Τρίτη, 5 Οκτωβρίου 2010

Σε άμεση αποκρατικοποίηση και των τριών κρατικών αμυντικών βιομηχανιών δηλαδή της ΕΑΒ, των ΕΑΣ και της ΕΛΒΟ

Κοσμογονία στην αμυντική βιομηχανία: Στον ιδιωτικό τομέα άμεσα ΕΑΒ, ΕΑΣ, ΕΛΒΟ
Σε άμεση αποκρατικοποίηση και των τριών κρατικών αμυντικών βιομηχανιών δηλαδή της ΕΑΒ, των ΕΑΣ και της ΕΛΒΟ προχωρά η κυβέρνηση σύμφωνα με τα όσα ανακοινώθηκαν από τον υπουργό Eθνικής Άμυνας Ευάγγελο Βενιζέλο, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου σήμερα το πρωί, που δόθηκε με την ευκαιρία του απολογισμού του ενός έτους στο υπουργείο από την ανάληψη των καθηκόντων.

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο υπουργός πριν από λίγο, η διαδικασία αποκρατικοποίησης πρόκειται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το επόμενο καλοκαίρι το αργότερο, αν και το πιθανότερο είναι να τελιώσουν οι διαδικασίες μέχρι το Πάσχα. O διευθύνων Σύμβουλος της ΕΑΒ Τάσος Φιλιππάκος ενημερώθηκε για τις προθέσεις του υπουργείου από την επιτροπή αποκρατικοποιήσεων, ενώ το ίδιο αναμένεται να γίνει και με τους υπόλοιπους CEO των υπόλοιπων δύο βιομηχανιών.

Ήδη έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες εξεύρεσης χρηματοοικονομικού συμβούλου για την ΕΑΒ στο καθεστώς της εμπλοκής της εταιρείας Lazard στην πώληση των ΕΝΑΕ. Επίσης έγινε γνωστό πως σχετικά ενημερώθηκε και ο όμιλος Μυτιληναίου (ΜΕΤΚΑ) ο οποίος κατέχει σήμερα το 42% της ΕΛΒΟ ώστε να μην φέρει κάποιο εμπόδιο στη διαδικασία ιδιωτικοποίησης.

Εδώ έχουμε πλέον βρισκόμαστε ενώπιον μιας πραγματικής κοσμογονίας στην ελληνική αμυνιτκή βιομηχανία. Πράγματα που έπρεπε να είχαν γίνει εδώ και 20 χρόνια θα γίνουν μέσα στους επόμενους μήνες και είναι σαφές ότι υπάρχει ισχυρή πολιτική βούληση για να ολοκληρωθεί η διαδικασία αποκρατικοποιήσεων των αμυντικών βιομηχανιών.

Η μεγάλη είδηση έγκειται στην ΕΑΒ, της οποίας η αποκρατικοποίηση είχε κρατηθεί ως επτασφράγιστο μυστικό, το οποίο είχε αρχίσει να διαρρέει μόνο όταν την κλήθηκε στην γραμματείας αποκρατικοποιήσεων ο CEO της ΕΑΒ, Τάσος Φιλιππάκος και του ανακοινώθηκε ότι η εταιρεία μπαίνει στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, άρχισε να διαρρέουν οι κυβερνητικές προθέσεις.

Σε ότι αφορά το σχήμα και το είδος της ποκρατικοποίησης, δηλαδή τα ποσοστά, το μάνατζμεντ κλπ, αυτά θα καθοριστούν στην πορεία και κρίσιμο ρόλο θα απίξει ο χρηματοοικονομικός σύμβουλος που θα επιλεγεί για την αποκρατικοποίηση.

Είναι βέβαιο ότι οι νικητές στην κούρσα των αποκρατικοποιήσεων θα κερδίσουν και την παρτίδα στα μεγάλα αμυνιτκά προγράμματα: Νέο Μαχητικό Αεροσκάφος, ΝΑΠΕΕ, νέος φορητός οπλισμός του Ε.Σ., πυρομαχικά αρμάτων, πυρομαχικά για κάθε χρήση του Ε.Σ., το μεγάλο πρόγραμμα αντικατάστασης του τροχαίου υλικου των Ε.Δ. (8.000-11.000 οχήματα). Όπως είναι βέβαιο ότι θα "κτυπηθούν" και οι μεγαλύτερεςς εταιρείες του κόσμου στο χώρο αυτό, όχι τόσο για τις βιομηχανίες, αλλά για τα προγράμματα που κρύβονται πίσω από αυτές.

Ήδη οι πρώτες προτάσεις έχουν κατατεθεί τους τελευταίους μήνες. Πέρα από την πρόταση των MAN-Rheinmetall για την ΕΛΒΟ, η αμερικανική ΑΤΚ κατέθεσε πρόταση αγοράς τμήματος των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΑΣ). Αλλά οι προτάσεις θα είναι πολύ περισσότερες, όσες και οι ενδιαφερόμενοι για τα προγράμματα. Για την ΕΑΒ όπως αναφέρουν πληροφορίες του defencenet.gr ήδη έχουν αποφασίσει να συμμετάσχουν οι τρεις μεγάλοι ευρωπαϊκοί όμιλοι η ΕADS η Finmeccanica και η Dassault, ενώ πιθανόν να καταθέσει πρόταση και η SAAB, κατασκευάστρια του Gripen. Από τις αμερικανικές η Lockhhed Martin είναι βέβαιη και αναμένεται η κίνηση της Boeing

Για τα ΕΑΣ πέρα από την ΑΤΚ, ενδιαφέρον έχει και η Rheinmetall, η ισραηλινή IMI και στην πορεία είναι βέβαιο ότι θα εμφανιστούν και άλλοι διεκδικητές.

Για την ΕΛΒΟ πέρα από την ΜΑΝ, είναι βέβαιο ότι θα ενδιαφερθεί η ρωσική Rosoboronexport μέσω κάποιου από τα δεκάδες εργοστάσια που ελέγηχει, πιθανότατα αυτό που κατασκευάζει τα BMP-3. Εδώ το ρωσικό ενδιαφέρον και η διακρατική συμφωνία που υπάρχει για το BMP-3HEL δίνει πολλούς πόνους στην ρωσική υποψηφιότητα. Άλλοι διεκδικητές θα είναι η αμερικανική AM General, η βρετανοαμερικανική BAE Systems, η GIAT, η Reranult κλπ

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...