Δευτέρα, 26 Σεπτεμβρίου 2011

Ανεβαίνει η ένταση στο «Οικόπεδο 12»


Πορεία προς το «Οικόπεδο 12» της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης φέρεται να έχει πάρει το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Πίρι Ρέις. Σήμερα το πρωί, το σκάφος βρισκόταν νοτιοδυτικά της Πάφου και σε απόσταση 30 ναυτικών μιλίων από τις ακτές της Τίμης. Από την πορεία που έχει χαράξει φαίνεται πως έχει κατεύθυνση προς το «οικόπεδο 12» της κυπριακής ΑΟΖ. Σε περίπτωση που συνεχίσει έτσι, το τουρκικό σκάφος θα διέλθει σε απόσταση πέντε ναυτικών μιλίων από την πλατφόρμα νωρίς το βράδυ.

Σύμφωνα με την κυπριακή εφημερίδα Φιλελεύθερος, από χθες τα μεσάνυκτα, ενώ κατευθυνόταν προς τον κόλπο της Μερσίνας -όπου ήταν και ο «επίσημος» προορισμός του σύμφωνα με τις προβλεπόμενες ναυτικές καταχωρήσεις- πήρε νότια πορεία ακολουθώντας την κυπριακή ακτογραμμή.
Διατηρώντας την απόσταση των 30 ναυτικών μιλιών, πέρασε από το ύψος του Ακρωτηρίου Ακάμα, της Κισσόνεργας, της Πέγειας και της Πάφου και εισήλθε εντός των καταχωρημένων «οικοπέδων» της Δημοκρατίας.
Σήμερα, συνεχίζει από το ύψος της Τίμης με νοτιοανατολική κατεύθυνση κινούμενο με ταχύτητα 8 - 8,5 ναυτικών μιλίων. Η ταχύτητα αυτή δείχνει ότι δεν διεξάγει έρευνες.
Προς το παρόν, βρίσκεται διαρκώς σε διεθνή ύδατα και η πλεύση του φαίνεται να καλύπτεται από τους κανόνες «αβλαβούς πλεύσης».

ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: