Τρίτη, 25 Ιανουαρίου 2011

Η ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΑΘΗΝΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΩΝ GREEKLISH

Η ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΑΘΗΝΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΩΝ GREEKLISH
http://www.schizas.com/site3/index.php?option=com_content&view=article&id=42346:2011-01-21-100000&catid=22:ellinides-fones&Itemid=200

Τουρκική απόβαση σε τρία νησιά του Αιγαίου - Στο φως απόρρητη έκθεση του Πολεμικού Ναυτικού της Τουρκίας

Έκθεση του Πολεμικού Ναυτικού της Τουρκίας αποκαλύπτει σχέδιο για τουρκική απόβαση σε συγκεκριμένα ελληνικά νησιά στο Αιγαίο, συγκεκριμένα τις Οινούσσες, τους Φούρνους και τη Λέρο, σχέδιο που εκπονήθηκε στο πλαίσιο της παραστρατιωτικής επιχείρησης «Βαριοπούλα», που προετοιμάστηκε την περίοδο 2002 – 2003, με στόχο την αποδυνάμωση και την τελική πτώση της Κυβέρνησης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Το σχέδιο για την τουρκική απόβαση, που εκπονήθηκε στο πλαίσιο της επιχείρησης με το κωδικό όνομα «Suga», που ήταν το ναυτικό τμήμα της «Βαριοπούλας», αποκαλύπτει σε δημοσίευμά της η τουρκική φιλοκυβερνητική εφημερίδα «Γενί Σαφάκ».

Και αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η «Βαριοπούλα» συνδέεται, σε δημοσιεύματα στον τουρκικό Τύπο, με την πρόκληση κρίσης με την Ελλάδα, με θερμά επεισόδια στον εναέριο χώρο και τα ύδατα του Αιγαίου.
Η εφημερίδα γράφει ότι τα έγγραφα που βρέθηκαν στο επιτελείο του Στόλου στο Γκιόλτζουκ, έδειξαν πως οι στασιαστές των ενόπλων δυνάμεων της Τουρκίας, που ετοίμασαν την επιχείρηση «Βαριοπούλα», σχεδίαζαν τουρκική απόβαση στις Οινούσσες, τους Φούρνους και τη Λέρο. Και αυτό μετά από διαταγή του τότε διοικητή του τουρκικού στόλου ναύαρχου Οζντέν Ορνέκ, για πρόκληση κρίσης γύρω από τις βραχονησίδες στο Αιγαίο τις οποίες η Τουρκία, όπως και τα αποκαλυφθέντα έγγραφα, αποκαλούν «νησιά, νησίδες και βραχονησίδες η κυριότητα των οποίων δεν έχει μεταβιβαστεί με συμφωνίες στην Ελλάδα».
Στην εν λόγω διαταγή ζητείτο να συσταθούν αρμόδιες επιτροπές μέχρι τις 3 Μαρτίου 2003, ημέρα κατά την οποία θα γινόταν συζήτηση επί της επιχείρησης «Βαριοπούλα». Σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα «Γενί Σαφάκ», στη συνεδρίαση που έγινε το Δεκέμβριο του 2002 σχετικά με το σχέδιο «Suga», προτάθηκε να αξιοποιηθούν οι προστριβές που προκύπτουν ορισμένες φορές μεταξύ τουρκικών και ελληνικών αλιευτικών, γύρω από το νησί «Ζουράφα».
Στο ίδιο δημοσίευμα αναφέρεται ότι «σκοπός ήταν η πραγματοποίηση εκτεταμένης επιχείρησης με στόχο τη Λέρο, με τη συμμετοχή ναυτικών και αεροπορικών δυνάμεων. Έτσι, θα διασφαλιζόταν η αντίδραση της Ελλάδας και το ξέσπασμα της κρίσης» προστίθεται στα αποκαλυφθέντα έγγραφα.
Έκθεση που γράφτηκε μετά την εν λόγω συνεδρίαση, το Δεκέμβριο του 2002, και φέρει την υπογραφή του αρχιπλοίαρχου Ντενίζ Τζόρα, αναφέρεται η εκτίμηση πως «η ετοιμασία εκτεταμένης επιχείρησης εναντίον της Λέρου, θα προκαλέσει αλλαγή στην κατάσταση επιφυλακής της Ελλάδας».
Σε άλλη έκθεση των επιτροπών που συστάθηκαν στο πλαίσιο του σχεδίου «Suga», αναφέρονται και τα ονόματα των νησιών όπου θα γινόταν απόβαση. Γίνεται λόγος για τις Οινούσσες, με το σκεπτικό ότι «ελέγχουν από το βορρά το δίαυλο του Τσεσμέ και από ανατολικά τη Χίο και ως εκ τούτου θα προσφέρουν σημαντικό πλεονέκτημα απέναντι στην Ελλάδα».
Σε άλλο σημείωμα, που φέρει την υπογραφή του αντιπλοίαρχου Ερντίν Ινάλ και συντάχθηκε τον Ιανουάριο του 2003, αναφέρεται ότι στη μονάδα που θα δημιουργηθεί για την επιχείρηση στα νησιά θα πάρει μέρος και μία ομάδα αμφίβιων καταδρομών. Τέλος στην έκθεση για τη σχετική με το σχέδιο «Suga» συνεδρίαση που έγινε τον Ιανουάριο του 2003, αναφέρεται ότι οι εξελίξεις σχετικά με την κρίση, όμοια με αυτήν στα Ίμια, που θα ξεσπάσει, θα διοχετευτούν στα μέσα.

ikypros

Με ένα ευγενικό σημείωμα, ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ και βουλευτής του ΛΑ.Ο.Σ. Ιωάννης Κοραντής, ζητά τη δημοσιοποίηση απάντησής του, μετά την άρνηση της εφημερίδας «Το ΒΗΜΑ» που είχε δημοσιεύσει το επίμαχο άρθρο! Παραθέτουμε το σημείωμα του Ιωάννη Κοραντή, για να ακολουθήσει η επιστολή στην εφημερίδα:
Αγαπητοί φίλοι,
Στο ΒΗΜΑ της ΚΥΡΙΑΚΗΣ (16/1/2011) δημοσιεύθηκε άρθρο με τίτλο «Τα παραμάγαζα κυριαρχούσαν στην ΕΥΠ », που περιείχε και πέντε «αναπάντητα ερωτήματα για τη διάλυση» της Υπηρεσίας αυτής. Επειδή στο πρώτο εξ αυτών γινόταν ονομαστική αναφορά στο πρόσωπό μου, έκρινα σκόπιμο να στείλω σχετική επιστολή με τις παρατηρήσεις/σχόλιά μου στον Διευθυντή της εφημερίδας κ. Παντελή Καψή, ζητώντας του να την δημοσιεύσει στο επόμενο φύλλο της, δηλαδή αυτό της 23/1/2011. Εν τούτοις, δεν δόθηκε καμία συνέχεια. Παρακαλώ θερμά για την ανάρτηση της συνημμένης επιστολής μου.
Με φιλικούς χαιρετισμούς
Ιωάννης Κοραντής
Βουλευτής Επικρατείας ΛΑ.Ο.Σ.
Ακολουθεί η επιστολή του πρώην διοικητή της ΕΥΠ:
Κύριο Παντελή Καψή
Δ/ντή, ΤΟ ΒΗΜΑ της Κυριακής
tovima@dolnet.gr Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.

Αθήνα, 17 Ιανουαρίου 2011
Κύριε Διευθυντά,
Στο άρθρο με τίτλο « Τα παραμάγαζα κυριαρχούσαν στην ΕΥΠ», που δημοσιεύθηκε στο ΒΗΜΑ της Κυριακής(16/1/2011), διατυπώνονται 5 αναπάντητα ερωτήματα «για την διάλυση της ΕΥΠ », όπως την παρέλαβε η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, κατά την κρίση βεβαίως του συντάκτη του.
Επειδή γίνεται άμεση αναφορά στο όνομά μου, θα ήθελα να καταθέσω τις επιβεβλημένες από πλευράς μου απαντήσεις και σχόλια:
• Δεν γνωρίζω τους λόγους αντικαταστάσεώς μου στην Διοίκηση της ΕΥΠ. Γνωρίζω όμως, ότι παρέδωσα στις 14/7/2009 μία Υπηρεσία ευνομούμενη, με αξιοκρατία- διότι ουδέποτε εφήρμοσα κομματικά κριτήρια στις επιλογές στελεχών -, η οποία βρισκόταν σε καθημερινή και αποτελεσματική συλλειτουργία με τους αρμόδιους Κρατικούς Φορείς και Αρχές, και είχε υψηλό επίπεδο αποδοτικών συνεργασιών με δεκάδες ξένες Υπηρεσίες Πληροφοριών. Παραπέμπω σε δημοσίευμα του ΒΗΜΑτος της ίδιας ημέρας και παράλληλα παρακαλώ να ανατρέξετε στο αρχείο της εφημερίδας σας για τις επιτυχίες και τον βαθμό αποτελεσματικότητας της ΕΥΠ την εποχή εκείνη.

• Ουδέποτε επί των ημερών μου υπήρξε άρνηση της ΕΥΠ να συνεργασθεί με την Αντιτρομοκρατική. Το αντίθετο μάλιστα, η επικοινωνία και συνεργασία ήταν καθημερινή, το δε 2009 ο Διευθυντής της ΔΑΕΕΒ ερχόταν ο ίδιος, τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα στα γραφεία μας.
• Κάποτε θα πρέπει να σταματήσει το παραμύθι με τις δήθεν συλλήψεις και απαγωγές των Πακιστανών, με τις οποίες η ΕΥΠ ουδεμία σχέση είχε, διότι πολύ απλά, οι όποιες έρευνες και συλλήψεις διεξήγοντο με κάθε νομιμότητα από την ΕΛ.ΑΣ, όπως είχε επισήμως δηλωθεί και αποδειχθεί τότε. Σημειώνω εδώ ότι η Δικαιοσύνη έχει αποφανθεί με τελεσίδικο και αμετάκλητο βούλευμα 517/2010 του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών για το ανυπόστατο των κατηγοριών, που είχαν απαγγελθεί εναντίον στελεχών της ΕΥΠ.
• Ως προς τις υποτιθέμενες παρακολουθήσεις ιδιωτών, προφανώς συγχέεται η προ εικοσαετίας ΚΥΠ με την ΕΥΠ του Παύλου Αποστολίδη και του Ιωάννη Κοραντή. Άλλο ΚΥΠ, άλλο ΕΥΠ. Η βιασύνη να υιοθετηθούν σήμερα καταγγελίες, ως να ήσαν υπαρκτά γεγονότα, οδηγεί σε τραγικοκωμικές καταστάσεις, όπως η πελώρια γκάφα της ανεξέλεγκτης και μη διασταυρωμένης δημοσίευσης στις 16/1/2011 της «πληροφορίας» περί του ρόλου της συλληφθείσας γερμανίδας, δήθεν τρομοκράτισσας. Σε κάθε περίπτωση, όσοι έχουν έστω και ελάχιστη πραγματική γνώση του πώς λειτουργούσε η ΕΥΠ επί των ημερών μου, θα γνωρίζουν ότι η επιχειρησιακή της δράση υπέκειτο σε αυστηρότατους κανόνες και ελέγχους, οι δε συνακροάσεις τηλεφωνικών συνδιαλέξεων διεξήγοντο μόνον κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας. Σε κάθε περίπτωση, είναι εύκολο, προσωρινά ανέξοδο και οπωσδήποτε επικίνδυνο να εκτοξεύεται λάσπη εναντίον των υπηρετούντων στην ΕΥΠ, όταν είναι γνωστό ότι αυτοί δεν έχουν την δυνατότητα αντίστοιχης δημόσιας αντίδρασης.
• Ουδέποτε η Διοίκηση της ΕΥΠ, επί των ημερών μου, παρενέβη στις νόμιμες συνδικαλιστικές διαδικασίες και πρακτικές του προσωπικού της. Ακόμη και αν το μπορούσα, ούτε το ήθελα , αλλά ούτε και χρειάσθηκε. Επί δεκαετίες οι συνδικαλιστές διεξήγαγαν το ετήσιο συνέδριό τους εκτός Αθηνών, διότι Ελλάδα δεν είναι μόνον η Αθήνα. Χαρακτηριστικά, ο ίδιος ο κ. Χρυσοχοΐδης, ως Υπουργός Δημοσίας Τάξεως το 2003, είχε προτείνει όπως οι συνδικαλιστές πραγματοποιήσουν το ετήσιο συνέδριό τους τον Φεβρουάριο του ιδίου έτους σε ξενοδοχείο του Αγ. Νικολάου Νάουσας, δηλαδή στην ιδιαίτερη εκλογική του περιφέρεια, πράγμα που και έγινε. Σημειώνω ότι, εξ όσων γνωρίζω, το καταστατικό της ΠΟΣΕΥΠ δεν αναφέρει πουθενά ότι οι συναθροίσεις του προσωπικού – υπό την έννοια των συνδικαλιστικών συνεδρίων – πρέπει να γίνονται υποχρεωτικά εντός της Υπηρεσίας, τόσο μάλλον που δεν υπάρχει κατάλληλος χώρος στην Κατεχάκη. Θα μπορούσα επίσης, για όσους το έχουν λησμονήσει, να υπενθυμίσω ότι την συνεστίαση του 2007 τίμησαν με την παρουσία τους, μεταξύ άλλων, οι Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ κ.κ. Μ. Καρχιμάκης και Α. Τσούρας, ο δε τελευταίος ως εκπρόσωπος του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ.
Τέλος θα ήθελα να διατυπώσω κι εγώ με τη σειρά μου ένα ερώτημα : Πώς συμπέρανε ο κ. Χιώτης ότι «έλαβα τελικώς αποστάσεις» από τις καταστάσεις στην ΕΥΠ που παρέλαβε το ΠΑΣΟΚ;
Ευελπιστώ ότι θα θελήσετε να δημοσιεύσετε αυτούσια την επιστολή μου αυτή στο επόμενο φύλλο της έγκριτης εφημερίδας σας, προς ενημέρωση των αναγνωστών σας.


Φιλικά
Ιωάννης Κοραντής

defencepoint

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος προς κυβέρνηση: "Υπάρχει το πετραχήλι αλλά υπάρχει και το καριοφίλι"!

Με "ολική ρήξη" προειδοποιεί την κυβέρνηση ο ηγέτης της Ελληνικής Εκκλησίας, Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, ο οποίος μέχρι τώρα τηρούσε σαφώς φιλική προς αυτήν, στάση. Σε μία από τις σπάνιες συνεντεύξεις του ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμος, μιλάει στον Μάκη Τριανταφυλλόπουλο για τη σχέση της εκκλησίας με το κράτος, την οικονομική κρίση, την μεταναστευτική πολιτική αλλά και για την εκκλησιαστική περιουσία. Ο Ιερώνυμος «αιφνιδιάζει» με τον τρόπο που στέλνει το μήνυμά του στη κυβέρνηση για τις σχέσεις κράτους-εκκλησίας και τις προσθέσεις του έναντι της κυβερνητικής πολιτικής.

Η φράση «υπάρχει το πετραχήλι αλλά υπάρχει και το καριοφίλι» είναι ενδεικτική του ύφους της συνέντευξης και τον λεγομένων του Αρχιεπισκόπου που απευθύνεται στην κυβέρνηση για τις σχέσεις της με την εκκλησία.
Μεγάλο μέρος της συνέντευξης καταλαμβάνει το θέμα της εκκλησιαστικής περιουσίας για το οποίο ο κ.Ιερώνυμος περιγράφει με γλαφυρό τρόπο πώς η εκκλησία βοήθησε στο παρελθόν την ελληνική οικονομία και ποτέ δεν έμαθε κανείς που πήγαν τα χρήματα που δόθηκαν από όλες τις μητροπόλεις της χώρας, «όταν ζητήσαμε να μάθουμε τι έγιναν οι δωρεές, μας απάντησαν ότι κάηκαν τα αρχεία του υπουργείου οικονομικών» λέει χαρακτηριστικά και ξεκαθαρίζει ότι η πολυσυζητημένη εκκλησιαστική περιουσία είναι πολύ μικρότερη από τα μεγέθη που κατά καιρούς έχουν περιγραφεί.
Όσον αφορά στον διαχωρισμό του κράτους με την εκκλησία η δήλωση του Αρχιεπισκόπου είναι σαφής «Αν δεν μας θέλουν να μας το πουν αλλά να επιστρέψουν την περιουσία μας» και τονίζει ότι σε καμία από τις συναντήσεις που είχε με τον Πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου δεν τέθηκε τέτοιο ζήτημα προς συζήτηση.
Ο Αρχιεπίσκοπος μιλάει για την οικονομική κρίση αναφερόμενος στις ευθύνες αυτών που ψηφίζουν και εκείνων που εκλέγονται αλλά και για την στάση «σιωπής» που έχει τηρήσει από την εκλογή του έως σήμερα και τονίζει ότι η στάση του έναντι των αποφάσεων της κυβέρνησης μπορεί να αλλάξει αν του δοθεί το "πράσινο φως" από την Ιερά Σύνοδο στην οπόία το κλίμα είναι σαφώς πολεμικό κατά της κυβέρνησης.

defencenet
Bookmark and Share

ΠΡΩΤΟΣ ΕΧΘΡΟΣ ΜΑΣ ΟΙ ΑΓΓΛΟΙ
"Οτι υποφέραμε και υποφέρουμε μέχρι σήμερα, τούτο οφείλεται αποκλειστικά στους Αγγλους και κατά δεύτερο λόγο στους Τούρκους"

+ Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος

Μητροπολίτης Άνθιμος: «Δεν πιστεύω ποτέ στις καλές προθέσεις των Τούρκων»

Στο ζήτημα της Θράκης αναφέρθηκε σήμερα από άμβωνος ο Σεβ. Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος τονίζοντας, ότι γίνεται πόλεμος από Τούρκους που θέλουν να αλλάξουν την πληθυσμιακή σύνθεση στη περιοχή.
Ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης στην αρχή του κηρύγματος του, μεταξύ άλλων τόνισε ότι «οι Έλληνες που είναι στην Ελλάδα και οι Έλληνες που είναι στο εξωτερικό όλοι μαζί συναποτελούν το Έθνος των Ελλήνων, για τους Έλληνες κάποτε όπως είναι διατυπωμένο στο Ευαγγέλιο εχάρηκε ο Χριστός όταν πήγαν και τον βρήκαν. Οι Έλληνες είναι ένα ευλογημένο Έθνος από τον Θεό, γιατί σ΄ αυτή την γη οι μεγάλοι Απόστολοι μίλησαν και ίδρυσαν τις τοπικές εστίες της Εκκλησίας».
«Πολλοί πολεμούν σήμερα τον λόγο του Θεού και εχθρεύονται την Εκκλησία, αντιστρατεύονται στο έργο μας, τους πειράζει ο πονηρός διάβολος και προσπαθούν ότι μπορούν να χαλάσουν. Βέβαια ο λόγος του Χριστού ήταν σαφής «Ει εμέ εδίωξαν και υμάς διώξουσι…», πρόσθεσε ο κ. Άνθιμος.
Η προσευχή μας να είναι δυνατή
Ο Μητροπολίτης Άνθιμος προέτρεψε τους πιστούς να προσεύχονται δυνατά και με θέρμη στον Θεό, διότι όπως είπε «ζούμε σε μια δύσκολη όπως την αποκαλούν όλοι εποχή, την επικίνδυνη για την Εθνική μας υπόσταση. Για την εθνική μας ελευθερία, για το μέλλον μας.»
«Σας το λέω ειλικρινώς, όταν μιλώ τόσα χρόνια ο νους μου πάει πρώτα απ΄ όλα στα παιδιά μας που έρχονται! Σε εκείνους που είναι κάτω από τα είκοσι χρόνια, μέχρι τα βρέφη που τα φέρνουν οι γονείς και οι ανάδοχοι και τα κοινωνούν. Τι κόσμο θα τους παραδώσουμε;», αναρωτήθηκε ο Μητροπολίτης Άνθιμος.
Γιατί μιλάτε για τα εθνικά θέματα;
Εν συνεχεία ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης σχολίασε, για το ότι μερικοί τον ρωτούν γιατί μετά το κήρυγμα μιλάει για τα Εθνικά θέματα, ο Μητροπολίτης κ. Άνθιμος τόνισε: «Γιατί έτσι μιλούσα πάντα!»
Δεν πιστεύω τους Τούρκους
Μετά παρουσίασε στο εκκλησίασμα δύο βιβλία που είχε γράψει από το 1994 σχετικά με την Θράκη, τονίζοντας ότι «τώρα λένε πολλοί στην Θράκη, γι’ αυτό τα έγραφε τότε ο Δεσπότης αυτά, γιατί έβλεπε τι πρόκειται να γίνει».
Επίσης, ο Μητροπολίτης Άνθιμος τόνισε: «Είμαι ένας άνθρωπος που εδώ και 38 χρόνια, βλέπω όλα όσα γίνονται στο Θρακικό και Μακεδονικό χώρο. Δεν πιστεύω ποτέ στις καλές προθέσεις των Τούρκων. Ποτέ!».
«Γιατί από το 1453 και μέχρι το 2011 μέσα σε τόσες φάσεις σχέσεων και διαφορών, ουδέποτε μα ουδέποτε υπήρξε ευεργετικός ο λαός αυτός έναντι των Ελλήνων», πρόσθεσε ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης.
Ακόμη τόνισε χαρακτηριστικά: «Σήμερα ξέρετε τι λένε οι Τούρκοι; Δεν θα ησυχάσουμε εάν δεν φύγει από την Κωνσταντινούπολη και ο τελευταίος Έλληνας. Το άκουσα αυτό την τελευταία φορά το Νοέμβριο φέτος, που επισκέφθηκα την Κωνσταντινούπολη.»
«Δεν ξέρετε τι γίνεται τώρα; Πόλεμος γίνεται στην Θράκη εσωτερικώς, πόλεμος σκληρός και ύπουλος από το Προξενείο με τα 150 πρόσωπα για να μπορέσουν να ενισχύσουν τους Τούρκους μαζί και τους Πομάκους, και να αλλάξουν την αναλογία τους πληθυσμού», ανέφερε επίσης ο κ. Άνθιμος.
Ο Θεσσαλονίκης διαβάζει Romfea.gr
Ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης αναφέρθηκε και σε δημοσίευμα της Romfea.gr και συγκεκριμένα του Καθηγητή κ. Αγγελόπουλου, σχετικά με το σχέδιο της Τουρκίας στα Βαλκάνια, που αναφέρετε μέσα στο βιβλίο του Υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας κ. Νταβούντογλου.
Σε άλλο σημείο του κηρύγματος, ο κ. Άνθιμος υπογράμμισε: «Γιατί λοιπόν θέλετε να είμεθα τόσο υποχωρητικοί στους Τούρκους, που έρχονται απ΄ έξω εδώ και κάνουν την προπαγάνδα τους;».
Υπάρχει Δημοκρατία της Θράκης;
Κλείνοντας ο δυναμικός ιεράρχης τόνισε: «Στο διαδίκτυο υπάρχει ένα βίντεο όπου λέει ότι η Ελλάδα είναι: Τα νησιά, η Πελοπόννησος, η Θεσσαλία, η Ήπειρος, η Δυτική Μακεδονία, η Κεντρική Μακεδονία και η Δημοκρατία της Θράκης. Κύριοι Δημοσιογράφοι αν είμαι υπερβολικός βγείτε να το πείτε, εμείς τα έχουμε σε φωτογραφία».
«Ώστε υπάρχει Δημοκρατία της Θράκης; Αυτός ο λαός που εμείς τόσα χρόνια δουλέψαμε, και λέμε στα παιδιά μας ότι ο Έβρος, η Ξάνθη, η Κομοτηνή είναι της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού παράδεισος. Φάγανε όλη την Θράκη, δεν είναι άδικο να φάνε και αυτό το κομμάτι της Ξάνθης, της Κομοτηνής και του Έβρου; Γράφει εκεί στο διαδίκτυο Δημοκρατία της Θράκης, πρωτεύουσα Κομοτηνή».
www.romfea.gr

Μυρίζει πετρέλαιο η Κύπρος

Από τις δοκιμαστικές γεωτρήσεις που γίνονται αυτή την περίοδο στο κοίτασμα Λεβιάθαν του Ισραήλ αναβλύζει φυσικό αέριο και πετρέλαιο. Το κοίτασμα «Κύπρος Α» βρίσκεται μόλις 34 χιλιόμετρα δίπλα, με παρόμοια γεωλογική σύσταση και παρόμοια σεισμογραφικά αποτελέσματα. Μόνο οι πολύ απαισιόδοξοι δεν μπορούν να δουν αυτές τις ασφαλείς ενδείξεις ότι και το «Κύπρος Α» έχει φυσικό αέριο. Στο μεταξύ, οι έρευνες που έγιναν σε 20 χιλιάδες χιλιόμετρα διαδρομές στα 13 οικόπεδα που έχουν προβληθεί προς τα έξω, έδωσαν ισχυρές ενδείξεις για κοιτάσματα υδρογονανθράκων σε τέσσερις περιοχές· εντός των οικοπέδων 12, 3, 1 και 4, καθώς και σε ζώνη που δεν έχει οριοθετηθεί ακόμη και γειτνιάζει με την τουρκική ΑΟΖ.

Αν όλα κυλήσουν σύμφωνα με τους σχεδιασμούς και υπάρξει πολιτική απόφαση θα έχουμε το δικό μας φυσικό αέριο το 2015. Τόσος είναι ο χρόνος που απαιτείται, ώστε να συμπληρωθούν οι έρευνες που αφορούν στον περιμετρικό προσδιορισμό του κοιτάσματος, τη χημική του σύσταση και τον τρόπο ανόρυξής του. Ένα ζήτημα που εξακολουθεί να υπάρχει, είναι πώς αυτός ο ενεργειακός πλούτος μεταφέρεται στο Βασιλικό ή σε προορισμούς του εξωτερικού προς πώληση. Η συνεργασία με το Ισραήλ πάνω σε αυτό το θέμα, θα λύσει όλα τα προβλήματα.
Τα κοιτάσματα των Dalit, Tamar, Leviathan θα αποδίδουν πολύ σύντομα φυσικό αέριο και όπως μεταφέρεται το αέριο αυτό στο Ισραήλ θα μπορούσε να μεταφερθεί και το δικό μας. Ακολούθως, υπάρχει ο διεθνής αγωγός που περνά μέσω Τουρκίας για να πάει το φυσικό αέριο στην Ευρώπη, βοηθώντας την να απεξαρτηθεί από την απόλυτη ρωσική επιρροή. Σε περίπτωση που το σενάριο με την Τουρκία δεν προχωρήσει, υπάρχει και η λύση· το φυσικό μας αέριο να έρχεται στο Βασιλικό με αγωγό, και με πλοία να πηγαίνει στα λιμάνια της αποστολής του στην Ευρώπη.
Όλα αυτά θα συζητηθούν με το Ισραήλ άμεσα και οι αρμόδιοι προσδοκούν σε λύσεις. Γι' αυτό δεν επιδεικνύεται βιασύνη για τη δεύτερη φάση αδειοδότησης, αφού αναμένουν τη συγκρότηση των υποδομών…
Άλλωστε, εξήγησε ο Σόλων Κασίνης, αμέσως μετά την επιβεβαίωση με γεωτρήσεις των κοιτασμάτων στο «Κύπρος Α», το ενδιαφέρον των μεγάλων πετρελαϊκών κολοσσών θα απογειωθεί. Με αυτή την εξέλιξη, εξηγεί ο Διευθυντής Ενέργειας, όλα τα έξοδα που προγραμματίζει η ΔΕΦΑ και η ΑΗΚ για τερματικό αποϋγροποίησης στο Βασιλικό φαίνονται περιττά. «Θα πετάξουν 500 εκατομμύρια ευρώ, ενώ το δικό μας φυσικό αέριο θα μπορεί να έρθει ακόμη και πριν καταφέρουν να κατασκευάσουν το τερματικό στο Βασιλικό», λέγει.


«Τα δεδομένα άλλαξαν άρδην»
Ο απλός πολίτης σκέφτεται γιατί τότε έγιναν τόσες συνεδρίες, από το 2007, των αρμόδιων Επιτροπών της Βουλής; Γιατί μπήκε σε τόσα έξοδα και μελέτες η ΑΗΚ και η ΔΕΦΑ; Η απάντηση του Διευθυντή Ενέργειας που παρακολουθεί με πλειάδα εκλεκτών συνεργατών τις ενεργειακές εξελίξεις παγκοσμίως, είναι απλή. «Τα δεδομένα άλλαξαν άρδην. Η Κύπρος έχει το δικό της φυσικό αέριο και η Νοble Energy μπορεί και θέλει να αρχίσει την άντληση πολύ πιο γρήγορα απ’ ό,τι κάποιοι νόμιζαν». Η εκτίμηση, όπως παρουσιάζεται στα διεθνή φόρουμ ενέργειας, είναι ότι το κυπριακό φυσικό αέριο μπορεί να αρχίσει να διατίθεται στο τέλος του 2015. Μιλάμε για φυσικό αέριο από το οικόπεδο 12 και το κοίτασμα «Κύπρος Α». Στα άλλα τρία εντοπισμένα κοιτάσματα τι γίνεται; Ακριβώς το ίδιο. Να βρεθεί η εταιρεία που θα αναλάβει την ανόρυξή τους και την άντληση του φυσικού αερίου. Για να γίνει αυτό, θα πρέπει πρώτα να ολοκληρωθούν οι έρευνες και να εντοπιστεί επακριβώς τι περιέχουν.
Μόνο από το κοίτασμα «Κύπρος Α» η χώρα μας εκτιμάται ότι θα έχει όφελος 500 εκ. ευρώ το χρόνο. Φανταστείτε τι ακολουθεί αν επιβεβαιωθούν και τα άλλα τρία κοιτάσματα. Το κοίτασμα στα όρια της ΑΟΖ της Κύπρου με το Λίβανο και τη Συρία είναι σχεδόν πλήρως επιβεβαιωμένο. Για τα άλλα υπολείπονται έρευνες, αλλά όλες οι ενδείξεις είναι ισχυρότατες, που αγγίζουν σχεδόν τη βεβαιότητα. Όλα, όμως, τα αποδεικνύει η γεώτρηση.


Το βλέμμα στραμμένο στο Ισραήλ
ΥΠΑΡΧΟΥΝ περιοχές που η χώρα μας δεν θέλει να προχωρήσουν οι έρευνες ή μάλλον δεν τις ανακοινώνει με τίποτε. Τις κρατεί ως επτασφράγιστο μυστικό γιατί υπάρχει φόβος να πυροδοτηθεί τουρκική διεκδίκηση. Αυτό που γίνεται, είναι ανακοινώσεις σε περιοχές όπου τα βρήκαμε με τις γειτονικές χώρες και η Τουρκία δεν έχει κανένα δικαίωμα να εμπλακεί. Το έκανε, όμως, και ευτυχώς οι Αμερικανοί την προσγείωσαν. Στα παρασκήνιο μεταφέρθηκε διπλωματικά η άποψη ότι η Κύπρος είναι κυρίαρχο κράτος και έχει δικαίωμα να διαχειριστεί το θαλάσσιο πλούτο της. Η ίδια η Ε.Ε. είδε μια νέα χώρα-μέλος της να έχει να προσφέρει κάτι πολύ σημαντικό στην Ευρώπη. Η οπτική προς την Κύπρο άλλαξε και θα αλλάξει ακόμη περισσότερο, όσο οι έρευνες και οι γεωτρήσεις θα προχωρούν. Προς το παρόν, το βλέμμα είναι στραμμένο στο Ισραήλ. Έχει σημασία να υπογραφεί συμφωνία συνεκμετάλλευσης του «Κύπρος Α» στα ποσοστά που αναλογούν στην κάθε χώρα. Δηλαδή 80% με 20%. Οι επαφές του Προέδρου Χριστόφια στο Ισραήλ το Μάρτιο θα φωτίσουν ακόμη περισσότερο τον ορίζοντα.

Σημερινή
Bookmark and Share

Οι λεηλασίες των αλλοδαπών!

Χάλκινοι αγωγοί που χρησιμοποιούνται από τον ΟΣΕ για την ηλεκτροκίνηση των συρμών μπήκε στο στόχαστρο τεσσάρων αλλοδαπών. Σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε στο Ι.Χ. στο οποίο επέβαιναν, στο 22ο χλμ. της Ε.Ο. Σερρών- Θεσσαλονίκης, εντοπίσθηκαν αγωγοί, συνολικού βάρους 480 κιλών που είχαν αφαιρεθεί το τελευταίο δεκαήμερο από την εναέρια γραμμή ηλεκτροκίνησης Θηβών -Λαμίας. Στην κατοχή των επιτήδειων δραστών βρέθηκαν και δύο συσκευασίες ινδικής κάνναβης συνολικού βάρους 8,8 γραμμαρίων. Εις βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία, ενώ αύριο θα οδηγηθούν στον Εισαγγελέα Σερρών.

sigmalive

Αιφνίδια απόλυση υπαλλήλου μετά το ρεβεγιόν του Πάγκαλου

Στην απόλυση της διευθύντριας μάρκετινγκ της Grecotel προχώρησε την επόμενη κιόλας ημέρα της δημοσίευσης της είδησης για το “χλιδάτο” ρεβεγιόν Πρωτοχρονιάς του κ. Πάγκαλου, η διοίκηση του Ομίλου Δασκαλαντωνάκη. Σύμφωνα με τον Όμιλο, η απόλυση της υπαλλήλου ήταν το αποτέλεσμα “περικοπών στο ανθρώπινο δυναμικό”, ωστόσο η ίδια, φαίνεται πως έχει διαφορετική άποψη. Σύμφωνα με το “Πρώτο Θέμα” (23/01), την επόμενη ημέρα του επίμαχου δημοσιεύματος, για την πολυτελή διαμονή του αντιπροέδρου της κυβέρνησης στη βασιλική σουίτα του “King George Palace”, άνθρωποι της Διοίκησης ειδοποίησαν αιφνιδίως τη διευθύντρια μάρκετινγκ του ομίλου, Χρ. Τσιλιάκου, ενημερώνοντάς την ότι τερματίζεται η συνεργασία τους, λόγω… περικοπών στο ανθρώπινο δυναμικό.


Σε δηλώσεις της στην εφημερίδα, η κα Τσιλιάκου δήλωσε:
“Δημοσιεύσατε το ρεπορτάζ και το αμέσως επόμενο πρωινό απολύθηκα. Μου είπαν ότι η απόλυσή μου έχει να κάνει με περικοπές στο προσωπικό και ότι δεν μπορούν να διώξουν τους παλιούς και θα διώξουν άτομα της ''Classical'', που είναι και πιο πρόσφατοι στον όμιλο. Με το που βγήκε δηλαδή το ρεπορτάζ σας, είπαν ‘‘ας διώξουμε και κάποιον ως αντίποινα’’.
“Με ενημέρωσαν ότι η απόλυσή μου έγκειται στο πρόγραμμα μείωσης προσωπικού. Πάντως όλα έγιναν μέσα σε λίγες ώρες. Μου έκοψαν απευθείας και το εταιρικό τηλέφωνο, την ίδια μέρα κιόλας. Ολοι το καταλάβαμε ότι περί αυτού έγινε, δηλαδή εξαιτίας του ρεπορτάζ σας”.
Η ίδια δεν απέκλεισε μάλιστα το ενδεχόμενο να κινηθεί νομικά εναντίον της “Grecotel”, όπου εργάστηκε τα τελευταία 3,5 χρόνια.
Υπενθυμίζεται, πως σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Πρώτο Θέμα, το κόστος διαμονής στη συγκεκριμένη σουίτα ανήλθε στα 5.400 ευρώ, ενώ ακολούθησε δείπνο αξίας 380 ευρώ το άτομο.
Σε ανακοίνωση του, το King George (09/01) επιβεβαίωσε ότι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και η οικογένειά του παρέμειναν στο ξενοδοχείου, αλλά σε απλό δωμάτιο, το οποίο, κοστίζει 219,85€, ενώ τονίστηκε πως εκδόθηκε νόμιμο φορολογικό στοιχείο.
Η κα Δασκαλαντωνάκη, κόρη του ιδιοκτήτη του ξενοδοχείου, σε ανακοίνωσή της τόνισε πως η κόρη που έχει με τον Νίκο Σηφουνάκη είναι φίλη με τα παιδιά της οικογένειας Πάγκαλου και δεδομένου του φόρτου εργασίας των δυο μελών της κυβέρνησης, ακολούθησαν την επιθυμία των παιδιών τους να υποδεχτούν μαζί το νέο χρόνο.
Όπως σημειώνει τέλος το “Πρώτο Θέμα” (23/01), μία εβδομάδα μετά το δεύτερο ρεπορτάζ της εφημερίδας, το οποίο επιβεβαιώνει τη δωρεάν βασιλική διαμονή του αντιπροέδρου της κυβέρνησης στην περίφημη Royal Penthouse Suite των 5.400 ευρώ τη βραδιά, τόσο η διοίκηση της “Grecotel” όσο και ο κ. Πάγκαλος έχουν αποφύγει για ευνόητους λόγους να απαντήσουν, όπως είχαν πράξει την πρώτη φορά.

cosmo

Αποφασισμένη να μη "συνεργαστεί" με την ΤτΕ η Εκκλησία

Εγκύκλιο προς όλες τις Ιερές Μητροπόλεις της Ελλάδας και επιστολή προς τον κ. Προβόπουλο, απέστειλε η Ιερά Σύνοδος, που είναι αποφασισμένη να μη δεχθεί τη μεταφορά των χρηματικών διαθεσίμων των εκκλησιαστικών ΝΠΔΔ, σε ειδικό λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδας. Στην εγκύκλιό της, η Ιερά Σύνοδος αναπτύσσει τη νομική επιχειρηματολογία, προκειμένου οι μητροπόλεις, και οι ιεροί ναοί, ως ξεχωριστά εκκλησιαστικά ΝΠΔΔ, να είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν τα αιτήματα των κατά τόπους Υποκαταστημάτων Πιστωτικών Ιδρυμάτων - όπου διατηρούν τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.


Πιο συγκεκριμένα, ο ν.1611/ 1950 προβλέπει ότι όλα τα ΝΠΔΔ οφείλουν να έχουν κατατεθειμένα τα χρηματικά διαθέσιμά τους στην ΤτΕ, η οποία αποκλειστικά διαχειρίζεται και επενδύει τα εν λόγω ποσά σε κινητές αξίες του ελληνικού Δημοσίου (π.χ. ομόλογα), δηλαδή δανείζει το Δημόσιο.
«Τα εκκλησιαστικά νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου της παρ. 4 του άρθρου 1 του ν. 590/1977 (Εκκλησία Ελλάδος, Ι.Μητροπόλεις, Ι.Μονές, Ι.Ναοί, Διορθόδοξο Κέντρο κ.λ.π.) δεν εμπίπτουν εις το πεδίον εφαρμογής του εν θέματι αναγκαστικού νόμου 1611/1950 και του άρθρου 3 του ν. 2216/1994», σημειώνει η Ιερά Σύνοδος στην εγκύκλιό της, στην οποία αναπτύσσει την σχετική νομική επιχειρηματολογία.
Το ζήτημα έθεσε στη Διαρκή Ιερά Σύνοδο, για πρώτη φορά τον περασμένο Αύγουστο, ο μητροπολίτης Σάμου, Ευσέβιος. Τον Σεπτέμβριο, ιδιωτική τράπεζα απηύθυνε σχετική επιστολή προς την Εκκλησία της Ελλάδος με την οποία ζητούσε τη συναίνεσή της για τη μεταφορά των διαθεσίμων της, για να εισπράξει τελικά την αρνητική απάντηση της ΔΙΣ.
Δύο μήνες μετά, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο ζήτησε την εφαρμογή του νόμου από ναούς της Μητρόπολης Ύδρας, ενώ πριν από λίγες ημέρες απευθύνθηκε σε ναούς της Χαλκιδικής και στη Μητρόπολη Πατρών.
Στην επιστολή που απέστειλε προς τον κ. Προβόπουλο η Ιερά Σύνοδος, σύμφωνα με το ΣΚΑΪ, μεταξύ άλλων αναφέρεται:
«Ετέθη εις γνώσιν της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος υπό πολλών Ενοριών και Ιερών Μητροπόλεων ότι τίθεται προς αυτάς υπό των κατά τόπους Υποκαταστημάτων Πιστωτικών Ιδρυμάτων, εις τα οποία διατηρούν λογαριασμούς χρηματικών καταθέσεων, το ζήτημα εφαρμογής του αναγκαστικού νόμου 1611/1950 και του νόμου 2216/1994…. Κατά τας ανωτέρω διατάξεις διά τα «χρηματικά διαθέσιμα» των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου επιβάλλεται η παρακατάθεσις των εις την Τράπεζαν της Ελλάδος, η οποία «ως Διαχειριστικό όργανο» θα επενδύη κατά τας διατάξεις του νόμου 1611/1950 και του ν.2469/1997 τα εν λόγω κεφάλαια σε κινητές αξίες του Ελληνικού Δημοσίου (π.χ. ομόλογα)» σημειώνεται στην εγκύκλιο της Συνόδου.
«Θεωρούμεν ότι τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου της εν Ελλάδι Ορθοδόξου Ανατολικής Εκκλησίας του Χριστού εξαιρούνται προδήλως από το ανωτέρω σύστημα νομοθετικών διατάξεων. Διαχειριστικόν όργανον των διαθεσίμων κεφαλαίων της Εκκλησίας της Ελλάδος, των Ι.Μητροπόλεων, Ι.Μονών κ.λ.π. είναι κατά το νεώτερον του νόμου 1611/1950 Καταστατικόν Χάρτην της Εκκλησίας της Ελλάδος (Κ.Χ.Ε.Ε., ν. 590/1977) η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, ο Μητροπολίτης, τα Ηγουμενοσυμβούλια κ.λ.π. Ο τρόπος διοικήσεως της εκκλησιαστικής περιουσίας, συνεπώς και των χρηματικών διαθεσίμων ρυθμίζεται κατ’ εξουσιοδότησιν του Κ.Χ.Ε.Ε. (ν.590/1977). Εν προκειμένω διά την Εκκλησίαν της Ελλάδος ο Κανονισμός υπ’ αριθμ.158/2003 (άρθρο 11 παρ. 8 και 9) – ως και ο νεώτερος υπ’αριθμ. 211/2010 – επιτρέπει την παρακατάθεσιν χρηματικών διαθεσίμων εις πιστωτικά ιδρύματα και την αγοράν κινητών αξιών (κατά παρέκκλισιν των ορισμών του ν.1611/1950».
Στην εγκύκλιο της Ιεράς Συνόδου σημειώνεται ότι «ο Καταστατικός Χάρτης ως νόμος νεώτερος και ειδικώτερος του νόμου 1611/1950 επικρατεί των ρυθμίσεων του ν.1611/1950…».
Και στην συνέχεια αναπτύσσονται οι θέσεις της Ιεράς Συνόδου:
«Τα νομικά πρόσωπα του άρθρου 1 παρ.4 του ν.590/1977, αν και Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου αποτελούν «μη κυβερνητικές οργανώσεις», δηλαδή «πρόσωπα διάφορα του Κράτους από το οποίο είναι εντελώς ανεξάρτητα» κατά την φράσιν του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (Ευρ.Δ.Δ.Α. Ιερές Μονές κατά Ελλάδος, απόφασις υπ’ αριθμ. 492/09.12.1994, ΝοΒ 1996, 294), διότι ο νομοθέτης προσέδωσεν εις αυτά νομικήν προσωπικότητα δημοσίου δικαίου αποβλέπων απλώς να εξασφαλίσει εις αυτά την αυτήν (ηυξημένην) νομικήν προστασίαν έναντι τρίτων, της οποίας απολαύουν τα λοιπά Ν.Π.Δ.Δ. … Λόγω της ιδιαιτερότητος των Εκκλησιαστικών Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου (κατά την οποίαν δηλ. είναι φορείς ατομικών δικαιωμάτων έναντι του Κράτους), είναι αντισυνταγματική και οπωσδήποτε αντίθετος προς την Ε.Σ.Δ.Α. οιαδήποτε ερμηνεία του νόμου 1611/1950 και των επομένων αυτού σχετικών διατάξεων, η οποία οδηγεί εις την εφαρμογήν τούτων και επί των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου της εν Ελλάδι Εκκλησίας, διότι αι διατάξεις του νόμου αυτού αποβλέπουν ακριβώς εις την αναγκαστικήν αφαίρεσιν του δικαιώματος διαχειρίσεως των χρηματικών διαθεσίμων των Ν.Π.Δ.Δ. και εις την ανάθεσιν των εις την Τράπεζαν της Ελλάδος με το υπονοούμενο επιχείρημα ότι τα Ν.Π.Δ.Δ. γενικώς δεν είναι φορείς ατομικών δικαιωμάτων (προστασίας της περιουσίας των) έναντι του κράτους και ότι διαχειρίζονται κρατικήν περιουσίαν εν ευρεία εννοία.
Η εν λόγω συλλογιστική δεν έχει εφαρμογή όμως επί των Εκκλησιαστικών Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου, τα οποία δεν διοικούν και δεν διαχειρίζονται κρατικής προελεύσεως περιουσίαν» υπογραμμίζεται.
Η Ιερά Σύνοδος υπενθυμίζει ακόμα ότι βάσει σχετικού άρθρου του Καταστατικού Χάρτη της Εκκλησίας της Ελλάδος (ν 590/1977) η διαχείριση «των κατά νόμων εισφορών των Ιερών Ναών προς συντήρησιν των Μητροπολιτικών Γραφείων ή άλλων προσόδων της Μητροπόλεως διεξάγεται ευθύνη του οικείου Μητροπολίτου». Επίσης ότι η διαχείριση των πόρων των Ιερών Ναών καθορίζεται με κανονιστικές αποφάσεις της Δ.Ι.Σ. όπως επίσης «ο τρόπος διοικήσεως, διαχειρίσεως και της εν γένει αξιοποιήσεως της εκκλησιαστικής περιουσίας ήτοι της μοναστηριακής, διατηρητέας τε και μη, της Μητροπολιτικής, ενοριακής και ανηκούσης εις τα λοιπά εκκλησιαστικά νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου καθορίζεται δι’ αποφάσεων της Δ.Ι.Σ., εγκρινομένων υπό της Ι.Σ.Ι…».
Σε άλλο σημείο της εγκυκλίου, και αφού παρατίθενται συγκεκριμένα άρθρα νόμων και διατάξεις, υποστηρίζεται ότι η εξαίρεση των εκκλησιαστικών ΝΠΔΔ «βασίζεται εις το θεμελιώδες γεγονός της μη προελεύσεως των προσόδων των εκκλησιαστικών Ν.Π.Δ.Δ. εκ του κρατικού προϋπολογισμού».
Υπενθυμίζοντας το αυτοδιοίκητο της Εκκλησίας της Ελλάδος, επί της οποίας το Κράτος δεν έχει καμία εποπτεία, αναφέρεται ότι αυτό «επιβεβαιούται και κατά τον τελευταίον δημοσιονομικόν νόμον 3871/2010, ο οποίος προσέθεσε νέον άρθρον 1β εις τον δημοσιονομικόν νόμον 2362/1995, κατά τον οποίον καθίσταται σαφές ότι τα εκκλησιαστικά Ν.Π.Δ.Δ. δεν εντάσσονται, ούτε δημοσιονομικά εις την λεγόμενην Κεντρικήν Κυβέρνησιν ή τον Δημόσιον Τομέα".
Ολοκληρώνοντας την παράθεση των θέσεων της, η Ιερά Σύνοδος τονίζει ότι «η Εκκλησία της Ελλάδος είναι και κατά το Σύνταγμα Αυτοκέφαλος τηρούσα τους ιερούς αποστολικούς και συνοδικούς κανόνας και τας ιεράς παραδόσεις, ενώ και η θρησκευτική της ελευθερία και υπό την έννοιαν της Αυτοδιοικήσεως της είναι συνταγματικώς κατοχυρωμένη. Κατά τους Ιερούς Κανόνας ο Επίσκοπος αποτελεί και επί περιουσιακών ζητημάτων το ανώτερο όργανο της τοπικής Εκκλησίας, όλα δε τα γεγονότα της ρυθμίσεως της εκκλησιαστικής ζωής είτε τελούνται υπό του ιδίου είτε εξαρτώνται πάντως εκ της ευλογίας του».
Και καταλήγει υπογραμμίζοντας ότι «τα εκκλησιαστικά νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου της παρ. 4 του άρθρου 1 του ν. 590/1977 (Εκκλησία Ελλάδος, Ι.Μητροπόλεις, Ι.Μονές, Ι.Ναοί, Διορθόδοξο Κέντρο κ.λ.π.) δεν εμπίπτουν εις το πεδίον εφαρμογής του εν θέματι αναγκαστικού νόμου 1611/1950 και του άρθρου 3 του ν. 2216/1994».
Μητροπολίτης Ηλείας, Γερμανός: “Μη συναινέσετε στη μεταφορά των αποθεματικών”
Σαφείς οδηγίες προς τους εφημερίους της επαρχίας του δίνει ο μητροπολίτης Ηλείας, Γερμανός, προτρέποντας τους να μην συναινέσουν στη μεταφορά των αποθεματικών των ναών τους από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και γνωστή ιδιωτική τράπεζα προς την Τράπεζα της Ελλάδος.
Συγκεκριμένα, ο μητροπολίτης Ηλείας παρήγγειλε στους ιερείς της περιοχής να μην υπογράψουν την αποσταλείσα δήλωση από τις εν λόγω τράπεζες για τη μεταφορά των αποθεματικών.
Αντιθέτως, να τους επιδώσουν αντίγραφο του εγγράφου της Ιεράς Συνόδου προς την ιδιωτική τράπεζα, ενώ αν επιμένουν, τότε τους καλεί να πάρουν τα χρήματά και να τα μεταφέρουν σε άλλη τράπεζα!


Πιο συγκεκριμένα, ο Μητροπολίτης αναφέρει:
«Αγαπητοί μου πατέρες και αδελφοί,
Αυτές τις ημέρες απασχόλησαν την Μητρόπολίν μας πολλοί Εφημέριοι που έχουν καταθέσει τα υπόλοιπα των Ναών τους στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο να τους δώσωμε λύσι στο εξής πρόβλημα: Τους ειδοποίησε το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο να τους εξουσιοδοτήσουν οι Ναοί να μεταφέρουν τα χρήματά τους στην Τράπεζα της Ελλάδος, άνευ των νομίμων τόκων προφανώς.
Επειδή το ίδιο έκανε και η Τράπεζα MARFIN - EGNATIA, η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος της απάντησε ότι το μέτρον τούτο δεν ισχύει δια τα Εκκλησιαστικά Νομικά Πρόσωπα,
Μετά από απόφασι του Μητροπολιτικού ημών Συμβουλίου σας αποστέλλομεν το υπ’ αριθμ. 3537/21-9-2010 το έγγραφον της Ιεράς Συνόδου προς την Τράπεζα MARFIN - EGNATIA και σ’ όσους έχετε χρήματα στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο παραγγέλλομεν τα εξής:
1. Να μη υπογράψετε την αποσταλείσαν ΔΗΛΩΣΙΝ εξουσιοδοτήσεως.
2. Να τους καταθέσετε αντίγραφον του εγγράφου της Ιεράς Συνόδου προς την Τράπεζα MARFIN - EGNATIA.
3. Αν επιμένουν, τότε να πάρετε τα χρήματά σας και να τα μεταφέρετε εις άλλην Τράπεζα».

cosmo

Αγωγοί φυσικού αερίου: Η ρωσική επιδρομή στον ευρωπαϊκό νότο

Σύμφωνα με ένα σημαντικό άρθρο της έγκυρης Monde Diplomatique, η Ρωσία εδώ και δύο χρόνια...έχει ξεκινήσει βήμα βήμα την κάθοδό της προς τη Μεσόγειο, μέσω της συνεργασίας της για τους αγωγούς φυσικού αερίου και την μεταφορά πετρελαίου με την Τουρκία, ενώ παράλληλα κλείνει σιγά-σιγά τις κάνουλες του ρωσικού φυσικού αερίου και πετρελαίου προς την Ευρώπη. Παρά τις προσπάθειες του προέδρου της Κομισιόν Μανουέλ Μπαρόζο με την επίσκεψή του στο Αζερμπαϊτζάν και το Τουρκμενιστάν πριν από λίγες ημέρες, το μεγάλο πρότζεκτ «Nabucco» κινδυνεύει να μην εξυπηρετεί σε τίποτα.

Δύο ειδήσεις οι οποίες δημοσιεύτηκαν το Δεκέμβριο του 2010 και πέρασαν απαρατήρητες τείνουν να αλλάξουν ριζικά την ευρωπαϊκή γεωγραφία της τροφοδοσίας σε φυσικό αέριο και πετρέλαιο. Κατά πρώτον η συμφωνία για την ενίσχυση του πετρελαιαγωγού Κασπίας-Νοβοροσίσκ που τελικά υπογράφηκε ανάμεσα στη Μόσχα και στην CaspianPipelineConsortium (CPC). Kατά δεύτερον. το πρωτόκολλο που υπογράφηκε ανάμεσα στη Ρωσία και την Τουρκία και προβλέπει την κατασκευή ενός πετρελαιαγωγού από τη Σαμψούντα έως το Κεϊχάν, μέσω μιας ρωσοϊταλοτουρκικής κοινοπραξίας.
Η CPC μεταφέρει το πετρέλαιο από το Καζακστάν έως τη Μαύρη Θάλασσα. Η Μόσχα, η οποία σε καμία περίπτωση δε θέλει να βλέπει το έδαφος του Καζακστάν να το διαχειρίζονται ξένες εταιρίες, επιβράδυνε αν όχι πάγωσε, την ενίσχυση του CPC στα τελευταία πέντε χρόνια, όπως ακριβώς το είχαν κάνει την εποχή που καθυστερούσαν την πρώτη φάση της κατασκευής αυτού το πετρελαιαγωγού. Η τιμή της μεταφοράς ήταν έτσι κι αλλιώς υπερβολική. Εξάλλου ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Ιγκόρ Σέκιν και οι διευθυντές της Transneft έτειναν χείρα βοηθείας στην πετρελαϊκή εταιρία Chevron που είναι ο βασικός εκμεταλλευτής του Tenguiz, υποσχόμενοι να μεταφέρουν το πετρέλαιό της μέσω του θαλάσσιου δρόμου Νοβοροσίσκ-Μπουργκάς προς τις βουλγαρικές ακτές, όπου ένας πετρελαιαγωγός θα το οδηγούσε στα λιμάνια του Αιγαίου.
Όμως το 2010, ο νέος πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ, ο οποίος εξελέγη τον Ιούνιο του 2009, προτίμησε να ματαιώσει αυτή τη μεγάλη επένδυση με την αιτιολογία ότι εγκυμονούσε κινδύνους για τις υπέροχες ακτές του βουλγαρικού νότου και θα έθετε σε κίνδυνο την τουριστική δραστηριότητα, η οποία τα τελευταία χρόνια σημειώνει άνοδο και είναι πιο σημαντική για τη γείτονα χώρα από τα ετήσια 36.000.000 ευρώ που αποφέρει η μεταφορά των υδρογονανθράκων. Όμως υπάρχει μια εναλλακτική λύση πολύ πιο απλή. Τα τάνκερ τα οποία φορτώνουν στο Νοβοροσίσκ μπορούν να φτάσουν στο Αιγαίο Πέλαγος μέσω των τουρκικών πορθμών του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων. Η Άγκυρα όμως είχε θέσει ένα όριο στις επιτρεπόμενες μεταφορές για να μην «προσβάλουν» τα όμορφα στενά της Κωνσταντινούπολης και επέβαλε μια απόσταση ασφαλείας οδηγώντας την κατάσταση στο να υπάρχει μια ατέλειωτη ουρά πλοίων για να προσεγγίσουν τον πορθμό. Οι Ρώσοι διαπραγματευτές έδειξαν την ενόχλησή τους καταγγέλλοντας αυτές τις απαγορεύσεις και κατηγόρησαν την Τουρκία ότι παραβιάζει τη συνθήκη του Μοντρέ η οποία εξασφάλιζε την ελεύθερη διέλευση. Όμως η εντατικοποίηση της κίνησης των τάνκερ στο συγκεκριμένο πορθμό, που είναι ένας από τους πιο πολυσύχναστους του κόσμου, παρέμενε ένα ρίσκο για τις τουρκικές αρχές που σε καμία περίπτωση δεν ήθελαν να πάρουν.
Το 2009 ο Πούτιν και ο Ερντογάν υπέγραψαν μία σημαντική συμφωνία που επέτρεπε τελικά στην Gazprom να χρησιμοποιήσει το εσωτερικό της Τουρκίας για να περάσει ο αγωγός φυσικού αερίου «Southstream» και να αποφύγει έτσι την ουκρανική επικράτεια. Για αντάλλαγμα ο Πούτιν δέχτηκε την πρόταση της Άγκυρας να μεταφέρει το ρωσικό πετρέλαιο από τον αγωγό Σαμψούντας-Κεϊχάν του οποίου η δυνατότητα πρέπει να κυμαίνεται γύρω στα 75.000.000 βαρέλια το χρόνο με σκοπό να αδειάζει στη Μεσόγειο και να αποφύγει έτσι την αύξηση της κίνησης από τη ναυτική οδό των τουρκικών πορθμών. Αυτός ο πετρελαιαγωγός θα είναι η δεύτερη μεγάλη επένδυση που θα διασχίζει την τουρκική επικράτεια μετά τον αγωγό BakuTbilissiCeyhan, του οποίου η δυνατότητα φτάνει περίπου τα 50.000.000 βαρέλια το χρόνο.
Οι πιο κυνικοί παρατηρητές προσπάθησαν να καταδείξουν ότι ο φυσικός αγωγός αερίου Southstreamήταν μία ρώσικη εφεύρεση και ένας ρώσικος ελιγμός για να αντισταθμίσουν το στοιχειωμένο πρότζεκτ «Nabuco» (τον οποίο φωνάζουν και αγωγό χωρίς αέριο). Αυτές οι νέες ρωσοτουρκικές συμφωνίες αποδυναμώνουν σημαντικά την θέση της ευρωπαϊκής ένωσης και της Ουκρανίας, της οποίας ο νέος φιλορώσος πρόεδρος Βίκτορ Ιανούκοβιτς δεν εκτίμησε αυτή την εχθρική στάση της Ρωσίας. Είναι αλήθεια ότι παρά την προσέγγιση Ουκρανίας-Ρωσίας μετά τις εκλογές του 2010, το Κίεβο από την πλευρά του φρέναρε τη δημιουργία μίας συμμαχίας ανάμεσα στην Ukrneftegaz και την Gazprom. Οι σχέσεις ανάμεσα στις δύο πρώην σοβιετικές δημοκρατίες δεν είναι τόσο ειδυλλιακές όσο φαίνονται. Και παρά τις διαβεβαιώσεις που δόθηκαν από το Κίεβο για την ασφαλή ροή, η Gazprom και η ρώσικη κυβέρνηση συνεχίζουν να υπογράφουν συμφωνίες με τις χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης εκμεταλλευόμενοι και ενισχύοντας τον αγωγό φυσικού αερίου Southstream.
Από εδώ και στο εξής φαίνεται ότι το Κρεμλίνο εγκατέλειψε το σχέδιο Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη υπέρ του Σαμψούντα-Κεϊχάν. Αυτές οι νέες εξελίξεις αποτελούν μια ρώσικη προειδοποίηση προς την Ευρώπη, καλώντας την από εδώ και στο εξής να μην πιστεύει ότι ο Southstream είναι μια μεγάλη μπλόφα αλλά ένα πραγματικό σχέδιο, το οποίο μπορεί να βρει επενδυτές ικανούς να βάλουν στο τραπέζι 20.000.000 δολάρια.

epikaira

Ο ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΔΙΑΔΗΛΩΝΕΙ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ!!!

Δεν είναι φωτομοντάζ !!!!!
Τον Μάρτιο του 2008 φυσικά...
Τότε ο Γεώργιος ο Β' Παπανδρέου ο Γ' (κοινώς ΓΑΠ) διαδήλωσε μαζί με
τους εργαζόμενους για να μην περάσει ένα ασφαλιστικό νομοσχέδιο, που
μοιάζει με παιδική χαρά μπροστά στο σημερινό. . . . . . Για να μην
... ξεχνάμε λοιπόν πόσο αδιανόητα και προκλητικά απατεώνες είναι, οι φώτο είναι απο το site του ίδιου από αυτή
την πορεία !!....

πηγη: 
http://www.facebook.com/george.papasimakis#!/photo.php?fbid=1470114551278&set=a.1311788593228.48239.1186047722&pid=1379631&id=1186047722

«Αυτή τη στιγμή στη χώρα γίνεται πραξικόπημα»

Πραξικοπηματική χαρακτήρισε τη διακυβέρνηση της χώρας ο Μίκης Θεοδωράκης, «τραβώντας το αυτί» του...Εισαγγελέα κ. Τέντε γιατί δεν πέταξε στους τροϊκανούς έξω από την χώρα και παραδέχεται πως τόση εθνική μοναξιά δεν ένιωθε ούτε την περίοδο της Χούντας. «Το σύστημα είναι πραξικοπηματικό. Όλα αυτά που γίνονται είναι παράνομα και ο καθηγητής Κασσιμάτης (σ.σ συνταγματολόγος) είπε μάλιστα ότι ο Εισαγγελέας είχε την υποχρέωση να συλλάβει αυτούς της τρόικας και να τους στείλει έξω, διότι δεν είναι δυνατόν κολοσσιαίας σημασίας σύμβαση να υπογράφεται μόνο από έναν υπουργό, να μην περνάει από τα 3/5 της Βουλής και να μην υπογράφεται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας».

«Μέσα στη δικτατορία αισθανόμουν το φόβο της τυραννίας, ο κόσμος είχε το θάρρος με τον α ή τον β τρόπο να εκδηλώνει τη συμπάθειά του προς εμάς τους αντιστασιακούς, σήμερα ι φόβος είναι τόσο μεγάλος και η αλλοτρίωση των ανθρώπων τόσο μεγάλη που νιώθουμε τελείως μόνοι, εγώ προσωπικά είμαι μόνος», κατέληξε ο Μ. Θεοδωράκης.

epikaira

Φτιάχνουν νόμο για να καταδικάζουν όσους δεν πληρώνουν διόδια!

Εδώ και μήνες οι εργολάβοι που έχουν αναλάβει τα έργα και εκμεταλλεύονται τα διόδια αναζητούν μια... λύση απέναντι στο κύματων πολιτών που αρνούνται να πληρώσουν επικαλούμενοι τη διεθνή και την... εγχώρια νομοθεσία αλλά και την κοινή λογική που λέει “δεν πληρώνω για δρόμο που δεν υπάρχει”. Οι φήμες οργιάζουν, γίνεται λόγος για άδεια από την Αρχή Προσωπικών Δεδομένων ώστε να μπορούν οι εταιρείες να χρησιμοποιούν τις φωτογραφίες των σταθμών διοδίων ως αποδεικτικό για να υποβάλουν αγωγές κατά όσων δεν πληρώνουν, όμως η Αρχή φαίνεται πως έχει δώσει άδεια μόνο χρήση που αφορά στην ασφάλεια.

Η σύμβαση που έχουν υπογράψει οι εταιρείες με το δημόσιο προβλέπει σαφώς ότι τα έσοδα από τα διόδια δεν αποτελούν Δημόσιο Έσοδο και έτσι το Κράτος δεν μπορεί να κινηθεί εναντίον των πολιτών που αρνούνται να πληρώσουν. Ωστόσο την ώρα που το κύμα “δεν πληρώνουμε” τείνει να γίνει ... τσουνάμι φαίνεται ότι κάποιοι... βρήκαν τη λύση ώστε το κράτος να μπορεί να παρέμβει και να κυνηγήσει τους άτακτους πολίτες που αρνούνται να πληρώσουν για τους δρόμους-εργοτάξια! Στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο αναμένεται να προσδιοριστεί ως φορολογική παράβαση η μη καταβολή διοδίων και αυτό καθώς το Δημόσιο χάνει έσοδα από την μη καταβολή του ΦΠΑ με τον οποίο επιβαρύνονται τα διόδια! Έτσι μπαίνει στο παιχνίδι το Κράτος! Μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου θα διεκδικεί τον φόρο από τους οδηγούς που δεν πληρώνουν το αντίτιμο. Πληροφορίες μιλούν μάλιστα ακόμη και για θέσπιση νέων ειδικών προστίμων!

Υ.Γ.
Πως το έλεγε παλιά ο Ανδρέας; Αναδιανομή του πλούτου;
Ιδού η αναδιανομή, τα λεφτά του φτωχού στους εργολάβους.
newsit

Φόβου τους… Ισραηλινούς και δώρα φέροντας – Γιατί έρχεται… όλο το εβραικό λόμπι, μαζί και η Χίλαρι;

Του Δημήτρη Κωνσταντακόπουλου - Η μεταστάθμευση ελληνικών πολεμικών αεροσκαφών και πλοίων σε ισραηλινές βάσεις και λιμάνια είναι, σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές, μία μόνο α­πό πληθώρα «δελεαστικών» (ή σχεδιασμένων να φανούν) προτάσεων/ιδεών που έριξαν στο τραπέζι των συζητήσεων με τους επισήμους Ελλάδας και Κύπρου οι Ισραηλινοί ιθύνοντες. Ακολουθεί συντόμως το αμερικάνοεβραϊκόλόμπι, η ηγεσία του οποίου αναμένεται στην Αθή­να τον ερχόμενο μήνα, μαζί και η στενά συνδεόμενη υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον. Έλληνες αξιωματούχοι, εξοι­κειωμένοι με τις ελληνοϊσραηλινές διαπραγματεύσεις, μιλάνε για μαζική «επίθεση φιλίας» του Ισραήλ, «στοχευμένη», εκτιμούν, στην εκμετάλλευση της βαθιάς οικονομικής/γεωπολιτικής ανασφάλειας που διατρέχει σήμερα Ελλάδα/Κύ­προ.

Αναγνωρίζουν ότι σάστισαν με την πυκνότητα των ισραηλινών «ιδεών», που, χωρίς να είναι πάντα επαρκώς συγκεκριμένες, δημιούργησαν την α­τμόσφαιρα που νιώθουν όλοι οι επισκέπτες οποιουδήποτε παζαριού της Ανατολής.
Οι έμποροι μοιάζουν διατεθειμένοι να ικανοποιήσουν όλα τα γούστα και τις ανάγκες του υποψήφιου πελάτη, προς τον οποίο επιδεικνύουν πολύ με­γάλη εκτίμηση, συμπεριφερόμενοι ως παλιοί ανιδιοτελείς φίλοι. Ευφυή κα­τά τα άλλα άτομα, είναι πολύ δύσκο­λο να φύγουν χωρίς να αγοράσουν κά­τι ή και να δώσουν όσα λεφτά κρατά­νε πάνω τους.
Μεταξύ των Ελλήνων στρατιωτι­κών, αξιωματούχων, διπλωματών που έγιναν κοινωνοί των ισραηλινών ιδε­ών, άλλοι τις αντιμετωπίζουν ενθου­σιωδώς, άλλοι αμήχανα, ορισμένοι κα­χύποπτα. Οι πλέον εχέφρονες ανα­γνωρίζουν ότι η ρήξη Ισραήλ/Τουρ­κίας και η ανάγκη των Ισραηλινών να βρουν οδό εξαγωγής των ενεργειακών πόρων δημιουργούν ιστορικές ευκαιρίες για την ελληνική/κυπριακή πο­λιτική, αλλά και εξίσου μεγάλους κιν­δύνους. Το Ισραήλ, υπογραμμίζουν, δεν είναι μια χώρα σαν τις άλλες. Οι παγίδες ελλοχεύουν σε κάθε στροφή.
Η ισραηλινή «επίθεση φιλίας και συνεργασίας» γίνεται στη γραμμή πά­γιων γεωπολιτικών επιδιώξεων του Τελ Αβίβ έναντι Κύπρου/Ελλάδας, που το Ισραήλ ήθελε ανέκαθεν να αποτελέσουν στρατηγικές του εφεδρείες – μά­λιστα, ο ιδρυτής του σιωνιστικού κι­νήματος Θεόδωρος Χερτζλ είχε κά­ποτε αντιμετωπίσει την ιδέα ίδρυσης του Ισραήλ στην Κύπρο.
Το ισραηλινό άνοιγμα δεν γίνεται μόνο προς Αθήνα/Λευκωσία. Εντάσ­σεται σε στρατηγική δημιουργίας φιλικού προς το Ισραήλ τόξου, που ξε­κινάει από Λευκωσία, μπαίνει σε βάθος στα Βαλκάνια και Μολδαβία, καταλήγοντας στο Καύκασο, κυκλώνοντας τη Τουρκία. Συγκροτούμενο αυξάνει τη δυνατότητα του Ισραήλ είτε να διαπραγματευθεί είτε να αναχαιτήσει τη Τουρκία του Ερντογάν. Ένα τέτοιο τόξο μπορεί να χρησιμεύσει και ως βόρειος διάδρομος επίθεσης κατά του Ιράν μέσω της Μαύρης Θάλασσας και ως ζώνη στρατηγικής επιρροής του Ισραήλ.
Ταυτόχρονα, ο «διάδρομος» Κύπρου ή/και Ελλάδας προσλαμβάνει καθο­ριστική σημασία για τις εξαγωγές των τεράστιων κοιτασμάτων αερίου του Ισραήλ, ακόμα μεγαλύτερης σημασίας μετά την επιδείνωση των ισραηλινοτουρκικών σχέσεων και την επανά­σταση στην Τυνησία, που μπορεί να προοιωνίζεται έκρηξη του λανθάνο­ντος αιγυπτιακού ηφαιστείου.
Πέρυσι, έκθεση του αμερικανοεβραϊκού Στράτφορ προεξοφλούσε ότι η Ελλάδα “τελείωσε” γεωπολιτικά/οικονομικά και έχασε το Αιγαίο. Εκτός, έλεγε, αν η Αθήνα τεθεί υπό τη προστασία τρίτης δύναμης. Αυτή δεν κατονομαζόταν, προφανώς όμως δεν ή­ταν ούτε ευρωπαϊκή ούτε η Ρωσία ή Κίνα. Δεν μπορείτε να αμυνθείτε μό­νοι σας, δεν σας αρέσει ο νεοοθωμανισμός, ελάτε στην αγκαλιά μου, φαι­νόταν να λέει ο συντάκτης.
Περίπου τα ίδια έλεγε ο επικεφα­λής του Στράτφορ σε πρόσφατη συ­νέντευξη του στη Ρουμανία, με την ο­ποία το Ισραήλ αναπτύσσει πολύ προ­χωρημένη στρατιωτική συνεργασία. Η Ρουμανία δεν έχει σημασία για Ε.Ε. και NATO, μην περιμένετε τίποτα α­πό αυτούς. Άφηνε τους αναγνώστες να απαντήσουν μόνοι στο ερώτημα για ποιον έχουν σημασία.


Η Στρατιωτική συνεργασία
Πέραν της μεταστάθμευσης αερο­σκαφών, του ελλιμενισμού πλοίων και της αεροναυτικής συνεργασίας στην Ανατολική Μεσόγειο, οι ισραηλινές προτάσεις περιλαμβάνουν, μεταξύ πολλών άλλων, την προμήθεια συστημάτων αυτοπροστασίας για τα α­εροσκάφη F-16, χωρίς τα οποία είναι σχεδόν άχρηστα (μοιάζει απίστευτο, αλλά η Ελλάδα αγόρασε τα πανάκρι­βα αεροπλάνα, χωρίς να φροντίσει για τη προστασία τους! Έτσι κυβερνάται η χώρα). Πρότειναν επίσης στην Ελλάδα τη προμήθεια πυρομαχικών αρμάτων και αεροπορικών βομβών με­γάλης ακτίνας δράσης για F-16. Πλη­ροφορίες τους φέρουν να ενδιαφέ­ρονται να αγοράσουν τα ΕΑΣ, μία α­πό τις δύο μεγάλες αμυντικές βιομη­χανίες της χώρας.
Οι δυο πολεμικές αεροπορίες πραγ­ματοποίησαν ήδη δύο κοινές ασκή­σεις υψηλού επιπέδου και προγραμ­ματίζουν τρίτη στο Ισραήλ. Οι Ισραη­λινοί ασκήθηκαν, με μεγάλη επιτυχία, στον βομβαρδισμό ακριβείας από με­γάλη απόσταση στο κύριο πεδίο βο­λής της ελληνικής αεροπορίας (Κρα­νέα). Οι ασκήσεις αποκαλύφθηκαν α­πό άρθρο των «New YorkTimes», που τις εμφάνισε ως προσομοίωση βομ­βαρδισμού του Ιράν.
Τους Έλληνες αξιωματικούς ενδιαφέρει πολύ η δυνατότητα συνάσκησης με μία από τις ισχυρότερες α­εροπορίες στον κόσμο. Ηγετικά στελέχη όμως της Π.Α. διερωτώνται: «Αν πάμε να εγκατασταθούμε στα αεροδρόμια τους, πως θα τους αρνηθούμε αύριο να εγκατασταθούν στα δικά μας;».
Για πολλά στελέχη της Αεροπορίας και του Ναυτικού, που νιώθουν απο­γοητευμένα από την κατάσταση της χώρας ή την εξωτερική της πολιτική, η συνεργασία με το Ισραήλ συνιστά «αχτίδα ελπίδας μέσα στην απελπισία», σύμφωνα με την έκφραση εν ενερ­γεία στελέχους, θέλουν να προβά­λουν την ελληνική ισχύ στη Μεσόγειο αν και, καμιά φορά, μοιάζουν έτοιμοι να αντιστρέψουν τη φόρμουλα Κλαούζεβιτς: ο πόλεμος είναι συνέχεια της πολιτικής με άλλα μέσα.
Η μεταστάθμευση αεροσκαφών και η χρήση ισραηλινών λιμένων προ­σφέρουν σπουδαίο τακτικό πλεονέ­κτημα και στην Ελλάδα και στο Ισραήλ, επιτρέποντας στην Αθήνα να καλύ­ψει ευκολότερα την Κύπρο σε περί­πτωση πολέμου. Η πραγματική χρή­ση τέτοιων διευκολύνσεων σε πόλεμο εξαρτάται από τη τότε βούληση των εμπλεκομένων – και αν υπάρχει βούληση γίνεται και χωρίς συμφωνία. Το κυρίως όμως πρόβλημα είναι ότι το Ισραήλ βρίσκεται σε διαρκή πόλεμο με ένα σωρό κόσμο που κινδυ­νεύει να θεωρήσει σε κάποια στιγμή τον σύμμαχο του εχθρού του …εχθρό του! Ουδείς γνωρίζει ποιος θα κερδί­σει στο τέλος και αν η χώρα αυτή θα υπάρχει, με τη μορφή που την ξέ­ρουμε, ύστερα από 50 χρόνια. Ταυ­τοχρόνως, διαθέτει μια υπεροχή στη στρατηγική και στις πληροφορίες έ­ναντι της Ελλάδας, που καθιστά την Αθήνα απλώς ανήμπορη να ελέγξει τις κάθε φορά επιδιώξεις των δυνητι­κών «συμμάχων» της και σχεδόν α­δύνατη την ανάπτυξη ισότιμης στρα­τηγικής σχέσης.
Έλληνες αναλυτές αναφέρουν το παράδειγμα της «στρατηγικής σχέ­σης» Γεωργίας – Ισραήλ. Επί εποχής Σαακασβίλι, οι Ισραηλινοί εφοδίασαν με όπλα και με εκατοντάδες συμβού­λους τον γεωργιανό στρατό. Βασικοί υπουργοί είχαν διπλή υπηκοότητα, γεωργιανή και ισραηλινή. Όλοι αυ­τοί ουδόλως απέτρεψαν τον κ. Σαα­κασβίλι από το να κάνει πόλεμο κα­τά της Ρωσίας, που απέβη καταστρο­φικός για τη Γεωργία, αλλά χρησιμο­ποιήθηκε για να αποτρέψει τη Μό­σχα από την πώληση S300 στο Ιράν. Περίπου αυτό που συνέβη με τον Δη­μήτριο Ιωαννίδη, το 1974, αλλά και με τον Σαντάμ, που Ισραήλ – ΗΠΑ έ­σπρωξαν κατά του Ιράν.
Η Αθήνα απέφυγε στο παρελθόν πολύ πιο ασφαλή αμυντικά μέτρα στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως την εγκατάσταση S300 στην Κύπρο, συνο­δευόμενη από ρωσικές εγγυήσεις α­σφαλείας. Ματαιώνει κάθε φορά δικές της αεροναυτικές ασκήσεις στην πε­ριοχή. Γιατί να πάει τώρα στο άλλο ά­κρο με το Ισραήλ, διερωτώνται δι­πλωμάτες.
Όσοι από τους Έλληνες στρατιω­τικούς διαφωνούν με τις πολύ στενές επαφές με το Ισραήλ υπογραμμίζουν επίσης ότι το μοντέλο της ισραηλινής ισχύος δεν μπορεί να μεταφερθεί στην Ελλάδα. Το ισραηλινό σχέδιο βασίζε­ται στη συντριπτική ισχύ. Η Ελλάδα δεν είναι «σταυροφορικό» κράτος, δεν αποτέλεσε ποτέ τμήμα του ευρωπαϊ­κού αποικιακού στοιχείου, ούτε θέλει να κατακτήσει μια τεράστια περιοχή. Χρειάζεται όπλα για να αμύνεται, αλ­λά η «ήπια ισχύς», το «στρατηγικό βά­θος», η πολιτικο-ιδεολογική «ασπίδα» της είναι το όνομα της, η ηθικοπολιτιστική ακτινοβολία της, κοιτίδα των σημαντικότερων επιτευγμάτων του πολιτισμού.
Η ελληνοϊοραηλινή συνεργασία μπορεί να είναι επωφελής και όχι καταστροφική για την Ελλάδα (και Κύπρο) υπό δύο αυστηρές προϋποθέσεις:
1. Ότι η Ελλάδα δεν θα μπει επ’ ουδενί στο “κάδρο”, στην “εικόνα” του εχθρού των μουσουλμάνων και…
2. Ότι θα τηρήσει απόσταση ασφαλείας από τη ζώνη συγκέντρωσης των παγκόσμιων αντιθέσεων και πεδίο «πολέμου πο­λιτισμών» που είναι η Μέση Ανατολή.
Η μόνη συγκεκριμένη πρόταση εί­ναι η κατασκευή στην Κύπρο σταθ­μού υγροποίησης αερίου, που θα με­ταφέρεται με ελληνόκτητα πλοία διε­θνώς σε Ευρώπη/Ινδία. Το Ισραήλ δεν επιθυμεί τέτοιο σταθμό επί του εδά­φους του, γιατί μπορεί να αποτελέσει πολεμικό στόχο και γιατί φοβάται μελλοντικό εμπάργκο. Με το κοίτασμα Λεβιάθαν υπάρχουν προβλήματα με τον Λίβανο. Χριστόφιας και Χαρίρι δεν τα βρήκαν τον Νοέμβριο και στη συ­νέχεια, ο Λιβανέζος πρωθυπουργός πήγε στη Μόσχα, όπου του υποσχέ­θηκαν στρατιωτική και τεχνολογική συνδρομή στην εξόρυξη των αποθε­μάτων. Ο Αχμαντινετζάντ κάλεσε τον Λίβανο να μη φοβάται, γιατί το Ιράν θα σταθεί πίσω του. Ορισμένοι ανα­λυτές θεωρούν ότι τα σημαντικά ενεργειακά αποθέματα στα ανοιχτά της Γάζας συνδέονται με την ισραηλινή επίθεση το 2009. Όλη η περιοχή πα­ραμένει υποψήφια για νέους πολέ­μους και εξεγέρσεις.


Ο ελιγμός του αγωγού
Ο προτεινόμενος σταθμός κυρίως ε­ξαρτά την Κύπρο από το Ισραήλ και την αμυντική του ομπρέλα. Αγωγός μέχρι τους Καλούς Λιμένες της Κρήτης ή την ηπειρωτική Ελλάδα έχει πολύ περισ­σότερο στρατηγικό νόημα, γιατί συν­δέει την Κύπρο με την Ελλάδα και αμ­φότερες με την Ευρώπη. Είναι και πε­ρισσότερο ασφαλής για την Κύπρο. Στα προβλήματα του συγκαταλέγονται το μεγάλο βάθος νοτίως της Κύ­πρου και ενδεχόμενες αντιρρήσεις της Τουρκίας, αν η Αγκυρα αμφισβητήσει ότι η περιοχή που θα περάσει ο αγω­γός, μεταξύ Καστελλόριζου και Αιγύ­πτου, υπάγεται σε ελληνική δικαιο­δοσία. Το σχέδιο ενός τέτοιου αγωγού φαίνεται ότι οι έχουν εγείρει Ισραηλι­νοί, με γενικούς όρους, προς το ελλη­νικό υπουργείο Εξωτερικών, το υ­πουργείο Ενέργειας δεν έχει όμως συ­γκεκριμένη πρόταση. Δεν είναι βέβαιο ότι πράγματι τους ενδιαφέρει. Η διευκόλυνση του Ισραήλ να εξάγει τα αποθέματα του είναι πολύ μεγάλης οι­κονομικής και στρατηγικής αξίας, κυ­ρίως όμως για το Ισραήλ. Για την Ελλά­δα και την Κύπρο, περισσότερο ενδιαφέρον έχει η εξόρυξη τυχόν δικών τους κοιτασμάτων. Αν όμως συγκα­τατεθούν στα Ισραηλινά σχέδια, θα πρέπει να πάρουν πολύ μεγάλα ανταλλάγματα, με δεδομένο το Ισραηλινό κέρδος. Η όλη σχέση με το Ισραήλ θα ήταν πολύ περισσότερο φυσική, αν ήταν πιο ισορροπημένη η πολυδιάστατη Ελληνική και Κυπριακή εξωτερική πολιτική.


Εφημερίδα: ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΠΕΝΔΥΤΗ – ΣΕΛ.15

"Υπό διεθνή τραπεζική κατοχή η Ελλάδα"

Μνημόνιο, εθνικά θέματα και κυρίως το Κυπριακό κυριάρχησαν στην προχθεσινή παραδοσιακή εκδήλωση κοπής βασιλόπιτας του Στέλιου Παπαθεμελή. Στην ομιλία του ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αναγέννησης επέκρινε με δριμύτητα το μνημόνιο, το οποίο χαρακτήρισε «σύμφωνο προσχωρήσεως», μίλησε για «διεθνή τραπεζική κατοχή της χώρας», λέγοντας πως το «μνημόνιο ή χρεοκοπία» είναι ψευτοδίλημμα. Ο κ. Παπαθεμελής ζήτησε να φύγει η χώρα από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, να υπάρξει ευρείας έκτασης αναδιανομή εισοδήματος, αναπτυξιακές πολιτικές αύξησης του ΑΕΠ, επαναφορά των εργασιακών σχέσεων στην προ μνημονίου κατάσταση κ.ά. 


Ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αναγέννησης επιτέθηκε στην κυβέρνηση για την πολιτική της στο Σκοπιανό και ζήτησε να αποσύρει η χώρα μας τις προτάσεις της για την ονομασία του «σκοπιανού προτεκτοράτου», όπως το χαρακτήρισε, στις οποίες περιλαμβάνεται ο όρος «Μακεδονία». Χαρακτήρισε την Τουρκία «εχθρό της Ελλάδας», επικρίνοντας τον υπουργό Εξωτερικών της γείτονος Αχμέτ Νταβούτογλου για τις θέσεις που εκφράζει περί «συνδιαχείρισης του Αιγαίου». Μιλώντας τέλος για το θέμα της Siemens επέκρινε τα δύο μεγάλα κόμματα για τα αποτελέσματα των εργασιών της εξεταστικής επιτροπής, λέγοντας ότι «ο κόσμος θέλει να μάθει ποιοι πήραν τα λεφτά».
Επικριτικός έναντι της πολιτικής ηγεσίας της Κύπρου εμφανίστηκε ο παλαίμαχος κύπριος πολιτικός Βάσος Λυσσαρίδης. Ο ιστορικός ηγέτης του σοσιαλιστικού κόμματος ΕΔΕΚ είπε πως η Κύπρος πάει απροετοίμαστη στη Γενεύη, «πάμε με βάρκα την ελπίδα», τόνισε και ζήτησε να διαμορφωθεί σαφές σχέδιο για ενιαία Κύπρο, χωρίς παρουσία ξένου στρατού και κηδεμόνων. Επέκρινε την Τουρκία, γιατί θέλει «δύο λαούς στην Κύπρο, δύο κράτη, ισχυρή στρατιωτική παρουσία». Στον κ. Λυσσαρίδη απονεμήθηκε από τον κ. Παπαθεμελή ειδικό μετάλλιο τιμής εκ μέρους του Ινστιτούτου Μελετών και Αλληλεγγύης. Στην εκδήλωση στο «Ι. Βελλίδης» παρέστησαν μεταξύ άλλων ο βουλευτής Γιάννης Ιωαννίδης, ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Ψωμιάδης, οι δήμαρχοι Σίμος Δανιηλίδης και Λάζαρος Κυρίζογλου, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Αβραμόπουλος, ο αντιπρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας Μπάμπης Μπαρμπουνάκης κ.ά.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

“Είχα υποσχεθεί τον πόλεμο στον Μπους!”

Ο Τόνι Μπλερ είχε υποσχεθεί ότι θα υποστήριζε τις ΗΠΑ αν αναλάμβαναν δράση κατά του Σαντάμ Χουσεΐν σχεδόν ένα χρόνο πριν από την εισβολή στο Ιράκ που πραγματοποιήθηκε το 2003, δήλωσε ο ίδιος, καταθέτοντας στην ειδική επιτροπή που εξετάζει τους λόγους εμπλοκής της χώρας του στον πόλεμο. Υπό δρακόντεια μέτρα ασφάλειας και εν μέσω αποδοκιμασιών πλήθους διαδηλωτών, ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας κατέθεσε χθες για δεύτερη φορά ενώπιον της επιτροπής.

Αν και δεν αποδέχτηκε τη μομφή ότι υποσχέθηκε, στις αρχές του 2002, στον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ μια άνευ όρων στρατιωτική υποστήριξη, όπως ισχυρίζονται οι επικριτές του, είπε πως ανέκαθεν συμφωνούσε ότι ο Σαντάμ Χουσεΐν έπρεπε να ανατραπεί.
“Αποδέχομαι πλήρως ότι θα ήμουν με την Αμερική στον χειρισμό του θέματος αυτού”, δήλωσε στην επιτροπή, περιγράφοντας τις συνομιλίες που είχε με τον Τζορτζ Μπους το καλοκαίρι του 2002.
“Αυτό που έλεγα στον πρόεδρο Μπους ήταν σαφές και απλό: Μπορείς να υπολογίζεις σε εμάς, θα είμαστε μαζί σου στην αντιμετώπιση αυτού του θέματος. Όμως υπάρχουν δυσκολίες”, είπε.
Ο χρόνος κατά τον οποίο ελήφθη η απόφαση για ανάληψη στρατιωτικής δράσης είναι ένα σημαντικό θέμα για τους αντίπαλους του πολέμου, οι οποίοι κατηγορούν τον Μπλερ ότι αποφάσισε την εισβολή ανεξάρτητα από το κατά πόσον ήταν νόμιμη ή από το εάν είχε την υποστήριξη του ΟΗΕ.
Ο Μπλερ, ο οποίος έστειλε 45.000 βρετανούς στρατιώτες για να συμμετάσχουν στην υπό τις ΗΠΑ εισβολή τον Μάρτιο του 2003, εμφανίστηκε χθες για δεύτερη φορά ενώπιον της επιτροπής, καλούμενος να αποσαφηνίσει στοιχεία που είχε δώσει σε ακροαματική συνεδρίαση πέρυσι τον Ιανουάριο.
Ο πρώην πρωθυπουργός επανέλαβε το μήνυμά του από την πρώτη εμφάνισή του, ότι οι επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 άλλαξαν τον υπολογισμό του κινδύνου, πράγμα που σήμαινε ότι ο Σαντάμ έπρεπε να αντιμετωπιστεί επειδή αποτελούσε απειλή για τον κόσμο και αρνούνταν να συμμορφωθεί προς τις υποδείξεις του ΟΗΕ.
Κατά τη χθεσινή κατάθεσή του ο Μπλερ είπε ότι η αλλαγή του καθεστώτος στο Ιράκ ήταν ενδεχόμενη αμέσως μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, εκτός και εάν ο Σαντάμ άλλαζε πολιτική. Αποκάλυψε επίσης ότι είχε αγνοήσει τη συμβουλή του βρετανού γενικού εισαγγελέα Πίτερ Γκόλντσμιθ, ο οποίος τον Ιανουάριο του 2003 είχε προειδοποιήσει ότι μια εισβολή στο Ιράκ θα ήταν παράνομη χωρίς συγκεκριμένη απόφαση του ΟΗΕ.
Η διεξαγωγή της έρευνας, η οποία άρχισε τον Νοέμβριο του 2009 -επικεφαλής της είναι ο συνταξιούχος δημόσιος λειτουργός σερ Τζον Τσίλκοτ-, αποφασίστηκε από τον διάδοχο του Μπλερ, Γκόρντον Μπράουν. Στόχο δεν έχει να αποδοθούν ευθύνες ή να κατηγορηθεί οποιοδήποτε πρόσωπο, αλλά να αντληθούν διδάγματα από ένα πόλεμο που είναι πλέον εξαιρετικά αντιδημοφιλής στη Βρετανία.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

“Είμαστε ηττημένοι και εξαιτίας σας κ. Αρχηγέ”!

Του Δ. ΚΡΥΣΤΑΛΛΗ* - Είναι αναφαίρετο δικαίωμα του καθενός να έχει τις ιδέες του καικαι να τίς εκφράζει δημοσίως. Αλλά πάντοτε υπάρχει και ο αντίλογος. Και εχουμε και αντιλέγουμε στα καταγγελόμενα του πανέξυπνου και”Μπον βιβέρ” κ.Αντώνη Αντωνιάδη(φώτο).
α.- Σε ενα μόνο ζήτημα έχει δίκιο. Ναί είμαστε ηττημένοι αλλά όχι απο μόνοι μας, αλλά από την ενδοτικότητα και πανάθλια συμπεριφορά ολων των πολιτικών και στρατιωτικών ηγεσιών όλα αυτά τα χρόνια. Είναι όλοι τους YES MAN. Μέσα σε αυτούς συμπεριλαμβάνεται και ο κ.Αντωνιάδης.
β.- Ο κ.Αντωνιάδης οταν επικαλείται τον Σοφοκλή, δεν αναφέρει οτι έζησε τον Χρυσούν αιώνα των Αθηνών, οτι υπηρέτησε το Ναυτικό των Αθηνών και οτι τη ιδία εποχή η Αθήνα κυριαρχούσε σε ολη την Ελλάδα και οχι μόνο, χάρι στην μεγάλη Ναυτική της Δύναμη. Κανένας Αθηναίος εκείνη την εποχή δεν έθεσε το δίλλημα Τριήρεις ή Μαούνες.

γ.- Προτείνει να παίζουμε στα χρηματιστήρια, αλλά ξεχνά επι ποίας εποχής χαθήκανε τόσα λεφτά στο ΧΑΑ.
δ.- Αφού είχε αντιληφθεί οτι το πρόβλημα της Ελλάδος είναι οι Ναυσταθμοί και τα πλοία εναντι του Χρηματιστηρίου γιατί έμεινε στη θέση του ΑΓΕΝ σχεδόν 3 χρόνια;
Και τέλος είναι πολύ εύκολο για εναν άνθρωπο ο οποίος ανέβηκε σε μία ιστιοσανίδα στην ανατολική ακτή της Αμερικής διέσχισε τον Ατλαντικό και την Μεσόγειο χωρίς να βραχεί καθόλου και να φθάσει στον Πειραιά και να γίνει ΑΓΕΝ χωρίς να το καταλάβει, να κρίνει με αυτόν τον τρόπον τα δρώμενα στην Ελλάδα. Λιγάκι ουισκάκι στο Τέννις Εκαλή Club δεν κάνει κακό.
*Δ.Κρυστάλλης
Αρχιπλοίαρχος ε.α
Σχετική ανάρτηση: “Ο πόλεμος τελείωσε …και είμαστε ηττημένοι” – Άρθρο του επίτιμου Α/ΓΕΝ Α.Αντωνιάδη"

Σήμερα καταφθάνει η ομάδα του Κρεμλίνου επί των εξοπλισμών για να συναντηθεί με τον Ε.Βενιζέλο. Οι Ρώσοι φέρνουν πρόταση για την ΕΛΒΟ...

Πάνε και έρχονται οι άνθρωποι του Πούτιν στην Ελλάδα για νέες επενδύσεις, χωρίς ωστόσο ουσιαστικό αποτέλεσμα. Σήμερα καταφθάνει η ομάδα του Κρεμλίνου επί των εξοπλισμών για να συναντηθεί με τον Ευ. Βενιζέλο. Οι Ρώσοι φέρνουν πρόταση για την ΕΛΒΟ, παρότι γνωρίζουν ότι εδώ κάποιοι έσπευσαν να εκδώσουν... ληξιαρχική πράξη θανάτου για το πρόγραμμα προμήθειας των 450 ρωσικών τεθωρακισμένων οχημάτων «ΒΜΒ-3». Στο Πεντάγωνο είναι έτοιμοι να τους πουλήσουν «φύκια για μεταξωτές κορδέλες», προτείνοντας την αγορά νέων αντιαεροπορικών συστημάτων, όπου για την υλοποίησή τους θα απαιτηθεί το λιγότερο μία πενταετία! Aλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε...

...και για τρένα!
Με το που θα επιστρέψει στη Μόσχα η ομάδα των Ρώσων για τους εξοπλισμούς, αναχωρεί για την Αθήνα η ηγεσία των ρωσικών σιδηροδρόμων! Το Κρεμλίνο ανταποκρίθηκε αμέσως στην εκδήλωση ενδιαφέροντος του Χ. Παμπούκη για επενδύσεις της Ρωσίας στον ελληνικό σιδηρόδρομο σε συνδυασμό με ένα γενικότερο σχέδιο εμπορικής συνεργασίας σε ολόκληρη την Ασία. Ωστόσο, οι όποιες συζητήσεις βρίσκονται σε διερευνητικό επίπεδο και, προς το παρόν τουλάχιστον, δεν μπορούν να δημιουργήσουν κάποια χαραμάδα αισιοδοξίας...


ΕΘΝΟΣ

ΚΙΝΔΥΝΟΣ > Άρχισε η κατάληψη κρατικών κτιρίων από κατσαπλιάδες - "Κατάληψη" της Νομικής από....ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ..!

Ξεφτιλισμένη και πλήρως υποταγμένη στον διεθνισμό και τον ακτιβισμό. Ακόμα και σε βάρος των φοιτητών. Φτάνουν στο σημείο να εκδιώξουν φοιτητές από τις αίθουσες διδασκαλίας τους για να μείνουν σε αυτές λαθρομετανάστες που διαμαρτύρονται για τη μη απόδοση ιθαγένειας και πολιτικού ασύλου. Το εξωφρενικό σύμφωνα με...ανακοίνωση της ΔΑΠ Νομικής είναι ότι αλλοδαποί ήρθαν με πλοίο από τα Χανιά(περίεργο...) και δεν μοιάζει καθόλου τυχαίο που την Παρασκευή που μας πέρασε οι Αριστεροί της Νομικής είχαν 'πάρτυ' στη σχολή. Όλα για κάποιο λόγο συμβαίνουν. Φροντίστε στη Σύγκλητο να μην πάρετε καμμία απόφαση που να βλάπτει τα συμφέροντα του... λαθρομετανάστη.

Υ.Γ.
Τα ΜΜΕ γιατί δεν είναι με τις κάμερες στο χώρο, ενώ ειδοποιήθηκαν για το γεγονός;;;


paspartoy

Επιβάλεται καθορισμός της ΑΟΖ Ελλάδας-Κύπρου

Η πρόσφατη υπογραφή συμφωνίας οριοθέτησης Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) μεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας και Ισραήλ (μετά την Αίγυπτο και το Λίβανο) συνιστά ένα ακόμη βήμα προς τη διεθνή κατοχύρωση κυριαρχικών δικαιωμάτων του Κυπριακού κράτους στις θαλάσσιες του ζώνες. Η συμφωνία αυτή έχει υπομνήσει την επιτακτική ανάγκη κατοχύρωσης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου και Ελλάδος στην θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κύπρου και Καστελλορίζου. Η απουσία συμφωνίας, μεταξύ Ελλάδος και Κυπριακής Δημοκρατίας, για τον καθορισμό Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης δημιουργεί μία γκρίζα ζώνη με ορατό το ενδεχόμενο αυτό το κενό να καλυφθεί από μία συμφωνία καθορισμού της ΑΟΖ μεταξύ Τουρκίας και Αιγύπτου.

Ήδη, η κυβέρνηση της Αιγύπτου αποφάσισε να αρχίσει διαπραγματεύσεις με την Τουρκία πάνω σε αυτό το θέμα αποδεχόμενη, εκ των πραγμάτων ότι το Καστελόριζο δεν έχει υφαλοκρηπίδα. Αυτή η πιθανότητα, σε περίπτωση που εξελιχθεί σε γεγονός θα έχει ως συνέπεια, εκτός από την απώλεια του φυσικού πλούτου νοτίως του Καστελλορίζου και ανατολικώς της Κρήτης, να αποτελέσει την αλυσίδα αμφισβήτησης ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στο Αιγαίο, που είναι άλλωστε πάγια στρατηγική επιδίωξη της Τουρκίας.
Πριν από δύο χρόνια, όταν η Τουρκία προκάλεσε μία περιορισμένης κλίμακας κρίση με την ενέργειά της να κάνει έρευνα για πετρέλαια 80 μίλια νότια του Καστελλορίζου, με νορβηγικό πλοίο, επεξέτεινε τη στρατηγική των διεκδικήσεων της στο Αιγαίο, και στην περιοχή μεταξύ Κύπρου και Καστελορίζου. Πρέπει να σημειωθεί ότι αυτές οι περιοδικές κρίσεις δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως πολιτικές συμπτώσεις ή σπασμωδικές αντιδράσεις κάποιων φιλοπόλεμων κύκλων του στρατιωτικού κατεστημένου της Άγκυρας, αλλά προσχεδιασμένες κινήσεις τακτικής που εξυπηρετούν συγκεκριμένο στρατηγικό στόχο δηλαδή την διαρκή αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδος της Κύπρου επί συγκεκριμένων θαλασσίων ζωνών.
Για την Ελλάδα το πρόβλημα του Αιγαίου περιορίζεται στην οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας, δηλαδή στο δικαίωμα εκμετάλλευσης του βυθού και του υπεδάφους του στο θαλάσσιο χώρο πέρα από τα ελληνικά χωρικά ύδατα και η διαδικασία που προτείνει είναι η προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, σε αντίθεση με την Τουρκία η οποία επιδιώκει πολιτική λύση, δηλαδή στην οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας πέρα από τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου, με βάση τη διμερή διαπραγμάτευση. Το κομβικό σημείο της Τουρκικής διεκδίκησης είναι ο ισχυρισμός ότι τα νησιά του Αιγαίου δεν έχουν υφαλοκρηπίδα και ως εκ τούτου η οριοθέτησή της θα πρέπει να γίνει με βάση τη μέση γραμμή από βορρά προς νότο, μεταξύ τουρκικών παραλίων και των παραλίων της ηπειρωτικής Ελλάδος. Σε περίπτωση υιοθέτησης αυτής της λύσης συνεπάγεται ότι τα ελληνικά νησιά του ανατολικού Αιγαίου θα περιβάλλονται από τουρκική υφαλοκρηπίδα με τις όποιες συνέπειες για την ασφάλειά τους. Επιπλέον, τέτοια εξέλιξη δημιουργεί ένα ντόμινο τουρκικών διεκδικήσεων, όπως χωρικά ύδατα, εναέριος χώρος και αποκλειστική οικονομική ζώνη.
Σε ό,τι αφορά την περιοχή μεταξύ Καστελλορίζου και Κύπρου, ο βραχυπρόθεσμος τακτικός στόχος της Τουρκίας είναι να αναγκάσει την Ελλάδα να αναδιπλώνεται για να δείξει τη θέση της για τις συντεταγμένες της υφαλοκρηπίδας. Ο λόγος είναι απλός. Η Τουρκία έχει ήδη οριοθετήσει αυθαίρετα την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη την οποία διεκδικεί μεταξύ Καστελλορίζου και Κύπρου καθώς επίσης έχει ορίσει επί χάρτου τρεις περιοχές έρευνας για την Τουρκική Εταιρεία Πετρελαίων (ΤΡΑΟ). Μία εξ αυτών ήταν σε εκείνη που διεξήγαγε τις έρευνες, πριν από δύο χρόνια, το Νορβηγικό σκάφος και η οποία εφάπτεται της υφαλοκρηπίδας του Καστελορίζου.
Μακροπρόθεσμα, η Άγκυρα επιχειρεί να εξασφαλίσει δύο τακτικά σημεία που θα τις επιτρέψουν να προχωρήσει σε υλοποίηση του στρατηγικού της στόχου: α) την αποδοχή εκ μέρους της Ελλάδας της ύπαρξης περισσοτέρων της μίας διαφορών στο Αιγαίο, β) την αποδοχή εκ μέρους της Ελλάδας της ύπαρξης γκρίζων ζωνών και συγκατάθεσής της για παραπομπή του ζητήματος στο Διεθνές Δικαστήριο ν’ αποφανθεί για την κυριαρχία σε δεκάδες νησιά και βραχονησίδες που ανήκουν στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένου και του Καστελορίζου.
Το βασικό επιχείρημα της Άγκυρας παραπέμπει στο σύνδρομο της Συνθήκης των Σεβρών ότι δηλαδή στρατηγικός στόχος της Ελλάδας είναι να εγκλωβίσει την Τουρκία στα δικά της χωρικά ύδατα ούτως ώστε να ελέγξει τα τρία βασικά λιμάνια της Τουρκίας (Κωνσταντινούπολη, Σμύρνη, Μερσίνα) καθώς επίσης και τις ναυτικές οδούς που εξασφαλίζουν τη διασύνδεση της Τουρκίας με τον κόσμο και κατ’ επέκταση να μετατρέψει την Τουρκία σε κράτος ξηράς, όπως επεχείρησαν οι δυτικές δυνάμεις με τη Συνθήκη των Σεβρών. Για τη δε θαλάσσια περιοχή μεταξύ Καστελορίζου και Κύπρου, η Τουρκία φοβάται ότι αν Αθήνα και Λευκωσία επιβάλουν ότι η εν λόγω περιοχή βρίσκεται εντός του τομέα θαλασσίων αρμοδιοτήτων των χωρών - μελών της Ε. Ε., τότε με τον τρόπο αυτό θα παραιτηθεί από τις διεκδικήσεις της σχετικά με τις οικονομικές ζώνες στην Ανατολική Μεσόγειο.
Συνεπώς, είναι στρατηγικής σημασίας να γίνει συντονισμός διπλωματικών ενεργειών στη βάση της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θαλάσσης (1982) μεταξύ Αθήνας και Λευκωσίας για να κατοχυρωθεί το δικαίωμα των δύο κρατών να έχουν κοινά θαλάσσια σύνορα. Επομένως είναι σημαντικό, η Ελλάδα να εγκαταλείψει το απηρχαιωμένο αίτημα για καθορισμό της υφαλοκρηπίδας και να υιοθετήσει αυτό που εισήγαγε η Σύμβαση για το Δίκαιο της Θαλάσσης δηλαδή να προχωρήσει απευθείας σε καθορισμό ΑΟΖ με την Κυπριακή Δημοκρατία. Κατά αυτόν τον τρόπο θα ενισχυθεί η θέση της Ελλάδος για τις Ελληνοτουρκικές διαφορές στο Αιγαίο καθώς επίσης θα ενισχυθεί και η θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας που έχει δώσει άδεια έρευνας πετρελαίων σε διεθνείς εταιρίες στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη.

Χρήστος Ιακώβου
Διευθυντής του Κυπριακού Κέντρου Μελετών (ΚΥΚΕΜ)
onalert
Bookmark and Share

ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΑΘΗΝΩΝ ΓΙΑ ΤΑ GREEKLISH

 ΑΝΟΗΤΗ Η ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ

Τον τελευταίο καιρό έχει αρχίσει να εκδηλώνεται μία τάση να αντικατασταθεί το ελληνικό αλφάβητο από το λατινικό. Η τάση αυτή γίνεται φανερή κυρίως σε κείμενα παραγόμενα από ηλεκτρονικούς υπολογιστές – με χρήστες κρατικές υπηρεσίες ακόμη και Α.Ε.Ι. – σε κείμενα προβαλλόμενα από την τηλεόραση αλλά και από σχετικές προτροπές ξένων ραδιοφωνικών σταθμών.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η προσπάθεια αυτή, η οποία θα καταφέρη καίριο πλήγμα κατά της ελληνικής σκέψης και όλων των πτυχών του ελληνικού πολιτισμού που εκφράζονται με γραπτά κείμενα, αλλά και των γένει ανθρωπιστικών σπουδών, έφτασε μέχρι ν’ απασχολήση τον Τύπο και ν’ αποτελέση αντικείμενο ερωτήσεων βουλευτών προς τον Υπουργό Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων.
Η γλώσσα μας η αρχαιότατη αλλά πάντα σύγχρονη και ζώσα, αυτή η γλώσσα που εμπλούτισε όχι μόνο τη λατινική, αλλά και τις κυριώτερες ευρωπαϊκές γλώσσες, που έχει και οπτικά συνδεθή άρρηκτα με το αλφάβητό της, δεν είναι δυνατό να υποστή μείωση με την κατάργησή του από εμάς τους ίδιους. Είναι αδιανόητο να δεχθούμε ως Έλληνες
την μεταμφίεση της γραφής μας με την κατάργηση πολλών γραμμάτων της, που δεν πέρασαν στο λατινικό αλφάβητο, και με την αντικατάστασή τους από άλλα υποτίθεται ηχητικώς παραπλήσια γράμματά του.
Όταν άλλοι λαοί, όπως π.χ. Γάλλοι και Ισπανοί μάχονται ως σήμερα να διατηρήσουν μέχρι τη τελευταία τους λεπτομέρεια τον τρόπο γραφής των κειμένων τους με το δικό τους αλφάβητο, εδώ, με την δικαιολογία της δήθεν διευκόλυνσής μας στην παγκόσμια επικοινωνία, επιχειρείται η αντικατάσταση του ελληνικού αλφαβήτου των 2.500 και πλέον χρόνων με το λατινικό. Ως λαός, που μέσα από το ίδιο αλφάβητο της γλώσσας του μετέδωσε τον πολιτισμό σε όλο των κόσμο, εμείς οι Έλληνες δεν είναι δυνατόν παρά να αρνούμεθα να εγκαταλείψουμε την ιστορική μας γραφή. Όχι μόνο γιατί αχρηστεύεται ένα από τα θεμελιακά στοιχεία του πολιτισμού μας, αποκόβοντάς μας από τις μέχρι σήμερα εκδηλώσεις του, αλλά και γιατί έτσι αγνοείται η σχέση αλφαβήτου και γλώσσας. Μιας γλώσσας, που ο τρόπος της γραπτής της απόδοσης έμεινε αναλλοίωτος επί ολόκληρες χιλιετίες ως σήμερα.
Θεωρούμε ανόσια αλλά και ανόητη κάθε προσπάθεια να αντικατασταθή η ελληνική γραφή στο λίκνο της, εφ’ όσον μάλιστα σε άλλες χώρες ανάλογες απόπειρες μεταβολής του τρόπου γραφής – σε μερικές περιπτώσεις πολύ δυσχερέστερης της ελληνικής – προσέκρουσαν στην καθολική και οργισμένη αντίδραση των λαών των χωρών αυτών. Όπως και επί Ενετών, όταν αυτοί στα μέρη που κυριαρχούσαν προσπάθησαν να αντικαταστήσουν στα ελληνικά κείμενα τους ελληνικούς χαρακτήρες με λατινικούς, έτσι και τώρα θα αντισταθούμε, καλώντας όλους τους συνέλληνες ν’ αντιδράσουν για την πρόρριζα εξαφάνιση των ανίερων αυτών σχεδίων.
Οι υπογράφοντες:
1. Αθανασιάδης Τάσος
2. Αλεξόπουλος Καίσαρ
3. Αρτεμιάδης Νικόλαος
4. Βλάχος Άγγελος
5. Βοκοτόπουλος Παναγιώτης
6. Γεωργιάδης Απόστολος
7. Γρόλλιος Κωνσταντίνος
8. Δεσποτόπουλος Κωνσταντίνος
9. Δρακάτος Κωνσταντίνος
10. Ζηζιούλας Ιωάννης Μητροπολίτης Περγάμου
11. Ιακωβίδης Σπυρίδων
12. Καμπανέλλης Ιάκωβος
13. Καμπίτογλου Αλέξανδρος
14. Καμπύλης Αθανάσιος
15. Κονομής Νικόλαος
16. Κοντόπουλος Γεώργιος
17. Κουνάδης Αντώνιος
18. Λαΐου Αγγελική
19. Λιγομενίδης Πάνος
20. Μανούσος Μανούσακας
21. Ματσανιώτης Νικόλος
22. Μητσόπουλος Γεώργιος
23. Μουτσόπουλος Ευάγγελος
24. Μυλωνάς Παύλος
25. Νανόπουλος Δημήτριος
26. Παλλάντιος Μενέλαος
27. Παππάς Ιωάννης
28. Παρισάκης Γεώργιος
29. Πεσαμαζόγλου Ιωάννης
30. Πετράκος Βασίλειος
31. Ρούκουνας Εμμανουήλ
32. Σακελλαρίου Μιχαήλ
33. Σαράντη Γαλάτεια
34. Σκαλκέας Γρηγόριος
35. Στεφανής Κωνσταντίνος
36. Τέτσης Παναγιώτης
37. Τούντας Κωνσταντίνος
38. Τριχόπουλος Δημήτριος
39. Χατζηϊωάννου Θεμιστοκλής
40. Χρήστου Χρύσανθος”
πηγή:Ακαδημία Αθηνών
 
www.stoxos.gr

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...