Κυριακή, 12 Ιουνίου 2011

αXτσΑντΙΡΙblog: ΕΞΩΔΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ-ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ

αXτσΑντΙΡΙblog: ΕΞΩΔΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ-ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ: "ΤΩΝ (…Τα 1.380 ονόματα τον πολιτών που την υπογράφουν…) ΠΡΟΣ Τους Βουλευτές του Νομού Ηρακλείου 1. Βασίλειο Κεγκέρογλου 2. Γιάννη Μιχελογια..."

αXτσΑντΙΡΙblog: Αφανίζοντας τη μεσαία τάξη...

αXτσΑντΙΡΙblog: Αφανίζοντας τη μεσαία τάξη...: "Τελικά στο υπουργείο Οικονομικών έχουν μια ιδιότυπη αίσθηση του χιούμορ. Κάνουν πλάκα. Αποκλείεται να σοβαρολογούν όταν λένε ότι θα επιβάλ..."

ΚΑΛΕΣΜΑ ΕΝΩΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΠΟΡΤΑ-ΠΟΡΤΑ όπως αυτό μας παραδόθηκε :

Αυτή την φορά διαδήλωση στο…ψαχνό!!!
ΚΑΛΕΣΜΑ ΕΝΩΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΠΟΡΤΑ-ΠΟΡΤΑ όπως αυτό μας παραδόθηκε :
Ένωση πολιτών «ΠΟΡΤΑ-ΠΟΡΤΑ»
ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΑΚΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΟ ΚΑΣΤΡΙ.
Τόπος συνάντησης: Την τετάρτη 15/6/2011 και ώρα 6.00 μ.μ στο κέντρο της Κηφισιάς (εκεί που ήταν παλιά ο αστυφύλακας της τροχαίας).
ΘΑ ΣΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ. ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΣΤΗΝ ΝΕΑ ΕΡΥΘΡΑΙΑ.
Στην ΑΤΕ ΒΑΝΚ στρίβοντας δεξιά μπαίνουμε στην πλατεία Γεωργίου Παπανδρέου . Δίπλα είναι το σπίτι του Γιωργάκη στη συνέχεια της κατοικίας του παππού του (στη συμβολή των οδών Ανατολικής Ρωμυλίας & Ελευθερίου Βενιζέλου).
ΟΧΙ ΣΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ.
ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΟΧΗ.
ΟΧΙ ΣΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ.
ΤΖΕΦΡΥ ΦΥΓΕ-ΦΥΓΕ ΤΩΡΑ!

Τηλ. Επικοινωνίας: 2107250898 & 2107250907-κινητό: 6985707087 e-mail: dkollato@otenet.gr

Στη μητέρα των μαχών, ο σκοπός θα κρίνει το αποτέλεσμα.

http://olympia.gr/2010/08/07/truth-battle-freedom/

Πριν πιάσεις “τ’ άρματα”, σκέψου προσεκτικά τον λόγο που μπαίνεις στη μάχη.
Εάν μπεις στη μάχη για τα φράγκα, για την κονόμα, για “οικονομικά αιτήματα”, τότε είσαι ένα πορτοφόλι. Αναπόφευκτα θα σε αδειάσουν και θα σε πετάξουν στα σκουπίδια.
Εάν μπεις στη μάχη για την αλαζονεία, για τη “μαγκιά” και την φιγούρα, τότε θα έχεις την τύχη του Κόκορα. Τον αφήνουν στο κοτέτσι πλουμιστό, να νομίζει ότι είναι ο βασιλιάς και να κοκορεύεται μέχρι που μια ωραία πρωΐα, αντιλαμβάνεται ότι είναι απλώς η μακαρονάδα του αφεντικού.
Εάν μπεις στη μάχη για την Ιδέα, για το σύνολο, για την γέννα που έρχεται, για τη γενιά που έφυγε, αυτά δηλαδή που απαρτίζουν το Έθνος (=Γέννα),
εάν μπεις στη μάχη με απόλυτη αυτογνωσία ότι μάχεσαι για να προσφέρεις και όχι για να πάρεις, με πίστη σε ένα κοινό και αγνό ιδεώδες, με ορθολογισμό ότι μάχεσαι για το δίκαιο, την Αλήθεια και όχι για το “ίδιον”, τότε έχεις πιάσει έναν αρχέγονο σφυγμό.
Τον σφυγμό που κάνει την ανατροπή, που κάνει τα αδύνατα δυνατά, που κάνει τα θαύματα. Την αιώνια αρχή που υποτάσσει το σαθρό και το άδικο. Το πρότυπο που έχει αποθεωθεί και τεκμηριωθεί ανά τους αιώνες, ενσαρκωμένο στον μαχητή που μπήκε ενάντια στην “λογική κατάληξη” με ενθουσιασμό (Εν Θεω Ουσία) γιατί ο σκοπός του ήταν Θείος. Αληθινός. Η ίδια η Αλήθεια.
Ας θυμηθούμε τον Κολοκοτρώνη. Προδομένος από το γένος του, από τους επίορκους του Έθνους του, τα χρηματισμένα “πατριωτάκια” που του στέρησαν μέχρι και τον γιό του τον πρωτότοκο. Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης ήταν ο άνθρωπος που έφερε τη λευτεριά. ΕΝΑΣ άνθρωπος, ένας μαχητής αρκούσε για να Ενθουσιάσει τους ραγιάδες, ενάντια στον φόβο, την ηττοπάθεια, την υπεροπλία και υλική ισχύ των αδίκων, την προδοσία των ημετέρων. Τι ομοιότητες Θέε μου.
Δεν ήταν υπεράνθρωπος, έγινε απλώς αυτό για το οποίο πολεμούσε. Τι ήταν αυτό; Μα το είπε ο ίδιος ξεκάθαρα:

“Για του Χριστού την πίστη την αγία και της Πατρίδος την Ελευθερία”

Βρε κάτι συμπτώσεις… Τι έλεγε ο Μέγας Αλέξανδρος πριν τη μάχη στην επίκληση που του έμαθε η Ορφική Ολυμπιάδα;

“Ζευ Βασιλεύ και Γαία”

Μα και όταν η Θυσία ήταν αναπόφευκτη, ο Θανάσης (Αθάνατος) Διάκος:
Πατέρα παντοδύναμε, ἄκουσες τὴν εὐχὴ μού• μου φύτεψες μέσ’ στὴν καρδιὰ ἀγάπη, πίστη, ἐλπίδα, ἔδωκες μία ἀχτίδα Σου ἀθέρα στὸ σπαθί μου καὶ μοῦ’πές: Τώρα πέθανε γιὰ Μέ, γιὰ τὴν Πατρίδα.
Ο Μισόζωος εχθρός λοιπόν, δεν φοβάται ούτε τους συνδικαλιστές, ούτε τους “ξερόλες”. Φοβάται αυτούς τους τρελλούς, τους αδίστακτους. Γνωρίζει ότι δε μπορεί να τους αγοράσει. Δε μπορεί να τους “θαμπώσει”, δεν μπορεί να τους φοβίσει. Το κυριότερο, δε μπορεί ούτε να τους εξαπατήσει διότι απλούστατα γνωρίζουν την Αλήθεια.
Ζούμε την Αλήθεια ως υπέρτατη πράξη Ελευθερίας. Την λέμε ως πράξη επαναστατική, όπως είπε ο Όργουελ. Ούτε χίλιες Δραγώνες ούτε όλα τα ΜΜ”Ε” δεν θα μας ρίξουν στη λήθη. Γιατί είναι η αιώνια συνταγή Νίκης. Από τα χρονια του Διός, του Λεωνίδα, μέχρι σήμερα:

…καὶ γνώσεσθε τὴν ἀλήθειαν καὶ ἡ ἀλήθεια ἐλευθερώσει ὑμᾶς.
Καλόν Αγώνα!

ΕΠΙΣΤΟΛΗ - ΚΑΛΕΣΜΑ ΤΩΝ 300 ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΟ

From: Στέλιος Σφακιανάκης [mailto:ssfaki@yahoo.gr]

ΔΕΙΤΕ το συνημμένο το οποίο περιλαμβάνει αναλυτικότερα το δέον γενέσθαι των ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΩΝ στην ομιλία του ΜΙΚΗ μας στη Θεσ/νίκη << Αφού αντικαταστήσουμε το σημερινό Σύστημα Εξουσίας με νέο Σύνταγμα, νέους θεσμούς, νέες σχέσεις, καινούριο αμυντικό δόγμα και εξασφαλίσουμε την εδαφική μας ακεραιότητα και εγκαταστήσουμε τον Λαό στο θρόνο της Εξουσίας, τότε θα έχουμε εκπληρώσει τον δεύτερο Στόχο, δηλαδή την Παλλαϊκή Εξουσία με στόχο την Άμεση Δημοκρατία.>>
AΠAITEITAI μία γενναία προσπάθεια ΑΜΕΣΗΣ σύνταξης και διάδοσης του ΝΕΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ, όπως θα διαμορφωθεί από τους έγκριτους ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΛΟΓΟΥΣ που αγωνίζονται με τον ΜΙΚΗ μας για την ΕΛΛΑΔΑ μας, για να τεθεί σε ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ.

Στυλιανός Σφακιανάκης 2108236421, 6977250222, ssfaki@yahoo.gr
================================================================================================================
ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ
ΤΩΝ "300 ΕΛΛΗΝΩΝ"
ΠΡΟΣ

1.ΤΟΝ κ. ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΝ ΓΕΩΡΓΙΟ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
2.ΤΟΝ κ. ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ
3.ΤΟΥΣ κκ. ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ

Κύριοι,
Μετά ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΕΙΩΔΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ της 5/6/2011 στην Πλατεία Συντάγματος και τους γύρω δρόμους, σας δίδετε η λαϊκή εντολή, αφ' ενός να μην υπογράψετε κανένα νέο μνημόνιο αφ' ετέρου άμεσα να πράξετε τα κατωτέρω για να σταματήσει η γενοκτονία που συντελείται με τις πράξεις σας.

το κάλεσμα για τήν συγκέντρωσή μας

ΑΓΑΠΗΤΟΙ ΦΙΛΟΙ ΚΑΙ ΦΙΛΕΣ

ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 12 /6/2011 ΚΑΛΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΈΛΛΗΝΕΣ ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ ΣΤΗ ΜΕΓΑΛΕΙΩΔΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΕΙ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ ΜΕ ΑΙΤΗΜΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΑΣΕΙ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ 2 ΠΡΟΣ ΨΗΦΙΣΗ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΡΙΖΙΚΑ Η ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΜΑΣ.
ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ ΤΟΥ 73 ΜΟΙΑΖΟΥΝ ΤΟΣΟ ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΟΣΟ ΠΟΤΕ ΑΛΛΟΤΕ- ΤΟ ΠΡΟΤΑΓΜΑ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑΣ
ΚΑΙ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑΣ Η ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ ΜΙΑΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΝΑΓΚΑΙΑ ΣΗΜΕΡΑ. ΓΙΑ ΑΥΤΟ KAI ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΒΕΒΛΗΜΕΝΟ ΝΑ ΔΩΣΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΟΙ ΈΛΛΗΝΕΣ ΕΝΑ ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΠΑΡΟΝ ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΚΟΙΤΑΜΕ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΑΣ ΜΕ ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ .

ΣΗΜΕΙΟ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ 6.00 ΕΘΝΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΟΔΟΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ

ΥΓ. ΦΕΡΤΕ ΜΑΖΙ ΣΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΣΗΜΑΙΕΣ

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΝΕΩΝ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

Ο ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΗΠΑ-ΡΩΣΣΙΑΣ ΚΙΝΑΣ Η ΛΙΒΥΗ ΚΑΙ Η ΕΞΟΝΤΩΣΗ ΤΟΥ DOMINIQUE STRAUSS KAHN (DSK)

Ο ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΗΠΑ-ΡΩΣΣΙΑΣ ΚΙΝΑΣ Η ΛΙΒΥΗ ΚΑΙ Η ΕΞΟΝΤΩΣΗ ΤΟΥ DOMINIQUE STRAUSS KAHN (DSK)

http://wp.me/pYyB8-nb

Πατριωτικός καταναλωτισμός
Οι μεγάλες πολυεθνικές και οι ελληνικές εισαγωγικές εταιρείες έχουν κατακλύσει την ελληνική αγορά με εισαγόμενα προϊόντα και απειλούν την επιβίωση των μικρών παραγωγικών επιχειρήσεων της χώρας μας.
Σκεφτείτε ότι, κάθε φορά που αποφεύγετε να αγοράσετε ένα ελληνικό προϊόν, στερείτε από τον Έλληνα παραγωγό ένα εισόδημα, το οποίο αυτός με τη σειρά του θα μπορούσε να το ξοδέψει στα δικά σας προϊόντα ή υπηρεσίες.
Οφείλουμε να συνειδητοποιήσουμε πως αγοράζοντας ένα εισαγόμενο προϊόν μεσολαβούμε στη μεταφορά κεφαλαίων εκτός Ελλάδος. Ότι προσθέτουμε ένα ακόμα βαρίδι στο οικονομικό χρέος της χώρας μας και μάλιστα με δανεικά από επικίνδυνους τοκογλύφους.
Μεγάλες ομάδες του πληθυσμού βυθίζονται στη φτώχεια. Τα «λουκέτα» των επιχειρήσεων αυξάνονται καθημερινά. Πάνω από 70.000 μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις ήδη έχουν κατεβάσει ρολά. Η ανεργία εκτινάσσεται σε πρωτόγνωρα ύψη. Και τα χειρότερα έπονται.
Αγοράζοντας ξένα προϊόντα γινόμαστε συνένοχοι και συνυπαίτιοι στις δραματικές καταστάσεις που διαμορφώνονται γύρω μας. Φανταστείτε πόσα δισ. ευρώ «ταξιδεύουν» κάθε χρόνο στο εξωτερικό, επειδή από άγνοια και αδιαφορία δεν αγοράζουμε ελληνικά προϊόντα.
Το χρήμα κάνει κύκλο μέσα σε μια αγορά. Ακόμα και αν τα ξένα προϊόντα αποτελούν μια φθηνότερη λύση, αυτά τα χρήματα δεν κάνουν κύκλο στην δική μας οικονομία.
Στηρίζοντας ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ στηρίζουμε τις θέσεις εργασίας μας και δημιουργούμε νέες θέσεις για τους συμπατριώτες μας! Ανάμεσα στους νεοπροσλαμβανόμενους πιθανότατα θα είναι ένας δικός μας άνθρωπος που ζητάει εργασία.
Θέλουμε να στηρίξουμε την απασχόληση στην χώρα μας; Θέλουμε να συμβάλλουμε στην μείωση του ελλείμματος του εμπορικού μας ισοζυγίου μειώνοντας και την εξάρτηση της χώρας μας από επικίνδυνους τοκογλύφους;
Τότε, από αύριο προτιμάμε ελληνικά προϊόντα και ελληνικά super markets. Ας κάνουμε εμείς μόνοι μας μια προσπάθεια να αλλάξουμε τις αγοραστικές μας συνήθειες.
Ας ελέγχουμε, ακόμα, ποιοι δικοί μας επιχειρηματίες κάνουν το καθήκον τουςμειώνοντας το περιθώριο κέρδους τους, διατηρούν όσο το δυνατόν περισσότερες θέσεις εργασίας και πώς συμπεριφέρονται στους εργαζόμενους που απασχολούν... αυτούς θα ενισχύσουμε.
Πόσοι γνωρίζουν ότι η εταιρεία «ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ» αγόρασε 9 από τα καταστήματα της υπό πτώχευση εταιρείας «ΑΤΛΑΝΤΙΚ», πλήρωσε τα δεδουλευμένα 4 μηνών που όφειλε στους εργαζόμενους αυτούς ο προηγούμενος εργοδότης τους. Πλήρωσε και το Δώρο Χριστουγέννων.
Γιατί λοιπόν να γεμίζουμε τα ταμεία ξένων πολυεθνικών όπως η Delhaise (ΑΒ Βασιλόπουλος), η Lidl και η Carrefour (Μαρινόπουλος), οι οποίες αποθησαυρίζουν ή επενδύουν τα χρήματα μας στο εξωτερικό; Όταν υπάρχουν 100% ελληνικά καταστήματα που μπορούν να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες μας και τα οποία επανεπενδύουν τα κέρδη τους στην Πατρίδα μας;
Οι πολιτικές του Μνημονίου στραγγαλίζουν την πραγματική οικονομία και εξαθλιώνουν την ελληνική κοινωνία. Υπάρχει ανάγκη αλλαγής πολιτικής και ανάγκη αναπτυξιακών δράσεων. Ταυτόχρονα, όμως, οφείλουμε κι εμείς όλοι, να κάνουμε ό,τι μπορούμε. Κρατάμε στα χέρια μας την απάντηση απέναντι στα «λουκέτα», την ανεργία, και την υποχώρηση του βιοτικού επιπέδου:
Όταν αγοράζουμε ένα προϊόν προσέχουμε σχολαστικά να έχει την ένδειξη «Ελληνικό προϊόν» ή «Παράγεται στην Ελλάδα».
Είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε στις δύσκολες ώρες που περνούμε. Για τους ανθρώπους δίπλα μας. Για εμάς και τα παιδιά μας. Σκεφτόμαστε κοινωνικά και πατριωτικά.
ΑΓΟΡΑΖΟΥΜΕ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

Ο Επίτιμος Πρόεδρος της Μ.Κ.Ο Ε.Κ.ΕΛΛ κ. Γιάννης Τσιλιμίγκρας καταδεικνύει αυτούς που αποτελούν πραγματικό κίνδυνο για τη δημοκρατία...

Κινδυνεύει η Δημοκρατία;
του Γ.Τσιλιμίγκρα


Αφήνιασαν οι πολιτικοί κι οι παχυλώς αμειβόμενοι δημοσιογράφοι που προπαγανδίζουν το αναπόφευκτο του μνημονίου. Ότι δήθεν κινδυνεύει η κοινοβουλευτική δημοκρατία, επειδή κάποιοι αγανακτισμένοι πολίτες διαμαρτυρήθηκαν πιο δυναμικά.

Λες και κινδυνεύει η Δημοκρατία από το σάλιο, τα γιαουρτάκια, τις μούντζες και τις βρισιές. Ή μήπως είναι φασισμός το να μη μπορεί να κυκλοφορήσει ανενόχλητος με την Mercedes του, ο πολιτικός που με τις επιλογές του εξαθλιώνει έναν ολόκληρο λαό; Βλέπεις τόσα χρόνια στην εξουσία, έχουν μάθει μόνο στα χειροκροτήματα των κομματόσκυλων, στην κολακεία και στα παρακάλια…

Έσπασε το τακουνάκι της στον εθνικό κήπο η βουλευτής κα Θεοχάρη και έπαθε σοκ, λες και πήγε σαφάρι (δεν μας είπε πόσο κοστίζει το ζευγάρι παπούτσια που φορούσε). Αγανάκτησε και ο Πεταλωτής από τα λέιζερ που σημάδευαν το baby face του στα ΚΑΠΗ Αργυρούπολης.

Για να σοβαρευτούμε λίγο. Κίνδυνο για τη Δημοκρατία αποτελούν: Η ασυδοσία και οι μίζες των πολιτικών. Η συναλλαγή με την πλουτοκρατία, τα σκάνδαλα και η διαφθορά, ενώ κανένας δεν ευθύνεται. Η ατιμωρησία. Η διαστροφή των εννοιών και η διαστρέβλωση της αλήθειας από τα οργανωμένα συμφέροντα μέσω των ΜΜΕ. Η υποβάθμιση των σχολείων και των νοσοκομείων μας. Το σκλαβοπάζαρο των 592 €. Η ανέχεια του άνεργου πατέρα που δεν μπορεί να ταΐσει την οικογένεια του και του συνταξιούχου που δεν έχει να αγοράσει ψωμί και φάρμακα. Οι υπαινιγμοί των μεγαλοδημοσιογράφων να κάτσουμε ήσυχα, διαφορετικά θα θυμώσει η Τρόικα.

Όμως, η Δημοκρατία έχει καταλυθεί: Ο τρόπος ψήφισης του Μνημονίου με 150 αντί 180 βουλευτές. Με τη δανειακή σύμβαση της 8/5/2010 -που ουδέποτε κυρώθηκε από τη Βουλή, κατά προκλητική παραβίαση του άρθρου 36 παρ. 2 του Συντάγματος- καταργήθηκε ρητώς (βλ. ιδίως το άρθρο 14 παρ. 5 της Σύμβασης) κάθε ασυλία, λόγω εθνικής κυριαρχίας, της περιουσίας του Ελληνικού Δημοσίου.

Οι όροι της Δανειακής Σύμβασης και του Μνημονίου συνιστούν εκχώρηση της Νομοθετικής Εξουσίας της Ελλάδος σε ξένες δυνάμεις δια της παραβίασης των άρθρων 1 και 28 παρ.2 του Συντάγματος, καθώς παραχωρούν -όχι απλά αρμοδιότητες- αλλά ΕΞΟΥΣΙΕΣ στην Τρόικα, με την συνέργεια της Ελληνικής Κυβέρνησης και της Βουλής, βιάζοντας έτσι την Κυρίαρχη Λαϊκή Βούληση.

Ακόμα και ο Παπαδόπουλος, το 1967, ανέστειλε άρθρα του Συντάγματος που προβλεπόταν ότι μπορούσαν να ανασταλούν από το αρ. 91 του τότε Συντάγματος. Δηλαδή η συνταγματική εκτροπή του Παπανδρέου το 2010 είναι αναλογικά χειρότερη.

Πού είναι η διαφάνεια; Γιατί δεν τολμάτε να δημοσιεύσετε τους όρους της Δανειακής Σύμβασης στο διαδίκτυο; Αλλά ξέχασα। Ούτε ένα από τα κοινοβουλευτικά κόμματα τόλμησε να τη φέρει εδώ και ένα χρόνο προς συζήτηση και επικύρωση στη Βουλή. Ενώ τώρα προσπαθούν να προετοιμάσουν την κοινή γνώμη να «καταπιεί» την απευθείας διαχείριση της δημόσιας περιουσίας από την τρόικα.Ο Γιάννης Τσιλιμίγκρας είναι μέλος του "Επιστημονικού Συλλόγου Νέων Αθηνών" και του πολιτιστικού συλλόγου "Παλαίχθων".
Ιδρυτικό μέλος του Ινστιτούτου εθνικών και κοινωνικών μελετών "Ίων Δραγούμης".
Ιδρυτικό μέλος και επίτιμος πρόεδρος της ΜΚΟ "Εθνικό Κέντρο Ελλήνων".

http://tsilimigrasyiannis.blogspot.com/

Αντισυνταγματικό το μεσοπρόθεσμο;


Η συνταγματική προσφυγή κατά του Μεσοπρόθεσμου δεν θα πρέπει να αποκλείεται. Νομικοί κύκλοι το χαρακτηρίζουν ως μόρφωμα πρωτόγνωρο για τα κοινοβουλευτικά χρονικά της χώρας. Αυτό που επιχειρείται με το Μεσοπρόθεσμο, λένε είναι έξω από κάθε γνωστή κοινοβουλευτική διαδικασία, κάτι που θα ήταν δυνατόν να δικαιολογήσει ακόμα και μια συνταγματική προσφυγή εναντίον του. Τα μειονεκτήματα του Μεσοπρόθεσμου τα επισήμανε την Πέμπτη ο Πρ. Παυλόπουλος στον Real fm, ο οποίος το χαρακτήρισε «υπόδειγμα παραβίασης του Συντάγματος και του Κανονισμού της Βουλής». 

Κατά τον κ. Παυλόπουλο είναι αδιανόητο να ζητείται από τη Βουλή των Ελλήνων να «εγκρίνει» πίνακες προβλέψεων, δηλαδή ένα οικονομικής εξέλιξης, δίχως κανένα, φυσικά, εχέγγυο πραγματοποίησής τους. Με απλές λέξεις βρισκόμαστε μπροστά στο φαινόμενο ψήφισης σχεδίου νόμου δίχως την παραμικρή κανονιστική ρύθμιση.
Ο κ. Παυλόπουλος πρόσθεσε ότι δεν είναι νοητό να θεωρηθεί ότι πρόκειται να εφαρμοστούν στην περίπτωση του μεσοπρόθεσμου οι περί ψήφισης του Προϋπολογισμού διατάξεις του άρθρου 79 του Συντάγματος: «κατά τη ρητή διατύπωση του Συντάγματος οι διατάξεις αυτές είναι απολύτως ειδικές, αφορούν αποκλειστικώς και μόνο τον Προϋπολογισμό και δεν εφαρμόζονται σε οποιαδήποτε άλλη νομοθετική διαδικασία». Νομικοί κύκλοι θεωρούν μάλιστα ότι το μεσοπρόθεσμο συνιστά μια ακόμα μεγαλύτερη νομική και κοινοβουλευτική ακροβασία από το μνημόνιο.
Είναι μάλλον απίθανο η ΝΔ η οποία υφίσταται τέτοια πίεση από τις Βρυξέλλες να συναινέσει στο μεσοπρόθεσμο, να στραφεί συνταγματικά εναντίον του και να προκαλέσει έτσι ακόμα περισσότερο τους δανειστές. Τα άλλα κόμματα της βουλής όμως δεν έχουν τέτοιους περιορισμούς, ούτε βεβαίως τα φυσικά πρόσωπα.

newpost

HSC-1 «MAKEΔΩΝ» > Η σάρισα της Πολεμικής Αεροπορίας


Το σχεδιαστικό κοντσέπτο για το ελληνικών προδιαγραφών stand-off cruise βλήμα HSC-1 (Hellenic Stand-off Cruise-1) «MAKEΔΩΝ», το οποίο έφερε στην δημοσιότητα το περιοδικό ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ, προέρχεται από μια εταιρία, η οποία ασχολείται εδώ και καιρό με ολοκληρωμένες προτάσεις τηλεχειριζόμενων συστημάτων (drones) για τον τομέα της κατάρτισης. O λόγος είναι για την εταιρία BSK Defense S.A. Η εταιρία BSK Defense S.A συστάθηκε τον Φεβρουάριο του 2008 στα Χανιά Κρήτης. Η αποστολή της, έτσι αναφέρει η εταιρία, είναι να αναπτύξει και να προσφέρει μια πλήρες γκάμα μη επανδρωμένων συστημάτων, εξοπλισμένα με μοναδικά χαρακτηριστικά.
 
Τα προϊόντα της εταιρίας βασίζονται σε μια εμπειρία των άνω των 35 ετών στην αγορά. Η εταιρία παρουσιάζει στον ιστότοπό της μια σειρά από προτάσεις μη επανδρωμένων αερομέσων, τα οποία στοχεύονυ στην προσφορά ολοκληρωμένων συστημάτων για τον τομέα της εκπαίδευσης.

 (Η)Yperion - μια διηχητική τηλεχειριζόμενη πλατφόρμα η οποία μιμείται απειλές για μεσαίου και μεγάλου βεληνεκούς του Α/Α συστήματα (BSK Defense)
Στην τελευταία αμυντική έκθση που έγινε στην Αθήνα, στην Defendory 2008, η εταιρία παρουσίασε στο δικό της περίπτερο μια σειρά εκθεμάτων, μεταξύ αυτών και το τηλεχειριζόμενο στόχο, με την ονομασία (Η)Yperion - μια διηχητική τηλεχειριζόμενη πλατφόρμα η οποία μιμείται απειλές για μεσαίου και μεγάλου βεληνεκούς Α/Α συστήματα. Χρησιμοποιεί κινητήρα VRJ300 BSK Orion Jet Engine, εξοπλισμένο με μετακαυστήρα και σύστημα ARI (ρυθμιζόμενη ρεαλιστική εικόνα). Μια άλλη ενδιαφέρουσα πρόταση της εταιρίας είναι το μίνι UAV Kyon, όπως και το UAV τσέπης, το Erevos.
Η πρόταση για το HSC-1 (Hellenic Stand-off Cruise-1) «MAKEΔΩΝ» βασίζεται με άλλα λόγια στην εκμετάλλευση της υπάρχουσας τεχνολογίας, η οποία χρησιμοποιείται ήδη σε άλλα συστήματα της εταιρίας, με το ενδιαφέρον να εστιάζεται στην ανάπτυξη χαρακτηριστικών stealth, κάτι που είναι απαραίτητο για ένα σύγχρονο stand-off cruise βλήμα. Ο κινητήρας του «MAKEΔΩΝ» είναι κωδικοποιημένος ως VRJ-1400.
Η ιδέα για την σχεδίαση ενός όπλου στην συγκεκριμένη κατηγορία ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια, όταν έγιναν τα πρώτα σχέδια και μοντέλα του βλήματος, το οποίο φαίνεται ότι είναι απόρροια της σχεδιαστικής φιλοσοφίας του (Η)Yperion.
fox2magazine

ΔΝΤ: Κλοπή στοιχείων για την Ελλάδα από «κυβερνητικό» χάκερ;


Σύμφωνα με πληροφορίες που διαρρέουν στα ξένα ΜΜΕ, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δέχθηκε επίθεση από «χάκερς» οι οποίοι υπέκλεψαν στοιχεία τα οποία αφορούν και τα προγράμματα οικονομικής βοήθειας του Ταμείου μεταξύ των οποίων είναι και η Ελλάδα. Το ανησυχητικό είναι ότι πηγές του ΔΝΤ αρμόδιες για τα ηλεκτρονικά συστήματα ανέφεραν ότι η επίθεση είναι πιθανό να προήλθε από ξένη κυβέρνηση! Η επίθεση στα πληροφοριακά συστήματα του οργανισμού έγινε πριν τη σύλληψη του Ντομινίκ Στρος Καν, αλλά τα αρμόδια στελέχη ενημέρωσαν του υπαλλήλους του οργανισμού και το διοικητικό συμβούλιο μόλις την περασμένη Τετάρτη!
 
Όπως ανέφεραν ανεπίσημα πηγές του Ταμείου, η επίθεση είχε ξεκινήσει πριν από μήνες και ότι ήταν πολύ υψηλού επιπέδου και σοβαρή.
Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΝΤ, Ντέιβιντ Χόλεϊ, δήλωσε σε ηλεκτρονικό μήνυμα που απέστειλε στα Μέσα Ενημέρωσης, ότι το Ταμείο είναι πλήρως λειτουργικό κι ότι ερευνούν το συμβάν, αλλά δεν είναι σε θέση να δώσουν περαιτέρω λεπτομέρειες. Επιπλέον, έγινε προσπάθεια από τα ΜΜΕ να επικοινωνήσουν με τη CIA και το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας (Homeland Security) αλλά δεν απαντούσαν στα τηλέφωνα, ενώ το FBI δήλωσε ότι δεν έχει να κάνει σχόλια προς το παρόν επί του θέματος.
Με βάση τις μέχρι στιγμής ανταποκρίσεις, η επίθεση είναι πιθανόν να έγινε μέσω ηλεκτρονικού μηνύματος που περιείχε ιούς. Για το λόγο αυτό έγινε άμεση σύσταση προς όλο το προσωπικό να μην ανοίγει μηνύματα από αγνώστους παραλήπτες. Ακόμη, διακόπηκε η ηλεκτρονική σύνδεση μεταξύ του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Προ ημερών υπήρξε και ανακοίνωση από ομάδα «χάκερς», με την ονομασία Ανώνυμοι – Anonymous, που καλούσε όλους τους «συναδέλφους» τους παγκοσμίως, να οργανώσουν ηλεκτρονικές επιθέσεις κατά του ΔΝΤ προκειμένου να δηλώσουν την αντίθεσή τους στα μέτρα που λαμβάνει η διεφθαρμένη ελληνική κυβέρνηση και το ΔΝΤ. Ωστόσο, ο Ντέιβιντ Χόλεϊ δήλωσε ότι δεν πιστεύουν πως η ομάδα έχει σχέση με το γεγονός.
Τα στοιχεία που κλάπηκαν μπορούν να αφορούν άμεσα και την Ελλάδα, καθώς οι διαπραγματεύσεις με το Ταμείο είναι σε εξέλιξη. Τα δεδομένα που κλάπηκαν μπορεί να περιέχουν λεπτομέρειες που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν σε κερδοσκοπικά παιχνίδια με άμεσες πολιτικές συνέπειες.
Επειδή το ζήτημα είναι άκρως σοβαρό, η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να ενημερωθεί άμεσα, εφόσον δεν έχει γίνει, και να υπάρξει σχετική ανακοίνωση επί του θέματος. Αναμένονται λοιπόν οι δηλώσεις Τύπου της κυβέρνησης.
defence-point

Φοβερές αποκαλύψεις Άκερμαν για Bildeberg, Eλβ ετία και Παγκόσμια Κυβέρνηση!

Φοβερές αποκαλύψεις Άκερμαν για Bildeberg, Eλβ ετία και Παγκόσμια Κυβέρνηση!

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ - ΣΟΚ! Σεξουαλικά όργια στη διάρκεια της Συνόδου της Λέσχης Bilderberg στο St. Moritz, στην οποία συμμετέχουν και οι Παπακωνσταντίνου, Χαρδούβελλης, Δαυίδ, Τσούκαλης!

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ - ΣΟΚ! Σεξουαλικά όργια στη διάρκεια της Συνόδου της Λέσχης Bilderberg στο St. Moritz, στην οποία συμμετέχουν και οι Παπακωνσταντίνου, Χαρδούβελλης, Δαυίδ, Τσούκαλης!

ΕΧΟΥΝ ΒΡΕΙ ΚΑΙ ΤΑ ΚΑΝΟΥΝ ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΙ. ΑΦΟΥ ΣΤΑΥΡΩΣΑΝ ΣΤΗΝ ΚΥΡΙΟΛΕΞΙΑ ΤΟΥΣ ΒΟΡΕΙΟΗΠΕΙΡΩΤΕΣ ΑΔΕΡΦΟΥΣ ΜΑΣ ΕΠΙ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ ΗΡΘΑΝ ΠΑΛΙ ΕΔΩ...ΟΠΩΣ ΤΟΤΕ...ΤΟΤΕ ΗΡΘΑΝ ΜΕ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΩΣ ΣΥΓΚΑΤΑΚΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΑΛΒΑΝΟΙ ΤΩΡΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΟΧΗ ΤΩΝ ΠΡΟΔΟΤΩΝ ΚΑΙ ΓΡΑΙΚΥΛΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΑΝΤΗΔΩΝ!


18χρονος Αλβανός βίαζε ανήλικες Ελληνίδες

Στην σύλληψη ενός 18χρονου Αλβανού ο οποίος κατηγορείται για βιασμό και αποπλάνηση ανηλίκων προχώρησε το βράδυ της Πέμπτης η Υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων Αττικής. Ο 18χρονος αλλοδαπός κατηγορείται για τον βιασμό 15χρονης στη περιοχή του Ρέντη, ενώ οι αρχές τον αναζητούσαν εδώ και καιρό για αποπλανήσεις παιδιών, χωρίς ωστόσο να έχουν γίνει γνωστές οι λεπτομέρειες για τις αποτρόπαιες πράξεις του και ο αριθμός των θυμάτων. Ο νεαρός εντοπίστηκε στην Αταλάντη, όπου εργαζόταν το τελευταίο χρονικό διάστημα, σε επιχείρηση εγκατάστασης κουφωμάτων αλουμινίου. Η τοπική κοινωνία είναι σοκαρισμένη από τη σύλληψη του 18χρονου. Πάντως και αυτός όπως και τόσοι άλλοι βρήκαν στην Ελλάδα τον παράδεισο που ήθελαν με τους χαλαρούς νόμους και τη δικαιοσύνη τυφλή.

ΕΧΕΙ ΤΕΛΙΚΑ ΤΕΛΟΣ Ο ΓΡΑΙΚΥΛΙΣΜΟΣ;


ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΤΟ 10ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΑΠΟ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΟΥΣ ΤΟΥ ΕΜΠ ΜΕ ΟΜΙΛΗΤΕΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΠΑΡΑΚΑΛΩ!!!

Μια εξευτελιστική ενέργεια που εκθέτει ολόκληρο τον ελληνικό πνευματικό κόσμο και δείχνει ότι η σήψη και η προδοσία στην χώρα μας προέρχονται σε μεγάλο βαθμό από την υποτιθέμενη "τάξη των αρίστων" πρόκειται να λάβει χώρα στην Κρήτη από τις 22 έως έως τις 24 Ιουνίου 2011, κατά την διάρκεια του 10ου Διεθνούς Συνεδρίου, που έχει σαν οικοδεσπότες και συνδιοργανωτές Ελληνες καθηγητές του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου....

Στον κατάλογο ομιλητών, όπως θα δείτε κι εσείς συμπεριλαμβάνονται ομιλητές από την... Μακεδονία!!!!!!

Πρόεδρος του Συνεδρίου είναι ο καθηγητής ΕΜΠ Περικλής Μπούρκας και (όπως κι εσείς θα δείτε στο επισυναπτόμμενο pdf) όλες τις κύριες θέσεις του συνεδρίου καταλαμβάνουν Ελληνες ενώ και στην Επιτροπή του Συνεδρίου βλέπουμε τα ονόματα πολλών Ελλήνων καθηγητών.

Εδώ φυσικά υπάρχουν εύλογα ερωτήματα...
Είναι δυνατόν σε ένα επιστημονικό διεθνές Συνέδριο που διοργανώνεται στην Ελλάδα να μην χρησιμοποιείται η επίσημη ονομασία FYROM που είναι σύμφωνη με τις αποφάσεις του ΟΗΕ;

Και επιτέλους ούτε ένας από τους συμμετέχοντες Ελληνες καθηγητές δεν απαίτησε να αλλαχθεί η λέξη "Μακεδονία" που χρησιμοποιείται στο επίσημο πρόγραμμα του συνεδρίου για τους Σλαβοσκοπιανούς καθηγητές;
(Δείτε στο επισυναπτόμενο αρχείο του προγράμματος στην σελίδα 8 στην θέση 714-181 και στην σελίδα 10 στην θέση 714-192)

Καλούνται όλοι οι Ελληνες πατριώτες να διαμαρτυρηθούν για την επαίσχυντη προδοτική αδιαφορία των υπευθύνων και με μηνύματα στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις των Ελλήνων καθηγητών να απαιτήσουν την αλλαγή κάθε προσβλητικής για την χώρα μας αναφοράς.

Παρακάτω σας παραθέτω το επίσημο πρόγραμμα του Συνεδρίου:
http://www.iasted.org/conferences/servepdf-714.html?name=PreliminaryProgram.pdfΔΙΟΡΓΑΣΝ

Την σελίδα της εταιρείας που διοργανώνει το Συνέδριο:
http://www.iasted.org/conferences/home-714.html

Καθώς και την ιστοσελίδα του ΕΜΠ όπου παρουσιάζεται ο πρόεδρος του Συνεδρίου Περικλής Μπούρκας:
http://www.ece.ntua.gr/index.php?option=com_dep&task=profile&id=27&Itemid=62&lang=en
Το email του για όσους επιθυμούν να του στείλουν τα σχετικά είναι:
pbourkas@central.ntua.gr
 
ΘΑΝΟΣ ΕΥΗ 

ΠΙΟ ΣΟΒΑΡΟΙ ΟΙ ΚΑΤΑΚΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΘΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΡΩΜΥΛΙΑΣ ΒΟΥΛΓΑΡΟΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΚΑΤΑΚΤΗΤΕΣ, ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΓΕΥΓΕΛΗΣ ΣΚΟΠΙΑΝΟΥΣ, ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΓΙΑΛΑΝΤΖΙ "ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ" ΑΥΤΟΑΠΟΚΑΛΟΥΜΕΝΟΥΣ!


ΑΠΟΡΡΙΠΤΕΙ ΤΑ ΒΟΡΕΙΑ ΚΑΙ ΑΝΩ «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ» Η ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

Με ένα πολύ ενδιαφέρον σκεπτικό το οποίο αξίζει να μας προβληματίσει στο πλαίσιο κάποιας αξιολόγησης της μέχρι στιγμής ελληνικής στάσης στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, η Βουλγαρία δεν συζητά και δεν αποδέχεται συμβιβαστικές λύσεις του τύπου «Βόρεια Μακεδονία» ή «Άνω Μακεδονία».
Η είδηση προκύπτει από σχετικό τηλεγράφημα του βουλγαρικού ειδησεογραφικού πρακτορείου «Novinite», το οποίο επικαλείται δηλώσεις του προέδρου της Βουλγαρίας, Γκιόργκι Παρβάνοβ, ο οποίος κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του στην πρωτεύουσα της Σλοβενίας, τη Λουμπλιάνα, ανέφερε απαντώντας σε σχετική ερώτηση: «Μια λύση όπως το άνω ή το βόρεια Μακεδονία θα φέρει αντιδράσεις στο εσωτερικό της Βουλγαρίας. Κι αυτό γιατί η ‘Μακεδονία του Πιρίν’ αποτελεί μέρος της ‘βόρειας Μακεδονίας’ που ωστόσο ανήκει στη Βουλγαρία».

Δηλαδή, εάν επιχειρήσουμε να αποκωδικοποιήσουμε το βουλγαρικό σκεπτικό σε μια προσπάθεια να διακρίνουμε πεποιθήσεις και δυνατότητες εξεύρεσης συμβιβασμού, όλοι (πλην των Σκοπιανών που διεκδικούν… αποκλειστικότητα!) δέχονται τη «Μακεδονία» ως μια γεωγραφική οντότητα την οποίας τα εδάφη εσωκλείονται εντός των συνόρων περισσοτέρων του ενός κρατών.

Δεύτερον, οι πρωτοβουλίες του όποιου γείτονα που κατέχει τμήμα της γεωγραφικής περιοχής με το όνομα «Μακεδονία» επηρεάζει τα συμφέροντα της άλλης πλευράς.

Τρίτον, στην περίπτωση της Βουλγαρίας, μια φερόμενη ως ελληνική συμβιβαστική πρόταση (Άνω «Μακεδονία») απορρίπτεται, καθώς «στο πάνω τμήμα» της εν λόγω γεωγραφικής περιοχής, βρίσκεται και η «Μακεδονία του Πιρίν», η οποία ανήκει στη Βουλγαρία. Οι Βούλγαροι δηλαδή φοβούνται την έγερση αλυτρωτικών διεκδικήσεων από την ΠΓΔΜ, με «όχημα» το νέο όνομα, το «Βόρεια Μακεδονία»! Να πουν δηλαδή, αφού είμαστε αναγνωρισμένοι με αυτό το όνομα, οτιδήποτε περιγράφεται με αυτό τον τρόπο είναι δικό μας.

Όσο ακραίο κι αν φαίνεται σαν σκεπτικό, αυτή είναι η ανησυχία της Βουλγαρίας που την οδηγεί στην απόφαση να απορρίψει το «Βόρεια Μακεδονία». Κατά συνέπεια, εγείρεται το κάτωθι ερώτημα:

Γιατί η Ελλάδα ήταν παράλογη, όταν στην αρχή που ξέσπασε η διένεξη προέβαλε το παραπλήσιο επιχείρημα της χρήσης του ονόματος ως «αλυτρωτικού οχήματος»;

Η διαφορά μάλλον έγκειται στο ότι στη χώρα μας βρέθηκαν πολλοί αφελείς (ή μήπως όχι; Ιδίας προέλευσης με τους ημι-παράφρονες γραφικούς που «χαϊδεύονται» με τουρκικές «ανθρωπιστικές» οργανώσεις…) οι οποίοι ήταν έτοιμοι να καταδικάσουν τη χώρα τους και να χαρίσουν, επειδή έτσι… γούσταραν, το όνομα «Μακεδονία» στους Σκοπιανούς…

http://www.defence-point.gr/news/?p=12150 

ΤΟ «ΙΔΙΩΝΥΜΟ» : ΕΧΘΡΟΣ ΤΟΥ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΥ Ο ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣΑν ρωτήσει κανείς έναν νέο της εποχής μας, τι εκπροσωπούσε πολιτικά ο Ελευθέριος Βενιζέλος, το πιο πιθανό είναι ότι θα εισπράξει μια απάντηση του τύπου «αριστερός», «προοδευτικός» κ.τ.λ.Αυτά τους έχουν μάθει οι αναίσχυντοι διαστρεβλωτές της ιστορίας μας, τέτοια λένε. Τέτοιες ημέρες, πριν από 80 χρόνια, στις 25 Ιουλίου του 1929, η κυβέρνηση του Ελευθερίου Βενιζέλου έκανε νόμο του ελληνικού κράτους τον ιδιώνυμο νόμο 4229, κατά της αντεθνικής και αντικοινωνικής κομμουνιστικής δράσεως. Το «Ιδιώνυμο», όπως πέρασε στην ιστορία, ανέφερε τα εξής:
«Έχοντες υπόψη το άρθρον 75 του Συντάγματος, εκδίδομεν τον επόμενον νόμον, ψηφισθέντα υπό της Βουλής και της Γερουσίας.
Άρθρον 1.-1. Όστις επιδιώκει την εφαρμογήν ιδεών εχουσών ως έκδηλον σκοπόν την δια βιαίων μέσων ανατροπήν του κρατούντος κοινωνικού συστήματος ή την απόσπασιν μέρους εκ του όλου της Επικρατείας, ή ενεργεί υπέρ της εφαρμογής αυτών προσηλυτισμόν, τιμωρείται με φυλάκισιν τουλάχιστον εξ μηνών. Προς τούτοις επιβάλλεται δια της αποφάσεως και εκτοπισμός ενός μηνός μέχρι δύο ετών εις τόπον εν αυτή οριζόμενον.
Με τας αυτάς ποινάς τιμωρείται και όστις επωφελούμενος απεργίας ή λοκ-άουτ, προκαλεί ταραχάς ή συγκρούσεις.
2. Ως ιδιαιτέρα επιβαρυντική περίπτωσις θεωρείται η εκτέλεσις της πράξεως εν δημοσίω τόπω παρόντων πολλών ή δια του τύπου, ή εάν ο προσηλυτισμός ενεργείται δια χρημάτων, ή απευθύνεται προς ανηλίκους, στρατιωτικούς εν γένει ή δημοσίους λειτουργούς».

Τα συμπεράσματα δικά σας, αγαπητοί αναγνώστες!


Γ. Δ. Συνταξιούχος Εκπαιδευτικός

http://xryshaygh.wordpress.com/

Η ΑΥΤΟΚΡΑΤΕΙΡΑ ΘΕΟΔΩΡΑ ΚΑΙ Ο ΝΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ «ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ»Χορηγούνται συνεχώς «ιθαγένειες» σε αλλοδαπούς, με το υπουργείο Εσωτερικών να μη δίνει τα στοιχεία! Η δε εγκύκλιος που εστάλη στα τέλη Μαρτίου στους περιφερειάρχες, οι οποίοι είχαν απευθύνει ερωτήματα σχετικά με τη συνέχιση της διαδικασίας, αποκαλύπτει τις προθέσεις της κυβέρνησης… Φυσικά, η εγκύκλιος δεν καλύπτει όσους θα παρανομήσουν.
Δεν συνιστά τίποτα, παρά μια απόπειρα της κυβέρνησης να εκβιάσει τις εξελίξεις. Οι «ιθαγένειες» που θα χορηγηθούν κατ’ αυτόν τον τρόπο, θα είναι άκυρες. Επίσης: μπορεί κάποιοι να τη γλίτωσαν για την ιστορία των παράνομων ελληνοποιήσεων προ των εκλογών του 2000, αλλά ως εδώ και μη παρέκει. Στο ΠΑΣΟΚ, δεν έχουν ούτε ιερό ούτε όσιο, προκειμένου να κερδίζουν εκλογές…
Προσέξτε όμως να δείτε πόσο σέβονται τις θεσμικές διαδικασίες οι ΠΑΣΟΚοι (αντιγράφουμε από την εγκύκλιο): «Με αφορμή ερωτήματα που τέθηκαν στην υπηρεσία μας, σημειώνουμε, προς αποφυγή συγχύσεων και παρερμηνειών, ότι η αριθ. 350/2011 απόφαση της επταμελούς σύνθεσης του Δ΄ Τμήματος του ΣΤΕ, με την οποία παραπέμφθηκε στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου η κρίση περί συνταγματικότητας ή μη διατάξεων του ν. 3838/2010, δεν επηρεάζει σε καμία περίπτωση την ισχύ του εν λόγω νόμου, ο οποίος εξακολουθεί να εφαρμόζεται απαρέγκλιτα από τις αρμόδιες υπηρεσίες».
Η υφυπουργός Εσωτερικών - Αυτοκράτειρα - Θεοδώρα Τζάκρη, υπογράφει συνεχώς χορηγήσεις «ιθαγενειών», αν και η συνταγματικότητα του νόμου είναι υπό κρίση.
Και τι θα γίνει κ. υπουργέ, αν το Δεκέμβριο, γιατί κάποια στιγμή θα εκδικαστεί η υπόθεση, το ΣτΕ, βρει αντισυνταγματικό το νόμο;
Στα παλιά σας τα παπούτσια (μάλλον στα επώνυμα που είναι και η αδυναμία σας) η Δικαιοσύνη;

Ε.Ω 

ΙΩΝΑΣ 2011 : ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΣΚΗΣΗ ΕΡΕΥΝΑΣ - ΔΙΑΣΩΣΗΣ ΣΤΟ ΚΑΣΤΕΛΟΡΙΖΟΤην ίδια ώρα που οι “φίλοι και σύμμαχοι” Τούρκοι ,έκαναν άνω κάτω το Αιγαίο με μαζικές προκλήσεις από 24 μαχητικά τους αεροσκάφη, η άσκηση ΙΩΝΑΣ διεξαγόταν στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ρόδου-Καστελόριζου.Υπό το βλέμμα της στρατιωτικής ηγεσίας αφού κανείς από τους δύο υπουργούς δεν θεώρησαν σκόπιμο να την παρακολουθήσουν ,οι ναυτικές και αεροπορικές δυνάμεις,εκτέλεσαν το σενάριο της άσκησης έρευνας-διάσωσης ,σε μία περιοχή που η εμμονή των τουρκικών αμφισβητήσεων προβληματίζει.Ο Α/ΓΕΕΘΑ, εξέφρασε στο τέλος της άσκησης την ικανοποίησή του για τις επιδόσεις των δυνάμεων που συμμετείχαν.  


OnAlert

ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ Ο ΑΘΗΝΑΙΟΣ (6ος ΑΙΩΝΑΣ π.Χ.)Ο Κλεισθένης καταγόταν από το γένος των Αλκμεωνιδών και ήταν γιος του Μεγακλέους, αρχηγού των Παραλίων, δηλαδή της μεσαίας τάξης. Ο Μεγακλής εξορίστηκε μαζί με ολόκληρη την οικογένειά του από την Αθήνα όταν ο Πεισίστρατος επέβαλε την τυραννίδα του. Μητέρα του Κλεισθένους ήταν η Αγαρίστη, θυγατέρα του επίσης Κλεισθένους, τυράννου της Σικυώνος.

Οταν ο Πεισίστρατος έγινε τύραννος της Αθήνας εξόρισε τους Αλκμεωνίδες μαζί με άλλους αντιπάλους του. Μετά τον θάνατο του Πεισιστράτου, το 527 π.X., και την προσπάθεια των δύο γιων του και διαδόχων του, του Ιππάρχου και του Ιππία, να προσδώσουν στο τυραννικό καθεστώς κάποια νομιμοφάνεια, ο Κλεισθένης επέστρεψε στην Αθήνα και εξελέγη επώνυμος άρχων. Λίγα χρόνια αργότερα οι Πεισιστρατίδες σκλήρυναν τη στάση τους και ο Κλεισθένης εξορίστηκε πάλι και ξεκίνησε αγώνα για να απαλλάξει την Αθήνα από τους τυράννους, αλλά η προσπάθειά του απέβη άκαρπη.

Μετά τη δολοφονία του Ιππάρχου το 514 π.X. από τον Αρμόδιο και τον Αριστογείτονα, ο Ιππίας σκλήρυνε ακόμη περισσότερο τη στάση του. Τότε ο Κλεισθένης ζήτησε από το Μαντείο των Δελφών να πείσει τους Σπαρτιάτες να τον βοηθήσουν να ελευθερώσει την Αθήνα από την τυραννίδα.

Πράγματι το ιερατείο του Μαντείου των Δελφών, το οποίο χρωστούσε υποχρέωση στους Αλκμεωνίδες επειδή το 548 π.X. είχαν βοηθήσει αποτελεσματικά στην ανοικοδόμηση του κατεστραμμένου από πυρκαϊά ιερού, ήλθε σε συνεννόηση με τους Σπαρτιάτες. Ο βασιλιάς τους Κλεομένης A' έφερε στρατό στην Αττική και μαζί με τις δυνάμεις των αντιπάλων τού Ιππία, με επικεφαλής τον Κλεισθένη, πολιόρκησαν την Ακρόπολη όπου είχε ταμπουρωθεί ο Ιππίας και τον ανάγκασαν να παραδώσει την εξουσία. Ο Ιππίας έφυγε και αρκετοί οπαδοί του θανατώθηκαν.
H δεύτερη εξορία

Ετσι έληξε η τυραννίδα των Πεισιστρατιδών το 510 π.X. και επανεμφανίστηκαν στην Αθήνα τα δύο πολιτικά ρεύματα που υπήρχαν πριν από το καθεστώς του Πεισιστράτου: η παράταξη των Παραλίων, με αρχηγό τον Κλεισθένη, και η παράταξη των Πεδινών, δηλαδή της αριστοκρατικής τάξης, με αρχηγό τον Ισαγόρα, ο οποίος, με την υποστήριξη των αριστοκρατών, που δεν είχαν θιγεί από τους τυράννους, καθώς και μεγάλης μερίδας των αγροτών, που δεν εμπιστεύονταν τους Αλκμεωνίδες, εξελέγη επώνυμος άρχων.

Ο Κλεισθένης, αντιδρώντας στην εκλογή του Ισαγόρα, πρότεινε σειρά πολιτειακών μεταρρυθμίσεων που είχαν μεγάλη απήχηση στον λαό. Ο Ισαγόρας τότε, μη έχοντας νόμιμα μέσα για να εμποδίσει την υπερψήφιση των μέτρων του Κλεισθένους, ζήτησε και αυτός τη βοήθεια των Σπαρτιατών.

Οι Σπαρτιάτες, με την απειλή των όπλων, υποχρέωσαν τους Αθηναίους να εξορίσουν τον Κλεισθένη υπενθυμίζοντάς τους το μίασμα της οικογένειάς του από το Κυλώνειον άγος (632 π.X.), όταν οι Αλκμεωνίδες είχαν σφαγιάσει στο ιερό της Αθηνάς στην Ακρόπολη τους οπαδούς τού παρ' ολίγον τυράννου Κύλωνος.

Το 508 π.X. ο Κλεισθένης εξορίστηκε. Τον δρόμο της εξορίας πήραν μαζί του και 700 αθηναϊκές οικογένειες. Οταν όμως ο Ισαγόρας επιχείρησε να επιβάλει ολιγαρχικό καθεστώς αντικαθιστώντας τη Βουλή με 300 δικούς του ανθρώπους, οι Αθηναίοι εξεγέρθηκαν, έδιωξαν τους Σπαρτιάτες και τους οπαδούς τού Ισαγόρα - ο ίδιος μόλις που γλίτωσε τη ζωή του - και κάλεσαν τον Κλεισθένη.


Πολεμικές συγκρούσεις

Ο Κλεισθένης, ως «προστάτης του Δήμου», μπήκε το 507 π.X. στην Αθήνα θριαμβευτής μαζί με τους υπόλοιπους εξορίστους. Αλλά προτού μπορέσει να βάλει σε εφαρμογή το μεταρρυθμιστικό του πρόγραμμα είχε να ξεκαθαρίσει την κατάσταση με τους Σπαρτιάτες, οι οποίοι εξακολουθούσαν να θέλουν να επιβάλουν τον Ισαγόρα και ετοιμάζονταν να εκστρατεύσουν κατά της Αττικής. Ο βασιλιάς τους Κλεομένης με μεγάλο στρατό έφθασε στην Ελευσίνα, ενώ ταυτόχρονα επιτέθηκαν κατά της Αττικής οι Βοιωτοί και οι Χαλκιδείς.

Στο μεταξύ όμως οι βασιλείς της Σπάρτης, που ήταν δύο, όπως προέβλεπε το πολίτευμά της, ο Κλεομένης και ο Δημάρατος, διαφώνησαν ως προς την επίθεση κατά της Αθήνας και έτσι η εκστρατεία εγκαταλείφθηκε. Οι Αθηναίοι, από την άλλη, αποφασισμένοι να εκδικηθούν τους Χαλκιδείς, πέρασαν στην Εύβοια και τους κατατρόπωσαν. Οι κτηματικές περιουσίες των αριστοκρατών Χαλκιδέων κατασχέθηκαν και ο Κλεισθένης τις μοίρασε με κλήρο σε 4.000 Αθηναίους. Αυτοί αποτέλεσαν τους πρώτους «κληρούχους», οι οποίοι, παρά τη μετεγκατάστασή τους, διατήρησαν τα πολιτικά τους δικαιώματα.


Τα θεμέλια της δημοκρατίας

Τα μέτρα του Κλεισθένους, με βάση την «ισηγορία» και την «ισονομία», έθεσαν τα θεμέλια της Αθηναϊκής Δημοκρατίας. Με το νέο πολιτειακό σύστημα καταργήθηκαν οι θεσμοί των γενών και των φυλών που αποτελούσαν τη βάση της κοινωνικής διαίρεσης. H νέα πολιτειακή δομή βασιζόταν στην τοπογραφία. Οι τέσσερις παλαιές ιωνικές φυλές (Αιγικορείς, Οπλητες, Γελέοντες, Αργαδείς) αντικαταστάθηκαν με δέκα τεχνητές φυλές που πήραν τα ονόματά τους από «επωνύμους», δηλαδή συγκεκριμένους, ήρωες της Αττικής, όπως ο Ερεχθεύς, ο Αιγεύς, ο Αίας κτλ. Ο βωμός με τους ανδριάντες των Επωνύμων Ηρώων βρισκόταν στην Αγορά.

H κάθε φυλή χωρίστηκε σε τρία μέρη, τις «τριττύες». Το σχέδιο απέβλεπε στη διάσπαση της τοπικής δύναμης των φυλών, γι' αυτό ο Κλεισθένης χώρισε τις τριττύες ανά δέκα: δέκα «περί το άστυ», δέκα «παράλιες» και δέκα «μεσόγειες», και ύστερα, με κλήρο, δόθηκαν σε κάθε φυλή πάλι τρεις τριττύες, αλλά μία από κάθε τομέα (άστυ, παραλία, μεσογαία). Παράλληλα κατανεμήθηκαν και οι δήμοι. Οι δήμοι γύρω από το άστυ ήταν οι μεγαλύτεροι. Μπορούσε, λόγου χάρη, ένας δήμος να αποτελείται μόνο από μία τριττύα ενώ αλλού μία τριττύα μπορούσε να περιλαμβάνει οκτώ ή και εννέα δήμους.


Αυξάνονται οι πολίτες

Οι κάτοικοι κάθε δήμου έπαιρναν πλέον το όνομά τους από τον δήμο τους. Ετσι καταργήθηκε η παλαιά διάκριση των πολιτών σε παλιούς Αθηναίους και νεοπολίτες. Κάθε χρόνο από κάθε φυλή εκλέγονταν 50 βουλευτές και έτσι τα μέλη της Βουλής από 400 αυξήθηκαν σε 500. Οι 50 βουλευτές της κάθε φυλής «πρυτάνευαν» για το ένα δέκατο του έτους (το αττικό έτος το αποτελούσαν 12 σεληνιακοί μήνες και 354 ημέρες), δηλαδή για 35 ή 36 ημέρες.

Από τις σημαντικότερες αρμοδιότητες της Βουλής ήταν η κατάρτιση των προβουλευμάτων - των νομοσχεδίων - που επρόκειτο να συζητηθούν και να ψηφισθούν από την Εκκλησία του Δήμου. Επιπλέον ο Κλεισθένης αύξησε τις αρμοδιότητες της Εκκλησίας του Δήμου, η οποία μπορούσε πλέον να επικυρώνει ή να ακυρώνει αποφάσεις καταδίκης σε θανατική ποινή τις οποίες είχε λάβει ο Αρειος Πάγος.

Το σημαντικότερο μέτρο από κοινωνική άποψη ήταν η πολιτογράφηση όλων των μετοίκων και των απελεύθερων, με αποτέλεσμα μεγάλος αριθμός κατοίκων της Αττικής να αποκτήσει δικαιώματα αθηναίου πολίτη. Επίσης οι βουλευτές έπαψαν να εκλέγονται μόνο από την τάξη των πεντακοσιομεδίμνων και εκλέγονταν πλέον και από τους τριακοσιομέδιμνους και τους ζευγίτες. Μόνο η τέταρτη τάξη, οι θήτες, του τιμοκρατικού συστήματος που είχε καθιερώσει ο Σόλων, δεν είχαν το δικαίωμα του εκλέγεσθαι, απέκτησαν όμως το δικαίωμα του εκλέγειν.


Κατά της τυραννίδας

Για να προστατεύσει το πολίτευμα από την πιθανότητα επιβολής τυραννίδας ο Κλεισθένης απομάκρυνε από την κορυφή της πολιτείας τον επώνυμο άρχοντα - ο οποίος εκλεγόταν με θητεία ενός έτους, άρα ήταν δυνάμει επικίνδυνος - και τον αντικατέστησε με έναν απλό βουλευτή, από τους 500, ο οποίος αναδεικνυόταν με κλήρο και άλλαζε κάθε ημέρα.

Αλλο μέτρο για την προστασία του πολιτεύματος ήταν ο οστρακισμός. Οι κάτοικοι της Αττικής μπορούσαν να γράψουν επάνω σε ένα όστρακο (κομμάτι από σπασμένο αγγείο) το όνομα κάποιου τον οποίο θεωρούσαν επικίνδυνο για το πολίτευμα. Αν οι ψήφοι (τα όστρακα) έφθαναν τις 6.000, τότε ο άνθρωπος αυτός εξοριζόταν πάραυτα από την Αθήνα για δέκα χρόνια, χωρίς όμως να χάσει ούτε τα πολιτικά του δικαιώματα ούτε την περιουσία του, δεδομένου ότι, με την ίδια διαδικασία, ο εξόριστος μπορούσε να ανακληθεί ή, όταν τελείωνε η ποινή του, να επιστρέψει στην πατρίδα.

Μετά την καθιέρωση και εφαρμογή των μέτρων του ο Κλεισθένης εξαφανίστηκε από την πολιτική ζωή της Αθήνας. Καμία αρχαία πηγή δεν αναφέρει πώς πέθανε.ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ

ΠΡΟΒΟΛΗ ΝΤΟΚΥΜΑΝΤΑΙΡ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΦΡΑΓΚΟΥΔΑΚΗ. ΟΛΟΙ ΟΙ ΜΕΘΟΔΟΙ ΥΠΟΒΟΗΘΗΣΗΣ ΤΟΥ ΕΚΤΟΥΡΚΙΣΜΟΥΣτις 11.05.11 προβλήθηκε στην Κομοτηνή, στον κινηματογράφο ODEON, το ντοκυμανταίρ«Πρόσθεση, όχι αφαίρεση, πολλαπλασιασμός, όχι διαίρεση» του Προγράμματος Φραγκουδάκη.

Ήταν μια προβολή που είχε επίσημο χαρακτήρα μιας και ήταν παρούσες οιΦραγκουδάκη και Δραγώνα. Το παρόν και το «κλίμα» έδωσαν με την παρουσία τους ο μεταφραστής του Τούρκου προξένου καθώς και εκπρόσωποι του Συλλόγου Δασκάλων Ε.Π.Α.Θ., οι οποίοι αν και πομακικής καταγωγής (Κέχρος, Χλόη κτλ), έχουν προσχωρήσει πλήρως στους μηχανισμούς του τουρκικού εθνικισμού. Επίσης, με το καλημέρα διαβάστηκε από την Φραγκουδάκη χαιρετισμός του βουλευτή ΠΑΣΟΚΑμέτ Χατζηοσμάν ο οποίος μιλούσε για κατάθεση νομοσχεδίου σύμφωνα με το οποίο καταργείται η Ε.Π.Α.Θ. Με το που διάβασε το συγκεκριμένο απόσπασμα η Φραγκουδάκη, ακούστηκαν ενθουσιώδη χειροκροτήματα από τους επισήμους (μουσουλμάνους και ... χριστιανούς!).


Στη συνέχεια, προβλήθηκε το ντοκυμανταίρ στο οποίο διαπιστώνει κανείς τους άξονες του Προγράμματος που κλίνουν απροκάλυπτα προς την τουρκική πλευρά συμφερόντων.


1. Το κυρίαρχο στοιχείο για το Πρόγραμμα είναι η διγλωσσία: ελληνικά και τουρκικά. Τα παιδιά θεωρούνται τουρκόφωνα ανεξαρτήτως καταγωγής. Όλες οι δραστηριότητες που υποστηρίζουν την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας έχουν στήριξη από την τουρκική γλώσσα. Η πομακική γλώσσα παρουσιάζεται στο ντοκυμανταίρ ως ...φολκλόρ, ως κάτι το ...γραφικό. Ενώ η ρωμανί αγνοείται προκλητικά.


2. Ιδιαίτερο βάρος έχει δοθεί στα ΚΕΣΠΕΜ. Εκεί έγιναν σεμινάρια ξένων γλωσσών για τους εκπαιδευτικούς που θα συμμετείχαν στο Πρόγραμμα (βλ. και άρθρο στο φ. 48), με σκοπό οι εκπαιδευτικοί να γνωρίζουν την μητρική γλώσσα των παιδιών. Η μόνη γλώσσα που διδάχθηκε μέχρι σήμερα είναι ΜΟΝΟ τα τουρκικά. Ούτε λόγος για τα πομακικά ή την ρωμανί.


3. Επιμορφωτικά παιχνίδια: τα μουσουλμανάκια στα πλαίσια του Προγράμματος έπαιζαν επιμορφωτικά παιχνίδια στους υπολογιστές με κυρίαρχες γλώσσες τα τουρκικά και τα ελληνικά.


Κινητά ΚΕΣΠΕΜ με τουρκόφωνους διαμεσολαβητές4. Κινητές μονάδες του ΚΕΣΠΕΜ: Οι καθηγήτριες που πήγαν με τα βανάκια στα ορεινά Πομακοχώρια συνοδεύονταν από οδηγούς, οι οποίοι έπαιζαν και το ρόλο«διαμεσολαβητών»μεταξύ των εκπαιδευτικών και των παιδιών. Αυτοί οι οδηγοί και διαμεσολαβητές ήταν εκτουρκισμένοι Πομάκοι. Με έκπληξη είδαμε οδηγούς από την τουρκόφωνη Οργάνη ή άτομα με σπουδές στην Τουρκία να ανεβαίνουν στα Πομακοχώρια και να συνεννοούνται στα τουρκικά με τα παιδιά. Πού να τολμήσουν τα καημένα Πομακόπουλα να εκφραστούν στα πομακικά; Ο φόβος του Τούρκου παραμονεύει.


5. Νηπιαγωγεία (δημόσια): εκτός από την νηπιαγωγό που συνεννοείται με τα παιδιά στα ελληνικά, επιλέχθηκαν και μουσουλμάνες νηπιαγωγοί που μιλούσαν με τα παιδιά στα τουρκικά. Δεν είδαμε στο ντοκυμανταίρ καμία νηπιαγωγό να μιλάει στα πομακικά ή στην ρωμανί. Άλλωστε, είναι γνωστή η πρόθεση της Δραγώνα από τη θέση που είχε παλιά ως Γραμματέας Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης να μετατρέψει τα δημόσια νηπιαγωγεία σε δίγλωσσα (δηλαδή σε μειονοτικά)! Και καθόλου τυχαίο όπως γράψαμε και στο φ.50 ότι πλέον και τουρκόφωνοι νηπιαγωγοί αναλαμβάνουν μόνοι τους δημόσιο νηπιαγωγείο (όπως έγινε π.χ. φέτος με την Άνω Βυρσίνη)!


Χαρακτηριστικό του κλίματος φιλοτουρκισμού του ντοκυμανταίρ και του Προγράμματος ήταν και η απαράδεκτη παρουσία σε αυτό του γιατρούΙμπράμ Ονσούνογλου (!) ο οποίος δήλωσε ότι είναι ...Τούρκος. Παντελώς άσχετη η παρουσία του με την εκπαίδευση, αλλά σχετική με τον τουρκισμό, που όπως φαίνεται έλκει ως χρυσοφόρος μαγνήτης το δίδυμο Φραγκο-Δραγώνα. Δεν είδαμε να φιλοξενείται όμως ούτε ένας μουσουλμάνος που να δήλωνε Πομάκος ή Ρωμ.


Αν όλα αυτά συνδυαστούν με το ότι στα δημοτικά και στα γυμνάσια – λύκεια έχουν δοθεί λεξικά τουρκικής γλώσσας και ότι σε εγχειρίδια που χρησιμοποιούν οι εκπαιδευτικοί υπάρχουν ως ύλη τουρκικά ποιήματα, συμπληρώνεται το παζλ και πέφτουν οι μάσκες.


(τεύχος 53, Μάιος 2011)

ΖΑΓΑΛΙΣΑ

ΠΡΩΤΑΚΟΥΣΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ
Του Κώστα Τζαβέλλα
Έλληνα Κερυνειώτη
Ιούνιος 2011Κατεβάζουν τις εικόνες από τα σχολεία.  Θα απαγορεύσουν και τις εικόνες των Ηρώων άραγε αύριο από τα σχολεία; Ίσως ποιος ξέρει με αυτή την κυβέρνηση αφού δεν έχουν ήρωες στους εθνικοαπελευθερωτικούς της Κύπρου γιατί απλά δεν συνεργάζονταν με βαρελότους. Σε λίγο καιρό θα μας απαγορεύσουν και τα Εθνικά Μνημόσυνα.

Απαγόρευσαν να ονομαστεί αίθουσα πολλαπλής χρήσης σχολείου με το όνομα ΚΕΡΥΝΕΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ.  Εδώ ο Δήμος Κερύνειας αγρόν αγόρασε ως συνήθως.

Έδωσαν διαταγή και βγήκαν από όλα τα σχολεία οι πινακίδες με το ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ.Στα σχολεία οι μαθητές διδάσκονται για την πολιτικοσμικότητα για να μπορούν να συγχωνευτούν με τους έποικους και διάφορουςλαθρομετανάστες οι μαθητές. Έδωσαν και διαταγές και σε εκπομπές ραδιόφωνου να καθιερώσουν εκπομπές με το ίδιο θέμα με προσκαλεσμένους βλαστάρια αριστερής παιδείας ειδικά εκπαιδευμένα. Προτεραιότητα  έχουν σε όλα τα τμήματα τα αδέλφια τους.

Αλλάζουν τα βιβλία για να μας παρουσιάσουν σύντομα την δική τους ιστορία με πρωταγωνιστή σε όλα το ΚΚ Κύπρου.

Φθάσαμε στο σημείο μαθητής να ισχυρίζεται ότι ο Μέγας Αλέξανδροςήταν ένας από τους μαθητές του Χριστού.

Αλλά τι να περιμένεις από θεωρητικούς του Λένιν;

Από αυτούς τίποτα.

Αλλά τι περιμένεις όταν εξ Αυστραλίας δηλώνεις για τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου ότι «τα ράσα δεν κάνουν τον παπά»;

Τι να περιμένεις όταν τακτοποιείς με παχουλούς μισθούς πάνω από60000 ευρώ τον χρόνο ημέτερους;

Τι να περιμένεις όταν χιλιάδες αυτοκίνητα εποίκων και τούρκων κυκλοφορούν στην ελεύθερη Κύπρο χωρίς ΜΟΤ, χωρίς άδεια κυκλοφορίας και χωρίς επαγγελματική άδεια;

Και όλοι αυτοί  εργάζονται ως επαγγελματίες και κλέβουν την δουλειά των νομιμοφρόνων πολιτών της Κύπρου οι οποίοι κατατρέχονται από την αστυνομία και αρχή αδειών και καταγγέλλονται εάν δεν έχουν όλα τα χαρτιά που απαιτούνται σύμφωνα με τον νόμο.

Φθάσαμε σε σημείο με αυτή την Κυβέρνηση να σκεφτόμαστε σοβαρά την μετοίκηση σε κανένα νησί για να δημιουργήσουμε Νέα Κερύνεια, Νέα Κύπρο κλπ.

Μάλιστα μέχρι αυτό το σημείο μας έχει φέρει η αριστερή κυβέρνηση τηςΚύπρου.

Καιρός είναι να βγούμε στους δρόμους αλλιώς σύντομα θα μας πετάξουν αυτοί στο δρόμο.

ΕΛΛΑΣ 

Η ΝΑΥΜΑΧΙΑ ΤΗΣ ΛΑΔΗΣ (494 π.Χ.) - ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ ΛΑΘΗΓεωγραφικός Χάρτης της Μιλήτου την εποχή της ναυμαχίας. (Eric Gaba – Wikimedia Commons user: Sting)
Tης Κρίστυ Εμίλιο Ιωαννίδου
Συγγραφέως – Ναυτικού
Μέλους Ελληνικής Εταιρείας Στρατηγικών Μελετών
(ΕΛ.Ε.Σ.ΜΕ.) 

Η Ιωνική Επανάσταση (499-494 π.Χ.) παρά την άποψη του Ηρόδοτου ότι ήταν τυχαία και εξελίχθηκε χωρίς σχέδιο, εκδηλώθηκε πρόωρα σε μια χρονική συγκυρία κατά την οποία δεν είχαν συνεκτιμηθεί ορθώς όλοι οι παράμετροι και οι δυσκολίες. Χωρίς ικανή και ενιαία ηγεσία, υποτιμώντας την περσική στρατιωτική ισχύ και εσωτερικά διασπασμένοι, οι Ίωνες της Μικράς Ασίας οδηγήθηκαν σε μια εξέγερση η οποία γρήγορα κατέληξε σε αδιέξοδο. 

Ο γεωγράφος και ιστορικός Εκαταίος ο Μιλήσιος προσπάθησε να τους συμβουλέψει προτείνοντας έγκαιρα τη ναυπήγηση ισχυρού στόλου, διαβλέποντας ότι η τελική σύγκρουση –από την οποία θα κρινόταν και η τύχη της Μιλήτου, του σημαντικότερου κέντρου της επανάστασης– θα πραγματοποιείτο στη θάλασσα. Πράγματι η τελευταία πράξη του δράματος της Ιωνικής Επανάστασης εκτυλίχθηκε στη νήσο Λάδη την άνοιξη του 494 π.Χ. 


Σύντομο ιστορικό πλαίσιο 
Μπροστά στην πόλη των Μιλησίων, βρίσκεται η μικρή νήσος Λάδη. Εκεί αποφασίσθηκε από τους εξεγερμένους Ίωνες να δοθεί η ναυμαχία, η οποία θα έκρινε την έκβαση του πολέμου και την ανεξαρτησία της Μιλήτου. Οι Ίωνες πληροφορήθηκαν ότι οι Πέρσες προέλαυναν με όλες τους τις δυνάμεις (πεζικό και ναυτικό) κατά της πόλης. 

Παρ’ όλα αυτά δεν θέλησαν να συγκεντρώσουν ισχυρές πεζικές δυνάμεις, γιατί πίστευαν ότι η προστασία που παρείχαν τα τείχη της πόλης –τα οποία άλλωστε τα υπεράσπιζαν οι ίδιοι οι Μιλήσιοι– ήταν αρκετή. Έτσι επικέντρωσαν την προσοχή τους στη συγκρότηση πολυάριθμου στόλου, όπου πράγματι μετά τις εκκλήσεις, η συμμετοχή ήταν μεγάλη. Ένας σημαντικός αριθμός (για τα δεδομένα της εποχής) από 353 πλοία συγκεντρώθηκαν από διάφορα μέρη της Ιωνίας, γεγονός που έκανε τους Πέρσες να προβληματισθούν και να καταστρώσουν σχέδιο διάσπασης της συνοχής των αντιπάλων τους πριν συγκρουσθούν μαζί τους. 

Οι Πέρσες συγκέντρωσαν τους τυράννους των Iωνικών πόλων που στερήθηκαν την εξουσία εξαιτίας των δράσεων του Αρισταγόρα του Μιλήσιου. Οι έκπτωτοι ηγεμόνες μετά το ξέσπασμα της επανάστασης και την επιβολή δημοκρατικών πολιτευμάτων κατέφυγαν στους Μήδους και στη συνέχεια αφού εξασφάλισαν τη διαβεβαίωσή τους ότι θα τους επιστραφεί η εξουσία (τυραννίδα), εξεστράτευσαν ως σύμμαχοι εναντίον της Μιλήτου. Σε αυτούς λοιπόν τους τυράννους ο Πέρσης βασιλιάς απευθύνθηκε διατάσσοντάς τους να φροντίσουν ο καθένας ξεχωριστά να προβεί σε διασπαστικές ενέργειες. 

Τελικός σκοπός ήταν να πεισθούν οι πολίτες να αποσχισθούν από τους υπολοίπους συμμάχους, πράττοντας έτσι «για το καλό του Bασιλέως». Τόνισε δε, ότι με την αποστασία δεν θα πάθει κανείς τίποτα, δεν θα χάσει την περιουσία του, ενώ σε αντίθετη περίπτωση θα εξανδραποδισθούν, θα γίνουν τα παιδιά τους ευνούχοι, οι παρθένες θα ξεσπιτωθούν και θα μεταφερθούν στη Βακτρία και ότι την Μίλητο θα την παραδώσει σε άλλους. Έτσι, οι τύραννοι των Ιώνων έστειλαν παντού τους δικούς τους κατά τη νύκτα για να αναγγείλουν αυτές τις ειδήσεις (1). 

Σε αυτό το σημείο εύκολα μπορεί κανείς να καταλάβει ότι δεν ήταν καθόλου δύσκολο οι πρώην τύραννοι να έχουν επαφές με τους «δικούς» τους, οι οποίοι συναναστρέφοντο ελεύθερα με τους υπολοίπους Ίωνες, αφήνοντας με αυτόν τον τρόπο να καλλιεργείται ανενόχλητα ένα δίκτυο εσωτερικής υπονόμευσης και κατασκοπείας. 

«Ποιος… ηγέτης»; 
Αρχικώς οι Ίωνες δεν έδωσαν ιδιαίτερη σημασία στις υποσχέσεις ή στις απειλές των Περσών. Όμως μέσα στο ελληνικό στρατόπεδο τα πράγματα δεν ήταν εύκολα. Όλοι ήθελαν να αναλάβουν την αρχηγία του στόλου για να κινούνται αυτοβούλως. Οι μέρες περνούσαν χωρίς αποτέλεσμα ώσπου εμφανίστηκε μια ικανότατη ηγετική μορφή, ο Διονύσιος ο Φωκαεύς, ο οποίος ανέλαβε να οργανώσει το ετερόκλητο στράτευμα που είχε συγκροτηθεί για να υπερασπιστεί τη Μίλητο. 

Στην αρχή όλοι τον αποδέχθηκαν. Όμως στην πραγματικότητα ο Διονύσιος κατέβαλε σημαντικές προσπάθειες να πείσει το ανεκπαίδευτο και εν πολλοίς απείθαρχο στράτευμα ότι ήταν ανάγκη να εκπαιδευθεί, να ιεραρχηθεί και να εκτελεί τις διαταγές που προέρχονταν από τον έναν κοινό αρχηγό των επαναστατικών δυνάμεων. 

Ο Διονύσιος εργάσθηκε με ιδιαίτερο ζήλο προσπαθώντας να μετατρέψει ένα πλήθος άπειρων ανδρών σε ικανή μάχιμη δύναμη. Η προσπάθειά του προσέκρουσε σε ισχυρά εμπόδια ενώ τα κίνητρά του δεν τα εκτίμησαν ή τουλάχιστον δεν ήταν έτοιμοι να τα εκτιμήσουν οι προερχόμενοι από διαφορετικές περιοχές Ίωνες. Ο αποφασισμένος στρατηγός έθεσε γρήγορα σε εφαρμογή το πρόγραμμά του. Κάθε μέρα οδηγούσε στο ανοικτό πέλαγος, τα πλοία των Ιώνων τα πληρώματα των οποίων εκπαιδεύονταν πολύ σκληρά. Οι οπλίτες ασκούνταν σε συχνά γυμνάσια και τα πληρώματα σε ναυτικές τακτικές, μαθαίνοντας να εφαρμόζουν ≪διέκπλους≫. 

Ασκήσεις επίπονες, οι οποίες φάνταζαν ως βασανιστήρια σε ανθρώπους που δεν ήταν συνηθισμένοι σε ταλαιπωρίες. Επί επτά ημέρες όλοι υπάκουαν στις διαταγές του Διονύσιου, αλλά την όγδοη κάποιοι παρέσυραν τους άλλους σε ανατρεπτικές ενέργειες. Έτσι, αναρωτήθηκαν μεταξύ τους, για ποιο λόγο να υπακούουν όλοι στον Διονύσιο, ο οποίος έδωσε μόνο 3 πλοία, τονίζοντας ότι βασανίζει σε ταλαιπωρίες όλους, λόγω των οποίων αρκετοί έπεσαν άρρωστοι και άλλοι είναι έτοιμοι να πάθουν το ίδιο. 

≪Τίνα δαιμόνων παραβάντες τάδε αναπίμπλαμεν; Οίτινες παραφρονήσαντες και εκπλώσαντες εκ του νόου ανδρί Φωκαιεϊ αλαζόνι, παρεχομένω νέας τρεις επιτρέψαντες ημέας αυτούς έχομε. Ο δε παραλαβών ημέας λυμαίνεται λύμησι ανηκέστοισι, και δη πολλοί μεν ημέων ες νούσους πεπτώκασι, πολλοί δε επίδοξοι τωυτό πείσεσθαι. Προς τε τούτων των κακών ημίν γε κρέσσον και ότι ων άλλο παθείν εστι, και την μέλλουσαν δουληίην υπομείναι ήτις έσται, μάλλον η τη παρεούση συνέχεσθαι. Φέρετε, του λοιπού μη πειθώμεθα αυτού≫. (2) 

[Εναντίον τίνος θεού αμαρτήσαμε και υποφέρουμε αυτές τις κακουχίες; Διότι εμείς τρελαθήκαμε και βγήκαμε από τα λογικά μας, ώστε καθόμαστε και υπακούμε σε έναν αλαζόνα Φωκαέα, ο οποίος μόνο τρία πλοία έδωσε. Αυτός αφού έλαβε τόση εξουσία απέναντί μας, μας βασανίζει όλους μας με ανυπόφορες ταλαιπωρίες, πολλοί μάλιστα από μας έπεσαν άρρωστοι, πολλοί δε είναι έτοιμοι να πάθουν το ίδιο. 

Μπροστά σε αυτά τα δεινά, προτιμότερο είναι να πάθουμε κάθε άλλο, να υποφέρουμε ακόμη και την μέλλουσα δουλεία, οποιαδήποτε κι αν είναι, παρά να υποφέρουμε από την παρούσα. Ελάτε κι από δω και στο εξής να μην τον υπακούμε]. 

Η ψυχολογία του στόλου εδοκιμάζετο από την τρομερή κούραση και εκλονίζετο από ένα καταιγισμό πολλαπλών και αντιθετικών σκέψεων. Για παράδειγμα: 

α) Πώς θα νικήσουν τον εχθρό; β) Πώς θα αντιμετωπίσουν το γεγονός, ότι πολλοί είναι ήδη άρρωστοι από τις ταλαιπωρίες των γυμνασίων και ακολουθούν και άλλοι; γ) Σε περίπτωση που χάσουν, θα δοκιμάσουν χειρότερα βασανιστήρια από τους Πέρσες; δ) Αν λιποτακτήσουν και συνταχθούν με το μέρος των Περσών, μήπως σώσουν τις ζωές τους, τη γη τους και τελικώς η κατάσταση δεν θα είναι και τόσο άσχημη; ε) Ποιος είναι αυτός (Διονύσιος) που θα αποφασίσει για το μέλλον των πόλεών τους και το δικό τους και γιατί θα πρέπει να τον εμπιστευθούν και να τον υπακούσουν; κ.ο.κ. 

Όλα τα παραπάνω επέφεραν σοβαρές επιπτώσεις στη συνοχή του στρατεύματος και αύξησαν τις πιθανότητες να διαλυθεί. Όταν δε –επισημαίνουμε– αυτά συμβαίνουν λίγο πριν την κρίσιμη ναυμαχία, τότε με μαθηματική ακρίβεια το αποτέλεσμα είναι αναμενόμενο. 

Εδώ θα πρέπει να διασαφηνίσουμε ότι δεν γίνεται σε καμμία περίπτωση έμμεσος παραλληλισμός με το σύγχρονο φαινόμενο ≪στρες≫ μάχης ή το επιχειρησιακό ≪στρες≫. Οι πρώτες σύγχρονες αναφορές σε ψυχολογικές καταρρεύσεις στρατιωτών παρουσιάσθηκαν στους Ναπολεόντειους Πολέμους. Αργότερα και κατά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, όπου για πρώτη φορά χρησιμοποιήθηκε πυροβολικό με μεγάλη ακτίνα δράσεως, ισχυρά εκρηκτικά βλήματα, εφαρμόστηκαν επιχειρήσεις χημικού πολέμου κ.λπ. 

Όλες οι αντιμαχόμενες δυνάμεις εμφάνισαν μαζικές απώλειες, οι οποίες ήταν αποτελέσματα του ≪στρες μάχης≫, το οποίο, κατά τα επίσημα στοιχεία, ανήλθε στο 20% της συνολικής δυνάμεώς τους. Και αν κάνουμε λόγο για τις περιπτώσεις, που παρουσιάστηκαν -ανάλογα με την μάχη- τότε έχουμε ένα ποσοστό της τάξης του 35% καταρρεύσεως της παρατακτής δυνάμεως. Αυτές οι αντιδράσεις ονομάστηκαν ≪shell shock≫, και έλαβαν διαστάσεις επιδημίας, καθώς οι μαχητές εμφάνιζαν προσωρινή κώφωση, τύφλωση, αμνησία, παράλυση, κ.ά. 

Όμως ο αριθμός των απωλειών από ≪στρες μάχης≫ έλαβε τριπλή διάσταση, αφού από ιατρικό μετατράπηκε σε ζωτικό στρατιωτικό πρόβλημα, το οποίο απειλούσε τις δυνατότητες των στρατών να διεξαγάγουν επιχειρήσεις, και από στρατιωτικό σε κοινωνικό, όταν εκατοντάδες μαχητές, που επέστρεψαν στις πατρίδες τους, έμειναν στο κοινωνικό περιθώριο, αφού έπασχαν από βαριά ψυχοσωματικά συμπτώματα και αναγκάστηκαν να νοσηλευθούν για πολλά χρόνια σε ειδικά άσυλα για βετεράνους. 

Τέτοια φαινόμενα δεν παρουσιάσθηκαν στην αρχαία Ελλάδα και όπου υπάρχουν αναφορές για κόπωση ή ψυχολογική φθορά, εννοούνται καταστάσεις ενός στρατεύματος που είχε υποστεί απώλειες, ή είχε διαλυθεί. 

Επίσης στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται περιπτώσεις λιποταξίας (προκειμένου κάποιος να υπηρετήσει σε έναν άλλο στρατό/στόλο με καλύτερες συνθήκες ή να ≪πουλήσει≫ πληροφορίες), περιπτώσεις συγχύσεως και εσφαλμένου ΑΝΣΚ, κούραση και εγκατάλειψη δυνάμεων (με αποτέλεσμα την παράδοση ή την ηρωική πτώση στο πεδίο της μάχης). Όπως αναφέρει ο Κ. Παπαδημητρίου (πλωτάρχης (ΥΙ) Π.Ν.): ≪Περιγραφές ψυχικής κατάρρευσης μαχητών υπό την πίεση της μάχης σπανίζουν στα αρχαία και στα μεσαιωνικά κείμενα καθώς την θεωρούσαν ένδειξη δειλίας≫. (3) 

Η ναυμαχία 
Οι αντιμέτωποι στόλοι 

Ήταν φυσικό μετά από τις αντιρρήσεις και το σκεπτικισμό που εκδηλώθηκε για την ορθότητα η μη των επιλογών της ηγεσίας του Διονυσίου, να επικρατήσει αταξία στην πλευρά των Ελλήνων. Την ημέρα της σύγκρουσης οι Ίωνες είχαν ήδη παραταχθεί σε μια απλή γραμμή μετώπου, όταν οι Φοίνικες έπλευσαν εναντίον τους. 

Κατά τη συμπλοκή εκδηλώθηκε το πρώτο ρήγμα όταν τα 49 από τα 60 πλοία των Σαμίων, που είχαν παραταχθεί για τη ναυμαχία, απεχώρησαν και κατέφυγαν στη Σάμο, σύμφωνα με τη συμφωνία που είχαν κάνει με τον Αιάκη (4) (αδελφό του τυράννου Πολυκράτους της Σάμου που είχε καταφύγει στην αυλή του Δαρείου, κερδίζοντας την εύνοιά του και γενόμενος τύραννος αυτός στη θέση του αδελφού του), που προέτρεπε τους Σαμίους να εγκαταλείψουν τη συμμαχία των Ιώνων, ενώ τα υπόλοιπα 11 παρέμειναν και ναυμάχησαν μέχρι τελευταίας πτώσεως. 

Όταν οι Λέσβιοι είδαν ότι οι Σάμιοι υποχωρούσαν, έπραξαν και αυτοί το ίδιο, παρασύροντας στην ενέργειά τους και άλλους. Οι μόνοι, τελικώς, που έμειναν και έδειξαν ανδρεία ήταν οι Χίοι. Με 100 πλοία και με πληρώματα εκλεκτούς πολίτες, παρέμειναν με ελάχιστους συμμάχους και ναυμάχησαν. 

Κυρίευσαν μεν πολλά εχθρικά, πλοία ενώ είχαν σοβαρές απώλειες. Το αποτέλεσμα όπως εξελίχθηκαν τα γεγονότα με τις πολλαπλές αποστασίες ήταν αναμενόμενο. Οι Ίωνες δεν έχασαν μόνο τη ναυμαχία, αλλά ακόμη και τα νησιά που πίστευαν ότι θα απελευθερώνοντο από τον περσικό ζυγό, υπέστησαν τραγικότερη μοίρα… 

Στρατηγικές επισημάνσεις 

Ο σκοπός της μελέτης αυτής, σε αυτό το ξεχωριστό πλαίσιο που ονομάζεται «στρατηγικές επισημάνσεις», δεν γίνεται για να επικρίνει αυστηρώς τους ναυμαχήσαντες στη Λάδη, αλλά να δείξει ότι όλα αυτά, που εμείς σήμερα μπορούμε να επισημάνουμε ως «λάθη», τα εντόπισαν και τα μελέτησαν αργότερα και οι ίδιοι με ιδιαίτερο ζήλο και σοβαρότητα έτσι, ώστε να τυποποιήσουν και να θεσμοθετήσουν τις διαδικασίες για τη διεξαγωγή ναυτικών επιχειρήσεων. 


Για το λόγο αυτό επιβάλλεται να δίδεται σπουδαιότητα όχι μόνο στις νικηφόρες ναυμαχίες, αλλά και σε εκείνες που, από διάφορους παράγοντες, σημαντικούς ή όχι, κατέληξαν σε ήττα. 

Γιατί αυτές οι ναυμαχίες, οι απωλεσθείσες, αποτελούσαν πάντα έναν οδηγό, ένα καλό σχολείο για τη μετέπειτα εξέλιξη του Πολεμικού Ναυτικού των αρχαίων Ελλήνων. 

Έτσι λοιπόν, από τις έως τώρα πληροφορίες, που έχουμε για τη ναυμαχία της Λάδης, μπορούμε να επισημάνουμε και να μελετήσουμε τα κάτωθι: 

α) Έλλειψη πειθαρχίας και υπακοής σε έναν κοινό αρχηγό. (Ενότητα Διοικήσεως) Ακόμη κι αν βρέθηκε τελικώς ο αρχηγός, αυτό δεν τελεσφόρησε, γιατί αφ’ ενός συνέβη την τελευταία στιγμή χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η βασική εκπαίδευση και αφ’ ετέρου δεν είχε εμπεδωθεί πνεύμα συνείδησης πλήρους υπακοής στον αρχηγό. Συνεπώς ήταν εύκολη η αλλαγή των αποφάσεων εν όψει των απαιτητικών πολεμικών γυμνασίων και η επιρροή από τους «εκτός» του στρατοπέδου. 

β) Έκθεση γυμνασίων του ελληνικού στόλου απέναντι στον περσικό. Ο Διονύσιος εκτέλεσε ναυτικά γυμνάσια επί επτά συνεχείς ημέρες, με τέτοιο τρόπο παραγνωρίζοντας ότι οι κινήσεις ήταν ορατές από τον εχθρό. Έτσι το περσικό επιτελείο μπορούσε να παρακολουθεί και να γνωρίζει κατά πόσον ο εχθρός: 

  • - είναι αξιόμαχος 
  • - είναι αξιόπλοος 
  • - κινείται βάσει στρατηγικού σχεδίου ή όχι 
Με αυτά τα δεδομένα, η θέση, η σύνθεση και το σχέδιο δράσεως των Ελλήνων ήταν ορατά και διαθέσιμα στον εχθρό. 

γ) Έλλειψη εχθρογνωσίας. Αντιθέτως με τους Πέρσες, δεν φαίνεται να υπάρχει αναφορά για ενέργειες του ιωνικού στρατοπέδου, όσο αφορά σε κάποιο υποτυπώδες σύστημα παροχής πληροφοριών ώστε να προσδιοριστεί: 

α. ΠΩΣ ο εχθρός μπορεί να χρησιμοποιήσει τις δυνάμεις του για να επηρεάσει την αποστολή των Ιώνων. 

β. ΠΟΙΟΣ είναι ο πιθανός Αντικειμενικός Σκοπός του εχθρού που απορρέει λογικά από τους ανωτέρω τρόπους ενεργείας του. Δίχως οι Ίωνες να γνωρίζουν τη γενική κατάσταση του εχθρού, τον ΑΝΣΚ, σε ποια σημεία υπερτερεί/υστερεί ο περσικός στόλος, αποκλείουν περαιτέρω μελέτη για Εχθρικές Δυνατότητες5 και την αντιμετώπισή τους. Η εχθρογνωσία απετέλεσε αργότερα σημαντικό κεφάλαιο μελέτης για τους αρχαίους Έλληνες.

≪Χαβρίας έλεγε κάλλιστα στρατηγείν τους μάλιστα γιγνώσκοντας τα των πολεμίων≫ (6) [Ο Χαβρίας έλεγε ότι πολύ καλά στρατηγούν όσοι γνωρίζουν προπάντων την κατάσταση των εχθρών]. 

δ) Αδιαφορία στην ασκούμενη κατασκοπεία. Ο στρατηγός οφείλει να δίδει προσοχή στην ασκούμενη κατασκοπεία, να παίρνει τα κατάλληλα μέτρα προς αποφυγήν της, αλλά και να την αντιμετωπίζει. Τίποτε όμως από τα παραπάνω δεν συνέβη κατά την προκειμένη περίπτωση, αφού υπήρχαν επαφές με πρώην στρατηγούς, τυράννους και διαφόρους ≪καλοθελητές≫. Ήταν φυσικό να ασκηθεί κατασκοπεία, να διαρρεύσουν πληροφορίες και να δημιουργηθούν ρήξεις στα στρατόπεδα. 

Συνεπώς, τα στοιχεία (β) και (δ) λειτούργησαν για τους Πέρσες ως πηγή πληροφοριών για τον προσδιορισμό των εχθρικών δυνατοτήτων που, όπως τελικά απεδείχθη, μελέτησαν οι Πέρσες άνετα και γρήγορα. 

ε) Έλλειψη συγκεκριμένου και μελετημένου σχεδίου τακτικής για την αντιμετώπιση του εχθρού. Σε ένα μελετημένο σχέδιο δεν περιλαμβάνεται μόνο ο αρχικός σχηματισμός του στόλου. Αντιθέτως μέσα σε αυτό υπάρχουν και πολλά άλλα στοιχεία, όπως οι προβλεπόμενες παραλλαγές του σχηματισμού, ιδιαιτέρως σε περίπτωση απωλείας μέρους του στόλου (από καταστροφές ή λιποταξίες) ή ακόμη και του αρχηγού του στόλου. 

Η πρώτη φάση, αλλά και η βάση ενός σχεδίου, ή μιας επιχειρησιακής σχεδιάσεως είναι η εκτίμηση καταστάσεως, η οποία περιλαμβάνει την κατανόηση του προβλήματος και την εξέταση όλων των μεθόδων για την επίλυσή του (τρόποι ενεργείας). Εφ’ όσον απουσίαζε η μελέτη της πρώτης φάσεως/ βάσεως, της εκτιμήσεως καταστάσεως, λογικό είναι να μη πέρασαν στις επόμενες φάσεις που ακολουθούν και ολοκληρώνουν μια επιχειρησιακή σχεδίαση, όπως για παράδειγμα η ανάπτυξη σχεδίου κ.ο.κ. 

στ) Αντιμετώπιση του εχθρού με λίγες δυνάμεις σε έναν ευρύ χώρο. 

Τα περσικά πλοία εκινούντο ανέτως στην ευρύτητα του κόλπου της Μιλήτου και επεκράτησαν πολύ εύκολα έναντι των λίγων πλοίων του ελληνικού στόλου που είχαν απομείνει. Αυτό ήταν μια απόδειξη ελλείψεως μελέτης της περιοχής επιχειρήσεων και επιλογή της βέλτιστης εκ των ημετέρων δυνατών ενεργειών. Δεν γνώριζαν βέβαια ότι κατά τη διάρκεια της μάχης θα εγκατέλειπαν τη θέση τους οι περισσότεροι και θα παρέμεναν ελάχιστοι. Εάν όμως υπήρχε έλεγχος κάθε εναλλακτικής λύσης, κατά πόσο, για παράδειγμα, η επιλεγείσα ιδέα ενεργείας μπορούσε να επιλύσει το πρόβλημα (κατάλληλη), αν ήταν πραγματοποιήσιμη (κατορθωτή) και ποιες επιπτώσεις είχε (παραδεκτή), ενδεχομένως να επέλεγαν κάποιο άλλο μέρος για να ναυμαχήσουν. Ο έλεγχος εναλλακτικής λύσης, μεταξύ άλλων, απετέλεσε μεταγενέστερα ένα σημαντικό παράγοντα μελέτης μιας ναυμαχίας, από στρατηγούς που διέπρεψαν σε θέματα τακτικής και επιχειρησιακής σχεδιάσεως: 

≪Ου στρατηγικόν το ουκ ώμην≫ (7) [δεν είναι καλή στρατηγική το να λες ≪δεν το φανταζόμουν≫]. 

Αργότερα, με το παράδειγμα της ναυμαχίας της Σαλαμίνος, η εκμετάλλευση του στενού θαλασσίου χώρου καθιερώθηκε ως ο πλέον βασικός παράγοντας τακτικής για τον στόλο, που υστερούσε σε αριθμό πλοίων από τον εχθρό. 


Παραπομπές
(1) Ηροδότου: Ιστοριών, ΣΤ’ 9-10 
(2)Ηροδότου: Ιστοριών ΣΤ’ 12 
(3)3 Κ. Παπαδημητρίου (πλωτάρχης (ΥΙ): ≪Επιχειρησιακό στρες – στρες μάχης≫. Ναυτική Επιθεώρηση, τεύχος 559, σελ. 415 
(4) Ηροδότου: Ιστοριών Γ΄, 139 
(5)Διασαφηνίζουμε: Η εχθρική δυνατότητα είναι ο τρόπος ενεργείας που εμείς εκτιμούμε ότι θα αναλάβει ο εχθρός, ενώ η εχθρική ενέργεια είναι ο τρόπος ενεργείας που θα αναλάβει ο εχθρός στην πραγματικότητα για να εκπληρώσει την αποστολή του και τον αντικειμενικό του σκοπό 
(6)6 Στοβαίος Δ, ΧΙΙΙ, 53 
(7)Πολυαίνου, Στρατηγημάτων Γ’ 9 Ιφικράτης, 17 

Η μελέτη αυτή πρωτοδημοσιεύτηκε στην Ναυτική Επιθεώρηση, τεύχος 573, εκδόσεις ΓΕΝ, σελ 79-85 

Πηγές – Βιβλιογραφία: 
Ηλίου, Νεώτερον Εγκυκλοπαιδικόν Λεξικόν (τ. 7 Ελλας) 
Ηροδότου, Ιστοριών, εκδ. Πάπυρος. 
Ed. Jurien De La Graviere (1999): Ιστορία του Ναυτικού των Αρχαίων Ελλήνων. Δημιουργία Ιστορία του Ελληνικού Έθνους, Εκδοτική Αθηνών, (τ. Β) 

Κρίστυ Εμίλιο Ιωαννίδου (2008): Οι Σταθεροί Παράγοντες στην Επιλογή Επιχειρήσεων κατά τον Ναυτικό Πόλεμο στην Αρχαία Ελλάδα. Προβληματισμοί ≪έκδ. Ελληνικής Εταιρίας Στρατηγικών Μελετών ΕΛ.Ε.Σ.ΜΕ.≫, τεύχος 48 (Σεπτέμβριος – Οκτώβριος), σελ.13. 

Κ. Παπαδημητρίου (πλωτάρχης (ΥΙ): ≪Επιχειρησιακό στρες – στρες μάχης≫. Ναυτική Επιθεώρηση, τεύχος 559, σελ. 415
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ ''ΚΟΡΥΒΑΝΤΕΣ''

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...