Δευτέρα, 7 Φεβρουαρίου 2011

Γιατί «έθαψαν» το σχέδιο κατοίκησης των βραχονησίδων που οχύρωνε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα στο Ανατολικό Αιγαίο;


Ένα πολυσήμαντο πρόγραμμα που οχύρωνε τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας στο Αιγαίο και απέκλειε κάθε αμφισβήτηση των θαλάσσιων συνόρων μας, το οποίο άρχισε να υλοποιείται το 1994 και είχε τύχει ιδιαίτερης προβολής από τα διεθνή ΜΜΕ και το CNN, σταμάτησε ξαφνικά μόλις ανέλαβε πρωθυπουργός ο Σημίτης, και το αποτέλεσμα ήταν να ακολουθήσουν τα Ίμια, οι γκρίζες ζώνες και ο καταιγισμός των τουρκικών διεκδικήσεων εις βάρος της χώρας μας!

Συγκεκριμένα, το 1994 ο τότε υφυπουργός Άμυνας Μανώλης Μπεντενιώτης προχώρησε στην υλοποίηση ενός έξυπνου σχεδίου που είχε εκπονήσει ο ίδιος, που μάλιστα είχε τύχει της επιδοκιμασίας του τότε πρωθυπουργού, αείμνηστου Ανδρέα Παπανδρέου, του τότε υπουργού Εξωτερικών Κάρολου Παπούλια (σημερινού Προέδρου της Δημοκρατίας) και βεβαίως του τότε υπουργού Άμυνας Γεράσιμου Αρσένη. 
Το σχέδιο προέβλεπε την τακτική επίσκεψη εθελοντών, μελών του Συνδέσμου Αποφοίτων Σχολών Υπαξιωματικών Πολεμικού Ναυτικού με υλικά και γεννήτριες σε βραχονησίδες του Ανατολικού Αιγαίου και των Δωδεκανήσων, προκειμένου να στήσουν σιδερένιο υψηλό κοντάρι όπου θα υψωνόταν μεγάλου μεγέθους ελληνική σημαία, να κτίσουν από ένα παρεκκλήσι σε κάθε νησί και να φυτέψουν δέντρα και φυτά που θα μπορούσαν να ευδοκιμήσουν σ’ αυτές τις περιοχές, με βάση μελέτη του υπουργείου Γεωργίας εξειδικευμένη για κάθε νησί! Παράλληλα στις βραχονησίδες θα εγκαθιστούσαν και ζώα ή πουλιά από αυτά που θα μπορούσαν να αναπαραχθούν και να επιβιώσουν, δημιουργώντας μια έντονη παρουσία μοναδικών οικοσυστημάτων.
Σε ορισμένα νησιά, όπου υπήρχαν φυλάκια του Στρατού, έγιναν εκτεταμένες επισκευές, ενώ επισκευάστηκε και το σπίτι της κυράς της Ρω.
Το σχέδιο το εκτελούσε ο συγκεκριμένος Σύνδεσμος Αποστράτων μαζί με άλλους εθελοντές και τη συνδρομή του Πολεμικού Ναυτικού, που τους διέθετε το ΠΓΥ «Έβρος» (πλοίο μεταφοράς πυρομαχικών και γενικών υπηρεσιών). Τα υλικά τα συγκέντρωναν από δωρεές και η όλη επιχείρηση τύχαινε μεγάλης προβολής από τα τοπικά και αθηναϊκά ΜΜΕ, καθώς ήταν κάτι πρωτοποριακό, πολύ ενδιαφέρον και με προφανή εθνικό στόχο.
Η εξέλιξη όμως του προγράμματος ήταν ακόμα πιο προχωρημένη: Ο Μ. Μπεντενιώτης ανακοίνωσε ότι όποιοι ήθελαν θα μπορούσαν να κατοικήσουν τα νησιά αυτά με αντιπαροχή μια κατοικία που θα τους διασφάλιζε η Πολιτεία. Αυτό είχε τεράστιο αντίκτυπο ακόμα και στο εξωτερικό. Μάλιστα πολλοί ομογενείς, από τις ΗΠΑ κυρίως, ενδιαφέρθηκαν να πάρουν μέρος στο πρόγραμμα, ενώ ένας καλλιτέχνης ονόματι Ναυρίδης πήγε και κατοίκησε στη Ρω! Τόση έκταση πήρε το θέμα αυτό στις ΗΠΑ που ασχολήθηκε ακόμα και το CNN, στο οποίο έκανε εκτενή αναφορά για το σχέδιο ο Μ. Μπεντενιώτης!
Το πρόγραμμα, με ευθύνη του τότε υφυπουργού Άμυνας, είχε ετοιμαστεί για να υποβληθεί στην ΕΕ ώστε να τύχει και κοινοτικής χρηματοδότησης. Ενώ όμως ο Μ. Μπεντενιώτης επρόκειτο να προωθήσει τον πλήρη φάκελο στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας για να προωθηθεί στην ΕΕ, όταν το 1996 μετατέθηκε στο υπουργείο αυτό ως υφυπουργός και μάλιστα αρμόδιος για τις διεθνείς οικονομικές σχέσεις, τον φάκελο δεν τον βρήκε πουθενά…
Η πρώτη φάση του σχεδίου αφορούσε 18 νησιά. Τα πιο γνωστά από αυτά ήταν τα Τακμάκια ή Τομάρια ανοικτά της Λέσβου, ο Πασάς και η Βάτη που είναι δίπλα από τη Χίο, η Στρογγυλή στα Δωδεκάνησα, η Καλόλιμνος που είναι δίπλα στην Κάλυμνο, η Νήμος (Δωδεκάνησα), το Φαρμακονήσι, η Σάρια στην Κάρπαθο, η Γαυδοπούλα και από τα κατοικημένα τα Αντικύθηρα και η Γαύδος.
Η πρώτη επίσκεψη των εθελοντών με το ΠΓΥ «Έβρος» έγινε τον Ιούνιο του 1994 στη Ρω. Εκεί επισκευάστηκε το σπίτι της κυράς της Ρω, στήθηκε ένας μεγαλύτερος ιστός για τη σημαία σε τσιμεντένια στέρεη βάση, κατασκευάστηκε παρεκκλήσιο, πρόχειρο δίκτυο ύδρευσης και φυτεύτηκαν δέντρα.
Οι επισκέψεις στα νησιά συνεχίστηκαν όλο τον χρόνο και τον επόμενο. Το σχέδιο είχε ενθουσιάσει τους πάντες. Τα διεθνή ΜΜΕ το χαρακτήρισαν μεγαλοφυές, ενώ ο κόσμος στα ακριτικά νησιά το είχε αγκαλιάσει.
Όταν είχε γίνει το πρώτο ταξίδι, στην επιστροφή στον Πειραιά είχε διοργανωθεί ειδική τελετή για τον κατάπλου του «Έβρος», στην οποία μετείχαν πολλοί επώνυμοι και βέβαια ο εμπνευστής του σχεδίου που ήταν και είναι βουλευτής της Αʼ Περιφέρειας Πειραιά.
Η συνέχεια με την κατοίκηση των νησιών θα ήταν πολύ πιο εντυπωσιακή. Εκατοντάδες φάκελοι με αιτήσεις ενδιαφερομένων να κατοικήσουν στις βραχονησίδες, έφταναν στο γραφείο του Μ. Μπεντενιώτη.
Ο τότε πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου παρακολουθούσε την εφαρμογή του σχεδίου και ενθάρρυνε τον υφυπουργό να το συνεχίσει και βέβαια και ο προϊστάμενός του υπουργός Γεράσιμος Αρσένης.
Αν το σχέδιο ολοκληρωνόταν, μια και είχε πενταετή περίοδο εφαρμογής, δηλαδή θα έφτανε μέχρι το 2000, τα οφέλη για τη χώρα μας στον διπλωματικό τομέα θα ήταν τεράστια.
Κατ’ αρχάς δεν θα μπορούσε να αμφισβητήσει κανένας το εύρος της υφαλοκρηπίδας τους, όταν μάλιστα είχαν έστω και έναν μόνιμο κάτοικο.
Επίσης δεν θα μπορούσε η Άγκυρα να διανοηθεί να θέσει θέμα «γκρίζων ζωνών» σε κατοικημένα νησιά ή σε νησιά με ελληνική παρουσία (εκκλησίες, σημαίες, καλλιέργειες, πρόχειρα λιμάνια κ.ά.).
Όμως από τις αρχές του 1996, μόλις ο Σημίτης ανέλαβε πρωθυπουργός (στις 18 Ιανουαρίου), το σχέδιο άρχισε να μαραζώνει και σε λίγες μέρες είχε… εξαφανιστεί! Ο Σημίτης στην κυβέρνησή του έβαλε τον Μπεντενιώτη υφυπουργό στο Εθνικής Οικονομίας. Για να μη φανεί δε ότι τον έβγαλε από το Άμυνας λόγω της εποίκισης των βραχονησίδων (σχετικά με την οποία οι τουρκικές εφημερίδες είχαν αναγγείλει ότι σε αντίδραση προς τα έργα υποδομής των Ελλήνων το τουρκικό πολεμικό Ναυτικό ετοιμαζόταν να τις «χαρτογραφήσει πλήρως»), κατήργησε τη μία θέση υφυπουργού, αφού ήδη στην άλλη ήταν υφυπουργός ο πτέραρχος Ν. Κουρής. Έτσι μετακινήθηκε στο υπουργείο της οδού Νίκης.
Κατά συνέπεια το σχέδιο ατόνησε, δεν προχώρησε και τελικά έσβησε! Προς μεγάλη χαρά της Τουρκίας που ήδη είχε θέσει θέμα.
Λίγο αργότερα ήρθαν τα Ύμια, οι «γκρίζες ζώνες». Αν το σχέδιο είχε υλοποιηθεί, ίσως να μην είχαν δημιουργηθεί τα Ύμια και οι «γκρίζες ζώνες». Χαρακτηριστικό του μένους που είχαν οι άνθρωποι που ανήκαν στον «σκληρό πυρήνα» του Σημίτη κατά του προγράμματος -που φαίνεται ότι κάποια σχέδια τους χάλαγε- είναι το γεγονός ότι υπουργός της πρώτης κυβέρνησης του μετά τον Ανδρέα Παπανδρέου πρωθυπουργού, στο Υπουργικό Συμβούλιο της 30/5/1996 είχε πει κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης στον Μ. Μπεντενιώτη: «Αν δεν είχες κάνει αυτές τις… ιστορίες δεν θα είχαμε φτάσει σήμερα εδώ»! (σ.σ.: εννοώντας την τραγωδία στα Ίμια).
Να σημειώσουμε ότι κάποιοι υπουργοί της τότε κυβέρνησης Σημίτη πετούσαν… μπηχτές στον Μ. Μπεντενιώτη για την έκταση που είχε πάρει το σχέδιό του στο CNN και του έλεγαν ότι είχε βρει την ευκαιρία να… προβληθεί. Αυτό δείχνει ότι ακόμα και μετά 6 μήνες από το… θάψιμό του, το σχέδιο ακόμα… ενοχλούσε! Γιατί όμως; Οι πολέμιοί του τι δεν ήθελαν να γίνει; Ποια δικά τους σχέδια χάλαγαν;
Οι πρωταγωνιστές εκείνης της εποχής, που υλοποίησαν και ανέδειξαν το σχέδιο, ο Μ. Μπεντενιώτης, ο Κ. Παπούλιας, ο Γ. Αρσένης, ο Αντώνης Κοτσακάς (ως υπουργός Αιγαίου τότε το είχε στηρίξει αποφασιστικά) δεν μιλούν.
Τα γεγονότα όμως που ακολούθησαν, δηλαδή τα Ύμια, οι ευχαριστίες του Σημίτη στις ΗΠΑ κ.λπ. εξηγούν ίσως γιατί το σχέδιο ενόχλησε τόσο.
Κάποτε βέβαια όλα θα πρέπει να βγουν στο φως. Για να αποκαλυφθεί άλλη μία σκοτεινή πλευρά της σύγχρονης ιστορίας μας…


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

ΝΑ ΑΥΞΗΘΕΙ Η ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΘΗΤΕΙΑ


του Μελέτη Μελετόπουλου - Είναι προφανές ότι η Ελλάδα έχει εισέλθει σε φάση αποσταθεροποίησης. Αυτήασφαλώς συνδέεται με την εφαρμογή του μνημονίου και των οδυνηρών μέτρων κάθαρσης της συσσωρευμένης κόπρου του Αυγείου. Η πολιτική όμως της κυβέρνησης αποσκοπεί στην μείωση του ελλείμματος κυρίωςμέσω της συρρίκνωσης της αγοραστικής δύναμης της μεσαίας τάξης και των ασθενεστέρων στρωμάτων. Ταυτόχρονα το πολιτικό σύστημα συνολικά προσπαθεί να διασώσει τα προνόμιά του, αδυνατεί να χαράξει κάποια στοιχειώδη αναπτυξιακή προοπτική και αρνείται πεισματικά να αποβάλει τους ενόχους και να τιμωρήσει τους υπευθύνους της χρεωκοπίας και της υπεξαίρεσης του δημοσίου χρήματος. 

Αυτά έχουν εξοργίσει την κοινή γνώμη και την εξωθούν σε εξωθεσμικές ενέργειες. Αλλά η εσωτερική κατάρρευση περιπλέκεται λόγω των πρωτοφανών παγκοσμίων γεωπολιτικών εξελίξεων. 
Η κατάρρευση των φιλοδυτικών καθεστώτων της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής οδηγεί σε δεύτερη φάση ή και άμεσα στην δημιουργία ενός φονταμενταλιστικού ισλαμικού άξονα, που θα εκτείνεται από τον Ατλαντικό έως το Πακιστάν. Στην εξέλιξη αυτή, γεωπολιτικά η Ελλάδα βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα.
Ταυτόχρονα, η Ελλάδα περιβάλλεταιαπό όχι ένα ή δύο αλλά τρία(!) κράτη με αναθεωρητική εξωτερική πολιτική, που αμφισβητούν ευθέως και επισήμως τμήματα της ελληνικής εθνικής κυριαρχίας. Σε γενικώτερο κλίμα αποσταθεροποίησης, δημιουργούνται προϋποθέσεις για δημιουργίαεπικίνδυνων καταστάσεων.
Μπροστά σʼαυτές τις εξελίξεις, το Ελληνικό κράτος πρέπει νʼαποφασίσει εάν θέλει να συνεχίσει να λειτουργεί ως συντεταγμένη και ευνομούμενη πολιτεία, που θα προστατεύει την ζωή και την περιουσία των πολιτών του, καθώς και τα κυριαρχικά του δικαιώματα, τον πολιτισμό του, την ιστορίατου και την αξιοπρέπειά του. Ή εάν θα αφεθεί στο γενικευμένο χάος, την ανομία, την εγκληματικότητα, την ανεπανόρθωτη μαζική δημογραφική και πολιτισμική αλλοίωση, την αδυναμία αντιμετώπισης εξωτερικών απειλών εναντίον του.
Η ελληνική κοινωνία θα κληθεί να αποβάλει την καταναλωτική και υλιστική της χαύνωση, την διαφθορά, την αμετροέπεια, την αναξιοκρατία, την ανευθυνότητα, την ήσσονα προσπάθεια, την δημοσιοϋπαλληλική νοοτροπία και τα καινοφανή στην μακραίωνη ελληνική ιστορία στοιχεία που την οδήγησαν στην σημερινή αποσύνθεση.Και να επαναφέρει τα παραδοσιακά της ήθηπου την βοήθησαν να ανταπεξέλθει στις δύσκολες περιστάσεις του παρελθόντος, όπως την αξιοκρατία, την εντιμότητα, την εργατικότητα, την αυτοπειθαρχία, την λιτότητα, την μαχητικότητα, την αλληλεγγύη, την αγάπη της παιδείας, την ριψοκίνδυνη επιχειρηματικότητα και κυριώτατα τον πατριωτισμό και το πνεύμα αυτοθυσίας. Φυσικά θα πρέπει οι φορείς της αποσύνθεσης να αποβληθούν από το την πολιτική ζωή και το κράτος και να αντικατασταθούν με νέες προσωπικότητες,που θα ενσαρκώνουν αυτές τις αξίες.
Τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν θα είναι ασφαλώς αντίθετα στην συβαριτική ιδεολογία της τελευταίας τριακονταετίας. Το πρώτο είναι η ισχυροποίηση των Ενόπλων Δυνάμεων.
Η λαϊκιστική και εκλογοθηρική συνεχόμενη μείωση της στρατιωτικής θητείας σε όλη την διάρκεια της μεταπολίτευσης δεν δικαιολογήθηκε από κάποια μείωση της εξωτερικής απειλής. Αντιθέτως οι Ελληνοτουρκικές κρίσεις του 1976, του 1987, του 1996, η διαρκής ένταση τα τελευταία χρόνια, το Σχέδιο Βαριοπούλακαθώς και η εμφάνιση νέων απειλών, αναθεωρητισμών και διεκδικήσεων από αλβανικής και σκοπιανής πλευράς θα έπρεπε να οδηγήσουν σε μέτρα αύξησης του στελεχιακού δυναμικού των Ενόπλων Δυνάμεων, αντί για κλείσιμο στρατοπέδων, κατάργηση μονάδωνκαι αντικατάσταση της θητείας στρατευσίμων στο Πολεμικό Ναυτικό και στην Αεροπορία από επαγγελματίες οπλίτες.
Επείγειη αύξηση του χρόνου θητείας στους δεκαοκτώ μήνεςγια τους οπλίτες και σε δύο χρόνια για τους εφέδρους αξιωματικούς, που θα αυξήσει δραστικά το δυναμικό των ενόπλων δυνάμεων και θα καταστήσει δυνατή την επανεπάνδρωση των μεθοριακών μονάδων και των μεγάλων σχηματισμών. Παράπλευρη ευεργετική συνέπεια του μέτρου θα είναι η μείωση της ανεργίας.
Ταυτόχρονα, απαιτείται ενεργοποίηση της Εφεδρείας, με συνεχή επανεκπαίδευση ισραηλινού τύπου των εφέδρων, εκκαθάριση και ενημέρωση των αρχείων, και τακτικές ασκήσεις γενικής επιστράτευσης, ώστε σε περίπτωση πραγματικής επιστράτευσης να μην επαναληφθεί το χάος του 1974.
Επίσης πρέπει οι περισσότερες μονάδες του Στρατού Ξηράς να αποκτήσουν με κατάλληλη εκπαίδευση καταδρομικό χαρακτήρα, στην ουσία η παλαιά μεραρχία ειδικών δυνάμεων να ανασυσταθεί και να αποτελέσει τον πυρήνα του Στρατού Ξηράς.
Αλλά το σημαντικώτεροείναι η ριζική μεταβολή του περιεχομένου της στρατιωτικής θητείας. Μέχρι σήμερα όσοι έχουμε υπηρετήσει την πατρίδα είχαμε την εμπειρία μίας μακράς (διετούς για τους παλαιότερους) θητείας, κατά την διάρκεια της οποίας η πραγματικά στρατιωτική εκπαίδευση ήταν στοιχειώδης ή ανύπαρκτη. Οι στρατεύσιμοι ασχολούνταν κυρίως με αποψιλώσεις και άσκοπες βάρδιες, οι υπαξιωματικοί συμπεριφέρονταν με αγένεια και σαδισμό και τα πάντα ρύθμιζε το πελατειακό σύστημα και το «βύσμα», χωρίς το οποίο ούτε δυσμενής μετάθεση δεν μπορούσε να εκδοθεί. Το αποτέλεσμα ήταν η θητεία να θεωρείται για τους περισσότερους στρατεύσιμους (πλην των καταδρομέων) στην καλύτερη περίπτωση άχρηστη και χάσιμο χρόνου, στην χειρότερη αφόρητη.
Η πλήρης ανατροπή της σημερινής φυσιογνωμίας της θητείας πρέπει να συμπεριλαμβάνει: α. την αποστολή των στρατεύσιμων σε μάχιμες μονάδες σε όλη την διάρκεια της θητείας τους, χωρίς εξαιρέσεις πελατειακού χαρακτήρα. Την εκκένωση των γραφειοκρατικών υπηρεσιών από στρατεύσιμους και την επάνδρωσή τους από πολιτικούς υπαλλήλους, γυναίκες υπαξιωματικούς και μόνιμα στρατιωτικά στελέχη κοντά στην ηλικία συνταξιοδότησης. β. την καθημερινή σωματική άσκηση των στρατευσίμων σε όλη την διάρκεια της θητείας τους, με καθημερινή φυσική αγωγή αλλά και τακτική ορεινή διαβίωση, ορειβασία και εκμάθηση των ορεινών διαδρομών. γ. την συστηματική θεωρητική εκπαίδευση σε θέματα άμυνας και ασφάλειας, αλλά και καθημερινή πρακτική εκπαίδευση στην χρήση όπλων, σκοποβολή, ασκήσεις εδάφους κλπ., δ. την ελαχιστοποίηση των τετράωρων ή εξάωρων νυκτερινών φυλακών, άσκοπων αγγαρειών κλπ., καιτην εξασφάλιση επαρκούς καθημερινού ύπνου για κάθε στρατεύσιμο, ε. την αυστηρή και οριστική απαγόρευση της έννοιας καψόνι από τιςΈνοπλες Δυνάμεις, ζ. την ανάθεση της εκπαίδευσης των στρατευσίμων σε έμπειρους αξιωματικούς-εκπαιδευτές που θα περνούν από σεμινάριο εκπαιδευτών με μαθήματα ψυχολογίας, παιδαγωγικής, διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικούκλπ.
Για να γίνουν όλα αυτά πρέπει να ανασυγκροτηθεί εκ βάθρων η Διεύθυνση Εκπαίδευσης του Στρατού Ξηράς, του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας ,να στελεχωθούν με ό,τι καλύτερο διαθέτει το στελεχιακό δυναμικό των Ενόπλων Δυνάμεων και να διορισθεί υφυπουργός με αποκλειστικό αντικείμενο την ριζική αναμόρφωση της στρατιωτικής εκπαίδευσης. Η Εθνική Άμυνα είναι υπόθεση της ελληνικής κοινωνίας και όχι επαγγελματιών μισθοφόρων.


meletopoulos

Γιατί πάντα οι εξελίξεις στη χώρα μας καθορίζουν το μέλλον της Ευρώπης;;;


Κατά έναν διαβολεμένο και περίεργο τρόπο, οι εξελίξεις που συμβαίνουν στη χώρα μας διαχρονικά, επεκτείνονται στη συνέχεια και επηρεάζουν ολόκληρη τη Ευρώπη. Αυτές οι εξελίξεις μπορεί να είναι είτε καλές είτε κακές, δεν έχει σημασία αυτό. Δεν εννοούμε βέβαια ότι η Ελλάδα είναι ο προπομπός του πολιτισμού στην Ευρώπη, ούτε ότι μεταδίδει, σήμερα τουλάχιστον τα φώτα της στην Ευρώπη. Όχι. Αλλά κατά έναν περίεργο τρόπο η χώρα μας μοιάζει, είτε επιλεγμένα είτε τυχαία, με ένα δοκιμαστήρι αυτών που θα συμβούν αργότερα στην Ευρώπη.

Τι να πρωτοπεί κανείς και από πού να ξεκινήσει. Το 1821 ήταν η αρχή του τέλους της Ευρώπης της Παλινόρθωσης. Οι βαλκανικοί πόλεμοι έδιωξαν την Οθωμανική Αυτοκρατορία από τα Βαλκάνια, αλλά και την όποια επιρροή της πάνω σε όλη την Ευρώπη. Η Μικρασιατική καταστροφή αποτέλεσε την αρχή των εθνοκαθάρσεων. Το 1940, η Ελλάδα έδωσε, σε μεγαλύτερα Ευρωπαϊκά κράτη, το παράδειγμα της αντίστασης στον Γερμανοϊταλικό άξονα. Ο εμφύλιος ήταν ο προάγγελος του Ψυχρού Πολέμου κ.λ.π. Δεν έχει τελικά δοθεί μέχρι σήμερα πειστική εξήγηση γιατί συμβαίνει αυτό. Πάντως ότι μεγάλο συμβαίνει εδώ, αργά ή γρήγορα εξαπλώνεται…. και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Αυτό είναι γεγονός. Μοιάζει δηλαδή ωσάν η χώρα μας να είναι το «βρώμικο» εκείνο, αλλά ταυτόχρονα γενετήσιο όργανο της ευρωπαϊκής ζωής. 
Σήμερα πάλι, χωρίς να το αντιλαμβανόμαστε, η χώρα μας παίζει ένα ρόλο που την ξεπερνά. Στη χώρα μας σήμερα παρατηρούνται μαζεμένες τέσσερις βασικές εξελίξεις που πολύ σύντομα θα βάλουν στο παιχνίδι και την υπόλοιπη Ευρώπη:
1) Η χώρα μας σήμερα αποτελεί το υπ’ αριθμόν ένα δοκιμαστήρι της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης και κυρίως της κρίσης στην Ευρωζώνη. Ήδη όλα τα ευρωπαϊκά κράτη συζητούν έντονα για το τι θα πράξουν συνολικά για την Ευρώπη πλέον και όχι μόνο για την Ελλάδα.
2) Η χώρα μας πάλι σήμερα χρησιμοποιείται από την Τουρκία ως προγεφύρωμα για την επέκταση του Ισλάμ στην Ευρώπη και την ανασύσταση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Επομένως, αναγκαστικά και πάλι η Ευρώπη θα μπει στο παιχνίδι και θα πάρει αποφάσεις.
3) Η χώρα μας σήμερα αποτελεί τη γέφυρα που χρησιμοποιούν οι παράνομοι οικονομικοί μετανάστες για να εξαπλωθούν στην υπόλοιπη Ευρώπη. Οπότε και πάλι οι εξελίξεις εδώ θα καθορίσουν την τύχη της υπόλοιπης Ευρώπης.
4) Τελικά στη χώρα μας σήμερα πλέον, αμφισβητείται το εισαχθέν από την αστική Ευρώπη, κοινοβουλευτικό πολιτικό σύστημα που είναι το κυρίαρχο πολιτικό σύστημα στην Ευρώπη. Οπότε οποιεσδήποτε εξελίξεις σε επίπεδο πολιτεύματος εδώ, θα επεκταθούν γρήγορα και στην υπόλοιπη Ευρώπη. 
Όπως είπαμε και στην αρχή κανείς δεν μπορεί να δώσει πειστική εξήγηση σε όλα αυτά, πάντως η Ελλάδα μοιάζει να είναι το ευαίσθητο σημείο της Ευρώπης, γι’ αυτό ίσως και παρατηρείται μεταξύ της χώρα μας και της Ευρώπης μιας σχέση αγάπης και μίσους. 

hassapis-peter

Frontex χωρίς αποτέλεσμα


Με ένα τετρασέλιδο δημοσίευμα το βελγικό περιοδικό "Knack" επισημαίνει ότι το ζήτημα της παράνομης μετανάστευσης, έχει πλέον προσλάβει διαστάσεις ανθρωπιστικής καταστροφής. Πολύ περισσότερο θεωρεί τα ελληνοτουρκικά σύνορα ως ένα είδος κερκόπορτας των ευρωπαϊκών συνόρων, από την οποία εξακολουθούν καθημερινά να εισέρχονται πολλοί μετανάστες".
Συμβολική η παρουσία της Frontex
Επίσης, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, οι συντάκτες του περιοδικού μετέβησαν στην περιοχή της Ορεστιάδας και συνομίλησαν με διάφορους άνδρες των μονάδων ταχείας επέμβασης της ευρωπαϊκής υπηρεσίας επίβλεψης των εξωτερικών συνόρων, οι οποίοι δήλωσαν ότι η παρουσία τους στην περιοχή έχει περισσότερο συμβολικό χαρακτήρα.

Επί της ουσίας δηλαδή, η παρουσία της Frontex, αποβλέπει στο να καταστήσει σαφές ότι το ζήτημα της παράνομης μετανάστευσης δεν αποτελεί μόνον ένα ελληνικό αλλά ταυτόχρονα και ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα.


Έρχονται για να φύγουν
Το περιοδικό αναγνωρίζει όμως τις προσπάθειες που καταβάλλονται από τις ελληνικές αρχές, με τη συνδρομή της Frontex ενώ σημειώνεται πως σχεδόν κανείς από τους περίπου 100.000 μετανάστες που βρίσκονται στο ελληνικό έδαφος δεν επιθυμεί να παραμείνει στην Ελλάδα και τη χρησιμοποιεί μόνον ως πύλη εισόδου προς την Ευρώπη.
Ο λόγος είναι, η έλλειψη προοπτικής εύρεσης εργασίας, ενώ και οι προϋποθέσεις χορήγησης ασύλου από την πλευρά των ελληνικών αρχών είναι εξαιρετικά αυστηρές, με αποτέλεσμα να δίνεται άσυλο κυριολεκτικά με το σταγονόμετρο.
Εξίσου αδύνατη - συνεχίζουν οι συντάκτες - είναι και η επαναπροώθηση των μεταναστών στην Τουρκία, η οποία αρνείται να τους δεχτεί στο έδαφός της.
Συνοψίζοντας, οι συντάκτες αναφέρουν ότι το πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης στην Ελλάδα έχει προσλάβει πλέον διαστάσεις ανθρωπιστικής καταστροφής.
Είναι χαρακτηριστικό ότι καθημερινά πολλοί αιτούντες άσυλο συνωστίζονται σε ουρές μπροστά στα γραφεία της αρμόδιας Υπηρεσίας στην Αθήνα επί πολλές ώρες προκειμένου να υποβάλουν τα χαρτιά τους και υφίστανται μεγάλη ταλαιπωρία, καθώς οι αρμόδιες αρχές δεν διαθέτουν επαρκές προσωπικό για τη διεκπεραίωση των αιτήσεων ασύλου.

news247

Γερμανικό "μπλόκο" στους εξοπλισμούς! Επιστολή από Βερολίνο σε Αθήνα


“Νάϊν” σε συζητήσεις για εξοπλισμούς λέει το Βερολίνο στην Αθήνα, με επιστολή που εστάλη από τη Καγκελαρία κι όταν με το καλό τέτοιες κουβέντες αρχίσουν, η Γερμανία πρέπει να έχει την δυνατότητα να υποβάλει τις προτάσεις της! Οι συχνές επισκέψεις Γάλλων αξιωματούχων στο Πεντάγωνο έχουν αρχίσει να θορυβούν τη Γερμανική κυβέρνηση,καθώς τα ραντεβού του υπουργού Άμυνας Ευάγγελου Βενιζέλου συνοδεύονται από έντονη φημολογία περί συζητήσεων για προμήθεια γαλλικών οπλικών συστημάτων! 

Το Βερολίνο με επιστολή του υπενθυμίζει μεν την δεινή οικονομική μας θέση η οποία δεν μας επιτρέπει τέτοιου είδους όχι απλά συζητήσεις,αλλά ακόμη και σκέψεις αλλά παρόλα αυτά επισημαίνει ότι «στη περίπτωση που για εθνικούς λόγους» αποφασιστεί να ανοίξει κάποιο από τα μεγάλα και σε αναμονή εξοπλιστικά προγράμματα οι Γερμανοί θεωρούν αυτονόητο,ότι θα έχουν την δυνατότητα «να υποβάλουν τις προτάσεις τους» οι οποίες και πρέπει να εξεταστούν!
Σύμφωνα με πληροφορίες η επιστολή με ημερομηνία 21 Ιανουαρίου φέρει την υπογραφή του υπουργού Καγκελαρίας της κ.Μέρκελ, του αντίστοιχου Γερμανού Παμπούκη, ας πούμε και η σύνταξή της κρίθηκε απαραίτητη μετά τα «γαλλικά σούρτα-φέρτα» στο ελληνικό Πεντάγωνο.Το Βερολίνο δείχνει να θέλει να προλάβει...εκπλήξεις. 
Τη περασμένη Τρίτη ο υπουργός Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος δέχτηκε στο γραφείο του τον Πρέσβη της Γαλλίας κ. Christophe Farnaud και τον Πρόεδρο και ΔιευθύνονταΣύμβουλο της γαλλικής εταιρείας DCNS ( δημοσίων συμφερόντων) κ. Patrick Boissier. Η εταιρεία αυτή ναυπηγεί τις φρεγάτες Fremm. 
Παρόντες στη συνάντηση ήτανο Γενικός Διευθυντής Πολιτικής Εθνικής Άμυνας και Διεθνών Σχέσεων πρέσβης κ. Δημήτρης Χρονόπουλος και ο Γενικός Διευθυντής Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων κ. Δημήτρης Γεωργιόπουλος.
“Αντικείμενο της συζήτησης ήταν τα εξοπλιστικά προγράμματα του Πολεμικού Ναυτικού”, ανακοινώθηκε επισήμως από το Πεντάγωνο! Το παράδοξο είναι ότι αυτή η συνάντηση έγινε ένα μόλις 24ωρο μετά από τη συνέντευξη που είχε δώσει στο πρακτορείο Reuters, o αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Πάνος Μπεγλίτης,ο οποίος λογικά είχε υποστηρίξει ότι «εντός του 2011 δεν πρόκειται να υπογραφεί καμμία νέα παραγγελία εξοπλισμών».
Αυτό το κλίμα έδιναν και οι συνεργάτες του κ.Βενιζέλου,μετά από τη συνάντηση με το Γάλλο πρέσβη και τον πρόεδρο της DCNS.
Ωστόσο είναι γνωστό ότι οι πιέσεις που ασκούνται από το Παρίσι για να κλείσει το ζήτημα της παραγγελίας έξι φρεγατών τύπου Fremm ,είναι ασφυκτικές και επιχειρείται να συνδεθούν με την τύχη των ναυπηγείων Ελευσίνας,τα οποία κινδυνεύουν με κλείσιμο! Μία περίπτωση ...καρμπόν της υπόθεσης Σκαραμαγκά με απλά λόγια,όπου για να σωθούν έπρεπε να παραγγείλουμε άλλα δύο υποβρύχια! Τώρα για να δοθεί έργο και χρήμα από τους Γάλλους στα ναυπηγεία Ελευσίνας, το Παρίσι ζητά μια διασφάλιση ότι οι φρεγάτες αν όχι άμεσα πάντως σε εύλογο χρονικό διάστημα θα προχωρήσουν! 
Το Βερολίνο καιροφυλακτεί όμως αφού έχει ανοιχτούς λογαριασμούς στην Αθήνα! Η απόφαση ΚΥΣΕΑ της κυβερνήσεως Σημίτη το 1999 η οποία προέβλεπε την προμήθεια 40 έως 60 μαχητικών αεροσκαφών Eurofighter δεν υλοποιήθηκε ποτέ,αλλά οι Γερμανοί είναι δεδομένο ότι δεν πρόκεται να αφήσουν το θέμα χωρίς να το κυνηγήσουν μέχρις εσχάτων! 
Αυτό εννοούν όταν λένε στην επιστολή τους ότι πρέπει η Αθήνα να εξετάσει με προσοχή τις γερμανικές προτάσεις στα θέματα των εξοπλισμών.
Πέρα από τα μαχητικά αεροσκάφη, οι Γερμανοί δείχνουν ενδιαφέρον για την Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ) ,που συνδέεται άμεσα με την προμήθεια του μαχητικού αεροσκάφους, αλλά και για την ΕΛΒΟ για την οποία έχουν υποβάλει εδώ και ένα χρόνο πρόταση εισόδου γερμανικής εταιρείας για προγράμματα συμπαραγωγής,που φυσικά οι Γερμανοί θέλουν να συνδυάσουν με την πώληση τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης.


fox2e-mag

Ο Ερντογάν καλεί εσπευσμένα τον Έρογλου στην Άγκυρα - Χάσμα στα Κατεχόμενα


Η τουρκική πολιτική ηγεσία και οι μυστικές υπηρεσίες της Τουρκίας έχουν πανικοβληθεί από τις αντιδράσεις των Τουρκοκυπρίων στα κατεχόμενα. Γιατί είναι κάτι που δεν το είχαν προβλέψει. Ο Ερντογάν επιστρέφοντας από το Κιργιζιστάν έδωσε εντολή να καλέσουν γρήγορα τον ψευδοηγέτη των κατεχομένων Έρογλου να επισκεφθεί την Άγκυρα προκειμένου να έχουν συνομιλίες για την αντιμετώπιση της κατάστασης. Θεωρούν τον ψευδοηγέτη ανίκανο να αντιμετωπίσει τη κατάσταση. Σύμφωνα με πληροφορίες του “newscode” οι Τούρκοι στέλνουν στα κατεχόμενα κλιμάκιο της ΜΙΤ ( Μυστικές Υπηρεσίες της Τουρκίας) από ειδικούς στις τηλεπικοινωνίες και στο διαδίκτυο προκειμένου να αναλύσουν τις εικόνες από τις διαμαρτυρίες και να “ταπώσουν” τα πάντα σε σχέση με την ηλεκτρονική πληροφόρηση.


Ο κ. Ερντογάν είναι αγανακτισμένος από την αχαριστία που δείχνουν οι Τουρκοκύπριοι και τόνισε σε συνομιλία που είχε με δημοσιογράφους κατά το ταξίδι του στο Κιργκιζιστάν ότι : “Οι Τουρκοκύπριοι είναι οι πιο καλοπληρωμένοι υπάλληλοι αφού εισπράττουν 10.000 λίρες, δηλαδή 5000 ευρώ και 13 μισθό”. Την ώρα που ο δικός του προσωπάρχης εισπράττει μηνιαίο μισθό μόνο 5.000 ευρώ. Ο κ. Ερντογάν πιστεύει ότι η όλη εξέγερση είναι έργο της κυπριακής πλευράς και του κ. Χριστόφια με αποτέλεσμα να πληγεί καίρια το κύρος του και γι αυτό το λόγο θα προσπαθήσει να καταπνίξει οποιαδήποτε φωνή είναι εναντίον του. Οι Τουρκοκύπριοι διαδηλωτές από τη δική τους πλευρά έχουν καλέσει διεθνείς Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις προκειμένου να τους υποστηρίξουν και να δούν από κοντά το καταπιεστικό καθεστώς Ερογλου.
Μάλιστα διάφορα ινστιτούτα (Think Tunk) του εξωτερικού με αναλύσεις τους άρχισαν να υποστηρίζουν τα αιτήματα των εξεγερμένων στα κατεχόμενα.
Το πανηγύρι στα κατεχόμενα αρχίζει τώρα και θα κορυφωθεί πριν τις τουρκικές εκλογές του Ιουνίου φέρνοντας σε πολύ δύσκολη θέση τη κυβέρνηση Ερντογάν.


newscode

Κατά του ψηφίσματος συμπαράστασης στους μετανάστες απεργούς πείνας το δημοτικό συμβούλιο Αθηναίων


Αρνητικά αντιμετωπίστηκε από την πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου του δήμου της Αθήνας η πρόταση του δημοτικού συμβούλου, επικεφαλής της παράταξης του ΚΚΕ, Νίκου Σοφιανού, για την έκδοση ψηφίσματος συμπαράστασης στους 237 μετανάστες, απεργούς πείνας.Ο κ. Σοφιανός στήριξε την πρότασή του στην επισήμανση ότι «ο χώρος, όπου έχουν στεγαστεί, λήγει το επόμενο διάστημα», ότι «υπάρχει κίνδυνος για πολιτικά παιχνίδια» και επίσης ότι «ο ίδιος ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη έχει παραδεχθεί για τους ανθρώπους αυτούς ότι δουλεύουν χρόνια στην Ελλάδα και απλώς δεν μπόρεσαν να ανανεώσουν τα χαρτιά τους».

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, υποστήριξε ότι «οι περισσότεροι από τους συγκεκριμένους ανθρώπους ήρθαν στην Ελλάδα μετά το 2007 και δεν ανήκουν στην κατηγορία εκείνων, που είχαν παλιότερα νομιμοποιηθεί με τις δύο διαδοχικές νομιμοποιήσεις του 2005 και του 2007».
Είπε ακόμη ότι ουδέποτε υπήρξε πολιτική του ελληνικού κράτους για το μεταναστευτικό και ότι οι δύο διαδικασίες νομιμοποίησης έγιναν με πολύ αυστηρές προϋποθέσεις, γεγονός το οποίο ο ίδιος τότε, ως Συνήγορος του Πολίτη, είχε αναφέρει στον υπουργό Εσωτερικών, χαρακτηρίζοντάς το «παράλογο και άδικο», που «ωθεί σε παρανομία ανθρώπους, που χρόνια δουλεύουν και ζουν στην Ελλάδα».
Παράλληλα, πρόσθεσε ότι η έως τώρα στάση του δήμου για το ζήτημα ήταν ανθρωπιστική και ότι ανταποκρίθηκε στην πρόταση του πρύτανη για τη σύσκεψη στη Νομική, όπου αρχικά είχαν στεγαστεί οι 237, και διένειμε κλινοσκεπάσματα.
Αναφορικά με την πρόταση της επικεφαλής της παράταξης «Ανοιχτή Πόλη», Ελένης Πορτάλιου, για έκδοση ψηφίσματος από την πλευρά του δήμου με αίτημα α) την παροχή άδειας παραμονής σε όσους την έχασαν, λόγω έλλειψης αριθμού ενσήμων β) καταγγελία του κανονισμού Δουβλίνου 2, 3) χορήγησης πολιτικού ασύλου στους πρόσφυγες και 4) επανεξέταση των αιτήσεων για χορήγηση άδειας παραμονής, ο κ. Καμίνης απάντησε ότι «η μαζική νομιμοποίηση, που προτείνει η κυρία Πορτάλιου, δεν συναντά την έγκριση της πλειονότητας της ελληνικής κοινωνίας, είναι ένα σοβαρό και περίπλοκο ζήτημα, που δεν λύνεται υπό πίεση».
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Νικήτας Κακλαμάνης, σημείωσε ότι πρόκειται για «πολύ σοβαρό θέμα, που θα τα βρούμε μπροστά μας και πρέπει να συζητηθεί εντός ημερήσιας διάταξης». Αρχικά δε στήριξε το ψήφισμα του ΚΚΕ, με την επιφύλαξη ότι πράγματι οι 237 δικαιούνται νομιμοποιητικών εγγράφων, στη συνέχεια, όμως, τάχθηκε υπέρ του λευκού μετά και τη δεύτερη τοποθέτηση του δημάρχου Αθηναίων ότι σύμφωνα με τις πληροφορίες, που ο ίδιος έχει, δεν δικαιούνται. Τελικά, υπέρ του ψηφίσματος τάχθηκαν επτά δημοτικοί σύμβουλοι, του ΚΚΕ, της Ανοιχτής Πόλης, της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και του Επιμένουμε Αθήνα. Οι έντεκα σύμβουλοι της παράταξης Κακλαμάνη ψήφισαν λευκό.

newpost

Σκοπιανή πρόκληση στη Φλώρινα δυναμιτίζει αγώνα χάντμπολ


Πολιτικές διαστάσεις πήρε το ματς χάντμπολ στη Φλώρινα, ανάμεσα στην Αρίωνα Πτολεμαΐδας και την Ζίτο Πρίλεπ από τη ΠΓΔΜ. Το παιχνίδι επρόκειτο να διεξαχθεί χθες στη Φλώρινα για το Τσάλεντζ Καπ γυναικών, αλλά δεν έγινε μετά την άρνηση της ελληνικής ομάδας να δεχτεί τη χρησιμοποίηση του αστεριού της Βεργίνας ως λογότυπο στη φανέλα της ομάδας από την ΠΓΔΜ.Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση από την ελληνική ομοσπονδία χάντμπολ (ΟΧΕ) που εξέδωσε σχετική ανακοίνωση:
*Κατά τη διάρκεια της χθεσινoβραδινής τεχνικής σύσκεψης, η ομάδα Ζίτο Πρίλεπ της ΠΓΔΜ παρουσίασε αγωνιστική φανέλα στην οποία εμφανιζόταν το αστέρι της Βεργίνας ως τμήμα του λογότυπου του εμπορικού της χορηγού.

*Στη συνέχεια το σωματείο Αρίωνας Πτολεμαΐδας και κατόπιν συνεννόησης με την ΟΧΕ κατέστησε σαφές στον Αυστριακό παρατηρητή του αγώνα κ. Μπουρζιβαλ ότι εφόσον δεν αλλάξουν οι φανέλες τηςομάδας του Πριλεπ δεν θα πραγματοποιηθεί το παιχνίδι.
*Η ομάδα της ΠΓΔΜ δεν δέχτηκε να αγωνιστεί με διαφορετική εμφάνιση. Ως εκ τούτου ο προγραμματισμένος αγώνας για σήμερα δεν διεξήχθη, αφού στις ώρες που μεσολάβησαν δεν προέκυψε κάποια νέα εξέλιξη.
*Σημειώνεται ότι εδώ και τρεις εβδομάδες η ΟΧΕ ήταν σε επαφή με την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία, στην οποία είχε κάνει τις σχετικές επισημάνσεις αναφορικά με τον επικείμενο αγώνα επικαλούμενη και το ιστορικό με την ομάδα του Μέγα Αλέξανδρου Γιαννιτσών. Η ΟΧΕ κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία να πάρει σαφή θέση για το θέμα και να υποχρεώσει την ομάδα της ΠΓΔΜ να αφαιρέσει από την φανέλα της το Ελληνικό εθνικό σύμβολο ενημερώνοντας για μια ακόμη φορά ότι Ελληνικές ομάδες δεν αγωνίζονται εφόσον δεν τηρούνται όλα όσα προβλέπονται από την ενδιάμεση συμφωνία Ελλάδος-ΠΓΔΜ.
*Τρεις ημέρες πριν την διεξαγωγή του αγώνα, η EHF ενημέρωσε την ΟΧΕ πως δεν μπορεί να υποχρεώσει την ομάδα του Πριλεπ να αλλάξει τις φανέλες της διότι, δεν υπάρχει στον κανονισμό της EHF σχετικό νομικό έρεισμα επισημαίνοντας ότι η διαφορά είναι πολιτική και όχι αθλητική.
Το παιχνίδι κατοχυρώθηκε υπέρ της Πρίλεπ και η ελληνική ομάδα αναμένεται να τιμωρηθεί με 10.000 ευρώ πρόστιμο και δύο χρόνια αποκλεισμό από κάθε διοργάνωση.


newpost

Μαζικές εκτοξεύσεις μικροδορυφόρων ετοιμάζει το Ιράν - Η άγνωστη πρόταση που είχε γίνει στην Ελλάδα


Στην έξυπνη, οικονομική και στρατηγικά ευέλικτη λύση των μικροδορυφόρων χαμηλής τροχιάς προσανατολίζεται το Ιράν για να αποκτήσει αυτονομία και ασφάλεια στις τηλεπικοινωνίες και όχι μόνο. Είναι ένα σχέδιο το οποίο παλαιότερα, προ πενταετίας περίπου, είχε προταθεί και στην Ελλάδα, χωρίς να προχωρήσει λόγω εμπλοκής με το πρόγραμμα του HellaSat. Το βάρος καθενός από αυτούς που είχαν προταθεί στην Ελλάδα θα ήταν περίπου 25 κιλά με τα καύσιμα και θα έμοιαζαν με ένα μεγάλο κουτί με διάμετρο 53 cm και ύψος 48 cm. Θα μπορούσαν να εκτοξευθούν μέχρι και 50 τέτοιοι δορυφόροι στην πρώτη φάση του προγράματος θα μπορούσαν να μείνουν σε υπηρεσία μέχρι 130 ημέρες ή ακόμα αι ένα χρόνο αν μεγάλωνε το βάρος τους και συνεπώς το καύσιμό τους και θα έδιναν άμεσες λύσεις ειδικά σε περιπτώσεις κρίσεων. 

Τελευταία, ακόμα και το Ιράν σχεδιάζει να εκτοξεύσει πολλούς τέτοιους δορυφόρους ως το Μάρτιο του 2012, ανακοίνωσε σήμερα ο Ιρανός πρόεδρος Μαχμούντ Αχμεντινεζάντ χωρίς να δώσει διευκρινίσεις στη διάρκεια μιας τελετής που μεταδόθηκε από την τηλεόραση και κατά την οποία παρουσιάστηκαν τέσσερις μικροί δορυφόροι. Η NASA αντιλήφθηκε τα πλεονεκτήματά τους με ένα πρόγραμμα που ακούει στο όνομα Space Technology 5 κατασκευάζοντας τρεις μιρκοδορυφόρους. «Πιστεύω ότι στο τέλος αυτής της χρονιάς (το ιρανικό έτος τελειώνει στις 20 Μαρτίου) και τον επόμενο χρόνο θα γίνουν πολλές εκτοξεύσεις» δορυφόρων, δήλωσε ο πρόεδρος.
Η τηλεόραση έδειξε τέσσερις νέους μικροδορυφόρους με βάρος λίγων δεκάδων κιλών στη διάρκεια αυτής της τελετής, δύο από τους οποίους, οι Ρασάντ και Φατζρ, πρόκειται να εκτοξευτούν πριν από τις 20 Μαρτίου, σύμφωνα με τις πληροφορίες που είχε δώσει το Δεκέμβριο ο υπουργός Άμυνας Αχμάντ Βαχιντί.
Ο Ρασάντ (Παρατήρηση) είναι ένας δορυφόρος παρατήρησης που κατασκευάζεται από το πανεπιστήμιο Μαλκ Αστάρ της Τεχεράνης, το οποίο εξαρτάται από τους Φρουρούς της Επανάστασης. Η εκτόξευσή του προβλεπόταν για τον Αύγουστο του 2010, όμως αναβλήθηκε. Ο Φατζρ (Αυγή) είναι ένας δορυφόρος αναγνώρισης που κατασκευάζεται από την εταιρεία Sa-Iran, η οποία εξαρτάται από το υπουργείο Άμυνας.
Δύο άλλοι μικροί πειραματικοί δορυφόροι, οι Ζαφάρ (Νίκη) και Αμίρ-Καμπίρ, κατασκευασμένοι από πανεπιστήμια της Τεχεράνης, παρουσιάστηκαν επίσης από την τηλεόραση, η οποία δεν έδωσε καμιά πληροφορία για τη λειτουργία τους.
Στη διάρκεια της τελετής αυτής, οι αρχές έδειξαν επίσης τους κινητήρες του μελλοντικού πυραύλου Σαφίρ Β1 (Πρεσβευτής), ικανού να θέσει ένα δορυφόρο 50 κιλών σε τροχιά σε ύψος 300 ως 450 χιλιομέτρων.
Το Φεβρουάριο 2009, η εκτόξευση του πρώτου δορυφόρου που κατασκευάστηκε στο Ιράν, του Ομίντ (Ελπίδα), με ένα πύραυλο Σαφίρ 2, είχε ανησυχήσει τους Δυτικούς, που φοβούνται μήπως το Ιράν χρησιμοποιήσει τη βαλλιστική και διαστημική τεχνολογία του για στρατιωτικούς σκοπούς.

defencenet

Σκόπια: Ουάσιγκτον καλεί Γκρούεφσκι επειγόντως…


Ο πρωθυπουργός Νίκολα Γκρούεφσκι, μια μέρα, μετά την επιστροφή του προέδρου, Γκεόργκι Ιβάνοφ, από τις ΗΠΑ, μεταβαίνει και αυτός στην Ουάσιγκτον, έπειτα από κάλεσμα της ηγεσίας της αμερικανικής κυβέρνησης, η οποία εκτιμά ότι η κυβέρνησή του, δεν κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση. Η αμερικανική πρεσβεία σήμερα επιβεβαίωσε ότι ο πρωθυπουργός αναμένεται να συναντηθεί με τον αντιπρόεδρο της αμερικανικής κυβέρνησης, Τζο Μπάιντεν. «Σχετικά με το λεπτομερές πρόγραμμα του ταξιδιού του πρωθυπουργού μπορείτε ενημερωθείτε από την ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου. Στην Ουάσιγκτον, πάντως, αναμένεται να συναντηθεί με την υπουργό Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Τζο Μπάιντεν, ο οποίος ανυπομονεί να συζητήσει την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στη χώρα», σύμφωνα με πληροφορίες που κυκλοφόρησαν χθες από την τηλεόραση ‘Άλφα’.

Υπενθυμίζεται ότι ο αμερικανός πρέσβης Φίλιπ Ρίκερ την περασμένη εβδομάδα είχε μια σειρά ενημερωτικών συναντήσεων στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην πΓΔΜ κυρίως για το πρόβλημα της δημοκρατίας που αντιμετωπίζει.Προφανώς οι επισημάνσεις του προξένου να έκρουσαν τον κώδωνα κινδύνου στους κορυφαίους διπλωμάτες των ΗΠΑ και η ξαφνική επίσκεψη του Γκρούεφσκι στις ΗΠΑ, ακολουθεί των επαφών που είχε ο αμερικανός πρέσβης στην Ουάσιγκτον.
Η κυβέρνηση, ωστόσο, προσπαθεί να διαψεύσει φήμες που διαδόθηκαν για άμεση επίσκεψη Γκρούεφσκι μετά από κάλεσμα της Ουάσιγκτον. Με ανακοινώσεις της αναφέρει ότι από τον περασμένο Οκτώβριο εργάζεται για την επίσκεψη αυτή, χωρίς να προβεί σε λεπτομέρειες. Η ανακοίνωση, όμως αυτή, έρχεται σε μια στιγμή σοβαρής κριτικής της πΓΔΜ όχι μόνον από τις ΗΠΑ αλλά και από τις Βρυξέλλες.
,,За деталите за плановите за патувања на премиерот ве упатуваме на неговиот кабинет, но кога ќе биде во Вашигтон очекуваме тој да се сретне со државниот секретар Хилари Клинтон и со потпретседателот Џо Бајден, кои со нетрпение го очекуваат за да разговараат за актуелната ситуација, како и за статусот на напредокот на македонија во евроатлантските интеграции,, - соопштуваат од амбасадата, со што ја потврдуваат вчерашната информација објавена од АЛФА. Τις τελευταίες ημέρες, όλοι σχεδόν, οι πρέσβεις που είναι διαπιστευμένοι στη χώρα, εξέφρασαν την ανησυχία τους για την πολιτική κατάσταση στη χώρα, την έλλειψη διαλόγου, την κακή λειτουργία του δικαστικού σώματος και την πίεση που ασκείται στα Μέσα μαζικής ενημέρωσης. Και αυτοί είναι οι παράγοντες οι οποίοι καθορίζουν εάν και πόσο η πΓΔΜ πληροί τις βασικές προϋποθέσεις μιας δημοκρατικής χώρας.--Τίτλος: «Груевски на отчет кај Бајден и Клинтон»Δημοσιευση: ALFA TV, 6.2.2011.
echedoros-a

Δεν θα περάσει η κάρτα του πολίτη, φώναξαν χιλιάδες Ορθόδοξοι Έλληνες


Την πρόθεσή του να αγωνιστεί κατά της κάρτας του πολίτη και να μην την παραλάβει ΠΟΤΕ, εξέφρασε το ορθόδοξο ποίμνιο, με τη μαζική του συμμετοχή στο συλλαλητήριο κατά της κάρτας του πολίτη, που πραγματοποιήθηκε στην Πλατεία Συντάγματος. Σύμφωνα με μετριοπαθείς υπολογισμούς, πάνω από 10.000 Έλληνες, με γαλανόλευκες στα χέρια, συγκεντρώθηκαν μπροστά στη Βουλή, στέλνοντας ένα ηχηρό μήνυμα στην εξουσία ότι θα αντισταθούν στην αριθμοποίηση του ανθρώπου και ότι δεν σκοπεύουν να υποδουλωθούν στη Νέα Τάξη Πραγμάτων και στην παγκόσμια διακυβέρνηση.

Στους συγκεντρωμένους απευθύνθηκαν μεταξύ άλλων οι Αρχιμ. π. Σαράντης Σαράντος, εφημέριος Ι.Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου Αμαρουσίου, ο Ηγούμενος της Ιστορικής Μονής Εσφιγμένου Αγ. Όρους, κκ. Μεθόδιος, ο αρχιμανδρίτης π. Παύλος Ντανάς, ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας, ο εκδότης του περιοδικού «Ρεσάλτο» Θύμιος Παπανικολάου και ο αρχιμανδρίτης π. Νεκτάριος Μουλατσιώτης, Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίων Αυγουστίνου και Σεραφείμ Σαρώφ στο Τρίκορφο Φωκίδας. 


Ελεύθερη ώρα

Κύπρος: Η αξία του «οικοπέδου 12» στην ΑΟΖ της Κύπρου, είναι μεταξύ 50 και 80 δισ. δολάρια


Έχουμε 14 γεωλογικές δομές με πάρα πολύ καλές προοπτικές εντός ΑΟΖ Κύπρου», δηλώνει ο διευθυντής Ενέργειας του Κυπριακού Υπουργείου Εμπορίου Σόλων Κασίνης. Οι τρισδιάστατες έρευνες που βρίσκονται σε εξέλιξη, θα δείξουν στις εταιρείες πού ακριβώς θα τρυπήσουν, αναφέρει ο κ. Κασίνης σε συνέντευξή του στον «Φιλελεύθερο», εξηγεί τι σημαίνει για την Κύπρο το «Οικόπεδο 12» και ότι η αξία του κυμαίνεται μεταξύ 50 και 80 δισ δολάρια. 

«Μιλούμε για τεράστια ποσά, ιδιαίτερα για ένα μικρό κράτος όπως η Κύπρος», αναφέρει ο κ. Κασίνης και σημειώνει ότι ο πρόεδρος Χριστόφιας τονίζει πάντα πως «αυτά αφορούν όλη την Κύπρο, όλους τους Κύπριους, όχι μόνο τους Ελληνοκύπριους».
Η άποψη του Κύπριου ειδικού είναι ότι πρόκειται για μια πηγή που θα κρατήσει και τους Τουρκοκύπριους στο νησί που γεννήθηκαν, αντί να φεύγουν και να έρχονται έποικοι. «Το κοινό αύριο με τις ευκαιρίες που ανοίγουν τα κοιτάσματα, μπορεί να αποδειχθεί καταλύτης», επισημαίνει. 
Είκοσι εταιρείες αγόρασαν τα δεδομένα για κοιτάσματα στην ΑΟΖ Κύπρου, ενώ ο κ. Κασίνης αποκαλύπτει στη συνέντευξή του ότι υπάρχουν διαπραγματεύσεις για αγορά τους από ακόμα 21 εταιρείες. Ο ίδιος εκφράζει την ελπίδα πως κατά την επίσκεψη του Προέδρου Χριστόφια τον Μάρτιο στο Τελ Αβίβ, θα υπογραφτεί και συμφωνία συνεκμετάλλευσης κοινών κοιτασμάτων με Ισραήλ. 
Ανάμεσα σε άλλα προτείνει να δοθεί προτεραιότητα στα κυπριακά αποθέματα φυσικού αερίου και σε δεύτερο στάδιο να εξεταστεί η συνεργασία με το Ισραήλ. 
Ο κ. Κασίνης αναφέρει ότι η άποψή του είναι πως ο δεύτερος γύρος αδειοδότησης των «οικοπέδων» θα πρέπει να εξαρτηθεί και από τις θέσεις και σχεδιασμούς της «Νoble Εnergy» για το «Οικόπεδο 12». 
«Η Νoble θα βρίσκεται στην Κύπρο, σε πολύ υψηλό επίπεδο εκπροσώπησης, για να συζητήσουμε διάφορα άλλα πολύ καυτά για μας ερωτήματα, που τους έθεσα ήδη γραπτώς, όπως το πότε θα τρυπήσουν, πότε θα κάνουν τις επιβεβαιωτικές γεωτρήσεις για να φανεί το μέγεθος, το βάθος και το είδος των υδρογονανθράκων που υπάρχουν. Στην περίπτωση που αυτά θα γίνουν κοντά στο τέλος του έτους, η εισήγησή μου προς τον υπουργό Εμπορίου και την κυβέρνηση, θα είναι να περιμένουμε πρώτα τις διατρήσεις. Κι αυτό γιατί είμαι βέβαιος ότι τα αποτελέσματα θα είναι πολύ θετικά. Και αυτό θα αυξήσει σημαντικά το ενδιαφέρον», αναφέρει και επισημαίνει ότι για το δεύτερο γύρο αδειοδότησης της Κύπρου, «λογικά τα αποτελέσματα στις κοντινές περιοχές του Ισραήλ, στο Ταμάρ και στο Λεβιάθαν πρέπει να επιδρούν θετικά». 
Στην ερώτηση, ποια είναι η άποψή του για το θέμα αγωγού από το Ισραήλ μέσω Κύπρου, ο κ. Κασίνης απάντησε: «Όλα αυτά πρέπει να μελετηθούν. Να γίνει τεχνοοικονομική μελέτη για κάθε λύση ξεχωριστά. Νομίζω πως θα 

e-typos

ΣΚΙΣΙΜΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΣΗΜΑΙΑΣ ΑΠΟ ΑΛΒΑΝΟΥΣ ΣΤΟΥΣ ΜΑΝΙΑΚΟΥΣ - ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ
ΠΡΙΝ ΛΙΓΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΑΠΟ ΕΝΑ ΣΧΟΛΕΙΟ ΣΤΟΥΣ ΜΑΝΙΑΚΟΥΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ ΕΚΑΝΑΝ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΟΤΙ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΡΑΘΥΡΑ ΕΜΠΑΙΝΕ ΚΡΥΟΣ ΑΕΡΑΣ...ΜΕΧΡΙ ΕΔΩ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΜΕ ΝΑ ΔΩΣΟΥΜΕ ΜΙΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΑ...ΤΟ ΤΡΑΓΙΚΟ ΕΡΧΕΤΑΙ ΟΤΑΝ 3 ΜΑΘΗΤΕΣ ΑΛΒΑΝΟΙ ΟΠΩΣ ΘΑ ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΣΤΟ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΒΙΝΤΕΟ ΚΡΑΤΑΝΕ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥΣ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΗΜΑΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΞΕΣΚΙΖΟΥΝ ΜΕ ΜΙΣΟΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΛΗΓΕΙ ΝΑ ΤΗΝ ΠΟΔΟΠΑΤΟΥΝ! 
ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ ΣΕ ΟΛΟΥΣ "ΑΥΤΟΥΣ" ΠΟΥ ΤΟ ΠΑΙΖΟΥΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ ΚΑΙ ΝΟΜΙΖΟΥΝ ΟΤΙ ΟΛΑ ΠΑΝΕ ΠΡΟΣ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ...ΑΝΑΡΩΤΙΕΜΑΙ ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΤΙΜΩΡΉΣΕΙ ΑΥΤΑ ΤΑ ΘΡΑΣΥΤΑΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΟΥ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΤΟΥΣ ΑΡΜΟΖΕΙ Η ΛΕΞΗ "ΑΛΗΤΕΣ" ΣΕ ΜΙΑ ΧΩΡΑ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΤΙΜΩΡΕΙΤΕ ΜΕ ΤΙΠΟΤΑ...
eglimatikotita

Mεγάλη εαρινή επίθεση ετοιμάζουν τα τουρκικά Επιτελεία κατά του ΡΚΚ στις κυριότερες βάσεις του


Mεγάλη εαρινή επίθεση κατά θέσεων του ΡΚΚ στο Ιράκ και στους θύλακες που θεωρούνται "ζωντανοί" και επιχειρησιακοί στην νοτιοανατολική Τουρκία προετοιμάζει, σύμφωνα όσαν έχουν διαρρεύσει από τα τουρκικά Επιτελεία στα τουρκικά ΜΜΕ. Η επίθεση αναμένεται να εκδηλωθεί σε ένα χρονικό "παράθυρο" μεταξύ αρχών Μαρτίου και αρχών Απριλίου. Το παράξενο είναι ότι αφέθηκε να διαρρεύσει η επιχείρηση. Μετά από μία "δύσκολη" άνοιξη, πέρσι το PKK κήρυξε μονομερή εκεχειρία από τις 13 Αυγούστου του 2010. 


Ενδεικτικό των προετοιμασιών του τουρκικού στρατού αναφέρουν οι σχετικές πληροφορίες είναι η κατασκευή εκατοντάδων νέων στρατιωτικών φυλακίων στις περιοχές Batman, Μπίγκολ, Ντιγιαρμπακίρ, Χακάρι, Σιρνάκ, Σιίρτ, Mus, Ερζερούμ, Καρς, Dersim και Urfa και η διάθεση 650 εκατ. δολαρίων, όπως ανακοινώθηκε, για τη συντήρηση των υπαρχόντων οχυρών θέσεων. 
Επίσης, για φέτος προβλέπεται η οργάνωση επαγγελματικών στρατιωτικών μονάδων, συνολικής δυνάμεως αρχικά 10.000 ανδρών, οι οποίοι θα αμείβονται με τον εξαιρετικά υψηλό μισθό για τα τουρκικά δεδομένα των 1.700 δολαρίων τον μήνα. 
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι μονάδες αυτές αρχικά θα αναπτυχθούν στις περιοχές Χακάρι, Σιίρτ και Σιρνάκ. Είναι γεγονός ότι και οι ελληνικές υπηρεσίες πληροφοριών έχουν πληροφορηθεί την μετακίνηση δύο μονάδων των ειδικών δυνάμεων σε περιοχές που γειτονεύουν με την ζώνη επιχειρήσεων, ενώ επίσης υπάρχουν πληροφορίες για είσοδο στο Ιράκ ομάδων των τουρκικών δυνάμεων με αποστολές στοχοποίησης.
Επίσης έχουν ενταθεί οι ασκήσεις που προβλέπουν στενή συνεργασία της Αεροπορίας σε αποστολές υποστήριξης μικρών μονάδων χερσαίων δυνάμεων, όπως αυτές που στέλνονται μέσα στο Ιράκ στις αποστολές κατά των στρατοπέδων του ΡΚΚ.
Η Άγκυρα είναι γεγονός ότι ζητεί να επισπευθούν παραδόσεις ελικοπτέρων, συστημάτων τηλεπικοινωνιών κλπ εξοπλισμού κατάλληλου για τέτοιου είδους επιχειρήσεις.

defencenet

Ξανά στους δρόμους σήμερα οι Τουρκοκύπριοι


Ξανά στους δρόμους της κατεχόμενης Λευκωσίας, αυτή τη φορά συμβολικά και έξω από τη λεγόμενη πρεσβεία της Τουρκίας, θα βρεθούν σήμερα εκατοντάδες Τουρκοκύπριοι. Στη νέα κινητοποίηση θα λάβουν μέρος η συνδικαλιστική πλατφόρμα και μη κυβερνητικές οργανώσεις, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη σκληρή κριτική που άσκησε ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για τη διαδήλωση της 28ης Ιανουαρίου. Μετά και από νέες σκληρές δηλώσεις του Πρωθυπουργού της Τουρκίας, ο οποίος είχε χαρακτηρίσει ξεδιάντροπους τους Τουρκοκύπριους διαδηλωτές, η αντιπαράθεση οξύνεται, ενώ για το μέλλον προγραμματίζονται και νέες κινητοποιήσεις, εναντίον της οικονομικής πολιτικής της Τουρκίας στα κατεχόμενα.

«Σύντομα με μαζικές διαδηλώσεις» είναι ο ενδεικτικός πρωτοσέλιδος τίτλος της τουρκοκυπριακής εφημερίδας «Γενί Ντουζέν».
Χθες Κυριακή, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον κατοχικό ηγέτη Ντερβίς Έρογλου, ενώ ζήτησε και δημοσίως την παραπομπή στη δικαιοσύνη όσων Τουρκοκυπρίων βγήκαν στους δρόμους, υποστηρίζοντας ότι «η Τουρκία δεν μπορεί να ανεχθεί τέτοια προσβολή εναντίον της». Κάλεσε, παράλλα, τον Ντερβίς Έρογλου «να επιδείξει την αναγκαία στάση και να πράξει τα δέοντα», φροντίζοντας να οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης οι διοργανωτές των διαδηλώσεων, επειδή, κατά τον ίδιο, «συνεργάζονται με το Νότο» (την Κυπριακή Δημοκρατία).
Ο Τούρκος Πρωθυπουργός είπε, ακόμα, πως έχει παρακολουθήσει βιντεοσκοπήσεις των διαδηλώσεων, παρατηρώντας ότι σε αυτές υπήρχαν σημαίες της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά όχι η τουρκική και σημείωσε πως «η τουρκοκυπριακή διοίκηση έπρεπε να επιδείξει την αναγκαία στάση απέναντι σε τέτοιες μη δημοκρατικές διαδηλώσεις που περιλαμβάνουν προσβολή της Τουρκίας, σε βαθμό που στα πανό υπήρχαν μέχρι και ύβρεις εναντίον της Τουρκίας».
Έκανε, ακόμα, λόγο για συγκεκριμένη ομάδα «που γνωρίζουμε και που μοιράζεται την προσέγγιση αυτή με το Νότο, προσπαθώντας να δυναμιτίσει τη διαδικασία ειρήνης». Για να υποδείξει, με απειλητική διάθεση, πως η διοίκηση της λεγόμενης ΤΔΒΚ θα λάβει τα αναγκαία μέτρα εναντίον της συγκεκριμένης ομάδας «και εμείς θα κάνουμε αυτό που μας αναλογεί, διότι δεν μπορούμε να ανεχθούμε μια τέτοια αντίληψη εναντίον της Τουρκίας η οποία έχει δώσει για την ΤΔΒΚ το αίμα της, την ψυχή της, τα πάντα της μέχρι και πριν από το 1974».

ikypros

Ο Μουμπάρακ ενδέχεται να καταφύγει στο Μαυροβούνιο


Στο Μαυροβούνιο ενδέχεται να βρει καταφύγιο, σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου της Ποντγκόριτσας, ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Χόσνι Μουμπάρακ, ύστερα από μια πιθανή απομάκρυνσή του από τη χώρα του, όπου συνεχίζονται για 11η ημέρα σήμερα οι διαδηλώσεις εναντίον του. Στα δημοσιεύματα τονίζεται ότι ένας από τους γιους του Χόσνι Μουμπάρακ, ο Γκαμάλ Μουμπάρακ, κατέχει σημαντικό μέρος των μετοχών της εταιρείας «Oraskom», η οποία υπέγραψε, τον περασμένο χρόνο, συμβόλαιο με την κυβέρνηση του Μαυροβουνίου για την κατασκευή πολυτελούς τουριστικού οικισμού στη χερσόνησο Λούστιτσα, στο Τίβατ. 

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, δεν είναι απίθανο να μεταβεί ο Χόσνι Μουμπάρακ στο Μαυροβούνιο, επειδή και ο έκπτωτος πρωθυπουργός της Ταϊλάνδης κατέφυγε στη χώρα, στα παράλια της Αδριατικής, μετά τις αιματηρές διαδηλώσεις στην Ταϊλάνδη, απέκτησε υπηκοότητα Μαυροβουνίου και τώρα άρχισε να χτίζει ξενοδοχείο στο θέρετρο, Άγιος Στέφανος. 
Κάτοχος του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών της «Oraskom» είναι ο Αιγύπτιος δισεκατομμυριούχος Ναγκίμπ Σαουίρις, ο οποίος εγκατέλειψε το Κάιρο μαζί με τους γιους του Χόσνι Μουμπάρακ, Αλάι και Τζαμάλ και περίπου άλλους 20 επιφανείς επιχειρηματίες, αναφέρεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Νταν» του Μαυροβουνίου. 
Ο Ναγκίμπ Σαουίρις, όπως τονίζεται στο δημοσίευμα, αγόρασε έκταση στη χερσόνησο Λούτσιτσα στην πόλη Τίβατ και ανήγγειλε την ανέγερση τουριστικού συγκροτήματος κόστους 1,1 δισ. ευρώ. «Ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας θα μεταβεί στο Μαυροβούνιο και θα προετοιμάσει το έδαφος για την πιθανή άφιξη του Χόσνι Μουμπάρακ και της οικογένειάς του», αναφέρεται στο δημοσίευμα της εφημερίδας «Νταν». 
«Αν και ο Ναγκίμπ Σαουίρις και τα μέλη της οικογένειας του Αιγύπτιου προέδρου έχουν βρετανικά διαβατήρια, ο ιδιοκτήτης της "Oraskom" αποφεύγει τη Βρετανία, επειδή έχει παραβιάσει τη βρετανική νομοθεσία», σημειώνεται στο δημοσίευμα. 
Στον ιδιοκτήτη της «Oraskom» και στη συμφωνία που υπέγραψε με την κυβέρνηση του Μαυροβουνίου για την κατασκευή σε 12ετή περίοδο ξενοδοχείων, γηπέδων γκολφ, καταστημάτων, σχολείου, εστιατορίων και διαμερισμάτων, αναφέρεται δημοσίευμα και της εφημερίδας «Monitor». 
Στο δημοσίευμα τονίζεται ότι ο ιδιοκτήτης της «Oraskom» προετοίμασε πέρσι τη συνάντηση του πρώην πρωθυπουργού του Μαυροβουνίου, Μίλο Τζουκάνοβιτς, στο Κάιρο με τον Χόσνι Μουμπάρακ.

ikypros

H Αίγυπτος των Μυστικών Υπηρεσιών


Βιάστηκαν πολλοί να προεξοφλήσουν την αποχώρηση του Χόσνι Μουμπάρακ από την εξουσία και ιδίως μετά τις παραπειστικές «παραινέσεις» των ΗΠΑ και άλλων χωρών που έγιναν για επικοινωνιακούς λόγους. Στην Αίγυπτο δεν αρκούσε το πλήθος της Πλατείας Ταχρίρ για να εξαναγκάσει ένα σκληρό καθεστώς δεκαετιών σε διάλυση και ιδίως όταν οι «εναλλακτικές λύσεις» ήταν από αναξιόπιστες έως ανύπαρκτες. Τα στρατηγικά συμφέροντα των ΗΠΑ και του Ισραήλ είναι υπεράνω των ελευθεριών του αιγυπτιακού λαού και η απειλή μιας διολίσθησης της χώρας στο θεοκρατικό Ισλάμ υπαγορεύει σχεδιασμούς και συνέχειες ερήμην των ανοργάνωτων μαζών.

Το καθεστώς Μουμπάρακ κερδίζει χρόνο με τις «διαπραγματεύσεις» του Ομάρ Σουλεϊμάν με ότι θεωρείται «αντιπολίτευση» στη χώρα, αλλά στην πραγματικότητα είναι οι ΗΠΑ που κερδίζουν πολύτιμο χρόνο προκειμένου να «τακτοποιήσουν» σημαντικές για την εθνική τους ασφάλεια «εκκρεμότητες».
Ανάμεσα στα πολλά και σύνθετα «παιχνίδια» που παίζονται με την Αίγυπτο είναι και η προσπάθεια των ΗΠΑ να παραμείνουν μυστικές οι συμφωνίες για τις απαγωγές (rendition), τις μεταφορές κρατουμένων σε φυλακές και τα βασανιστήρια που είχαν ξεκινήσει επί προεδρείας Κλίντον.
Ο βοηθός γενικός εισαγγελέας ΗΠΑ επί Κλίντον, Έρικ Χόλντερ, που είναι σήμερα στην κυβέρνηση Ομπάμα γενικός εισαγγελέας ΗΠΑ, ήταν ο πρώτος που «νομιμοποίησε» αυτά τα προγράμματα για υπόπτους τρομοκρατίας από τρίτες χώρες και η CIA μετέφερε απαχθέντες κρατούμενους στην Αίγυπτο για ανάκριση και βασανιστήρια.
Ο Χόλντερ υπηρέτησε υπό την Τζάνετ Ρίνο από το 1997 μέχρι το 2001 (ο Μ. Χρυσοχοίδης είχε υπογράψει με την Ρίνο το «μνημόνιο» για την τρομοκρατία), όμως το «πρόγραμμα» είχε εφαρμοστεί και νωρίτερα (ο Ταλαάτ Φουάντ Κασίμ είχε απαχθεί στην Κροατία το 1995 και οδηγήθηκε στις ΗΠΑ αλλά αργότερα το 1997 μεταφέρθηκε στην Αίγυπτο όπου βασανίστηκε και δολοφονήθηκε).
Ο Έρικ Χόλντερ είχε ανάμειξη στην «υπόθεση Τσικίτα» με τις πληρωμές εκατομμυρίων δολαρίων στα ακροδεξιά αποσπάσματα θανάτου της Κολομβίας που ευθύνονται για δολοφονίες συνδικαλιστών, αντιφρονούντων, χωρικών, πολιτικών και αριστερών ανταρτών, ενώ το 1998 υπέγραψε την μεταφορά δύο Αιγυπτίων που είχαν συλληφθεί στην Αλβανία για να βασανιστούν και τελικά να δολοφονηθούν στο Κάϊρο (στην Αίγυπτο τα βασανιστήρια περιλαμβάνουν κρέμασμα των κρατουμένων από τα 4 άκρα τους, ηλεκτροσόκ στα γεννητικά τους όργανα και άγριους ξυλοδαρμούς μέχρι θανάτου).
Τη σχετική συμφωνία για τους κρατούμενους με την Αίγυπτο είχαν υπογράψει προ της 11ης Σεπτεμβρίου ο Χόλντερ και ο τότε προσωπάρχης του Λ. Οίκου, Λέον Πανέτα (σημερινός αρχηγός της CIA) και ο Χόλντερ είχε παραδεχθεί στη Γερουσία το πρόγραμμα “rendition” επί Κλίντον.
Ο διαβόητος σύμβουλος του Μπους, Καρλ Ρόουβ (υπόθεση Βάλερι Πλέϊμ) , προστάτεψε τον Χόλντερ για τα προγράμματα “rendition” και άλλωστε επί Τζορτζ Μπους κλιμακώθηκαν οι «επιχειρήσεις» από τη CIA, ενώ ο Ρόουβ κανόνισε παραδόσεις ύποπτων για τρομοκρατία από τη Σουηδία προς Αίγυπτο.
Το Δεκέμβριο 2001 συνελήφθησαν στη Σουηδία οι Αιγύπτιοι Αχμέντ Αγκίζα και Μοχάμαντ αλ-Ζερί που είχαν ζητήσει πολιτικό άσυλο και παραδόθηκαν σε πράκτορες της CIA που τους «διεκπεραίωσαν» στο Κάϊρο (ο αλ Ζερί έλαβε αργότερα αποζημίωση 500.000 δολαρίων από τη σουηδική κυβέρνηση).
Ο Καρλ Ρόουβ (το γερμανικό του όνομα είναι Ρόβερερ) είχε άριστες επαφές στη Σουηδία και πίεσε προσωπικά τον τότε πρωθυπουργό, Γκόραν Πέρσον, για την παράδοση των δύο Αιγύπτιων στη CIA (η «πίεση» δεν ήταν πολύ ισχυρή καθώς ο Πέρσον ανήκε στον «Τρίτο Δρόμο» των Μπιλ Κλίντον και Τόνι Μπλερ).
Στο ζήτημα αυτό είχε αντιτεθεί σθεναρά η υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας, Άννα Λιντ, παρά τα τηλεφωνήματα και e-mail του Ρόουβ και προς αυτήν, με αποτέλεσμα να την ξεπεράσει ο Πέρσον και να παραδοθούν οι Αιγύπτιοι στους Αμερικανούς.
Η Άννα Λιντ μαχαιρώθηκε σε δρόμο της Στοκχόλμης στις 10 Σεπτεμβρίου 2003 και πέθανε από τα τραύματά της την επομένη, ενώ ο Σερβο-Σουηδός δολοφόνος της αφέθηκε ελεύθερος ως «ψυχικά διαταραγμένο άτομο».
Η Λιντ είχε ασκήσει σκληρή κριτική για την εισβολή των ΗΠΑ στο Ιράκ και για την πολιτική του Ισραήλ στην Παλαιστίνη, άρα ήταν πολύ «ενοχλητική» και άλλωστε γνώριζε τις λεπτομέρειες του προγράμματος “rendition” και τη συνεργασία ΗΠΑ-Αιγύπτου.
Ο άνθρωπος που διηύθυνε τα βασανιστήρια για τη CIA στην Αίγυπτο ήταν ο Ομάρ Σουλεϊμάν, επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών της Αιγύπτου (EGID) και αυτός που τοποθετήθηκε από τον Μουμπάρακ ως «αντιπρόεδρος» μετά την πρόσφατη εξέγερση.
Ο Σουλεϊμάν υπήρξε αποδέκτης μεγάλων ποσών από τη CIA για τα βασανιστήρια κρατουμένων από την EGID στη διάρκεια των κυβερνήσεων Κλίντον και Μπους, ενώ διατηρούσε άριστες σχέσεις με τη Μοσάντ σε θέματα Παλαιστίνης και Συρίας.
Ευρέως γνωστή είναι η υπόθεση της απαγωγής του Αμπού Ομάρ από πράκτορες της CIA στο Μιλάνο και η μεταφορά του στην Αίγυπτο μέσω Γερμανίας (στην επιχείρηση είχε ενεργό ρόλο και Έλληνας πράκτορας) όπου βασανίστηκε σκληρά.
Ιταλικό δικαστήριο δίκασε ερήμην τους πράκτορες της CIA για την απαγωγή του Αμπού Ομάρ και η ιταλική δικαιοσύνη δημοσιοποίησε τα ονόματά τους (ανάμεσά τους και ο σταθμάρχης CIA στο Μιλάνο Ρόμπερτ Λέϊντι).
Αεροπλάνα της CIA «διεκπεραίωσαν» απαχθέντες και μέσω ελληνικών αεροδρομίων με τη συνεργασία των υπηρεσιών του κράτους και τη συγκάλυψη των κυβερνήσεων, ενώ εντός της χώρας είχαν απαχθεί και ανακριθεί Πακιστανοί ύποπτοι για τρομοκρατία.
Ο Ομάρ Σουλεϊμάν ήταν εξέχον μέλος του γκρουπ των Αράβων αρχηγών των μυστικών υπηρεσιών που χρηματοδοτούσε η CIA εναντίον του Ιράν, μαζί με τους Μάϊκλ Χέϊντεν (ΗΠΑ), Μοχάμεντ Νταχαμπί (Ιορδανία), Πρίγκηπα Μοκρίν μπιν Αμπντουλαζίζ (Σ. Αραβία) και Σείχ Χαζάα μπιν Ζαγιέντ αλ Ναχιάν (Εμιράτα).
Το 2001 ο Σουλεϊμάν παρέστη προσωπικά στα βασανιστήρια του Μαμντούχ Χαμπίμπ που ήταν Αυστραλός υπήκοος και μεταφέρθηκε από τη CIA στην Αίγυπτο από το Πακιστάν (χτυπήματα, ηλεκτροσόκ και εικονικός πνιγμός.
Ο Χαμπίμπ μεταφέρθηκε αργότερα στο Γκουαντανάμο βάσει της «ομολογίας» του που έγινε με βασανιστήρια και με την παρουσία του Σουλεϊμάν στα κολαστήρια της Αιγύπτου.
Τον Δεκέμβριο 2009 ο Σουλεϊμάν ταξίδεψε στο Ισραήλ όπου είχε συναντήσεις με τους Νετανιάχου, Πέρες, Μπαράκ, Λίμπερμαν και Μείρ Νταγκάν της Μοσάντ, ενώ ακολούθησαν και άλλα ταξίδια για να ρυθμιστεί η «επιτήρηση» στη Λωρίδα της Γάζας που είναι η μεγαλύτερη φυλακή του κόσμου.
Το πιο σημαντικό «έργο» του Σουλεϊμάν έγινε το 1993 όταν συντόνισε την υπηρεCIA του με το μέτωπο όλων των Αράβων-Αφγανών που δρούσαν στο Πεσαβάρ του Πακιστάν και στις γειτονικές περιοχές , όλοι τους βετεράνοι μουτζαχεντίν της CIA εναντίον των σοβιετικών στο Αφγανιστάν.
ΟΙ άνθρωποι αυτοί προέρχονταν από Αίγυπτο, Λιβύη, Υεμένη, Ιορδανία, Παλαιστίνη, Αλγερία, Σουδάν, Μπαχρέϊν και Τυνησία και αποτέλεσαν μια «βάση δεδομένων» με χιλιάδες ονόματα που ήταν στα χέρια του Σουλεϊμάν και του ομόλογού του Πρίγκηπα Τουρκί μπιν Φαϊζάλ της Σαουδ. Αραβίας.
Σ’ αυτούς προστέθηκαν Πακιστανοί και Αφγανοί υποστηρικτές του Ισλάμ όπως οι Χαρκατούλ Ανσάρ και Αχλ αλ Χαντίθ και όλοι τέθηκαν υπό τις διαταγές της αμερικανικής CIA, της βρετανικής ΜΙ6 και του επικεφαλής στις επιχειρήσεις τους στο Αφγανιστάν, Οσάμα μπιν Λάντεν.
Ο τότε υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Ρόμπιν Κουκ, έγραψε (Ιούλιος 2005) για αυτήν τη «βάση δεδομένων» που ονομάστηκε «Αλ Κάϊντα» και σχηματίστηκε από μουτζαχεντίν που εκπαιδεύτηκαν από τη CIA για να νικήσουν τους Ρώσους (ο Κουκ πέθανε «αιφνίδια» από συγκοπή σε εκδρομή του στα υψίπεδα της Σκωτίας).
Ουσιαστικά ο «ιδρυτής» της Αλ Κάϊντα είναι ο Ομάρ Σουλεϊμάν που είναι εκλεκτός του Μπουμπάρακ, του Ισραήλ και των ΗΠΑ, ενώ ο Χόσνι Μουμπάρακ είχε δηλώσει τον Ιούνιο 2002 ότι ο Σουλεϊμάν είχε προειδοποιήσει τη CIA μια εβδομάδα πριν την 11η Σεπτεμβρίου για επικείμενο τρομοκρατικό χτύπημα (δεν γνώριζε για σχέδιο αεροπορικών επιθέσεων εναντίον κτιρίων ούτε το ιδιαίτερο ρόλο του Αιγύπτιου επικεφαλής της επιχείρησης Μοχάμεντ Άττα).
Παρά τις δηλώσεις Ομπάμα για παράδοση της εξουσίας από τον Μουμπάρακ οι Αμερικανοί θέλουν να κερδίσουν χρόνο για να καλύψουν τις απαγωγές της CIA και τα βασανιστήρια κρατουμένων που έγιναν στην Αίγυπτο από την εποχή του Κλίντον (η σημερινή υπουργός Εξωτερικών ΗΠΑ έχει ιδιαίτερους λόγους για τη συγκάλυψη).
Οι άνθρωποι της CIA βρίσκονται σε πανικό με τα έγγραφα και τα δεδομένα που περιέχονται σε υπολογιστές της EGID και στα χέρια του Ομάρ Σουλεϊμάν και επιθυμούν όσο τίποτα άλλο να τα μεταφέρουν με ασφάλεια στις ΗΠΑ (υπήρξε και το προηγούμενο με τα έγγραφα της πρεσβείας που έπεσαν στα χέρια των φοιτητών της Τεχεράνης μετά την πτώση του Σάχη καθώς και η σημερινή απειλή που λέγεται WikiLeaks).
Στην Αίγυπτο υπάρχουν υπερπολύτιμα στοιχεία για τις επιχειρήσεις της CIA με το October Surprise (1980), το Iran-contra, το λαθρεμπόριο όπλων στη Λιβύη, τις μυστικές επιχειρήσεις εναντίον του Σαντάμ Χουσείν, τα παράνομα όπλα προς χώρες της Αφρικής μέσω Καίρου, την Αλ Κάϊντα και τους Αφρικανούς δικτάτορες.
Πίσω από τις «ανακοινώσεις» του Λ. Οίκου και του Στέϊτ Ντιπάρτμεντ η CIA επιδιώκει να παραταθεί η παρουσία του καθεστώτος Μουμπάρακ και έχει αναφερθεί η δράση Αμερικανών και Ισραηλινών πρακτόρων στην Αίγυπτο για να «συμβουλεύουν» τους συνεργάτες τους στην κατάπνιξη της εξέγερσης (ίδια κόλπα είχαν συμβεί στην Αίγυπτο το 1954 με την υπόθεση Λαβόν).
Αυτά που συμβαίνουν στην Αίγυπτο είχαν γίνει στο Ιράν το Δεκέμβριο 1978 όταν 2 εκατομμύρια άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στην Πλατεία Σαχιάντ της Τεχεράνης (σήμερα λέγεται Πλατεία Αζάντι) εναντίον του Σάχη Μοχάμεντ Ρεζά Παχλεβί και οι δυνάμεις του καθεστώτος (SAVAK) κατέσφαξαν εκατοντάδες διαδηλωτών (είχε και τότε αναφερθεί η παρουσία της Μοσάντ και της CIA).
Την εποχή του Σάχη στο Ιράν η παρουσία της CIA ήταν πανίσχυρη με πολλούς πράκτορες και αμέτρητους «εργολάβους» που προέρχονταν από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες και το στρατό, που συνεργάζονταν με τη μισητή SAVAK και εκπαίδευαν τους άνδρες της.
Στην Αίγυπτο μεγάλος αριθμός αξιωματικών και πρακτόρων της EGID έχουν εκπαιδευτεί στις ΗΠΑ και χαρακτηριστικό είναι το γεγονός της επιλογής του Φρανκ Γουίσνερ (πρώην πρέσβης και σταθμάρχης της CIA) από τον Ομπάμα ως απεσταλμένου του στο Κάϊρο για «συνομιλίες» με τον Μουμπάρακ (το Νοέμβριο 1978 ο Κάρτερ είχε στείλει στην Τεχεράνη τον πρώην πρέσβη και διευθυντή της CIA Ρίτσαρντ Χελμς για «συνομιλίες» με τον Σάχη).
Ο ατσαλάκωτος Ομάρ Σουλεϊμάν εμφανίζεται πλέον μειλίχιος και ευγενικός σε στημένες συνεντεύξεις (η «αιώνια» Κριστιάν Αμανπούρ στους ίδιους ρόλους) και ενώ εγγυάται την ασφάλεια των πολιτών από τα πυρά του αιγυπτιακού στρατού, στην ουσία εγγυάται την επικυριαρχία των Αμερικανών στην Αίγυπτο και τη διαφύλαξη των συμφερόντων της CIA και της Μοσάντ. 

kourdistoportocali

Οι Τσάμηδες με την αρωγή Καχριμάνη φέρνουν τη... «γενοκτονία» στο Αμερικανικό Κογκρέσσο!!!


Το σημαντικότερο θέμα που απασχόλησε το τελευταίο διάστημα τα αλβανικά ΜΜΕ, ήταν η συνέντευξη τύπου του πρόεδρου του PDI (κόμμα των Τσάμηδων), Tahir Muhedini για το ταξίδι του στην Αμερική και τιςσυναντήσεις που είχε με Αμερικάνους γερουσιαστές, με στόχο την...ενημέρωσή τους για το "τσάμικο". Όπως δήλωσε, ο Muhedini ενημέρωσε τους «φίλους» Αμερικανούς, για τη...«γενοκτονία των Ελλήνων κατά του τσάμικου πληθυσμού» και πως οι Αμερικάνοι γερουσιαστές προτίθενται να καταθέσουν Ψήφισμα στο Κογκρέσο για το θέμα αυτό». 

Είναι δεδομένο ότι ο Μπερίσα δίνει γη και ύδωρ στους δύο Τσάμηδες βουλευτές που έχει στο δικό του συνασπισμό. Τι ευθύνη έχει τώρα ο έφεδρος Συνταγματάρχης Αλέκος Καχριμάνης σε αυτή την άκρως ανθελληνική εξέλιξη; Μα φυσικά τη μεγαλύτερη, καθώς είναι δεδομένη η στήριξη που παρέχει στον κουμπάρο του σημερινό υπουργό Εργασίας της Αλβανίας κ. Σπύρο Ξέρα, ο οποίος διασπώντας το ΚΕΑΔ και εν γένει την ελληνική εθνική μειονότητα, συνεργάστηκε με το κόμμα του Μπερίσα στουςκόλπους του οποίου συνηπάρχει με το ανθελληνικό κόμμα των... Τσάμηδων,που ως γνωστό έχουν... επεκτατικές βλέψεις προς τις περιοχές της Ηπείρου. Αλέκο Καχριμάνη τα μικροπολιτικά παιχνίδια με τα εθνικά θέματα δεν επιτρέπονται. Να γνωρίζεις ότι οι αδελφοί βορειοηπειρώτες στις 7 του Νοέμβρη θα σε μαυρίσουν στην κάλπη, γιατί δεν ξεχνούν ότι πέρυσι μέσα στο κατακαλόκαιρο -παραμονές των εθνικών εκλογών της Αλβανίας- χάριζες γκρέιντερ (!) στον κουμπαρούλη σου, τότε περιφερειάρχη Αργυροκάστρου Σπύρο Ξέρα για να στηρίξεις την εκλογή του ως βουλευτή στο Αργυρόκαστρο,κόντρα στο κόμμα της Ελληνικής Μειονότητας.Εσύ μάλλον θα θες να το ξεχάσεις αλλά δεν γίνεται.

drymadesnews