Παρασκευή, 28 Ιανουαρίου 2011

Έτοιμο σχέδιο απομάκρυνσης Ελλήνων από την Αίγυπτο


Η έκρυθμη κατάσταση που επικρατεί στην Αίγυπτο και κυρίως το γεγονός ότι ακόμη δεν υπάρχουν ενδείξεις εκτόνωσης,έχει θέσει σε ετοιμότητα την Αθήνα, η οποία παρακολουθεί από πολύ κοντά τις εξελίξεις. Το ενδιαφέρον είναι απολύτως λογικό αφού στην Αίγυπτο,υπάρχει σημαντική ελληνική κοινότητα. Όπως συμβαίνει σε τέτοιες περιπτώσεις το σχέδιο "Ηλιαχτίδα" το οποίο προβλέπει την ασφαλή μεταφορά Ελλήνων από ταραγμένες περιοχές του πλανήτη είναι έτοιμο να τεθεί σε εφαρμογή,αν κριθεί απαραίτητο. Κάτι τέτοιο είχε γίνει και στη περίπτωση των ταραχών στη Τυνησία,όπου βέβαια ο αριθμός των Ελλήνων ,ήταν πολύ μικρότερος απ΄ αυτών της Αιγύπτου.


Πηγές του ΓΕΕΘΑ ,αναφέρουν ότι "δεν έχουμε καμμία συγκεκριμένη ένδειξη,αλλά έτσι κι αλλιώς εμείς πάντα είμαστε έτοιμοι -αν χρειαστεί- να ενεργοποιήσουμε τέτοια σχέδια άμεσα". 
Για την ενεργοποίηση του σχεδίου εκκένωσης,αποφασίζει το υπουργείο Εξωτερικών και την επιχείρηση αναλαμβάνει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας με τα μέσα που διαθέτουν οι Ένοπλες Δυνάμεις. 
Το ζήτημα της Αιγύπτου συζητήθηκε εκτενώς στη συνάντηση που είχε χθες το πρωί ο υπουργός Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος με τον αμερικανό πρεσβευτή στην Αθήνα Ν.Σμίθ. Η ανησυχία των αμερικανών για την Αίγυπτο, είναι μεγάλη και δεν έχει προκύψει τις τελευταίες ημέρες ,αλλά έχει γίνει γνωστή στην Αθήνα εδώ και πολλούς μήνες ...από σπόντα. Η αμερικανική εταιρεία κατασκευής πυρομαχικών ΑΤΚ έχει δείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να μεταφέρει το εργοστάσιο που έχει στην Αίγυπτο, στην Ελλάδα και συγκεκριμένα να χρησιμοποιήσει εργοστάσιο των ΕΑΣ. Οι αμερικανοί είχαν δικαιολογήσει το ενδιαφέρον τους γι΄ αυτή τη μεταφορά,λέγοντας ότι θέλουν "να είναι πιο ασφαλείς".

onalert

Δεν υπάρχουν σχόλια: