Συμβολή των Ενόπλων Δυνάμεων στην πρόληψη και την κατάσβεση των πυρκαγιών


Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Πτέραρχος Ιωάννης Γιάγκος διέταξε στις 24 Αυγούστου την εφαρμογή του Σχεδίου «ΔΕΥΚΑΛΙΩΝ» για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών που πλήττουν περιοχές του Νομού Έβρου, στο πλαίσιο του οποίου διατέθηκαν από τις Ένοπλες Δυνάμεις προσωπικό και μέσα. Το Γενικό Επιτελείο Στρατού έχει διαθέσει προσωπικό με ειδικό εξοπλισμό της 71 Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας, της 32 Ταξιαρχίας Πεζοναυτών, της 1ης Ταξιαρχίας Καταδρομών-Αλεξιπτωτιστών καθώς και 285 Στελέχη της XII Μηχανοκίνητης Μεραρχίας Πεζικού. 


Από πλευράς μέσων έχουν διατεθεί 3 ελικόπτερα CH-47D Chinook της 1ης Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού, μεγάλος αριθμός ειδικών οχημάτων (πυροσβεστικά, βυτιοφόρα, μηχανήματα μηχανικού) και οχήματα γενικής χρήσης. Από το πρωί της Παρασκευής 29 Αυγούστου 2011 και για όσο χρονικό διάστημα απαιτείται, συμβάλλοντας στην πρόληψη των πυρκαγιών και λόγω του αυξημένου κινδύνου εξαιτίας των καιρικών συνθηκών που επικρατούν σε μεγάλο μέρος της ελληνικής επικράτειας, ο Ελληνικός Στρατός εκπέμπει εποχούμενα περίπολα (67 στην ηπειρωτική και 50 στην νησιωτική Ελλάδα). Τα περίπολα επανδρώνονται από προσωπικό των Ειδικών Δυνάμεων, με κατάλληλη εκπαίδευση και έχουν ως αποστολή την έγκαιρη ειδοποίηση αλλά και την αποτροπή πιθανών εμπρησμών, με την έντονη παρουσία τους στις δασικές περιοχές. Το προσωπικό βρίσκεται σε άμεση επικοινωνία με προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος.
Από πλευράς Γενικού Επιτελέιου Αεροπορία, διατέθηκαν 8 πυροσβεστικά αεροσκάφη CL-415, 9 CL-215GR και 12 PZL-18, τα οποία έχουν πραγματοποιήσει 318 ώρες πτήσεων. Στο πλαίσιο έγκαιρης προειδοποίησης σε περιοχές υψηλού κινδύνου εκδήλωσης πυρκαγιάς εκτελούνται από 25 Αυγούστου έξοδοι Α/Φ των τριών Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων.
strategyreport

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις