές” δήλωσε ο ίδιος χαριτολογώντας. “Μέχρι τώρα ήμασταν ενταγμένοι στο Γ’ ΚΠΣ με το πρόγραμμα Ανασκαφικό Πάρκο. Έχουμε μόνο μια βοήθεια από τον νομάρχη, κάτι μικροποσά βέβαια. Ο δήμος δεν μπορεί να βοηθήσει, οι τοπικές κοινωνίες δεν έχουν χρήματα και άλλους σπόνσορες δεν έχουμε”.
Επί υπουργίας Αντώνη Σαμαρά ήταν σίγουρο ότι το θέμα του Μουσείου θα ενταχθεί στο ΕΣΠΑ. “Είχε ήδη προεγκριθεί από το ΥΠΠΟ και μάλιστα είχε υπολογιστεί και το ποσό, γύρω στο 1 εκατομμύριο ευρώ. Ελπίζω η καινούργια κατάσταση να μη το αναιρέσει αυτό. Υπάρχει μελέτη, οικόπεδο (πλάι στην ανασκαφή), προϋπολογισμός, μουσειολογική μελέτη, άρα είναι μια δουλειά ώριμη”, συμπλήρωσε.


Ξενάγηση στην ανασκαφή

Η Μαρίνα Σωφρονίδου, συνεργάτιδα του κ. Χουρμουζιάδη που ειδικεύεται στα κεραμικά, πήρε τη σκυτάλη στην ξενάγησή μας. Βρεθήκαμε μαζί της στον χώρο της ανασκαφής. Ένα σύστημα άντλησης βοηθά να απορροφούνται τα νερά της λίμνης και να αποκαλύπτονται οι πάσσαλοι (864 μέχρι στιγμής).
Οι εργάτες της ανασκαφής μόλις είχαν βρει ένα μικρό ειδώλιο, ακέφαλο. Θα μπορούσε να είναι ένα κόσμημα για τον λαιμό! Πολλά τέτοια αποκαλύπτονται καθημερινά, όπως και κεραμικά, μας εξήγησε η κ. Σωφρονίδου. “Με τα τελευταία δεδομένα που έχουμε στη διάθεσή μας από την κεραμική, τα αρχαιότερα δείγματα που έχουμε ως τώρα χρονολογούνται στο 6100 π.Χ. Είμαστε πια στην πρώιμη νεολιθική. Μας λείπει ένα κομμάτι που δεν έχουμε βρει καλά, και είναι η λεγόμενη χαλκολιθική τελική νεολιθική, δηλαδή από το 4.500-4.300 π.Χ. μέχρι το 3.000 π.Χ. Και παίζει βέβαια ρόλο και το σημείο που σκάβεις. Μέχρι τώρα πιστεύαμε ότι εκτός από εδώ δεν είχε αλλού νεολιθικά, και τελικά βρήκαμε και έξω από το τείχος!”.
Το τείχος φαίνεται πως λειτουργούσε ως ένα όριο που χώριζε τον οικισμό από τη λίμνη, “είτε ως ένας φραγμός για να μη χτυπάει το κύμα, ή ως όριο για να μην περνούν τα ζώα”.

ΕΛΛΕΙΨΗ ΠΡΟΒΟΛΗΣ
Λίγο πιο πέρα από την ανασκαφή υπάρχει η αναπαράσταση του οικισμού. Το 1998 η αρχιτέκτονας Νάσια Χουρμουζιάδη δημιούργησε μια μελέτη με βάση τα ευρήματα. Έτσι, κτίστηκαν οκτώ καλύβες που “επιπλώθηκαν” με πιστά αντίγραφα από τα αρχαία σκεύη και εργαλεία που έφερε στο φως η ανασκαφή.
Σε ένα μεγάλο πάρκο πλάι στη λίμνη (μπορεί να αξιοποιηθεί εξαιρετικά!) ο επισκέπτης μπορεί να δει πώς ήταν οι κατοικίες και ποιος ήταν ο οικιακός εξοπλισμός σε έναν λιμναίο οικισμό της νεολιθικής εποχής. Συναντήσαμε μια οικογένεια να ξεναγείται. “Είναι δημοτική επιχείρηση και μέσα στο εισιτήριο περιλαμβάνεται και ξενάγηση” μας εξήγησε η κ. Σωφρονίδου. Βέβαια, όπως συμβαίνει με όλα τα θέματα πολιτισμού στην Ελλάδα, η προβολή δεν είναι επαρκής.
Αυτός ο χώρος θα μπορούσε -και θα έπρεπε- να σφύζει από ζωή. Να υπάρχουν εκπαιδευτικές δράσεις για μικρούς και μεγάλους όλο το χρόνο. Ας αναλογιστούμε μόνο ότι, χωρίς διαφήμιση, κάθε χρόνο επισκέπτονται τον χώρο 25.000 άτομα. Δεν θέλει κόπο... Μεράκι χρειάζεται από την κεντρική εξουσία...
http://gataros.blogspot.com/2009/12/blog-post_5637.html

Δεν είναι το τσιφλίκι του παππού σας.

ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ για τους μετανάστες. Δεν είναι το τσιφλίκι του παππού σας.
Toυ FactorX

Έρχονται Χριστούγεννα και ο θείος Γιώργος μοιράζει ιθαγένειες. Τι παράσταση ήταν αυτή, live υπουργικό συμβούλιο, με έκτακτη συμμετοχή του Μακαριωτάτου, για να μπούμε στο Χριστουγεννιάτικο πνεύμα και με φιλανθρωπική φόρα να διευρυνθεί, εν όψει δημοτικών εκλογών, η εκλογική βάση του ΠΑΣΟΚ με ευγνώμονες αλλοδαπούς. Τι κι αν θα αποκτήσουμε μια μειονότητα ΠΟΛΥ μεγαλύτερη από την μουσουλμανική μειονότητα στην Θράκη; Ψιλά γράμματα εκεί στα βάθη της Μινεσότα.

Ο Γιώργος Παπανδρέου κι οι χαρωποί φιλάνθρωποι «σοσιαλιστές» υπουργοί του μοιράζουν ελληνικές ταυτότητες, όπως τις χάντρες και τα καθρεφτάκια. Με συνοπτικές διαδικασίες και τσαμπουκά, χωρίς να μας ρωτήσει κανείς εμάς τους ιθαγενείς, ο κ. Παπανδρέου θα μας μπήξει στο μάτι τις ιδεοληψίες του και θα επιτύχει να αλλοιώσει όχι απλώς το εκλογικό σώμα αλλά και την εθνολογική και θρησκευτική ομοιογένεια της Ελλάδας.

Η φάλαγγα της «πολιτικής ορθότητας», οι φαιοχίτωνες της «προοδευτικότητας» πανηγυρίζουν. Πίσω από αυτή την πρωτοφανή επίθεση στην κοινωνική συνοχή και στην εθνική ομοιογένεια, πέρα από την μικροκομματική τακτική των τζουτζέδων που τα σκέφτηκαν όλα αυτά, κρύβεται η χαιρέκακη επιθυμία όλου του ροζ κοσμοπολίτικου πολτού, να ηττηθεί επιτέλους το κωλοέθνος. Αφού του ξεσκίσανε την Ιστορία, την Παιδεία, αφού χρόνια χύνουν την χολή τους κατά της ταυτότητας των πατεράδων μας, της δικής ΜΑΣ ταυτότητας, τώρα θέλουνε να του αλλάξουνε τα φώτα κι αριθμητικά.

Η μεγαλύτερη αλλαγή της σύνθεσης του λαού της χώρας μετά το 1922, θα γίνει τώρα. Οι νεοταξίτες «προοδευτικοί», το ψευτοαριστερό φασισταριό, αποδομεί πια το ίδιο το Έθνος. Αφού δεν μπορούν να διώξουν εμάς, θα φυτέψουν κατοσταριές χιλιάδες από πάσης προέλευσης, κυρίως μουσουλμάνους.

Νομίζουν ότι πήραν λαϊκή εντολή να κάνουν ότι τους γουστάρει;

Νομίζουν ότι η χώρα, το Έθνος που έχτισαν με το αίμα τους οι αγώνες των Ελλήνων θα διαλυθεί χάριν μερικών παραπάνω ψήφων και για να ικανοποιήσουν τις κοσμοπολίτικες και μικροπολιτικές συνωμοσιούλες τους;

Είναι επίορκοι και ξεσκίζουν το Σύνταγμα που με θράσσος επικαλούνται.

Σε καμία χώρα της Ευρώπης δεν έγινε τέτοια μαζική, δίκην χαρτοπόλεμου, απονομή ιθαγένειας. Κανένα κοινοτικό δίκαιο δεν μας επιβάλλει να αυτοϋπονομευθούμε ως κοινωνία.

Απαιτούμε και καλούμε την Μπλογκόσφαιρα σε επαγρύπνηση και κινητοποίηση:

ΟΧΙ στο νομοσχέδιο.

ΟΧΙ στην άκριτη μαζική «ελληνοποίηση» μουσουλμάνων.

ΟΧΙ στην ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας.

ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΕΥΡΩ στους ισλαμοφασίστες του Ερντογάν αν δεν ελέγξουν τα σύνορα τους και δεν διαλύσουν τον ΚΡΑΤΙΚΟ και παρακρατικό μηχανισμό τους, που κερδοσκοπεί προωθώντας τα πλήθη των μεταναστών στην Ελλάδα, υπονομεύοντας την ασφάλεια μας, την οικονομία μας και την κοινωνική συνοχή. Αυτή την υπονόμευση θέλει τώρα να νομιμοποιήσει το ΠΑΣΟΚ.

Κυρώσεις στην Τουρκία, τώρα. Μπλοκάρισμα κάθε κονδυλίου αν δεν αναγνωρίσει την Κύπρο και δεν σταματήσει τον ακήρυκτο μεταναστευτικό πόλεμο κατά της Ελλάδας.

Μακρά νόμιμη παραμονή και πολιτισμικά κριτήρια για κατ’ επιλογή απονομή της ελληνικής ιθαγένειας.

Τέλος, ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ. Ρωτήστε μας. Δεν είναι το τσιφλίκι του παππού σας. Είναι το σπίτι μας, το σπίτι των παιδιών μας.

Γράφει ο strategy
http://strategy-geopolitics4.blogspot.com/2009/12/blog-post_9518.html

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...