Τετάρτη, 29 Δεκεμβρίου 2010

Τρομοκρατική επίθεση ισλαμιστών στην Στοκχόλμη με ένα νεκρό

ύο βόμβες που είχαν τοποθετηθεί σε παγιδευμένα οχήματα εξερράγησαν το βράδυ του Σαββάτου στην καρδιά της σουηδικής πρωτεύουσας, τη Στοκχόλμη, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένα άτομο και να τραυματιστούν άλλα δύο.
Οι βομβιστικές επιθέσεις έγιναν λίγα μόλις μέτρα μακριά από μία πολυσύχναστη περιοχή με πολλά καταστήματα στο κέντρο της Στοκχόλμης. Από τις εκρήξεις σκοτώθηκε ένα άτομο, προφανώς ο δράστης, και δυο τραυματίσθηκαν, σύμφωνα με την αστυνομία.
Το σουηδικό πρακτορείο ειδήσεων ΤΤ ανακοίνωσε ότι τόσο αυτό, όσο και η αστυνομία ασφαλείας έλαβαν μέσω Διαδικτύου ηχητικό μήνυμα δέκα λεπτά πριν εκραγούν οι βόμβες που είχαν τοποθετηθεί σε παγιδευμένα οχήματα.
Το ηχητικό μήνυμα μεταδόθηκε τόσο στα σουηδικά, όσο και στα αραβικά και προειδοποιούσε και για άλλες ενέργειες, χωρίς καμία άλλη διευκρίνιση.
«Οι πράξεις μας μιλούν από μόνες τους» ανακοίνωνε το ηχητικό μήνυμα που απευθύνονταν τόσο στους «μουτζαχεντίν» που βρίσκονται στη χώρα όσο και «στη Σουηδία και το σουηδικό λαό» και αναφέρονταν στην αδιαφορία και σιωπή της χώρας μπροστά στα κοροϊδευτικά για τον Προφήτη Μωάμεθ σκίτσα καθώς και στην σουηδική παρουσία στο Αφγανιστάν.

«Όσο καιρό δεν τερματίζετε τον πόλεμο κατά του Ισλάμ και ταπεινώνετε τον Προφήτη Μωάμεθ και υποστηρίζετε τον ηλίθιο Λαρς Βιλκς (που σκιτσάρισε τον Μωάμεθ με κεφάλι σκύλου) οι πράξεις μας θα μιλούν για μας. Τα παιδιά σας, οι κόρες και οι γιοι σας θα πεθάνουν όπως έχουν πεθάνει τα δικά μας παιδιά, τα δικά μας αδέλφια και αδελφές» ανέφερε η ανδρική φωνή του μηνύματος, όπως μετέδωσε το σουηδικό πρακτορείο.
Μέχρι στιγμής δεν έχει καταστεί σαφές ποια είναι η σχέση του μηνύματος με τις δύο εκρήξεις και το θάνατο ενός άνδρα που όλα δείχνουν ότι αυτοκτόνησε με την ανατίναξη των εκρηκτικών που είχε στο αυτοκίνητό του. Οι ταυτότητες των θυμάτων δεν ανακοινώθηκαν προς το παρόν από την αστυνομία που ερευνά την υπόθεση.
Πηγή:http://www.elkosmos.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=6292:2010-12-12-11-12-02&catid=97:2008-10-17-07-33-49&Itemid=284

Ανθελληνικό δημοσίευμα από την Wall Street Journal

Ανθελληνικό μπορεί, αναμφίβολα, να χαρακτηριστεί σημερινό δημοσίευμα της ηλεκτρονικής έκδοσης της αμερικανικής εφημερίδας Wall Street Journal, σύμφωνα με το οποίο οι σύνθετες τουριστικές επενδύσεις στην Ελλάδα, με γήπεδα γκολφ για ευπορότερους πελάτες, συναντούν μεγάλες και ανυπέρβλητες δυσκολίες. Το δημοσίευμα, με τίτλο: "Γκολφ στην Ελλάδα: Μια βυζαντινή δοκιμασία", καταγράφει ως σημαντικά προβλήματα τα μικρά οικόπεδα, την έλλειψης χωροταξικών σχεδίων, τη μεγάλη γραφειοκρατία και τις μακρόχρονες δικαστικές προσφυγές. "Μεγάλο μέρος της Ελλάδας δεν καλύπτεται από χωροταξικό σχέδιο και έτσι οι δασολόγοι χρειάζεται να εντρυφήσουν σε στρατιωτικές αεροφωτογραφίες για να εκτιμήσουν ποιες εκτάσεις μπορούν να αναπτυχθούν.

Στη συνέχεια, επειδή τα οικόπεδα είναι κατά κανόνα μικρά, χρειάζεται κάποιες φορές να αγοράσει ο υποψήφιος επενδυτής περισσότερες από χίλιες εκτάσεις. Μετά από αυτό, χρειάζεται έγκριση από τις διευθύνσεις του Υπουργείου Πολιτισμού - την κλασική, τη βυζαντινή και τη σύγχρονη - καθώς και μία ακόμη έγκριση για την υποθαλάσσια έκταση", αναφέρει το άρθρο.Τελικά, συνεχίζει ο συγγραφέας του άρθρου, η Ελλάδα δεν είναι οργανωμένη για την ανάπτυξη σύνθετων τουριστικών θέρετρων - με γήπεδο γκολφ, ξενοδοχεία και βίλες - που θα μπορούσαν να προσελκύσουν πλούσιους τουρίστες.
Και αναφέρει την περίπτωση του κ. Σπύρου Τζοάννου, διευθυντή της εταιρίας Dolphin Capital Partners που ασχολείται με σχετικές επενδύσεις, ο οποίος χρειάστηκε να συγκεντρώσει περίπου 2.000 υπογραφές για ένα τουριστικό σύμπλεγμα στην Πελοπόννησο.
"Υπάρχει ένα σύνολο νόμων και ένας ολόκληρος κατάλογος εγκρίσεων που αποθαρρύνουν πολλούς επενδυτές", λέει ο κ. Τζοάννος, προσθέτοντας ότι "αυτός ο λαβύρινθος δεν αποθαρρύνει μόνο τους επενδυτές, αλλά καταπονεί και τους δημοσίους υπαλλήλους, καθώς συχνά δεν είναι βέβαιο τι πρέπει να γίνει".
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τα εμπόδια για την ανάπτυξη γηπέδων γκολφ στην Ελλάδα συνδέονται με τα ευρύτερα οικονομικά προβλήματά της, ιδιαίτερα με το γεγονός ότι η Αθήνα δεν μπόρεσε να κεφαλαιοποιήσει το φυσικό περιβάλλον της χώρας για να προσελκύσει κεφάλαια που τα έχει μεγάλη ανάγκη.
Οι ηλιόλουστες ακτές της χώρας, συνεχίζει το δημοσίευμα, είναι ιδανικές για γήπεδα γκολφ, ενώ η αύξηση των συνταξιούχων στη Βόρεια Ευρώπη είναι πιθανό να προκαλέσει μεγαλύτερη μετανάστευση από το Βορρά στο Νότο της Ευρώπης. Η Ελλάδα έχει μόνο 6 πλήρη γήπεδα γκολφ έναντι 300 στην Ισπανία, αναφέρει η εφημερίδα, ενώ τα ειδυλλιακά νησιά της προσελκύουν κυρίως χαμηλού εισοδήματος τουρισμό.
Η εταιρία Dolphin εκτιμά ότι θα αρχίσει να κατασκευάζει το γήπεδο γκολφ στα τέλη του 2011 ή το 2012, επτά χρόνια αφού η εταιρία δημιουργήθηκε για να προωθήσει το συγκεκριμένο και άλλα επενδυτικά σχέδια. Μερικοί, αναφέρει το δημοσίευμα, πιστεύουν ότι η δημοσιονομική κρίση της χώρας έκανε την Κυβέρνηση να αντιληφθεί την ανάγκη για βιομηχανίες που φέρνουν έσοδα. Το κόστος για την κατασκευή ενός γηπέδου γκολφ στην Ελλάδα κυμαίνεται από 10 εκατ. ευρώ έως 20 εκατ. ευρώ.
Τα γήπεδα απασχολούν συνήθως 40 έως 50 άτομα, αλλά η απασχόληση μπορεί να φθάσει και τα 800 άτομα, αν πρόκειται για ένα μεγαλύτερο τουριστικό σύμπλεγμα. Το πρώτο εμπόδιο στην κατασκευή τους είναι η γη, καθώς δεν υπάρχει κτηματολόγιο για μεγάλο μέρος της χώρας, κάνοντας δύσκολη τη διαπίστωση σε ποιον ανήκουν συγκεκριμένες εκτάσεις.
"Είναι δύσκολο να βρεις μεγάλα οικόπεδα που να ανήκουν σε ένα πρόσωπο", λέει ο κ. Λεωνίδας Τσιμπούρης, γενικός διευθυντής της εταιρίας τουριστικής ανάπτυξης Temes, η οποία εγκαινίασε μετά από αγώνα το έκτο γήπεδο γκολφ στην Ελλάδα στο Κόστα Ναβαρίνο της Πελοποννήσου.
Η εταιρία χρειάστηκε να αγοράσει περισσότερες από 1.300 εκτάσεις για να συγκεντρώσει την έκταση. Η Temes ιδρύθηκε το 1997, αφού η οικογενειακή εταιρία άρχισε να αγοράζει εκτάσεις στην περιοχή της Πελοποννήσου στη δεκαετία του '80. Ο κ. Τσιμπούρης λέει ότι η εταιρία πρόκειται να ανοίξει δύο νέα γήπεδα γκολφ στο άμεσο μέλλον.
Το δημοσίευμα αναφέρεται και στη δικαστική περιπέτεια της εταιρίας Minoan Group, η οποία προσπάθησε να κατασκευάσει ένα γήπεδο γκολφ από το 1992 και πήρε την κυβερνητική έγκριση πριν από λίγα χρόνια, αλλά στη συνέχεια υπήρξε προσφυγή εναντίον της επένδυσης από ακτιβιστές που υποστήριξαν ότι θα καταστραφεί το περιβάλλον. Η υπόθεση βρίσκεται εδώ και δυόμισι χρόνια στα δικαστήρια.

newpost

Εξάρθρωση ισραηλινού δικτύου κατασκοπείας στην Αίγυπτο

Ο Γενικός Εισαγγελέας της Αιγύπτου διέταξε την παραπομπή του 37χρονου Tareq Abdel Razzak με τη κατηγορία της κατασκοπείας και της έκθεσης σε κίνδυνο των συμφερόντων του κράτους. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο Razzak προσφέρθηκε να εργαστεί για τη Μossad και στη συνέχεια έστησε εταιρεία-βιτρίνα καθ΄υπόδειξη της ισραηλινής μυστικής υπηρεσίας, προκειμένου να μετακινείται ανεμπόδιστα στο εξωτερικό. Τα μέλη του δικτύου είχαν κατασκευάσει ιστοσελίδα προσφοράς εργασίας με την επωνυμία Hoshtek για υπαλλήλους εταιριών τηλεπικοινωνίας σε Αίγυπτο, Λίβανο και Συρία. Αποστολή του Razzak ήταν να έρχεται σε επαφή με τα άτομα που εκδήλωναν ενδιαφέρον και να αναγνωρίζει εκείνους που θα μπορούσαν να στρατολογηθούν για τη Μοssad. Το ισραηλινό δίκτυο φέρεται να είχε εγκαταστήσει δύο συνδεδεμένα τηλεφωνικά κέντρα σε Λονδίνο και Κάιρο, μέσω των οποίων παρακολουθούσαν τηλεφωνικές συνομιλίες υψηλόβαθμων αξιωματούχων της Αιγυπτιακής κυβέρνησης, εκτρέποντας τις κλήσεις σε ένα τρίτο γραφείο στο Τελ Αβίβ. 

Μαζί με το Razzak, ο οποίος έχει συλληφθεί από το Μάιο του 2010, θα δικαστούν ερήμην οι δύο Ισραηλινοί Joseph Daymour και Idid Moushay που είχαν έρθει σε επαφή μαζί του. O Aιγύπτιος υπουργός Επικοινωνιών αρκέστηκε να δηλώσει ότι τα αιγυπτιακά τηλεφωνικά δίκτυα είναι ασφαλή από καθε απόπειρα υποκλοπής, αρνούμενος να σχολιάσει τη πληροφορία ότι ένα στέλεχος της Μοbinil, της κορυφαίας εταιρίας κινητής τηλεφωνίας, εμπλέκεται στην υπόθεση. Το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών προχώρησε σε επίσημη διάψευση των παραπάνω με αρκετή καθυστέρηση αν και η εσπευσμένη αναχώρηση του Ισραηλινού πρέσβη Yitzhak Levanon για το Τελ Αβίβ, δύο ημέρες πριν τις επίσημες ανακοινώσεις στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα, οδηγεί σε άλλα συμπεράσματα. Στη φωτογραφία, ο Ισραηλινός πρέσβης στο Κάιρο Yitzhak Levanon, άνθρωπος με άκρως ενδιαφέρον και σκοτεινό παρελθόν.

strategyreport

Περίφραξη Ασφαλείας στον Έβρο - Η μόνη λύση

Γράφει ο Κωνσταντίνος Ορφανίδης - Τα στοιχεία γίνονται όλο και πιο απογοητευτικά, το δε πρόβλημα όχι μόνο παραμένει, αλλά και εντείνεται. Προ μηνών, οι αρμόδιοι διατυμπάνιζαν την ανάπτυξη Ευρωπαίων συνοριοφυλάκων στον Έβρο, στο πλαίσιο της FRONTEX. Οι όποιες ελπίδες για μείωση του πρωτοφανούς κύματος λαθρομεταναστών που εισβάλλει καθημερινώς από την Τουρκία, διαψεύστηκαν σύντομα. Από την αρχή του έτους μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου, 50.000 λαθρομετανάστες είχαν περάσει μόνο από τα χερσαία σύνορα της χώρας. Αν και τα φώτα της δημοσιότητας έχουν φύγει από το «μέτωπο» του Αιγαίου, οι πληροφορίες για μείωση του ρεύματος από εκεί, δεν επιβεβαιώνονται. Έτσι, η Ελλάδα έχει μετατραπεί ουσιαστικά την ΜΟΝΗ πύλη της ΕΕ από την οποία περνούν τα κύματα εξαθλιωμένων υπάρξεων που συρρέουν στην Τουρκία από τον υπανάπτυκτο κόσμο.

Στην προηγουμένη δέσμη μέτρων που ελήφθησαν από την ελληνική κυβέρνηση, κατόπιν πιέσεων των υπολοίπων εταίρων, οι δυτικοί λιμένες της χώρας φυλάσσονται πλέον αυστηρότερα, απαγορεύοντας πλέον την «εξαγωγή» των λαθρομεταναστών στις άλλες χώρες της ΕΕ και την ανακούφιση της Ελλάδας. Το αποτέλεσμα είναι οι λαθρομετανάστες να παραμένουν «παγιδευμένοι» στην χώρα, μετατρέποντας την Ελλάδα σε «αποθήκη» της Ευρώπης.
Τον περασμένο Αύγουστο, η ελληνική κυβέρνηση παρουσίασε το Action Plan για την διαχείριση των λαθρομεταναστών, το οποίο εγκρίθηκε από την ΕΕ. Σε αυτό, προβλέπεται κυρίως η δημιουργία Κέντρων Πρώτης Υποδοχής (ΚΕΠΥ) και συγκεκριμένα σε πρώτη φάση, μέχρι το θέρος του 2011, στον Έβρο, την Λέσβο, την Σάμο και τα Δωδεκάνησα. Η ΕΕ ενέκρινε την διάθεση κονδυλίων 200 εκατ. ευρώ σε περίοδο 3,5 ετών, για τον σκοπό αυτό. Την φύλαξη αυτών των ιδιότυπων χώρων κράτησης (στρατόπεδα συγκεντρώσεως για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους) θα αναλάβει η Αστυνομία. Το προσωπικό θα περιλαμβάνει ένα σωρό ειδικότητες ιατρικού προσωπικού, πλέον των κοινωνικών λειτουργών, ψυχολόγων, ειδικών παιδαγωγών, ειδικών επιστημόνων, «διαπολισμικών διαμεσολαβητών», διερμηνέων διαφόρων γλωσσών, κ.λπ.
Όλα αυτά, προκειμένου να αποφύγει η Ελλάδα τις κατηγορίες των διεθνών οργανώσεων και ΜΚΟ, περί «απάνθρωπης» μεταχείρισης των λαθρομεταναστών. Εννοείται ότι το πρόβλημα ΔΕΝ ΘΑ ΛΥΘΕΙ, διότι όλα αυτά, δεν αποτελούν λύσεις αλλά απλά ΜΕΤΡΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ του προβλήματος. Στα ΚΕΠΥ, οι λαθρομετανάστες θα παραμένουν 15 ημέρες κι αναλόγως της κατάστασης υγείας και του αν υποβάλλουν αίτηση ασύλου, θα έχουν την ανάλογη μεταχείριση.
Τα δεδομένα είναι απλά:
• Η ροή λαθρομεταναστών από τον Έβρο, παρουσιάζει αύξηση 370% σε σχέση με πέρυσι.
• Το 75% (σύμφωνα με άλλες πηγές το 90%) των λαθρομεταναστών που διεισδύουν στην ΕΕ εισέρχεται από την Ελλάδα, μέσω Τουρκίας.
• Δεν υπάρχει καμμία απολύτως ένδειξη ότι το φαινόμενο πρόκειται να ελαττωθεί – αντιθέτως, εντείνεται.
• Η οικονομική επιβάρυνση του Ελληνικού Κράτους, σε ετήσια βάση, λόγω του προβλήματος, υπολογίζεται σε 10 δισ. ευρώ!
• Είναι διαπιστωμένο ότι η Τουρκία δεν επιδεικνύει καμμία ουσιαστική διάθεση συνεργασίας. Αντιθέτως, υποθάλπει το πρόβλημα κι ενθαρρύνει τα δίκτυα διακινήσεως, διότι καρπούται τεράστια κονδύλια από την ΕΕ, οι κρατικοί μηχανισμοί «λαδώνονται» με τεράστια ποσά από τα κυκλώματα της μαφίας, ενώ εξυπηρετείται και ο στρατηγικός στόχος περί δημιουργίας οξύτατου κοινωνικού προβλήματος στην Ελλάδα, τον κοινωνικό ιστό της οποίας επιδιώκει να διαβρώσει ανεπανόρθωτα.
• Οι επίσημες ελληνοτουρκικές επαφές, δεν έχουν αποδώσει τίποτα ουσιαστικό.
• Το μόνο όφελος από την διάθεση προσωπικού της FRONTEX στην Ελλάδα, είναι ότι πλέον υπάρχει άμεση πιστοποίηση των ελληνικών παρατηρήσεων για τον σκοτεινό ρόλο που διαδραματίζει η Τουρκία.
Είναι καιρός πλέον, ακόμη και για τον πλέον διστακτικό, να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ! Απαιτούνται ουσιαστικά μέτρα, ικανά για ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΔΟΣΗ, πέρα από ιδεολογικοκοινωνικές ευαισθησίες «κοινωνικών φορέων», ψευτοανθρωπιστικών - εμπορικών οργανώσεων και ΜΚΟ, οι οποίες ουδόλως πρέπει να ενδιαφέρουν όταν τίθεται ζήτημα Εθνικού συμφέροντος.
Ένα μέτρο που μπορεί να εφαρμοσθεί άμεσα, είναι η ανέγερση Περίφραξης Ασφαλείας κατά μήκος των σημείων διεισδύσεως των ελληνοτουρκικών συνόρων, με επιτήρηση τόσο από ηλεκτρονικά μέσα, όσο και περιπολίες στρατιωτών και συνοριοφυλάκων.
Πρόκειται για ένα ΔΡΑΣΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ, το οποίο αποδίδει διαπιστωμένα, εάν κρίνει κανείς από τα αποτελέσματα που είχε στην περίπτωση του Ισραήλ, το οποίο επεχείρησε να θωρακίσει με δραστικό τρόπο τα σύνορά του από τις διεισδύσεις ισλαμιστών τρομοκρατών. Η μέχρι σήμερα εμπειρία των ισραηλινών αρχών, διαπιστώνει ότι ο βαθμός ασφαλείας που εξασφαλίσθηκε από το Security Fence είναι σχεδόν 100%.
Πλεονεκτήματα του μέτρου:
• Υψηλή και άμεση απόδοση.
• Οικονομική διαχείριση ανθρωπίνων πόρων για επιτήρηση των συνόρων.
• Αποδέσμευση των Ενόπλων Δυνάμεων από πάρεργα που ταλαιπωρούν το προσωπικό κι επιδρούν αρνητικά στο ηθικό.
• Επίδειξη αποφασιστικότητας με πολιτικοδιπλωματικές προεκτάσεις, ιδίως εναντίον της μονίμως κακόπιστης κι εχθρικής Τουρκίας.
• Εξασφάλιση χρόνου και πολιτικού κεφαλαίου για ουσιαστικές διαπραγματεύσεις από θέση ισχύος, με την Τουρκία.
Μειονεκτήματα ουσιαστικά, δεν υπάρχουν. Θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη η επίδειξη ψευτοευαισθησίας και η πρόκληση αντιδράσεων από τις γνωστές θορυβοποιούσες μειονότητες, περί «Τείχους Ντροπής», «Μεσαιωνικού σκοταδισμού», «Απάνθρωπων μέτρων» και άλλα αβάσιμα και αόριστα φληναφήματα που έχουμε συνηθίσει στην δημοκρατία μας. Αλλά όλα αυτά δεν αποτελούν παρά παροδικό θόρυβο, ο οποίος σύντομα καταλαγιάζει όταν γίνονται αντιληπτά τα άμεσα αποτελέσματα και η απόδοση του μέτρου.
Είναι ευνόητο ότι η Περίφραξη Ασφαλείας θα αποτελεί προσωρινό μέτρο. Ανά πάσα στιγμή, όταν καταστεί αντιληπτό ότι το πρόβλημα έχει εξαλειφθεί, η περίφραξη μπορεί να περιορισθεί ή και να καταργηθεί.
Αρκετά με τις ιδεοληψίες, τα ψευτοϊδεώδη και τις ποικίλες ευαισθησίες στο όνομα του επιλεκτικού ανθρωπισμού. Εκεί απέναντι, στην Τουρκία, διεξάγεται το μεγαλύτερο λαθρεμπόριο ανθρωπίνων ψυχών με τεράστια κέρδη. Η Ελλάδα δεν είναι δυνατόν να καταστεί συνυπεύθυνη και υπόλογη. Η Ελλάδα, σε συνεργασία με τους Ευρωπαίους εταίρους, πρέπει να αντιδράσει δυναμικά με ουσιαστικά, χειροπιαστά μέτρα, αντί να κυνηγά ανεμόμυλους σαν τον Δον Κιχώτη… Οι αρμόδιοι πρέπει να κατανοήσουν ότι ο λαός ΤΟΥΣ ΨΗΦΙΖΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΙΛΥΟΥΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ. Υπόλογοι είναι στον ελληνικό λαό και όχι στις ΜΚΟ και τις κάθε λογής διεθνείς οργανώσεις που θησαυρίζουν με τον ανθρώπινο πόνο.


εν κρυπτώ

Προβλήματα στη διεκδίκηση περιουσιών Ελλήνων στη Τουρκία

Με αφορμή την ειδική αναφορά που κάνει η φετινή Έκθεση Προόδου της Ε. Επιτροπής για την Τουρκία στα «προβλήματα που συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν Έλληνες υπήκοοι στην απόλαυση και καταχώρηση ακινήτου περιουσίας που τους ανήκει συνεπεία κληρονομικής διαδοχής και, πιο συγκεκριμένα, όσον αφορά στην εφαρμογή από τις τουρκικές Αρχές του αναθεωρημένου νόμου περί κτηματολογίου, συμπεριλαμβανομένης και της ερμηνείας των διατάξεων περί αμοιβαιότητας», ο ευρωβουλευτής ΝΔ κ. Γιώργος Κουμουτσάκος υπέβαλε ερώτηση προτεραιότητας στον αρμόδιο για τη διεύρυνση Επίτροπο κ. Füle. Συγκεκριμένα, ο κ. Κουμουτσάκος ρωτάει την Επιτροπή:

Επίθεση hacker στην ιστοσελίδα της Interpol


 Εχτές το απόγευμα σημειώθηκε ηλεκτρονική επίθεση στην ιστοσελίδα της Interpol (www.interpol.int) από ομάδα Τούρκων Hacker με την ονομασία Netdevilz. Να σημειωθεί ότι η ιστοσελίδα επανήλθε και δεν φαίνεται κάποιο «ίχνος» από την επίθεση. Στην ιστοσελίδα την ώρα της επίθεσης αναρτήθηκε το διπλανό μήνυμα:

O κος Falciani και η "τρύπα" στην βάση δεδομένων της ... "Κάρτας του Πολίτη"

σχόλιο ID-ont: O κος Falciani έκλεβε συστηματικά τα στοιχεία των καταθετών της Τράπεζας HSBC στην οποία εργαζόταν και τώρα έχει βγει στη γύρα και πουλάει τα στοιχεία σε ...κυβερνήσεις. Παράνομη η κλοπή, παράνομη η πώληση, νόμιμη η αγορά αφού γίνεται από κυβερνήσεις!!! ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΜΑΣ ΦΥΛΑΞΕΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΦΥΛΑΚΕΣ; Ποιος θα μας φυλάξει από τον υπάλληλο που θα έχει πρόσβαση στη Βάση Δεδομένων της "Κάρτας του Πολίτη", θα κλέψει τα προσωπικά μας στοιχεία και θα βγει να τα πουλήσει σε κάθε είδους ενδιαφερόμενο; Εδώ ιδιωτική πολυεθνική τράπεζα δεν μπόρεσε να το αποτρέψει και θα το καταφέρει το αρμόδιο Ελληνικό Υπουργείο; Ο Falciani κοντεύει να γίνει και ήρωας για αυτή του την πράξη !!! πλούσιος πάντως είναι ήδη ...

1' Μ.Π.ΣΕΡΑΦΕΙΜ - ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΟΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ - MEGA 20-12-2010

2' Μ.Π.ΣΕΡΑΦΕΙΜ - ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΟΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ - MEGA 20-12-2010

Ο λεπρός κι ο κρετίνος

Του Φαήλου Μ. Κρανιδιώτη - Ύπάρχουν δυο τρόποι να κάνεις πολιτική. Ο ένας είναι να έχεις στέρεες ιδέες κι απόψεις και να τις προβάλλεις κι υπερασπίζεσαι ευθέως, επωνύμως και δημοσίως. Να έχεις σχέσεις διαφανείς και τίμιες με τους συντρόφους σου. Μπροστά τους να τους κάνεις κριτική και μπροστά τους να τους επαινείς. Ν’ αναγνωρίζεις όταν κάποιος ξέρει, ή κάνει κάτι καλύτερα από σένα, να συνεργάζεσαι πρόθυμα μαζί του και να ακούς προσεκτικά κι όχι να περιμένεις να τελειώσει ο άλλος για να πεις μόνο τα δικά σου.Σημαντικό επίσης να έχεις δουλέψει και να δουλεύεις στην ζωή σου, να τρως ψωμί που βγάζουν τα χέρια σου και το μυαλό σου, για να μπορείς να στέκεσαι όρθιος και να κοιτάς κατάματα τους ανθρώπους όταν μιλάς για τα προβλήματα τους, να εκπροσωπείς επάξια τις ιδέες σου.

Δεν έβαλαν βέτο, έμειναν οι γκρίζες ζώνες

Προσφάτως η Ελλάδα αποχώρησε από τη ΝΑΤΟϊκή άσκηση αεράμυνας Noble-aspect 2010 επειδή το ΝΑΤΟ απέρριψε τη θέση της Ελλάδας και δεν συμπεριέλαβε στην άσκηση τα νησιά του Αν. Αιγαίου και κυρίως τις αεροπορικές δυνάμεις (αεροδρόμιο-ραντάρ) της Λήμνου. 

έγγραφο 1 (αριστερά), εμπιστευτικό του ΝΑΤΟ, δείχνει την υιοθέτηση των τουρκικών απαιτήσεων από τη συμμαχία. Το έγγραφο 2 (πάνω δεξιά) είναι τουρκική επιστολή του 1998 προς τον γ.γ. Χαβιέ Σολάνα. Επιμένει ιδιαίτερα για τη Λήμνο. Το έγγραφο 3 (κάτω δεξιά), ελληνική επιστολή προς τον γ.γ. το 1998, περιέχει τις ελληνικές θέσειςΚατ' αυτόν τον τρόπο το ΝΑΤΟ εφάρμοσε κατά γράμμα τη διαταγή του 2006 (που απαγορεύει στα ελληνικά αεροσκάφη για σκοπούς ΝΑΤΟ να προσεγγίζουν εγγύτερα των 6 ν.μ. από τα νησιά του Αν. Αιγαίου, να πετάνε πάνω από αυτά και να προσγειώνονται σ' αυτά) και δεν συμπεριέλαβε τα 7 F16 τα οποία εδρεύουν στο αεροδρόμιο της Λήμνου να προσγειώνονται και να απογειώνονται από το αεροδρόμιο αυτό για να συμμετάσχουν στην άσκηση.

Το ίδιο έπραξε το ΝΑΤΟ και για το στρατιωτικό ραντάρ της Λήμνου και δεν το συμπεριέλαβε στην άσκηση. Η ελληνική αποχώρηση από τη ΝΑΤΟϊκή άσκηση δεν αποτελεί λύση, απλώς καταγράφει την πολιτική αδυναμία διαχείρισης της ανάκλησης της απαράδεκτης διαταγής του ΝΑΤΟ, η οποία ευθέως θέτει θέμα ακεραιότητας της ελληνικής κυριαρχίας για όλα τα νησιά του Αν. Αιγαίου. 
Το θέμα της διαταγής του ΝΑΤΟ (AEGEAN POLICY 26/8/2006) η οποία δημιουργεί καθεστώς γκρίζας ζώνης για τα νησιά του Αν. Αιγαίου και θέτει σε ευθεία αμφισβήτηση την ελληνική κυριαρχία για την υφαλοκρηπίδα, την ΑΟΖ, τη ζώνη αλιείας, την περιοχή έρευνας και διάσωσης και τα χωρικά ύστατα, έχει αφετηρία το 1995. 

Λόγω αδυναμίας 
Τη χρονιά εκείνη, λόγω αδράνειας και αδυναμίας τής τότε κυβέρνησης, η Τουρκία πέτυχε ώστε το ΝΑΤΟ να αποδεχθεί ότι τα νησιά του Αν. Αιγαίου τελούν υπό καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης, όπως φαίνεται στο έγγραφο (1) που παρουσιάζει η «Ε». 
Στο έγγραφο αυτό, που αποτελεί οδηγία του ανώτατου διοικητή των Ευρωπαϊκών Δυνάμεων του ΝΑΤΟ, αναφέρονται ονομαστικά τα νησιά του Αν. Αιγαίου ως αποστρατιωτικοποιημένα. Αυτή ήταν η αφετηρία για να φτάσουμε στη διαταγή του AEGEAN POLICY 26/8/2006. 
Εκτοτε η Τουρκία ουδέποτε έκανε πίσω από τη «σταθερή τουρκική θέση» σύμφωνα με την οποία δεν δέχεται την άμεση ή έμμεση συμπερίληψη στα έγγραφα του ΝΑΤΟ στρατιωτικών μέσων που εδρεύουν παρανόμως σε αποστρατιωτικοποιημένες περιοχές σύμφωνα με διεθνείς συνθήκες...». 
Τον Νοέμβριο του 1998 ο τότε πρέσβης της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ Ονούρ Οϊμέν (έγγραφο 2) σε συνδιάσκεψη του ΝΑΤΟ υπό τον τότε γ. γραμματέα του ΝΑΤΟ Χαβιέ Σολάνα και με τη συμμετοχή τού τότε πρέσβη της Ελλάδας Γ. Σαββαΐδη κατέθεσε τις θέσεις της τουρκικής κυβέρνησης, σε τρισέλιδο υπόμνημα, που υποστήριζε ότι τα νησιά του Αν. Αιγαίου για διάφορους λόγους, π.χ. από ελληνική... εισβολή μέχρι καταπάτηση διεθνών συνθηκών, είναι όλα αποστρατιωτικοποιημένα.

Δυσαρέσκεια 
Οι ελληνικές αντιρρήσεις υπήρξαν τα επόμενα έτη ήπιες και δεν ανέτρεψαν τις οδηγίες του SACEUR. Οπως φαίνεται και στο ελληνικό έγγραφο της 5ης Νοεμβρίου 1998 (έγγραφο 3), η ελληνική κυβέρνηση εξέφρασε για ακόμη μία φορά τη δυσαρέσκειά της για την τροπή των πραγμάτων και την άρνησή της να δεχθεί τις αποφάσεις, εστιάζοντας τις αντιρρήσεις της μόνο στην περίπτωση της Λήμνου. 
Ωστόσο ανάλογες ενέργειες η Τουρκία έκανε το 1996 και προς το EURO CONTROL και τον ICAO, με αποτέλεσμα να αποδεχθεί ο τελευταίος ότι η Λήμνος τελεί υπό καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης και να απαγορεύει τη χρήση του στρατιωτικού ελικόπτερου που εδρεύει στο νησί για επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης. 
Από το 2002 η Τουρκία πέτυχε μέσω των ΝΑΤΟ, EURO CONTROL, ICAO να καταστήσει το Αν. Αιγαίο στην πραγματικότητα μια «γκρίζα ζώνη» με αποκορύφωμα τη ΝΑΤΟϊκή οδηγία του 2006, σύμφωνα με την οποία απαγορεύεται στα ελληνικά μαχητικά να πετάνε πάνω από τα νησιά του Αν. Αιγαίου και στην περίπτωση που πετάξουν, τότε το στρατηγείο της Σμύρνης να τα αναχαιτίζει με τουρκικά, με το αιτιολογικό ότι έχουν παραβιάσει την απαγορευτική διαταγή του ΝΑΤΟ AEGEAN POLICY 2006. 

Για ανατροπή 
Προσφάτως η ελληνική κυβέρνηση διά του ΥΕΘΑ δήλωσε ότι έχουν δρομολογηθεί ενέργειες για την ανάκληση της διαταγής του 2006 σχετικά με τα νησιά του Αν. Αιγαίου, κάτι που μοιάζει ιδιαίτερα δύσκολο διότι η πρακτική που έχει αναπτυχθεί δύσκολα ανατρέπεται. 
Και όμως η ανατροπή και η ανάκληση της διαταγής του 2006 θα μπορούσαν να έχουν γίνει αν η κυβέρνηση, οι υπουργοί Εξωτερικών και Αμυνας, αλλά και ο πρωθυπουργός ασκούσαν βέτο στο νέο δόγμα του ΝΑΤΟ στην πρόσφατη σύνοδο κορυφής του, χάνοντας έτσι μια μοναδική ευκαιρία. * 


epikaira

Δημητσάνα,ορκομωσία.Ευχές σεβασμιωτάτου Ιερεμία

Άκριτες (;) περικοπές στις δαπάνες για τις ένοπλες δυνάμεις

Μία από τις μεγαλύτερες, εάν όχι μεγαλύτερη υποχρέωση που αναλαμβάνει η κυβέρνηση της κάθε χώρας, είναι να διαθέτει τις απαιτούμενες δυνάμεις και μέσα, προκειμένου να υπερασπιστεί την επικράτεια αυτής, από τυχόν εχθρικές επιβουλές.

Πρόκειται για ένα από τα κεντρικά σημεία κάθε είδους διακυβέρνησης στην ανθρώπινη κοινωνία, από την στιγμή σχεδόν που αυτές πρωτοδημιουργήθηκαν, όταν ο αρχηγός κάθε χωριού ανελάμβανε την ηγεσία αυτού. Όποτε αυτός ο κανόνας παραβιάστηκε, το χωριό ή η πόλη κράτος ή το φέουδο ή το κράτος, έπεσε θύμα κάποιου γείτονα, ο οποίος οσμιζόμενος την αδυναμία φρόντισε να επιβάλλει τις δικές του ορέξεις.

Αυτό τον πολύ απλό και βασικό κανόνα, όμως, φαίνεται ότι δεν λαμβάνει υπ' όψιν της η σημερινή κυβέρνηση της χώρας, υπό την ηγεσία του Γιώργου Παπανδρέου. Να είναι η αμερικάνικη ανατροφή, δεν νομίζουμε, καθώς οι ΗΠΑ εδώ και πολλές δεκαετίες είναι η χώρα με τους μεγαλύτερους εξοπλισμούς στην γη. Να είναι η προεδρία της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, πάλι δεν νομίζουμε, καθώς τα κράτη του κάποτε υπαρκτού σοσιαλισμού, μια χαρά προετοίμαζαν τις άμυνές τους. Δεν ξέρουμε λοιπόν πώς μπορεί να εξηγηθεί η πρόθεση της κυβέρνησης να αφήσει στην μοίρα του τον ελληνικό στρατό. Γιατί αυτή η πρόθεση υπάρχει. Κάτι που αποδεικνύεται σαφώς και από τις δηλώσεις του Θεόδωρου Πάγκαλου, περί “αντιπαραγωγικών” πιλότων και στρατιωτικών, που δημιουργεί το απαραίτητο κλίμα.

korantis_montazΚάτι όμως που φαίνεται και από τον νέο προϋπολογισμό που κατατέθηκε στην Βουλή των Ελλήνων και θα ψηφίστηκε τα μεσάνυχτα της Τετάρτης. Σε αυτόν προβλέπεται μείωση επιπλέον κατά 500 εκατομμύρια ευρώ του προϋπολογισμού του ΥΠΕΘΑ. Με την πρώτη δέσμη μέτρων είχαν περικοπή από τις δαπάνες για την Εθνική Άμυνα 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ. Για την νέα αυτή μείωση, υπέβαλλαν ερώτηση οι βουλευτές του ΛΑΟΣ Γιάννης Κοραντής, Θάνος Πλεύρης και Άδωνις Γεωργιάδης, οι οποίοι αναφέρουν ότι “οι περικοπές αυτές δημιουργούν εύλογη ανησυχία στις τάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων και γενικότερα στην ελληνική κοινωνία, που βλέπουν να μειώνεται καθημερινά η ισχύς των ΕΔ, και να βάλλεται το κύρος και η αξιοπρέπειά τους από πολιτικές δηλώσεις και αποφάσεις (μάλλον εννοούν τις δηλώσεις Πάγκαλου).

Και ερωτούν τον αρμόδιο υπουργό, Εθνικής Άμυνας, σε τι συνίσταται η συγκεκριμένη νέα μείωση δαπανών για την άμυνα; Εάν πρόκειται να μειωθούν οι αναχαιτίσεις από την Π.Α. των τουρκικών παραβιάσεων (προφανώς για να έχουμε οικονομία στα καύσιμα), εάν θα μειωθούν περαιτέρω οι μισθοί και τα επιδόματα των στελεχών και εάν θα περιοριστούν ή θα ακυρωθούν εκπαιδευτικές δραστηριότητες και διακλαδικές ασκήσεις των Ενόπλων Δυνάμεων.

Αυτό που κάνουν δηλαδή επί της ουσίας οι τρείς βουλευτές του ΛΑΟΣ είναι το να ρωτήσουν από ποιό σκέλος θα κοπούν τα χρήματα. Το καθαρά επιχειρησιακό (δηλαδή τις πτήσεις αναχαιτίσεων), το εκπαιδευτικό (ασκήσεις και δραστηριότητες) ή αυτό που αφορά το ανθρώπινο δυναμικό (μισθοί και επιδόματα).

Ότι από τα τρία και να συμβεί θα έχει συγκεκριμένο αντίκτυπο στο στράτευμα. Εάν είναι το πρώτο, θα έχουμε έναν στρατό ο οποίος δεν έχει λόγο ύπαρξης. Εάν είναι το δεύτερο θα έχουμε έναν στρατό που δεν είναι καλά εκπαιδευμένος. Και εάν έχουμε το τρίτο θα έχουμε έναν στρατό με χαμηλότατο ηθικό, αφού ήδη οι μισθοί των στρατιωτικών δεν ανήκουν στην κατηγορία των προνομιούχων.

Μπορεί η κυβέρνηση να αποδέχεται στην ουσία τους και να εφαρμόζουν στην πράξη τις απόψεις του κυρίου αντιπροέδρου της περί “αντιπαραγωγικών” δημοσίων υπαλλήλων. Είναι όμως ευθύνη όλων των Ελλήνων, απογόνων αυτών που έγραφαν κάποτε στους τοίχους “την Ελλάδα θέλωμεν και ας τρώγωμεν και πέτρες”, να φροντίσουν ώστε η χώρα μας να διαθέτει τα μέσα που θα δρουν αποτρεπτικά κατά οποιασδήποτε προσπάθειας αμφισβήτησης της εθνικής μας κυριαρχίας. Και αυτά τα μέσα εδράζονται σε δύο πυλώνες. Ισχυρή και αποφασισμένη κυβέρνηση και αξιόμαχος στρατός.

Δυστυχώς στο άμεσο μέλλον φαίνεται ότι δεν θα έχουμε τίποτε από τα δύο. Ήδη εδώ και πολλά χρόνια υποφέραμε στον πρώτο τομέα. Τώρα από ό,τι φαίνεται θα αρχίσουμε να έχουμε σοβαρές αμφιβολίες και για τον δεύτερο, αφού η σημερινή κυβέρνηση κάνει ό,τι περνά από το χέρι της, για να τον διαλύσει, στο όνομα της “οικονομίας”.
Πηγή:http://www.elora.gr/portal/national-issues/7---/2716-2010-12-25-21-25-53

Διάβημα της Κύπρου για την απαγόρευση των Χριστουγένων στα σκλαβωμένα βόρεια εδάφη

ε διαβήματα και παραστάσεις προς τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών και την Ευρωπαϊκή Ένωση προχωρά η κυπριακή κυβέρνηση, καταγγέλλοντας την ενέργεια του κατοχικού καθεστώτος να διακόψει τη Θεία Λειτουργία ανήμερα των Χριστουγέννων στον ιερό ναό Αγίου Συνεσίου στο Ριζοκάρπασο, με αποτέλεσμα να μην λειτουργηθούν οι Ελληνοκύπριοι εγκλωβισμένοι.

Η ενέργεια του κατοχικού καθεστώτος, τονίζει σε γραπτή δήλωση του ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, είναι απαράδεκτη και καταδικαστέα και αποτελεί καταπάτηση ενός στοιχειώδους ανθρώπινου δικαιώματος, όπως είναι η άσκηση των θρησκευτικών καθηκόντων.

Επίσης , ο κ. Στεφάνου υπογραμμίζει ότι η ενέργεια αυτή του καθεστώτος «προβάλλει την επαχθή ουσία της κατοχής».

Σημειώνεται ότι το κατοχικό καθεστώς ... απαγόρεψε τα Χριστούγεννα και δεν έδωσε άδεια για τέλεση της Θείας Λειτουργίας και στον ιερό ναό Αγίας Τριάδας Γιαλούσας στην Καρπασία.
Πηγή:http://www.defencenet.gr/defence/index.php?option=com_content&task=view&id=16426&Itemid=87

Η Τουρκία ανακήρυξε το 2011 ως..."Χρονιά της Βόρειας Κύπρου"!

“Χρονιά της Βόρειας Κύπρου»,ανακήρυξε το 2011, η Τουρκία! Σε μία προσπάθεια να προσελκύσει τουρίστες στο κατεχόμενο από τον Αττίλα κομμάτι της Κύπρου, η Τουρκία προγραμματίζει να προβάλει διαφημιστικά το νησί ως τόπο διακοπών! Η ανακοίνωση του «Έτους Βόρειας Κύπρου», έγινε σε εκδήλωση φιέστα στην Κωνσταντιούπολη, με τη συμμετοχή και «υπουργού» Τουρισμού του ψευδοκράτους! Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν η τουριστική κίνηση στο «ψευδοκράτος» αυξήθηκε κατά 12% το 2010.onalert

Διασύνδεση των αγωγών ΙTGI (Tουρκία-Ελλάδα-Ιταλία) και Nabusco, προτείνει ο επικεφαλής της ενεργειακής εταιρείας Edison

Τη σύνδεση του Διασυνδετήριου αγωγού φυσικού αερίου Τουρκία-Ελλάδα-Ιταλία (ITGI) με το σχεδιαζόμενο αγωγό Nabucco, τον οποίο οι εμπνευστές του προορίζουν για την τροφοδοσία της ευρωπαϊκής ενεργειακής αγοράς με φυσικό αέριο από την περιοχή της Κασπίας, παρακάμπτοντας τη Ρωσία, πρότεινε ο επικεφαλής της ιταλικής ενεργειακής εταιρίας Edison Ουμπέρτο Κουαντρόνι, με στόχο τη μείωση του κόστους. Σε συνέντευξη που παραχώρησε ο επικεφαλής της Edison - η οποία από κοινού με τη ΔΕΠΑ και την τουρκική Botas, είναι μια από τις εταιρίες που προωθούν τον ITGI και η οποία δημοσιεύεται στο σημερινό φύλο της ιταλικής εφημερίδας «Στάμπα» - τόνισε ότι «ο Nabucco χαίρει μεγάλης υποστήριξης από την Ευρωπαϊκή Ένωση, για πολιτικούς λόγους πιστεύω, αλλά, προς το παρόν, δεν υπάρχει φυσικό αέριο, για να τον τροφοδοτήσει». 

Ο κ. Κουαντρόνι υπογράμμισε ότι «η παραγωγή των σημερινών κοιτασμάτων της περιοχής της Κασπίας προορίζεται ήδη για υπάρχοντες πελάτες. Υπάρχει κάτι καινούργιο που έρχεται: ένα μεγάλο υπεράκτιο κοίτασμα στην Κασπία, που διαχειρίζονται η βρετανική BP και η κρατική εταιρία πετρελαίου και φυσικού αερίου του Αζερμπαϊτζάν SOCAR, το οποίο από το 2017 με 2018 θα τροφοδοτεί με 20 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, ετησίως».
«Δεν ξέρουμε, όμως, σε ποιον θα πάει αυτό το καινούργιο φυσικό αέριο», τόνισε και συνέχισε, λέγοντας ότι «η Ρωσία ζητά ένα μεγάλο μέρος των καινούργιων ποσοτήτων και είναι σε θέση να το πληρώσει σε υψηλή τιμή, γιατί θα κάνει εξοικονόμηση στο κόστος μεταφοράς, χρησιμοποιώντας τες για κατανάλωση στην περιοχή του Καυκάσου. Ωστόσο, ακόμη και αν η Ρωσία δεν ζητήσει ούτε την παραμικρή ποσότητα και ακόμη και αν το σύνολο της καινούργιας παραγωγής χρησιμοποιηθεί για την τροφοδοσία του Nabucco, οι καινούργιες ποσότητες θα επαρκούν για την έναρξη λειτουργίας αυτού του αγωγού, αλλά όχι για τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητά του».
«Αντιθέτως, η δική μας ιδέα είναι να συνδεθεί ο Nabucco με τον ITGI, ο οποίος έχει τη σωστή διάσταση, με ικανότητα μεταφοράς 10 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων, ετησίως και τα υπόλοιπα 10 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, που θα παράγονται από το καινούργιο κοίτασμα, μπορούν να κατευθυνθούν προς τη Ρωσία ή προς άλλους προορισμούς».
«Και τότε, οι λογαριασμοί βγαίνουν», είπε ο επικεφαλής της Edison, αναφερόμενος στη σχεδιαζόμενη ικανότητα του Nabucco να μεταφέρει 30 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, ετησίως. 
Σε ερώτηση κατά πόσον αυτή τη λύση σημαίνει ότι ο Nabucco θα πρέπει να μην κατευθυνθεί προς τα Βαλκάνια και στη συνέχεια βόρεια μέχρι το σταθμό διαμετακόμισης στο Μπαουμγκάρτνερ, στην Αυστρία, ο κ. Κουαντρίνι είπε «για την ώρα, ναι. Εκτός κι αν, τα επόμενα χρόνια, εξασφαλίσουμε κι άλλες πηγές προμήθειας, το Τουρκμενιστάν, το Ιράκ ή το Ιράν. Εμείς, από την πλευρά μας, κατασκευάζουμε μια μικρή διακλάδωση προς το Βορρά, τον ελληνο-βουλγαρικό αγωγό φυσικού αερίου (IGB)».
Ο επικεφαλής της Edison είπε ότι ο Nabucco «ενδέχεται να αντιμετωπίσει μερικά προβλήματα» και από πλευράς ζήτησης. «Σχεδιάστηκε εδώ και πολλά χρόνια, όταν προβλεπόταν ότι θα σημειωθεί μεγάλη έλλειψη σε φυσικό αέριο. Στο μεταξύ, είχαμε την οικονομική κρίση, με μια μείωση 6% με 8% της κατανάλωσης στην Ευρώπη και με μια αύξηση 25% της ευρωπαϊκής ικανότητας εισαγωγών αερίου μέσω αγωγών και υγροποιημένου φυσικού αερίου. Προβλέπεται ότι με την ανάκαμψη της οικονομίας θα υπάρξει ανάκαμψη και της κατανάλωσης φυσικού αερίου, αλλά θα είναι μετριοπαθής. Επιπλέον, θα υπάρχουν και άλλες εναλλακτικές οδοί σε σχέση με τον Nabucco». «Καλύτερα, να το ξανασκεφτούμε», κατέληξε.


e-typos

Κάτω από το όριο της φτώχιας ο κατώτερος μισθός στην Τουρκία

Άλλο ένα χτύπημα στην ωραιοποιημένη εικόνα της τουρκικής οικονομίας έδωσε ένα ακόμα δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Hürriyet Daily News. Σύμφωνα με την εφημερίδα ακόμα και αν τα τέσσερα μέλη μίας τουρκικής οικογένειας ελάμβαναν τον κατώτερο νόμιμο μισθό πάλι το συνολικό εισόδημα της οικογένειας θα ήταν χαμηλότερο από το όριο της φτώχιας όπως αυτό έχει ορισθεί από την κυβέρνηση για μία τετραμελή οικογένεια.

Πιο συγκεκριμένα τον Ιούνιο του 2010 ο κατώτερος νόμιμος μισθός στην Τουρκία ήταν 253,5 ευρώ και το Δεκέμβριο του 2010 είναι 320 ευρώ, ενώ το όριο της φτώχιας προσδιορίζει ως μηνιαίο εισόδημα τα 397 ευρώ. Όπως γίνεται αντιληπτό ο νόμιμος κατώτερος μισθός της Τουρκίας αντιπροσωπεύει το 46% του αντίστοιχου μέσου όρου της Ε.Ε που είναι 695 ευρώ.

Αυτή την περίοδο 43,2% των εργαζομένων στην Τουρκία λαμβάνουν τον κατώτερο νόμιμο μισθό, από αυτούς το 37,1% εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα, το 11% στον δημόσιο. Επιπρόσθετα ενώ οι μισθοί στην Τουρκία έχουν αυξηθεί από το 2006 κατα 37,1% η αντίστοιχη αύξηση στις τιμές των αγαθών ήταν 37,6%.

Αυτά για όλους αυτούς στην Ελλάδα που προβάλουν συνεχώς την τεράστια αγοραστική δύναμη των Τούρκων καταναλωτών και τις τεράστιες προοπτικές για την πώληση στην Τουρκία των ποιοτικών ανώτερων και συνεπώς ακριβότερων ελληνικών προιόντων.
Πηγή:http://www.defencenet.gr/defence/index.php?option=com_content&task=view&id=16461&Itemid=83

ΠΑΝΙΣΧΥΡΟ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΥΡΟΒΟΛΙΚΟ - ΑΣ ΤΟ ΛΑΒΟΥΝ ΥΠΟΨΙΝ ΟΙ ΓΕΙΤΟΝΕΣ ΠΟΥ ΑΠΕΙΛΟΥΝ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ

Πλήρως αυτοκινούμενο το Πυροβολικό Μάχης του Ελληνικού Στρατού

Ολοκληρώθηκε χθες η παράδοση του συνόλου των 223 αυτοκινούμενων πυροβόλων M109A3GE A2 από τα γερμανικά αποθέματα, με την άφιξη της τρίτης και τελευταίας παρτίδας 73 πυροβόλων του τύπου, σηματοδοτώντας την ομογενοποίηση και την κατακόρυφη αναβάθμιση της ισχύος πυρός των Μοιρών Πυρβολικού του Ελληνικού Στρατού. 

Η απόφαση ενεργοποίησης του συνόλου των αυτοκινούμενων πυροβόλων, αναμένεται να καταστήσει το ελληνικό Πυροβολικό Μάχης πλήρως αυτοκινούμενο εντός του 2011 αφού η μεταφορά των υπάρχοντων M109A1B/A2/Α5 στα νησιά θα επιτρέψει την πλήρη απόσυρση των ρυμουλκούμενων πυροβόλων M-114 των 155mm και των παρωχημένων αυτοκινούμενων Μ-110Α2 των 203mm από τη ζώνη ευθύνης της AΣΔΕΝ. 
Επιχειρησιακός αναμένεται να παραμείνει μικρός αριθμός ρυμουλκούμενων Μ101Α1 των 105mm καθώς και τα 18 συνολικά M56 PACK των 105mm της 71ης Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας.Η σύνθεση του Πυροβολικού Μάχης διαμορφώνονται πλέον ως εξής:


Πολλαπλοί Εκτοξευτές Πυραύλων: 36 Μ-270 MLRS (12 x 227mm), 116 RM-70 (40 x 122 mm)
Aυτοκινούμενα Πυροβόλα: 24 PzH-200GR, 12 M109A5, 223 M109A3GE A2, 50 M109A3GE A1, 84 M109A2, 51 M109A1B (155mm)
Στο σημείο αυτό αξίζει να επισημανθεί πως η απόφαση για απόσυρση σύγχρονων οπλικών συστημάτων συνεπεία των περικοπών αμυντικών δαπανών σε πανευρωπαικό επίπεδο αποτελεί πρώτης τάξεως ευκαιρία για τον Ελληνικό Στρατό (βλ. Ο Αυστριακός Στρατός ετοιμάζεται να αποσύρει τα μισά του τεθωρακισμένα). Οι αριθμοί είναι απλά αμείλικτοι: Στο ΕΜΠΑΕ 2006-2010 προβλεπόταν η προμήθεια 18 ελαφρών ρυμουλκούμενων πυροβόλων των 105mm προς αντικατάσταση των Μ-56 Pack με κόστος προγράμματος €18.000.000. H απόκτηση των 223 αυτοκινούμενων πυροβόλων M109A3GE A2 που έγινε πλαίσιο διακρατικής συμφωνίας, κατέστη εφικτή με μόλις €16.598.720.


strategyreport

Τουρκική αντίδραση με "απειλές" από Α.Νταβούτογλου για την ΑΟΖ Κύπρου-Ισραήλ

Aντίδραση της Τουρκίας μετά από δέκα ημέρες περίπου για την οριοθέτηση της ΑΟΖ μεταξύ Ισραήλ και Κύπρου είχαμε πριν λίγο, με τον Α. Νταβούτογλου να δηλώνει ότι η συμφωνία "είναι άκυρη"! Έτσι, "Η συμφωνία Κύπρου - Ισραήλ για την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη", δήλωσε με θράσος χιλίων πιθήκων ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, "δεν ισχύει"! Μάλιστα, κατά την γνώμη του, χωρίς να επιλυθεί το Κυπριακό η Τουρκία είναι αντίθετη σε τέτοιες διεθνείς συμφωνίες.

"Τέτοιου είδους διεθνείς συμφωνίες είναι άκυρες και από άποψης διεθνούς δικαίου. Η Τουρκία είναι αποφασισμένη να προστατεύσει τα δικαιώματα και τα οφέλη των Τουρκοκυπρίων και της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, επαναλαμβάνοντας τη θέση της Άγκυρας ότι μετά τη λύση του Κυπριακού, επιθυμούν όπως η ανατολική Μεσόγειος μετατραπεί σε μια περιοχή ειρήνης και οικονομικής συνεργασίας.

Το γεγονός ότι η Τουρκία δεν αναγνωρίζει την πρόσφατη συμφωνία είναι γεγονός μάλλον αναμενόμενο και δεν έχει ιδιαίτερη πολιτική σημασία, πλην του γεγονότος ότι φέρνει για άλλη μια φορά σε σύγκρουση την Τουρκία και το Ισραήλ και απομακρύνει γεωπολιτικά τις δύο χώρες.

Βασικά το ερώτημα που ανακύπτει είναι πότε θα δεήσει η ελληνική κυβέρνηση να ακολουθήσει το παράδειγμα της Κύπρου, να οριοθετήσει την ΑΟΖ με την΄Λευκωσία και να βάλει οριστικά στην "γωνία της Ανατολικής Μεοσγείου" την Τουρκία και τους λεονταρισμούς του αλαζονικού Νταβούτογλου.

Σε ότι αφορά το Κυπριακό "Η Τουρκία, υπό οποιεσδήποτε προϋποθέσεις, θα συνεχίσει να είναι στο πλευρό των Τουρκοκυπρίων, είπε, προσθέτοντας ότι οι διαπραγματεύσεις έχουν περάσει σε ένα κρίσιμο στάδιο και η Τουρκία στηρίζει την επίτευξη μιας λύσης και είναι ειλικρινής. Θα είναι σημαντική, είπε, η αξιολόγηση των καλών υπηρεσιών που θα κάνει ο ΓΓ του ΟΗΕ μετά τη συνάντηση της Γενεύης και αυτό δείχνει την αποφασιστικότητα των ΗΕ να υπάρχουν αποτελέσματα. Ο Τούρκος ΥΠΕΞ εξήρε τη σημασία της συνάντησης στη Γενεύη. Ο ΓΓ, είπε, θέλει να πάρει τις διαπραγματεύσεις ένα βήμα μπροστά στη Γενεύη.
Πηγή:http://www.defencenet.gr/defence/index.php?option=com_content&task=view&id=16466&Itemid=87

Οι βρετανικές βάσεις και η απάντηση του «Φιλελευθέρου» 


της Φανούλας Αργυρού* 

Σε κύριο άρθρο της η εφημερίδα «Φιλελεύθερος» 27.12.2010 με τίτλο «Η απάντησή μας στους Βρετανούς», αναφέρεται στην τελευταία δήλωση του βρετανικού ΄Υπ. Άμυνας η οποία «ήταν εν πολλοίς επιβεβαίωση μιας πληροφορίας (της ηλεκτρονικής έκδοσης της Daily Telegraph): «Η πρόσφατη επανεξέταση των δραστηριοτήτων του περιελάμβανε και τις Βάσεις στην Κύπρο με τελική απόφαση αυτές να μην εγκαταλειφθούν».

Ο Φιλελεύθερος τονίζει ότι είναι θέση της εφημερίδας όπως το θέμα των Βάσεων πρέπει να ανοίξει γιατί,  «Σε μια περίοδο κατά την οποία οι βρετανικές μεθοδεύσεις σε βάρος της Κύπρου βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των παρασκηνιακών διεργασιών, το Λονδίνο αποφασίζει να διατηρήσει τις Βάσεις. Είναι γνωστές οι μεθοδεύσεις στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, όπως κι αυτές στο ευρωπαικό πεδίο… οι τρικλοποδίες, που δεχθήκαμε, ήταν κυρίως από βρετανικής πλευράς κι αυτό δεν μπορεί να αμφισβητηθεί από κανένα..» τονίζει το κύριο άρθρο του «Φ» και κλείνει επισημαίνοντας ότι «Δεν μπορεί η Κύπρος να δέχεται όλα αυτά τα κτυπήματα και να μην αντιδρά. Και το μόνο όπλο που έχουμε είναι οι Βάσεις… ΄Ηλθε η ώρα να τεθεί θέμα Βάσεων και θα πρέπει να υπάρξει επί τούτου πολιτική απόφαση».
Θα πρέπει να επισημανθεί όμως και τούτο. Η απάντηση που δόθηκε από το Υπ. Άμυνας της Βρετανίας δεν δόθηκε για πρώτη φορά αλλά επαναλαμβάνεται συχνά εδώ και δεκαετίες. Η πραγματικότητα όμως είναι διαφορετική.
΄Οσο παράδοξο και να ακούγεται η Βρετανία πρώτη επιδιώκει εδώ και χρόνια να ξεφορτωθεί τις βάσεις της στην Κύπρο. Αυτό ξεκίνησε λίγα μόνο χρόνια μετά την Ανεξαρτησία, αλλά, δεν μπορεί να το κάνει λόγω της δέσμευσης που έδωσε το 1960. Είναι υποχρεωμένη να επιστρέφει τα εδάφη αυτά όταν δεν τα χρειάζεται πλέον στην Κυπριακή Δημοκρατία. Αυτό είναι, λοιπόν, που δεν ΘΕΛΕΙ να κάνει, γιατί υποσχέθηκαν διαχρονικά στους Τούρκους την Δεκέλεια. Επιπλέον το 1974 η Τουρκία τους είπε ότι ούτε το Ακρωτήρι δεν θα δέχεται να πάει σε ελληνικά χέρια!
Το 1974 η Βρετανία, για οικονομικούς λόγους,  είχε αποφασίσει τελεσίδικα πλέον να εγκαταλείψει τις βάσεις στην Κύπρο (κάνοντας άλλες διευθετήσεις) και ένας από τους λόγους που επιδίωκε τα γεγονότα (πραξικοπήματος/εισβολής) ήταν για να ΑΛΛΑΞΕΙ το νομικό καθεστώς της Κυπριακής Δημοκρατίας (διαλύοντάς την) οπόταν μαζί θα ακυρώνονταν και οι συμβάσεις του 1960 που περιλαμβάνουν και το καθεστώς των βρετανικών «κυρίαρχων» βάσεων. Και έτσι η Βρετανία στα πλαίσια του νέου καθεστώτος, στόχευε να διαπραγματευόταν κάποιες άλλες διευθετήσεις, όχι «κυρίαρχες» που θα της εξασφάλιζαν την όποια στρατιωτική ή άλλη εξυπηρέτηση θα συνέχιζε να χρειάζεται στην Κύπρο (με πολύ μικρότερη έκταση γης).  Εκείνος όμως που τους έπεισε να μην προχωρήσουν στην εγκατάλειψη των βάσεων τους ήταν ο Δρ. Χένρι Κίσιγκερ γιατί η Αμερική είχε ήδη έλθει σε συμφωνία μαζί με το Λονδίνο το 1974 για χρησιμοποίηση της βάσεως Ακρωτηρίου για τις πτήσεις των κατασκοπευτικών αμερικανικών αεροπλάνων U2 για παρακολουθήσεις στις περιοχές Ισραήλ/Παλαιστινιών… (Εξού και το θανατηφόρο δυστύχημα ενός τέτοιου αεροπλάνου στο αεροδρόμιο της βάσεως Ακρωτηρίου τον Δεκέμβριο του 1977όταν συνετρίβη κατά την απογείωσή του σκοτώνοντας τον πιλότο του καθώς και άλλους τραυματίζοντας και αρκετούς μαζί και δικούς μας).
Αφού απέτυχε όμως η διάλυση της Κ.Δ το 1974 έκτοτε επιμένουν σε μια λύση του Κυπριακού που ουσιαστικά αφενός εξυπηρετεί τα τουρκικά συμφέροντα και σχέδια και αφετέρου θα εξυπηρετήσει την ίδια την Βρετανία στο να ξεφορτωθεί το βάσανο των «κυρίαρχων» βάσεων της στην Κύπρο γι΄αυτό και όλες αυτές οι λύσεις προυποθέτουν την διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, την παρθενογένεση οπόταν και θα έλθει αναγκαστικά στο τραπέζι και το θέμα βάσεων.
Εξάλλου αν είναι τόσης μεγάλης …στρατηγικής σημασίας γιατί ήσαν διατεθειμένοι να μας παραχωρήσουν κάποιες (ακαθόριστες βέβαια) εκτάσεις αν δεχόμασταν το Σχέδιο τους (Ανάν); Και γιατί διατηρούν την βάση Δεκέλειας η οποία στην κυριολεξία τους είναι άχρηστη εδώ και χρόνια; Ούτε βέβαια τυχαία ήταν η επιλεχθείσα τοποθεσία των δύο βάσεών τους το 1959… Οι Βρετανοί έχουν ήδη έτοιμα διάφορα σχέδια α) σε περίπτωση που επιτευχθεί πολιτική λύση στο Κυπριακό με διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας άρα διαπραγματεύονται και τις βάσεις και προτείνουν μικρότερη περιοχή για την εξίσου ικανοποιητική εξυπηρέτηση των στρατηγικών τους αναγκών (ίσως και με καλύτερες συνθήκες) και
β) σε περίπτωση μη επίτευξης σύντομα λύσης του Κυπριακού. Και εδώ ακριβώς εμπίπτει και το περιβόητο μνημόνιο Χριστόφια/Γκόρτον Μπράουν το οποίο στόχευε στο να εξασφαλίσει μια εγγύηση στους Βρετανούςαπό τον ίδιο τον «αντι-ιμπεριαλιστή» Χριστόφια. ΄Οτι δηλαδή και ενόσω δεν υπάρχει λύση στο Κυπριακό να μην φοβούνται οι Βρετανοί ότι θα έχουν τους Ελληνοκύπριους στο κεφάλι τους να τους ανοίγουν μέτωπα εντός της Ευρωπαικής ΄Ενωσης για να τις εγκαταλείψουν καταγγέλλοντας τους ότι διατηρούν παράνομα βάσεις στο έδαφος μιας άλλης χώρας μέλους της Ε.Ε. κτλ κτλ. Κάτι που ετοιμαζόταν ο μ. Τάσσος Παπαδόπουλος να τους ανοίξει και είχε ήδη ζητήσει και εξασφαλίσει γνωματεύσεις εμπειρογνωμόνων για την νομιμότητα των βρετανικών βάσεων αλλά δεν πρόλαβε και πέθανε… Φαίνεται όμως κάποιοι άλλοι  ανέλαβαν να συνεχίσουν ό,τι άφησε εκκρεμή ο μ. Τ. Παπαδόπουλος πράγμα που ανησυχούσε τους Βρετανούς, γι΄αυτό και έτρεξαν καλυφθούν (όσο αντέχει αυτή η κατάσταση) με το περιβόητο μνημόνιο Μπράουν/Χριστόφια…
΄Άγιος Νικόλαος
΄Ολες οι εγκαταστάσεις των στις βρετανικές βάσεις, μπορούν και υπάρχουν μελέτες για τέτοια ενδεχόμενα,  να εξυπηρετηθούν με κάποια μικρότερη βάση κάπου αλλού στο νησί.  Η μόνη δυσκολία που θα αντιμετωπίσουν σε τέτοια περίπτωση είναι η μετακίνηση η όχι του κατασκοπευτικού σταθμού του Αγίου Νικολάου, ο οποίος είναι όντως ο πιο μεγάλος και περίπλοκος σταθμός που έχουν εκτός Βρετανίας και ο οποίος μεταδίδει σημαντικότατες πληροφορίες στις μυστικές των υπηρεσίες. Τις οποίες αφού περάσουν από ξεσκόνισμα και ραφινάρισμα στο αρχηγείο τους στην Αγγλία, τις μοιράζονται βάση συμφωνίας και με τους Αμερικανούς.
Επομένως, ναι συμφωνώ να ανοίξει το θέμα, ανεξάρτητα από την λύση του Κυπριακού! Ποίος, όμως, μπορεί στην Κύπρο να το καταφέρει αυτό, ποίος θα πάρει αυτή τη πολιτική απόφαση και να το καταφέρει; Ακυρώνοντας το μνημόνιο Χριστόφια/Μπράουν;
*Ερευνήτρια/συγγραφέας – Λονδίνο
της Φανούλας Αργυρού*
Σε κύριο άρθρο της η εφημερίδα «Φιλελεύθερος» 27.12.2010 με τίτλο «Η απάντησή μας στους Βρετανούς», αναφέρεται στην τελευταία δήλωση του βρετανικού ΄Υπ. Άμυνας η οποία «ήταν εν πολλοίς επιβεβαίωση μιας πληροφορίας (της ηλεκτρονικής έκδοσης της Daily Telegraph): «Η πρόσφατη επανεξέταση των δραστηριοτήτων  του περιελάμβανε και τις Βάσεις στην Κύπρο με τελική απόφαση αυτές να μην εγκαταλειφθούν».
Ο Φιλελεύθερος τονίζει ότι είναι θέση της εφημερίδας όπως το θέμα των Βάσεων πρέπει να ανοίξει γιατί,  «Σε μια περίοδο κατά την οποία οι βρετανικές μεθοδεύσεις σε βάρος της Κύπρου βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των παρασκηνιακών διεργασιών, το Λονδίνο αποφασίζει να διατηρήσει τις Βάσεις. Είναι γνωστές οι μεθοδεύσεις στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, όπως κι αυτές στο ευρωπαικό πεδίο… οι τρικλοποδίες, που δεχθήκαμε, ήταν κυρίως από βρετανικής πλευράς κι αυτό δεν μπορεί να αμφισβητηθεί από κανένα..» τονίζει το κύριο άρθρο του «Φ» και κλείνει επισημαίνοντας ότι «Δεν μπορεί η Κύπρος να δέχεται όλα αυτά τα κτυπήματα και να μην αντιδρά. Και το μόνο όπλο που έχουμε είναι οι Βάσεις… ΄Ηλθε η ώρα να τεθεί θέμα Βάσεων και θα πρέπει να υπάρξει επί τούτου πολιτική απόφαση».
Θα πρέπει να επισημανθεί όμως και τούτο. Η απάντηση που δόθηκε από το Υπ. Άμυνας της Βρετανίας δεν δόθηκε για πρώτη φορά αλλά επαναλαμβάνεται συχνά εδώ και δεκαετίες. Η πραγματικότητα όμως είναι διαφορετική.
΄Οσο παράδοξο και να ακούγεται η Βρετανία πρώτη επιδιώκει εδώ και χρόνια να ξεφορτωθεί τις βάσεις της στην Κύπρο. Αυτό ξεκίνησε λίγα μόνο χρόνια μετά την Ανεξαρτησία, αλλά, δεν μπορεί να το κάνει λόγω της δέσμευσης που έδωσε το 1960. Είναι υποχρεωμένη να επιστρέφει τα εδάφη αυτά όταν δεν τα χρειάζεται πλέον στην Κυπριακή Δημοκρατία. Αυτό είναι, λοιπόν, που δεν ΘΕΛΕΙ να κάνει, γιατί υποσχέθηκαν διαχρονικά στους Τούρκους την Δεκέλεια. Επιπλέον το 1974 η Τουρκία τους είπε ότι ούτε το Ακρωτήρι δεν θα δέχεται να πάει σε ελληνικά χέρια!
Το 1974 η Βρετανία, για οικονομικούς λόγους,  είχε αποφασίσει τελεσίδικα πλέον να εγκαταλείψει τις βάσεις στην Κύπρο (κάνοντας άλλες διευθετήσεις) και ένας από τους λόγους που επιδίωκε τα γεγονότα (πραξικοπήματος/εισβολής) ήταν για να ΑΛΛΑΞΕΙ το νομικό καθεστώς της Κυπριακής Δημοκρατίας (διαλύοντάς την) οπόταν μαζί θα ακυρώνονταν και οι συμβάσεις του 1960 που περιλαμβάνουν και το καθεστώς των βρετανικών «κυρίαρχων» βάσεων. Και έτσι η Βρετανία στα πλαίσια του νέου καθεστώτος, στόχευε να διαπραγματευόταν κάποιες άλλες διευθετήσεις, όχι «κυρίαρχες» που θα της εξασφάλιζαν την όποια στρατιωτική ή άλλη εξυπηρέτηση θα συνέχιζε να χρειάζεται στην Κύπρο (με πολύ μικρότερη έκταση γης).  Εκείνος όμως που τους έπεισε να μην προχωρήσουν στην εγκατάλειψη των βάσεων τους ήταν ο Δρ. Χένρι Κίσιγκερ γιατί η Αμερική είχε ήδη έλθει σε συμφωνία μαζί με το Λονδίνο το 1974 για χρησιμοποίηση της βάσεως Ακρωτηρίου για τις πτήσεις των κατασκοπευτικών αμερικανικών αεροπλάνων U2 για παρακολουθήσεις στις περιοχές Ισραήλ/Παλαιστινιών… (Εξού και το θανατηφόρο δυστύχημα ενός τέτοιου αεροπλάνου στο αεροδρόμιο της βάσεως Ακρωτηρίου τον Δεκέμβριο του 1977όταν συνετρίβη κατά την απογείωσή του σκοτώνοντας τον πιλότο του καθώς και άλλους τραυματίζοντας και αρκετούς μαζί και δικούς μας).
Αφού απέτυχε όμως η διάλυση της Κ.Δ το 1974 έκτοτε επιμένουν σε μια λύση του Κυπριακού που ουσιαστικά αφενός εξυπηρετεί τα τουρκικά συμφέροντα και σχέδια και αφετέρου θα εξυπηρετήσει την ίδια την Βρετανία στο να ξεφορτωθεί το βάσανο των «κυρίαρχων» βάσεων της στην Κύπρο γι΄αυτό και όλες αυτές οι λύσεις προυποθέτουν την διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, την παρθενογένεση οπόταν και θα έλθει αναγκαστικά στο τραπέζι και το θέμα βάσεων.
Εξάλλου αν είναι τόσης μεγάλης …στρατηγικής σημασίας γιατί ήσαν διατεθειμένοι να μας παραχωρήσουν κάποιες (ακαθόριστες βέβαια) εκτάσεις αν δεχόμασταν το Σχέδιο τους (Ανάν); Και γιατί διατηρούν την βάση Δεκέλειας η οποία στην κυριολεξία τους είναι άχρηστη εδώ και χρόνια; Ούτε βέβαια τυχαία ήταν η επιλεχθείσα τοποθεσία των δύο βάσεών τους το 1959… Οι Βρετανοί έχουν ήδη έτοιμα διάφορα σχέδια α) σε περίπτωση που επιτευχθεί πολιτική λύση στο Κυπριακό με διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας άρα διαπραγματεύονται και τις βάσεις και προτείνουν μικρότερη περιοχή για την εξίσου ικανοποιητική εξυπηρέτηση των στρατηγικών τους αναγκών (ίσως και με καλύτερες συνθήκες) και
β) σε περίπτωση μη επίτευξης σύντομα λύσης του Κυπριακού. Και εδώ ακριβώς εμπίπτει και το περιβόητο μνημόνιο Χριστόφια/Γκόρτον Μπράουν το οποίο στόχευε στο να εξασφαλίσει μια εγγύηση στους Βρετανούςαπό τον ίδιο τον «αντι-ιμπεριαλιστή» Χριστόφια. ΄Οτι δηλαδή και ενόσω δεν υπάρχει λύση στο Κυπριακό να μην φοβούνται οι Βρετανοί ότι θα έχουν τους Ελληνοκύπριους στο κεφάλι τους να τους ανοίγουν μέτωπα εντός της Ευρωπαικής ΄Ενωσης για να τις εγκαταλείψουν καταγγέλλοντας τους ότι διατηρούν παράνομα βάσεις στο έδαφος μιας άλλης χώρας μέλους της Ε.Ε. κτλ κτλ. Κάτι που ετοιμαζόταν ο μ. Τάσσος Παπαδόπουλος να τους ανοίξει και είχε ήδη ζητήσει και εξασφαλίσει γνωματεύσεις εμπειρογνωμόνων για την νομιμότητα των βρετανικών βάσεων αλλά δεν πρόλαβε και πέθανε… Φαίνεται όμως κάποιοι άλλοι  ανέλαβαν να συνεχίσουν ό,τι άφησε εκκρεμή ο μ. Τ. Παπαδόπουλος πράγμα που ανησυχούσε τους Βρετανούς, γι΄αυτό και έτρεξαν καλυφθούν (όσο αντέχει αυτή η κατάσταση) με το περιβόητο μνημόνιο Μπράουν/Χριστόφια…
΄Άγιος Νικόλαος
΄Ολες οι εγκαταστάσεις των στις βρετανικές βάσεις, μπορούν και υπάρχουν μελέτες για τέτοια ενδεχόμενα,  να εξυπηρετηθούν με κάποια μικρότερη βάση κάπου αλλού στο νησί.  Η μόνη δυσκολία που θα αντιμετωπίσουν σε τέτοια περίπτωση είναι η μετακίνηση η όχι του κατασκοπευτικού σταθμού του Αγίου Νικολάου, ο οποίος είναι όντως ο πιο μεγάλος και περίπλοκος σταθμός που έχουν εκτός Βρετανίας και ο οποίος μεταδίδει σημαντικότατες πληροφορίες στις μυστικές των υπηρεσίες. Τις οποίες αφού περάσουν από ξεσκόνισμα και ραφινάρισμα στο αρχηγείο τους στην Αγγλία, τις μοιράζονται βάση συμφωνίας και με τους Αμερικανούς.
Επομένως, ναι συμφωνώ να ανοίξει το θέμα, ανεξάρτητα από την λύση του Κυπριακού! Ποίος, όμως, μπορεί στην Κύπρο να το καταφέρει αυτό, ποίος θα πάρει αυτή τη πολιτική απόφαση και να το καταφέρει; Ακυρώνοντας το μνημόνιο Χριστόφια/Μπράουν;
*Ερευνήτρια/συγγραφέας – Λονδίνο

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...