Παρασκευή, 18 Φεβρουαρίου 2011

Η εφημερίδα "ΕΜΠΡΟΣ" αποκαλύπτει τις εβραικές ανθελληνικές συνομωσίες
ΕΜΠΡΟΣ, 2/9/1913

Θράσους συνέχεια για τις τουρκοφυλλάδες της Θράκης…


Κοινή ανακοίνωση των προξενοτουρκοφυλλάων της Θράκης «Γκιουντέμ» και «Μιλλέτ» που καταγγέλλουν ελληνικές προθέσεις εξόντωσης και ζητούν … λευτεριά για τον μειονοτικό Τύπο! Απολαύστε όλο το άκρως κωμικό ανέκδοτο στο σχετικό δημοσίευμα της «Γκιουντέμ» στις 4/2/2011 (μετάφρασηhttp://tourkikanea.gr):
Καμία ποινή, λογοκρισία και πίεση δεν πρέπει να αποτελέσει όχημα εξαφάνισης…Οι αγωγές που υπέβαλε μια Ελληνίδα δασκάλα σε βάρος της εφημερίδας Γκιουντέμ που βγαίνει στην Κομοτηνή και σε βάρος της εφημερίδας Μιλλέτ που βγαίνει στην Ξάνθη, περατώθηκαν με αστρονομικές ποινές σε βάρος των εφημερίδων μας. Η εφημερίδα Μιλλέτ τιμωρήθηκε με 60 χιλιάδες και η εφημερίδα Γκιουντέμ με 150 χιλιάδες ευρώ πρόστιμο.


Με βάση την απόφαση του δικαστηρίου, ακόμα και αν οι εφημερίδες προσφύγουν στο εφετείο, είναι υποχρεωμένες να πληρώσουν η μεν εφημερίδα Γκιουντέμ 20 και η δε Μιλλέτ 30 χιλιάδες ευρώ.
Οι εφημερίδες Γκιουντέμ και Μιλλέτ είναι εφημερίδες τουρκόφωνες που εκδίδονται εβδομαδιαία και δίνουν αγώνα να σταθούνε όρθιες. Σε κάθε μια από τις εφημερίδες εργάζονται τρία άτομα. Οι εργαζόμενοι στην εφημερίδα κάνουν όλες της δουλειές, της διανομής συμπεριλαμβανομένης. Δεν διαθέτουν επενδύσεις του τύπου τυπογραφείο κ.α.
Παρόλα αυτά είναι αλήθεια πως το δικαστήριο φαίνεται να έχει την πρόθεση να καταστρέψει και να εξαφανίσει και τις δύο εφημερίδες.
Πιστεύουμε πως αυτές οι δυσανάλογες με τις οικονομικές δυνατότητες των εφημερίδων αποφάσεις έχουν την πρόθεση ενός χτυπήματος στην ελευθερία του τύπου.
Εμείς πάντοτε κινηθήκαμε στη βάση του θεμελιώδους καθήκοντος «της δημοσίευσης ειδήσεων και ενημέρωσης της κοινής γνώμης».
Πιστεύουμε πως ενώπιον αυτών των εξελίξεων που τείνουν να μας εξαφανίσουν, έχουμε υποστεί μια μεγάλη αδικία.
Έχουμε την άποψη πως κανένα μέλος του τύπου και φορέας δεν πρέπει να μένει άφωνος μπροστά σε μια τέτοια κατάσταση.
Για αυτό το λόγο αρχίζουμε έναν αγώνα για την ελευθερία του τύπου και της έκφρασης. Για όσο διαρκεί η καμπάνια μας με τίτλο ¨ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΣΤΟΝ ΜΕΙΟΝΟΤΙΚΟ ΤΥΠΟ¨ θα έχουμε το σήμα που ετοιμάσαμε στην πρώτη μας σελίδα.
Καλούμε κάθε άτομο και φορέα που υπερασπίζεται και πιστεύει στην ελευθερία του τύπου, να στηρίξει την καμπάνια μας.
Σχόλιο: Οι αγωγές είχαν υποβληθεί από την δασκάλα Χαρά Νικοπούλου. Όταν την συκοφαντούσαν, μάλλον πίστευαν πως είχαν ασυλία. Με υπερηφάνεια έλεγαν μάλιστα πως δεν θα ζητούσαν με τίποτε συγγνώμη. Λοιπόν καλή η μαγκιά και το θράσσος, αλλά πληρώνονται. Όσο για τις ποινές, να σημειώσουμε πως όσον αφορά τη Μιλλέτ ακόμα δεν έχει πληρώσει τίποτε ούτε καν για την καταδίκη που αφορούσε τον αγωνιστή Πομάκο Σεμπαετίν Καραχότζα. Άλλωστε κατά τα λεγόμενα του μειονοτικού δημοσιογράφου Ιλχάν Ταχσίν ¨έχουν πλάτες¨…


proxeneio-stop

Η ‘Αγκυρα επικρίνει τον Αμερικανό πρέσβη


Ομοβροντία επικρίσεων εκ μέρους κυβερνητικών παραγόντων στην Αγκυρα, εις βάρος του Αμερικανού πρέσβη Francis Ricciardone, ακολούθησε τη δημοσιοποίηση δήλωσής του με την οποία εκφράζει ανησυχία για την ελευθερία του λόγου και του Τύπου στην Τουρκία.Αφορμή για τη νέα ένταση στις σχέσεις Ουάσιγκτον και Αγκυρας είναι οι συλλήψεις τριών δηµοσιογράφων, μεταξύ των οποίων και ο Soner Yalçın, διαχειριστής γνωστής αντιπολιτευόμενης ιστοσελίδας. Τη σκυτάλη πρώτος πήρε ο υπουργός Εξωτερικών Αhmet Davutoglu.

«Πιστεύουμε ότι δεν είναι ορθό ένας πρέσβης να εκφέρει κρίσεις επί δικαστικής έρευνας που αφορά ποινική υπόθεση. Οπως σε όλες τις δημοκρατικές χώρες, έτσι και στην Τουρκία η Δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη. Εξάλλου, οι κρατήσεις των τεσσάρων δημοσιογράφων δεν έχουν σχέση με την ελευθερία του Τύπου», ήταν η απάντηση του Τούρκου ΥΠΕΞ προς τον Αμερικανό πρέσβη. «Ο πρέσβης είναι καινούργιος. Τα σχόλιά του για την Τουρκία δεν είναι προϊόν ιδίας αντίληψης ή πείρας, αλλά προϊόν ακουσμάτων. Στη χώρα του δημοσιογράφοι βρίσκονται στη φυλακή επειδή δεν αποκαλύπτουν τις πηγές τους», δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας Εgemen Bagis ενώ ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Bulent Arinc απεφάνθη ότι «ο σεβαστός πρέσβης πρέπει να υπηρετήσει λίγο περισσότερο για να διακρίνει τις λεπτομέρειες».


strategyreport

Προθεσμία μέχρι τις 20/03 έδωσε η Ρωσία σε Ελλάδα και Βουλγαρία για Μπουργκάς-Αλεξ/πολη - ΝΑ ΤΑ ΚΟΨΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟ ΤΖΑΜΙ ΤΟΥ ΒΟΤΑΝΙΚΟΥ!


Περιθώριο έως τις 20 Μαρτίου δόθηκε από την Ρωσία στην Ελλάδα και την Βουλγαρία για να εξοφλήσoυν το συσσωρευμένο χρέος των 7,3 εκατομμυρίων ευρώ για τη λειτουργία της διεθνούς εταιρείας του αγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη. Άυτό ήταν το αποτέλεσμα των διήμερων διαπραγματεύσεων της κοινοπραξίας στην Ρώμη, με την Ρωσία να απειλεί είτε με αποχώρηση είτε με "πάγωμα" μέχρι νεωτέρας (βασικά μέχρι να αλλάξουν οι κυβερνήσεις σε Αθήνα και Σόφια και να βρεθούν κυβερνητικά σχήματα "φιλικά" στον αγωγό), σύμφωνα με τον Μιχαήλ Μπάρκοφ, αντιπρόεδρο της ρωσικής συντονίστριας εταιρείας του έργου «Τρανσνιέφτ».Η ελληνική και η βουλγαρική πλευρά αθέτησαν τις δεσμεύσεις τους να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους έναντι της Trans-Balkan Pipeline Β.V. έως τις 15 Δεκεμβρίου. Στη συνεδρίαση του Εποπτικού Συμβουλίου της εταιρείας υιοθετήθηκαν οι ρωσικές προτάσεις για ελαχιστοποίηση των εξόδων και ειδικότερα για περιορισμό του προσωπικού και των ενοικίων, ενώ η επόμενη συνεδρίαση ορίστηκε να πραγματοποιηθεί στις 2 Ιουνίου.

 

«Εάν η βουλγαρική και η ελληνική πλευρά δεν καταβάλουν το χρέος τους και η βουλγαρική δεν εγκρίνει τη βελτιωμένη έκθεση περιβαλλοντικών επιπτώσεων, τότε θα αποφασιστεί να περάσει η εταιρεία σε καθεστώς “εν υπνώσει”, δηλαδή θα παραμείνει μόνο το κεντρικό γραφείο στο Άμστερνταμ με έναν υπάλληλο», σημείωσε ο κ. Μπάρκοφ, ο οποίος σχολίασε ότι «συνολικά η βουλγαρική πλευρά συμπεριφέρθηκε κατά τη συνάντηση θετικά, υπάρχει η αίσθηση βελτίωσης των θέσεών τους».

 
Πηγές από την Μόσχα αναφέρουν ότι "Υπήρξε παρέμβαση των ρωσικής πολιτικής ηγεσίας για να δοθεί η παράταση, αλλά γενικά υπάρχει μεγάλος σκεπτικισμός για την συμπεριφορά κυρίως της ελληνικής κυβέρνηση αφού την βουλγαρική την θεωρούν δεδομένα εχθρική". 
Ο ίδιος ο κ. Μπάρκοφ εξελέγη πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου, στο οποίο εισήλθαν τρία νέα μέλη, ο Ιλιά Καζιόνκιν από την «Τρανσνιέφτ», ο Σεργκέι Αντρόσοφ από την «Ροσνιέφτ», διευθυντές και οι δύο των τμημάτων διεθνούς οικονομικής δραστηριότητας, καθώς και ο Πέτκο Ντμίτροφ από βουλγαρικής πλευράς.

 
«Η Βουλγαρία δεν αρνείται το διάλογο» τιτλοφορεί το ρεπορτάζ του το Βέστι, το οποίο είχε προτιμήσει τις προηγούμενες ημέρες την εκτίμηση ότι «οι προοπτικές του αγωγού είναι θολές». Το ρωσικό δίκτυο αναφέρεται και στο «ελληνικό χρέος 1,269 εκατομμυρίων ευρώ», σημειώνοντας ότι η ελληνική πλευρά συμφώνησε να καλύψει πλήρως την πληρωμή του αναλογούντος ΦΠΑ για τα έτη 2008-2010, αλλά και ότι «εάν έως την 1η Μαΐου οι Έλληνες δεν μπορέσουν να πληρώσουν, το ποσό θα διαιρεθεί μεταξύ όλων των μελών της κοινοπραξίας, περίπου από 350.000 ευρώ».

 
Σύμφωνα με τη ρωσική οικονομική εφημερίδα ΡΒΚ Daily, που επικαλείται σχετική ανακοίνωση της εταιρείας, «οι μέτοχοι υποστήριξαν την αναγκαιότητα να συνεχιστούν οι εργασίες για την άρση των ενστάσεων του βουλγαρικού υπουργείου Περιβάλλοντος και Υδάτινων Πόρων σχετικά με τις επιπτώσεις του έργου στο φυσικό και κοινωνικό περιβάλλον». Υπενθυμίζεται ότι η νέα, διορθωμένη και βελτιωμένη μελέτη έχει συμφωνηθεί να υποβληθεί στη βουλγαρική κυβέρνηση έως το τέλος Φεβρουαρίου.

 
Όπως επισημαίνει η εφημερίδα οι δύο από τις ρωσικές εταιρείες που συμμετέχουν στο σχέδιο, «Ροσνιέφτ» και «Γκασπρόμ Νιέφτ» δεν σχολίασαν τις πληροφορίες, που είχαν δημοσιευτεί περί απόσυρσης της Ρωσίας από το σχέδιο (πρόκειται για την "σκληρή" ομάδα που θέλει την αποχώρηση από το όλο project), ενώ η «Τρανσνιέφτ» τις διέψευσε, σημειώνοντας ότι λόγος γίνεται μόνο για περιορισμό της χρηματοδότησης του έργου.


defencenet

ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ, ΠΟΥ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΔΙΑΛΥΣΟΥΝ!

ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ, ΠΟΥ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΔΙΑΛΥΣΟΥΝ!

Κοινές επιχειρήσεις βρετανικής και τουρκικής Δίωξης Ναρκωτικών


Πέραν των όποιων αρνητικών αναφορών μας για τη βρετανική πολιτική στην περιοχή και τη διαφαινόμενη συμμαχία με την Τουρκία, υπάρχουν και διαστάσεις που χρήζουν ευνοϊκής παρουσίασης και αναφοράς. Με το 80% των μεγάλων φορτίων ναρκωτικών (μέσου όρου 21 τόνων) που καταφθάνουν στη Βρετανία, να προέρχεται από την Τουρκία και τους Τούρκους εμπόρους ναρκωτικών, οι βρετανικές υπηρεσίες δίωξης ναρκωτικών αποφάσισαν για από κοινού επιχειρήσεις με τις αντίστοιχες τουρκικές. Υπολογίζεται ότι περί του 650 τόνους ηρωίνης μεταφέρονται από το Αφγανιστάν από Τούρκους εμπόρους για διοχέτευση στις αγορές της Ευρώπης και άλλων δυτικών χωρών.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπαρχηγού της Υπηρεσίας Σοβαρού Οργανωμένου Εγκλήματος (SOCA – Serious Organized Crime Agency), Στιβ Κόουτς, ήδη οκτώ στελέχη της SOCA βρίσκονται στην τουρκική πρωτεύουσα και την Κωνσταντινούπολη για κοινές επιχειρήσεις εξάρθρωσης οργανώσεων εμπορίας ηρωίνης.
Φυσικά ο υπαρχηγός της SOCA, αλλά και οι Τούρκοι, δεν έχασαν την ευκαιρία να δηλώσουν ότι αν η Τουρκία ήταν μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα ήταν ευκολότερη η ανταλλαγή πληροφοριών, σημειώνοντας βέβαια ότι οι έμποροι θα μπορούσαν να κινηθούν ευκολότερα εντός της Ε.Ε. λόγω της ελεύθερης διακίνησης των πολιτών της.
Ας μη ξεχνάμε φυσικά ότι ουκ ολίγες φορές έχει αποδειχθεί η σχέση μεταξύ τουρκικού κράτους, του alter ego «βαθέως κράτους» και των εμπόρων ναρκωτικών. Κατά συνέπεια, η όποια ανταλλαγή πληροφοριών δεν είναι αποκλειστικά θέμα Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά κατά πολύ ευρύτερο και πιο σύνθετο…


defencepoint

Δώδεκα RF-4E Phantom αποσύρει η Πολεμική Αεροπορία το 2013


Το 2013 αναμένεται να αποσύρει η Πολεμική Αεροπορία ένα μέρος των αεροσκαφών τύπου RF-4E Phantom από την ενεργό υπηρεσία. Σύμφωνα με τα σχέδια της Πολεμικής Αεροπορίας, συνολικά 12 παλιά αναγνωριστικά αεροσκάφη RF-4E της Μορίας 348 ΜΤΑ στην 110 Πτέρυγα Μάχης, αναμένεται να αποσυρθούν και να χρησιμοποιηθούν ως στοκ ανταλλακτικών για τα εναπομείνοντα αεροσκάφη του τύπου. Συνολικά έξι αεροσκάφη RF-4E, εξοπλισμένα με το ατρακτίδιο ASTAC, θα συνεχίσουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους.

http://greeknation.blogspot.com/2011/02/rf-4e-phantom-2013.html#more

«Ευδοκίμως» ολοκλήρωσαν τη σταδιοδρομία τους 4 μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού


Στον παροπλισμό τεσσάρων μονάδων του Στόλου αποφάσισε να προχωρήσει το ΠΝ, με σκοπό να βελτιστοποιήσει τη δομή του και να ενσωματώσει απρόσκοπτα τις νέες υπό παραλαβή μονάδες.Συγκεκριμένα έχει αποφασιστεί ο παροπλισμός του πρώτου υποβρυχίου κλάσης Type 209/1100, που φέρει την ονομασία ΓΛΑΥΚΟΣ S110. Αξίζει να σημειωθεί ότι το εν λόγω υποβρύχιο είναι το πρώτο παγκοσμίως συμβατικό Τype 209 /1100, και φυσικά το πρώτο και ομώνυμο στη σειρά των τεσσάρων υποβρυχίων που διαθέτει το Πολεμικό Ναυτικό (ΝΗΡΕΥΣ S111, ΤΡΙΤΩΝ S112, ΠΡΩΤΕΥΣ S113). 

To ΓΛΑΥΚΟΣ κατασκευάσθηκε στα Ναυπηγεία της HDW στο Κίελο της Γερμανίας. Η καθέλκυση του έγινε στις 19 Σεπτεμβρίου 1970, ενώ στις 6 Νοεμβρίου 1971 κατέπλευσε στο Ναύσταθμο Σαλαμίνας και εντάχθηκε στη δύναμη της Διοίκησης Υποβρυχίων του Αρχηγείου Στόλου. Από τον Μάρτιο του 1996 έως τον Αύγουστο του 1998 έλαβαν χώρα στις εγκαταστάσεις του Ναυστάθμου Σαλαμίνας οι εργασίες εκσυγχρονισμού μέσης ζωής (πρόγραμμα Neptune I) για την επιχειρησιακή και τεχνολογική του αναβάθμιση, στις απαιτήσεις του σύγχρονου πολέμου.
Φέτος το υποβρύχιο ΓΛΑΥΚΟΣ συμπληρώνει 40 χρόνια ζωής, βρισκόμενο πάντα στην αιχμή του δόρατος του Πολεμικού Ναυτικού για την άμυνα του Αιγαίου. Ας αναφερθεί επίσης ότι είναι το δεύτερο στη ιστορία του Πολεμικού Ναυτικού με αυτό το όνομα. Το πρώτο ήταν το υποβρύχιο με χαρακτηριστικό αριθμό Υ-6 , το οποίο έδρασε κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Ο παροπλισμός του υποβρυχίου ΓΛΑΥΚΟΣ αποφασίστηκε καθώς το πρώτο υποβρύχιο Type 214 ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ S120 έχει ήδη ενταχθεί σε υπηρεσία και οδεύει προς την πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα. Υπενθυμίζεται ότι στο τεύχος Φεβρουαρίου 2011 της «ΣΙΓ» παρουσιάζονται σε παγκόσμια πρώτη αποκλειστικότητα φωτογραφίες από το εσωτερικό τόσο των Type 214 του ΠΝ, όσο και του εκσυγχρονισμένου ΩΚΕΑΝΟΣ S118, όπως και πληροφορίες για το χρονοδιάγραμμα εξέλιξης των δύο προγραμμάτων. 
Οι υπόλοιπες μονάδες που θα παροπλιστούν είναι τα τρία από τα έξι συνολικά ταχέα περιπολικά κατευθυνόμενων βλημάτων κλάσης S148 (La Combattante IIA). Η πρόσκτηση των πλοίων του τύπου έγινε από τα αποθέματα του Γερμανικού ναυτικού (οι δύο τελευταίες ως αντισταθμιστικά ωφελήματα από το αρχικό πρόγραμμα πρόσκτησης τεσσάρων υποβρυχίων Type 214). Συνολικά το ΠΝ απέκτησε και ενέταξε σε υπηρεσία τις ακόλουθες μονάδες, που όλες τους ναυπηγήθηκαν στα ναυπηγεία της CMN στο Χερβούργο (σε παρένθεση η πρώτη ημερομηνία αφορά την αρχική ένταξη σε υπηρεσία στο Γερμανικό ναυτικό, ενώ η δεύτερη την ένταξη σε υπηρεσία στο ΠΝ): 
-Υποπλοίαρχος ΒΟΤΣΗΣ P72 (8 Ιανουαρίου 1973, 28 Απριλίου 1995)
-Ανθυποπλοίαρχος ΠΕΖΟΠΟΥΛΟΣ P73 (17 Ιουλίου 1974, 01 Φεβρουαρίου 1994)
-Υποπλοίαρχος ΒΛΑΧΑΒΑΣ P74 (14 Ιουνίου 1973, 16 Φεβρουαρίου 1995)
-Υποπλοίαρχος ΜΑΡΙΔΑΚΗΣ P75 (12 Ιουνίου 1974, 28 Απριλίου 1994)
-Υποπλοίαρχος ΤΟΥΡΝΑΣ P76 (12 Αυγούστου 1973, 28 Σεπτεμβρίου 2000)
-Πλωτάρχης ΣΑΚΙΠΗΣ P77 (13 Νοεμβρίου 1973, 28 Σεπτεμβρίου 2000)
Εξ αυτών οι P72, P73, P76 και P77 είναι εξοπλισμένες με τέσσερα κατευθυνόμενα βλήματα επιφανείας-επιφανείας MM-38 Exocet, ενώ οι υπόλοιπες δύο (P74 και P75) με τέσσερα κατευθυνόμενα βλήματα επιφανείας-επιφανείας RGM-84 Harpoon. Σε όλες τον οπλισμό τους συμπληρώνουν ένα πυροβόλο Oto Melara Compatto DP των 76 χλστ. και ένα αντιαεροπορικό πυροβόλο Bofors 40L/70 των 40 χλστ. Μπορούν επίσης να μεταφέρουν 20 νάρκες.
Όπως και στην περίπτωση του ΓΛΑΥΚΟΣ, οι παροπλιζόμενες πυραυλάκατοι έχουν συμπληρώσει σχεδόν 40 χρόνια επιχειρησιακής ζωής και έχουν φθάσει πλέον στη δύση της καριέρας τους. Σύμφωνα με πληροφορίες του www.defencepoint.gr, η απόφαση για τον παροπλισμό των τριών μονάδων λήφθηκε καθώς αφενός δεν επηρεάζει την προβλεπόμενη από τη δομή δυνάμεων οροφή των 14 ταχέων περιπολικών κατευθυνόμενων βλημάτων, και αφετέρου «ελαφρύνει» το λειτουργικό κόστος, με απώτερο σκοπό να διασφαλιστούν πιστώσεις για την ουσιαστική αναβάθμιση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων του Κλάδου.

fox2e-mag

Ματαίωση διαγωνισμού για σύνολα καθοδήγησης SPICE 1000 & SPICE 2000 της ισραηλινής Rafael


Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Ευάγγελος Βενιζέλος υπέγραψε στις 7 Φεβρουαρίου 2011 απόφαση ματαίωσης και μη επανάληψης του Διαγωνισμού 04/09 με αντικείμενο την προμήθεια συνόλων καθοδήγησης SPICE 1000 και SPICE 2000 βομβών για αεροσκάφη F-16, λόγω παρέλευσης του χρόνου ισχύος της προσφοράς (15 Νοεμβρίου 2010) του κατασκευαστή, της ισραηλινής Rafael. Επεστράφη επίσης στην εταιρεία η εγγυητική επιστολή συμμετοχής στον διαγωνισμό. Η προμήθεια SPICE αποτελούσε το κύριο τμήμα ευρύτερου προγράμματος βλημάτων και υλικών όπλων αξίας €130 εκατ. –σε συνδυασμό με υλικά για ΑΜ39 Exocet– στην πέμπτη θέση των εξοπλιστικών προτεραιοτήτων του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας (ΓΕΑ).

Στην τελική εισήγηση του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ) για την υλοποίηση 29 εξοπλιστικών προγραμμάτων, η προμήθεια SPICE μετατράπηκε σε ανεξάρτητο πρόγραμμα –ενδεχομένως για να διευκολυνθεί η αυτοτελής υλοποίηση– στην έβδομη θέση των διακλαδικών προτεραιοτήτων, προϋπολογισμού €100 εκατ. Το υπόλοιπο περιεχόμενο της αρχικής απαίτησης ενοποιήθηκε με την επαναπιστοποίηση διαφόρων τύπων βλημάτων (ΑΙΜ-9Μ, ΑΙΜ-120Β AMRAAM, Magic II, MICA) συνολικού προϋπολογισμού €166 εκατ. στην πέμπτη θέση των διακλαδικών προτεραιοτήτων. Τα Ευφυή, Ακριβούς Πρόσκρουσης και Αποτελεσματικά για το Κόστος τους (Smart, Precise Impact and Cost-Effective: SPICE) σύνολα της Rafael μετατρέπουν βόμβες γενικής χρήσης ή διατρητικές πολεμικές κεφαλές, κατηγορίας βάρους 1.000lb και 2.000lb, σε όπλα προσβολής ακριβείας και άφεσης από απόσταση, εκτός του φακέλου εμπλοκής της εχθρικής αεράμυνας. hellenicdefence

Επεισοδιακή η άφιξη Παπανδρέου στην Κομοτηνή


Αναίτια επίθεση της Αστυνομίας σε διαδηλωτές που είχαν ετοιμάσει σήμερα το μεσημέρι στην Κομοτηνή “θερμή υποδοχή” στον πρωθυπουργό, καταγγέλλει το ΠΑΜΕ.Τα επεισόδια σημειώθηκαν ανάμεσα σε εργαζόμενους της Ένωσης Κλωστοϋφαντουργίας και αντρών των ΜΑΤ, πριν από την άφιξη τού πρωθυπουργού στο ξενοδοχείο, όπου πρόκειται να συνεδριάσει το Περιφερειακό Συμβούλιο Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Οι εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν σε χώρο του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης που συνορεύει με το ξενοδοχείο φωνάζοντας διάφορα συνθήματα. 

Στην προσπάθειά τους να εισέλθουν στον περιβάλλοντα χώρο του ξενοδοχείου κατέστρεψαν ένα μέρος του συρματοπλέγματος. Τότε οι άντρες των ΜΑΤ έκαναν χρήση δακρυγόνων προκειμένου να τους απωθήσουν και τοποθέτησαν τρεις κλούβες κατά μήκος του κατεστραμμένου συρματοπλέγματος. Σε κοντινή απόσταση από το ξενοδοχείο έχει συγκεντρωθεί και ομάδα διαδηλωτών του ΠΑΜΕ που φωνάζει συνθήματα κατά της πολιτικής τής κυβέρνησης.
Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης του ΠΑΜΕ έχει ως εξής:
“Το ΠΑΜΕ καταγγέλλει στην εργατική τάξη την απρόκλητη και αναίτια επίθεση των δυνάμεων καταστολής, που έγινε με εντολή της κυβέρνησης, ενάντια σε εργαζόμενους, αγρότες και νεολαία που πνιγμένοι από το δίκιο τους διαδήλωσαν σήμερα στην Κομοτηνή.
Η τρομοκρατία δε θα περάσει, δε θα σταματήσει τους αγώνες ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης και των κομμάτων που θέλουν τη λαϊκή υποταγή, της Ε.Ε, του Δ.Ν.Τ. Ο αγώνας ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική θα συνεχιστεί με αμείωτη ένταση για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών των εργαζομένων, μέχρι να γίνει πράξη το σύνθημα “ΝΟΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΔΙΚΙΟ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΗ”. “


newpost

Φουντώνουν οι κατηγορίες για λογοκλοπή εις βάρος του Γερμανού υπ. Άμυνας


Σάλος έχει προκληθεί στη Γερμανία με τις κατηγορίες εις βάρος του υπουργού Άμυνας Καρλ Τέοντορ τσου Γκούτενμπεργκ για λογοκλοπή στη συγγραφή της διδακτορικής του διατριβής. Σύμφωνα με το Spiegel Online ο υπουργός δεν είχε τις απαιτούμενες παραπομπές σε περισσότερα από τα οχτώ, μέχρι τώρα γνωστά, αποσπάσματα και αντέγραψε μεταξύ άλλων από τον ιστότοπο της αμερικανικής πρεσβείας, από κείμενα κομματικών φίλων και δημοσιεύματα σε εφημερίδες.Μέλη της γερμανικής κυβέρνησης παίρνουν ήδη διακριτικές αποστάσεις από τον κ. Γκούτεμπεργκ. «Οι κατηγορίες κατά του υπ. Άμυνας περί λογοκλοπής θα πρέπει να διαλευκανθούν πλήρως και με ηρεμία», δήλωσε η υπ. Δικαιοσύνης στην εφημερίδα Hamburger Abendblatt. 

Αποστάσεις παίρνει και το πανεπιστήμιο του Μπαϊρόιτ όπου ο κ. Γκούτενμπεργκ υπέβαλε το 2006 τη διδακτορική του διατριβή. Ο πρόεδρος του πανεπιστημίου δήλωσε ότι θα ζητηθεί από τον υπουργό να τοποθετηθεί στις κατηγορίες γραπτώς. Πάντως ο κ. Γκούτενμπεργκ απορρίπτει ως αστήριχτες τις κατηγορίες. Στελέχη της αντιπολίτευσης ζήτησαν την παραίτηση του υπ. Άμυνας. 
Ο Καρλ Τέοντορ τσου Γκούτενμπεργκ είναι ο δημοφιλέστερος πολιτικός στη Γερμανία. Μάλιστα ο φέρελπις πολιτικός της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU) θεωρείται από τους πιθανότερους μελλοντικούς διεκδικητές της καγκελαρίας. 
Η υπόθεση της λογοκλοπής έρχεται να προστεθεί στην κριτική που είχε αντιμετωπίσει τελευταία ο κ. Γκούτενμπεργκ για αεροπορικό βομβαρδισμό στο Αφγανιστάν και το χειρισμό των καταγγελιών για τις συνθήκες στο εκπαιδευτικό πλοίο του πολεμικού ναυτικού Gorch Fock.


epikaira

Ιταλία: Επίσκεψη Μεντβέντεβ για Ασφάλεια και Ενέργεια


Επίσκεψη στην Ιταλία πραγματοποιεί ο πρόεδρος της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεβ, κατά την οποία συναντήθηκε με τον Ιταλό ομόλογό του, Τζιόρτζιο Ναπολιτάνο, καθώς και με τον πρωθυπουργό της χώρας, Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων τέθηκαν επί τάπητος πολυάριθμα ζητήματα, με τη διμερή συνεργασία να κατέχει την πρώτη θέση. Πιο συγκεκριμένα, ο πρόεδρος Μεντβέντεβ υπογράμμισε ότι «οι σχέσεις Ρωσίας και Ιταλίας δεν είναι σημαίνουσες μόνο αυτές καθεαυτές, αλλά ταυτόχρονα αποτελούν στρατηγικής σημασίας βήματα τόσο για την ΕΕ εν όλω, όσο και για το κάθε κράτος-μέλος της ξεχωριστά, προκειμένου να τεθούν γερά θεμέλια στους ευρωρωσικούς δεσμούς». 

Μάλιστα, έγινε αναφορά και στο ρόλο της συνεργασίας μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας, για την από κοινού εφαρμογή ενός συστήματος αντιβαλλιστικής άμυνας στην περιοχή.
Οι συζητήσεις τόσο με τον κύριο Ναπολιτάνο όσο και με τον κύριο Μπερλουσκόνι, είχαν ως αποτέλεσμα ο Ρώσος πρόεδρος να ανακοινώσει ότι «πρόκειται να υπογραφούν τρεις σημαντικές συμφωνίες, που αντανακλούν τις κοινές κατευθυντήριες των δύο κρατών». 
Κατ’ αρχάς, συμφωνία συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας και συγκεκριμένα για τη στρατιωτική διέλευση από και προς το Αφγανιστάν διαμέσω του ρωσικού εδάφους, «τομέα, στον οποίο η Ρωσία ήδη συνεργάζεται με αρκετά ευρωπαϊκά κράτη, ένα εκ των οποίων – μετά την υπογραφή ξεχωριστής συμφωνίας – θα είναι και η Ιταλία». 
Η δεύτερη συμφωνία θα αφορά την οικονομική συνεργασία των δύο χωρών, «βήμα ιδίως σημαντικό δεδομένης της κρίσης που διανύει η Ευρώπη την τελευταία περίοδο». 
Και τρίτον, σύμφωνο συνεργασίας στον ενεργειακό τομέα, για το εμπόριο φυσικού αερίου καθώς και άλλων ενεργειακών πηγών – μεταξύ των οποίων και η πυρηνική ενέργεια. Μεταξύ άλλων οι πολιτικοί ηγέτες αντάλλαξαν απόψεις για τα τρέχοντα θέματα της διεθνούς πολιτικής, όπως η διεθνής ασφάλεια και τα τεκταινόμενα στη βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή, στα οποία επιθυμούν να εξευρεθεί λύση που θα συνάδει με το εσωτερικό δίκαιο των αναμεμειγμένων χωρών.


epikaira

Τουρκία: Σχέδια για περισσότερους πυρηνικούς σταθμούς


Την ελπίδα ότι η Τουρκία θα μπορέσει να θέσει σε λειτουργία δύο ή τρία εργοστάσια παραγωγής πυρηνικής ενέργειας έως το 2023 εξέφρασε με σημερινές του δηλώσεις ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, Τανέρ Γιλντίζ. «Η ενεργειακή εξάρτηση της Τουρκίας είναι περίπου 70%-72%» σημείωσε ο κ. Γιλντίζ, κατά τη διάρκεια συνάντησης, στην Άγκυρα, για τη σχεδιαζόμενη κατασκευή πυρηνικού σταθμού στην περιοχή του Ακούγιου. Η Τουρκία, σύμφωνα με τον κ. Γιλντίζ, εκτιμάται πως για να καλύψει τις ανάγκες της, με ετήσια ανάπτυξη 7%-8%, θα χρειάζεται έναν σταθμό παραγωγής ενέργειας δυναμικότητας 4.000-5.000 MW, γι' αυτό κι ένας μόνο πυρηνικός σταθμός δεν είναι αρκετός.

«Ελπίζουμε ότι θα μπορέσουμε να λειτουργήσουμε δύο ή τρεις σταθμούς έως το 2023», σημείωσε ο κ. Γιλντίζ. Τον περασμένο Μάιο, η Τουρκία και η Ρωσία υπέγραψαν συμφωνία για την κατασκευή του πρώτου τουρκικού πυρηνικού σταθμού στο Ακούγιου, που αναμένεται να κοστίσει περίπου 20 δισ. δολάρια.
Η ρωσική εταιρεία ROSATOM αναμένεται να ξεκινήσει την κατασκευή του πυρηνικού εργοστασίου εντός του 2013 και ο πρώτος αντιδραστήρας αναμένεται να αρχίσει να παράγει ενέργεια το 2018.
Η Ρωσία θα κατασκευάσει τέσσερις μονάδες, δυναμικότητας 1.200MW στο Ακούγιου και θα λειτουργεί τον πυρηνικό σταθμό για 60 χρόνια. Η τουρκική εταιρεία ηλεκτρισμού έχει δεσμευτεί για την αγορά συγκεκριμένης ποσότητας ενέργειας, την πρώτη 15ετία, από το ξεκίνημα της εμπορικής λειτουργίας του σταθμού.


epikaira

Υπόθεση κατασκοπείας στο Υπουργείο Εξωτερικών – “Χάθηκαν” άκρως απόρρητα έγγραφα που σχετίζονται με την ασφάλεια της χώρας


Του Αλέξανδρου Τάρκα - Σοβαρότατη υπόθεση διαρροής διαβαθμισμένων εγγράφων μείζονος εθνικής σημασίας διερευνά, το τελευταίο δεκαήμερο, η ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών, ενώ ήδη ετέθη σε διαθεσιμότητα ενεχόμενος υπάλληλος. Η «δημοκρατία» γνωρίζει το ονοματεπώνυμο του υπαλλήλου που ευθύνεται για την απώλεια των ανυπολόγιστου αριθμού και αξίας εγγράφων, καθώς και τη συγκεκριμένη Διεύθυνση του υπουργείου Εξωτερικών στην οποία υπηρετούσε, αλλά δεν δημοσιοποιεί όλα τα στοιχεία μέχρι την ολοκλήρωση της επόμενης κρίσιμης φάσης των υπηρεσιακών διαδικασιών.Σύμφωνα με άριστα πληροφορημένες διπλωματικές πηγές, η πρώτη φάση της Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης (ΕΔΕ), που μόλις ολοκληρώθηκε, κατέληξε στο ανησυχητικό συμπέρασμα ότι μεταξύ των εγγράφων που έχουν απολεσθεί περιλαμβάνονται τηλεγραφήματα και υπηρεσιακά σημειώματα με την ένδειξη «άκρως απόρρητο ειδικού χειρισμού».

Ο συγκεκριμένος χαρακτηρισμός αποτελεί, ως γνωστόν, την ανώτατη διαβάθμιση ασφαλείας στη χώρα μας. Η πρωτοφανής υπόθεση παραβίασης εθνικών απορρήτων αποκαλύφθηκε έπειτα από τυχαίο (;) περιστατικό κλοπής του χαρτοφύλακα (σ.σ.: σακιδίου πλάτης) ενός υπαλλήλου του υπουργείου Εξωτερικών.


Στην Αστυνομία
Ο συγκεκριμένος υπάλληλος φέρεται να προσήλθε, με δική του πρωτοβουλία, στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής της κατοικίας του, στο κέντρο της Αθήνας, δηλώνοντας αφενός το περιστατικό της κλοπής και αφετέρου το περιεχόμενο του σακιδίου του. Στη διάρκεια των καταθέσεων του, τόσο στις αστυνομικές αρχές όσο και στην ΕΔΕ, ο υπάλληλος βρισκόταν σε κατάσταση «ψυχολογικού σοκ» και διέκοπτε πολλές φορές την αφήγηση του.
Κατά την εκδοχή που, μέχρι στιγμής, επικαλείται ο ίδιος, αποφάσισε να αφαιρεθεί και να μεταφέρει τα διαβαθμισμένα έγγραφα από την κεντρική υπηρεσία του υπουργείου Εξωτερικών (συγκεκριμένα από το κτίριο επί της οδού Ακαδημίας 1) στο σπίτι του εν όψει του προπερασμένου Σαββατοκύριακου. Ως δικαιολογία παραβίασης του πρωταρχικού κανόνα ασφαλείας, που απαγορεύει τη μετακίνηση εγγράφων έξω από τα υπηρεσιακά κτίρια, ο υπάλληλος επικαλέστηκε τον μεγάλο φόρτο εργασίας του κατά τη διάρκεια της εβδομάδας που δεν του είχε επιτρέψει να διαβάσει και να αναλύσει τα έγγραφα στις επιβαλλόμενες συνθήκες ηρεμίας.
Όπως διαπιστώθηκε κατά την πρώτη φάση της ΕΔΕ, είναι αδύνατον να πιστοποιηθεί η έκταση της απώλειας, καθώς ο υπάλληλος παραδέχθηκε, αόριστα, ότι μετέφερε μεγάλο αριθμό εγγράφων μεταξύ των οποίων και τα «πρωτότυπα» (όχι φωτοτυπίες) των «άκρως απόρρητων ειδικού χειρισμού» τηλεγραφημάτων που είχαν εκτυπωθεί από τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές της Διεύθυνσης του. Το γεγονός αυτό σημαίνει ότι τα τηλεγραφήματα βρίσκονται μεν στους servers της Κρυπτογραφικής Υπηρεσίας του υπουργείου Εξωτερικών, αλλά είναι αδύνατον να γίνει «εκτίμηση ζημίας», καθώς είναι άγνωστο πόσα και ποια είχαν εκτυπωθεί στη συγκεκριμένη Διεύθυνση, πόσα και ποια παρέμειναν στο κτίριο, καθώς και πόσα και ποια εκλάπησαν.
Οι διπλωματικές πηγές που αποκάλυψαν την υπόθεση στη «δ» σημειώνουν ότι, αν και έχουν σημειωθεί αρκετά περιστατικά απώλειας εγγράφων ή ακόμα και ολόκληρων «διπλωματικών σάκων» τις τελευταίες δεκαετίες, η υπόθεση, που τώρα ερευνάται, είναι η σοβαρότερη όλων λόγω των ακόλουθων στοιχείων:
Πρώτον, ο υπάλληλος, επί σειρά ετών, παρέμενε στο γραφείο του πολλές ώρες μετά την παρέλευση του ωραρίου του, καθώς και το Σαββατοκύριακο.


Η απαγόρευση
Είναι χαρακτηριστικό ότι παλαιότερος προϊστάμενος της συγκεκριμένης Διεύθυνσης του υπουργείου Εξωτερικών είχε απαγορεύσει στους υφισταμένους του τη χωρίς ειδική εξουσιοδότηση παρουσία στα γραφεία τους τα Σαββατοκύριακα. Ωστόσο η απαγόρευση ατόνησε ή και καταργήθηκε πλήρως τα τελευταία τέσσερα πέντε χρόνια.
Δεύτερον, με άγνωστο τρόπο, ο ίδιος υπάλληλος διέθετε τους ειδικούς κωδικούς λειτουργίας των ηλεκτρονικών υπολογιστών – τερματικών πολλών συναδέλφων του στην ίδια Διεύθυνση. Μέσω των κωδικών αυτών, που είναι προσωπικοί για κάθε υπάλληλο και επιτρέπουν την ανάγνωση των τηλεγραφημάτων όλων των διαβαθμίσεων από διάφορες πρεσβείες της χώρας μας στο εξωτερικό, ο υπάλληλος είχε πρόσβαση ακόμα και σε θέματα εκτός της αρμοδιότητας του.
Τρίτον, διατηρούσε πάνω στο γραφείο του, σύμφωνα με την εξιστόρηση συναδέλφων του, στοίβες εγγράφων που, σύμφωνα με τους κανονισμούς, έπρεπε είτε να καταστραφούν είτε να κλειδωθούν. Η «εικόνα χάους» επέτρεπε την αφαίρεση και μεταφορά εγγράφων, χωρίς κανείς να το αντιλαμβάνεται.
Τέταρτον, υπηρετούσε, πριν από λίγα χρόνια, στο γραφείο ενός εκ των πολιτικών προϊσταμένων του υπουργείου Εξωτερικών, αποκτώντας αρκετές γνωριμίες.
Πέμπτον, ήταν μέλος της αντιπροσωπίας που είχε συνοδεύσει τον πρωθυπουργό (και τότε υπουργό Εξωτερικών) Γ. Παπανδρέου στην άτυπη σύνοδο της Διαβαλκανικής Συνεργασίας, στην Κωνσταντινούπολη, στις 9 Οκτωβρίου 2009.
Υπενθυμίζεται ότι σε εκείνη την κρίσιμη συνάντηση, μόλις δύο μέρες μετά την ορκωμοσία του ως πρωθυπουργού, ο κ. Παπανδρέου είχε συναντήσει τον Τούρκο ομόλογο του Τ. Ερντογάν, εγκαινιάζοντας τη διευρυμένη ατζέντα των διμερών επαφών για το Αιγαίο. Μετά τη συνάντηση της Κωνσταντινούπολης, οι κ. Ερντογάν και Παπανδρέου είχαν ανταλλάξει επιστολές, οι οποίες δεν δόθηκαν ποτέ στη δημοσιότητα.


Ο Αλέξανδρος Τάρκας είναι εκδότης του περιοδικού “Άμυνα & Διπλωματία” και σύμβουλος ξένων εταιριών μελέτης επιχειρηματικού ρίσκου για τη ΝΑ. Ευρώπη.
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ: ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ (17.02.2011)

greeknation.blogspot.com

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...