Πέμπτη, 25 Μαρτίου 2010

ΣΕ ΛΑΙΚΗ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΜΕΤΑΤΡΑΠΗΚΕ Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΠΑΡΕΛΑΣΗ


ΛΑΟΣ ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΟΣ ΕΔΩΣΑΝ ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΙΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΚΑΤΟΧΗΣ


Μια παρέλαση που δεν θύμιζε σε τίποτα αυτές των προηγούμενων ετών ήταν η σημερινή. Εκατοντάδες οργισμένοι πολίτες που για πρώτη φορά δεν είδαν να παρελαύνουν τεθωρακισμένα και σχηματισμούς της πολεμικής Αεροπορίας να πετούν πάνω από την πόλη των Αθηνώνξέσπασαν και φώναζαν συνθήματα καθ’ όλη τη διάρκεια της παρέλασης εναντίων των πολιτικάντηδων. Η χούντα του ΠΑΣΟΚ περιφρούρησε με εκατοντάδες αστυνομικές δυνάμεις την διάρκειας σχεδόν μισής ώρας παρέλαση, τρομοκρατώντας και διώχνοντας τους πολίτες για να μην ενοχλούνται οι πολιτικάντηδες από τη παρουσία τους.

Οι "Ανένταχτοι Πατριώτες" αφού πρώτα εκδιώχθηκαν από το αρχικό σημείο συγκέντρωσής τους, μετακινήθηκαν σε άλλο σημείο,μοίρασαν εκατοντάδες ελληνικές σημαίες και φυλλάδια στον κόσμο και έδωσαν διαφορετικό χρώμα στη πασοκικής εμπνεύσεως παρέλαση φωνάζοντας συνθήματα όπως "Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ"ΚΑΙ "ΕΛΛΗΝΑΣ ΓΕΝΝΙΕΣΑΙ ΔΕΝ ΓΙΝΕΣΑΙ" . Οι συγκεντρωμένοι πολίτες ακολούθησαν ενώ πολλά πεζοπόρα τμήματα του Στρατού φώναξαν κι αυτά συνθήματα όπως το "ΕΛΛΗΝΑΣ ΓΕΝΝΙΕΣΑΙ ΔΕΝ ΓΙΝΕΣΑΙ" ενώ τραγούδησαν το απαγορευμένο πλέον "Μακεδονία ξακουστή" με όλους τους συγκεντρωμένους να ξεσπούν σε χειροκροτήματα τραγουδώντας μαζί τους και σίγουρα τους πολιτικάντηδες να τρέμουν ολόκληροι βλέποντας τις αντιδράσεις του λαού που δεν θα σταματήσουν εδώ.

Φέρτε πίσω τα κλεμμένα και τα τεθωρακισμένα!πηγη: www.stoxos.gr

ΑΚΟΥ, ΜΙΚΡΕ ΦΙΛΕ, ΔΗΜΗΤΡΗ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥΚατάθεση ψυχής από τον Γρηγόρη Μιχαλόπουλο

Εγώ δεν θα σου πω την λέξη «κουράγιο» που θα άκουσες πολλές φορές μέχρι σήμερα. Και ακόμη δεν θα σου πω ότι θα βγεις από την Φυλακή ως ΗΡΩΑΣ… Ούτε ότι γράφεις ιστορία. Πέρασα το «Κανάλι» της Φυλακής ΔΥΟ φορές στη ζωή μου. Την μία για 30 ημέρες και την άλλη για 3 χρόνια. Γνωρίζω τι ακριβώς σημαίνουν τα σκουριασμένα κάγκελα. Όπως καλά έχω μέσα μου τις νύχτες, με Μεγάλες Νύχτες της Εσωτερικής Μοναξιάς…

Βρίσκεσαι ΕΚΕΙ όχι γιατί το θέλησαν οι άλλοι, αλλά γιατί το θέλησες ΕΣΥ ο ΙΔΙΟΣ! Και στο λέω αυτό, μικρέ μου φίλε, ότι ΕΣΥ το θέλησες, γιατί απέρριψες το «καλός και συνετός». Θέλησες να περάσεις, να φύγεις, μακριά από την Αυλόπορτα των Φρονίμων. Θέλησες να διαφέρεις. Και το έκανες χωρίς να υπολογίζεις το ΑΥΡΙΟ που μπορεί να σε θέλει ΗΡΩΑ ή να σε κάνει και κάτι παραπάνω.

Εσύ Δημήτρη θέλησες να ΕΙΣΑΙ ο Δημήτρης. Ο Εαυτός σου. Χωρίς υπολογισμούς. Χωρίς να σε συγκινούν τα λόγια των Αλλων. Χωρίς να λογαριάζεις την κατάληξη αυτής της Ιστορίας. Ξεκίνησες από χρόνια με τον Εαυτό σου, με τον Δημήτρη και για τον Δημήτρη! Τον Δημήτρη μέτρησες. Και τον Δημήτρη υπολόγιζες και υπολογίζεις. Και όταν πήρες τον πυρωμένο δρόμο για τα κάγκελα Εσύ, Μόνο Εσύ, στάθηκες απέναντι στον Δημήτρη για να υφάνεις την ΣΥΝΕΧΕΙΑ όχι με την υπομονή αλλά με την ΑΝΔΡΕΙΑ και την Λεβεντιά.

Και είμαι βέβαιος ότι επιστρέφοντας στο κελί, μετά από κάθε επισκεπτήριο, δίνεις πρες κόνφερανς με τον Δημήτρη. Μιλάς με τον Δημήτρη και το Όραμά του. Μιλάς με το μεγάλο Παιδί της Λεβεντιάς που κρύβεις μέσα σου.. Με τον Δημήτρη, τον Δημήτρη σου, υφαίνεις το όνειρο που σε ανταμώνει με ανοικτά τα μάτια!
Και τότε…

Τότε παίρνεις την πένα και ξεσπάς όχι γιατί σου είναι βαριά η Φυλακή αλλά γιατί ζητάς την ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ της Ψυχής, όπως την προσδιόρισαν οι Ιδέες σου από τα παιδικά σου χρόνια!
Δυστυχώς δεν σε γνώρισα πολύ… Κάπου μερικά λεπτά στα γραφεία της «Ε.Ωρας». Αλλά μέσα σε αυτό τον λίγο χρόνο, όσο κρατάει μια αστραπή, σε μέτρησα, σε ζύγιασα…
- «Γράφει καλά», μου είπαν.
Δεν τους απάντησα!
Είδα αμέσως ότι ΔΕΝ γράφεις αλλά κεντάς με τον πόνο για τούτη την πατρίδα, την χωρίς σύνορα, την απροστάτευτη, την χωρίς Ελπίδα για ΑΥΡΙΟ, αν δεν προλάβουμε!

Γνωρίζω ότι ΔΕΝ ζεις για την Αποφυλάκιση, για να περάσεις την πόρτα της Φυλακής προς τα έξω! Αλλά για την Ελευθερία που έχουμε χάσει, εδώ και κάμποσα χρόνια στην Ελλάδα. Αυτό συλλογάσαι. Και τα λόγια του Ρήγα είναι εκείνα που σου ταιριάζουν: «Οποιος λεύτερα συλλογάται, συλλογάται καλά». Και Εσύ συλλογάσαι καλά!

Τα λόγια αυτά είναι από καρδιάς. Δεν πονάω γιατί είσαι στα κάγκελα. Πονάω για όλους Εκείνους που κατάφεραν να βασανίζουν την λέξη της Πραγματικής Ανδρείας και Λεβεντιάς.
ΑΥΡΙΟ, Μεθαύριο, θα βγεις από εκεί. Ενώ Αυτοί, ΟΛΟΙ τους, θα μείνουν στην Φυλακή που έφτιαξαν από μόνοι τους για τον Εαυτό τους!

Ανέβα μόνος σου αυτή την ομορφιά της εσωτερικής Νίκης. Είναι δική σου. Δεν προσπαθώ να φιλολογήσω. Γνωρίζω τα ανθρώπινα της φυλακής. Γνωρίζω τον αξόδευτο χρόνο. Αλλά Εσύ έχεις ένα μεγάλο Οπλο στο χέρι σου: Την Πένα. Είναι ο κόσμος σου. Η ομορφιά σου. Η καταιγίδα που κρύβεις μέσα σου.

Και από την άλλη, ΟΛΟΥΣ Εμάς που σε αγαπάμε. ΟΧΙ γιατί έχουμε έναν ΗΡΩΑ Συντάκτη στην Φυλακή, αλλά γιατί είσαι ο Δημήτρης.
Εμείς τον Δημήτρη γνωρίσαμε, τον Δημήτρη αγαπήσαμε και αγαπάμε. Και αυτόν τον Δημήτρη περιμένουμε!
Κάθε Ανάσταση.

Και μη ξεχνάς: Η Ανοιξη έρχεται – γράφει ο Ρίλκε – αρκείς να ξέρεις να την περιμένεις.

ΓΡΗΓ. ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΣ


ΠΗΓΗ: www.elora.gr

Εκδηλώσεις του ΕΙΠ για την 25η Μαρτίου στην Οδησσό, στην Τεργέστη και στη Σόφια

Εκδηλώσεις του ΕΙΠ για την 25η Μαρτίου στην Οδησσό, στην Τεργέστη και στη Σόφια

Αθήνα, 24.03.2010

Σειρά εορταστικών εκδηλώσεων για την 25η Μαρτίου διοργανώνει το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού (Ε.Ι.Π.), στα Παραρτήματα και τις Εστίες του στην Οδησσό, την Τεργέστη και τη Σόφια.

Στην Οδησσό της Ουκρανίας, όπου ανεξίτηλες ιστορικές μνήμες έχουν αφήσει οι δραστηριότητες της Ελληνικής παροικίας στα χρόνια πριν από την Επανάσταση του 1821, με την ίδρυση της Φιλικής Εταιρίας, το Παράρτημα του Ε.Ι.Π. οργανώνει στις 24 Μαρτίου εορταστική εκδήλωση στο θέατρο του Πολιτιστικού Κέντρου του Πολυτεχνείου της Οδησσού.

Στην εκδήλωση θα λάβουν μέρος η χορωδία και το χορευτικό συγκρότημα του Παραρτήματος, το χορευτικό συγκρότημα του 2ου Λυκείου Λαγονησίου και η Ορχήστρα Λαϊκών Οργάνων της Μουσικής Ακαδημίας της Οδησσού.

Χθες εγκαινιάστηκε η έκθεση έργων παιδικής ζωγραφικής από τον Πανουκρανικό Διαγωνισμό Παιδικής Ζωγραφικής, με τίτλο “Η Ελλάδα με τα μάτια των παιδιών”, που διοργάνωσε για 15η συνεχή χρονιά το Παράρτημα ΕΙΠ Οδησσού.

Στην Τεργέστη, άλλη μία ιστορική κοιτίδα του ελληνισμού στην Ιταλία, η Εστία του Ε.Ι.Π. διοργανώνει εορταστικές εκδηλώσεις, σε συνεργασία με ομογενειακούς φορείς. Οι εκδηλώσεις οργανώνονται σε συνεργασία με το Επίτιμο Προξενείο της Τεργέστης και την Ελληνική Κοινότητα της πόλης.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγ. Νικολάου Τεργέστης, ομιλίες για την 25η Μαρτίου, παρουσίαση παραδοσιακών χορών, απαγγελίες ποιημάτων και τραγούδια, καθώς και μια θεατρική παράσταση από τους μαθητές 2ου Δημοτικού Σχολείου Ωραιοκάστρου, Θεσσαλονίκης. Οι εκδηλώσεις θα γίνουν ανήμερα της επετείου στην αίθουσα εκδηλώσεων Giubileo – Filoxenia της Ελληνικής Κοινότητας.

Στη Σόφια, πρωτεύουσα της Βουλγαρίας, η εστία του Ε.Ι.Π., σε ειδική εκδήλωση στις 24 του μηνός θα βραβεύσει τους νικητές του διαγωνισμού δοκιμίου, με θέμα “Η Ελλάδα στον κόσμο και στα Βαλκάνια – χθες, σήμερα, αύριο”, που διοργάνωσε με επιτυχία η Εστία.

Ανήμερα της Εθνικής Επετείου, σε συνεργασία με την Ελληνική Πρεσβεία στη Βουλγαρία, θα διοργανωθεί μεγάλη εκδήλωση, όπου φοιτητές του Πανεπιστημίου της Σόφιας, “Αγ. Κλήμης της Αχρίδας” θα απαγγείλουν αποσπάσματα από τα έργα: “Τα Δίκαια του Ανθρώπου” – Ρήγα Βελενστινλή και “Η Ημέρα της Λαμπρής” – Διονυσίου Σολωμού, ενώ μαθητές του 12ου Δημοτικού Γυμνασίου του Δήμου της Σόφιας, που διδάσκονται την ελληνική γλώσσα, θα παρουσιάσουν εορταστικό πρόγραμμα.

Στην εκδήλωση θα τιμηθούν από την Πρεσβεία της Ελλάδας στην Βουλγαρία οι αριστούχοι απόφοιτοι των Τμημάτων Νέων Ελληνικών Σπουδών των Πανεπιστημίων “Αγ. Κλήμης της Αχρίδας” και “Νέου Βουλγαρικού Πανεπιστημίου” της Σόφιας, “Νεοφύτου Ρίλας” του Μπλαγκόεβγκραντ, “Παϊσίου Χιλενδαρινού” της Φιλιππούπολης και “Αγ. Κυρίλλου και Μεθοδίου”, του Βελίκο Τύρνοβο.


πηγη: www.sae.gr

Εορτασμός Εθνικής Επετείου στο Γιοχάννεσμπουρκ


Την Κυριακή 21 Μαρτίου 2010 με αισθήματα πατριωτισμού και εθνικής υπερηφάνειας πραγματοποιήθηκε στο Γιοχάννεσμπουργκ της Νοτίου Αφρικής ο εορτασμός της Εθνικής Επετείου της 25ης Μαρτίου. Την οργάνωση του εορτασμού αυτού είχε η Ομοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων Νοτίου Αφρικής και έλαβε χώρα στο γήπεδο του ελληνικού σχολείου ΣΑΧΕΤΙ.

Στην λαμπρή αυτή τελετή, που συμμετείχαν πλήθος ομογενών από το Γιοχάννεσμπουργκ και τις γύρω περιοχές, τίμησαν με την παρουσία τους ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ.Θεόδωρος Β’, αντιπροσωπεία της Βουλής των Ελλήνων αποτελούμενη από τον κ.Σπύρο Μοσχόπουλο, Βουλευτή Κεφαλλονιάς (ΠΑΣΟΚ) και τον κ.Ευάγγελο Μεϊμαράκη, Βουλευτή Β’Αθήνας (ΝΔ), οι διπλωματικές αρχές της Ελλάδας και της Κύπρου, ο Συντονιστής Περιφέρειας ΣΑΕ Αφρικής-Εγγύς/Μέσης Ανατολής κ.Χάρης Γκουβέλης και η ηγεσία της ομογένειας του Γιοχάνεμπουργκ.

Ιδιαίτερο τόνο στην εκδήλωση, έδωσε η Νεολαία μας, που παρέλασε προβάλλοντας την πρωτοβουλία που έχει αναλάβει για την συγκέντρωση υπογραφών για την Επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα. Στην παρέλαση συμμετείχαν επίσης όλες οι Κοινότητες και οι Οργανώσεις της Νοτίου Αφρικής.

Στο τέλος της εκδήλωσης οι επίσημοι προσκεκλημένοι κατέθεσαν στεφάνια προς τιμή των εθνικών μας αγωνιστών, που έδωσαν η ζωή τους για να ζούμε εμείς σήμερα ελεύθεροι.

ΠΗΓΗ: http://www.sae.gr

Μήνυμα του Προέδρου της Δημοκρατίας προς τους Έλληνες του εξωτερικού με την ευκαιρία της επετείου της 25ης Μαρτίου 1821


Αθήνα, 24.03.2010
Η επέτειος της 25ης Μαρτίου έχει πάντα για τον ελληνισμό έναν ιδιαίτερο συμβολισμό.

Σήμερα, η εθνική ανεξαρτησία είναι εξασφαλισμένη. Είναι, όμως, υπαρκτή η ανάγκη της ομοψυχίας, της αλληλεγγύης και του συλλογικού οράματος.

Έχουμε μπροστά μας ανοιχτά εθνικά θέματα, οικονομικές και κοινωνικές προκλήσεις, ένα σύνθετο και ευμετάβλητο περιβάλλον από το οποίο απουσιάζουν οι σταθερές του παρελθόντος.

Η ελληνική κοινωνία περνά δύσκολες μέρες και καλείται να πραγματοποιήσει μία ιστορική μετάβαση. Δεν είναι εύκολο ούτε ανώδυνο. Είναι, όμως, αναγκαίο. Είναι επίσης δυνατό, αν αλλάξουν νοοτροπίες, αντιλήψεις και διαχρονικές παθογένειες, εάν εξυγιανθεί η λειτουργία του ελληνικού κράτους και ενωθούν οι δημιουργικές δυνάμεις της πατρίδας μας για να εκπληρώσουν ένα ιστορικό χρέος απέναντι στις επόμενες γενιές.

Επέτειοι όπως η σημερινή ενισχύουν την εθνική αυτοπεποίθηση με την ανάκληση της μνήμης ενός σπουδαίου παρελθόντος. Έχουμε κάθε λόγο να είμαστε περήφανοι για την κληρονομιά μας και την ευθύνη να προσπαθήσουμε ώστε να είναι περήφανα και τα δικά μας παιδιά γι’αυτό που τους κληροδοτήσαμε.

Με τις σκέψεις αυτές εύχομαι σε όλους σας και τον καθένα ξεχωριστά, υγεία, ευτυχία και προκοπή.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...