Δευτέρα, 8 Φεβρουαρίου 2010

Πανικός, κακές πολιτικές και συγκρούσεις συμφερόντων

Ο κορυφαίος οικονομολόγος Joseph Stiglitz είπε πρόσφατα στο ΓΑΠ ότι το ΔΝΤ είναι η μόνη διέξοδος για την Ελλάδα. Δεν νομίζει ότι η ΕΕ θα κάνει τη δουλειά σωστά.

Η Κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ φαίνεται να βρίσκεται σε πανικό να συγκεντρώσει χρήματα και Παπακωνσταντίνου ετοιμάζει νέο δρακόντειο φορολογικό κώδικα. Το αποτέλεσμα είναι ότι υπάρχει τεράστια έξοδος κεφάλαια από την Ελλάδα.

Η άποψή μου είναι ότι αυτά τα μέτρα θα έχουν ως αποτέλεσμα την χαριστική βολή στα λίγα που υπάρχουν στον ιδιωτικό τομέα. Η κυβέρνηση στοχεύει αυτούς που δηλώνουν χαμηλά εισοδήματα. Ενώ μερικοί σε αυτή την κατηγορία κρύβονται μεγαλύτερα εισοδήματα, οι περισσότεροι ζουν πολύ οριακά και να πληρώνουν φόρους θα έχει ως αποτέλεσμα την καταδίκη τους στη φτώχεια. Περισσότεροι καταστήματα και τις μικρές επιχειρήσεις θα αναγκαστούν να κλείσουν. Υπάρχει νέα επίθεση βαριάς φορολογίας ακινήτων. Ο κλάδος των κατασκευαστών θα καταρρεύσει. Ήδη οι αξίες ακινήτων πέφτουν. Ο Αϊβαλιώτης του ΛΑΟΣ τους είπαν ότι είναι σκορπούν πανικό στην αγορά και κινδυνεύουν να προκαλούν γενική οικονομική κατάρρευση.

Οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται σε δυσμενής θέση εξαιτίας της 1.) Έξοδος κεφαλαίων από την Ελλάδα για ασφαλής καταφύγια και 2.) Τοξικό χρέος από το ελληνικό δημόσιο και 3.) Κινδύνους μη εξυπηρετούμενων δανείων από τη καταναλωτική πίστη και στεγαστικών δανείων καθώς καταρρέει η οικονομία.

Εντός της ΕΕ, υπάρχουν σημαντικές συγκρούσεις συμφερόντων στην διαχείριση της ελληνικής κρίσης. Ο ΓΑΠ φαίνεται να ελπίζει για νέα δάνεια από τη Γαλλία και τη Γερμανία ως διάσωσης. Η ΕΕ προσπαθεί να εμποδίσει την Ελλάδα να κάνει προσφύγει στο ΔΝΤ. Φοβούνται την μεταδοτικότητα της ελληνικής στην Ευρωζώνη ως σύνολο και την πίεση στο ευρώ με το κακό χρήμα (Ελλάδα) στο σύστημα να διώξει το υγιής χρήμα (Γαλλία, Γερμανία). Καμιά νομισματική ένωση χωρίς φορολογική και πολιτική ένωση έχει ποτέ επιζήσει. Ήδη ορισμένοι οικονομολόγοι συζητούν ένα σύστημα δύο νομισμάτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η ουσία της κρίσης είναι σε ποιους θα πέσουν οι ζημιές από τα τοξικά ελληνικά δημόσια χρέη. Ενώ οι Ιταλοί και Ισπανοί έχουν δημοσιοοικονομικά προβλήματα, τα περισσότερα τους χρέη πραγματοποιήθηκαν στην εγχώρια αγορά. Στην περίπτωση της Ελλάδας, το μεγαλύτερο μέρος του χρέους πραγματοποιήθηκε σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μια ελληνική αδυναμία αποπληρωμής θα έχει ως αποτέλεσμα σημαντικές απώλειες σε απροσδόκητες χώρους, όπως τα γερμανικά ταμεία συντάξεων. Για το λόγο αυτό, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτιμά τη «μέθοδος της λίρας σάρκας», αναγκάζοντας την Ελλάδα σε υψηλή φορολογία και την μόνιμη ύφεση παρά μία προσφυγή στη ΔΝΤ ότι θα οδηγήσει σε μερική περικοπή πληρωμών και απώλειες για την ελληνική κατόχους χρεόγραφα.

Πιστεύω ότι η προσέγγιση της κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ισοδυναμεί με μόνιμη απώλεια της ελληνικής κυριαρχίας και θα έχει ως αποτέλεσμα πολλά έτη ύφεσης και οικονομικού μαρασμού, ενώ η προσέγγιση του ΔΝΤ θα επιτρέψει στην Ελλάδα μεγαλύτερη διαπραγματευτική θέση στην ΕΕ, ενόψει τις συγκρούσεις συμφερόντων και θα καταστεί τα θεμέλια μιας ταχύτερης εξυγίανσης της εθνικής οικονομίας.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...