Παρασκευή, 12 Νοεμβρίου 2010

Τυχόν εκλογή Μπουτάρη την Κυριακή, θα είναι καταστροφική εξέλιξη, όχι μόνο για τη Θεσσαλονίκη

Ο ΜΠΟΥΤΑΡΗΣ ΤΑΣΣΕΤΑΙ ΑΝΟΙΧΤΑ ΥΠΕΡ ΤΗΣ «ΣΥΝΘΕΤΗΣ ΟΝΟΜΑΣΙΑΣ»

ΚΑΙ ΜΕΧΡΙ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΔΗΛΩΝΕ ΠΡΟΤΙΜΗΣΗ ΣΤΟ «ΝΕΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ»!

ΘΑ ΕΚΛΕΞΕΙ Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΔΗΜΑΡΧΟ

ΠΟΥ ΠΑΡΑΔΙΔΕΙ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ;

27 χρόνια συμπληρώνονται φέτος από την μέρα που ο Ραούφ Ντενκτάς καταργώντας τις συμφωνίες

ΑΓΑΠΗΤΟΙ ΦΙΛΟΙ,

27 χρόνια συμπληρώνονται φέτος από την μέρα που ο Ραούφ Ντενκτάς καταργώντας τις συμφωνίες

77-79 ανακήρυξε στο βόρειο, κατεχόμενο μέρος του νησιού την λεγόμενη «ΤΔΒΚ». Ένα κράτος που ουδείς

πλην της Τουρκίας αναγνωρίζει.

Δυστυχώς η πολιτική μας ηγεσία φαίνεται πως ξεχνά τα εγκλήματα της Τουρκίας, το χείριστο όμως όλων

είναι ότι οι ξεπουλημένοι πολιτικοί παρασέρνουν μαζί τους και μεγάλο μέρος των πολιτών. Παρόλο που η

πράξη της Τουρκίας να εγκαθιδρύσει δια αποσχίσεως τουρκικό μόρφωμα κρίθηκε καταδικαστέα από την

διεθνή κοινότητα η πολιτική μας ηγεσία για λόγους του οποίους ουδείς γνωρίζει τείνει με της θέσει που

υιοθετεί να το αναγνωρίσει. Στο σημείο αυτό οφείλουμε να τονίσουμε ότι το ψευδοκράτος αναγνωρίζεται

καθημερινά είτε από τους πολιτικούς είτε από πολίτες. Οι μεν πολιτικοί το αναγνωρίζουν από την στιγμή

που συνομιλούν με τον εκάστοτε παρανόμως εκλεγμένο ψευδοπρωθυπουργό εφόσον συνομιλώντας μαζί

του πρωτίστως υποβαθμίζουν το πρόβλημα της Κύπρου από πρόβλημα παράνομης εισβολής και συνεχιζό-

μενης κατοχής σε δικοινοτικό και κατά δεύτερο αναγνωρίζουν στον εκάστοτε αττιΛάρχη το πολιτικό του

αξίωμα. Οι πολίτες της ΚΔ κύριοι εκλέγουν πρόεδρο και ΟΧΙ κοινοτάρχη. Από την άλλη οι πολίτες οι οποίοι

περνούν καθημερινά τα οδοφράγματα της ντροπής επιδεικνύοντας ταυτότητα ή διαβατήριο αφενός μεν

στηρίζουν οικονομικά το ψευδοκράτος αφετέρου το αναγνωρίζουν εφόσον η επίδειξη των δύο προαναφερ-

θέντων εγγράφων γίνετε όταν πολίτης περνά σε κάποιο άλλο κράτος.
H ΔΡΑΣΙΣ – Κ.Ε.Σ. , η μοναδική αντι-ομοσπονδιακή φωνή των Αθηνών, ιδρυθείσα το 1968, δηλώνει

για άλλη μια φορά πως δεν πρόκειται να επιτρέψει σε κανέναν να ξεπουλήσει την Πατρίδα μας με καμιά

ομοσπονδία. Στις προσπάθειες σας για ξεπούλημα της Κύπρου θα μας βρίσκετε συνεχώς μπροστά σας.
Καλούμε τους ΕΛΛΗΝΕΣ την Κυριακή 14/11/2010, ώρα 20:00 στην εκδήλωση καταδίκης του ψευδοκράτους

που διοργανώνουμε στο οίκημα μας (Παιανίας 5-7, Ζωγράφου).
Θα μιλήσουν οι ηρωικές δασκάλες κα Ελένη Φωκά και κα Χαρά Νικοπούλου.
Με την ευκαιρία επισυνάπτομε για ενημέρωσή σας και των φίλων σας την

ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΗΣ ΦΙΛΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ 2010. Είναι αστική μή κερδοσκοπική Εταιρία

ανοιχτή σ' όλους. Σας καλούμε να γίνετε εταίροι. Αν θέλετε ζητείστε μας το Καταστατικό.

Για διευκρινίσεις τηλ. 6979 87 78 78 και 6906 97 49 97 Ευχαριστούμε.

για την

ΦΙΛΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ 2010

Αντ. Αντωνιάδης

ΠΙΕΣΕΙΣ ΑΣΚΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΣΧΕΔΙΟ ΒΑΡΙΟΠΟΥΛΑ


Το ιδιαίτερο ενδιαφέρον της Άγκυρας για τη Θράκη είναι διαρκές και πάγιο. Το τελευταίο διάστημα, ωστόσο, το «παιχνίδι» στην περιοχή χοντραίνει και δείχνει ότι η Άγκυρα, κρατώντας στο χέρι τα κέρδη (ελληνικά χωρικά ύδατα προσαρμοσμένα στα τουρκικά «ζωτικά συμφέροντα») από τις διαπραγματεύσεις για το Αιγαίο, ανεβάζει το στοίχημα (στρατιωτική παράμετρος) στη Θράκη προκειμένου να επιβάλει στην Ελλάδα τη «λύση - πακέτο» που τη συμφέρει. Ας ρίξουμε μια γρήγορη ματιά – πίσω από την κουρτίνα των πρωθυπουργικών εναγκαλισμών και των δημόσιων διαβεβαιώσεων περί της ελληνοτουρκικής φιλίας – για να δούμε πώς αποτυπώνονται οι τουρκικές κινήσεις.
Το «Π» πριν από μερικές εβδομάδες αποκάλυψε το σχέδιο των στρατηγών του ελληνικού Πενταγώνου για επέκταση των αντιαρματικών τάφρων στον Έβρο. Τα πρώτα 17 χιλιόμετρα στο Κάραγατς, όπου Ελλάδα και Τουρκία δεν έχουν σύνορο το ποτάμι του Έβρου, έχουν ολοκληρωθεί. Τα έργα προβλέπουν διάνοιξη της τάφρου στα 30 μέτρα πλάτος και βάθος 7 μέτρα. Τα έργα παρουσιάστηκαν ως προσπάθεια δημιουργίας ενός φυσικού εμποδίου που θα έβαζε κάποιο φρένο στη μαζική είσοδο λαθρομεταναστών. Πειστική η δικαιολογία, καθώς τους πρώτους 9 μήνες του 2010 περίπου 25.000 λαθρομετανάστες πέρασαν τον Έβρο!
Όμως η αλήθεια είναι ότι οι αντιαρματικές τάφροι αποφασίστηκε να ανοίξουν (και) για άλλο λόγο. Κι αυτός έχει να κάνει με «περίεργους» εξοπλισμούς και ακόμη πιο περίεργες κινήσεις των απέναντι. Έχουμε και λέμε:
Η Άγκυρα προμηθεύτηκε 36 γερανοφόρα οχήματα από τη Γερμανία. Για την ακρίβεια οι Τούρκοι πήραν έξι από τους Γερμανούς και τα υπόλοιπα 30 τα έφτιαξαν μόνοι τους στην Τουρκία. Τι μπορούν να κάνουν μ’ αυτά τα οχήματα; Μέσα σε 15 λεπτά να «ενώσουν» τις δύο όχθες του Έβρου. Και σε άλλα 7 λεπτά να περάσουν στο ελληνικό έδαφος δύο ίλες αρμάτων μάχης!
Το καλοκαίρι η 3η Τεθωρακισμένη Τουρκική Ταξιαρχία, η οποία σταθμεύει σχεδόν απέναντι από την Ορεστιάδα, έκανε με μεγάλη επιτυχία σχετική άσκηση, δημιουργώντας προβληματισμό στο Πεντάγωνο.
Εκτός από τα γερανοφόρα οχήματα, οι Τούρκοι έχουν ήδη στη διάθεσή τους 56 άρματα «διάσπασης» ναρκοπεδίων.
Απέναντι από τον Έβρο έχουν ανεπτυγμένη την 1η Στρατιά με τρία Σώματα Στρατού. Το ένα είναι ανεπτυγμένο στο Κάραγατς, το δεύτερο στο Τερκιπλάκ, στο ύψος της Αλεξανδρούπολης, και το τρίτο πιο πίσω στην Κωνσταντινούπολη.
Πρόσφατα οι Τούρκοι μετακίνησαν την 1η Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία από τα ανατολικά της Κωνσταντινούπολης προς τα δυτικά, που σημαίνει ότι προώθησαν προς τον Έβρο άρματα μάχης Leopard και Μ-60.
Όλο και πιο συχνά το 533 Σύνταγμα Πυροβολικού μετασταθμεύει από την Άγκυρα, όπου βρίσκεται η έδρα του, πλησίον του Έβρου. Στο οπλοστάσιό του το συγκεκριμένο σύνταγμα έχει τους πυραύλους Yildirim, πύραυλοι κινεζικής τεχνολογίας με βεληνεκές 150 χλμ., το οποίο η Τουρκία φιλοδοξεί να αυξήσει με δικές της «πατέντες» στα 250 ή και στα 350 χλμ.!
Όλα αυτά τα περίεργα και ύποπτα οι «στραταίοι» τα λένε εδώ και μήνες – για να μην πούμε χρόνια – στους πολιτικούς, οι οποίοι μπορεί να τους αντιμετώπιζαν παλαιότερα ως... γραφικούς, αλλά τώρα τελευταία το κλίμα έχει αρχίσει να αλλάζει. Η «στρατιωτική πίεση» που ασκεί η Άγκυρα στην Ελλάδα δεν έχει πλέον πεδίο δράσης το Αιγαίο, αλλά τον μέχρι πρότινος «απόρθητο» Έβρο.
Με αυτή τη διαπίστωση συμφωνεί – σε μια εμπεριστατωμένη ανάλυση – στο βιβλίο του «Μια νέα εξωτερική πολιτική για την Ελλάδα» και ο Βασίλειος Μαρκεζίνης. Ο έμπειρος νομικός και σχολαστικός παρατηρητής των γεωπολιτικών εξελίξεων στο βιβλίο του, αλλά και σε συνέντευξη που παραχώρησε πρόσφατα στο Mega, περιγράφει με λεπτομέρειες έναν επιθετικό στρατιωτικό ελιγμό των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, σύμφωνα με τον οποίο σε λίγες ώρες φθάνουν στα Πομακοχώρια της Θράκης. Δεν θα πρέπει να περάσει απαρατήρητο ότι βάση όλων αυτών των σεναρίων αποτελεί το «σχέδιο βαριοπούλα» των Τούρκων στρατηγών - αντιπάλων του Ερντογάν, οι οποίοι ετοίμαζαν κατάσταση αποσταθεροποίησης χρησιμοποιώντας ελληνοτουρκικό πολεμικό επεισόδιο. Το γεγονός ότι ο Ερντογάν «τσουβάλιασε» τους στρατηγούς δεν σημαίνει ότι το τουρκικό κράτος σταμάτησε να προασπίζεται τα συμφέροντα των «Τούρκων» στη Θράκη...

Σενάρια εισβολής
Άλλες εποχές τέτοια σενάρια πιθανόν να προκαλούσαν χαμόγελα όλο νόημα στο Πεντάγωνο. Μόνο που οι εποχές αλλάξανε και στα Γενικά Επιτελεία του Πενταγώνου όχι μόνο δεν γελάνε, αλλά εμφανίζονται υπέρμετρα «κουμπωμένοι». Γιατί το σενάριο του σερ Μαρκεζίνη δεν είναι το μοναδικό που εξετάζουν στο Πεντάγωνο…
Γι’ αυτό και το απόσπασμα από το βιβλίο του σερ Β. Μαρκεζίνη κάθε άλλο παρά στο... χαλαρό πέρασε. Τι λέει ο Μαρκεζίνης στο βιβλίο του «Μια νέα εξωτερική πολιτική για την Ελλάδα»:
«Θα μπορούσαν οι Τούρκοι να βρουν ανοικτό τον δρόμο ανατολικά του ποταμού Άρδα – δυτικά της Ορεστιάδας – και από εκεί, ακολουθώντας τη γραμμή βόρεια και μετά βορειοανατολικά, να βρεθούν στα Πομακοχώρια της Ροδόπης, πίσω από τις ελληνικές γραμμές».
Το σενάριο είναι εφιαλτικό, αλλά καθόλου απίθανο, αν αποφασιστεί η υλοποίησή του. Ο Β. Μαρκεζίνης περιγράφει ακόμη πώς θα μπορούσαν οι τουρκικές δυνάμεις να κυκλώσουν τις ελληνικές, επιχειρώντας:

«...ισχυρή επίθεση ενισχυμένης θωρακισμένης ταξιαρχίας στο ελληνικό έδαφος στο ύψος του χωριού Λάβαρα, με σκοπό να δημιουργήσουν ρήγμα για διείσδυση κατά μήκος του οδικού άξονα Λάβαρα-Πρωτοκλήσι-Κυριάκι-Περιστεράκι».
Ο Μαρκεζίνης συνεχίζει την περιγραφή της δυνητικής τουρκικής επίθεσης κάνοντας λόγο για ταυτόχρονη ρίψη αλεξιπτωτιστών κατά τον άξονα και «διείσδυση δεύτερης θωρακισμένης τουρκικής ταξιαρχίας βορείως του Άρδα». «Ο καιρός θα δείξει ποιοι έχουν δίκαιο: οι εφησυχάζοντες ή οι ανησυχούντες», κλείνει το σύντομο αυτό απόσπασμα του βιβλίου του ο Μαρκεζίνης, κάνοντας κάποιους στο Πεντάγωνο να... ιδρώνουν, αφού χαράσσοντας τις πορείες που περιγράφει ο σερ Μαρκεζίνης, το πολεμικό σενάριο δείχνει πολύ λογικό.
Στο Πεντάγωνο οι επιτελείς του στρατού έχουν μελετήσει το ενδεχόμενο, όπως και ένα εναλλακτικό πιθανό σενάριο που προβλέπει πρώτο χτύπημα στο χωριό Λάβαρα, αμέσως μετά στις Φέρρες και συγχρόνως στην περιοχή Μάκρη και Ν. Χίλη, μια κίνηση που κόβει τον Έβρο στη μέση.
Θα πείτε προφανώς ότι όσοι σκέφτονται πολέμους και αρματομαχίες το 2010 μάλλον βλέπουν πολλές πολεμικές ταινίες, ωστόσο όλα τα παραπάνω έχουν σοβαρή πιθανότητα να συμβούν σε περίπτωση που η κατάσταση στη Θράκη ξεφύγει εντελώς και η Τουρκία θελήσει να το παίξει «προστάτιδα» δύναμη των «Τούρκων» που ζουν εκεί.
Η κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ομαλή και απόδειξη είναι ότι όσα κι αν δίνει η Αθήνα στο σκληρό κομμάτι της μειονότητας εκείνη προκαλεί ζητώντας κι άλλα, έχοντας ως λαβή εμπλοκής στις ελληνικές εσωτερικές υποθέσεις το υπερδραστήριο τουρκικό προξενείο.
Στις δημοτικές εκλογές δύο συνδυασμοί που δηλώνουν «τουρκικοί» κατεβαίνουν σε Ξάνθη και Κομοτηνή. Η καταγραφή της δύναμής τους έχει μεγάλη σημασία και στο Πεντάγωνο θεωρούν την εξέλιξη ιδιαίτερα σοβαρή, αφού εκτιμούν ότι οι «Τούρκοι» της Θράκης έχουν έναν στόχο: κάποια στιγμή να κατορθώσουν να ζητήσουν και να κάνουν δημοψήφισμα για αυτονομία! Κι εδώ αρχίζουν τ’ άλλα σενάρια. Αυτά του σερ Βασίλη, αλλά και των στρατηγών.

από το Ποντίκι
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ

Ο ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΑΝΤΙΣΤΕΚΕΤΑΙ!

Ο ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΑΝΤΙΣΤΕΚΕΤΑΙ ΣΘΕΝΑΡΑ ΣΤΑ ΑΝΘΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΩΝ ΓΝΩΣΤΩΝ ΔΙΕΘΝΩΝ ΚΥΚΛΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΝΤΟΠΙΩΝ ΠΡΟΔΟΤΩΝ!
ΣΕΛΙΔΕΣ ΠΟΥ ΜΑΧΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ ΣΤΗΝ ΜΕΓΑΛΟΝΗΣΟ:

ΔΡΑΣΙΣ-ΚΕΣ
ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ
ΑΝΤΙΠΑΡΑΚΜΗ
ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ-WATCH


 

Ελάτε να κάνουμε μάθημα Ιστορίας!

Ο Ελευθέριος Βενιζέλος και η Γ΄ Ελληνική Δημοκρατία του Μεσοπολέμου
TOYΗ γενικότερη πολιτική του Ελευθερίου Βενιζέλου στα χρόνια 1928-1932 έχει βρεθεί στο επίκεντρο της κριτικής μας στο παρελθόν σε ένα κείμενο μας για την Ελληνική χρεοκοπία του 1932 που έγινε επί πρωθυπουργίας Βενιζέλου, προκλήθηκε από την πολιτική του και ο πολύς κόσμος δεν γνωρίζει ότι έγινε καν, και μια δεύτερη φορά σε μια αναφορά μας στην ακολουθητέα εξωτερική πολιτική των ετών 1928-1932 από τον Βενιζέλο με αφορμή το σχετικό βιβλίο του Κωσταντίνου Καραμανλή. Και αυτό γιατί θεωρούμε βάσιμα πως οι περισσότερες σχετικές (ακαδημαϊκές η μη) εργασίες που δημοσιεύονται αποκρύπτουν κρίσιμα στοιχεία του πολιτικού κλίματος της εποχής, εξωραΐζουν καταστάσεις και υποτάσσουν το υλικό και τις πηγές στον συγκεκριμένο σκοπό τους που είναι ο "καθαρμός" των "δημοκρατών" πολιτικών της εποχής από ενέργειες και παραλείψεις τους που μόνο "δημοκρατικές" δεν ήταν.

Προφανώς όμως η στιγμή που όλες αυτές οι διατριβές και οι "εργασίες" θα αναθεωρηθούν δεν είναι και πολύ μακρυά. Και αυτό γιατί όταν θα εκλείψει η σημερινή πολιτική εκμετάλλευση και σκοπιμότητα, εκ των πραγμάτων θα επανεξετασθούν όλες αυτές οι επιπόλαιες και αστήρικτες θέσεις. Εμείς για σήμερα διαλέξαμε να παραθέσουμε ένα απόσπασμα από την "ανοικτή επιστολή προς τον κ. Βενιζέλον" που απεύθυνε ο Αλέξανδρος Παπαναστασίου στις 14 Αυγούστου 1932 λίγο πριν τις εκλογές εκείνης της εποχής που σήμαναν την αρχή του τέλους της Βενιζελικής πολιτικής κυριαρχίας. Προφανώς δεν υιοθετούμε το σύνολο των απόψεων που εκφράζονται από τον Παπαναστασίου, ενώ οφείλουμε να υπενθυμίσουμε ότι η "ανοιχτή" αυτή επιστολή είναι προϊόν ενός ιδιαίτερα τεταμένου πολιτικού περιβάλλοντος. Έχει όμως αναμφίβολα το ενδιαφέρον της.

Σε αυτή ο Αλέξανδρος Παπαναστασίου υπογραμμίζει ακριβώς πως ο Ελευθέριος Βενιζέλος είναι υπέρ της Δημοκρατίας μόνο εφ΄ όσον αυτή επιτρέπει στο Βενιζελικό κόμμα να είναι στην εξουσία. Στην συνέχεια αναφέρεται στον αφανή πρωταγωνιστικό ρόλο του Βενιζέλου στην ενδυνάμωση του "Στρατιωτικού Συνδέσμου", κάτι που από όσα ξέρω δεν το έχω δει να αναφέρεται σε κανένα συνθετικό έργο για την εποχή ούτε καν ως νύξη. Θυμίζουμε ότι ο "Στρατιωτικός Σύνδεσμος" αποτελούσε μια παραστρατιωτική μυστική οργάνωση ανώτερων και ανώτατων Βενιζελικών αξιωματικών που είχαν συντελέσει αποφασιστικά στην εκτέλεση (δολοφονία) των εξ, στην εκθρόνιση του Βασιλιά Γεώργιου Β΄ και στην ανακήρυξη της Γ΄ Ελληνικής Δημοκρατίας μετά από ανατροπή της νόμιμης κυβέρνησης Καφαντάρη, αλλά και στην μετέπειτα "προφύλαξη" του νέου πολιτεύματος από κάθε "απειλή".
Ο Παπαναστασίου επίσης αναφέρεται και στην αψυχολόγητη επίθεση του Βενιζέλου κατά του Λαϊκού κόμματος το 1932 και προσωπικά κατά του Τσαλδάρη ως δήθεν φιλόδοξου ανατροπέα του Δημοκρατικού πολιτεύματος. Η επίθεση αυτή προήλθε καθαρά από την ανάγκη του Βενιζέλου να συσπειρώσει το κομματικό (και κυρίως το προσφυγικό) κομματικό του ακροατήριο που εν μέρει τον είχε εγκαταλείψει μετά τα πολλά οικονομικά σκάνδαλα, την οικονομική χρεοκοπία της Χώρας και το χάρισμα των περιουσιών των Μικρασιατών στον βωμό της Ελληνοτουρκικής Φιλίας για να υπογραφούν τα σχετικά πρωτόκολλα συνεργασίας που ουσιαστικά δεν απέδωσαν τίποτε. Να θυμίσουμε ότι το 1929 ο ίδιος ο Βενιζέλος είχε προσπαθήσει να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ των δύο παρατάξεων δηλώνοντας επισήμως στην Βουλή ότι οι "εξι" δολοφονηθέντες πολιτικοί ήταν αθώοι, ενώ εκφράστηκε και επιεικώς για τον μεγάλο αντίπαλο του Κωνσταντίνο.

Παραθέτουμε το κείμενο στο πρωτότυπο προς αποφυγή παρεξηγήσεων, αλλά και από σεβασμό στην καθαρεύουσα, την οποία θεωρούμε χρήσιμο εργαλείο για την γλωσσική ευαισθητοποίηση όλων μας.

"Ανοικτή επιστολή προς τον κ. Βενιζέλον"
"...Η διαφωνία μας είναι ριζική. Δια να σας την είπω καθαρά και ξάστερα, συνίσταται εις τούτο: ότι εσείς θέλετε την Δημοκρατίαν Βενιζελικήν και ως τοιαύτην μόνον την συμπαθείτε. Δημοκρατικός, υπό την κύριαν σημασίαν της λέξεως, ουδέποτε υπήρξατε εις το παρελθόν, ούτε τώρα είσθε. Μεταχειρίζεσθε απλώς τους όρους Δημοκρατία και δημοκρατικός. Άλλως θα εδεικνύατε διαφορετικόν ενδιαφέρον υπέρ της Δημοκρατίας και εις τα 1924 και εις τα 1927, όταν ενθαρρύνατε την υπό τον κ. Οθωναίον στρατιωτικήν κίνησιν και εγράφατε εις τον κ. Καφαντάρην να διαλύση την Οικουμενικήν Κυβέρνησιν, και εις τα 1928 όταν κατεπατήσατε την Δημοκρατίαν δια να καθιερώσετε εκλογικόν νόμον της αρεσκείας σας και κατόπιν, όταν υπεδουλώνατε την Βουλήν και εξεθέτατε την Δημοκρατίαν, με νόμους αντιλαϊκούς και με μιαν ελεεινήν διακυβέρνησιν του τόπου και όχι μόνον δεν ελαμβάνατε καμμίαν μέριμναν προς δημοκρατικήν διαπαιδαγώγησιν του λαού, αλλά και αντιστρόφως εδημιουργείτε προηγούμενα αυθαιρεσίας..."

"...Το Λαϊκόν κόμμα είχε κατ΄ ουσίαν εσχάτως θέσει καταμέρος το πολιτειακόν ζήτημα, χωρίς να το διακυρρήση εκ μικρού κομματικού υπολογισμού. Η μεγίστη πλειοψηφία των οπαδών του είχε παύσει να σκέπτεται τον βασιλικόν θεσμόν και την δυναστείαν. Σεις με τας δηλώσεις σας, δια των οποίων τους χαρακτηρίζετε όλους Βασιλικούς τους εκάματε να ενθυμηθούν πάλιν την Βασιλείαν και να φανατισθούν. Αποτελεί αυτό πολιτικήν φιλοδημοκρατικήν;"
"...Εάν θέλετε να σας είπω, διατί πιστεύω ότι σεις είσθε ο υπαίτιος της σημερινής στρατιωτικής κινήσεως και διατί αποδίδω την στάσιν σας εις επιθυμίαν διατηρήσεως της Αρχής, ιδού η απάντησις: διότι, αφ΄ ης κατηγγέλθη η στρατιωτική κίνησις, ουδέν πράξατε για να την σταματήσετε, διότι υπάρχει μια αλυσίς γεγονότων, η οποία δεν επιδέχεται άλλην εξήγησιν, των εξής γεγονότων: της προτάσεως των φίλων σας βουλευτών περί αυθαιρέτου μεταβολής του Συντάγματος, της υπουργοποιήσεως των, της συστάσεως επιτροπής προς μελέτην των αναθεωρητέων άρθρων του Συντάγματος, της αντικοινοβουλευτικής αρθρογραφίας φιλικών σας εφημερίδων, της εμφανούς ενισχύσεως του συνδέσμου μετά την επιστροφήν σας...."
http://tosokaki.blogspot.com/2010/11/blog-post_5795.html

Εύγε στα παιδιά του Μετώπου

Συμφωνία ύψους 16 δισ. ευρώ μεταξύ Γαλλίας και Κίνας

Η Γαλλία συμφώνησε χθες να πουλήσει ουράνιο, αεροσκάφη Airbus διαφόρων εκδόσεων και τεχνολογία σε διάφορους τομείς όπως πληροφορική κλπ ύψους 16 δισ. ευρώ ανακοινώθηκε χθες κατά την επίσκεψη του Κινέζου προέδρου Χου Ζιντάο στο Παρίσι.

Όπως μεταδίδει το Associated Press η επίσκεψη του Κινέζου προέδρου στη Γαλλία ως στόχο είχε μεταξύ άλλων την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ των δύο κρατών, οι οποίες είχαν επιδεινωθεί την τελευταία διετία έπειτα από τις απειλές Σαρκοζί για μποϋκοτάζ των Ολυμπιακών αγώνων στο Πεκίνο με αφορμή τη στάση της Κίνας στο Θιβέτ, ενώ το 2008 η συνάντηση του Νικολά Σαρκοζί με τον Δαλάι Λάμα στην Πολωνία είχε εξοργίσει την κινεζική ηγεσία.
Οι συμφωνίες υπογράφονταν η μία μετά την άλλη αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο και όπως έγινε γνωστό συμφωνήθηκε να αγοράσει η Κίνα 102 αεροσκάφη τύπου Airbus.
Ο Ζιντάο πραγματοποιεί τριήμερη επίσκεψη στο Παρίσι και η συμπεριφορά του Σαρκοζί δεν θυμίζει σε τίποτα αυτή των προ δύο ετών, καθώς όπως αναφέρουν αναλυτές υπήρξε μεγάλη ανησυχία ότι οι γαλλικές επιχειρήσεις κινδυνεύουν να χάσουν την ευκαιρία μεγάλων επενδύσεων στην Κίνα. Μάλιστα οι σύμβουλοι του Σαρκοζί τον καθοδήγησαν να αποφύγει την οιαδήποτε σύγκρουση με τον κινέζο ομόλογό του για θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
www.tosokaki.blogspot.com

Τουρκία: Να φοριέται ή όχι η μαντήλα στα δημοτικά σχολεία;

Ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απέφυγε να εκφράσει τη θέση του σχετικά με το αν θα πρέπει να φοράνε οι μαθήτριες την ισλαμική μαντήλα στο σχολείο, δηλώνοντας ταυτόχρονα ότι αυτό το ερώτημα θα είναι ένα από θέματα τις εκστρατείας του για τις επόμενες βουλευτικές εκλογές.
«Έχω μία τελείως διαφορετική θεώρηση σχετικά με τις ατομικές ελευθερίες», δήλωσε χθες στους δημοσιογράφους που του ζήτησαν να σχολιάσει τις δηλώσεις της Πρώτης Κυρίας της Τουρκίας, η οποία δήλωσε ότι αντιτίθεται στο να φοράνε οι μαθήτριες του δημοτικού την ισλαμική μαντήλα.
Η Χαϊρουνίσα Γκιούλ φορά από τότε που ήταν έφηβη την ισλαμική μαντήλα, όπως και η Εμινέ, η σύζυγος του Ερντογάν, καθώς και οι γυναίκες και οι κόρες πολλών αξιωματούχων του ισλαμικών καταβολών κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP).
«Η ισλαμική μαντήλα δεν μπορεί να φορεθεί στο δημοτικό», δήλωσε η κυρία Γκιούλ επιτιθέμενη στους «αδαείς» γονείς πολλών μαθητών που τον τελευταίο καιρό εμφανίστηκαν στο σχολείο φορώντας μαντήλα.
Ο τούρκος πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιούλ πήρε αμέσως το μέρος της συζύγου του και υπερασπίστηκε την απαγόρευση που ισχύει στην Τουρκία για την ισλαμική μαντήλα.
Όμως «αρνούμενος να πάρει θέσει ο Ερντογάν προδόθηκε: ελπίζει να επιτραπεί η ισλαμική μαντήλα στο σχολείο», σχολίασε ο δημοσιογράφος Μεχμέτ Γιλμάζ της εφημερίδας Χουριέτ.
Ο Ερντογάν, που είναι πρωθυπουργός της χώρας από το 2002, άφησε να εννοηθεί ότι η συζήτηση σχετικά με την ισλαμική μαντήλα, είτε στο πανεπιστήμιο, είτε στο σχολείο, είτε στις δημόσιες υπηρεσίες, θα είναι ένα από τα θέματα της εκστρατείας του AKP για τις επερχόμενες εκλογές του Ιουνίου 2011.
«Οι επόμενες βουλευτικές εκλογές είναι πολύ σημαντικές (...) Θα πολεμήσουμε μαζί με το λαό μας ώστε αυτό το θέμα να ληφθεί σοβαρά υπόψη», υπογράμμισε.
Οι λαϊκοί κύκλοι της χώρας, ανάμεσά τους ο στρατός και οι δικαστικοί, θεωρούν την ισλαμική μαντήλα πρόκληση στο λαϊκό χαρακτήρα του κράτους και δεν επιθυμούν τη λήψη κανενός μέτρου που θα χαλαρώσει την απαγόρευσή της στα σχολεία και τις δημόσιες υπηρεσίες.
Σύμφωνα όμως με τις δημοσκοπήσεις, η πλειοψηφία των Τούρκων δηλώνουν υπέρ της ισλαμικής μαντήλας στο πανεπιστήμιο.
www.tosokaki.blogspot.com

Ποδήλατα για όλους στα πάρκα της Αττικής

Ανοιχτοί χώροι, όπως το Πεδίον του Αρεως, το Αττικό Αλσος και άλλοι πνεύμονες πρασίνου, όπως τα άλση της Νέας Σμύρνης και της Φιλαδέλφειας, δύο... πεταλιές μακριά από το κέντρο της Αθήνας, θα φιλοξενήσουν στις αρχές του νέου έτους ειδικά διαμορφωμένες διαδρομές ποδηλάτου. Εκεί οι πολίτες θα χρησιμοποιούν δημοσίας χρήσης δίτροχα για να κάνουν τη βόλτα τους ή να αθληθούν.
Στα άμεσα σχέδια του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης είναι η δημιουργία ειδικών διαδρομών για ποδήλατα. Οι διαδρομές θα χαραχθούν σε μεγάλους ανοιχτούς χώρους της Αττικής, απ΄ όπου οι πολίτες με τη χρήση ηλεκτρονικής κάρτας θα νοικιάζουν τα ποδήλατά τους. Στόχος είναι η προαγωγή της καθημερινής άθλησης μέσα στην πόλη. Οι πολίτες όλων των περιοχών της Αθήνας θα μπορούν να κάνουν τις διαδρομές με ποδήλατα δημοσίας χρήσης για την καθημερινή τους άσκηση ή για να ζήσουν μια μικρή περιπέτεια με φίλους και συγγενείς.
Σύμφωνα με τον υφυπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Χρ. Αηδόνη, η δράση αυτή θα λειτουργήσει σαν τεστ για το μεγάλο σχέδιο που θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, το οποίο δεν είναι άλλο από την «ποδηλατοδρόμηση» του κέντρου της Αθήνας.
Το ποδήλατο ως μέσο μεταφοράς όμως είναι μια ιδέα που έχει γίνει ήδη πράξη στα Χανιά. Εκεί η ομάδα «Ποδηλάτρεις» διαθέτει δωρεάν 25 ποδήλατα δημοσίας χρήσης σε στρατηγικό σημείο της πόλης. Τα ποδήλατα είναι κληροδότημα της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς από το 2006 μέσω του προγράμματος «Η πόλη μου με το ποδήλατο». Μετά τη λήξη του προγράμματος τα δίτροχα δεν διεκδικήθηκαν από κανέναν και έτσι παρέμειναν στην κατοχή των «ποδηλατολατρών».
Με έναυσμα την Παγκόσμια ημέρα Μετακίνησης χωρίς αυτοκίνητο (22 Σεπτεμβρίου) άρχισε η δωρεάν διάθεση ποδηλάτων για τους κατοίκους και τους επισκέπτες των Χανίων.
Σύμφωνα με τον Γιάννη Κ., μέλος των «Ποδηλατρών», η κίνηση έχει μεγάλη απήχηση στους δημότες, οι οποίοι και τη χρηματοδοτούν ουσιαστικά. Διάσπαρτα σε όλη την πόλη έχουν τοποθετηθεί «σημεία ενίσχυσης», όπου οι δημότες χρηματοδοτούν την ενέργεια της ομάδας.
Ηδη αναζητείται συνεργασία με τη νέα αρχή στην Αυτοδιοίκηση με στόχο την επέκταση της δράσης. Μεγαλύτερος αριθμός ποδηλάτων και ένα νέο σύστημα ασφαλείας θα δώσουν την ευκαιρία σε περισσότερους κατοίκους να χρησιμοποιήσουν το μέσο δωρεάν και καθημερινά.
«Δυστυχώς,σχεδόν τα μισά ποδήλατα έχουν κλαπεί και γι΄ αυτό τον λόγο χρειαζόμαστε νέα συστήματα ασφαλείας» επισημαίνει στο «Βήμα» η ποδηλάτισσα Δέσποινα Α. Η δράση αυτή αποτελεί ένα ποδηλατικό αλλά και κοινωνικό πείραμα. «Θέλαμε να δούμε πώς καβαλά ο πολίτης ένα ποδήλατο για καθημερινή χρήση» επισημαίνει ο Γιάννης Κ. και συμπληρώνει: «Βασικός στόχος ωστόσο ήταν να δούμε πώς διαχειρίζονται οι δημότες την κοινή περιουσία».

Δωρεάν με ηλεκτρονική κάρτα
Στους ειδικά διαμορφωμένους χώρους που θα βρίσκονται στις εισόδους των πάρκων θα παρέχεται μια ειδική ηλεκτρονική κάρτα- σχεδιασμένη βάσει ευρωπαϊκών προτύπων- με την οποία θα μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να «ξεκλειδώσουν» τα ποδήλατα. Σύμφωνα με το υπουργείο, η δημιουργία των χώρων αλλά και η εγκατάσταση των ποδηλάτων δεν αποτελούν σημαντικά έξοδα.
Αυτό συνεπάγεται ότι τα «μέσα διαφυγής» θα παρέχονται στους πολίτες δωρεάν ή με μια ελάχιστη τυπική χρέωση.
www.tosokaki.blogspot.com

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...