Παρασκευή, 4 Φεβρουαρίου 2011

Διαμαρτυρία Τουρκοκυπρίων για τον Ερντογάν


Την προσεχή Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί συλλαλητήριο διαμαρτυρίας Τουρκοκύπριων από την «τουρκοκυπριακή συνδικαλιστική πλατφόρμα», με αφορμή τις δηλώσεις του τούρκου Πρωθυπουργού, Ταγίπ Ερντογάν, σχετικά με το πρόσφατο συλλαλητήριο των Τουρκοκυπρίων κατά της οικονομικής πολιτικής της ηγεσίας τους και της Άγκυρας.


Σε γραπτή ανακοίνωση της, η τουρκοκυπριακή πλατφόρμα τονίζει ότι «ο κ. Ταγίπ Ερντογάν που δεν μπόρεσε να χωνέψει τη διαμαρτυρία εναντίον του οικονομικού και πολιτικού πακέτου και των μέτρων που επέβαλλε η Τουρκία και το πιο φυσικό δημοκρατικό δικαίωμα ενός λαού να γεμίζει τις πλατείες, κατηγορεί και το συνεργάτη που διοικεί αυτή τη χώρα και τις χιλιάδες των ανθρώπων που γέμισαν τις πλατείες».

Για να συνεχίσει, αναφέροντας: «Το ΑΚΡ με τζαμιά, συγκροτήματα πανεπιστημίων και θρησκευτική προπαγάνδα συνεχίζει την πολιτική της πολιτιστικής και κοινωνικής διάβρωσης των Τουρκοκυπρίων, της πτώχευσης των εργαζομένων και του να τους κάνει πρόσφυγες στην ίδια τους την πατρίδα».

Σχετικά με τις δηλώσεις Ερντογάν τοποθετήθηκε και το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό κόμμα χαρακτηρίζοντάς τις απαράδεκτες και λυπηρές θεωρώντας όμως ότι προέρχονταν από λάθος πληροφόρηση και παρακίνηση.

Πολυπολιτισμικό παραλήρημα της Διαμαντοπούλου040211-hannaΗ εκλεκτή της Λέσχης Μπίντελμπεργκ υπουργός (πρώην εθνικής) Παιδείας, έδωσε προ ημερών διάλεξη στο London School of Economics, με θέμα τις περιβόητες πια «ριζοσπαστικές» μεταρρυθμίσεις που προωθεί στην ελληνική (;) παιδεία. Ένα μάλιστα από τα θέματα της ομιλίας της ήταν και το πανεπιστημιακό άσυλο, με την υπουργό να δηλώνει πως δεν τίθεται θέμα κατάργησης του. Θα ήταν πολύ ενδιαφέρον να βλέπαμε τις αντιδράσεις των καθηγητών του αγγλικού πανεπιστημίου όταν η κ. Διαμαντόπουλου τους ανέλυε την «δημοκρατική φιλοσοφία» του ασύλου...
Η υπουργός όμως δεν σταμάτησε εκεί. Με την γνωστή της έπαρση και αλαζονεία καταφέρθηκε εναντίον του μαθήματος των Θρησκευτικών, δηλώνοντας ξεκάθαρα πως θα αλλάξει ολοκληρωτικά το περιεχόμενο του, και θα μετατραπεί σε θρησκειολογικό μάθημα. Συγκεκριμένα είπε πως το μάθημα των Θρησκευτικών απαλλάσσεται από εκκλησιαστικές επιρροές και θα αναφέρεται πλέον σε όλες τις θρησκείες. Εύκολα μπορούμε να καταλάβουμε πως το επόμενο βήμα της θα είναι η κατάργηση των Θεολογικών Σχολών Αθηνών και Θεσσαλονίκης και η μετατροπή τους σε τμήματα Θρησκειολογίας των αντίστοιχων Φιλοσοφικών σχολών. Το νεοταξικό αυτό παραλήρημα συνεχίστηκε με την υπουργό να δηλώνει ξεκάθαρα πως είναι υπέρ του διαχωρισμού κράτους- Εκκλησίας, και το μόνο το οποίο την προβληματίζει είναι ο τρόπος με τον οποίο μπορεί να εφαρμοστεί αυτός ο διαχωρισμός! Φυσικά η κ. Διαμαντόπουλου γνωρίζει ότι ο διαχωρισμός κράτους- Εκκλησίας αντίκειται στο άρθρο 3 του Συντάγματος, αλλά προφανώς ο πολυπολιτισμικός παράδεισος που ονειρεύεται είναι υπεράνω του Συντάγματος.
Αλήθεια η Ιερά Συνοδός και οι Θεολογικές Σχολές θα πάρουν θέση επί των δηλώσεων της υπουργού, ή μήπως συμφωνούν;

www.elkosmos.gr

Εκδηλώσεις μνήμης για τα Ίμια


imia-laos2Με μεγάλη επιτυχία, διεξήχθη το πρωί της Κυριακής η εκδήλωση - ημερίδα της ΝΕΟΣ για τα Ίμια, η πρώτη -τέτοιων διαστάσεων εκδήλωση - που διοργανώθηκε από τον ΛΑΟΣ για το συγκεκριμένο θέμα. Κάποιοι δεν παρέλειψαν να σημειώσουν ότι καιρός ήταν να γίνει κάτι τέτοιο, καθώς αποτελούσε διακάη πόθο πολλών μέσα στο ίδιο το κόμμα. Η αίθουσα του ξενοδοχείου Caravel αποδείχτηκε πολύ μικρή για να χωρέσει όλο τον κόσμο που μαζεύτηκε. Όχι όμως μόνο η αίθουσα αλλά και οι διάδρομοι, στους οποίους είχαν τοποθετηθεί οθόνες που αναμετέδιδαν την εκδήλωση δεν μπόρεσαν να χωρέσουν τον κόσμο. Έτσι πολλοί ήταν αυτοί που ήταν συγκεντρωμένοι στον κεντρικό χώρο του ξενοδοχείου, δίχως να μπορούν να παρακολουθήσουν τις ομιλίες. Λόγω αυτού του γεγονότος αρκετοί αναγκάστηκαν να φύγουν. Μιλώντας με στέλεχος του κόμματος, το οποίο βρισκόταν στην είσοδο, αναφέρθηκε σε περίπου 500 άτομα τα οποία έφυγαν δίχως να μπορέσουν να παρακολουθήσουν κανένα μέρος της εκδήλωσης.
Παρ' όλες όμως τις οργανωτικές δυσκολίες - όπως είπαμε άλλωστε ήταν η πρώτη φορά που διοργανώθηκε η συγκεκριμένη εκδήλωση - αυτές καθ' αυτές οι ομιλίες ήταν πάρα πολύ ενδιαφέρουσες. Την παράσταση, σύμφωνα με τους παρισταμένους που κατόρθωσαν να ακούσουν τις ομιλίες, έκλεψαν οι ομιλίες του Χρήστου Γούδη και του προέδρου του ΛΑΟΣ Γιώργου Καρατζαφέρη, ενώ εντύπωση έκανε και αυτή του Γιάννη Παναγιωτακόπουλου. Χαρακτηριστικό είναι το απόσπασμα από την ομιλία του Χρήστου Γούδη: " «Σε κάποια από τις πολυτάραχες στιγμές της ισπανικής ιστορίας ένας Ισπανός ναύαρχος, αν και βρέθηκε σε εμφανώς μειονεκτική θέση μπροστά στη μεγαλύτερη ναυτική ισχύ του αντιπάλου του, προτίμησε να μην αποφύγει την ναυμαχία λέγοντας: "Η Ισπανία μπορεί να ζήσει χωρίς πλοία, δεν μπορεί όμως να ζήσει χωρίς τιμή". Σε αντίθεση με τον Ισπανό ομόλογό τους οι Έλληνες "ναύαρχοι" φαίνεται να πιστεύουν ότι η Ελλάς μπορεί να ζήσει χωρίς τιμή."
Μεταδόθηκε επίσης βίντεο-μήνυμα του Σάββα Καλεντερίδη, ενώ μίλησε ο πρέσβυς Γεωργίου και ο δημοσιογράφος Δήμος Βερύκιος.
Μετά το τέλος των ομιλιών, οι συγκεντρωμένοι πραγματοποίησαν πορεία, από το ξενοδοχείο, μέχρι το ηρώο των πεσόντων στα Ίμια, στην οδό Ρηγίλλης. Πλάνα από την πορεία μπορείτε να δείτε εδώ. Η πορεία είχε κάτι παραπάνω από 1000 άτομα, καθώς αρκετοί ήταν αυτοί οι οποίοι δεν την ακολούθησαν, καθώς η ώρα είχε περάσει και αρκετοί πιεσμένοι από τον χρόνο αναγκάστηκαν να φύγουν. Η εκδήλωση έληξε με κατάθεση στεφάνων, τόσο από τους διοργανωτές όσο και από άλλους συλλόγους και οργανώσεις.
Συνολικά πάνω από 2000 άτομα πήραν μέρος στην όλη εκδήλωση, κάτι που αποδεικνύει ότι η ιστορική μνήμη δεν έχει σβήσει στην χώρα μας εντελώς, καθώς αυτή η εκδήλωση δεν διαφημίστηκε σχεδόν από πουθενά.
Τίμησαν την ιερή μνήμη του Παναγιώτη Βλαχάκου στον Πειραιά
Χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Πειραιώς και Φαλήρου κκ Σεραφείμ, τελέστηκε σήμερα, από το Δήμο Πειραιά, επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη του Πειραιώτη ήρωα των Ιμίων Παναγιώτη Βλαχάκου, στον ανδριάντα του, στην Πλατεία Τερψιθέας.
Στην ομιλία του, ο αδερφός του Παναγιώτη Βλαχάκου, Νίκος, τόνισε μεταξύ άλλων πως «δεκαπέντε χρόνια μετά την πιο μελανή νύχτα της μεταπολιτευτικής περιόδου, όπου μαστιγώθηκε το γόητρο της ελληνικής ψυχής και παλικαριάς, υπάρχουν σήμερα πολιτικοί άνδρες που συνεχίζουν να απαξιώνουν τις Ένοπλες Δυνάμεις αμφισβητώντας το κορυφαίο έργο που έχουν ταχθεί να υπηρετούν. Στη χώρα που σμιλεύτηκε η λέξη ήρωας και που ταυτίστηκε με το Έλληνας, οδηγήθηκε στους καιρούς μας σε παραγκωνισμό. Η θυσία του αδελφού μου και των άλλων δύο παλικαριών, έρχεται να σώσει τη νύχτα εκείνη το έθνος μας από την ταπείνωση που κάποιοι θέλησαν να το εναρμονίσουν στο δικό τους ανάστημα. Παράλληλα, η θυσία τους μεταλαμπαδεύει σ' εμάς, τους νεότερους την ιερή υποχρέωση να μην ξαναυποστείλουμε ποτέ την Ελληνική σημαία και να μην παραχωρήσουμε σπιθαμή γης, αυτής της ποτισμένης με αίμα πατρίδας μας, που επίβουλοι επιδιώκουν να υποτάξουν με οποιονδήποτε τρόπο».
www.elkosmos.gr 

Το νόμο στα χέρια τους πήραν οι κάτοικοι στους Μολάους - Αλλοδαποί επιτέθηκαν σε νεαρή δασκάλα με μαχαίρι και διέρρηξαν την ιστορική εκκλησία του Αγίου Γεωργίου


Φασαρίες μεταξύ Ελλήνων και μεταναστών σημειώθηκαν χθες βράδυ στην πόλη των Μολάων. Όλα άρχισαν προχθές, όταν μετανάστες κάτω όπως όλα δείχνουν από την επήρρεια αλκοόλ, επιτέθηκαν σε νεαρή δασκάλα με μαχαίρι για να της αφαιρέσουν την τσάντα, ενώ χθες διέρρηξαν και έκαναν ζημίες στην ιστορική εκκλησία του Αγίου Γεωργίου. Έπειτα απ’ όλα αυτά, χθες βράδυ ομάδα 40 περίπου Ελλήνων άρχισαν να γυρνάνε στα σπίτια των μεταναστών και να τρομοκρατούν (sic, μην μας πούνε και ακραίους…) τους μετανάστες. Η ομάδα των Ελλήνων εισέβαλε σε αρκετά σπίτια μεταναστών στην πόλη των Μολάων, καθώς και σε 2 σπίτια στο γειτονικό χωριό των Πακίων.

Οι κάτοικοι της πόλης των Μολάων, φοβούνται τώρα την κλιμάκωση της αναταραχής, ενώ η αστυνομία της πόλης χθες βράδυ διενεργούσε περιπολίες διαρκώς, με ομάδες 3 αστυνομικών ανά όχημα.


935radio

Καρατζαφέρης - ΑΟΖ -Ραγιάδες&Ψευτοϊστορία 2Feb'11

Όλες οι μυστικές συζητήσεις της Αθήνας για Ελληνοτουρκικά, Σκοπιανό και Κυπριακό


Του Μανώλη Κυπραίου - Παρά το γεγονός πως οι περισσότεροι Έλληνες ασχολούνται-και φυσιολογικά-με το τι συμβαίνει στο εσωτερικό της χώρας, εξίσου καταιγιστικές είναι και οι εξελίξεις στο ζήτημα των εθνικών μας θεμάτων με τους «φίλους» και «συμμάχους» να πιέζουν για λύσεις «εδώ και τώρα». Η κυβέρνηση Παπανδρέου δείχνει συγκαταβατική σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο και όπως φαίνεται-εν αγνοία της κοινής γνώμης-προχωρούν με «βήμα ταχύ» σε κλείσιμο των εθνικών «εν κρυπτώ και παραβύστω».Ελληνοτουρκικά, Κυπριακό, Σκοπιανό, όλα πλέον συζητούνται και πολλές «ιδέες» και «προτάσεις» έχουν βρεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την τον «διεθνή παράγοντα» να έχει το ρόλο του μεσάζοντα, θυμίζοντας «αποικιοκρατικές εποχές» όταν οι μεγάλες δυνάμεις αποφάσιζαν πριν από εμάς για… εμάς.

Σκοπιανό
Ήδη σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Εξωτερικών, διπλωματικές αντιπροσωπίες από Αθήνα και Σκόπια, έχουν συναντηθεί σε «ουδέτερο έδαφος» και συζήτησαν την πρόταση που κατέθεσε ο διαπραγματευτής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς περί σύνθετης ονομασίας του γειτονικού μας κρατιδίου ως «Μακεδονία του Βαρδάρη».
Οι ίδιες πηγές, επισήμαναν πως θα ακολουθήσουν και άλλες επαφές διπλωματών των δύο χωρών με την ελληνική αντιπροσωπία να επισημαίνει στην αντίστοιχη σκοπιανή να επιδείξει τη δέουσα «υπομονή» λόγω της «εσωτερικής αναταραχής» που υπάρχει στην Ελλάδα από τα μέτρα λιτότητας.
Παρόλες πάντως τις ελληνικές «αιτιάσεις», Ουάσιγκτον και Βρυξέλλες πιέζουν την Αθήνα να κλείνει σύντομα το ζήτημα, θεωρώντας πως η επί μακρού διένεξη μεταξύ των δύο χωρών έχει προκαλέσει αστάθεια στην περιοχή, επισείοντας την απειλή πως μια «αδύνατη» πΓΔΜ μπορεί να αποτελέσει βορά εθνικιστικών αλβανικών κύκλων.


Ελληνοτουρκικά
Αυτός είναι και μεγαλύτερος «πονοκέφαλος» για τους έλληνες πολιτικούς και διπλωμάτες. Παρά τις συνεχιζόμενες επαφές της διπλωματικής ομάδας Ελλάδας-Τουρκίας για την εδραίωση των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (Μ.Ο.Ε.) και την πρόσφατη επίσκεψη του Γιώργου Παπανδρέου στο Ερζερούμ, η Τουρκία εμμένει στις αξιώσεις τις για μια πληθώρα «προβλημάτων» που κατ’ αυτήν υπάρχουν μεταξύ των δύο χωρών. Μάλιστα, διπλωματικοί κύκλοι του ΥΠΕΞ επεσήμαναν πως τον τελευταίο καιρό οι Τούρκοι επιδεικνύουν πρωτοφανή εμμονή και προκλητικότητα σε ό,τι αφορά τις θέσεις τους, γεγονός που εκτιμάται από τους ίδιους διπλωμάτες, πως οφείλεται στην οικονομική κρίση της Ελλάδας, αλλά και στην εσωτερική κατάσταση στην Τουρκία.
Ο Ταγίπ Ερντογάν και ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, χρησιμοποιούν (sic) την απειλή των στρατιωτικών τονίζοντας προς την Αθήνα πως οι στρατιωτικοί πολύ πιθανά να επιδιώξουν ένα «θερμό επεισόδιο» στο Αιγαίο για να αποσταθεροποιήσουν τις κυβερνήσεις Αθηνών και Αγκυρας, δεδομένο το οποίο μπορεί να αποφευχθεί αν η Ελλάδα… «δώσει κάτι» ώστε να ενισχυθεί το προφίλ του τούρκου πρωθυπουργού προς την κοινή γνώμη της χώρας, φυσικά κάτι τέτοιο αποτελεί απλά και μόνο «δικαιολογία» μιας και όπως φαίνεται, κυβέρνηση και στρατιωτικοί στην Τουρκία τα «έχουν βρει» έστω και με τρόπο που κάθε άλλο παρά συνάδει με την «λαϊκή παρακαταθήκη» του Μουσταφά Κεμάλ.
Του Μαξίμου πάντως δείχνει να αποδέχεται το τουρκικό αίτημα, σύμφωνα με τους διπλωμάτες, οι οποίοι «κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου» για τις ενδεχόμενες συνέπειες.
Από την άλλη οι περίφημες «μεγάλες δυνάμεις» πιέζουν κι αυτές με τη σειρά τους να λήξει η διαμάχη μεταξύ των δύο χωρών, κυρίως σε ό,τι έχει να κάνει με την υφαλοκρηπίδα με την σκυτάλη να την κατέχουν κυρίως οι ευρωπαϊκές «μεγάλες δυνάμεις».
Και ο λόγος απλός: Υπάρχουν τα τεράστια κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου, για τα οποία η μεν Ελλάδα λέει πως ανήκουν στα χωρικά ύδατά της, για την Τουρκία στα διεθνή. Και με την οικονομική ύφεση να έχει εισέλθει για τα καλά στο δυτικό ημισφαίριο και με τις «μεγάλες αδελφές» (πετρελαϊκές εταιρίες) να περιμένουν να ξεκινήσουν τις γεωτρήσεις, το ζήτημα φαίνεται πως θα λυθεί εν ριπεί οφθαλμού, εκτός Χάγης, με την Ελλάδα να απεμπολεί το δικαίωμά της να επεκτείνει τα χωρικά ύδατά της στα 12 μίλια και κυρίως να δημιουργήσει την περίφημη «Αποκλειστική οικονομική Ζώνη» (ΑΟΖ)…
Φυσικά στο όλο αυτό παιχνίδι έχει εισέλθει και ο μέχρι τώρα «άγνωστος Χ» ονόματι Ισραήλ. Όμως, παρά τις πιέσεις εκ μέρους των ΗΠΑ να προχωρήσουν με «βήμα ταχύ» οι επαφές και η σύναψη συμφωνιών σε όλα τα μέτωπα μεταξύ των δύο πλευρών, παρόλα αυτά η Αθήνα φαίνεται πως σκέφτεται συνεχώς πώς θα καταφέρει να έχει «δύο καρπούζια κάτω από την ίδια μασχάλη». Δηλαδή, και να μη δυσαρεστήσει την Τουρκία και να καταφέρει την ενίσχυση των σχέσεών της με το Ισραήλ, κάτι το οποίο όπως είναι φυσικό δεν μπορεί να επιτευχθεί.


Κυπριακό
Και στο ζήτημα του Κυπριακού, τα πράγματα δεν είναι καλά. Και εκεί η Τουρκία (η οποία δίνει της κατευθύνσεις στους Τουρκοκυπρίους), ζητάει δύο κρατικές οντότητες, μια ομοσπονδιακή κυβέρνηση και παραμονή μέρους των τουρκικών δυνάμεων κατοχής ως «εγγυήτρια δύναμης». Παράλληλα, ζητά παύση των αξιώσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας για επιστροφή των περιουσιών, μικρή αποζημίωση των εκδιωχθέντων, ελεύθερο εμπόριο, ισότιμη διαχείριση των τουρκοκυπριακών προϊόντων στην ΕΕ, άνοιγμα των λιμανιών και «συνδιαχείριση» της Αμμοχώστου.
Εν ολίγοις η τουρκοκυπριακή πλευρά ζητά «τα πάντα», με την Κυπριακή Δημοκρατία κολλημένη με την πλάτη στον τοίχο, μιας και στο σύνολό τους τα αιτήματα των Τουρκοκυπρίων είναι σχεδόν αδύνατο να ικανοποιηθούν.
Και σα να μην έφτανε η δυσκολία των διαπραγματεύσεων, η Αθήνα «σφυρίζει αδιάφορα» για το ζήτημα και δεν παρέχει στη Λευκωσία καμία στήριξη, γεγονός που έχει επιδράσει αρνητικά στις σχέσεις των δύο πλευρών, παρά τις αντίθετες διαβεβαιώσεις του Δ. Χριστόφια και του Γ. Παπανδρέου.
Μάλιστα μέχρι σήμερα, οι τουρκικές δυνάμεις κατοχής έχουν προχωρήσει στην αντικατάσταση του υπάρχοντος οπλισμού που διαθέτουν στα κατεχόμενα, με νέο προηγμένης τεχνολογίας, στέλνοντας το μήνυμα στη Λευκωσία πως «εμείς θα μείνουμε για πάντα».
Ενδεικτικό είναι, πως τόσο Έλληνες όσο και Ελληνοκύπριοι διπλωμάτες, εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους για την «απάθεια» της Ελλάδας, «απάθεια», η οποία σύμφωνα με τους ίδιους, πιθανά να κρύβει υποχωρητικότητα και «προσυμφωνηθέντα» εν αγνοία της Λευκωσίας.
Το βέβαιο είναι πως τους επόμενους μήνες θα υπάρξουν ραγδαίες εξελίξεις στα εθνικά θέματα. Το αβέβαιο όμως είναι πια κυβέρνηση θα τα διαχειριστεί, με ποιόν τρόπο και υπό ποιες κοινωνικές εσωτερικές συνθήκες…


newscode

Οι ταραχές στην Αίγυπτο είναι ο εφιάλτης κάθε επικεφαλής Υπηρεσίας Πληροφοριών


Οι Δυτικές Υπηρεσίες Πληροφοριών γενικά – και η Ισραηλινή ειδικότερα – δεν προέβλεψαν το μέγεθος της αλλαγής στην Αίγυπτο που μπορεί ν’ απαιτήσει ακόμη και μια αναδιοργάνωση του Ισραηλινού Στρατού. Τα γεγονότα των τελευταίων ημερών στην Αίγυπτο – προφανώς η σημαντικότερη εξέλιξη στην περιοχή μετά την Ισλαμική επανάσταση στο Ιράν και την ειρηνευτική συμφωνία Αιγύπτου-Ισραήλ το 1979 – αποτελούν έκφραση του εφιάλτη εκείνων που λαμβάνουν τις αποφάσεις, των σχεδιαστών και των πρακτόρων των υπηρεσιών ασφαλείας του Ισραήλ.

Ενώ σε άλλες χώρες πολλοί βλέπουν με ικανοποίηση την, όπως δείχνουν τα πράγματα, επικείμενη ανατροπή ενός καθεστώτος που αρνιόταν στους πολίτες του τα βασικά τους δικαιώματα, η Ισραηλινή άποψη είναι τελείως διαφορετική.
Η κατάρρευση του παλαιού καθεστώτος του Καΐρου, αν αυτή γίνει, θα έχει τεράστια επίδραση – κυρίως αρνητική – στη θέση του Ισραήλ στην περιοχή. Σε μακροπρόθεσμη βάση, ίσως βάλει σε κίνδυνο ακόμη και τις συνθήκες ειρήνης με την Αίγυπτο και την Ιορδανία, τα μεγαλύτερα δηλαδή στρατηγικά πλεονεκτήματα του Ισραήλ μετά τη στήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών.
Οι αλλαγές θα μπορούσαν να οδηγήσουν ακόμη και σε αλλαγές στον Ισραηλινό Στρατό και να ρίξουν ένα μαύρο σύννεφο πάνω από την οικονομία.
Οι Δυτικές Υπηρεσίες Πληροφοριών γενικά – και η Ισραηλινή ειδικότερα – δεν προέβλεψαν το εύρος της αλλαγής στην Αίγυπτο ενώ λάθος έκαναν και όλες σχεδόν οι αναλύσεις των ΜΜΕ και οι ακαδημαϊκοί εμπειρογνώμονες.
Στα πιθανά σενάρια που οραματιζόταν η Ισραηλινή υπηρεσία πληροφοριών, το 2011 οριζόταν κατά γενική ομολογία ως μια χρονιά πιθανής αλλαγής του καθεστώτος στην Αίγυπτο και τη Σαουδική Αραβία – με πολλά πάντως ερωτηματικά. Μια λαϊκή εξέγερση σαν αυτήν όμως ήταν εντελώς απρόσμενη.
Επιπλέον, στην πρώτη του εμφάνιση σε συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας την περασμένη Τετάρτη, ο νέος επικεφαλής των στρατιωτικών υπηρεσιών πληροφοριών, Στρατηγός Aviv Kochavi, είπε σε Βουλευτή ότι “δεν υπάρχουν προς το παρόν αμφιβολίες σχετικά με τη σταθερότητα του καθεστώτος στην Αίγυπτο. Η Μουσουλμανική Αδελφότητα δεν είναι τόσο οργανωμένη ώστε ν’ αναλάβει την εξουσία, δεν έχουν καταφέρει να ενοποιήσουν τις προσπάθειές τους προς μια σημαντική κατεύθυνση”.
Εάν το καθεστώς Mubarak ανατραπεί, ο ήσυχος συντονισμός ασφάλειας μεταξύ του Ισραήλ και της Αιγύπτου γρήγορα θα επηρεαστεί αρνητικά. Θα επηρεαστούν επίσης οι σχέσεις του Καΐρου με την κυβέρνηση της Hamas στη Λωρίδα της Γάζας και θα ζημιωθούν οι διεθνείς δυνάμεις που σταθμεύουν στο Σινά.
Η Αίγυπτος θ’ αρνηθεί να επιτρέψει την κυκλοφορία των Ισραηλινών πλοίων που μεταφέρουν πυραύλους μέσω της διώρυγας του Σουέζ, κάτι που, σύμφωνα με δημοσιεύματα του ξένου Τύπου, επιτρεπόταν τα τελευταία δύο χρόνια προκειμένου να καταπολεμηθεί το λαθρεμπόριο όπλων από το Σουδάν στη Γάζα. Μακροπρόθεσμα, οι ήδη ψυχρές σχέσεις της Αιγύπτου με το Ισραήλ θα γίνουν ακόμη ψυχρότερες.
Από την πλευρά του Ισραηλινού Στρατού, τα γεγονότα θ’ απαιτήσουν μια ριζική αναδιοργάνωσή του. Τα τελευταία 20 χρόνια, ο Ισραηλινός Στρατός δεν είχε συμπεριλάβει στα επιχειρησιακά του σχέδια μια σοβαρή απειλή από την Αίγυπτο.
Τις τελευταίες δεκαετίες, η ειρήνη με το Κάιρο κατέστησε δυνατή τη σταδιακή μείωση των δυνάμεων, τη μείωση του ανώτατου ορίου ηλικίας των εφέδρων και την ανακατεύθυνση τεράστιων πόρων σε κοινωνικά και οικονομικά εγχειρήματα.
Οι Ισραηλινές στρατιωτικές ασκήσεις επικεντρώθηκαν στη σύγκρουση με τη Hezbollah και τη Hamas, κυρίως σε συμπαιγνία με τη Συρία. Κανείς δεν προετοιμάστηκε σοβαρά για ένα σενάριο σύμφωνα με το οποίο μια Αιγυπτιακή μεραρχία θα έμπαινε, για παράδειγμα, στο Σινά.
Αν το Αιγυπτιακό καθεστώς πέσει τελικά – μια πιθανότητα που φαινόταν απίστευτη πριν από δύο ή τρεις μέρες – οι ταραχές θα μπορούσαν εύκολα να επεκταθούν στην Ιορδανία και ν’ απειλήσουν το Χασεμιτικό καθεστώς. Στα δύο επί μακρόν ειρηνικά σύνορα του Ισραήλ θα επικρατήσει τότε μια εντελώς διαφορετική πραγματικότητα.

gdailynews

Η Τουρκία ετοιμάζεται για πόλεμο...μετά τo PKK τί;


Η Τουρκική κυβέρνηση προετοιμάζεται για μια μεγάλη κλίμακας επίθεση εναντίον των Κούρδων μαχητών του ΡΚΚ, παρά τη μονομερή κατάπαυση του πυρός που έχει κηρύξει το PKK από τις 13 Αυγούστου 2010. Η Τουρκία κατασκευάζει εκατοντάδες νέα στρατιωτικά φυλάκια στις Κουρδικές περιοχές στην νοτιοανατολική Τουρκία.Το 2009 η Τουρκία ανακοίνωσε σχέδια για την κατασκευή νέων φυλάκια στο Batman, Μπίγκολ, Ντιγιαρμπακίρ, Χακάρι, Σιρνάκ, Σιίρτ, Mus, Ερζερούμ, Καρς, Dersim και Urfa.Τουρκική κυβέρνηση, διέθεσε επίσης 650 εκατομμύρια δολάρια για τον εκσυγχρονισμό των υπαρχόντων φυλακίων.

Για το 2011 προβλέπεται η δημιουργία επαγγελματικού στρατού ο οποίος αρχικά θα αποτελείται απο 10 χιλιάδες στρατιώτες και σταδιακά θα επεκταθεί σε 50 χιλιάδες. Οι επαγγελματίες στρατιώτες θα αμείβονται με μισθό 2.500 YTL (1700 USD).Οι κύριοι τομείς ανάπτυξης για τον ειδικό αυτό στρατό θα είναι οι περιοχές Χακάρι, Σιίρτ και Σιρνάκ.
Η Τουρκία ετοιμάζεται να αγοράσει 116 νέα μαχητικά αεροσκάφη, καθώς και ελικόπτερα.Ο προϋπολογισμός της της κυβέρνησης του ΑΚΡ για τις αμυντικές δαπάνες είναι περίπου 20 δισεκατομμύρια δολάρια, στα πλάνα του έχει την δημιουργία ενός επαγγελματικού στρατού που θα αναπτυχθεί στα σύνορα Τουρκίας-Ιράκ σε μια ζώνη που συχνά είναι θέατρο συγκρούσεων μεταξύ τουρκικού στρατού και Κούρδων Μαχητών.10 δισεκατομμύρια δολάρια θα δαπανηθούν για την αγορά νέων μαχητικών αεροσκαφών γενιάς, ενώ τουλάχιστον 4 δισ. δολάρια θα δαπανηθούν για την αγορά ελικοπτέρων για τον στρατό.Σύμφωνα με τον σχεδιασμό τα μαχητικά αεροσκάφη F-35 που θα αγοραστούν πρόκειται να αντικαταστήσουν τα μαχητικά αεροσκάφη που χρησιμοποιούνται σε επιχειρήσεις κατά των Κούρδων Μαχητών στο Κουρδιστάν από το 2014.Η Ισραηλινή εφημερίδα Haaretz ανέφερε ότι η Τουρκία βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με ιταλικές και αμερικανικές εταιρείες για την αγορά επιθετικών ελικοπτέρων.
Σημαντικό στοιχείο είναι η αναβάθμιση της επιχειρησιακής ικανότητας του PKK (με επιθέσεις σε στρατιωτικά φυλάκια και στρατόπεδα ή ενέδρες σε περιπόλους) κάτι που φάνηκε πολύ έντονα κατά την διάρκεια του 2010 με τις επιχειρήσεις που εκτέλεσε (λ.χ. επίθεση στην ναυτική βάση της Αλεξανδρέττας, για πρώτη φορά γίνεται επίθεση σε περιοχή που απέχει σε τόση μεγάλη απόσταση απο τις νοτιοανατολικές περιοχές καθώς και πρώτη φορά γίνεται επίθεση σε ναυτική βάση) καθώς και με την χρήση εκρηκτικών (υπολογίζεται πως πάνω απο 10 Τούρκοι στρατιώτες σκοτώθηκαν απο επιθέσεις με εκρηκτικούς μηχανισμούς).Παράλληλα οι Κούρδοι Μαχητές του PKK επιτίθενται πλέον και κατά των υποδομών του τουρκικού κράτους (αγωγοί φυσικού αερίου και αγωγοί πετρελαίου κάτι που προκαλεί ανησυχία καθώς η Τουρκία σχεδιάζει να κατασκευάσει πυρηνικά εργοστάσια και απο την άλλη πλευρά να καταστεί ενεργειακός κόμβος)
Ως απάντηση στην αύξηση επιθέσεων του ΡΚΚ, η Τουρκία :
-Επιδιώκει την ενίσχυση της συνεργασίας σε θέματα ασφάλειας με άλλες χώρες (Συρία,Ιράν)
- Αναλαμβάνει έντονη διπλωματική δραστηριότητα πρός τις ΗΠΑ με συνεχείς; , διμερείς και πολυπρόσωπες επαφές σε υψηλό επίπεδο εκπροσώπησης ,
-Αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για την βελτίωση της διπλωματικής συνεργασίας ανάμεσα στην Τουρκία και ιρακινό Κουρδιστάν
-Βελτιώνει το επίπεδο συνεργασίας με τις χώρες της ΕΕ με σκοπό να πληγούν οι Κουρδικές Οργανώσεις στις Ευρωπαϊκές Χώρες.Η βελτίωση της συνεργασίας οδήγησε σε πολλές σημαντικές επιχειρήσεις εναντίον του μελών του ΡΚΚ σε ευρωπαϊκές χώρες: Βέλγιο,Γερμανία,Γαλλία και Ιταλία
-Προσπάθεια αναστολής λειτουργίας του Roj TV, ενός τηλεοπτικού σταθμού που λειτουργεί στην Δανία, εκπέμπει σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες στην κουρδική γλώσσα.
-Συνεχείς αεροπορικές επιθέσεις και βομβαρδισμοί απο το Τουρκικό Πυροβολικό του Ιρακινού Κουρδιστάν (πλήττονται με ιδιαίτερη σφοδρότητα θέσεις των μαχητών του PKK αλλά και η κοινωνική και οικονομική υποδομή των περιοχών που γειτνιάζουν με αυτές.
Σε αυτά δεν περιλαμβάνεται η κατασταλτική δράση εναντίον κάθε μορφής πολιτικής και κοινωνικής εκπροσώπησης των Κούρδων, καθώς και οι εκτοπίσεις των κουρδικών πληθυσμών. Η αποτελεσματικότητα αυτών των ενεργειών είναι υπο αμφισβήτηση καθώς δεν έχει πληγεί η μαχητική ικανότητα του PKK
ANF ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ, www.isn.ethz
trikalagr

Θεόδωρος Κολοκοτρώνης: Πέθανε σαν σήμερα, στις 4-2-1843


Ο Ήρωας της Ελληνικής Επανάστασης, Θεόδωρος Κολοκοτρώνης γεννήθηκε στις 3 Απριλίου του 1770 στο Ραμαβούνι της Μεσσηνίας και πέθανε σε ηλικία 73 ετών, στις 4 Φεβρουαρίου 1843. Σημείο αναφοράς της ομιλίας του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη στη Πνύκα (1838) αποτελεί το παρακάτω απόσπασμα:
«Όταν αποφασήσαμε να κάμομε την Επανάσταση, δεν εσυλογισθήκαμε, ούτε πόσοι είμεθα, ούτε πως δεν έχομε άρματα, ούτε ότι οι Τούρκοι εβαστούσαν τα κάστρα και τας πόλεις, ούτε κανένας φρόνιμος μας είπε: «Που πάτε εδώ να πολεμήσετε με σιταροκάραβα βατσέλα;», αλλά, ως μία βροχή, έπεσε σε όλους μας η επιθυμία της ελευθερίας μας, και όλοι, και οι κληρικοί, και οι προεστοί, και οι καπεταναίοι, και οι πεπαιδευμένοι, και οι έμποροι, μικροί και μεγάλοι, όλοι εσυμφωνήσαμε εις αυτό το σκοπό και εκάμαμε την Επανάσταση.

διαβάστε κι ένα ενδιαφέρον άρθρο για τη μάχη στα Δερβενάκια, εδώ:
http://monoistoria.blogspot.com/2011/02/blog-post.html

Τουρκία: Αδύνατη η επιχειρησιακή αξιοποίηση του HMS InvincibleΔικαιολογημένη ανησυχία επικράτησε στην Ελλάδα μετά την αγορά από τουρκική εταιρία του βρετανικού αεροπλανοφόρου HMS Invincible. Το βρετανικό αεροπλανοφόρο λοιπόν, κατακυρώθηκε σε τουρκική εταιρία «σκραπ» μετά από σχετικό διαγωνισμό που πραγματοποιήθηκε στο διαδίκτυο. Το HMS Invincible τέθηκε εκτός υπηρεσίας από το Βρετανικό Ναυτικό (Royal Navy) το 2005 και ελλιμενίστηκε στο Πόρτσμουθ για περισσότερα από πέντε χρόνια αναμένοντας την τύχη του. Μόλις στα τέλη του Νοέμβρη του 20010 η βρετανική αρχή που φέρει την ευθύνη για τον ναυτικό εξοπλισμό που έχει αποσυρθεί (Disposal Services Authority) ξεκίνησε τη διαδικασία πώλησής του με διαγωνισμό υπό καθεστώς «as seen, as lying».

Δεδομένης της κατάστασης του σκάφους και του εξοπλισμού του, το Invincible είναι απίθανο να χρησιμοποιηθεί σε στρατιωτικές επιχειρήσεις. Σύμφωνα με τις πληροφορίες δημοσιογράφων διαπιστευμένων στο βρετανικό Υπουργείο Άμυνας, η πλειοψηφία του μηχανολογικού και του ηλεκτρονικού εξοπλισμού είτε έχει αφαιρεθεί είτε είναι σε κατάσταση μη επισκευάσιμη, οπότε σημαντικά κεφάλαια και πολύς χρόνος θα απαιτηθεί προκειμένου το Invincible να πλησιάσει έστω σε μια κατάσταση οριακά επιχειρησιακή.
Οι δομικοί έλεγχοι και ενισχύσεις, η συντήρηση και η αντικατάσταση μηχανολογικών τμημάτων αλλά και η απαραίτητη αναβάθμιση των ηλεκτρονικών συστημάτων (επικοινωνίες, ραντάρ, ESM) μπορεί να απαιτήσουν ακόμα και περισσότερα από ένα δισεκατομμύριο δολάρια ώστε το γερασμένο σκάφος να πληροί κάποια στοιχειώδη (και πάλι αμφίβολα) κριτήρια επιβιωσιμότητας.
Ακόμα όμως και σε αυτή την περίπτωση, θα πρόκειται για μια επένδυση υψηλού οικονομικού και επιχειρησιακού ρίσκου δεδομένου ότι η Τουρκία δεν διαθέτει αυτή τη στιγμή αεροπορικές πλατφόρμες οι οποίες θα μπορούσαν να επιχειρήσουν από το σκάφος και δεν έχει μέχρι σήμερα εκφράσει επισταμένο ενδιαφέρον για τη λύση του F-35B, του οποίου το κόστος βαίνει διαρκώς αυξανόμενο.
Ακόμα και σε αυτή την περίπτωση όμως, δεν είναι ξεκάθαρο ότι το Invincible θα μπορούσε να φιλοξενήσει τα F-35B χωρίς εκτεταμένες μετατροπές οι οποίες θα επιβαρύνουν το κόστος του προγράμματος περαιτέρω.
Το πιθανότερο σενάριο είναι ότι το Invincible θα καταλήξει στο διαλυτήριο, ειδικά αν λάβει κανείς υπόψη ότι οι τουρκικές υποδομές στον τομέα της διάλυσης σκαφών είναι από τις μεγαλύτερες του κόσμου.
Πάντως, θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι πριν την οριστική διάλυση, κλιμάκιο του τουρκικού Ναυτικού και της ναυπηγικής βιομηχανίας θα επιθεωρήσει το σκάφος ώστε να αντληθεί κάποια τεχνογνωσία στην κατασκευή μεγάλων μονάδων επιφανείας. Από αυτή την άποψη, η αγορά του Invincible από τουρκική εταιρία όντως υπογραμμίζει το ενδιαφέρον της γείτονος για το ναυπηγικό τομέα, γεγονός το οποίο υποδηλώνει και το εν εξελίξει πρόγραμμα Milgem.
Εναλλακτικά, το Invincible θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί, ακόμα και στατικό, ως πλατφόρμα εκπαίδευσης.
Σε κάθε περίπτωση, η αγορά του «ήρωα των Φόκλαντ» από την Τουρκία, αν και δεν ανατρέπει ισορροπίες στο Αιγαίο ή στη Μεσόγειο, εντούτοις θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι αποκαλύπτει τους μακροπρόθεσμους στόχους της γείτονος στον τομέα της θαλάσσιας ισχύος.

defencepoint

Ρωσική τεχνολογία για τους ιρανικούς βαλλιστικούς πυραύλους;


Την ανησυχία τους εκφράζουν Ρώσοι επιστήμονες αναφορικά με την τεχνολογία των βαλλιστικών πυραύλων που αναπτύσσει συνεχώς το Ιράν...Οι επιστήμονες ανησυχούν ότι οι Ιρανοί αξιοποιούν την πολυετή συνεργασία με τη Ρωσία στον διαστημικό τομέα για να αναπτύξουν και να εξελίξουν την πυραυλική τους τεχνολογία, έχοντας κατορθώσει να διαθέτουν τεχνολογία και υγρού και για στερεού καυσίμου πυραυλικά συστήματα. Επίσης, πρέπει να διαθέτουν τεχνολογία για φορείς εκτόξευσης πολλαπλών σταδίων. Όλα αυτά περιέχονται από την αποδελτίωση των δημοσιευμάτων του ρωσικού Τύπου την οποία κάνει το τμήμα συλλογής πληροφοριών από ανοικτές πηγές (open source collection) της αμερικανικής Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (CIA).

Οι ίδιοι εκφράζουν σταθερά τον φόβο ότι κάποια ημέρα το Ιράν θα κατορθώσει να διαθέτει στο οπλοστάσιό του πυραύλους που θα μπορούν να πλήξουν με ακρίβεια στόχους στο Τελ Αβίβ ή ακόμα και τη Μόσχα. Αντιθέτως, Ρώσοι αξιωματούχοι από το χώρο της πολιτικής ή των Ενόπλων Δυνάμεων, δε συμμερίζονταν τους φόβους της ρωσικής επιστημονικής κοινότητας.
Ωστόσο, από τα έγγραφα που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας προκύπτει ότι οι εκτιμήσεις αυτές δεν έγιναν εκ των υστέρων, αλλά διατυπώνονταν όταν προέκυπταν ειδήσεις σχετικές με τη διμερή συνεργασία Μόσχας – Τεχεράνης σε διάφορους τομείς. Συγκεκριμένα, προειδοποιούσαν ότι κάποιες τεχνολογίες σε μη στρατιωτικούς τομείς θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για στρατιωτικούς σκοπούς.


defencepoint

ΠΡΟΣΟΧΗ > Μύνημα προς ανθέλληνες και προδότες που κατοικούν εντός Ελλάδας - Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ ΑΡΧΙΣΕ ΝΑ ΔΕΡΝΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΕΙΛΕΙ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΕΙ ΤΑ ΟΣΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΙΕΡΑ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ ΤΟΥ


WWW.GREEKNATION.BLOGSPOT.COM

ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΕΣΦΙΓΜΕΝΟΥ - ΚΑΡΤΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ... part 3

ΣΗΚΩ ΑΠ' ΤΟΝ ΤΑΦΟ ΣΤΡΑΤΗΓΕ ΝΑ ΔΕΙΣ ΠΟΥ ΚΑΤΑΝΤΗΣΑΜΕ!


Απειλούν "στ' αστεία" τον Τατσόπουλο μετά το "αστείο" με τον Κολοκοτρώνη

Απειλές για τη ζωή του δέχεται ο συγγραφέας, Πέτρος Τατσόπουλος, για μετά από το σχόλιο που έγραψε στο Facebook για τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη. Ο συγγραφέας εξήγησε στο Πρωινό mou, με το Γιώργο Λιάγκα και τη Φαίη Σκορδά, πως επρόκειτο για «καλαμπούρι» και όχι για δήλωσε όπως το παρουσίασαν κάποιοι. «Ένας από τους φίλους μου, μου λέει: Και πού να δεις όταν θα αποκαλύψετε τον Τούρκο γκόμενο του Κολοκοτρώνη. Στο ίδιο μήκος κύματος, γυρνάω και του απαντάω καπάκι: Δεν ήταν γκόμενος, τον είχε αρραβωνιαστεί», εξήγησε.«Ανέσυραν ένα μπαγιάτικο καλαμπούρι και το έκαναν δήλωση», προσέθεσε. Σημείωσε μεταξύ των άλλων πως στο λογαριασμό του έχουν εισβάλλει χάκερ και δεν τον αφήνουν να σβήσει οποιοδήποτε σχόλιο.

cosmo

ΞΕΧΕΙΛΙΣΕ ΤΟ ΠΟΤΗΡΙ!


Αγανακτισμένοι Έλληνες στους Μολάους έδειραν μετανάστες μετά από κλοπή τσάντας και διάρρηξη εκκλησίας - ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΤΟΝ ΝΟΜΟ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΕΠΙΒΑΛΛΟΥΝ ΤΗΝ ΤΑΞΗ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ!!!

Στο στόχαστρο σαράντα περίπου ατόμων μπήκαν το βράδυ της Τετάρτης καταυλισμοί μεταναστών στους Μολάους και τα Πάκια Λακωνίας. Από τις επιθέσεις, που θύμιζαν Κου Κλουξ Κλαν, τραυματίστηκαν τρεις μετανάστες. Ένα από τα θύματα, κινδυνεύει να χάσει το μάτι του, καθώς δέχθηκε απανωτά χτυπήματα με σιδηρολοστό. Οι τρεις μετανάστες μεταφέρθηκαν στο Τμήμα Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του Νοσοκομείου Μολάων. Λίγο αργότερα, ο μετανάστης που είναι πιο βαριά τραυματισμένος διακομίσθηκε στο Νοσοκομείο Σπάρτης και οι γιατροί δίνουν μάχη για να σώσουν το μάτι του.Αφορμή για τις επιθέσεις, ήταν η κλοπή μια τσάντας δασκάλας, από αλλοδαπούς το βράδυ της Τρίτης και η διάρρηξη σε εκκλησία στην ίδια περιοχή.
Αν και οι δράστες ήταν γνωστοί στις αρχές, δεν έγινε σύλληψη, αλλά κάποιοι προτίμησαν να πάρουν το νόμο στα χέρια τους, χτυπώντας στα τυφλά μετανάστες
Η αστυνομία προσπαθεί να επαναφέρει την ηρεμία στην περιοχή, με νυχτερινές περιπολίες, ενώ κάτοικοι της περιοχής καταδίκασαν την επίθεση.

www.greeknation.blogspot.com

«Ο Αλέξανδρος ο Μακεδών, δεν είναι σημαντικότερος, από ένα σωρό σκουπιδιών (!!!), μπροστά στην πολυκατοικία μας»!


PDF


ΑΝΑΝΕΩΜΕΝΟ
 ΤΙ ΑΠΑΝΤΑ Ο ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΙΡΙΔΗΣ

kairidhsΣε συνέντευξη που παρεχώρησε στην σκοπιανή εφημερίδα «Utrinski Vesnik», ο αναπληρωτής καθηγητής Διεθνών Σχέσεων, στο τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και  Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας στην Θεσσαλονίκη, Δημήτριος Καιρίδης, όπως τονίζει με έμφαση η δημοσιογράφος Μιρκίτσα Πόποβις, ανέφερε επί λέξει πως «ο Αλέξανδρος ο Μακεδών, δεν είναι σημαντικότερος, από ένα σωρό σκουπιδιών (!!!), μπροστά στην πολυκατοικία μας»!
Στην συνέχεια είπε ότι, «το πρόβλημα με το όνομα και η ιστορία, δεν πρέπει να επηρεάζουν τις πολιτικές σχέσεις των δύο χωρών, τις ανταλλαγές και την ακαδημαϊκή συνεργασία, μεταξύ της «Μακεδονίας» (!) και της Ελλάδος»!
Ο Κυριάκος Βελόπουλος κατέθεσε ερώτηση προς την κ. Υπουργό Παιδείας, δια βίου μαθήσεως και Θρησκευμάτων Αννα Διαμαντοπούλου και ερωτά:
1. Εχει λάβει γνώση το Υπουργείο, της σίγουρα απίστευτης αυτής συνεντεύξεως, του καθηγητού του Πανεπιστημίου Μακεδονία, στην ανωτέρω σκοπιανή εφημερίδα; Πώς τοποθετείται το Υπουργείο και αν συμφωνεί με αυτές τις απόψεις;
2. Σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί το υπουργείο, για να συνετίσει τον ανωτέρω καθηγητή, ώστε να αντιληφθεί ότι, μισθοδοτείται από τον ιδρώτα των Ελλήνων (αγρίως) φορολογουμένων πολιτών, που δεν του «ανέθεσαν», να καθυβρίζει τους Σκοπιανούς, με το πλέον άθλιο τρόπο, την Μακεδονία μας και τον Μ. Αλέξανδρο, κάνοντάς τους να πανηγυρίζουν; Θα κληθεί αρμοδίως;
Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ
Προς
“Ελεύθερη Ώρα”, Εφημερίδα
Κοινοποίηση: 1. Αξιότιμο κ. Κυριάκο Βελόπουλο, Βουλευτή, Φαξ 2310-544186,
2. Αξιότιμη κ. Άννα Διαμαντοπούλου, Υπουργό, Φαξ 210-3443865, < anna@diamantopoulou.gr>,
3. Αξιότιμο κ. Γιάννη Πανάρετο, Υφυπουργό, Φαξ 210-3442882,
4. Αξιότιμο κ. Γιώργο Καρατζαφέρη, Πρόεδρο ΛΑΟΣ, Φαξ 210-7522704,
5. Τμήμα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, Υπουργείο Παιδείας, Φαξ 210-3443245
Το σημερινό σας πρωτοσέλιδο με εμφανίζει να έχω κάνει δήλωση την οποία ουδέποτε έκανα και διαψεύδω κατηγορηματικά. Έρχεστε δε εσείς και ο κ. Βελόπουλος καθυστερημένα να αναπαράγεται μια “μη είδηση” ενώ έχω ήδη απαντήσει στο blog της Θεσσαλονίκης που την πρωτοεμφάνισε.
Κατανοώ την ευαισθησία σας, ιδίως σε ζητήματα εθνικής ιστορίας, όμως η ίδια η αποδιδόμενη φράση στερείται νοήματος. Αυτό που θα είχε νόημα κάποιος να πει θα ήταν ότι οι δημοτικοί άρχοντες της Θεσσαλονίκης καλό θα ήταν να ασχοληθούν με τις πραγματικές αρμοδιότητές τους, όπως είναι το μείζον ζήτημα της συλλογής και διαχείρισης των σκουπιδιών, και, ίσως, λιγότερο με τον Μέγα Αλέξανδρο που δεν έχει τόσο ανάγκη από αυτόκλητους υπερασπιστές (ιδίως κείθεν των συνόρων). Ήδη έχω στείλει σχετική διάψευση και στη Σκοπιανή εφημερίδα.
Μείζον παραμένει το ζήτημα της ευκολίας με την οποία διατυπώνονται αβασάνιστα κατηγορίες στη χώρα μας. Φαντάζομαι πως όλοι συμφωνούμε ότι η Ελλάδα μας έχει έναν δύσκολο αγώνα μπροστά της για την υπεράσπιση των συμφερόντων της και πως η σπίλωση πανεπιστημιακών για εσωτερικά επικοινωνιακά παιχνίδια δεν βοηθά.
Παρακαλώ για την επανόρθωση.
Καλή δύναμη και καλή συνέχεια,
Δημήτρης Καιρίδης, Αναπληρωτής Καθηγητής Πανεπιστημίου Μακεδονίας
Τηλ. Επικοινωνίας 2310-260322, Φαξ 2310-260332, keridis@uom.gr

www.elora.g
r

Αλβανία: Πόσο είναι πιθανή μια εμφύλια σύρραξη;


«Είναι το μοναδικό έθνος στον κόσμο, το οποίο, μολονότι χωρίζεται σε τρεις θρησκευτικές κοινότητες, ζει ειρηνικά και αδελφικά σε μια χώρα όπου οι κάτοικοι, δηλώνουν περήφανοι που είναι Αλβανοί». Είναι όμως έτσι;Αδιαμφισβήτητο γεγονός είναι ότι ενώ η Αλβανία παρουσιάζει ανομοιογένεια με τις εθνικές ή θρησκευτικές ιδιαιτερότητες της, ο πληθυσμός αποδέχθηκε το αστικό μοντέλο, δηλαδή η Αλβανία πρώτα για τους Αλβανούς και μετά για οποιοδήποτε άλλον. Ωστόσο, οι πρόσφατες εξελίξεις και τα γεγονότα του 1997, δείχνουν σαφώς την ευπάθεια αυτής της χώρας. 

Την άνοιξη του αναφερόμενου έτους, λόγω της κατάρρευσης του ‘συστήματος των πυραμίδων’ είχαν ξεσπάσει ταραχές που άρχισαν από το νότιο τμήμα και εξαπλώθηκαν γρήγορα σε όλη τη χώρα. Οι κρατικοί θεσμοί, με το τεράστιο οικονομικό σκάνδαλο, είχαν διαλυθεί εντελώς και αν δεν επενέβαινε ο ΟΗΕ υπό την ηγεσία της Ιταλίας, η Αλβανία σήμερα δεν θα υπήρχε.Η σύγκρουση τότε είχε στοιχίσει τη ζωή περίπου δύο χιλιάδων ανθρώπων.Οι πρόσφατες ταραχές της 21ης Ιανουαρίου, στις οποίες τρία άτομα έχασαν την ζωή τους υπενθύμισαν τα γεγονότα του ’97 αλλά και την ευάλωτη ισορροπία του αλβανικού κράτους.


Η κοινωνική ένταση
Οι τελευταίες ταραχές αποτελούν μόνον την κορύφωση μιας υποβόσκουσας έντασης μεταξύ της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Σαλί Μπερίσα και του αντιπολιτευόμενου Σοσιαλιστικού Κόμματος με επικεφαλής τον δήμαρχο των Τιράνων, Έντι Ράμα, ο οποίος κατηγορεί τον Μπερίσα ότι έκανε νοθεία στις κοινοβουλευτικές εκλογές του Ιουνίου του 2009 για να κρατήσει την εξουσία.Οι συγκρούσεις και οι διαιρέσεις της αλβανικής κοινωνίας δεν είναι μόνον πολιτικές.


Οι δύο κύριες φυλές
Αν οι ταραχές κριθούν επιφανειακά θα φανεί ότι μάχονται δύο πολιτικά κόμματα για την εξουσία, μια βαθύτερη ανάλυση όμως θα προσδώσει μια διαφορετική όψη.Το Σοσιαλιστικό Κόμμα την μεγαλύτερη υποστήριξη την έχει από τις νότιες αλβανικές πόλεις όπου κατά πλειοψηφία ζουν οι Τόσκηδες (Tosk), ενώ η πλειοψηφία του Δημοκρατικού Κόμματος είναι Γκέγκηδες (Gheg).
Αυτές αποτελούν τις δύο κύριες φυλές της Αλβανίας. Οι Τόσκηδες μιλούν τη διάλεκτο ‘Τόσκ’ και βρίσκονται νότια του ποταμού Shkumbin στην κεντρική Αλβανία.Οι Γκέγκς ζούνε βόρεια του Shkumbin ποταμού η διάλεκτός τους λέγεται ‘Γκέγκ’. Η φυλή αυτή είναι ίδια με αυτήν του Κοσσυφοπεδίου, της πΓΔΜ του Μαυροβουνίου και της νότιας Σερβίας (στο Πρέσεβο και στο Μπουγιάνοβατς).
Μεταξύ αυτών των δύο εθνοτήτων υπάρχουν αιώνιες διαφορές.Οι Γκέγκηδες έχουν πλήρως ενστερνιστεί τον Ισλαμισμό, ο οποίος μετά από τόσους αιώνες βρίσκεται στο υποσυνείδητό τους, συγχρόνως όμως διατηρούν πολλά από τα αυθεντικά έθιμά τους όπως είναι το δίκαιο, το δίκαιο της βεντέτας, γνωστός ως νόμος της «Λεκ Ντουκαντζίνι». Αποτελούν τα δύο τρίτα του συνολικού πληθυσμού στην Αλβανία.Οι Τόσκηδες (Tosk) ζουνε στην νότιο Αλβανία και οι περισσότεροι από αυτούς είναι Χριστιανοί.Αν και το γεωγραφικό τους όριο όπως σημειώθηκε είναι ο Σκούμπιν ποταμός, τα Τίρανα αποτελούν ένα ουδέτερο γήπεδο για τις δύο πληθυσμιακές ομάδες.


Πριν μερικές δεκαετίες 
Στο παρελθόν οι Γκέγκηδες ήταν οργανωμένοι σε φυλές και οι Τόσκηδες ζούσαν σε ημι-φεουδαρχική κοινωνία.Πριν από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο οι Γκέγκηδες κυριάρχησαν στην πολιτική της Αλβανίας, αλλά μετά τον πόλεμο πολλοί από τους Τόσκηδες βρέθηκαν στην εξουσία μαζί με την νέα κομμουνιστική κυβέρνηση.Ο κομμουνιστής δικτάτορας Ενβέρ Χότζα προσπάθησε να καταστείλει αυτές τις πολιτιστικές διαφορές με στόχο την ομογενοποίηση της αλβανικής κοινωνίας. Κήρυξε την Αλβανία, ως το πρώτο άθεο κράτος του κόσμου και καθιέρωσε 'αγίους' μόνον ανθρώπους που ανήκουν στο αλβανικό έθνος.
Η γένεση της αλβανικής εθνικής ιδεολογίας ξεκίνησε στη διάρκεια της αναζωπύρωσης του εθνοκεντρισμού κατά τον τελευταίο αιώνα, όπου κυριάρχησε το σύνθημα « Η θρησκεία της Αλβανίας είναι αλβανική και ο θεός είναι το ενιαίο αλβανικό κράτος». 
Θεσπίστηκε η αιώνια προσευχή προς τη θεότητα αυτήν (Αλβανία) και καθιέρωσε την Εορτή της Αλβανικής Σημαίας.Στην πραγματικότητα η αλβανική σημαία είναι το μόνο πράγμα που ενώνει όλους τους Αλβανούς. 
Οι Αλβανοί υποστηρίζουν ότι ο δικέφαλος αετός της σημαίας δηλώνει ότι είναι η χώρα των αετών, ενώ η καταγωγή του δικεφάλου αετού προέρχεται από τη σημαία της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας.Ο δικέφαλος αετός ήταν ένα σύμβολο του Ορθόδοξου Βυζάντιου που συμβόλιζε τη δύναμη σε ανατολή και δύση. Ή κατά άλλους το ένα κεφάλι του αετού συμβολίζει την κοσμική κυβέρνηση ή την μοναρχία και το άλλο την πνευματική υπόσταση του κράτους, δηλαδή, την θρησκεία.

echedoros-a

Η Τουρκία αγόρασε αεροπλανοφόρο!


Ελαφρύ αεροπλανοφόρο απέκτησε η Τουρκία και μάλιστα όχι ένα τυχαίο αεροπλανοφόρο, αλλά τον νικητή του πολέμου των Φώκλαντς το HMS Invincible. Όπως μεταδίδεται από την Βρετανία, το αεροπλανοφόρο κατακυρώθηκε σε μία τουρκική εταιρία που ανήκει στο ταμείο των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων και θεωρείται βιτρίνα του τουρκικού ΓΕΕΘΑ. Το 17.000 τόνων αεροπλανοφόρο HMS Invincible, μπορεί να μεταφέρει μέχρι και 22 μαχητικά αεροσκάφη του μεγέθους του F-35B της έκδοσης VSTOL και έχει πλήρωμα 1100 ανδρών. 

Παροπλίστηκε το 2005, δηλαδή σχετικά πρόσφατα και μπορεί μετά από κάποιες εργασίες που σίγουρα θα διαρκέσουν τουλάχισοτν τρία χρόνια να επανέλθει στην ενεργό δράση, όπως έκαναν και οι Κινέζοι με το παροπλισμένο παλαιο ρωσικό αεροπλανοφόρο Varyag, το οποίο υποτίθεται ότι το αγόρασαν για πλωτό καζίνο και εν συνεχεία το μετέτρεψαν σε κανονικό αεροπλανοφόρο! 
Μάλιστα «κτύπησαν» και το HMS Invincible με πολύ υψηλή προσφορά ύψους £ 5,000,000 (8 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ), ενός Κινέζου επιχειρηματία, αλλά προφανώς επειδή φοβήθηκαν επανάληψη του σκηνικού με το Varyag, ρποτίμησαν να το δώσουν στους Τούρκου, οι οποίοι έχουν έτσι ή αλλιώς πρόγραμμα ναυπήγησης ενός σκάφους LPD στο μέγεθος του HMS Invincible. 
Η τουρκική εταιρεία που αγόρασε το HMS Invincible, επισήμως το προμηθεύτηκε για να το ... διαλύσει και να εκμεταλλευθεί την αξία του ως «σκραπ», αλλά πηγές από το Λονδίνο αναφέρουν ότι «Το αεροπλανοφόρο με κάποιες εργασίες μπορεί να καταστεί αξιόπλοο ή να αποτελέσει πλατφόρμα εκπαίδευσης μιας ναυτικής δύναμης που θέλει να αποκτήσει εν συνεχεία ελαφρύ αερπλανοφόρο. Αλλά και μπορεί να δώσει πολύτιμες σχειδιαστικές λύσεις σε μια δύναμη όπως η Τουρκία που θέλει να ναυπηγήσει σκάφη του μεγέθους αυτού όπως το LPD που σχεδιάζει να ναυπηγήσει».
Σε οποιαδήποτε περίπτωση η Τουρκία με το HMS Invincible, αποκτά μια πλατφόρμα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί με διάφορους τρόπους, από το να επανέλθει στην ενεργό υπηρεσία (περίπτωση μάλλον ασύμφορη οικονομικά), να αποτελέσει παλτφόρμα εκαπίδευσης των αεροπορικών μονάδων που θα στελεχώσουν εν συνεχεία το τουρκικό LPD, μέχρι να αποκτήσει know-how στην ναυπήγηση τέτοιων πολύπλοκών σκαφών. 
Όλα αυτά είναι ιδιαίτερα κρίσιμα για έναν πρόσθετο λόγο: Τον αγώνα επκράτησης που ξεκινά στην ανατολική Μεσόγειο για τα πλούσια κοιτάσματα φυσικού αερίου και πετρελαίου...


defencenet

ΟΙ ΕΒΡΑΙΟΙ ΤΟΥ ΒΟΛΟΥ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΝ ΤΟΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΙΓΝΑΤΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΣΕΡΑΦΕΙΜ
ΜΑΣ ΕΒΑΖΕ Ο ΔΙΑΒΟΛΟΣ ΣΕ ΠΕΙΡΑΣΜΟ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΙΣΡΑΗΤΛΙΤΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΒΟΛΟΥ, ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΕΝΔΩΣΑΜΕ... ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΛΛΩΣΤΕ ΚΑΙ ΧΘΕΣΙΝΗ ΑΛΛΑ ΜΙΑ ΧΑΡΑ ΜΑΣ ΚΑΝΕΙ ΝΑ ΤΗΝ ΥΠΕΝΘΥΜΙΖΟΥΜΕ. ΑΛΛΩΣΤΕ ΜΙΛΑΕΙ ΑΠΟ ΜΟΝΗ ΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΝΑ ΠΡΟΣΘΕΣΟΥΜΕ ΚΑΤΙ!

“ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΙΣΡΑΗΛΙΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΒΟΛΟΥ


Προς το Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Δημητριάδος & Αλμυρού κ.κ. Ιγνάτιο


Σεβασμιότατε,


Μας είναι φυσικά γνωστό ότι έχετε πολλά αποθέματα αγάπης για όλους τους ανθρώπους. Για τη δική Σας προσωπικότητα είναι απολύτως φυσιολογική τόσο η παρέμβασή Σας για τις δηλώσεις του Μητροπολίτη κ. Σεραφείμ, όσο και η δημόσια στήριξή Σας, που εκφράστηκε στον Μητροπολιτικό ιερό Ναό του Αγ. Νικολάου κατά την κοπή της βασιλόπιτας.


Σεβασμιότατε,


Επιτρέψτε μας με το θάρρος που αντλούμε από την αγάπη Σας, να Σας πούμε ότι είστε ο πραγματικός εκφραστής της Χριστιανικής θρησκείας, την οποία σεβόμαστε ευλαβικά, γιατί διδάσκει αγάπη και μόνο αγάπη.


Για μια ακόμη φορά, Σας εκφράζουμε, εκτός από τις θερμές μας ευχαριστίες, την αγάπη και το σεβασμό μας επιθυμώντας να Σας τονίσουμε ότι Σας θεωρούμε πραγματικό ποιμενάρχη μας.
Με σεβασμό και τιμή.

Ο Πρόεδρος Ο Γεν. Γραμματέας
Μαρσέλ Σολομών Βίκτωρ Φιλοσώφ “

www.stoxos.gr

ΑΟΖ, Διεθνές Δικαστήριο, νησί των Φιδιών και στρατηγική... στρουθοκαμήλου...


Προ δύο ετών ακριβώς –στις 3 Φεβρουαρίου 2009– εκδόθηκε η πλέον πρόσφατη απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης για την οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) και υφαλοκρηπίδας, συγκεκριμένα μεταξύ Ρουμανίας και Ουκρανίας. Όλα τα σχετικά έγγραφα είναι διαθέσιμα στον ιστότοπο του ΔΔΧ(http://www.icj-cij.org/docket/index.phpp1=3&p2=3&code=ru&case=132&k=95 ). 
Στην απόφαση περιγράφεται η μεθοδολογία της οριοθέτησης, η οποία περιλαμβάνει δύο στάδια, αρχίζοντας με την κατασκευή μιας μέσης γραμμής ίσης απόστασης από τα καταλληλότερα «σημεία βάσης» των δύο ακτών, με έμφαση στις προεξοχές τους. Το δεύτερο στάδιο είναι η προσαρμογή της προσωρινής γραμμής για την επίτευξη ενός δίκαιου* αποτελέσματος.

Στα επίδικα ζητήματα περιλαμβανόταν η επίδραση του νησιού των Φιδιών (Serpents’ Island) το οποίο βρίσκεται περί τα 20 ναυτικά μίλια ανατολικά από τις εκβολές του Δούναβη, με μήκος ακτών 2.000m και έκταση 0,17km². Η περίληψη της απόφασης (σελ. 16) αναφέρει σχετικά:
«Το Νησί των Φιδιών επιβάλλει ιδιαίτερη προσοχή στον προσδιορισμό της προσωρινής γραμμής ίσης απόστασης. Σε σχέση με την επιλογή σημείων βάσης, το Δικαστήριο παρατηρεί πως έχουν υπάρξει περιστάσεις όπου παράκτια νησιά έχουν θεωρηθεί τμήμα της ακτής ενός Κράτους, ιδιαίτερα όταν μια ακτή αποτελείται από μια συστάδα νησιών παρυφής [fringe islands]. […] Ωστόσο, το Νησί των Φιδιών, καθώς βρίσκεται μονάχο και περί τα 20 ναυτικά μίλια μακριά από την ηπειρωτική χώρα, δεν είναι ένα από μια συστάδα νησιών παρυφής που αποτελούν “την ακτή” της Ουκρανίας.
Ο υπολογισμός του Νησιού των Φιδιών ως συναφές τμήμα της ακτής θα ισοδυναμούσε με τη μεταμόσχευση ενός εξωγενούς στοιχείου στην ακτογραμμή της Ουκρανίας. Το επακόλουθο θα ήταν μια δικαστική ανάπλαση της γεωγραφίας, την οποία ούτε ο νόμος ούτε η πρακτική της θαλάσσιας οριοθέτησης εξουσιοδοτούν. Το Δικαστήριο είναι συνεπώς της άποψης πως το Νησί των Φιδιών δεν μπορεί να εκληφθεί πως αποτελεί τμήμα της διαμόρφωσης ακτών της Ουκρανίας. [...]
Για τον λόγο αυτόν, το Δικαστήριο θεωρεί ανάρμοστο να επιλέξει οποιαδήποτε σημεία βάσης στο Νησί των Φιδιών για την κατασκευή της προσωρινής γραμμής ίσης απόστασης μεταξύ των ακτών της Ρουμανίας και Ουκρανίας.» 
Αυτό σημαίνει πως το νησί των Φιδιών ΑΓΝΟΗΘΗΚΕ στην κατασκευή της προσωρινής γραμμής ίσης απόστασης. Στο δεύτερο στάδιο, το ΔΔΧ έκρινε πως «...η παρουσία του Νησιού των Φιδιών δεν υπαγορεύει μια προσαρμογή της προσωρινής γραμμής ίσης απόστασης.
Εν όψη των παραπάνω το Δικαστήριο δεν χρειάζεται να εξετάσει κατά πόσο το Νησί των Φιδιών υπόκειται στις παραγράφους 2 ή 3 του Άρθρου 121 της UNCLOS [Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας] ούτε τη συνάφειά τους στην υπόθεση αυτή.»
Υπενθυμίζεται πως κατά την παράγραφο 2 του Άρθρου 121 τα χωρικά ύδατα, η συνορεύουσα ζώνη, η ΑΟΖ και η υφαλοκρηπίδα ενός νησιού καθορίζονται σύμφωνα με τις διατάξεις της UNCLOS που εφαρμόζονται για τις ηπειρωτικές περιοχές. Κατά την παράγραφο 3 οι βράχοι, που δεν μπορούν να συντηρήσουν ανθρώπινη διαβίωση ή δική τους οικονομική ζωή, δεν έχουν AOZ ή υφαλοκρηπίδα. Η διάκριση μεταξύ «νησιού» (παρ. 2) και «βράχου» (παρ. 3) ήταν ΑΔΙΑΦΟΡΗ για την απόφαση του ΔΔΧ!


Το σχετικό εδάφιο καταλήγει έτσι:
«Το Δικαστήριο θυμάται επίσης πως μια χωρική θάλασσα 12 ναυτικών μιλίων αποδόθηκε στο Νησί των Φιδιών συμφώνως προς συμφωνίες μεταξύ των Μερών. Συμπεραίνει πως, στο πλαίσιο της παρούσας υπόθεσης, το Νησί των Φιδιών δεν θα πρέπει να έχει καμία συνέπεια επί της οριοθέτησης στην υπόθεση αυτή, άλλη από αυτή που απορρέει από τον ρόλο του τόξου των 12 ναυτικών μιλίων της χωρικής του θάλασσας.»
Τα προηγούμενα δεν αποτελούν απόψεις, αλλά ΑΠΟΦΑΣΗ του ΔΔΧ για την ερμηνεία και εφαρμογή των διατάξεων της UNCLOS στην οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας. Η απόφαση αυτή μάλιστα είναι όμοια με προγενέστερες, σχηματίζοντας το σχετικό νομικό προηγούμενο, όπως περιγράφεται σε άρθρο στο τεύχος Φεβρουαρίου του περιοδικού «Ελληνική Άμυνα & Τεχνολογία» που κυκλοφορεί την Παρασκευή 4 του μηνός.
Βεβαίως, είναι δικαίωμα του καθενός να αδιαφορεί για την UNCLOS και τις αποφάσεις του ΔΔΧ. Η στρατηγική της στρουθοκαμήλου είναι εξαιρετικά δημοφιλής, ευχάριστη και καθησυχαστική...


(*) Έτσι αποδίδεται ο όρος “equitable” στο ελληνικό κείμενο του νόμου 2321/1995 (ΦΕΚ 136/Α/23-06-1995) με τον οποίο κυρώθηκε η UNCLOS.

www.greeknation.blogspot.com

4 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 1843 - Ο ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΩΡΗΑ, Ο ΑΡΧΙΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ ΠΕΡΝΑΕΙ ΣΤΗΝ ΑΙΩΝΙΟΤΗΤΑ


Στις 4 Φεβρουαρίου του 1843 σε ηλικία 73 ετών ο Αρχιστράτηγος του Απελευθερωτικού Αγώνα του 1821, περνάει στην αιωνιότητα. Αφήνει την τελευταία του πνοή νύχτα από αποπληξία.


Ο Κολοκοτρώνης γεννήθηκε στο Ραμαβούνι της Μεσσηνίας, καταγόταν από το Λιμποβίσι της Καρύταινας και πέρασε τα παιδικά του χρόνια στην Αλωνίσταινα της Αρκαδίας που ήταν τόπος καταγωγής της μητέρας του, Ζαμπίας Κωτσάκη (εκεί κατέφυγαν οι δυο τους, μετά το θάνατο του πατέρα). Ο πατέρας του Θεόδωρου, Κωνσταντής Κολοκοτρώνης, πήρε μέρος στην ένοπλη εξέγερση που υποκινήθηκε από την Αικατερίνη Β' της Ρωσίας το 1770, και σκοτώθηκε μαζί με δύο αδελφούς και τον φημισμένο Παναγιώταρο στον πύργο της Καστάνιτσας από τους Τούρκους. Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης εισχώρησε στα σώματα των κλεφτών της Πελοποννήσου και στα 15 του έγινε καπετάνιος. Έχοντας αποκτήσει πείρα και στη θάλασσα ως κουρσάρος, το 1805 πήρε μέρος στις ναυτικές επιχειρήσεις του ρωσικού στόλου κατά το Ρωσοτουρκικό πόλεμο. Τον Ιανουάριο του 1806 και ενώ βρισκόταν στην Πελοπόννησο βγήκε διάταγμα δίωξής του. Αποτέλεσμα αυτού ήταν να ακολουθήσει πολύμηνη περιπετειώδης και δραματική καταδίωξη του από τους Τούρκους σε πολλά χωριά και πόλεις της Πελοποννήσου. Κατάφερε - μαχόμενος - να διαφύγει τελικά με πλοιάριο, φεύγοντας από περιοχή στα ανατολικά του Λακωνικού κόλπου και περνώντας στα Ρωσοκρατούμενα Κύθηρα με ενδιάμεση στάση στην Ελαφόνησο λόγω κακοκαιρίας. Από το 1810 υπηρέτησε στο ελληνικό στρατιωτικό σώμα του αγγλικού στρατού στη Ζάκυνθο, και τιμήθηκε με το βαθμό του ταγματάρχη για τη δράση του εναντίον των Γάλλων.

Το 1818 μυήθηκε στη Φιλική Εταιρεία και άρχισε να προετοιμάζει την Επανάσταση στην Πελοπόννησο. Ως απεσταλμένος της στη Μάνη σήκωσε τη σημαία της Επανάστασης στην Καλαμάτα στις 23 Μαρτίου 1821. Πρωταγωνίστησε σε πολλές στρατιωτικές επιχειρήσεις του αγώνα, όπως στη νίκη στο Βαλτέτσι (14 Μαΐου 1821), στην άλωση της Τριπολιτσάς (23 Σεπτεμβρίου 1821), στην καταστροφή της στρατιάς του Δράμαλη στα Δερβενάκια (26 Ιουλίου 1822), όπου διέσωσε τον Αγώνα στην Πελοπόννησο αφού πρυτάνευσαν η ευφυΐα και η τόλμη του στρατηγικού του νου. Οι επιτυχίες αυτές τον ανέδειξαν σε αρχιστράτηγο της Πελοποννήσου. Στη διάρκεια του Εμφυλίου πολέμου πολλές φορές προσπάθησε να αμβλύνει τις αντιθέσεις ανάμεσα στους αντιπάλους, αλλά παρόλα αυτά δεν απέφυγε τη ρήξη. Μετά από ένοπλες συγκρούσεις, ο ίδιος και ο γιος του συνελήφθησαν και φυλακίστηκαν στο Ναύπλιο. Υπήρξε ένθερμος οπαδός της πολιτικής του Καποδίστρια και πρωτοστάτησε στα γεγονότα για την ενθρόνιση του Όθωνα. Το 1833, όμως, οι διαφωνίες του με την Αντιβασιλεία τον οδήγησαν, μαζί με άλλους αγωνιστές, πάλι στις φυλακές του Ιτς-Καλέ στο Ναύπλιο με την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας, και στις 25 Μαΐου 1834, μαζί με τον Πλαπούτα, καταδικάστηκε σε θάνατο. Έλαβε χάρη μετά την ενηλικίωση του Όθωνα το 1835, οπότε και ονομάστηκε στρατηγός και έλαβε το αξίωμα του «Συμβούλου της Επικρατείας». Στα τελευταία χρόνια της ζωής του ο Κολοκοτρώνης υπαγόρευσε στον Γεώργιο Τερτσέτη τα «Απομνημονεύματά» του, που κυκλοφόρησαν το 1851 με τον τίτλο Διήγησις συμβάντων της ελληνικής φυλής από τα 1770 έως τα 1836 και τα οποία αποτελούν πολύτιμη πηγή για την Ελληνική Επανάσταση. (WIK.)


ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΤΕ ΤΟΝ "ΣΤΟΧΟ" ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ - ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ ΚΑΙ ΔΙΑΔΩΣΤΕ 

www.stoxos.gr

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...