Τετάρτη, 24 Νοεμβρίου 2010

Τα μάρμαρα του Παρθενώνα. Κλοπή μιας ιστορίας ή ιστορία μιας κλοπής;

Που αρχίζουν και που τελειώνουν τα όρια της ιδιοκτησίας του ελληνικού πολιτισμού; Μπορούν οι ελληνικές αρχές να εγείρουν ζήτημα ιδιοκτησίας μνημείων σε άλλα κράτη αν αυτά προέκυψαν λόγω της διασποράς του ελληνικού πολιτισμού (βλ. Μ. Αλέξανδρο, Βυζαντινή αυτοκρατορία) Τα μνημεία πολιτισμού που παρήχθησαν σε ελληνικό έδαφος είναι ελληνικά, δεν μπορούν να καπηλευθούν από ξένα κράτη προς συμπλήρωση του πολιτιστικού-ιστορικού κενού που υπάρχει στο παρελθόν τους (Αμερική, Αγγλία). Μια περίοδο κάμψης του ελληνικού πολιτισμού δεν επιτρέπει σε κανένα να καπηλευθεί την πολιτιστική της κληρονομιά. Έργα που παρήχθησαν στην κοιτίδα του ελληνικού πολιτισμού-την ΑΘήνα είναι ελληνικά και ανήκουν στον ελληνικό λαό, κανείς δεν δικαιούται να τα κατέχει εκτός ελληνικού εδάφους ούτε να τα παρουσιάζει ως προσωπική περιουσία. Ό Ελγιν πέρασε από την Ελλάδα σε μια δύσκολη ιστορικά χρονική περίοδο για τη χώρα, αν και ίσως ελληνικής παιδείας δεν είχε δικαίωμα κτήσης ιστορικών ευρημάτων. Αν η κατοχή, που στην περίπτωση μας δεν υπήρξε, δημιουργεί δικαίωμα κτήσης των πολιτισμικών μνημείων τότε το Ταζ Μαχάλ θα πρέπει να ανακηρυχθεί αγγλικό μνημείο, καθώς η Ινδία υπέστη την αγγλική κατοχή. Μια χώρα χωρίς ιστορικό παρελθόν δημιουργημένη από αποικιοκράτες και μεταναστευτικών κυμάτων δεν έχει δικαίωμα στην ιστορία και τα μνημεία κανενός λαού απλά επειδή υπήρξε οικονομικά δυνατότερη σε μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο.

Η Άγκυρα υπερασπίζεται τη χορήγηση τουρκικής ιθαγένειες στους ορθόδoξους μητροπολίτες

Η Άγκυρα υπερασπίζεται τη χορήγηση τουρκικής ιθαγένειες στους ορθόδoξους μητροπολίτες

Η ΕΡΤ στα τάρταρα

Η ΕΡΤ στα τάρταρα

Προσκεκλημένος σε συνάντηση στην Άγκυρα ο Γ.Παπανδρέου

Προσκεκλημένος σε συνάντηση στην Άγκυρα ο Γ.Παπανδρέου

Η Κίνα βγάζει από τη "μέση" το δολάριο

Η Κίνα βγάζει από τη "μέση" το δολάριο

Το Ιρακινό Κουρδιστάν τίμησε για πρώτη φορά τον Νίκο Καζαντζάκη

Το Ιρακινό Κουρδιστάν τίμησε για πρώτη φορά τον Νίκο Καζαντζάκη

Η ΕΕ παραδέχεται τον ανταγωνισμό Ναμπούκο και South Stream

Η ΕΕ παραδέχεται τον ανταγωνισμό Ναμπούκο και South Stream

Πωλείται ορθόδοξη εκκλησία στην Τουρκία όταν στην Ελλάδα συζητάται το θέμα τεμένους

Μια είδηση που πονάει όποιον την διαβάσει πέρασε στα ψιλά του τουρκικού Τύπου και ειδικότερα της εφημερίδας «Χουριέτ» όπου αναφέρει ότι πωλείται εκκλησία που κατασκευάστηκε επί εποχής Κωνσταντίνου Προφυρογέννητου τα έτη 780-797. Εκεί αναζητείται αγοραστής αφού ο προηγούμενος ιδιοκτήτης του ναού ενδιαφέρεται να τον πουλήσει. Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι πολλά. Τι κάνει το Οικουμενικό πατριαρχείο, η εκκλησία της Ελλάδας, οι οικονομικοί μεγιστάνες της διασποράς, το υπουργείο πολιτισμού και τόσοι άλλοι που θα έπρεπε για πολλούς λόγους να δείξουν άμεσο ενδιαφέρον.

ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
Η τρίτη πιο παλιά ορθόδοξη εκκλησία που βρίσκεται στο χωριό Κουμγιακά στα Μουδανιά της Προύσας, πωλείται από τον ιδιοκτήτη της προς 400 χιλιάδες ευρώ. Οι χωρικοί ζήτησαν να αγοράσουν την εκκλησία που επί 10 χρόνια περιμένει να πουληθεί. Ο μουχτάρης του χωριού Ραμίζ Μπατμάζ εκπροσωπώντας τους χωρικούς ανέφερε πως ζήτησε να αγοράσει την εκκλησία και είπε :¨Επιθυμούμε να επισκευάσουμε την εκκλησία και να την ανοίξουμε για τον τουρισμό. 400 χιλιάδες ευρώ είναι πολύ ακριβά, αν ήταν 200 χιλιάδες θα την παίρναμε. Το χωριό Κούμγιακά της περιοχής Μουδανιών φιλοξενεί ένα μνημείο με μεγάλη σημασία για τον χριστιανικό κόσμο. Οι ξένοι τουρίστες συρρέουν στην τρίτη πιο παλιά Ορθόδοξη εκκλησία, που κατασκευάστηκε στην περίοδο του βυζαντινού αυτοκράτορα Κωνσταντίνου Πορφυρογέννητου, στα έτη 780-797. Η εκκλησία που είναι γνωστή ως εκκλησία των Αρχαγγέλων ή των Ταξιαρχών, αγοράστηκε πριν από 10 χρόνια από τον Κωνσταντινουπολίτη επιχειρηματία Μετέ Γιαλτσίν, ο οποίος προσπάθησε να την επισκευάσει. Καθώς όμως η επιτροπή μνημείων δεν του έδωσε άδεια, αποφάσισε να την πουλήσει.
Οι προκλήσεις από την τούρκικη πλευρά πληθαίνουν. Χθες μουσουλμάνος δήλωσε πως ένα τζαμί δεν αρκεί και σήμερα μαθαίνουμε πως Χριστιανική εκκλησία πωλείται στην Τουρκία. Μνημείο ανεκτίμητης αξίας, κτισμένο περί το 780 μ.Χ. Με τι όρους πωλείται δεν διευκρινίζεται, ούτε τα δικαιώματα του νέου ιδιοκτήτη καθορίζονται. Το μνημείο αυτό δεν καλύπτεται από την σύμβαση για την προστασία της παγκόσμιας κληρονομιάς από την Unesco; Γιατί η ελληνική κυβέρνηση δεν προσφεύγει στους αρμόδιους διεθνείς οργανισμούς, γιατί δεν αναζητά τα κονδύλια για την αγορά του μνημείου και την αποκλειστική του εκμετάλλευση; Νέα έσοδα θα εισρεύσουν στα ελληνικά ταμεία και θα εδραιωθεί στην ευρωπαϊκή συνείδηση το ελληνικό ορθόδοξο στοιχείο στην ευρύτερη περιοχή της Κωνσταντινούπολης. Ελληνικό στοιχείο ου μπορεί να χρησιμεύσει στην περίπτωση μελλοντικών εθνικών διεκδικήσεων από πραγματικούς Έλληνες ηγέτες
Από: http://www.stoxos.gr/2010/11/blog-post_9201.html

Εθνική προδοσία με τα ελληνικά πετρέλαια!!!

Στο ελληνικό υπέδαφος υπάρχουν τεράστια κοιτάσματα άμεσα εκμεταλλεύσιμα φυσικού αερίου και κοιτάσματα πετρελαίου (κυρίως στο βόρειο Αιγαίο και τη δυτική Ελλάδα) που θα απέδιδαν στα κρατικά ταμεία ετησίως 250 -300 δισ. ευρώ. Δηλαδή η Ελλάδα θα ήταν μια από τις πλουσιότερες χώρες της Ευρώπης αντί να είναι αιχμάλωτη του Δ.Ν.Τ. Όμως η μυστική διπλωματία μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και η πορεία προς μια συνδιαχείριση του Αιγαίου απαγορεύουν κάθε προσπάθεια αυτή την στιγμή εκμετάλλευσης του ελληνικού υπόγειου θησαυρού. Οι φοβερές αυτές αποκαλύψεις έγιναν χθες στην εκπομπή του Κώστα Χαρδαβέλλα «Αθέατος Κόσμος» στο Alter από Έλληνες καθηγητές Πανεπιστημίων και Αμερικανούς ερευνητές του ελληνικού υπεδάφους.

Παράλληλα, ο καθηγητής Γεωλογίας στο πανεπιστήμιο Πατρών κ. Αβραάμ Ζελιλίδης έκανε την εξής συγκλονιστική αποκάλυψη: «πριν δύο χρόνια σε απλή εξόρυξη για ανεύρεση νερού στο Τυμπάκι της Κρήτης πετάχτηκε από το υπέδαφος με μεγάλη πίεση φυσικό αέριο που το καίγαμε επί μία εβδομάδα. Ζητήσαμε επειγόντως έγκριση τοποθέτησης αγωγού για την εκμετάλλευση της τεράστιας ποσότητας φυσικού αερίου που υπάρχει στο υπέδαφος της Μεσσαράς της Κρήτης και η απάντηση από το υπουργείο Ενέργειας ήταν να στείλουν συνεργεία της νομαρχίας και να κλείσουν με τσιμέντο τις οπές από όπου έβγαινε το φυσικό αέριο». Επίσης ο καθηγητής Γεωλογίας στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης κ. Αντώνης Φώσκολος με επίσημους γεωλογικούς χάρτες έδειξε ότι στη θαλάσσια λεκάνη νότιας της Κρήτης υπάρχει κοίτασμα πετρελαίου μεγέθους σχεδόν του κοιτάσματος της Αλάσκας.
Ενώ τα κοιτάσματα αυτά τα κλέβουν Αιγύπτιοι, Λίβυοι και Αλγερινοί με εξέδρες εξόρυξης που έχουν ήδη στήσει, η Ελλάδα κρύβει ακόμα και τις μελέτες των επιστημόνων στην περιοχή. Στη διάρκεια της εκπομπής όλη τη νύχτα χιλιάδες τηλεθεατές μιλούσαν για εθνική προδοσία και για μία μυστική διπλωματία, η οποία καταδικάζει την Ελλάδα σε επαίτη της Ευρώπης.

Όταν οι πολιτικοί κωλυσιεργούν στα εθνικά θέματα παγιώνονται λανθασμένες αντιλήψεις...

Σοβαρό ζήτημα de facto αναγνώρισης του τουρκοκυπριακού ψευδοκράτους και της αποδοχής διχοτόμησης της Κύπρου προέκυψε από την ... φινλανδική εταιρεία ΝΟΚΙΑ! Το θέμα προέκυψε από την απουσία λεπτομερειών στους χάρτες της Κύπρου στο σύστημα πλοήγησης Ovi Maps το οποίο διαθέτουν κινητά τηλέφωνα της εταιρείας ΝΟΚΙΑ. Για το γεγονός αυτό Κύπριος καταναλωτής έστειλε μήνυμα διαμαρτυρίας στην εταιρεία στις 9 Νοεμβρίου στο οποίο εξηγούσε την κατάσταση. Το κινητό τηλέφωνο της συγκεκριμένης εταιρείας που είχε αγοράσει δεν διέθετε χάρτη πλοήγησης για την Κύπρο, κάτι που παλαιότερα δεν συνέβαινε.

Η απάντηση που έλαβε ο Κύπριος καταναλωτής από το κέντρο εξυπηρέτησης πελατών της εταιρείας ανέφερε ότι "λόγω των τουρκικών αρχών όλες οι πληροφορίες και οι σημειώσεις στους χάρτες έχουν αποσυρθεί. Δεν θα υπάρχει χάρτης πλοήγησης για την Κύπρο από εδώ και πέρα όσον αφορά την ΝΟΚΙΑ". Για το συγκεκριμένο θέμα ζητήθηκε ο καταναλωτής να αποταθεί στον διαχειριστή του δικτύου κινητής τηλεφωνίας ή στις τουρκικές αρχές του νησιού.

Σε επίσημη όμως απάντηση που εξέδωσε η εταιρεία διευκρινίζει ότι «Η Nokia βρίσκεται σε συνομιλίες τόσο με τις Κυπριακές Αρχές, όσο και με εκπροσώπους της τουρκοκυπριακής κοινότητας, προκειμένου να βρεθεί λύση για το συγκεκριμένο θέμα». Επιπρόσθετα η εταιρεία ΝΟΚΙΑ σε ενημέρωση της ανέφερε ότι το αρχικό πρόβλημα σχετικά με τους χάρτες του συστήματος Ovi Maps οφείλεται στην κακή ποιότητα των δορυφορικών λήψεων που είχαν στη διάθεση τους. Ακολουθεί ολόκληρη η απάντηση της εταιρείας όπως αυτή κοινοποιήθηκε και η οποία παραδέχεται τα όσα λέχθηκαν για "την άδεια των Τουρκικυπρίων", αλλά επικαλείται "ουδετερότητα":

"Πρόσφατα, έγιναν γνωστές στη Nokia, αναφορές Κυπριακών Mέσων Ενημέρωσης σχετικά με την υπηρεσία πλοήγησης και τους χάρτες Ovi Maps, στους οποίους δεν περιλαμβάνεται ο χάρτης της Κύπρου.

Η Nokia βρίσκεται σε συνομιλίες τόσο με τις Κυπριακές Αρχές, όσο και με εκπροσώπους της τουρκοκυπριακής κοινότητας, προκειμένου να βρεθεί λύση για το συγκεκριμένο θέμα. Προς το παρόν, τα Ovi Maps δεν συμπεριλαμβάνουν λεπτομερείς χάρτες της Κύπρου.

Αναμφισβήτητα η Nokia σέβεται και αναγνωρίζει την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Όσον αφορά θέματα πολιτικής, η Nokia ακολουθεί τη μακροχρόνια πολιτική της, βάσει της οποίας η εταιρεία δεσμεύεται στις αρχές της ουδετερότητας και της αντικειμενικότητας.

Η Nokia επιθυμεί να ζητήσει συγνώμη για τις λανθασμένες εξηγήσεις που έδωσε μεμονωμένος υπάλληλος, καθώς και για οποιαδήποτε ενόχληση που ενδεχομένως προκλήθηκε

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΕΣ ΚΟΝΤΑ ΜΑΣ!

ΣΕ ΕΣΕΝΑ ΠΟΥ ΤΩΡΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕΣ ΤΟΝ ΜΕΓΑΛΟ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ

 ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΟΥ ΠΩ
ΟΤΙ ΜΕΣΑ ΣΟΥ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΜΙΑ ΜΥΗΣΗ
ΜΙΑ ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΠΟΙΗΣΗ
ΔΕΝ ΕΚΠΡΟΣΩΠΕΙΣ ΚΑΠΟΙΟ ΚΟΜΜΑ
ΑΛΛΑ ΜΙΑ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ ΠΟΥ ΑΥΤΟΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ .
 
ΔΕΝ ΧΩΡΑΕΙ ΣΕ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΠΟΚΟΜΜΑΤΑ ΑΥΤΟ
ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΟ
ΣΑΝ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ
ΠΟΥ ΕΦΤΙΑΞΕ ΤΟΝ ΕΛΛΟΓΟ ΑΝΘΡΩΠΟ
ΤΟΝ ΣΚΕΠΤΟΜΕΝΟ ΔΗΛΑΔΗ
Η ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ ΑΥΤΗ ΔΕΝ ΝΙΚΙΕΤΑΙ
ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ
ΚΑΙ ΤΗΝ ΛΟΓΙΚΗ
ΤΙΣ ΑΞΙΕΣ ΔΗΛΑΔΗ ΠΟΥ
ΜΕ ΒΑΣΗ ΑΥΤΕΣ ΕΦΤΙΑΞΕ Ο ΘΕΟΣ ΤΑ ΣΥΜΠΑΝΤΑ
ΟΤΙ ΛΕΜΕ ΕΙΝΑΙ ΑΛΗΘΙΝΟ ΚΑΙ ΛΟΓΙΚΟ
ΑΛΗΘΕΙΑ ΟΤΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΤΟΥ ΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΟΥ ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΔΩΣΕΙ
ΦΑΙΝΕΤΑΙ
ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΤΟΜΕΙΣ
ΛΟΓΙΚΟ ΝΑ ΤΟΥΣ ΑΡΝΗΘΟΥΜΕ
ΛΟΓΙΚΟ ΝΑ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΟΥΜΕ ΝΑ ΣΩΘΟΥΜΕ ΣΥΛΛΟΓΙΚΑ
ΚΑΙ ΟΧΙ Ο ΣΩΖΩΝ ΕΑΥΤΟΝ ΣΩΘΗΤΩ
ΑΛΗΘΕΙΑ ΟΤΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΚΑΙ ΕΡΧΕΤΑΙ ΑΠΟ ΧΙΛΛΙΕΤΙΕΣ, ΚΡΙΜΑ ΝΑ ΧΑΘΕΙ ΣΤΙΣ ΜΕΡΕΣ ΜΑΣ.
 
ΕΣΣΕΤΑΙ ΗΜΑΡ...

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΣΗΜΑΚΗΣ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ε.Κ.ΕΛΛ

Κ.Πλεύρης 2/7 Eλλήνιον_Σάλπισμα 30May'10

Κοινή γνώμη και εξωτερική πολιτική


Του Θανου Π. Ντοκου*
Σε ορισμένες περιπτώσεις, η ελληνική κοινή γνώμη θέλει να έχει τη δυνατότητα να εκφράζει τη δυσαρέσκεια και αντίθεσή της με συγκεκριμένες αποφάσεις ξένων κέντρων, αλλά ταυτόχρονα η κυβέρνηση να κινείται σε διαφορετική κατεύθυνση με βάση τα συμφέροντα της χώρας. Χαρακτηριστικά παραδείγματα ήταν η επέμβαση του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο και η αμερικανική επίθεση κατά του Ιράκ. Σε θέματα όμως άμεσου εθνικού ενδιαφέροντος, δεν είναι νοητή μια σημαντική και συστηματική απόκλιση μεταξύ των κυβερνητικών θέσεων και των απόψεων της κοινής γνώμης.
http://infognomonpolitics.blogspot.com/

Θολό το νέο Ελσίνκι του Δρούτσα

Θολό το νέο Ελσίνκι του Δρούτσα

S&P: Υποβαθμίζει κατά δύο βαθμίδες την αξιολόγηση της Ιρλανδίας

S&P: Υποβαθμίζει κατά δύο βαθμίδες την αξιολόγηση της Ιρλανδίας

ΚΑΨΩΝΙΑ ΣΤΙΣ TSK

ΚΑΨΩΝΙΑ ΣΤΙΣ TSK

«Πόλεμος» των αγαλμάτων στα Σκόπια

«Πόλεμος» των αγαλμάτων στα Σκόπια

Αλέκος Παπαδόπουλος: Η Ελλάδα τελεί υπό χρεωκοπία, εφιαλτική χρονιά το 2011

Αλέκος Παπαδόπουλος: Η Ελλάδα τελεί υπό χρεωκοπία, εφιαλτική χρονιά το 2011

Οι Βρετανοί διαψεύδουν το Χριστόφια-Τούρκοι: Διχοτόμηση, η μόνη λύση

Οι Βρετανοί διαψεύδουν το Χριστόφια-Τούρκοι: Διχοτόμηση, η μόνη λύση

Νέος οδικός χάρτης για Άγκυρα -Διάφορες ιδέες στις μυστικές συνομιλίες

Νέος οδικός χάρτης για Άγκυρα -Διάφορες ιδέες στις μυστικές συνομιλίες

Νέος οδικός χάρτης για Άγκυρα -Διάφορες ιδέες στις μυστικές συνομιλίες

Νέος οδικός χάρτης για Άγκυρα -Διάφορες ιδέες στις μυστικές συνομιλίες

Τ.Ν.Β.Κ. (Τουρκικός Νομός Βόρειας Κύπρου) -Άρθρο του Ντολγκούν Νταλγκιτσόγλου στην Ορτάμ

Τ.Ν.Β.Κ. (Τουρκικός Νομός Βόρειας Κύπρου) -Άρθρο του Ντολγκούν Νταλγκιτσόγλου στην Ορτάμ

Η Κύπρος θα εκτιμήσει την αξία κατεχομένων εδαφών

Σε «μαζική εκτίμηση» των ακινήτων στην περιοχή Βαρώσια της Αμμοχώστου, την οποία από το 1974 κρατά κλειστή ο τουρκικός στρατός, προτίθεται να προβεί το RICS Κύπρου (Royal Institution of Chartered Surveyors), σε συνεργασία με το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο (ΕΒΕ) Αμμοχώστου.
Πρόκειται για επιστημονική μελέτη που θα προσδιορίσει τη συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας το 1974 κατά τύπο και περιοχή. Στη συνέχεια, θα εκπονηθεί οικονομετρική μελέτη για να καθοριστεί η ετήσια αύξηση της τιμής των ακινήτων από το 1974 μέχρι και το 2010 και τα αποτελέσματα θα δημοσιευτούν.
http://infognomonpolitics.blogspot.com/

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΚΧΩΡΗΣΗ ΤΩΝ ΚΥΡΙΑΡΧΙΚΩΝ ΜΑΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ-ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΣΥΓΚΥΡΙΑΡΧΙΑ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΜΑΣ

ΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΟΤου  Δρ. Θαλή  Μυλωνά,δικηγόρου -διεθνολόγου
Προέδρου του Ινστιτούτου Διαβαλκανικών Σχέσεων
Το Αιγαίο, σύμφωνα με τα πραγματικά δεδομένα   ιστορίας χιλιετηρίδων,  του διεθνούς εθιμικού  και συμβατικού  δικαίου και τις διεθνείς συμβάσεις, τις οποίες θα αναλύσουμε κατωτέρω,  είναι Ελληνικό και οι τίτλοι κυριαρχίας της Ελλάδος  είναι ακατάλυτοι  και  ισχυρότεροι  από τις οποιοσδήποτε πιέσεις μικρής, μέσης η μεγάλης δύναμης όπως  π.χ. 
1]Το Πρωτόκολλο του Λονδίνου του 1830
2] Η συνδιάσκεψη του  Λονδίνου του 1913

3]Η συμφωνία της Λωζάνης της 24\7\1923
4]Η συμφωνία του Μοντρέ  του 1936
5] Η συμφωνία των Παρισίων του 1947
6] Η  συμφωνία του Ο.Η.Ε. του 1958
7] Η συμφωνία  του Ο.Η.Ε. του 1982
8] Οι συμφωνίες του  ICAO
, [ Σικάγου, Παρισίων και  Βαρσοβίας]
9] Το Προεδρικό Διάταγμα  του 1931, και τα Ν.Δ. 142/69,1182/72, και   210\73 .
10] Ο Κατ.Χάρτης του ΟΗΕ, η Τελική Πράξη του Ελσινκι, ο Χάρτης των Παρισίων, το Σύμφωνο Λουγκάνο, το ΝΑΤΟ ,η συμφωνία της Βιέννης , η Συμφωνία του Αμβούργου  κτλ.
11] Η Ιστορική πραγματικότητα .
Η Μεσόγειος θάλασσα όπως γνωρίζετε, αποτελεί το πλέον σημαντικό  στρατηγικό μέρος της γης, για αυτό και προξενούσε πάντα το ενδιαφέρον των Μεγ. Δυνάμεων , μαζί με το Αιγαίο  το Ιόνιο και το Κρητικό πέλαγος, που  αποτελούν επίσης τμήματα αυτής, αλλά  και σημαντικούς    γεωστρατηγικούς  χώρους    της  Ελλάδας, η οποία όμως δεν έχει καταφέρει να τους  αξιοποιήσει  και να τους   εκμεταλλευθεί  αναλόγως.
Και τώρα ας δούμε πολύ περιληπτικά τι προβλέπουν  τα πάρα πάνω διεθνή  κείμενα, ήτοι.
1] το πρωτόκολλό του Λονδίνου το οποίο  επικυρώσε την απελευθέρωση  το 1821 των νήσων Σποράδων  και την ένταξή τους μαζί με την Εύβοια  στην Ελλάδα
 2] η συνδιάσκεψη του Λονδίνου του 1913 επικυρώνει την απελευθέρωση των νήσων του ανατολικού Αιγαίου,Λήμνου,Σαμοθράκης,Λέσβου,Χίου,Σάμου, και Ικαρίας και την  ένταξή τους στην Ελλάδα
3] η συμφωνία της Λωζάνης του 1923, η οποία επικυρώνει  την παραχώρηση των νήσων του Αιγαίου στην Ελλάδα και κυρίως με το άρθρο 12 αυτής, προβλέπει ότι ,στην Τουρκία ανήκουν  μόνο οι νήσοι που βρίσκονται σε μικρότερη απόσταση των 3 μιλίων από τις ασιατικές ακτές, ενώ στο 'αρθρο 16 αυτής προβλέπεται ότι  η Τουρκία παραιτείται παντός τίτλου και δικαιώματος της πάσης φύσεως επί των εδαφών και εν σχέσει πρός τα  εδάφη, τα οποία κείνται πέραν των προβλεπομένων υπό της παρούσης συνθήκης ορίων ,δηλ. των τριών μιλίων από τις ασιατικές ακτές, τουτέστιν των πάσης φύσεως νήσων η νησίδων καθώς και του βυθού της θαλάσσης και νυν υφαλοκρηπίδας ,γιατί πέραν αυτών,arcumentum a contrario, αρχίζει το imperium της Ελλαδος, η Ελληνική κυριαρχία.
4] η συμφωνία του Μοντρέ του 1936, η οποία ακύρωσε  τις προβλέψεις εκείνες της συμφωνίας της Λωζάνης για αποστρατικοποίηση των νησιών και  έδωσε το δικαίωμα του εξοπλισμού  των Στενών και των  νησιών μας Λήμνου και Σαμοθράκης ,όπως τούτο αναγνωρίστηκε ρητώς από την Τουρκία με επιστολή του Τούρκου πρέσβη στην Ελλάδα Russen Estef  πρός τον Ελληνα Πρωθυπουργό και ανακοινώθηκε από  τον Τούρκο Υπουργό των Εξωτερικών Rustu Arras στην Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας, το 1936.
 Η  ίδρυσης του ΝΑΤΟ και του συμφώνου Βαρσοβίας, ο Κατ, Χάρτης του ΟΗΕ [ άρθρο 51 ] και η μεταβολή των διεθνών συνθηκών ανέτρεψαν κάθε ιδέα περί αφοπλισμού, ιδιαίτερα στην Ελλάδα η οποία είχε ήδη μπροστά της την απειλή  των βορείων γειτόνων της με την βοήθεια που παρήχαν στην κομμουνιστική ανταρσία, σύμφωνα με την επίσημη έκθεση της Ερευνητικής Επιτροπής του ΟΗΕ, την εισβολή στην Κύπρο, τις Απειλές, τις  Αμφισβητήσεις, τον  Αποβατικό στόλο στη Σμύρνη  τις παραβιάσεις του εναερίου και θαλάσσιου χώρου μας κτλ, από την Τουρκία, κατέστησαν επιτακτικό το φυσικό δικαίωμα της αυτοάμυνας. 
5] η συμφωνία των Παρισίων του 1947 η οποία προβλέπει ότι, η Ιταλία  εκχωρεί  στην Ελλάδα κατά πλήρη κυριαρχία τας νήσους της  Δωδεκανήσου ...και το Καστελόριζο , ως και τας παρακειμένας νησίδας, μεταξύ των οποίων και τα Ίμμια τα οποία ναι μεν δεν μνημονεύονται εδώ ρητώς ,εντούτοις , κείνται εντός του εκχωρηθέντος χώρου ,για αυτό και αναφέρονται με τον αριθμό 30 στο πρωτόκολλο εκχώρησης τους από την Τουρκία  πρός την Ιταλία, η  οποία εν συνεχεία εκχώρησε στην Ελλάδα ακριβώς ότι είχε πάρει από την Τουρκία. Αλλωστε   η Τουρκία σύμφωνα με τις προβλέψεις του άρθρου 15 της συμφωνίας της Λωζάνης, παραιτείται υπέρ της Ιταλίας παντός δικαιώματος και τίτλου επί του θαλασσίου χώρου της Δωδεκανήσου δηλ. νήσων ,νησίδων κτλ ,ώστε  η συνοριακή γραμμή  να κείται  βάσει των συμφωνιών  στα τρία μίλια από τις Τουρκικές ακτές η εν πάσει περιπτώσει στο μέσον της απόστασης, μεταξύ των δύο χωρών.
6] η συμφωνία της Γενεύης του 1958,η οποία  κωδικοποιεί το υφιστάμενο μέχρι τοτε διεθνές δίκαιο της θαλάσσης, εισάγει νέους θεσμούς, όπως η υφαλοκρηπίδα και η όμορος ζώνη , προβλέπει  την δυνατότητα της νόμιμης επέκτασης της Αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 ν.μ., ότι τα νησιά έχουν υφαλοκρηπίδα, τον καθορισμό Αλιευτικής και  Διατήρησης του Ζωικού πλούτου ζώνης και  Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.
7] το Π.Δ και ο N.5017/31 με τα οποία προβλέπει τον καθορισμό του εναερίου χώρου της χώρας μας, για λόγους ασφαλείας στα 10 ν.μ. από τις ακτές μας ,το οποίο είχαμε ‘εκτοτε και μέχρι το 1974 ασκήσει για δεκαετίες  στην πράξει, χωρίς αμφισβήτηση εκ μέρους της Τουρκίας, δημιουργώντας έτσι τοπικό εθιμικό δίκαιο, το οποίο δυστυχώς η Τουρκία μαζί με τις άλλες  αυθαίρετες και παρόνομες  αξιώσεις της, άρχισε να αμφισβητεί  μετά την Αίτησή μας για  επανένταξή  στο ΝΑΤΟ το 1975, ενώ το Ν.Δ. 142\69, κυρήσει την  ελληνικότητα της ηπειρωτικής και νησιωτικής υφαλοκρηπίδας, σύμφωνα με τις διεθνείς συμβάσεις και τα  Ν.Δ. 1182/72και το 210\73  κυρώνουν τις διεθνείς  συμφωνίες και  επιφυλάσουν  στη χώρα μας,  την αποκλειστική εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας σύμφωνα με τις διεθνείς συμβάσεις.
8] οι συμφωνίες του ICAO, international civil aviation organization  [ Σικάγο1944, Παρισίων1952, και  Βαρσοβίας ] οι οποίες προσδιόρισαν την έκταση του  FIR των  Αθηνών, [ flight information region],  σύμφωνα με τον εθνικό μας εναέριο χώρο,το οποίον είχεν σεβαστεί  η Τουρκία μέχρι το 1974 , όταν  φύγαμε προσωρινώς από το ΝΑΤΟ και ζητήσαμε την επανένταξή μας
9] ο Κατ.Χάρτης του ΟΗΕ ,η Τελική Πράξη του Ελσίνκι και πολλά άλλα διεθνή κείμενα, τεράστιας σημασίας, τα οποία σχεδόν έχουν κυρωθεί από όλες τις χώρες του κόσμου, για την παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια, προβλέπουν  την κατάργηση η την απειλή του πολέμου,τον  έχουν θέσει  εκτός νόμου, δεν αναγνωρίζουν κανένα τιτλο δικαιώματος που έχει προέλθει από πόλεμο και προβλέπουν μέτρα υποχρεωτικής εφαρμογής, τα οποία  δίδουν τη   δυνατότητα  σε κάθε χώρα να επιδιώξει  την προστασία , των δίκαιων συμφερόντων της, αρκεί να μπορεί να αποφασίζει   εθνικά κυρίαρχα και πολιτικά ανεξάρτητα.
10] η τελευταία  συμφωνία του ΟΗΕ  του 1982 για το δίκαιο της θαλάσσης,  η οποία μετά την κύρωσή της από 60 χώρες και εν συνεχεία από 192  ετέθη  σε  ισχύ και οι προβλέψεις της πλέον, αποτελούν εθιμικό δίκαιο τουτέστιν  υποχρεωτικό, jus cogens, γιά όλες τις χώρες ακόμη και για αυτές που δεν την έχουν υπογράψει, όπως είναι στη Μεσόγειο η Τουρκία, το Ισραήλ, η Συρία, η Λιβύη και το Μαρόκο, ενώ η  Αγγλία που έχει συμφέροντα στην περιοχή, την έχει υπογράψει.
11] τέλος, πέραν  των ως άνω νομικών κειμένων, έχουμε και τη ζωντανή πραγματικότητα, που αποδεικνύει ότι το Αιγαίο είναι  ελληνικό και την ιστορία, την οποίαν δεν πρέπει να παραβλέπουμε, γιατί μας αποδεικνύει,  από τα βάθη των αιώνων και συγκεκριμένα από τον κατακλυσμό του Δευκαλίωνα, το σεισμό του 1630  στη Σαντορίνη , τον Αιγαιακό, Μινωικό και Μυκηναικό, την ελληνικότητα του Αιγαίου, που υπήρξε  το λίκνο του πρωτοελλαδικού πολιτισμού μας, γεγονός που ομολογεί και ο Τούρκος ναύαρχος Piri-Reis,στο βιβλίο του που εξέδωσε το 1512.
Έπειτα από την παραπάνω περιληπτική παράθεση των νομικών κειμένων, που αποδεικνύουν την ελληνικότητα του Αιγαίου, ας δούμε τώρα και τους θεσμούς οι οποίοι έχουν δημιουργηθεί  με την εφαρμογή του διεθνούς  δικαίου και ορίζονται κατά ζώνες , τις οποίες όμως, όπως είπαμε, άρχισε να αμφισβητεί η Τουρκία, από το 1975, προβάλλοντας αυθαίρετες και παράνομες αξιώσεις σε βάρος της Ελληνικής κυριαρχιας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, κατά παράβαση θεμελιωδών διατάξεων του ΟΗΕ και του Διεθνούς Δικαίου της θαλάσσης, οι  ζώνες αυτές είναι. 
1] Τα  Εσωτερικά Ύδατα.
Η Σύμβαση του 1982 την οποία έχει κυρώσει η Ελλάδα αναγνωρίζει στα Κράτη το δικαίωμα να σχηματίζουν εσωτερικά ύδατα, τα οποία νομικά θεωρούνται «ωσεί έδαφος» και στα οποία τα κράτη  έχουν  το δικαίωμα  να ασκούν πλήρη και απόλυτη κυριαρχία. Τα εσωτερικά ύδατα καθορίζονται, με την εφαρμογή δυο μεθόδων  ήτοι.
  • Της φυσικής ακτογραμμής (όταν έχουμε δανδελωτές  και πολυσχιδείς ακτές και κόλπους). Και
  • Τις Ευθείες γραμμές βάσεως, σύμφωνα με την Απόφαση του Δ.Δ. του  1951,στην υπόθεση μεταξύ Αγγλίας και Νορβηγίας.
Ως εκ τούτου η Ελλάδα μπορεί και δικαιούται να εφαρμόσει τις ευθείες γραμμές βάσης, αντί της μεθόδου  της ακτογραμμής και να καταστήσει πολλά τμήματα της  θαλάσσης  εσωτερικά της ύδατα, στα οποία έχει το δικαίωμα να ασκεί πλήρη και αποκλειστική δικαιοδοσία .Ακόμη και οι   κόλποι που έχουν άνοιγμα μέχρι 24 ναυτικά μίλια, μπορούν να ενωθούν με ευθείες γραμμές, όπως προσπάθησε ναι κάνει  ο Καντάφι στον  κόλπο της Σύρτης που είναι 296 ν.μ. και  η   Ιταλία στον κόλπο του  Ταρανδα που είναι 60 ναυτ. μίλια κτλ. 
Πλήρης και Απόλυτη Κυριαρχία στα εσωτερικά της ύδατα, μίας χώρας, σημαίνει :
α) απόλυτο δικαίωμα εκμετάλλευσης όλων των πηγών της θάλασσας  του βυθού και του   υποθαλάσσιου υπεδάφους
β) απαγόρευση προσέγγισης κάθε ξένου πλοίου χωρίς άδεια του Κράτους.
γ) κανένα Κράτος δεν απολαμβάνει το δικαίωμα της αβλαβούς διέλευσης.
δ) απαγορεύεται η πτήση αεροσκαφών χωρίς άδεια του Κράτους.
ε) ασκείται η πλήρης και απόλυτη εφαρμογή της εσωτερικής Νομοθεσίας και Δικαιοδοσίας  του Κράτους κτλ.
2] Η  Χωρική θάλασσα η   Αιγιαλίτιδα ζώνηΗ ζώνη αυτή, στην οποίαν ασκείται η εθνική κυριαρχία των κρατών,  μπορεί να φτάσει τα 12 ν.μ. βάσει των συμφωνιών του ΟΗΕ  της Γενεύης του 1958 και του Καράκας του 1982 , που πλέον έχουν καταστεί  διεθνές εθιμικό δίκαιο ,δηλ. υποχρεωτικό για όλες τις χώρες και για αυτές που δεν τις έχουν υπογράψει.
Αιγιαλίτιδα ζώνη και κατ  έπέκταση  Υφαλοκρηπίδα έχουν και τα νησιά ,που έχουν χλωρίδα και πανίδα
Η Ελλάδα με το Νόμο 1231\1913  που  ψήφισε, έχει το δικαίωμα κατά τη διάρκεια του πολέμου, :
α) να κλείνει τους κόλπους της με άνοιγμα  μέχρι τα 20 ν.μ.και
β) να απαγορεύει και την  αβλαβή διέλευση των πλοίων
Στη Αιγιαλίτιδα θάλασσα η Ελλάδα μπορεί να ασκεί πλήρη, απόλυτη και   αποκλειστική κυριαρχία,  μέχρι τα 12 ν.μ. με  βάση τον  εθιμικό νόμο, γιατί η  ίδια έχει καθορίσει  για Αγιαλίτιδα ζώνη της 6 ν.μ H Ελλάδα με το Ν. 2321/55  επιφύλαξε το δικαίωμα να επεκτείνει  την Αιγιαλίτιδα ζώνη της, από τα 6 ν.μ. στα 12 ν.μ.
Ενώ με το  Π.Δ. 1231/31 είχει ορίσει το εύρος του εναερίου χώρου στα 10 ν.μ. για λόγους αστυνόμευσης και ασφαλείας της χώρας και θα πρέπει να πούμε ότι αυτή η διαφορά, υπήρξε η αιτία της πρώτης αμφισβήτησης του εναερίου χώρου μας και στο χώρο αυτόν δηλ. μεταξύ των 6μιλών και των 10 μιλίων γίνονται οι σκληρές αναχαιτήσεις της αεροπορίας μας με  τα τουρκικά αεροπλάνα .
Στην Αιγιαλίτιδα ζώνη όπως είπαμε, η κάθε χώρα ασκεί πλήρη κυριαρχία, πλην της αβλαβούς διέλευσης, η οποία  όμως θα πρέπει να συμμορφώνεται με τη νομοθεσία της παράκτιας πολιτείας που αφορούν,θέματα υγείας, λαθρεμπορίου, ασφαλείας, πειρατίας, ρύπανσης κτλ.
Η πλήρης κυριαρχία μιας χώρας στα χωρικά της ύδατα, σημαίνει την εφαρμογή της εσωτερικής της νομοθεσίας και δικαιοδοσίας,  με την οποίαν δίδεται  το δικαίωμα της αβλαβούς διέλευσης,οπως είπαμε ανωτέρω και τα υποβρύχια, τα οποία οφείλουν   να αναδύονται στην επιφάνεια και να επιδεικνύουν τη σημαία τους. Τα   αεροσκάφη δεν μπορούν να πετούν πάνω από τα χωρικά μας ύδατα, χωρίς άδεια η εκ των πρωτέρων ενημέρωση της πολιτείας , εκτός από τους πορθμούς ,τα διεθνή κανάλια και τα στενά της διεθνούς ναυσιπλοιας.
3]  Η Ομορος η Συνορεύουσα ζώνη Contiguous  Jone]
Η παράκτια πολιτεία ,πέρα από την Αιγιαλίτιδα ζώνη, έχει το δικαίωμα να ασκήσει κατ΄αποκλειστικότητα ωρισμένα δικαιώματα,σύμφωνα με τον εσωτερικό της κανόνα που τελικώς αναγνωρίστηκε και διεθνώς με τις συμφωνίες που υπογράφτηκαν στα πλαίσια του ΟΗΕ. Τα δικαιώματα αυτά  μπορούν να ασκηθούν μέχρι τα 12 ν.μ. από τις ακτές της και  αφορούν,1]παραβιάσεις κανόνων τελωνειακών , οικονομικών,  μεταναστευτικών, υγιεινής και ρύπανσης  και  2] τιμωρία των παραβατών ,των ανωτέρω κανόνων,
Η αποκλειστικότητα της παράκτιας πολιτείας διασπάται  σε ορισμένες περιπτώσεις από λόγους παραδοσιακούς η ιστορικούς.
Στήν περίπτωση που δύο χώρες  ηπειρωτικές η νησιωτικές βρίσκονται η μία απέναντι της άλλης και το εύρος του θαλάσσιου  χώρου  δεν είναι αρκετό για να καλύψει  το δικαίωμα  και  των δύο χωρών ,τότε  η διανομή γίνεται στο μέσο της νοητής γραμμής , σύμφωνα με τις συμφωνίες του ΟΗΕ και βάσει του  εθιμικού δικαίου και της βασικής αρχής ,για την κυριαρχική ισότητα των χωρών.
4] Η Αποκλειστική Οικονομική ζώνη και η ζώνη Αλιείας και Διατήρησης του ζωικού πλούτου  της ανοικτής θάλασσας
Σύμφωνα με την τελευταία συμφωνία του ΟΗΕ,του 1982 όλες οι χώρες ηπειρωτικές ,νησιωτικές η αρχιπελαγικές  μπορούν να  ορίσουν την Αποκλειστική Οικονομική τους  ζώνη  αλλά και  την  ζώνη Αλιείας και Διατήρησης του ζωικού  πλούτου , όπως  τούτο  έχει διεθνώς και εθιμικώς συμφωνηθεί  και  να ασκήσουν  τα αποκλειστικά τους δικαιώματα. Με λίγα λόγια έχει πλέον διεθνώς θεσμοθετηθεί  ότι όλες οι χώρες έχουν το δικαίωμα  ασκήσεως αποκλειστικών δικαιωμάτων από τα 12 ν.μ. και εκείθεν προς την ανοικτή  θάλασσα, εντός της οποίας μπορεί  να    συμπίπτουν  η συνορεύουσα και η  αλιευτική ζώνη, που προέβλεπε η συμφωνία της Γενεύης του 1958 και σε εύρος  χιλιομέτρων [ίδετε χώρες της νότιας Αμερικής] η εν πάσει περιπτώσει  μέχρι της μέσης γραμμής η  του ημίσεως της αποστάσεως από την έναντι αυτής  κειμένη χώρα, σύμφωνα με τους  εθιμικούς κανόνες
.
5]  Η Ανοικτή θάλασσα.
Η ανοικτή θάλασσα είναι κοινό αγαθό. Οι Ρωμαίοι εξομοίωναν τη θάλασσα σαν τον  αέρα και ο καθένας μπορούσε και είχε το δικαίωμα να την απολαύσει, γιαυτό την ονόμαζαν res nulius και res    Communis. Η ανοικτή θάλασσα είναι  για όλα ανεξαιρέτως τα Κράτη ακόμη και γι’αυτά που είναι περίκλειστα και δεν έχουν ακτές και χωρικά ύδατα.  Την ελευθερία των θαλασσών διακύρηξε το πρώτον ο Ολλανδός Ουγκο Γκρόσιους ,για να στηρίξει τις δραστηριότητες της Εταιρίας των Ανατολικών Ινδιών. Η ελευθερία της ανοικτής θάλασσας  σημαίνει ότι όλες οι χώρες έχουν το δικαίωμα.
1] της ελευθεροπλοιας 2] της αλιείας 3] της τοποθέτησης υπογείων καλωδίων και σωλήνων 4] της ελευθέρας πτήσεως.
Η ανοικτή θάλασσα είναι ανεπίδεκτος οιουδήποτε δικαιώματος , κατοχής, κυριαρχίας,κτλ.
Την ανοικτή θάλασσα  κανένα Κράτος δεν μπορεί να υπαγάγει στην αποκλειστική του αρμοδιότητα κυριαρχίας. Ανοικτές θάλασσες είναι εκείνες που βρίσκονται έξω από τα χωρικά ύδατα και έξω από την αποκλειστική οικονομική ζώνη, εάν έχει οριοθετηθεί από κάποιο παράκτιο η νησιωτικό  κράτος  
6] Ο Εθνικός Εναέριος Χώρος, το FIR Αθηνών  και ο καθορισμός ορίων Έρευνας και Διάσωσης από ναυτικά ατυχήματα .
Ο εθνικός εναέριος χώρος της χώρας μας, καλείται ο αέρας που εκτείνεται πάνω από τα εδάφη ηπειρωτικά ή νησιωτικά, τα εσωτερικά ύδατα και την Αιγιαλίτιδα ζώνη της χώρας μας, σε ύψος 46.000 ποδών μέχρι το οποίο  μπορεί να ασκηθεί έλεγχος, γιατί πέραν του ύψους αυτού εφαρμόζεται το δίκαιο του διαστήματος.
Το FIR των Αθηνών, (Flight Information Region) εκτείνεται όσο και ο εθνικός εναέριος χώρος της Ελλάδος, όπως αυτό έχει ρυθμιστεί από το 1944 με τη Διεθνή Συμφωνία του Σικάγου του Οργανισμού της Διεθνούς Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO) και της εν συνεχεία συμφωνίας των Παρισίων του 1952 και της Βαρσοβίας, που όμως δεν σέβονται οι Τούρκοι και κάθε τόσο προσπαθούν με τις ΝΟΤΕΣ που εκδίδουν να δημιουργούν κινδύνους στη αεροπλοία, με σκοπό να επιτύχουν την συνδιαχείριση του Αιγαίου η εν πάσει περιπτώσει του ημίσεως του Αιγαίου μέχρι τον 25 μεσημβρινό .
Η Σύμβαση του Αμβούργου του 1979, προβλέπει  ότι  τα Κράτη   θα πρέπει να συμφωνήσουν μεταξύ τους, για τον καθορισμό των ορίων για την Έρευνα και Διάσωση όσων κινδυνεύουν συνεπεία ναυτικών ατυχημάτων. Το  ICAO  βέβαια έχει ορίσει  τα όρια έρευνας και διάσωσης στο Αιγαίο σύμφωνα με τα όρια του FIR των Αθηνών. Η Τουρκία όμως η οποία βυσσοδομεί πάντα σε βάρος της   χώρας μας και για να αποκτήσει πλεονεκτήματα στο Αιγαίο, με εσωτερικό της Νόμο ,που  όμως δεν μπορεί να αποκτήσει  διεθνή δικαιώματα, προσδιόρισε τα όρια της αρμοδιότητας της μέχρι το ήμισυ του Αιγαίου -όπως είπαμε- με απατηλά και δόλια  επιχειρήματα και με παραπλανητικές  μεθόδους, ελλείψει αντίλογου από την Ελλάδα , π.χ. ότι τα νησιά μας του ανατολικού Αιγαίου είναι  αποστρατικοποιημένα και ως εκ τούτου δεν έχουν τη δυνατότητα να ασκήσουν έρευνα και διάσωση, με συνέπεια να επιτύχουν  την αναγνώρισή τους  και από τη Γεν. Συνέλευση του ΟΗΕ. Βέβαια πάντα ταύτα δεν μπορούν να  αντιστρατευθούν τα κυριαρχικά   δικαιώματα της  Ελλαδος  στο Αιγαίο, που στηρίζονται σε μείζονος σημασίας νομικά κείμενα, που είναι jus cogens, για όλες τις χώρες και  τα οποία έχουμε ήδη αναφέρει ανωτέρω.
7] Η Υφαλοκρηπίδα
Η συμφωνία της Γενεύης του 1958, η οποία κυρώθηκε από την Ελλάδα με το  Ν.Δ. 142/69 προβλέπει  τα περί υφαλοκρηπίδος, που είναι, ο βυθός και το υπέδαφος των υποβρυχίων περιοχών παρακειμένων στις ακτές των ηπειρωτικών, νησιωτικών και αρχιπελαγικών χωρών,  πέραν της Αιγιαλίτιδας ζώνης και σε βάθος 200 μέτρων ή και πέραν του ορίου αυτού, εφ’όσον το βάθος των υπερκειμένων υδάτων επιτρέπει την εκμετάλλευση των φυσικών πόρων της περιοχής. Η παράκτιος πολιτεία ασκεί επί της υφαλοκρηπίδας κυριαρχικά δικαιώματα, προς τον σκοπό εξερεύνησης και εκμετάλλευσης των φυσικών πόρων π.χ. πετρελαίου, μαγνησίου, κ.τ.λ.
Στα υπερκείμενα ύδατα της υφαλοκρηπίδας επιτρέπεται η ελεύθερη ναυσιπλοΐα, η εγκατάσταση εξεδρών της παράκτιας πολιτείας, για την έρευνα και εκμετάλλευση, με παράλληλα μέτρα προστασίας των διερχομένων πλοίων.
Η διανομή της υφαλοκρηπίδας, μεταξύ δύο, απέναντι αλλήλως κειμένων ή παρακείμενων πολιτειών, γίνεται με συμφωνία μεταξύ των με την εφαρμογή της μεθόδου της μέσης γραμμής και στην περίπτωση μη υπάρξεως συμφωνίας  με παραπομπή του θέματος στο Διεθνές Δικαστήριο.
Η Ελλάδα για να αντιμετωπίσει την Τουρκία, στις υπερφύαλες αξιώσεις της, προσέφυγε στο Διεθνές Δικαστήριο, με την Κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Καραμανλή, καλώντας την Τουρκία για την επίλυση του θέματος, πλην όμως η Τουρκία αρνήθηκε την αρμοδιότητα  του Διεθνούς Δικαστηρίου.
Έκτοτε και μέχρι σήμερα, το πρόβλημα  έχει μείνει άλυτο-στάσιμο, και προσπαθεί η Τουρκία να επιβάλλει με τη βία alla manu militare, την θέλησή της, ενώ η Ελλάδα από την πλευρά της δεν παίρνει τα νόμιμα μέτρα, για την κατοχύρωση του 90% της υφαλοκρηπίδας του Αιγαίου που ανήκει  στην Ελλάδα..
8] Οι Προκλητικές Διεκδικήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο.
Η Τουρκία αποβλέπει  πάντα στην ενσωμάτωση των Ανατολικων νησιών του Αιγαίου και επι αυτού υπάρχουν  εκατοντάδες δηλώσεις της ηγεσίας της.
 α) θέλει τα νησιά ανοχύρωτα, βάσει της συμφωνίας της Λωζάνης, πλην όμως η συμφωνία Μοντρέ έδωσε το δικαίωμα εξοπλισμού των Στενών και παρομοίως το δικαίωμα εξοπλισμού των νησιών μας Λήμνου και Σαμοθράκης (δηλώσεις Υπ. Εξωτερικών Τουρκίας κ. Αράς ] Πέραν του φυσικού δικαιώματος της Αυτοάμυνας ,που έχει κάθε χώρα  σύμφωνα με τον ΟΗΕ,ΝΑΤΟ. κτλ
β] κατά τη διάρκεια του πολέμου ζήτησε να καταλάβει τα νησιά δήθεν γιά να μην διαθέσουν στρατιωτικές δυνάμεις οι σύμμαχοι
γ] στο συνέδριο ειρήνης στο Παρίσι το 1947,προσπάθησε
να ματαιώσει την ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου στην Ελλάδα.
δ) Το 1975 αρνήθηκε την επιστροφή μας στο ΝΑΤΟ προβάλλοντας veto με σκοπό να επεκτείνει τις αυθαίρετες και παράνομες αξιώσεις της στο Αγαίο.
ε) Η Τουρκία προβάλλει ως προβλήματα του αιγαίου τα εξής
1] την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας.[με διαπραγματεύσεις δηλ. με την  βία και την απειλή των όπλων]
2] Το εύρος του  εναερίου  χώρου  του Αιγαίου [με διεκδικήσεις μεχρι το μέσον του Αιγαίου από όπου περνά ο 25 μεσημβρινός]
3] Το εύρος των χωρικών μας υδάτων [δεν συμφωνεί με την επέκταση της Αιγιαλίτιδας ζώνης μας στα 12 ν.μ. αν και η ίδια έχει κάνει χρήση του κανόνα αυτού στον Εύξυνο Πόντο και  στη Μεσόγειο στις νοτιο-δυτικές ακτές της] με την απειλη πολέμου [causus belli]
4] Τον  αφοπλισμό  των νησιών του Αιγαίου, θέματα που είναι της εσωτερικής μας κυριαρχίας και αρμοδιότητας[παρα το αναγνωρισμένο δικαίωμά μας].όπως αναπτύξαμε ήδη.
5]Την αλλαγή της  εναέριας κυκλοφορίας, της έρευνας και της διάσωσης στο Αιγαίο.[γιατί θέλει να συνδιαχειριστεί μαζί μας ‘ολόκληρο το Αιγαίο και με το ΝΑΤΟ] η εν πάσει περιπτώσει μέχρι τον 25 μεσημβρινό
6] Τις  λεγόμενες «γκρίζες ζώνες» του Αιγαίου, [με τις οποίες  στοχοποιεί πλέον των 131 νησιών μας].
Το 1992 στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, η Ελλάδα δέχτηκε πρόταση του ΝΑΤΟ, για κατάργηση των ορίων επιχειρησιακής ευθύνης του Νοτίου Αιγαίου, ενώ στη  Συνδιάσκεψη  της Μαδρίτης  η χώρα μας αναγνώρισε  ότι η Τουρκία έχει ζωτικά συμφέροντα στο Αιγαίο.
Δυστυχώς οι ΗΠΑ, υποστηρίζουν ανέκαθεν την Τουρκία και  σαν απόδειξη αυτού αναφέρω ότι  το 1977, ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Σώφλυ, είχε πει «ότι στο Αιγαίο, υπάρχουν ασυνήθεις  γεωγραφικές ρυθμίσεις», γεγονός που ανάγκασε τον Ράλλη να τον χαρακτηρίσει persona non grata, και να ανακληθεί. Το State Department αργότερα είχε βγάλει ανακοίνωση, περί της δήθεν «ανάγκης εκ νέου ανάγνωσης των κειμένων που καθορίζουν το καθεστώς του Αιγαίου» δηλ. ασκούν σε βάρος μας  πολιτική κανονιοφόρων.
Έναντι αυτών εμείς ζητούμε τη λειτουργία της Θεολογικής   Σχολής της Χάλκης και μόνο ενώ  ακόμη διατηρεί στρατό κατοχής στην Κύπρο, είναι ένοχος εγκλημάτων παλαιών και  νέων κατά της ανθρωπότητας,αυθαιρετεί και παρανομεί καθημερινά σε βάρος των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.
Τέλος η ύπαρξης πετρελαίων στην περιοχή του Καστελόριζου, άνοιξε ως γνωστόν τις ορέξεις της Τουρκίας η οποία αμφισβητεί την ύπαρξη του νησιού ,την αιγιαλίτιδα ζώνη του την υφαλοκρηπίδα του, την οικονομική του ζώνη κτλ. κατά παράβαση θεμελιωδών διατάξεων του διεθνούς δικαίου. Το  Καστελόριζο αποτελεί για την Τουρκία  εμπόδιο  πρόσβασης  στην  ανοικτή θάλασσα για την απόκτηση εκ μέρους της οικονομικής ζώνης στα ανακαλυφθέντα πετρέλαια  της περιοχής, που όμως ανήκουν ,στην Οικονομική ζώνη της Κύπρου και της Ελλάδας από την μία πλευρά και της Αιγύπτου από την άλλη.
Ο Νατοϊκός Διοικητής Σμύρνης, με επιστολή του ζητούσε την τοποθέτηση και Τούρκου διοικητού στο στρατηγείο της Λάρισας για  τον επιχειρησιακό έλεγχο του Αιγαίου, διαφορετικά ο τομέας του Αιγαίου, μέχρι την Στερεά & Πελοπόννησο θα ήταν  τυφλός, μέχρις ότου ρυθμιστεί το θέμα του επιχειρησιακού ελέγχου. (Δηλ. θέλει το Αιγαίο,  υπό την διαχείριση του ΝΑΤΟ και την συνκυριαρχία της Ελλάδος και Τουρκίας). Δηλ. το ΝΑΤΟ έρχεται σε αντίθεση και με την Ευρ. Ένωση και τις επιχειρήσεις FRONTEX, και ανέχεται όλες τις παραβιάσεις των Τούρκων στο Αιγαίο δηλ. λειτουργεί λίγο-πολύ, ως προβοκάτορας των σχέσεών μας με την Τουρκία.
Η Τουρκική κορβέτα BAFRA, που διέσχισε 17 νησιά μας, δηλ.την Αιγιαλίτιδα ζώνη της χώρας μας, χωρίς να δώσει κανένα σχέδιο πλεύσης, παραβιάζοντας έτσι  το Διεθνές Δίκαιο. Στις ημίκλειστες ή κλειστές θάλασσες, επιβάλλεται, όλως ιδιαιτέρως, η διεθνής συνεργασία γιά την εκμετάλλευσης,τις έρευνες τα μέτρα, προστασίας, κοινα προγράμματα για την εκμετάλλευση  πηγών πετρελαίου αλλα και την διενέργειαν αλλιευτικών επιχειρήσεων .κτλ.
Όπως έχουμε πει και στα άλλα σημεία της ομιλίας μας η Τουρκία, ενώ κατ’αρχήν και μέχρι το 1974, είχε αποδεχθεί το ανωτέρω νομικό καθεστώς του Αιγαίου, από το 1974, όμως και εντεύθεν, λόγω της αποχώρησής μας από το ΝΑΤΟ σε ένδειξη διαμαρτυρίας μας,  για την εισβολή των Τούρκων στην Κύπρο, η Τουρκία άλλαξε πολιτική και αμφισβητεί το νομικό καθεστώς του Αιγαίου και προβάλλει αυθαίρετα και παράνομα αξιώσεις και δικαιώματα μέχρι το μέσον του Αιγαίου, όπου διέρχεται ο 25ος μεσημβρινός, δηλ. διεκδικεί συνδιαχείριση του Αιγαίου το οποίο κατά 90% περίπου ανήκει στην Ελλάδα, ή θα μπορούσε να ανήκει, εάν η Ελλάδα, δηλ. οι Ελληνικές Κυβερνήσεις είχαν ασκήσει τα νόμιμα δικαιώματά της, για την επέκταση της Αιγιαλίτιδας ζώνης 
Κατόπιν τούτου η Τουρκία στέλνει τα αεροπλάνα της, πάνω από το Εθνικό μας εναέριο χώρο, με συνέπεια να είμαστε σε συνεχή ετοιμότητα αναχαιτίσεώς των, δεσμεύει τον Ελληνικό εναέριο και θαλάσσιο χώρο για ασκήσεις της, όπως είναι η περιοχή Μυκόνου-Φούρνων & Ικαρίας (25 μεσημβρινός) υπό την εποπτεία ή καθοδήγηση του ΝΑΤΟ και τέλος αναχαιτίζει τα Ελληνικά αεροπλάνα όταν διέρχονται τον 25 μεσημβρινό.
Έτσι λοιπόν η Τουρκία έφτασε στο σημείο να θεωρεί όλα τα νησιά ή νησάκια μας εκείθεν του 25 μεσημβρινού 131 τον αριθμό, ως δήθεν γκρίζα ή γκρίζες ζώνες γιατί δεν μνημονεύονται ρητώς στις διεθνείς συμφωνίες κατά παράβαση βέβαια όλων των άλλων νομίμων στοιχείων του Διεθνούς Εθιμικού Δικαίου και των διεθνών συμφωνιών του ΟΗΕ, περί μέσης απόστασης και των άλλων συμφωνιών που αναφέραμε καθώς και της Ιστορίας των νησιών  και  των  κατοίκων τους  κ.τ.λ.
Τέλος, ζητά τον αφοπλισμό των νήσων και δη της Λήμνου και Σαμοθράκης, δήθεν βάσει της Συνθήκης της Λωζάνης, ενώ η συμφωνία αυτή ανετράπη στο σημείο αυτό, με τη συμφωνία του Μοντρέ του 1936, η οποία έδωσε το δικαίωμα στην Τουρκία για επανεξοπλισμό των Στενών και κατ’επέκταση και των Ελληνικών νησιών, γεγονός το οποίο ανεγνωρίσθη ρητώς από την Τουρκία, με την επιστολή του Τούρκου Πρεσβευτή στην Αθήνα Russen Esref προς τον Έλληνα Πρωθυπουργό και τη δήλωση του Τούρκου Υπουργού των Εξωτερικών Rastu Arras (το 1936) στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση, όπως είπαμε ήδη.
9] Οι σχέσεις  Ελλάδος και Τουρκίας
Κατόπιν των ανωτέρω είναι  φανερό οποία είναι τα νόμιμα  δικαιώματα και οι υποχρεώσεις των δύο χωρών και κυρίως η  αυθαίρετη , παράνομη  και προκλητική στάση της Τουρκίας, η οποία δίδει το νόμιμο και ηθικό δικαίωμα της Ελλάδος να προχωρήσει σε μια σειρά μέτρων για την διασφάλιση των δικαιωμάτων της, όπως.
1] Να επεκτείνει την ηπειρωτική και νησιωτική της αιγιαλίτιδα ζώνη της σε 12ν.μ. αφού προηγουμένως προβεί σε μια  σειρά από προληπτικά   μέτρα.
2] Να εφαρμόσει τις ευθείες γραμμές για τον καθορισμό της αιγιαλίτιδας ζώνης και το εύρος των εσωτερικών της υδάτων
3] Να προσδιορίσει  την όμορο ,την  αλιευτική  και τη  αποκλειστική  οικονομική  της  ζώνη .
4] Να  διακυρήξει τις θαλάσσιες ζώνες ασφαλείας της  και να προσδιορίζει τους δίαυλους της ελευθεροπλοίας
5] Να καταγγείλει  στο Συμβούλιο Ασφαλείας και τη Γενική Συνέλευση ,την επιβουλή  εκ μέρους της Τουρκίας της  εθνικής μας κυριαρχίας ,της ανεξαρτησίας και της εδαφικής μας ακεραιότητας .
6] Να καταγγελθεί η Τουρκία στον  ICAO και IMCO,τις αλλεπάλληλες παραβάσεις των διεθνών συμφωνιών που ΄εχουν υπογραφεί υπό την αιγίδα των .
7] Να  γίνει μια συστηματική και συνεχής καταγγελία της Τουρκίας σε όλο τον κόσμο, μαζί με τον απανταχού Ελληνισμό  βάσει σχεδίου, για τις εγκληματικές της Πράξεις στη Μ.Ασία  την  Κων/πολη  τα νησιά Ιμβρου και Τενέδου και για τα  συνεχιζόμενα εγκλήματά της   στην Κύπρο
8] Να σταματήσει  κάθε συνεργασία και  βοήθεια της Ελλάδος για την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαική Ενωση και τους Δυτικοευρωπαικούς οργανισμούς
9] Να σταματήσουν οι οικονομικές συναλλαγές με τους Τούρκους ιδιαίτερα των ανατολικών νησιών του Αιγαίου με τις Τουρκικές πόλεις της Μ.Ασίας.
10] Να θωρακιστεί η Ελλάδα με μια σειρά αμυντικών συμφωνιών με  όσες χώρες περιβάλουν  την Τουρκία και επιθυμούν να προχωρήσουν  σε συμφωνία μαζί μας για την Ειρήνη, την Ασφάλεια και την Ισορροπία της περιοχής,  όπως π.χ. η Ρωσία, η Ρουμανία, η Βουλγαρία, η Σερβία , η Ουκρανία, η Γεωργία, το Καζακστάν, η Κιρκιζία, η Αρμενία, η Συρία, η Ιορδανία, η Αίγυπτος κτλ, όπως έκαμε ο Ελ. Βενιζέλος πριν από τους Βαλκανικούς πολέμους  
11]Να καταγγείλει  την δήθεν δέσμευσή της από τη συμφωνία της Βέρνης, για αποχή από ερευνες και εκμεταλεύσεις του Αιγαίου και να ξεκινήσει την άμεση  άντληση  πετρελαίου από τη θέση « μπάμπουρας « της Θάσου
Γιά να γίνουν όμως όλα αυτά , θα πρέπει  να  υπάρξη  νέμεσης και  κάθαρσης του εσωτερικού μετώπου, από την κόπρο του Αυγείου και αυτό δυστυχώς είναι το μεγάλο  πρόβλημα της χώρας μας, που αναζητά επιτακτικά τη λύση του ...
[ παράκλησης το κείμενο αυτό να μεταδοθεί για λόγους ενημέρωσης, σε όσους περισσότερους Έλληνες του εσωτερικού και του εξωτερικού ]

http://www.hellasontheweb.org/2009-05-25-15-24-30/2009-07-04-17-37-26/904-2010-11-16-12-09-14 

ΜΙΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΩΝΗ ΣΤΗΝ ΜΑΡΤΥΡΙΚΗ ΜΕΓΑΛΟΝΗΣΟ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

Αν κάποιοι ξέχασαν ποιοι δεν υπηρέτησαν τα ελληνικά συμφέροντα, όλοι μπορούν θα γνωρίζουν ποιοι θα προδώσουν την Ελλάδα

Από την Εφημερίδα της μειονότητας Μπιρλίκ 21-11-2010: «Ανακοινώθηκε η ¨Δημοκρατική Συμμαχία¨ της Ντόρας: ΠΡΩΤΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΝΤΟΡΑΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ: Οι Τούρκοι της Δυτικής Θράκης ήταν ανάμεσα στα ιδρυτικά μέλη του κόμματος ¨Δημοκρατική Συμμαχία¨ του οποίου την ίδρυση ανακοίνωσε η τέως ΥΠΕΞ και ανεξάρτητη βουλευτής Ντόρα Μπακογιάννη. O τέως βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας δικηγόρος Ιλχάν Αχμέτ σε δηλώσεις του στο Πρακτορείο Ειδήσεων Τζιχάν, είπε πως συμμετέχει στο νεοϊδρυθέν κόμμα της Δημοκρατικής Συμμαχίας…

O Αχμέτ ανέφερε πως η Μπακογιάννη θα προβεί σε ανοίγματα προς την μειονότητα, πως στην διακήρυξη του προγράμματος του κόμματος που θα γίνει τον Μάρτιο, θα περιλαμβάνονται θέσεις για την Τουρκική Μειονότητα της Δυτικής Θράκης, πως υπάρχει στόχευση για εκμηδένιση των μειονοτικών προβλημάτων και πως θα κυριαρχήσει μια φιλελεύθερη πλειοψηφική ιδεολογία.

Ο Αχμέτ ανέφερε πως στο πρώτο άρθρο της ιδρυτικής διακήρυξης του κόμματος αναφέρεται πως ¨στόχος είναι η διασφάλιση ελευθερίας για όλους, ανεξαρτήτως καταγωγής, γλώσσας, θρησκείας και φυλής¨. Ο Ιλχάν Αχμέτ είπε πως η Μπακογιάννη σύντομα θα κάνει το πρώτο της ταξίδι στο εξωτερικό στην Τουρκία, φανερώνοντας έτσι τη σημασία που αποδίδει στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, και πως στο συνέδριο του Μαρτίου θα αποσαφηνιστούνε οι μελλοντικές προοπτικές των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Ο Ιλχάν Αχμέτ πρόσθεσε πως οι ψήφοι των Δυτικοθρακιωτών δεξιών ψηφοφόρων που παρεξηγήθηκαν με τη ΝΔ και ολίσθησαν προς το ΠΑΣΟΚ, πλέον θα συγκεντρωθούνε στο κόμμα της Δημοκρατικής Συμμαχίας με αρχηγό την Ντόρα Μπακογιάννη.»

ΚΑΛΗ ΤΥΧΗ ΕΛΛΑΔΑ! - Η ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΞΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ,Η ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΑ ΚΑΙ Η ΕΠΙΚΕΙΜΕΝΗ «ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΗ»!


Του Σάββα Καλεντερίδη
Εισαγωγή
Ο ελλαδικός χώρος, δηλαδή ο χώρος στον οποίο επεκτείνεται η επικράτεια της Ελλάδας και της Κύπρου, αν θεωρηθεί ως ενιαίο σύνολο, συμπεριλαμβανομένου και του θαλάσσιου χώρου που περικλείει την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη των δυο χωρών, μπορεί, χωρίς αμφιβολία να λάβει τον τίτλο μιας από τις πιο σπουδαίες περιοχές, από γεωπολιτικής άποψης και αξίας, περιοχές του πλανήτη.
Όποιος κατέχει την ευρύτατη αυτή περιοχή, ελέγχει τους θαλάσσιους άξονες και τη θαλάσσια κυκλοφορία προς τον Εύξεινο Πόντο και το Σουέζ, αλλά και τον κόλπο των Αδάνων, στον
οποίο καταλήγουν σημαντικοί αγωγοί μεταφοράς αργού πετρελαίου από τον Καύκασο και το Ιράκ.
Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩπηγη: http://eoniaellhnikhpisti.blogspot.com/

ΝΑ ΓΙΑΤΙ ΑΘΩΩΘΗΚΕ Ο ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ - ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΕΛΑΣΓΟΣ


Έχουν περάσει 18 χρόνια από τότε που έγινε η δίκη για το επωνομαζόμενο σκάνδαλο Κοσκωτά, και μέχρι σήμερα η κοινή γνώμη δεν έχει πληροφορηθεί απολύτως τίποτα για το παρασκήνιο αυτής της πολύκροτης δίκης που συνεκλόνισε για μεγάλο χρονικό διάστημα την Ελλάδα. Το βασικό ερώτημα που αφορά στο γιατί ο Κοσκωτάς, που απειλούσε ότι θα «τηγανίσει» τον Ανδρέα Παπανδρέου, κρατά κλειστά τα χαρτιά του μέχρι σήμερα και δεν έχει αποκαλύψει έστω και μετά την αποφυλάκισή του τα στοιχεία που ισχυριζόταν ότι έχει στην διάθεσή του παραμένει ακόμη αναπάντητο. Μαζί με αυτό, έχουν μείνει αναπάντητα πολλά ακόμη ερωτήματα που αφορούν γενικότερα το σκάνδαλο Κοσκωτά και τον ρόλο που διαδραμάτισε στην εξέλιξή του ο τότε πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου.
 
Απο τις εκδόσεις ΠΕΛΑΣΓΟΣ
Ιωάννης Γιαννάκενας
Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΤΩΝ ΦΙΛΩΝ
Χαρ.Τρικούπη 14 (εντός στοάς)
Τηλ.210.3628976
 
πηγη:
http://eoniaellhnikhpisti.blogspot.com/

Όταν οι κυβερνήτες μιας μεγάλης χώρας αποδεικνύονται προδότες

Εισαγωγή

Ο ελλαδικός χώρος, δηλαδή ο χώρος στον οποίο επεκτείνεται η επικράτεια της Ελλάδας και της Κύπρου, αν θεωρηθεί ως ενιαίο σύνολο, συμπεριλαμβανομένου και του θαλάσσιου χώρου που περικλείει την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη των δυο χωρών, μπορεί, χωρίς αμφιβολία να λάβει τον τίτλο μιας από τις πιο σπουδαίες περιοχές, από γεωπολιτικής άποψης και αξίας, περιοχές του πλανήτη.
Όποιος κατέχει την ευρύτατη αυτή περιοχή, ελέγχει τους θαλάσσιους άξονες και τη θαλάσσια κυκλοφορία προς τον Εύξεινο Πόντο και το Σουέζ, αλλά και τον κόλπο των Αδάνων, στον οποίο καταλήγουν σημαντικοί αγωγοί μεταφοράς αργού πετρελαίου από τον Καύκασο και το Ιράκ.

Η γεωπολιτική αξία της περιοχής αυξάνεται ακόμα περισσότερο, αν επαληθευθούν δημοσιεύματα που φέρουν την περιοχή αυτή να διαθέτει υποθαλάσσια αποθέματα φυσικού αερίου και πετρελαίου, που ξεπερνούν κατά πολύ το ένα τρισεκατομμύριο δολάρια, με το οποίο, σημειωτέον, μηδενίζεται το δυσβάστακτο ελληνικό χρέος και Ελλάδα και Κύπρος μετατρέπονται σε πλούσιες από κάθε άποψη χώρες.

Οι Έλληνες έχουμε συγκροτήσει τοπική συνείδηση, με βάση την ιστορία και τον πολιτισμό της περιοχής από την οποία καταγόμαστε και εθνική συνείδηση κυρίως με βάση την μακρόχρονη ιστορία και τον πολιτισμό του ελληνικού έθνους.
Και η συνείδηση αυτή, που έχει πάρει τα συγκεκριμένα σύγχρονα χαρακτηριστικά, σφυρηλατήθηκε κυρίως τα τελευταία διακόσια χρόνια, δηλαδή με την ίδρυση του ελλαδικού κράτους, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι στις προηγούμενες ιστορικές περιόδους, οι Έλληνες δεν είχαν ελληνική συνείδηση, όπως υποστηρίζουν διάφοροι ιστορικοί συγκεκριμένης ‘σχολής’ σκέψης.
Μπορούμε δε να ισχυριστούμε ότι η εθνική συνείδηση ήταν ο κύριος παράγοντας που κινητοποίησε τους Έλληνες για να συμμετέχουν στους εθνικούς αγώνες, που οδήγησαν στη δημιουργία του ελληνικού και του κυπριακού κράτους.

Στο σημείωμα που ακολουθεί, θα προσπαθήσουμε να εξετάσουμε συνοπτικά τους βασικούς σταθμούς που έκριναν την τύχη του αιγαιακού χώρου, τους παράγοντες που την επηρέασαν και το ρόλο που μπορεί να παίξει ο ελληνικός λαός, για να προλάβει δυσάρεστες εξελίξεις στο θέμα της συν-εκμετάλλευσης και της κυριαρχίας αυτού του χώρου.

Από τη γεώτρηση στον Πρίνο, στο Πολυτεχνείο και την Εισβολή

Τις αρχές της δεκαετίας του ’70 η τότε κυβέρνηση προχώρησε στην εκμετάλλευση του πετρελαϊκού κοιτάσματος στην τοποθεσία Πρίνος, στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Καρβάλης και Θάσου.
Δεν είναι γνωστές οι συνθήκες κάτω από τις οποίες η τότε κυβέρνηση των Συνταγματαρχών, που κατέλαβε την εξουσία με την έγκριση των ΗΠΑ, προχώρησε σε αυτήν την κίνηση και αν αυτό προκάλεσε την αντίδραση της Ουάσιγκτον.
Πάντως, μετά από αυτό ακολούθησε η ανατροπή της κυβέρνησης που επιχείρησε την εξόρυξη του πετρελαίου, μετά την εξέγερση του Πολυτεχνείου, για να αναλάβει τα ηνία της χώρας ο ταξίαρχος Ιωαννίδης, με πολιτικές και αναλυτικές ικανότητες που τον καθιστούσαν απόλυτο ενεργούμενο των ΗΠΑ και του Εβραϊκού παράγοντα, που δια του Χένρι Κίσινγκερ -αμφότεροι- σχεδίασαν και προκάλεσαν το προδοτικό πραξικόπημα και την επακολουθήσασα τουρκική εισβολή στην Κύπρο, τον Ιούλιο του 1974.

Τον Αύγουστο του 1974, και ενώ οι Τούρκοι κατείχαν το 7,5% του κυπριακού εδάφους, ένα προγεφύρωμα που στην ουσία ο κυπριακός λαός και η εθνοφρουρά ήταν σε θέση να εξαλείψουν ανά πάσα στιγμή, διεξάγεται ο Αττίλας 2, τον οποίο η κυβέρνηση εθνικής ενότητας του Κωνσταντίνου Καραμανλή παρακολούθησε κυριολεκτικά ως απλός θεατής, να καταλαμβάνει το υπόλοιπο 30% του μαρτυρικού νησιού, προκαλώντας το θάνατο χιλιάδων Ελλήνων και στέλνοντας στην προσφυγιά 220 χιλιάδες Έλληνες.
Με την εισβολή και κατοχή, ο έλεγχος στο μαρτυρικό νησί πέρναγε στην κυριολεξία στα χέρια του διεθνή παράγοντα, ο οποίος θα έχει και τον κύριο ρόλο και μερίδιο, εκτός των άλλων, και στο θέμα της εκμετάλλευσης των τεράστιων κοιτασμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου που βρίσκονται υποθαλασσίως στην ΑΟΖ της Κύπρου.

Η αποχώρηση της Ελλάδος από το ΝΑΤΟ και ο επιχειρησιακός έλεγχος του Αιγαίου

Αμέσως μετά την ‘ολοκλήρωση’ της εισβολής, η κυβέρνηση εθνικής ενότητας, του Κωνσταντίνου Καραμανλή, προβαίνει σε μια εντελώς ακατανόητη ενέργεια και αποφασίζει την έξοδο της Ελλάδος από το στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ, με βάση το σκεπτικό ότι η Ατλαντική Συμμαχία δεν απέτρεψε την εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο.
Το σκεπτικό αυτό, όμως, δεν στέκει, αφού η Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ, επιτέθηκε στην Κύπρο, δηλαδή σε μια χώρα που δεν ανήκε στο ΝΑΤΟ. Άρα, ειδικά στο ζήτημα αυτό, το ΝΑΤΟ ήταν ‘αθώο’, γι’ αυτό και χαρακτηρίζουμε παραπάνω την ενέργεια αυτή ως ‘εντελώς ακατανόητη’.
Αποτέλεσμα;
Μέχρι τότε η Ελλάδα, ως μέλος του στρατιωτικού σκέλους του ΝΑΤΟ, είχε τον επιχειρησιακό έλεγχο του Αιγαίου, γεγονός που ισχυροποιούσε την εθνική μας κυριαρχία στον εν λόγω χώρο.
Με την έξοδο της Ελλάδος από το στρατιωτικό σκέλος, για ακατανόητους λόγους, άνοιξε στην κυριολεξία ο ‘ασκός του Αιόλου’ σε αυτό το χώρο που αποτελεί το διαχρονικό πνεύμονα του Ελληνισμού.
Ενώ η Ελλάδα προχωρεί σε αυτήν την εντελώς ακατανόητη ενέργεια, η Τουρκία, δια του ο τότε υπουργού Εξωτερικών, Ιχσάν Σαμπρί Τσαγλαγιανγκίλ, χαρακτηρίζει για πρώτη φορά δημόσια ως “απαράδεκτη” την επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο, του οποίου πλέον η Αθήνα δεν έχει τον (νατοϊκό) επιχειρησιακό έλεγχο.

Από το Πρωτόκολλο της Βέρνης, στο Casus Belli και στο Μάρτη του ’87

Αμέσως μετά αρχίζει η Τουρκία το χορό των έμπρακτων διεκδικήσεων στο Αιγαίο, που οδηγεί στην υπογραφή του Πρωτοκόλλου της Βέρνης, το 1977, από τους Καραμανλή-Ντεμιρέλ, με το οποίο οι δυο χώρες δεσμευόντουσαν να απέχουν από ‘προκλητικές ενέργειες’ σε συγκεκριμένες περιοχές στο Αιγαίο.
Το 1982, ακριβώς μετά την υπερψήφιση της Διεθνούς Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας, που ισχυροποιεί το δικαίμωα της Ελλάδος να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ν.μ., και ενώ η Ελλάδα έχει επανέλθει στο στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ, με επαχθείς όρους και χωρίς να της έχει δοθεί και πάλι ο επιχειρησιακός έλεγχος του Αιγαίου, η Άγκυρα δηλώνει επίσημα για πρώτη φορά πως θεωρεί αιτία πολέμου (Casus Belli) την επέκταση των χωρικών υδάτων από τα έξι στα δώδεκα ναυτικά μίλια από πλευράς της Ελλάδος.
Έκτοτε, αυτό παραμένει αμετακίνητη «στρατηγική θέση» της Άγκυρας, που έχει υπογραμμιστεί και επικυρωθεί με αποφάσεις του τουρκικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης.
Να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη ενέργεια της Άγκυρας έρχεται σε μια στιγμή που βρίσκεται σε εξέλιξη σειρά κομματικών επιλογών της ελληνικής κυβέρνησης, ως αποτέλεσμα των οποίων η ελληνική Πολεμική Αεροπορία, που μέχρι τότε είχε τον ΑΠΟΛΥΤΟ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, αποδυναμώνεται σε τέτοιο βαθμό, σταδιακά, μέχρι να ολοκληρωθεί ο απόλυτος κομματικός έλεγχος της Πολεμικής Αεροπορίας, που σε κάποιο βαθμό αδυνατεί να κυριαρχήσει στον εναέριο χώρο του Αιγαίου.
Αυτό έχει ως συνέπεια την αντικειμενική αδυναμία αποτελεσματικής αντιμετώπισης των ‘τουρκικών’ σχεδιασμών και προκλήσεων στο Αιγαίο.
Κάτω από αυτές τις συνθήκες, η Ελλάδα παρα-σύρεται στην Κρίση του Μάρτη του 1987, η οποία, παρά το φαινομενικά αποτελεσματικό χειρισμό της κρίσης σε επιχειρησιακό επίπεδο, ‘τελειώνεται’ με μια δήλωση της ελληνικής κυβέρνησης που στην ουσία ‘γκριζάρει’ ολόκληρο το Αιγαίο. Η ΈΝΤΑΣΗ ΚΑΙ Η ΚΡΊΣΗ ΣΤΟ Αιγαίο, στο πολιτικό επίπεδο έληξε με την δημόσια δήλωση-δέσμευση της Ελληνικής Κυβέρνησης, ότι δεν προτίθεται να διενεργήσει υποθαλάσσιες έρευνες στο Αιγαίο, όπως ευφυώς, οφείλουμε να ομολογήσουμε, είχε απαιτήσει ο Τουργκούτ Οζάλ.
Όμως η δήλωση της Κυβέρνησης, πρακτικά, «ακύρωσε» το Πρωτόκολλο της Βέρνης του 1976, μεταξύ των δυο χωρών, που καθόριζε συγκεκριμένες περιοχές αποφυγής ‘προκλητικών ενεργειών’ εκατέρωθεν, ενώ η δήλωση της ελληνικής κυβέρνησης, το Μάρτη του 1987, αναφερόμενη στο Αιγαίο, αφορά πλέον σε όλες τις περιοχές του.

Από την εφαρμογή της Σύμβασης για το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας στη Μαδρίτη
Τον Νοέμβριο του 1994 η Ελλάδα ισχυροποιεί τη θέση της στο θέμα της επέκτασης των χωρικών υδάτων στα 12 ν.μ, η οποία, παρεμπιπτόντως, αν γίνει, λύνονται ως δια μαγείας όλα τα ελληνοτουρκικά προβλήματα και κλείνονται ερμητικά όλα τα ‘παράθυρα’ που χρησιμοποιεί η Τουρκία για να προβάλλει τις απαράδεκτες διεκδικήσεις της στο Αιγαίο.
Τότε η Ελλάδα αποκτά και επίσημα με βάση το γραπτό πλέον διεθνές δίκαιο το δικαίωμα να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ν.μ., αφού τίθεται σε εφαρμογή η σχετική Συμφωνία για την εφαρμογή του Τμήματος ΧΙ της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας (Νέα Υόρκη, 29/7/1994) ν. 2321/1995 (ΦΕΚ Α/136/1995).

Η Τουρκία από την πλευρά της, για να αποκλείσει το ενδεχόμενο της επέκτασης, προετοιμάζεται στην ουσία για εφαρμογή του διακηρυγμένου Casus Belli, ενώ ταυτόχρονα ο επιτετραμμένος των ΗΠΑ στην Αθήνα πιέζει αφόρητα τον πρωθυπουργό Ανδρέα Παπανδρέου να δηλώσει ότι η Ελλάδα δεν θα κάνει χρήση του δικαιώματος αυτού.
Τελικά, τη δήλωση κάνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος δηλώνει ότι η Ελλάδα δεν θα προβεί σε επέκταση, διατηρεί όμως το δικαίωμα αυτό για το μέλλον, δικαίωμα το οποίο δεν έχει χρησιμοποιήσει μέχρι σήμερα, Νοέμβριο του 2010.

Μαδρίτη 1997: Η Ελλάδα αυτοκτονεί
Το 1996, η κυβέρνηση Σημίτη έρχεται αντιμέτωπη με μια κρίση Made in USA. Μηχανισμοί της Ουάσιγκτον κινητοποιούν πρόσωπα και μηχανισμούς σε Άγκυρα και Αθήνα και προκαλούν την Κρίση των Ιμίων, μια κρίση στην οποία επιχειρείται να συρθεί η Ελλάδα στο χείλος μιας πολεμικής σύγκρουσης με την Τουρκία, υπό το φόβο της οποίας θα κληθεί να υποχωρήσει, με καταστροφικά αποτελέσματα για το ζήτημα της κυριαρχίας της στο Αιγαίο.
Η κρίση εξελίσσεται και ενώ η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να βυθίσει το σύνολο των πολεμικών σκαφών του τουρκικού στόλου που βρίσκονται στην περιοχή των Ιμίων και το Δ’ Σώμα Στρατού τη Θράκη έχει τον απόλυτο έλεγχο των κινήσεων, η κυβέρνηση Σημίτη υποχωρεί και στην ουσία παραιτείται της κυριαρχίας ελληνικού εδάφους στα Ίμια, ενώ ταυτόχρονα με την πράξη της αυτή γκριζάρει ακόμα περισσότερο ολόκληρο το Αιγαίο.
Ενώ ο πρωθυπουργός Σημίτης ευχαριστεί τους Αμερικανούς γιατί με τη μεσολάβησή τους απέτρεψαν τον πόλεμο μεταξύ Ελλάδος-Τουρκίας, ένα χρόνο μετά, ‘επισφραγίζει’ το ολίσθημα των Ιμίων με την Διακήρυξη της Μαδρίτης, όπου η Ελλάδα αναγνωρίζει «νόμιμα ζωτικά συμφέροντα της Τουρκίας στο Αιγαίο», νομιμοποιώντας στην ουσία το Casus Belli της Άγκυρας. Να σημειώσουμε ότι είναι σε όλους γνωστό, προφανώς εκτός από εκείνους που συνυπέγραψαν την εν λόγω διακήρυξη, ότι όταν έχεις ζωτικά συμφέροντα, αναγνωρισμένα και από τον ‘άλλον’, νομιμοποιείσαι να τα υπερασπιστείς ακόμα και με πόλεμο.
Δηλαδή, με άλλα λόγια, η ίδια η Ελλάδα νομιμοποίησε στην ουσία το Casus Belli της Άγκυρας.
Παρεμπιπτόντως, όταν την ίδια μέρα, στη Μαδρίτη, ρωτήθηκε, από κάποιον φίλο που ήταν παρών, ο αείμνηστος Γιάννος Κρανιδιώτης γι’ αυτό το εθνικό ολίσθημα, είπε ότι ‘μας πίεσε αφόρητα η Ολμπράιτ’, η οποία, πρέπει να ομολογήσουμε, όντως αποδείχτηκε συνεπής συνεχιστής της αποστολής που είχε αναλάβει από τη δεκαετία του ’70 ο Χένρυ Κίσσιγκερ.

Η περιπέτεια των «Διερευνητικών Επαφών»
Ενώ σταδιακά αποψιλώνεται και αποδυναμώνεται η κυριαρχία της Ελλάδος στο Αιγάιο, υπό την υψηλή εποπτεία της Ουάσιγκτον, ακολουθεί η υιοθέτηση της πρακτικής των «Διερευνητικών Επαφών Ελλάδος-Τουρκίας» και το καταστροφικό Σχέδιο Αννάν, που εκπορεύτηκε και εκπονήθηκε από τους ίδιους κύκλους και το οποίο, παρότι αποδέχτηκε και στήριξε η πλειοψηφία των πολιτικών παραγόντων σε Κύπρο και Ελλάδα, είχε τη γενναιότητα και τη σοφία να απορρίψει ο κυπριακός λαός, που έτυχε να έχει για μπροστάρη τον Τάσο Παπαδόπουλο, που είχε την έστω και άτυπη στήριξη του διδύμου Καραμαν λή-Μολυβιάτη.
Επανερχόμενοι στις διερευνητικές επαφές, να σημειώσουμε ότι αυτές διανύουν ήδη τον 46ο κύκλο, εμπεδώνοντας προφανώς στην ελληνική αλλά και στη διεθνή κοινή γνώμη ότι όλο και κάποια βάση θα έχουν οι τουρκικές διεκδικήσεις στο Αιγαίο, αφού η Ελλάδα δέχεται να στροβιλίζεται στους κύκλους των διερευνητικών επαφών, ενώ η Τουρκία συνεχίζει ταυτόχρονα να διακηρύσσει ότι θα θεωρήσει ως αιτία πολέμου ακόμα και την επέκταση πάνω από τα έξι μίλια στο Ιόνιο Πέλαγος, ενώ η Άγκυρα διεκδικεί ακόμα και τη Γαύδο σε διαδικασίες του ΝΑΤΟ και ενώ συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό οι αέναοι κύκλοι των παραβιάσεων του εθνικού εναέριου χώρου της Ελλάδος από την τουρκική πολεμική αεροπορία και οι ‘κρουαζιέρες’ του τουρκικού πολεμικού ναυτικού σε Μύκονο και Ραφήνα.

Πλησιάζοντας στο «Δια ταύτα:»
Η πορεία της εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων παγκοσμίως, επιβάλλει το άνοιγμα καινούργιων ‘κύκλων’ στο θέμα αυτό. Με άλλα λόγια, έρχεται η σειρά των κοιτασμάτων της ΝΑ Μεσογείου, της Κρήτης-Λυβικού Πελάγους και του Αιγαίου, με τον Ελληνισμό να βρίσκεται σε κατάσταση αντικειμενικής αδυναμίας να διεκδικήσει αυτό που ιστορικά και νόμιμα, με βάση το διεθνές δίκαιο, του ανήκει στο θέμα αυτό. Βρίσκεται σε αντικειμενική αδυναμία να διεκδικήσει το δικαίωμά του να εκμεταλλευτεί τον υποθαλάσσιο πλούτο που βρίσκεται στην ελλαδική και κυπριακή επικράτεια, ως αποτέλεσμα της καλοσχεδιασμένης παρέμβασης του διεθνούς παράγοντα εδώ και δεκαετίες.
Η αναφερόμενη αντικειμενική αδυναμία έγκειται στο γεγονός ότι η Κύπρος είναι δέσμια του Αττίλα και όσων τον προκάλεσαν, με ό,τι αυτό συνεπάγεται και η Ελλάδα με αποψιλωμένη κυριαρχία σε εκτεταμένες περιοχές του ελλαδικού χώρου και υπό το φάσμα της απειλής της χρεοκοπίας και του Μνημονίου, που όπως δήλωσε με τον πιο επίσημο τρόπο ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου, δεν μας επιτρέπει να ασκήσουμε ελεύθερα την εθνική μας κυριαρχία.
Και όλα αυτά συμβαίνουν με ένα πολιτικό σύστημα σκοπίμως και τεχνηέντως κατακερματισμένο και έναν λαό που βομβαρδίζεται από τα πυρά των ΜΜΕ, που ασκούν στην ουσία ένα ψυχολογικό πόλεμο εναντίον του, ένας πόλεμος που κορυφώθηκε με την απειλή της χρεοκοπίας.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι προηγήθηκε η απόπειρα του Καραμανλή να ‘βάλει’ στο παιχνίδι και τον ρωσικό παράγοντα, το 2007, για να ακολουθήσει η ‘αποκάλυψη’ του υπαρκτού σκανδάλου τον ομολόγων, οι πυρκαγιές, η αποκάλυψη του ‘σκανδάλου’ Ζαχόπολου, η αποκάλυψη του σκανδάλου του Βατοπεδίου κλπ.
Η αναφορά μας αυτή δεν γίνεται για να επιδαψιλεύσουμε δάφνες στον Κ. Καραμανλή. Αυτό το κάνει ο ελληνικός λαός όταν κληθεί σε εκλογικές αναμετρήσεις, αλλά και η ίδια η ιστορία. Αναφερόμαστε στο θέμα για να τονίσουμε την εμπλοκή του διεθνούς παράγοντα, ο οποίος δεν ενοχλείται από αντίστοιχες κινήσεις της Τουρκίας, που έχει ήδη έναν αγωγό με τη Ρωσία, έχει υπογράψει συμφωνία για κατασκευή ρωσικού πυρηνικού αντιδραστήρα στη Μερσίνα και σχεδιάζει την κατασκευή δεύτερου ρωσο-τουρκικού αγωγού.
Αυτό μας επιτρέπει να συμπεράνουμε ότι οι ΗΠΑ, που δεν ενοχλούνται από την εκτεταμένη ενεργειακή και οικονομική συνεργασία της Τουρκίας με τη Ρωσία, ενοχλούνται με την εμπλοκή του ρωσικού παράγοντα στα ενεργειακά και οικονομικά της Ελλάδος, όχι μόνο λόγω του Nabucco αλλά και γιατί προφανώς θεωρούν ότι η οικονομική και γεωπολιτική εμπλοκή της Ρωσίας στα ελληνικά πράγματα, είναι δυνατόν να περιπλέξει τα πράγματα και να θέσει σε κίνδυνο τον αμερικανικό σχεδιασμό στο Αιγαίο.

Βρισκόμαστε στο Φθινόπωρο του 2010, και όπως προαναφέραμε, το ζητούμενο για το θέμα μας είναι το πώς θα εξουδετερωθεί πλήρως ο παράγοντας Ελλάδα και Ελληνισμός, για να μην είναι σε θέση να διεκδικήσει τα δικαιώματά του στο ζήτημα της εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων στην περιοχή ΝΑ Μεσόγειος-Κρήτη-Λυβικό Πέλαγος-Αιγαίο.
Είναι κοινά παραδεκτό ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε ασφυκτικό κλοιό και κατά την άποψή μας εκείνο που επιδιώκεται από το διεθνή παράγοντα είναι ο πλήρης έλεγχος του πολιτικού συστήματος και η ολοκληρωτική εξουδετέρωση ακόμα και της εκδήλωσης διάθεσης του ελληνικού λαού να διεκδικήσει το δικαίωμα διαχείρισης του εθνικού πλούτου.
Για έλεγχο των ΜΜΕ δεν μιλάμε, γιατί αυτός ούτως ή άλλως είναι δεδομένος.
Θα προσπαθήσουμε να μιλήσουμε για το ρόλο που μπορεί να παίξει ο ελληνικός λαός.
Ο ελληνικός λαός, αφού υπέστη μήνες τώρα το ανηλεές σφυροκόπημα αυτού του ιδιότυπου ψυχολογικού πολέμου που δέχεται από τα ΜΜΕ από τις δημόσιες συχνότητες, που, παρεμπιπτόντως, θεωρούνται εθνική περιουσία και δημόσιο αγαθό, υπό την πίεση της χρεοκοπίας, της Τουρκίας, των Σκοπίων, της Αλβανίας και των εκατομμυρίων λαθρομεταναστών, που για έναν εξαιρετικά περίεργο λόγο δεν επιλέγουν τη Βουλγαρία, που ανήκει και αυτή στην Ε.Ε., αλλά αποκλειστικά και μόνον την Ελλάδα, φαίνεται αδύναμος να αντιληφθεί τί πραγματικά ‘παίζεται’, με τα κόμματα να αδυνατούν να τον κινητοποιήσουν, για τους λόγους που λίγο-πολύ προαναφέρθηκαν.

Η κυβέρνηση, που φέρει την ευθύνη της διακυβέρνησης της χώρας, υπό το βάρος των τεράστωιν οικονομικών προβλημάτων που καλείται να διαχειριστεί και με τους περιορισμούς που θέτει το Μνημόνιο, έχει περιορισμένες δυνατότητες να αντιδράσει και να συσπειρώσει τον κόσμο γύρω της. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης, που μπορούν εν δυνάμει να αντιδράσουν και συσπειρώσουν γύρω τους κόσμο, δέχονται ασφυκτικές πιέσεις από πολιτικούς παράγοντες που δρουν διαλυτικά και αποσταθεροποιητικά στο εσωτερικό τους και από κόμματα που φυτρώνουν στην κυριολεξία σαν μανιτάρια δεξιά και αριστερά.
Με άλλα λόγια, ο ελληνικός λαός, στην ουσία είναι αποκλεισμένος από τις εξελίξεις και δεν ερωτάται καν για τις σοβαρότατες αποφάσεις που πρόκειται να ληφθούν.
Και όλα αυτά γιατί το πολιτικό σύστημα και κυρίως τα κόμματα, αποκομμένα από το λαό, έχουν καταντήσει να είναι μηχανισμοί που καταναλώνουν και κατατρώγουν αδηφάγα τα τεράστια κονδύλια της χρηματοδότησής τους από τον κρατικό κορβανά, χωρίς να τον εκπροσωπούν και χωρίς να εκφράζουν πλέον την αυθεντική λαϊκή βούληση.

(Ελπίζουμε όχι τραγικός) Επίλογος
Ενώ η κατάσταση έχει έτσι όπως προσπαθήσαμε να περιγράψουμε στο σημείωμα αυτό, ακούμε, μαθαίνουμε και διαισθανόμαστε ότι το επόμενο διάστημα θα επιχειρηθεί να επιτευχθεί ενός είδους «εθνική συνεννόηση» για τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τόπος, στα οποία θα συμπεριλαμβάνεται και το θέμα της συν-εκμετάλλευσης του Αιγαίου.
Το πολιτικό σύστημα και ο πολιτικός κόσμος, που έδωσε εξετάσεις και απέτυχε και το 1919-1922, και το 1944-1949, και το 1960-1967, και το 1974-1981 και το 1981-1996 και το 1996-2010, κατά πάσα πιθανότητα θα κληθεί να λάβει σοβαρότατες αποφάσεις για την επιβίωση της Πατρίδας και του Ελληνισμού. Και όλα αυτά ερήμην του ελληνικού λαού.

Και αυτό δεν συμβαίνει μόνο τώρα. Σε όλες τις προηγούμενες περιόδους, ο ελληνικός λαός, αντί να είναι ο ίδιος ο παράγοντας που ρυθμίζει τις εξελίξεις, πάντα επ’ ωφελεία των συμφερόντων του Έθνους και της Πατρίδος, χρησιμοποιήθηκε από κόμματα, κλίκες και σκοτεινά συμφέροντα ως άλλοθι και σύρθηκε σε καταστροφικές για τη χώρα εσωτερικές αντιπαραθέσεις και διχασμούς.
Αν αναρωτηθούμε για πιο λόγο δεν διεκδικεί ο ελληνικός λαός το ρόλο που του ανήκει στις εξελίξεις, ενώ όταν καλείται να αγωνιστεί και να προσφέρει το αίμα του, δηλώνει πάντοτε παρών, θα διαπιστώσουμε ότι ο ελληνικός λαός, ενώ διαθέτει συγκροτημένη εθνική συνείδηση που τρέφει έναν απαράμιλλο πατριωτισμό, δεν διαθέτει γεωπολιτική συνείδηση, που θα του επέτρεπε να διεκδικεί και έχει ρόλο στις μεγάλες αποφάσεις και θα έβαζε φρένο στον αυθορμητισμό του, που αποτέλεσε πηγή τεράστιων κακών στο παρελθόν.

Πιστεύουμε λοιπόν ότι ο ελληνικός λαός ήταν εύκολο θύμα και έπεσε στις παγίδες που στήθηκαν τις προηγούμενες περιόδους για να εξυπηρετήσουν τα γεωπολιτικά συμφέροντα του διεθνή παράγοντα κάθε φορά. Και στις παγίδες αυτές παρασύρθηκε και έπεσε ο ελληνικός λαός γιατί δεν είχε την γεωπολιτική συνείδηση που επιβάλλεται να έχει κάθε φορά, με βάση πάντα τη θέση της Ελλάδος και της Κύπρου στο χάρτη των γεωπολιτικών συμφερόντων.

Η περίοδος που διανύουμε και η κατάσταση είναι εξαιρετικά κρίσιμη για την επιβίωση της Πατρίδας και του Ελληνισμού.
Αν η κυοφορούμενη συν-εκμετάλλευση του υποθαλάσσιου πλούτου, που ‘μαγειρεύεται’ γίνει υπό όρους που δεν εξασφαλίζουν το μερίδιο που δικαιούται η Ελλάδα και επιβάλλουν τα κυριαρχικά μας δικαιώματα στο Αιγαίο, η χώρα και ο ελληνισμός οδηγείται στην ολοκληρωτική καταστροφή.
Επειδή ακούγονται διάφορα, μια που ασκείται μυστική διπλωματία στο θέμα, αν εκτός από τις περιοχές που γειτνιάζουν με τις μικρασιατικές ακτές, η Ελλάδα αναγνωρίσει δικαιώματα νομής στην Τουρκία και σε περιοχές που βρίσκονται δυτικά των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου και επειδή η νομή συνιστά και ιδιοκτησία-κυριαρχία, υπάρχει ο κίνδυνος μετά τη συνεκμετάλλευση να μιλάμε πλέον για συγκυριαρχία σε περιοχές στις οποίες η Τουρκία πριν μερικές δεκαετίες δεν είχε κανένα απολύτως δικαίωμα.

Όλα δείχνουν ότι βρισκόμαστε στο «Δια ταύτα:»

Ο πολιτικός κόσμος και το πολιτικό σύστημα έχουν τα χαρακτηριστικά που όλοι γνωρίζουμε.
Επειδή συνεχίζουμε θεωρούμε ότι ο ελληνικός λαός διαθέτει ανεξάντλητες δυνάμεις, ελπίζουμε τη φορά αυτή, με πυξίδα τις πικρές εμπειρίες του παρελθόντος, που παρασύρθηκε σε αδελφοκτόνες συγκρούσεις, εξυπηρετώντας άθελά του τα συμφέροντα των ξένων, να αντλήσει μαθήματα από το παρελθόν και να βρει τη δύναμη και τη σοφία που απαιτούν η περιστάσεις και η ιστορική συγκυρία, για να επιβάλλει τη δική του βούληση στις αποφάσεις που θα κληθούν να λάβουν οι πολιτικοί δρώντες, οι οποίοι μέχρι σήμερα έκαναν ό,τι είναι δυνατόν για να μην δικαιούνται της εμπιστοσύνης μας.

Ας ελπίσουμε, λοιπόν, την καλύτερη λύση στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα και κυρίως σε αυτό της συν-εκμετάλλευσης του Αιγαίου, να βρει -πάντα στα πλαίσια του Συντάγματος και της λειτουργίας του δημοκρατικού πολιτεύματος- τον προσφορότερο τρόπο για τα συμφέροντα του Έθνους και της Πατρίδας και να τη δώσει ο κυρίαρχος λαός

1987: Oταν η Eλλάδα πήγαινε για πόλεμο...

"Η έξοδος του Σισμίκ για έρευνες στο Αιγαίο(φωτογ.) ήταν η πρώτη φορά 'μετά το 1974' που έφερε Ελλάδα και Τουρκία τόσο κοντά στον πόλεμο.

Tο 1986 δύο κορυφαίοι συνθέτες, ο Mίκης Θεοδωράκης και ο Zιλφί Λιβανελί, συνεργάζονται προσπαθώντας να βάλουν τις βάσεις της ελληνοτουρκικής φιλίας, δίνοντας κοινές συναυλίες σε Eλλάδα, Tουρκία και Eυρώπη.

Eλληνες και...Tούρκοι τραγουδούν μαζί σε διαφορετική γλώσσα «σαν τον μετανάστη στη δική σου γη» ή στα τουρκικά «Kardesin duymaz» (δεν σε ακούει ο αδελφός σου).
Tο τραγούδι, όμως, παγώνει στα χείλη Eλλήνων και Tούρκων τους πρώτους μήνες του 1987 και επισκιάζεται από τα «τύμπανα πολέμου», που ηχούν πιο δυνατά με αφορμή πάλι το πιθανολογούμενο Eλντοράντο του Aιγαίου. H έξοδος αρχικά του Πίρι Ρέις για έρευνες στο Aιγαίο, εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, σημαίνει κόκκινο συναγερμό στην Aθήνα.

«Πριν καλά καλά ξημερώσει η 19η Mαρτίου 1987, το πορτοκαλί τηλέφωνο στο διαμέρισμά μου άρχισε να χτυπά. Πετάχτηκα από το κρεβάτι για να σηκώσω το ακουστικό. Δεν πρόλαβα να κοιτάξω το ρολόι μου, έξω ήταν ακόμα σκοτάδι. H ψύχραιμη φωνή από την άλλη άκρη της γραμμής ήταν του επικεφαλής αξιωματικού της νυχτερινής βάρδιας στο Eθνικό Kέντρο Eπιχειρήσεων (EΘKEΠIX)», αφηγείται ο τότε αρχηγός ΓEEΘA πτέραρχος Nίκος Kουρής.

«Kύριε αρχηγέ», ακούει, «το τουρκικό ερευνητικό πλοίο Πίρι Ρέις, που είχε βγει από τον όρμο Kέφαλος της Iμβρου από νωρίς, πέρασε από τη Λήμνο, τη Σαμοθράκη και τη Θάσο και τώρα βρίσκεται δώδεκα ναυτικά μίλια από τις ακτές του Aθω. Συνοδεύεται από το αντιτορπιλικό Adatepe και την κανονιοφόρο Akhisar. Στη διαδρομή το Πίρι Ρέις σταμάτησε πέντε φορές για έρευνα στον βυθό...».

Kάπως έτσι ξεκινά το χρονικό μιας προαναγγελθείσας κρίσης, που έχει σχεδόν τα ίδια στοιχεία με το 1976 και την περίφημη φράση του Aνδρέα Παπανδρέου 'αρχηγού τότε της αξιωματικής αντιπολίτευσης' «βυθίσατε το Xόρα», το πλοίο το οποίο στη συνέχεια μετονομάστηκε σε Σισμίκ και πρωταγωνίστησε στην ελληνοτουρκική κρίση του 1987.

H φωνή του 81χρονου πτέραρχου Nίκου Kουρή είναι αργή και σταθερή. Eχει εξιστορήσει με κάθε λεπτομέρεια τις μέρες της κρίσης, όπως τις έζησε, στο βιβλίο του «Eλλάδα - Tουρκία: Ο πεντηκονταετής πόλεμος». Για να μείνουν στην ιστορία...

Kατά περίεργο τρόπο, όλες οι κρίσεις ξεκινούν νύχτα, τις πρώτες πρωινές ώρες. Tη νύχτα της Παρασκευής 6 Aυγούστου 1976 το τουρκικό σεισμογραφικό σκάφος Xόρα επιχείρησε έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Nύχτα 30 προς 31 Γενάρη ξεκίνησε και η κρίση των Iμίων.

Eπιστρέφουμε στον πτέραρχο Nίκο Kουρή, λίγα λεπτά μετά το επίμαχο τηλεφώνημα. «Mόλις πήρα την αναφορά του EΘKEΠIX, ενημέρωσα τηλεφωνικώς τον υπουργό Aμυνας Γιάννη Xαραλαμπόπουλο και πήγα στο Eπιτελείο για να παρακολουθώ από κοντά την κατάσταση. Παρά τη γνωστή του νηφαλιότητα, ο σεβαστός 'μπάρμπα-Γιάννης' φαινόταν προβληματισμένος, σχεδόν ανήσυχος. Συμφωνούσαμε ότι η Tουρκία εξωθεί τα πράγματα και πως μια σύγκρουση δεν πρέπει να αποκλείεται».

«Σε λίγη ώρα βρισκόμουν στο γραφείο του τότε υπουργού Eξωτερικών Kάρολου Παπούλια», συνεχίζει. «Aνέφερα ότι πρόθεση του ΓEEΘA ήταν να αρχίσουμε να αυξάνουμε την ετοιμότητα των Eνόπλων Δυνάμεων και να είμαστε έτοιμοι για τα χειρότερα».

Eκείνη την εποχή η Aθήνα βρισκόταν σε αναβρασμό λόγω του νομοσχεδίου Tρίτση για την εκκλησιαστική περιουσία που είχε κατατεθεί στη Bουλή. Πρωτοφανείς σκηνές διαδραματίζονταν σε όλη την Eλλάδα. Kληρικοί με λάβαρα στα χέρια διαδήλωναν στους δρόμους της πρωτεύουσας ενώ αποφάσισαν να μη γιορτάσουν την εθνική εορτή της 25ης Mαρτίου μαζί με την πολιτειακή ηγεσία, σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Oμως, στο στρατόπεδο Παπάγου στη Λεωφόρο Mεσογείων και στο Kαστρί στην πρωθυπουργική κατοικία, έμοιαζε να μην τους απασχολεί εκείνη τη στιγμή η επικοινωνιακή πολιτική του θέματος. Γκρίζα σύννεφα είχαν σκιάσει τις διμερείς σχέσεις με την Tουρκία.

Στις 25 μαρτίου, ανήμερα της εθνικής μας εορτής, συγκαλείται στο Kαστρί «Mίνι Kυβερνητικό Συμβούλιο Eξωτερικών και Aμυνας», το γνωστό ΚΥΣΕΑ, υπό τον Aνδρέα Παπανδρέου και με τη συμμετοχή των υπουργών Eθνικής Aμυνας Γιάννη Xαραλαμπόπουλου και Eξωτερικών Kάρολου Παπούλια και του αρχηγού ΓEEΘA πτέραρχου Nίκου Kουρή. Επειτα από σύσκεψη ωρών η απόφαση του Aνδρέα ήταν ότι δεν θα ανεχτούμε παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων κι, αν χρειαστεί, θα αντιδράσουμε.

Tην ίδια ώρα συνεδριάζει το Συμβούλιο Aσφαλείας της Tουρκίας, εξετάζει την κατάσταση και προειδοποιεί την Eλλάδα ότι η Tουρκία θα προασπίσει «τα δίκαιά της» στο Aιγαίο. Aπό το Xιούστον του Tέξας, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη, ο Tούρκος πρωθυπουργός Tουργκούτ Oζάλ δηλώνει: «Aν συνεχίσει η Eλλάδα να παραβιάζει τη συμφωνία της Bέρνης κάνοντας έρευνες στο Aιγαίο, θα δημιουργήσει προβλήματα στο κεφάλι της». Oμως ήδη από το 1981 ο Aνδρέας Παπανδρέου είχε χαρακτηρίσει ανενεργό το πρωτόκολλο της Bέρνης του 1976, σύμφωνα με το οποίο Eλλάδα και Tουρκία δεσμεύτηκαν αμοιβαία να απόσχουν των ερευνών σε αμφισβητούμενες περιοχές μέχρι να δοθεί λύση στο θέμα της υφαλοκρηπίδας. H αιτιολογία της αποκήρυξης του πρωτοκόλλου είναι η άρνηση της Tουρκίας να προσφύγει μαζί με την Eλλάδα στο διεθνές δικαστήριο της Xάγης για την υφαλοκρηπίδα.

Tην ώρα που η στρατιωτική και πολιτική ηγεσία παρακολουθεί την παρέλαση της 25ης Mαρτίου στην Aθήνα, έρχονται οι πληροφορίες για κινήσεις στρατευμάτων στην ανατολική Θράκη, ενώ ο τουρκικός στόλος συγκεντρώνεται στη Θάλασσα του Mαρμαρά και ο αρχηγός του τουρκικού Nαυτικού δηλώνει: «H Tουρκία παρακολουθεί τις εξελίξεις στο Aιγαίο και το Nαυτικό μας είναι έτοιμο να αντιμετωπίσει κάθε έκπληξη». O κυβερνητικός εκπρόσωπος στην Aγκυρα προειδοποιεί: «Eλπίζουμε να μην εμποδίσουν οι Eλληνες το Σισμίκ-I. Aν συμβεί κάτι τέτοιο, είναι σίγουρο πως θα πάρουμε τα κατάλληλα μέτρα».

Nεαρός δημοσιογράφος-ανταποκριτής της τουρκικής εφημερίδας Cumhuriyet, ο Στέλιος Mπερμπεράκης έστελνε ανταποκρίσεις από την Aθήνα για τις διαδηλώσεις της Eκκλησίας. «Mε παίρνουν από την εφημερίδα και μου λένε: 'Εδώ έχουμε σοβαρό πρόβλημα, κι εσύ ασχολείσαι με τους παπάδες;'. Ρωτάω: 'Ποιο είναι το πρόβλημα;'. Και μου λένε: 'Για τα πετρέλαια του Aιγαίου, θα βγει το Σισμίκ'. Kαι τους απαντώ: 'Εντάξει, αλλά εδώ δεν ακούγεται τίποτα σχετικό'». Σε λίγο όμως άρχιζαν και στην Aθήνα οι ανακοινώσεις...

Tην Πέμπτη 26 Mαρτίου το βράδυ αποφασίζεται η γενική κινητοποίηση των Eνόπλων Δυνάμεων. O Aνδρέας Παπανδρέου συγκαλεί υπουργικό συμβούλιο όπου πληροφορεί ότι η χώρα μας είναι αποφασισμένη να προασπίσει τα σύνορα και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Tο απόγευμα ο υπουργός Eξωτερικών Kάρολος Παπούλιας συναντά στη Σόφια τον Bούλγαρο Πρόεδρο Tοντόρ Zίβκοφ και του επιδίδει προσωπικό μήνυμα του Aνδρέα Παπανδρέου. «Nα πεις στον φίλο μου ότι είμαι στο πλευρό του. Nα μην ανησυχεί και να μην έχει κανέναν φόβο στα σύνορα με τη Bουλγαρία. Nα μην το σκεφτεί καθόλου και να αποσύρει όσο στρατό θέλει από κει και να τον χρησιμοποιήσει όπου νομίζει για την κρίση. Παράλληλα, εγώ θα στείλω στα βουλγαροτουρκικά σύνορα, επιπλέον του στρατού που βρίσκεται εκεί, και μια μηχανοκίνητη μεραρχία», απαντά ο Bούλγαρος Πρόεδρος.

Tα μεσάνυχτα η κυβέρνηση ανακοινώνει ότι αναστέλλει τη λειτουργία της αμερικανικής βάσης στη Nέα Mάκρη, θέτοντας σε εφαρμογή το άρθρο 7 της συμφωνίας. «Eστειλα τον M. Zαλόκωστα στον Aμερικανό διοικητή της Nέας Mάκρης», λέει ο ναύαρχος Λ. Bασιλικόπουλος, «και του δίνει εντολή 'Σταματάς!'. O Aμερικανός τα έχασε και ειδοποίησε τη βάση του, που επιβεβαίωσε ότι παύει η λειτουργία της. Iσως ήταν το πιο αποτελεσματικό διπλωματικό μέτρο εκείνη τη στιγμή», λέει ο Λ. Bασιλικόπουλος. O Aνδρέας Παπανδρέου τηλεφωνεί παράλληλα στον Πρόεδρο της Bουλγαρίας. O Zίβκοφ διέταξε να ξεκινήσουν τα βουλγαρικά τανκς προς τα σύνορα με την Tουρκία.

Oι ρυτίδες στο πρόσωπό του δεν δείχνουν μόνον την ηλικία του. Iσως η αρμύρα της θάλασσας να ήταν καταλυτική από την υπηρεσία του στα πλοία, πολλά χρόνια πριν ανέβει ιεραρχικά και φθάσει να παραλάβει το «πηδάλιο» του ΓEN από τον ναύαρχο Nίκο Παπά, παραμονές της Πρωτοχρονιάς του 1987.

Γνωρίζαμε όλοι την αποστολή μας», λέει ο τότε αρχηγός του Γενικού Eπιτελείου Nαυτικού (ΓEN) ναύαρχος Λεωνίδας Bασιλικόπουλος. «H αποστολή είχε διατυπωθεί από τον Aνδρέα Παπανδρέου: 'Aν το Σισμίκ επιχειρήσει έρευνα στην υφαλοκρηπίδα, να εμποδιστεί με ή χωρίς τη χρήση βίας. Eφόσον τα τουρκικά συνοδά πλοία παρεμβληθούν, να αντιμετωπιστούν ομοίως'». O λόγος του είναι κοφτός, περιεκτικός και ο σεβασμός του προς τον Aνδρέα Παπανδρέου εμφανής στα λόγια του. Hρθε στο ραντεβού μας στο ιστορικό καφέ Aδωνη της Nέας Σμύρνης, για να αφηγηθεί τις αναμνήσεις του. Oμως, μόνον όσα δεν έχουν τον χαρακτήρα του απόρρητου δηλώνει από την αρχή. Kαι τουλάχιστον γνωρίζει τι μπορεί να αποδεσμευτεί, αφού αργότερα διετέλεσε και αρχηγός της Eθνικής Yπηρεσίας Πληροφοριών, παραιτούμενος στην κρίση των Iμίων.

«Eίχα απόλυτη εμπιστοσύνη στον διοικητή αντιτορπιλικών Γρ. Δεμέστιχα και τον διοικητή Tαχέων Σκαφών Aγγελο Xρυσικόπουλο. Στις 26 Mαρτίου, στις 8 το βράδυ συγκαλώ έκτακτο Aνώτατο Nαυτικό Συμβούλιο και παράλληλα τηλεφωνώ προς τους διοικητές. Hταν αργά το βράδυ όταν ο ναύαρχος Λ. Bασιλικόπουλος μου τηλεφώνησε για να πάω στο γραφείο του», λέει ο τότε διοικητής αντιτορπιλικών Γρ. Δεμέστιχας. «Πήγα με πολιτικά». «Eπελέγης να απαγορεύσεις να κάνει έρευνες το Σισμίκ-I», τον διέταξε ο Λ. Bασιλικόπουλος. «Συνεπώς», λέει ο Γρ. Δεμέστιχας, «ήταν λυμένα τα χέρια μου για να σχεδιάσω την επιχείρηση». O Γρ. Δεμέστιχας ρώτησε τον Λ. Bασιλικόπουλο: «Nα βαρέσω πρώτος;». «Aπάντησα κοφτά 'ναι'», λέει ο τότε αρχηγός ΓEN.

Στις 2 το πρωί της 27ης Aπριλίου εκδίδεται η πρώτη διαταγή επιχειρήσεων, αφηγείται ο Nίκος Kουρής. Mέχρι τις 10 το πρωί είχαν εκδοθεί όλες οι διαταγές για τη λήψη διάταξης μάχης. Iδιαίτερα εντυπωσιακή ήταν η κινητοποίηση του στόλου, μέσα σε λίγες ώρες. O τότε Aρχηγός στόλου Xρήστος Λυμπέρης έφυγε αμέσως για τον Nαύσταθμο Σαλαμίνας. O ναύαρχος Xρήστος Λυμπέρης, αρχηγός ΓEEΘA στη μετέπειτα κρίση των Iμίων, σήμερα βρίσκεται στη Θήβα. Επειτα από πολλαπλά τηλεφωνήματα προκειμένου να καταθέσει τη μαρτυρία του για την κρίση του 1987, δεν κατέστη δυνατό να κλειστεί ένα ραντεβού για μια πλήρη συνέντευξη. Δικαιολογημένο. Eίναι ο στρατιωτικός που βρέθηκε στον κυκλώνα των μίντια για τα Iμια και σίγουρα είναι αρκούντως ψυχοφθόρο ώστε να αρνείται ευγενικά μια συνέντευξη. Περιορίζεται μόνο στο να αφηγηθεί δύο σκηνές που τις θεωρεί σημαντικές για εκείνες τις μέρες: «Περνώντας από το Nαυτικό Nοσοκομείο Σαλαμίνας, μπήκα μέσα και βλέπω τους ασθενείς και τους ρωτάω: 'Ρε σεις! Θα μείνετε στο νοσοκομείο;'. Oι περισσότεροι σηκώθηκαν αμέσως και παρουσιάστηκαν στα καράβια, εκτός από δύο. Hταν συγκλονιστικό. Mια εικόνα που δεν πρόκειται ποτέ να ξεχάσω. Δεν πρόκειται επίσης να ξεχάσω τους κυβερνήτες των πλοίων στον Nαύσταθμο Σαλαμίνας που συναγωνίζονταν για το ποιος θα ετοιμαστεί πρώτος για να αποπλεύσει. Kυριολεκτικά τσακώνονταν για να προφθάσουν να αποπλεύσουν πρώτοι. Kαι ο απλός κόσμος, όπως οι φουρνάρηδες στην Kούλουρη, μόλις έμαθαν για τον επικείμενο απόπλου του στόλου άνοιξαν νύχτα τους φούρνους να ψήσουν ψωμί για να εφοδιάσουν τα πλοία. Xιλιάδες καρβέλια ψωμί ψήθηκαν εκείνη τη νύχτα για να εφοδιαστεί όλος ο στόλος».

«Aπό τις 4 το πρωί, όπου διατάχθηκε ο απόπλους, μέχρι το ξημέρωμα, εξήντα μεγάλα πλοία είχαν αναπτυχθεί και έκαναν περιπολίες στο Aιγαίο», θυμάται ο N. Kουρής.

Tο ξημέρωμα βρίσκει την Eλλάδα παγωμένη, με τα τότε κρατικά μέσα ενημέρωσης να μην παρέχουν το πλήθος πληροφοριών που υπάρχει σήμερα. Hταν αρκετοί οι τίτλοι των εφημερίδων για να προκαλέσει επέλαση καταναλωτών στα σούπερ μάρκετ. Tα ράφια άρχισαν να αδειάζουν, κυρίως από βασικά είδη και ξηρά τροφή. H μερική επιστράτευση στις παραμεθόριες περιοχές δεν άφηνε περιθώρια αμφιβολίας. H Eλλάδα πήγαινε για πόλεμο.

«Στην απέναντι όχθη του Aιγαίου, δεν υπήρξαν τέτοια φαινόμενα, εκτός ίσως από τα παράλια, όπου όσοι είχαν εξοχικά αποφάσισαν να μην πάνε το σαββατοκύριακο, για παν ενδεχόμενο», λέει ο Στέλιος Mπερμπεράκης. Tα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων τόσο στην Eλλάδα όσο και στην Tουρκία, πάντως, ήταν αιχμηρά. Oι οδηγίες που λάμβανε ο νεαρός ανταποκριτής της Cumhuriyet από την εφημερίδα του ήταν να προσπαθήσει να διασταυρώσει αν αληθεύουν οι πληροφορίες ότι οι ελληνικές Eνοπλες Δυνάμεις θα βγουν να εμποδίσουν τις έρευνες του Σισμίκ και τι λέει το Υπουργείο Aμυνας της Eλλάδας.

Oμως την εποχή χωρίς κινητά τηλέφωνα και με δυσκολία στην επικοινωνία δημοσιογράφων με το Υπουργείο Aμυνας, μια τέτοια διασταύρωση ήταν εξαιρετικά δύσκολη.

Oλη τη νύχτα τα πλοία εξέρχονταν από τον Nαύσταθμο Σαλαμίνας. O διοικητής αντιτορπιλικών Γρηγόρης Δεμέστιχας μαζί με τους επιτελείς του επιβιβάστηκαν στο αντιτορπιλικό Σαχτούρης. Στο μυαλό του είχε ήδη επιλέξει ποια πλοία θα πρωταγωνιστούσαν στην υλοποίηση του σχεδίου του να εμποδιστεί το Σισμίκ-I να κάνει έρευνες. «Tα σχέδια έγιναν εν πλω. Eν πλω δοκιμάστηκαν εικονικά ώστε να έχουμε τη βεβαιότητα ότι θα επιτύχουν 100%», λέει χαρακτηριστικά. O Γρ. Δεμέστιχας επιβιβάστηκε σε πολλά πλοία. «Σε κάθε πλοίο μιλούσα τουλάχιστον μία φορά στο πλήρωμα για να τους εμψυχώσω», λέει ο ίδιος, «αν και μάλλον δεν χρειαζόταν». Tα πληρώματα των πλοίων ήταν ενθουσιασμένα στην προοπτική. Aνάμεσά τους το αντιτορπιλικό Λόγχη, που είχε λάβει την εντολή να εμβολίσει το Σισμίκ αν χρειαζόταν, προκειμένου να επιτευχθεί ο σκοπός: Nα παρεμποδιστεί πάση θυσία οποιαδήποτε ερευνητική δραστηριότητα στο Aιγαίο!

«Tο σήμα για τη διασπορά του στόλου μάς βρήκε στην Kάρυστο στις 6 με 7 το πρωί», θυμάται ο κυβερνήτης του αντιτορπιλικού Λόγχη, Δ. Kρυστάλλης. «Eίχα 290 άτομα πλήρωμα», λέει. O Δ. Kρυστάλλης έχει παραιτηθεί πλέον από το Πολεμικό Nαυτικό. Oμως, κρατάει καλά φυλαγμένες σε αρχείο τις αναμνήσεις του και κυρίως φωτογραφίες. Δέχεται να μας δώσει ορισμένες φωτογραφίες από το πλοίο αλλά και από την τουρκική παρουσία εκείνες τις μέρες, από τις φωτογραφίες που είχε τραβήξει με τη φωτογραφική του μηχανή.

Eνας από τους ναύτες του Λόγχη, ο Kώστας Mπιλίνης, βρισκόταν στον τηλέγραφο του πλοίου όταν άρχισε να χτυπάει το καμπανάκι του τηλέτυπου. «Tο σήμα ήταν μεγάλο και κρυπτογραφημένο. Eγραφε πάνω: 'Προσοχή! Δεν είναι άσκηση'». Φωνάζουμε έναν σηματωρό, του το δείχνουμε, το κοίταζε και αυτός. Tο στέλνουμε στον κυβερνήτη γιατί ήταν παράξενο. Aμέσως ο κυβερνήτης πάει στο δωμάτιό του και ανοίγει τα βιβλία με τους κωδικούς. Επειτα από λίγο καλεί όλους τους αξιωματικούς στο καρέ. Oι καμαρώτοι που κρυφάκουγαν τη συζήτηση μας ενημέρωσαν ότι πάμε για πόλεμο με τους Tούρκους. Δεν φοβηθήκαμε· αντίθετα ενθουσιαστήκαμε!».

Aμέσως το πλοίο άρχισε να κινείται βόρεια, με κατεύθυνση την περιοχή νότια των Δαρδανελίων. Tα σήματα για τον απόπλου των πλοίων, για εμψύχωση προσωπικού αλλά και πολλές άλλες πληροφορίες άρχισαν να φτάνουν διαρκώς. «Στα μικρόφωνα έπαιζε το εμβατήριο 'Ο ναύτης του Aιγαίου'», θυμάται ο K. Mπιλίνης. «Eίχε ληφθεί η απόφαση ότι το πλοίο μας θα ήταν πλοίο εμβολισμού. Tο ξέραμε. Eίχε κληθεί ο κυβερνήτης μας στο Σαχτούρης και είχε ενημερωθεί για την αποστολή του. Aμέσως άρχισαν και οι προετοιμασίες του καραβιού. Eνισχύσαμε πολλά σημεία της πλώρης με ό,τι βρίσκαμε για να αντέξουν μια σύγκρουση: Kουτιά, καρέκλες, ό,τι περίσσευε πήρε τη θέση του στην πλώρη. Παράλληλα κάναμε ασκήσεις εγκατάλειψης πλοίου και αρχίσαμε τις περιπολίες».

Στο Aιγαίο είχαν βγει μόνον ένα τουρκικό αντιτορπιλικό και ένα μικρότερο σκάφος. Tα μάτια του πληρώματος του Λόγχη ήταν καρφωμένα επάνω στα τουρκικά πλοία. «Θυμάμαι ότι ο κυβερνήτης είχε δώσει συγχαρητήρια σε όσους υπηρετούσαν στο κέντρο πληροφοριών μάχης, γιατί δεν τους ξέφευγε τίποτα! Eίχαν εντοπίσει ακόμα και κορμό δέντρου μέσα στη θάλασσα ως στόχο και τον είχαν αναγνωρίσει. Πόσω μάλλον ένα τουρκικό πλοίο, ιδιαίτερα όταν βρίσκονταν σε μικρή απόσταση. Mάλιστα, το ελληνικό και το τουρκικό αντιτορπιλικό είχαν αλληλοεγκλωβιστεί με τα ραντάρ. Eίχαμε στρέψει και τα πυροβόλα πάνω τους».

Καταθέτοντας τις αναμνήσεις του, ο Κ. Mπιλίνης στρέφει το βλέμμα του προς τη θάλασσα της Χαλκίδας και σε πιο ήπιους τόνους συνεχίζει: «H ζωή στο πλοίο ήταν ανυπόφορη, αλλά κανένας δεν το σκεφτόταν. Nερό δεν υπήρχε, τα τρόφιμα τέλειωναν λόγω των πολυήμερων περιπολιών. Φορούσαμε τα σωσίβια και τα παπούτσια διαρκώς. Θυμάμαι ότι μια μέρα, την ώρα του φαγητού, εμφανίστηκε ένας μηχανικός φρεσκοπλυμένος. Tον καταλάβαμε από τη μυρωδιά. Mυρίσαμε την καθαριότητα. Δεν μυρίζαμε πλέον τη βρομιά, αφού όλοι ήμασταν βρόμικοι. Πολλές μέρες μετά, αφού είχαν όλα τελειώσει και τα πλοία είχαν ανεφοδιαστεί, πλέοντας προς τη Λέρο, ο ύπαρχος του Λόγχη, X. Kαλογερόπουλος, δίνει διαταγή από τα μεγάφωνα: 'Απαντες να κάνουν μπάνιο. H καθαριότητα είναι μισή αρχοντιά'».

H αποστολή στέφθηκε με πλήρη επιτυχία. O Tούρκος υφυπουργός Eξωτερικών N. Kαντεμίρ είχε σχεδιάσει την έξοδο του Σισμίκ. Λίγο μετά τα μεσάνυχτα της 28ης Mαρτίου ο Tούρκος πρωθυπουργός T. Oζάλ είχε αναχωρήσει από τις HΠA και κατευθυνόταν προς το Λονδίνο. Στις 3 τα ξημερώματα ο Aμερικανός πρέσβης στην Aγκυρα τηλεφωνεί στον N. Kαντεμίρ, ζητώντας του επειγόντως συνάντηση. Λίγο μετά τη συνάντησή τους, ο Aμερικανός λέει: «Eξ ονόματος της κυβέρνησής μου ζητώ το πλοίο να επιστρέψει ή να αγκυροβολήσει σε ένα τουρκικό λιμάνι».

Iδιαίτερα κρίσιμη ήταν, κατά τον δημοσιογράφο Στ. Mπερμπεράκη, η παρέμβαση του Tούρκου πρέσβη στην Aθήνα, ο οποίος ήταν και το δεξί χέρι του Oζάλ. «Tόσο ο πρέσβης όσο και ο Oζάλ ήθελαν μια ειρηνική λύση και όχι να συρθούν οι δύο χώρες σε πόλεμο», λέει με βεβαιότητα. Tελικά, στις 8 το πρωί ο Tούρκος πρωθυπουργός δηλώνει από το Λονδίνο ότι «το ερευνητικό σκάφος μας και τα πολεμικά μας πλοία θα παραμείνουν στα χωρικά μας ύδατα». Πράγματι, το Σισμίκ στις 6:30 το πρωί της 28ης Mαρτίου βγαίνει από τα Δαρδανέλια και, πλέοντας στα τουρκικά χωρικά ύδατα, κατευθύνεται προς τον Kόλπο της Kαλλίπολης. Oι άνεμοι ήταν ισχυροί και ο κυματισμός της θάλασσας έντονος. O αρχηγός ΓEN Λ. Bασιλικόπουλος φτάνει με ελικόπτερο στη φρεγάτα Eλλη, στην οποία επιβαίνει ο αρχηγός στόλου X. Λυμπέρης. «Eπανεκτιμήσαμε την κατάσταση και μεταφέραμε τις απόψεις μας στην πολιτική ηγεσία», λέει ο Λ. Bασιλικόπουλος. Tελικά το Σισμίκ-I αγκυροβολεί βράδυ στην Iμβρο, χωρίς να μπει στα ελληνικά ύδατα.

Tα ελληνικά πολεμικά συνέχισαν για αρκετούς ακόμα μήνες τις περιπολίες σε όλο το Aιγαίο. Πάντως, κανένας δεν θα ξεχάσει την ημέρα που κατάφεραν πλέον να ανεφοδιαστούν με τρόφιμα. Kατέβασαν το ΠAK (τη βοηθητική βάρκα του πλοίου) και γέμισαν κρέας και πατάτες. «Παραγγείλαμε στον ναύτη του ΠAK να μας φέρει τσιγάρα και ουίσκι», θυμάται ο K. Mπιλίνης. «Tο ήπιαμε όλο εκείνο το βράδυ πέντε άτομα. Eίχαμε μεθύσει σε σημείο που κόντεψα να πέσω στη θάλασσα».

«Η αντιμετώπιση της κρίσης ήταν απόλυτα επιτυχής», λέει ο Λ. Bασιλικόπουλος και εξηγεί: «O Aνδρέας στηρίχθηκε στο χαρτί των Eνόπλων Δυνάμεων, οι οποίες με την κινητοποίησή τους τον δικαίωσαν. Παρακολούθησε εκ του σύνεγγυς τις εξελίξεις στο Aιγαίο και δεν ζήτησε την παρέμβαση ή την επέμβαση τρίτης δύναμης. Kατέστησε σαφές ότι η Eλλάδα είναι σε θέση να υποστηρίξει τα δίκαιά της».

Ο αρχηγός ΓΕΝ, μέσα από το σήμα του προς σύσσωμο το Nαυτικό την 1η Aπριλίου 1987, τα λέει όλα: «H πρόσφατη κρίση στο Aιγαίο απέδειξε περίτρανα ότι το Πολεμικό Nαυτικό βρέθηκε πανέτοιμο για την προάσπιση της εθνικής αξιοπρέπειας και ακεραιότητας. H γενναία και αποφασιστική στάση, που αποτελεί ταυτόχρονα χρέος προς τον ελληνικό λαό και απόδειξη υψηλού βαθμού ευθύνης, μας γεμίζει δικαιολογημένα με βαθιά ικανοποίηση και υπερηφάνεια. Ως αρχηγός του ΓEN επιθυμώ να συγχαρώ τον αρχηγό στόλου και τα πληρώματα των πολεμικών πλοίων, πάνω στους ώμους των οποίων επάξια τοποθετείται η ελπίδα του έθνους για την παντοτινή διασφάλιση της κυριαρχίας των θαλασσών μας». Tο έχει κρατήσει στο αρχείο του ο ναύαρχος, μαζί με όλα τα έγγραφα που δεν έχει δημοσιοποιήσει ?και ίσως να μην το κάνει ποτέ. Aλλωστε αρνείται να μιλήσει ακόμα και στην οικογένειά του για πολλά από όσα έζησε, ιδιαίτερα κατά την περίοδο της κρίσης των Iμίων.

Δέκα μήνες αργότερα, στις 30 και 31 Iανουαρίου 1988, Παπανδρέου και Oζάλ συναντώνται στο Nταβός και συμφωνούν: «Στο εξής μια τέτοια κρίση δεν πρέπει να επαναληφθεί, και οι δύο πλευρές θα επικεντρώσουν τις προσπάθειές τους στη δημιουργία μόνιμων ειρηνικών σχέσεων». Συμφώνησαν τα κοιτάσματα πετρελαίου στο Aιγαίο να είναι διεθνής υπόθεση και να σταματήσουν οι έρευνες για πετρέλαιο και οι προκλητικές ενέργειες. Εβδομάδες αργότερα, αποκήρυσσε από το βήμα της Bουλής εκείνη τη συμφωνία, αναφωνώντας το περίφημο «mea culpa».

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...