Τετάρτη, 16 Νοεμβρίου 2011

H Θρακική Ιστορία σύμφωνα με τους παραχαράκτες Τούρκους!


Ορισμένοι «τουρκικοί» κύκλοι θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν απίστευτα γραφικοί, αν δεν ήταν επικίνδυνοι. Έτσι οι προσκείμενοι στο τουρκικό προξενείο μειονοτικοί της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ Θράκης δεν διστάζουν να εξευτελίζουν την ιστορία στην προσπάθειά τους να ανακαλύψουν τις, ανύπαρκτες, μέχρι τον 14ο αιώνα μ.Χ. τουρκικές «ρίζες» στην περιοχή. το παιχνίδι αυτό εμπεριέχει κινδύνους – βλέπε Σκόπια – για την Ελλάδα, η ηγεσία της οποίας δεν ασχολείται με τοιαύτα φαιδρά. Απολαύστε λοιπόν τις ιστορικές γνώσεις των «Τούρκων»:«Η Δυτική Θράκη είναι μια περιοχή που κατοικείται από το 2000 π.Χ.


Ο αρχαιότερος λαός της περιοχής είναι ο αρχαίος λαός των Θρακών, που ανήκανε στην ινδοευρωπαϊκή φυλή. Η περιοχή από 700 π.Χ. κατοικήθηκε από τους Πέρσες, Έλληνες και Μακεδόνες. Μέχρι το 335 π.Χ. διοικήθηκε κάτω από την ηγεμονία του Θρακικού Βασιλείου. Στην συνέχεια η Δυτική Θράκη έζησε κάτω από τις ηγεμονίες της Ρωμαϊκής και της Βυζαντινής αυτοκρατορίας. Το Οθωμανικό κράτος κατάκτησε την περιοχή το 1354 και την διοίκησε για 559 χρόνια. Αλλά το τουρκικό στοιχείο άρχισε να εμφανίζεται στην περιοχή από το 2000 π.Χ. όπου ερχόντουσαν στην περιοχή οι διάφορες τουρκικές φυλές από την κεντρική Ασία μεταξύ άλλων και οι Σκυθές Τούρκοι.
Οι Ούννοι το 4. αιώνα μ.Χ., οι Άβαροι, το 5. αιώνα μ.Χ., οι Πετσενέγκοι το 9. αιώνα μ.Χ. και οι Κουμάνοι το 11. αιώνα μ.Χ. εγκατασταθήκανε στην περιοχή. Αυτές οι τουρκικές φυλές ευνοήσανε σε αρκετό βαθμό την κατάκτηση των Βαλκανίων από τους Οθωμανούς. Στο θέμα των Βαλκανίων, η από τα σλαβικά προερχόμενη ονομασία των Πομάκων, «Pomaga ή Pomagadiç» που σημαίνει βοηθός, ήτανε η ονομασία που είχε δοθεί από τους Οθωμανούς στους Κουμάνους Τούρκους κατά την διάρκεια της κατάκτησης των Βαλκανίων. Οι Ούννοι στα μέσα του 4ου αιώνα που παρατήσανε τα πάτρια τους εδάφη με κατεύθυνση την δύση, κατακτήσανε την γη των Αλανών υποτάσσοντας τους Ανατολικούς Γότθους. Μετέπειτα διασχίζοντας τον Δούναβη φτάσανε μέχρι την Θράκη. Κατά την διάρκεια της ηγεσίας του Ούννου ηγέτη Ρούα, αναγκάσανε οι Ούννοι την Ανατολική Ρώμη να τους πληρώνει χαράτσι. Αυτός ο λαός κατά την διάρκεια της ηγεμονίας του Αττίλα μέσου τον πολέμων του Σινγκουδούνουν (Βελιγραδίου), Νις και Φιλιππούπολης, αποσπάσανε και ενώσανε στα εδάφη τους 70 Βυζαντινές πόλεις.
Μετά το θάνατο του Αττίλα, οι Ούννοι που απομείνανε στην Ευρώπη, αναμιχθήκανε με τους Αβάρους, τις γερμανικές και σλαβικές φυλές. Είναι αξιοσημείωτο ότι στις περιοχές αυτές ήρθανε οι Κέλτες, οι Ιλλυριοί και οι Θράκες πολλή πριν τους Ούννους. Οι Αβάροι Τούρκοι που ακολουθήσανε την πορεία και την κατεύθυνση των Ούννων παίρνοντας μαζί και τους Σλάβους της Δυτικής Ρωσίας, της σημερινής Πολωνίας, των βαλτικών περιοχών του Δνείπερου, τους μεταφέρανε στα Βαλκάνια και συνεισφέρανε σε μεγάλο βαθμό στο σλαβισμό των Βαλκανίων. Μετέπειτα ήρθανε στην περιοχή οι Βούλγαροι και Ούγγροι που ανήκουνε σε τουρκικές φυλές. Οι Βούλγαροι το 11ο αιώνα δείξανε πολιτική ύπαρξη στις περιοχές της σημερινής Σερβίας, Βοσνίας, Μακεδονίας. Οι Ούγγροι το 896 μ.Χ. και μετά την αποχώρηση των Πετζενέγκων Τούρκων, εγκατασταθήκανε στις περιοχές του Δούναβη και με την συμμαχία με το Βυζάντιο πολεμήσανε εναντίων των άλλων τουρκικών φυλών.
Οι Πετζενέγκοι που προέρχονται από τις τουρκικές ορδές των Ογκούζ, με τους πολέμους που κάνανε εναντίων του Βυζαντίου, περάσανε αλλεπάλληλες φορές τον Δούναβη, και φτάσανε μέχρι την σημερινή Σερβία, Μακεδονία και στην Βοσνία. Τον 12. αιώνα όμως αρχίσανε να χάνουνε την προέλευση τους και αφομοιωθήκανε μέσα στους Ούγγρους. Την ίδια εποχή οι Κουμάνοι (Κιπτσάκοι) ιδρύσανε στην ανατολική Ευρώπη δικό τους κράτος. Οι Βούλγαροι Τούρκοι, μετά την ταύτιση τους με την Ορθόδοξη Εκκλησία του Βυζαντίου, χάσανε με την πάροδο του χρόνου την πραγματική τους ταυτότητα και αφομοιωθήκανε μέσα στους Σλάβους και το 10. αιώνα ξεχάσανε τελείως την πραγματική τους γλώσσα. Οι Ούγγροι, για να μην έχουνε το παρόμοιο τέλος των Βουλγάρων Τούρκων, διαλέξανε την Καθολική Εκκλησία και αναμιχθήκανε με τις άλλες τουρκικές φυλές των Κουμάνων και Κιπτσάκιδων. Μετά την διάλυση της Ομοσπονδίας μεταξύ των Κουμάνων και των Κιπτσάκιδων το 1091μ.Χ., οι Κουμάνοι στα Βαλκάνια, Ροδόπη και στην Θράκη πιστεύανε μέχρι την κατάκτηση των Βαλκανίων από τους Οθωμανούς Τούρκους, στον Σαμανισμό. Στις 20 Αυγούστου του 1389 μ.Χ. μετά τον πρώτο πόλεμο του Κοσσυφοπεδίου, δεχτήκανε από μόνοι τους το Ισλάμ σαν θρησκεία.
Θα περιοριστούμε να απαντήσουμε στους αξιότιμους παραχαράκτες τα εξής; Οι Σκύθες, ευτυχώς για αυτούς, δεν υπήρξαν ποτέ Τούρκοι. Όπως επίσης και οι Ούνοι, Άβαροι, Πετσενέγκοι και Κουμάνοι που ήταν όλοι τους μογγολικής καταγωγής, μεν, αλλά όχι Τούρκοι – δεν είστε ο μόνος μογγολικός λαός στον κόσμο κύριοι. Εξάλλου όλοι αυτοί οι εκλεκτοί σφαγείς, επέδραμαν μεν στη Θράκη, αλλά δεν εγκαταστάθηκαν ποτέ εκεί. Ίσως γιατί κάποιοι ανόητοι Βυζαντινοί έπραξαν αυτό που αδυνατούν οι σημερινοί ηγέτες μας.
Όσον αφορά τους Πετσενέγκους, ένας αυτοκράτορας, Ιωάννης Κομνηνός λεγόταν, τους εξόντωσε κυριολεκτικά σε μάχη στη σημερινή Βουλγαρία, το 1122. Οι έρημοι οι Πομάκοι, τέλος, δεν είχαν καμία σχέση με τους Κουμάνους ομοεθνείς σας. Ήταν και είναι γηγενείς Θρακιώτες που βίαια εξισλαμίσθηκαν από τον 14ο αιώνα μ.Χ. και μετά. Όσον αφορά το θρακικό βασίλειο που «διοικούσε» την περιοχή, αν δεν μας απατά η μνήμη μας είχε βασιλιά τον στρατηγό του Μεγάλου Αλεξάνδρου τον Λυσίμαχο. Μήπως ήταν κι αυτός τίποτα κρυφοτούρκος και δεν τον είχαμε καταλάβει; Έλεος πια.

defence-point

ΠΡΩΤΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ ΤΟ ΔΡΑΣΙΣ ΣΤΟΥΣ ΚΥΠΡΙΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ! ΟΙ ΕΛΛΗΝΟΨΥΧΟΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΗΤΑΝ ΟΛΗ Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΕΦΕΚ!!!


Συγκλονιστική για μιά ακόμη χρονιά και φέτος με το παραπάνω παρά τις κακές συνθήκες, η π
αρουσία των Δρασιτών που έδωσαν παλμό, όγκο και τα σωστά μηνύματα στην αντικατοχική πορεία των Κυπρίων φοιτητών σήμερα.

Οι Δρασίτες ξεκίνησαν στις 7 σήμερα το απόγευμα από το οίκημα τους στου Ζωγράφου αποθεούμενοι από τους κατοίκους που έβγαιναν στα μπαλκόνια να τους χειροκροτήσουν και να ενώσουν τις φωνές τους μαζί τους. Περισσότεροι από 200 Δρασίτες ΜΟΝΟ με ελληνικές σημαίες και με συνθήματα βγήκαν στην Μιχαλακοπούλου με κατεύθυνση την υπόλοιπη πορεία της ΕΦΕΚ στην Βασιλίσσης Σοφίας και την τουρκική πρεσβεία! "Η ΚΥΠΡΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ - ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΚΟΙ", "ΕΛΛΑΣ - ΚΥΠΡΟΣ - ΕΝΩΣΙΣ" είναι συνθήματα που ακούγονται στο κέντρο της Αθήνας και προκαλούν εκρήξεις χαράς και επιδοκιμασιών από περαστικούς και θαμώνες.

Οι Δρασίτες που έχουν αυξηθεί αφού κατά την διάρκεια της πορείας τους εισρέουν σε αυτοί και άλλοι μετά απο προκαθορισμένα ραντεβού ή ακόμη και απλοί διαβάτες που θέλουν να ενωθούν μαζί τους, φθάνουν στην υπόλοιπη συγκέντρωση της ΕΦΕΚ κοντά στην τουκρική πρεσβεία την οποία έχουν αποκλείσει αστυνομικές δυνάμεις. Δεν είναι απλά οι περισσότεροι είναι και οι πιό ΖΩΝΤΑΝΟΙ! Και υα συνθήματα τους είναι αυτά που δίνουν το χρώμα και λένε την ΑΛΗΘΕΙΑ. "ΕΞΩ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ", "ΤΟΥΡΚΟΙ ΜΟΓΓΟΛΟΙ ΔΟΛΟΦΟΝΟΙ" και ξανά "ΕΛΛΑΣ ΚΥΠΡΟΣ ΕΝΩΣΙΣ"...

Στην συνέχεια οι Κύπριοι Φοιτητές με πρωτοπόρους πάντα το Δράσις ΚΕΣ κατευθύνθηκαν προς το Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη όπου και πάλι η Αστυνομία με φραγμό εμπόδισε την κατάθεση στεφάνου. Οι συγκεντρωμένοι διαλύθυηκαν συγκροτημένα μετά τον Εθνικό Ύμνο που "γέμισε" για άλλη μιά φορά τους δρόμους του κέντρου.

"ΣΤΟΧΟΣ"

ΤΕΡΜΑ ΤΟ ΡΟΥΦΙΑΝΟΓΡΑΦΕΙΟ ΜΠΕΓΛΙΤΗ ΣΤΙΣ ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ. ΤΟΥ ΘΕΟΔΩΡΟΥ Δ. ΑΝΔΡΕΑΚΟΥ ΟΜΟΤΙΜΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗΝάτος πάλι ο τσαμπουκάς. Νάτος πάλι ο παλικαράς  εκ του ασφαλούς λεβέντης μας Μπεγλίτης. Μόλις των εκπαραθύρωσαν από ΥΕΘΑ  λάβρος βγήκε στα κανάλια για να δείξει την λεβεντιά των αχυρανθρώπων που γνωρίζουν πάντοτε εκ του ασφαλούς να καταγγέλλουν και να μάχονται για τη διαφάνεια και τη Δημοκρατία. Έτσι και ο Μπεγλίτης, ο εκ Κορίνθου λεβέντης, κατήγγειλε κυκλώματα  αξιωματικών, πολιτών και δημοσιογράφων στα εξοπλιστικά προγράμματα και όταν ρωτήθηκε για ονόματα δεν έβγαλε Κιχ. Αυτοί είναι η νέας μορφής κουκουλοφόροι που κρύβονται πίσω από ανώνυμες καταγγελίες. Αυτοί είναι οι παλικαράδες του ΠΑΣΟΚ που όταν έχουν την εξουσία αναγάγουν την ρουφιανιά σε επιστήμη, όπως το ρουφιανογραφείο  Μπεγλίτη στις Ε.Δ που   ονόμασε..

ΑΣ ΜΑΣ ΛΥΣΕΙ ΚΑΠΟΠΙΟΣ ΤΗΝ ΑΠΟΡΙΑ... ΤΕΛΙΚΑ Η ΟΝΝΕΔ ΘΑ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙ ΣΤΕΦΑΝΙ ΣΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΗΜΕΡΑ Ή ΑΥΡΙΟ;;;Αφού τους περιμένουν έτσι κι αλλιώς με ανοιχτές αγκάλες, γιατί δεν ενημερώνουν πότε και αν θα πάνε να σταματήσουν οι διπλοβάρδιες. Ξέρουμε ότι για τους περισσότερους ΟΝΝΕΔίτες θα είναι μεγάλος καημός να μην κατατεθεί φέτος στεφάνι στην κεφάλα του Σβορώνου και καδρόνια και πέτρες στις δικές τους κεφάλες... Θα μπορούν να το αντέξουν άραγε;;; Εδώ αντέχουν για 25 χρόνια να μην καταθέτουν στεφάνι στο Σύνταγμα Μακρυγιάννη θα αναρωτηθεί κάποιος...

16 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 1831 ΕΦΥΓΕ Ο Ο ΘΕΜΕΛΙΩΤΗΣ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΗΣ ΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΚΑΡΛ ΚΛΑΟΥΖΕΒΙΤΣ (1780-1831)


Στρατιωτικός και θεωρητικός του πολέμου, που αναδείχθηκε μέσα από το κλίμα της πεφωτισμένης δεσποτείας του Βασιλείου της Πρωσίας, με την υψηλού επιπέδου γραφειοκρατία και τον πανίσχυρο στρατό.
Γεννήθηκε ως Καρλ Φίλιπ Γκότφριντ φον Κλαούζεβιτς την 1η Ιουνίου 1780, στην πόλη Μπεργκ της Δυτικής Πρωσίας, περιοχής που σήμερα ανήκει στη Γερμανία. Καταγόταν από μεσοαστική οικογένεια με πατέρα συνταξιούχο στρατιωτικό.
Το μήλο θα πέσει κάτω από τη μηλιά κι ο νεαρός Κλαούζεβιτς θα ακολουθήσει το επάγγελμα του πατέρα του. Σε ηλικία 13 ετών υπηρετούσε ως εύελπις στο 34ο Σύνταγμα Πεζικού του πρωσικού στρατού.
Πολέμησε και διακρίθηκε κατά των Γάλλων του Ναπολέοντα και έφθασε στο αξίωμα του επιτελάρχη των πρωσικών δυνάμεων στη μάχη του Βατερλό, που έκρινε την τύχη του γάλλου στρατηλάτη το 1815 και άλλαξε την ισορροπία δυνάμεων στην Ευρώπη.
Το 1818 και σε ηλικία 38 ετών ο Κλαούζεβιτς προήχθη σε υποστράτηγο και τοποθετήθηκε διευθυντής της Σχολής Πολέμου στο Βερολίνο. Μέχρι το θάνατό του το 1831 αφοσιώθηκε στην έρευνα και το γράψιμο.
Η φήμη του Κλαούζεβιτς ως τις μέρες μας οφείλεται στο ημιτελές έργο του «Περί του Πολέμου» (κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις «Βάνιας»), που ασκεί μεγάλη επιρροή σε στρατιωτικούς, διεθνολόγους και πολιτικούς επιστήμονες, μαζί με την «Ιστορία του Πελοποννησιακού Πολέμου» του ημετέρου Θουκυδίδη.
Δική του είναι η περίφημη αποστροφή «Πόλεμος είναι απλώς η συνέχιση της πολιτικής με άλλα μέσα», με άλλα λόγια η στρατιωτική βία πρέπει να είναι ο «σιδηρούς βραχίων» της διπλωματίας ενός κράτους, όταν τα μέτρα της πειθούς καθίστανται αναποτελεσματικά.
Ο Καρλ Φίλιπ Γκότφριντ φον Κλαούζεβιτς πέθανε από χολέρα στις 16 Νοεμβρίου του 1831, σε ηλικία 51 ετών. http://eoniaellhnikhpisti.blogspot.com

ΣΤΗΝ ΜΝΗΜΗ ΤΗΣ ΛΕΛΑΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΡΟΔΑΝΘΗ  Κ. ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΑΚΗ
Γραμματέας της Ένωσης Αγωνιστών
Εθνικής Αντίστασης 1941-44 ΕΔΕΣ

Σ’ ένα στενό παρκάκι επί της οδού Τοσίτσα, ανάμεσα στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας και στο Πολυτεχνείο, είναι τοποθετημένη η μαρμάρινη προτομή της.  Από εκεί μας κοιτάζει, με το αγέρωχο και συγχρόνως γλυκό της βλέμμα. Βλέπει τον κόσμο του 2011, και σίγουρα θλίβεται.
Πρόκειται για τη Λέλα Καραγιάννη, την ηρωίδα που με τον θάνατό της έγραψε μια ακόμα λαμπρή σελίδα στην Ελληνική Ιστορία.
Τι θα μπορούσε άραγε να σκέφτεται από αυτή τη θέση, η γυναίκα-αγωνίστρια  μητέρα των επτά παιδιών, που θυσίασε τη ζωή της για την πατρίδα της; Η γυναίκα που από τη θαλπωρή του σπιτιού της, την αγάπη του άντρα της και των παιδιών της, την εκτίμηση της κοινωνίας της εποχής της, προτίμησε τον αγώνα για την ελευθερία της πατρίδας της;


Εστάλει από τον Ιδρυτή και διευθυντή των εκδόσεων ΠΕΛΑΣΓΟΣκ Ιωάννη Γιαννάκενα 

Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ 

ΠΡΟΚΑΤΑΡΤΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΘΛΙΕΣ ΚΑΙ ΣΥΚΟΦΑΝΤΙΕΣ ΤΟΥ ΜΠΕΓΛΙΤΗ ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΟΙ ΔΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ;;;Προκαταρκτική εξέταση διενεργούν οι δικαστικές αρχές μετά τις καταγγελίες του πρώην υπουργού Άμυνας Πάνου Μπεγλίτη στο ΣΚΑΪ, περί υποσυστημάτων στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, κατά την οποία διερευνηθούν τυχόν αυτεπαγγέλτως διωκόμενες αξιόποινες πράξεις.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρώην υπουργός Άμυνας είχε κάνει λόγο για υποσυστήματα μέσα στο ΥΠΕΘΑ από την εποχή Τσοχατζόπουλου μέχρι την εποχή Μεϊμαράκη που ο ίδιος είχε σπάσει.

Σενάρια μετά την έκθεση της ΙΑΕΑ για το Ιράν

του Βασίλη Γιαννακόπουλου από τοGeostrategy

Με αφορμή την τελευταία έκθεση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (International Atomic Energy Agency - IAEA), σχετικά με την πρόοδο που σημείωσαν οι Ιρανοί στην ανάπτυξη του πυρηνικού τους προγράμματος, τα ΜΜΕ άρχισαν να δημοσιεύουν πιθανά σενάρια στρατιωτικής ενέργειας των Ισραηλινών ή και των Αμερικανών για την καταστροφή των πυρηνικών εγκαταστάσεων.Στις 6 Νοεμβρίου, ο Ισραηλινός πρόεδρος Shimon Peres προειδοποίησε ότι «είναι όλο και πιο πιθανή μια επίθεση κατά του Ιράν», ενώ δύο ημέρες αργότερα ο υπουργός Αμυνας του Ισραήλ, Ehud Barak, διέψευσε τις φήμες ότι «το υπουργικό συμβούλιο έχει λάβει απόφαση για τη διεξαγωγή μιας στρατιωτικής ενέργειας». Οπως ήταν φυσικό, η έκθεση της ΙΑΕΑ προκάλεσε την αντίδραση της Τεχεράνης, η οποία τη χαρακτήρισε «πολιτικά υποκινούμενη», ενώ για τα σενάρια περί πιθανής στρατιωτικής ενέργειας, ο ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης Ayatollah Ali Khamenei δήλωσε ότι «η χώρα του θα προχωρήσει σε αντίποινα, αν δεχθεί επίθεση».

Οντως, τα πρώτα δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου ήταν άκρως ανησυχητικά, γεγονός που προκάλεσε ακόμη και αύξηση της τιμής του πετρελαίου. Στη συνέχεια όμως οι τόνοι έπεσαν και άρχισε να γίνεται λόγος για το εάν θα πρέπει να επιβληθούν επιπρόσθετες κυρώσεις.

Στην πρόσφατη έκθεση της ΙΑΕΑ μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι:

« Το Ιράν έχει πραγματοποιήσει σημαντικά βήματα για την κατασκευή πυρηνικού όπλου.

« H Τεχεράνη φέρεται να έχει λάβει σημαντική τεχνική βοήθεια από ξένους ειδικούς. Συγκεκριμένα, ένας πρώην Σοβιετικός επιστήμονας φέρεται ότι παρείχε τεχνογνωσία στους Ιρανούς.

« Το Ιράν συνέχισε να πραγματοποιεί έρευνα για πυρηνικά όπλα και μετά το 2003, τότε δηλαδή που οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών θεωρούσαν ότι η Τεχεράνη είχε «παγώσει» τη διαδικασία εξαιτίας της διεθνούς πίεσης.

« Το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα είναι περισσότερο φιλόδοξο, οργανωμένο και επιτυχημένο απ' ό,τι θεωρείτο μέχρι σήμερα.

Για άλλη μια φορά, το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν δίχασε την ομάδα Ρ5+1 (μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και η Γερμανία). Συγκεκριμένα:

« Οι ΗΠΑ τάχθηκαν υπέρ της επιβολής επιπρόσθετων μέτρων, χωρίς να αποκλείουν τη στρατιωτική επιλογή.

« Η Ρωσία κατέστησε σαφές ότι θα θέσει βέτο σε οποιαδήποτε πρόταση προς το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για επιβολή επιπρόσθετων κυρώσεων.

« Η Κίνα υποστηρίζει τη διεξαγωγή μιας νέας σειράς συνομιλιών μεταξύ της Τεχεράνης και της P5+1, καθότι θεωρεί ότι οι οικονομικές κυρώσεις δεν θα λύσουν ριζικά το πρόβλημα.

« Η Γαλλία τάχθηκε κατά της στρατιωτικής επιλογής και υπέρ της επιβολής αυστηρότερων κυρώσεων.

« Η Βρετανία, ως συνήθως, ευθυγραμμίσθηκε με τις θέσεις της Ουάσιγκτον.

« Η Γερμανία τάχθηκε υπέρ των κυρώσεων και κατά της στρατιωτικής επιλογής.

Το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα

Η ανάπτυξη του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν είναι σε μεγάλο βαθμό άγνωστη, λόγω της μη επικύρωσης του «Επιπρόσθετου Πρωτόκολλου για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών» (Additional Protocol to Non Proliferation Treaty) από την Τεχεράνη. Το Επιπρόσθετο Πρωτόκολλο, όταν επικυρώνεται και τίθεται σε ισχύ από μια χώρα, δίνει τη δυνατότητα στους επιθεωρητές της ΙΑΕΑ να διεξάγουν απροειδοποίητες επιθεωρήσεις στις πυρηνικές εγκαταστάσεις της.

Το Δεκέμβριο του 2003, το Ιράν υπέγραψε το Επιπρόσθετο Πρωτόκολλο, αλλά δεν το επικύρωσε και ως εκ τούτου δεν έχει τεθεί σε εφαρμογή (προσωρινά το έθεσε σε εφαρμογή τη χρονική περίοδο Δεκεμβρίου 2003 - Φεβρουαρίου 2006). Επομένως, οι επιθεωρητές της ΙΑΕΑ δεν έχουν πρόσβαση στις ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις. Οι πληροφορίες για την πρόοδο που σημειώνουν οι Ιρανοί σχετικά με το πυρηνικό τους πρόγραμμα συλλέγονται κυρίως από διάφορες υπηρεσίες πληροφοριών και φυσικά δεν μπορούν να επιβεβαιωθούν.

Παρ' όλα αυτά, η άρνηση της Τεχεράνης να επικυρώσει το Επιπρόσθετο Πρωτόκολλο, σε συνδυασμό με την ανάπτυξη και του βαλλιστικού της προγράμματος (κατασκευή βαλλιστικών βλημάτων εδάφους-εδάφους μέσου βεληνεκούς, που μελλοντικά θα μπορούν να φέρουν πυρηνική κεφαλή) καθιστά ύποπτες τις προθέσεις της. Οι πληροφορίες της πρόσφατης έκθεσης της ΙΑΕΑ ήταν ήδη γνωστές και δεν προσθέτουν σημαντικά στοιχεία, που να αποδεικνύουν ότι το Ιράν βρίσκεται κοντά στην κατασκευή πυρηνικού όπλου. Μεσομακροπρόθεσμα όμως δεν είναι απίθανο η Τεχεράνη να προβεί σε πυρηνική δοκιμή και να προχωρήσει στην τοποθέτηση πυρηνικών κεφαλών στα βαλλιστικά της βλήματα.

Στην παρούσα φάση, το μείζον ερώτημα είναι «αν πράγματι η ΙΑΕΑ συνέταξε την πρόσφατη έκθεση επειδή εκτιμά ότι το Ιράν είναι στα πρόθυρα κατασκευής πυρηνικού όπλου ή αν η ΙΑΕΑ εξυπηρετεί συγκεκριμένους σκοπούς, που συνδέονται με τη συμπεριφορά της Τεχεράνης σε περιφερειακό επίπεδο».

Αμερικανοϊρανικές σχέσεις

Η Ουάσιγκτον θεωρεί την Τεχεράνη ως μείζονα απειλή. Συγκεκριμένα, εκτιμά ότι οι προθέσεις των Ιρανών, σχετικά με την ανάπτυξη του πυρηνικού και βαλλιστικού τους προγράμματος (έχει αναπτύξει τα βαλλιστικά βλήματα εδάφους-εδάφους Shahab-3 με βεληνεκές 1.000 km), η ιρανική εμπλοκή στο Ιράκ (υποστήριξη των σιιτών στο νοτιοανατολικό Ιράκ) και το Αφγανιστάν (επαρχία Herat), η υποστήριξη της Hamas στη Λωρίδα της Γάζας, η υποστήριξη της Hezbollah του Λιβάνου, η συνεργασία με το καθεστώς Assad που θεωρείται στρατηγικός εταίρος για την Τεχεράνη, και η υποστήριξη των σιιτικών κοινοτήτων στο Μπαχρέιν, τη Σαουδική Αραβία και την Υεμένη, συνιστούν απειλή τόσο κατά της αμερικανικής εθνικής ασφάλειας όσο και κατά των αμερικανικών συμφερόντων στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Η ήδη συγκρουσιακή σχέση των δύο χωρών επιδεινώθηκε περαιτέρω μετά τη βίαια καταστολή των Ιρανών διαδηλωτών στις προεδρικές εκλογές του 2009. Τον Ιούνιο του 2010, η Ουάσιγκτον κατάφερε να πείσει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να επιβληθούν νέες κυρώσεις (UNSCR 1929), ενώ ανάλογα μέτρα λήφθηκαν από την Ε.Ε., την Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα, κ.τ.λ. Η Τεχεράνη, προκειμένου να αποφύγει την επιβολή και άλλων κυρώσεων, στις 6 και 7 Δεκεμβρίου του 2010 δέχθηκε να συμμετάσχει στις συνομιλίες της P5+1, που πραγματοποιήθηκαν στη Γενεύη. Πλην όμως, η Ουάσιγκτον θεωρεί ότι τόσο από τις συνομιλίες της Γενεύης όσο και από τις επόμενες συνομιλίες που πραγματοποιήθηκαν στην Τουρκία (21 και 22 Ιανουαρίου 2011), δεν προέκυψε κάποια ουσιαστική αλλαγή στις θέσεις της Τεχεράνης σχετικά με τις προθέσεις της για το πυρηνικό της πρόγραμμα. Ως εκ τούτου, οι ΗΠΑ και οι εταίροι τους προτίθενται να αναλάβουν πρωτοβουλίες προκειμένου να επιβληθούν και περαιτέρω κυρώσεις, ευελπιστώντας ότι το Ιράν θα μπορούσε να αλλάξει στάση. Μάλιστα, η Ουάσιγκτον έχει αυξήσει τις πωλήσεις όπλων [3] προς τις έξι χώρες του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (Μπαχρέιν, Ομάν, Κουβέιτ, Κατάρ, Σαουδική Αραβία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα), οι οποίες τάσσονται υπέρ του τερματισμού των ιρανικών πυρηνικών επιδιώξεων. Επίσης, έχει δημόσια υποστηρίξει το «Πράσινο Κίνημα», που συστάθηκε στο Ιράν κατά τη διάρκεια των προεδρικών εκλογών του 2009 με σκοπό την απομάκρυνση του Ιρανού προέδρου Mahmoud Ahmadinejad, ενώ βραχυπρόθεσμα δεν αποκλείεται η υλική υποστήριξη των Ιρανών ακτιβιστών.

Στοχοποίηση των πυρηνικών εγκαταστάσεων ή επιπρόσθετες κυρώσεις;

Στο ερώτημα αν προετοιμάζεται η διεξαγωγή στρατιωτικής ενέργειας κατά των ιρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων ή επιδιώκεται η επιβολή επιπρόσθετων κυρώσεων, η απάντηση είναι προφανής. Σαφώς, στην παρούσα φάση, πρόθεση της Ουάσιγκτον είναι η αλλαγή συμπεριφοράς της Τεχεράνης ή ακόμη και η πτώση του θεοκρατικού καθεστώτος, μέσω της επιβολής επιπρόσθετων κυρώσεων ή μέσω της απειλής για νέες κυρώσεις. Η αλλαγή συμπεριφοράς δεν αναφέρεται μόνο στις πυρηνικές και βαλλιστικές επιδιώξεις των Ιρανών, αλλά γενικότερα στην περιφερειακή στρατηγική της Τεχεράνης μετά την απόσυρση των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων από το Ιράκ (31 Δεκεμβρίου 2011). Ηδη, η Ουάσιγκτον έχει χαράξει τη δική της στρατηγική, που αναφέρεται σε συγκεκριμένη ανάπτυξη δυνάμεων και βελτίωση της στρατιωτικής της συνεργασίας με τις χώρες της αραβικής χερσονήσου. [1]

Η διεξαγωγή στρατιωτικής ενέργειας από τις ισραηλινές ή και τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις κατά των πυρηνικών εγκαταστάσεων θεωρείται ως ένα σενάριο που στην παρούσα φάση συγκεντρώνει ελάχιστες πιθανότητες, καθότι μια σειρά σημαντικών οικονομικο-αμυντικών παραγόντων λειτουργεί αποτρεπτικά στη λήψη μιας τέτοιας απόφασης. Συγκεκριμένα:

« Τουλάχιστον σήμερα το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν δεν συνιστά άμεση απειλή. Επομένως, υπάρχει το χρονικό περιθώριο για τη διπλωματική αντιμετώπιση του προβλήματος.

« Οι Ισραηλινοί και οι Αμερικανοί διαθέτουν αρκετές πληροφορίες για τη θέση, την κατασκευή και τη λειτουργία αυτών των εγκαταστάσεων, αλλά δεν γνωρίζουν αν διαθέτουν όλες τις απαιτούμενες πληροφορίες. Επομένως, ακόμη κι αν καταφέρουν να καταστρέψουν όσες εγκαταστάσεις στοχοποιήσουν, δεν θα είναι βέβαιοι ότι το Ιράν θα συνεχίσει το πυρηνικό του πρόγραμμα σε άλλες εγκαταστάσεις, για τις οποίες δεν διέθεταν πληροφορίες.

« Για την περίπτωση που το Ισραήλ αποφασίσει να ενεργήσει μονομερώς, είναι αμφίβολο αν οι ένοπλες δυνάμεις του διαθέτουν την επιχειρησιακή δυνατότητα (απαιτούμενα όπλα υψηλής διατρητικής ικανότητας, πτήση >1.500Χ2 χιλιομέτρων των ισραηλινών αεροσκαφών, επαρκείς πληροφορίες στόχων, κ.τ.λ.) να προσβάλουν μονομερώς τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν, οι περισσότερες από τις οποίες είναι υπόγειες και ιδιαίτερα ενισχυμένες κατασκευαστικά. Επομένως, είναι εξίσου αμφίβολο αν καταστρέψουν όσες εγκαταστάσεις στοχοποιήσουν.

« Η άρνηση των δύο μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (Ρωσία και Κίνα) να συναινέσουν υπέρ μιας τέτοιας απόφασης, θέτει τη στρατιωτική επιλογή ως μη συμβατή με τη διεθνή νομιμότητα.

« Στο νότιο άκρο του Περσικού Κόλπου, τα στενά του Hormuz (εύρους 33 χιλιομέτρων) θεωρούνται ως ένα από τα πλέον στρατηγικά σημεία, καθότι είναι το μοναδικό θαλάσσιο πέρασμα [2] που συνδέει τις πετρελαιοπαραγωγές χώρες του Περσικού Κόλπου (28% της παγκόσμιας παραγωγής) με τον υπόλοιπο κόσμο. Από τα στενά του Hormuz διέρχονται συνολικά 15,5 εκατ. βαρέλια πετρελαίου ανά ημέρα (το 30% των παγκόσμιων θαλάσσιων μεταφορών πετρελαίου και το 20% των θαλάσσιων μεταφορών φυσικού αερίου). Η Τεχεράνη έχει απειλήσει ότι θα κλείσει τα στενά, αν σημειωθεί κάποιου είδους επιθετική ενέργεια κατά των πυρηνικών της εγκαταστάσεων. Οι ιρανικές ένοπλες δυνάμεις διαθέτουν την επιχειρησιακή δυνατότητα ναρκοθέτησης των στενών. Επίσης, έχουν δημιουργήσει ένα σημαντικό στόλο μικρών επιθετικών ταχύπλοων, ένα μικρό στόλο μίνι υποβρυχίων και έχουν αναπτύξει ένα παράκτιο σύστημα πολυάριθμων κατευθυνόμενων anti-ship βλημάτων, που συνολικά τους δίνουν την επιχειρησιακή δυνατότητα να πλήξουν τουλάχιστον τα εμπορικά πλοία που πλέουν εντός του Περσικού Κόλπου, αλλά και να καταστρέψουν ευαίσθητες πετρελαϊκές εγκαταστάσεις που λειτουργούν στην ακτογραμμή των υπόλοιπων χωρών της αραβικής χερσονήσου. Το γεγονός αυτό συνιστά τον κυριότερο λόγο, που η Ουάσιγκτον δεν έχει αποφασίσει τη στρατιωτική επιλογή. Μάλιστα, «πιέζει» το Ισραήλ να μη διεξαγάγει μονομερή αεροπορικό βομβαρδισμό, καθότι η αντίδραση της Τεχεράνης θα μπορούσε να επιφέρει σοβαρή επιδείνωση της περιφερειακής ενεργειακής ασφάλειας, έλλειψη υδρογονανθράκων στην παγκόσμια ενεργειακή αγορά και συνεπώς να απειλήσει άμεσα την παγκόσμια οικονομία.

« Σε περίπτωση που οι Ιρανοί δεχθούν επίθεση, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα στοχοποιήσουν με το βαλλιστικό και συμβατικό τους οπλοστάσιο τις αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράκ, τη NATO-ISAF στο Αφγανιστάν, το Ισραήλ και τους Αραβες σουνίτες της αραβικής χερσονήσου. Επιπρόσθετα, έχουν τη δυνατότητα να προκαλέσουν εξεγέρσεις ορισμένων σιιτικών μειονοτήτων στη Μέση Ανατολή και να υποστηρίξουν τους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν.

Τα συμπεράσματα που προκύπτουν από όλα τα παραπάνω είναι:

« Το Ιράν πραγματοποιεί πρόοδο στην ανάπτυξη του πυρηνικού του προγράμματος, αλλά είναι αδύνατον να εκτιμηθεί αν και πότε θα κατασκευάσει πυρηνικό όπλο. Οι επιβληθείσες κυρώσεις δεν αναμένεται να επιλύσουν το πρόβλημα, αλλά ούτε και θα αναγκάσουν τους Ιρανούς να εγκαταλείψουν τις πυρηνικές τους φιλοδοξίες.

« Στην παρούσα φάση, η πιθανότητα διεξαγωγής στρατιωτικών επιχειρήσεων κατά των ιρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων είναι σχεδόν μηδενική, κυρίως λόγω των αρνητικών επιπτώσεων για την παγκόσμια οικονομία. Παρά τις συγκρουσιακές τους σχέσεις, Ουάσιγκτον και Τεχεράνη έχουν κοινό συμφέρον να διατηρήσουν τη σταθερότητα στην περιοχή του Περσικού Κόλπου.

« Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, προς το παρόν, δεν θα υιοθετήσει επιπρόσθετες κυρώσεις κατά της Τεχεράνης, παρά τις προσπάθειες της Ουάσιγκτον και των εταίρων της. Παρ' όλα αυτά, οι ΗΠΑ, η Ε.Ε. και άλλες χώρες της Δύσης αλλά και του αραβικού κόσμου είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα λάβουν μονομερώς επιπρόσθετα κυρίως οικονομικά μέτρα κατά της Τεχεράνης. Οι αμερικανικές πιέσεις αναμένεται να ασκηθούν και προς την Ελλάδα, αναφορικά με τις εισαγωγές πετρελαίου [4] από το Ιράν.

« Οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να πιέζουν την Τεχεράνη, προκειμένου να τερματίσει ή να καθυστερήσει την ανάπτυξη του πυρηνικού της προγράμματος ή έστω να επικυρώσει και να θέσει σε ισχύ το «Επιπρόσθετο Πρωτόκολλο για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών», ώστε οι επιθεωρητές της ΙΑΕΑ να ελέγξουν και να αποφανθούν για την πρόοδο που έχει σημειωθεί. Επιπρόσθετα, θα επιδιώξουν να ελέγξουν την ιρανική εμπλοκή στο Ιράκ (μετά την απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων), στο δυτικό Αφγανιστάν και στις σιιτικές περιοχές της αραβικής χερσονήσου, καθώς και να δημιουργήσουν προβλήματα στο εσωτερικό του Ιράν, υποστηρίζοντας τους Ιρανούς ακτιβιστές και γενικότερα κάθε αποσχιστική τάση.

« Η νέα αμερικανική στρατηγική στον Περσικό Κόλπο αποσκοπεί μεταξύ άλλων στην ανάπτυξη μιας αραβικής στρατιωτικής δύναμης υψηλής επιχειρησιακής δυνατότητας στην αραβική χερσόνησο, ικανής να αντιμετωπίσει την ιρανική απειλή, αλλά και να καταστρέψει τις πυρηνικές εγκαταστάσεις όταν απαιτηθεί. Παράλληλα, μέσω των πωλήσεων οπλικών συστημάτων, επιχειρείται αφενός η προώθηση των προϊόντων της αμερικανικής πολεμικής βιομηχανίας και αφετέρου το πρόγραμμα περικοπής των αμερικανικών αμυντικών δαπανών, κατά τουλάχιστον 450 δισ. δολαρίων για την επόμενη δεκαετία.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

Ο κ. Βασίλης Γιαννακόπουλος είναι ταξίαρχος Πολεμικής Αεροπορίας ε.α. και πρώην γεωστρατηγικός αναλυτής ΓΕΕΘΑ ( www.geostrategy.gr ).

[1] Βασίλης Γιαννακόπουλος, «Η Ναυτεμπορική», «Νέα αμερικανική στρατηγική στον Περσικό Κόλπο», 31 Οκτωβρίου 2011

[2] Για τη μερική αντιμετώπιση μιας πιθανής διακοπής της λειτουργίας των στενών του Hormuz, έχει κατασκευασθεί από την China Petroleum Engineering & Construction Company ο 360 χιλιομέτρων αγωγός πετρελαίου Habshan-Fujairah (παρακάμπτει τα στενά), με μέγιστη παροχή 1,8 Mb/d. Επίσης, μια επιπλέον εναλλακτική λύση είναι η μεταφορά περιορισμένων ποσοτήτων πετρελαίου και φυσικού αερίου μέσω του σαουδαραβικού αγωγού East-West, από τον Περσικό Κόλπο στην Ερυθρά Θάλασσα.

[3] Στις 11 Νοεμβρίου, η εφημερίδα «The Wall Street Journal» δημοσίευσε άρθρο, το οποίο αναφέρει ότι τις επόμενες ημέρες οι ΗΠΑ αναμένεται να πουλήσουν στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα 4.900 βόμβες υψηλής διατρητικής ικανότητας (JDAMs) και άλλα οπλικά συστήματα, τα οποία είναι ικανά να πλήξουν τις υπόγειες ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις. Επίσης, πρόσφατες συμφωνίες πώλησης οπλικών συστημάτων προς τις χώρες του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου περιλαμβάνουν αεροσκάφη F-15 και οπλικά συστήματα συνολικής αξίας 60 δισ. δολαρίων προς τη Σαουδική Αραβία, βλήματα εδάφους-αέρος τύπου Stinger και βλήματα αέρος-αέρος μέσου βεληνεκούς προς το Ομάν, ενώ τον προηγούμενο μήνα προτάθηκε η πώληση όπλων προς το Μπαχρέιν συνολικής αξίας 53 εκατ. δολαρίων.

Adam Entous, Jay Solomon και Julian E. Barnes, «The Wall Street Journal», «U.S. Plans Bomb Sales in Gulf to Counter Iran», November 11, 2011

[4] Εισαγωγές ιρανικού αργού πετρελαίου 2010: 1,16 δισ. ευρώ.

Υπουργείο Εξωτερικών, Β3 Δνση, «Συνοπτικό σημείωμα οικονομικών & εμπορικών σχέσεων Ελλάδας - Ιράν», Μάρτιος 2011

Ναυτεμπορική

Αμφισβητεί τη στρατιωτική συνεργασία ΗΠΑ-Αυστραλίας η Κίνα


Η Κίνα αμφισβήτησε την Τετάρτη το σχέδιο των ΗΠΑ για ενίσχυση της στρατιωτικής συνεργασίας τους με την Αυστραλία τονίζοντας ότι είναι ανοιχτή σε συζήτηση για το εάν οι στρατιωτικές συμμαχίες είναι προς όφελος της διεθνούς κοινότητας.«Η ενίσχυση της στρατιωτικής συμμαχίας ανάμεσα στην Αυστραλία και τις ΗΠΑ είναι μάλλον αρκετά άκαιρη», δήλωσε εκπρόσωπος της κινεζικής διπλωματίας στο Πεκίνο.

Ναυτικές δυνάμεις για την Κύπρο; Αποκαλυπτικό άρθρο


Αποκαλυπτικό είναι το άρθρο της κυπριακής εφημερίδας Η ΜΑΧΗ, για τις σκέψεις που υπάρχουν στην Κύπρο περί δημιουργίας ναυτικής δύναμης. Το θέμα έθεσε και ο Σιμόν Πέρες κατά την επίσκεψή του στη Λευκωσία, προκειμένου να αυξηθεί η δυνατότητα επιτήρησης και η αποτρεπτική ισχύς στην περιοχή της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης. Μάλιστα, το Τελ Αβίβ, προωθεί την πρότασή του για πώληση δύο ταχέων περιπολικών σκαφών, με ελαφρύ οπλισμό και δυνατότητα για τη μελλοντική εγκατάσταση επιπλέον συστημάτων. 

Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό θέμα, στο οποίο θα μπορούσε να έχει άμεσο λόγο και η ελληνική ναυπηγική βιομηχανία, εφόσον βέβαια το επιτρέπουν τα οικονομικά δεδομένα της Κύπρου.

Ακολουθεί το πλήρες άρθρο της ΜΑΧΗΣ:

ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΟΡΕΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΧΑΡΙΣΤΟΥΣ Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ ΕΓΡΑΨΕ ΧΡΥΣΕΣ ΣΕΛΙΔΕΣ ΜΑΧΩΝ ΚΑΙ ΝΙΚΩΝ...
Σαν σήμερα στις 16 Νοεμβρίου του 1950 αναχωρεί από την Ελλάδα για την Κορέα το Στρατηγείο και το Τάγμα του Εκστρατευτικού Σώματος Ελλάδας, υπό το Συνταγματάρχη Ιωάννη Δασκαλόπουλο, δυνάμεως 53 αξιωματικών και 798 οπλιτών, για να συμμετάσχει μαζί με άλλες δυνάμεις του ΟΗΕ στον Κορεατικό Πόλεμο. www.stoxos.gr

Αποκλεισμός των γραφείων της ΔΕΗ ΣΤΗΝ ΣΚΟΠΕΛΟ


Η Λαϊκή Επιτροπή Αγώνα Σκοπέλου ενάντια στα χαράτσια καλεί τα μέλη και όλους τους ενδιαφερόμενους σε ευρεία σύσκεψη στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Σκοπέλου την Τετάρτη 16 Νοέμβρη 2011 στις 7 μ.μ. για να οργανώσουμε την παραπέρα δράση μας. Προτείνουμε συμβολικό αποκλεισμό των γραφείων της ΔΕΗ, για μία ώρα, την Πέμπτη 17 Νοέμβρη 2011 και ώρα 11-12 π.μ.
Η Λαϊκή Επιτροπή Αγώνα Σκοπέλου

Le Monde: Μια αόρατη «κυβέρνηση Goldman Sachs» στην Ευρώπη


Ενα αδιόρατο και ταυτόχρονα φανερό «δίκτυο επιρροής της Goldman Sachs» που απλώνεται στην Ευρώπη «βλέπει» η γαλλική εφημερίδα Le Monde. «Ο νέος πρόεδρος της ΕΚΤ, ο διορισθείς πρωθυπουργός της Ιταλίας και ο νέος πρωθυπουργός της Ελλάδας ανήκουν, σε διαφορετικά επίπεδα ο καθένας, στην ευρωπαϊκή ‘κυβέρνηση Sachs’» σημειώνει χαρακτηριστικά η Monde. Σε σημερινό άρθρο της με τίτλο «Goldman Sachs: η διασύνδεση μεταξύ Μάριο Ντράγκι, Μάριο Μόντι και Λουκά Παπαδήμου» η εφημερίδα αναφέρεται εκτενώς στο διαβόητο swap της αμερικανικής τράπεζας μέσω του οποίου τιτλοποιήθηκε μέρος του ελληνικού χρέους αλλοιώνοντας τα δημοσιονομικά στοιχεία της Ελλάδας ενόψει της ένταξής της στην ευρωζώνη. 

ΣΤΗΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΜΕΡΙΚΗΣ ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ Ο ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ


Ο αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τσόσεφ Μπάιντεν αναμένεται να πραγματοποιήσει επίσκεψη στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής αύριο, Τετάρτη, 16 Νοεμβρίου. Αν και δεν έχει γνωστή η θεματολογία της συζήτησης που θα διεξαχθεί με τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο, πληροφορίες ωστόσο από την Αρχιεπισκοπή αναφέρουν ότι οι συζητήσεις θα επικεντρωθούν γύρω από το θέμα των θρησκευτικών ελευθεριών στην Τουρκία, τα δικαιώματα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, συνωδά με το πάγιο αίτημα της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης. Στην συνάντηση αναμένεται να είναι παρόντες ο πρωτοπρεσβύτερος Αλέξανδρος Καρλούτσος, καθώς επίσης ο αντιπρόεδρος του Αρχιεπισκοπικού...

ΟΙ ΜΟΓΓΟΛΟΙ ΛΕΝΕ ΠΩΣ ΘΑ... ΠΑΓΩΣΟΥΝ ΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΜΕ ΤΗΝ Ε.Ε. ΑΝΑ ΑΝΑΛΑΒΕΙ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΙΑ Η ΚΥΠΡΟΣ


ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΕΙΝΑΙ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΜΕΣΟ. ΠΕΡΙΕΧΕΙ ΕΚΦΡΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΧΘΡΙΚΗΣ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑΣ:

Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Beşir Atalay, τίμησε με την παρουσία του τη δεξίωση που διοργανώθηκε με αφορμή την 28η επέτειο ίδρυσης της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου.

«Αν ο Ρωμαίικος Τομέας της Νότιας Κύπρου αναλάβει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης προτού φτάσουμε σε μια λύση στην Κύπρο, τότε θα παγώσουν οι σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και της Ε.Ε.» είπε ο Atalay.

Η ΑΝΟΔΟΣ ΤΗΣ ΑΚΡΟΔΕΞΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΩΝΑΣΗ! ΜΕ ΤΙΣ ΚΛΩΤΣΙΕΣ ΘΑ ΤΟΥΣ ΕΠΕΡΝΕ Ο ΣΥΓΧΩΡΕΜΕΝΟΣ ΠΟΥ ΤΡΩΝΕ ΣΕ Μ@Λ@ΚΙΕΣ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΤΟΥ...


Μια ενδιαφέρουσα εκδήλωση σήμερα 16/11, στο ίδρυμα Ωνάση, που δείχνει ποιοι ενοχλούνται με την άνοδο του Εθνικισμού (ή «ακροδεξιάς», κατ’ αυτούς) στην Ευρώπη. Στα πλαίσια ενός κύκλου ομιλιών και συζητήσεων με τον εύγλωττο τίτλο «Εμείς και οι Άλλοι – Εμείς ως Άλλοι» με επίσημο θέμα την μετανάστευση και πραγματικό αντικείμενο την προπαγάνδα υπέρ της ισοπέδωσης δια μέσω της παγκοσμιοποίησης και του «πολυπολιτισμού», η σημερινή εκδήλωση έχει τίτλο: «Μια κοινωνία σε πόλωση – Τα ακροδεξιά αντανακλαστικά της Ευρώπης». Και το επεξηγηματικό κείμενο από την σελίδα του πολυσυζητημένου ιδρύματος: «Ποιοι παράγοντες συνέβαλαν στη σταθερή άνοδο των κομμάτων...

Νoble: Ούτε στα όνειρά μας, τόσο αέριο Για κοιτάσματα 9 τρισ. κυβικών ποδών μιλά η εταιρείαΕίναι «λίγο νωρίς», να αποφασίσουμε προς τα πού θα γίνονται οι εξαγωγές - προς Άπω Ανατολή ή Ευρώπη».
ΤΟΥΠΕΤΡΟΥΘΕΟΧΑΡΙΔΗ
Κοιτάσματα 3 έως και 9 τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδών φυσικού αερίου -με πιθανότητα γεωλογικής επιτυχίας 60%- αναμένει η Νoble Εnergyαπό το «Οικόπεδο 12», σύμφωνα με τη χθεσινή παρουσίαση του προέδρου και άλλων ανώτατων στελεχών της αμερικανικής εταιρείας σε χρηματιστηριακούς αναλυτές στο Χιούστον του Τέξας. Αναμένονται επίσης και 3,7 δισεκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου από το σύνολο των κοιτασμάτων της περιοχής, στα οποία η εταιρεία κατέχει τα δικαιώματα. Μάλιστα η αναφορά για τα κοιτάσματα της περιοχής μας έγινε υπό τον τίτλο, «περισσότερο φυσικό αέριο ακόμα κι από αυτό που ονειρευτήκαμε, ενώ δοκιμάζουμε για πετρέλαιο». 

Και ένας Ιεράρχης να υπάρχει η Εκκλησία δεν θα νικηθεί!

ΠΑΛΙ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΣΩΣΕΙ Ο ΔΗΛΩΣΙΑΣ ΜΙΚΗΣ ΘΟΔΩΡΑΚΗΣ! ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΜΠΑΡΜΠΑ... ΟΧΙ ΑΠΟ ΣΕΝΑ!!!


ΕΠΙΜΕΝΕΙ ΝΑ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΣΩΣΕΙ Ο ΙΔΙΟΣ Ο ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ. ΕΠΕΙΔΗ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΣΩΣΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΕΝΙΑ ΤΟΥ ΚΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΕΝΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ ΠΟΥ ΡΗΜΑΞΕ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΕΜΕΙΣ ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΡΟΥΜΕ! ΟΧΙ ΟΤΙ ΘΑ ΠΑΡΟΥΝ ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ ΑΛΛΑ ΝΑ ΧΟΥΜΕ ΝΑ ΛΕΜΕ... ΑΝΤΙΓΡΑΦΟΥΜΕ!Δριμύτατη επίθεση εξαπέλυσαν ο μεγάλος μας συνθέτης Μίκης Θεοδωράκης και οι κ.κ. Κασσιμάτης, Μαριάς, κατά της νέας δανειακής σύμβασης, που -όπως ανέφεραν- παραβιάζει το διεθνές, ευρωπαϊκό δίκαιο αλλά κυρίως το Σύνταγμα της Ελλάδας.

Ο κ. Θεοδωράκης, κατά τη διάρκεια της χθεσινής του ομιλίας, με τίτλο «Γιατί η συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου οδηγεί στην κατάλυση του ελληνικού κράτους», τόνισε ότι η χώρα κινδυνεύει, καθώς επιβάλλεται ένα «σχέδιο Ανάν» νέας μορφής, και προανήγγειλε τη σύσταση μιας νέας οργάνωσης, με όνομα «Ελληνική Λαϊκή Δημοκρατική Αντίσταση». 

To χρονικό της επίθεσης του νεαρού Πολωνού σε Λύκειο του Αμαρουσίου.Κανείς δεν μπορεί να εξηγήσει την πράξη τουΣε κατάσταση αμόκ ήταν ο 18χρονος Πολωνός μαθητής, σύμφωνα με όλες τις μαρτυρίες, που επιτέθηκε το πρωί σε σχολείο στο Μαρούσι κραδαίνοντας ένα σπαθί «Νίντζα» και σκορπώντας τον τρόμο και τον πανικό σε μαθητές, καθηγητές αλλά και σε όποιον βρέθηκε στο δρόμο του.

Το χρονικό της επίθεσης του νεαρού έχει ως εξής: Πρώτος στο δρόμο του βρέθηκε ένας υπάλληλος καθαριότητας του δήμου Αμαρουσίου από τον οποίο ζήτησε να κατέβει από το όχημα καθαριότητας στο οποίο επέβαινε. Εκείνος αρνήθηκε και δέχτηκε την επίθεση του 18χρονου με το σπαθί -το οποίο είχε περασμένο στην πλάτη του μέσα από το μπουφάν του- ωστόσο, ευτυχώς, ο υπάλληλος γλίτωσε με ελαφρά τραύματα.
Στη συνέχεια ο μαθητής κατευθύνθηκε στο σχολείο, στο οποίο εισέβαλε προκαλώντας τον πανικό στους μαθητές που είχαν γίνει μάρτυρες του περιστατικού με τον δημοτικό υπάλληλο.
Κατόπιν ο νεαρός ανέβηκε στο 2ο όροφο κατευθυνόμενος στο γραφείο του διευθυντή. Εκεί βρέθηκε πρόσωπο με πρόσωπο με τον υποδιευθυντή του σχολείου, ο οποίος προσπάθησε να τον εμποδίσει και δέχτηκε -και αυτός- την επίθεση με το σπαθί με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ελαφρά.
Στη συνέχεια, οι παριστάμενοι κατάφεραν να απομονώσουν τον μαινόμενο μαθητή και να τον κλειδώσουν στο γραφείο του διευθυντή...

Τουρκαλβανική θηλιά


Του Κώστα Τζεβελέκου - Λίγες ώρες μετά την αντικατάσταση του πλέον αναποτελεσματικού υπουργού Άμυνας που πέρασε τα τελευταία χρόνια από το Πεντάγωνο, του Πάνου Μπεγλίτη, οι εξελίξεις δείχνουν πως όταν δεν υπάρχει στρατηγική, ο δρόμος για την κόλαση περνά μέσα από τις καλές προθέσεις. Ύστερα από τα πανηγύρια για τον άξονα Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ, οι Τούρκοι στρατηγοί κάνουν κίνηση ματ με την Αλβανία. Χρησιμοποιούν την ονείρωξη της Μεγάλης Αλβανίας για να ασκήσουν μεγαλύτερη πίεση στην ελληνική πλευρά. Την ίδια στιγμή οι Αλβανοί για να προωθήσουν τις επεκτατικές τους βλέψεις στα Βαλκάνια, συνεργάζονται με τους Τούρκους ώστε να μας δημιουργήσουν πρόβλημα.

ΚΟΜΕΝΗ Η SHELL ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ ΕΛΛΗΝΕΣ! ΥΠΕΓΡΑΨΕ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΓΙΑ ΥΠΟΘΑΛΑΣΣΙΕΣ ΕΡΕΥΝΕΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ


OYTE ENA ΓΑΛΟΝΙ ΒΕΝΖΙΝΗ Ή ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΠΑΣΤΑΡΔΟΥΣ!Η αιφνιδιαστική συμφωνία που υπέγραψε η Τουρκία με την εταιρεία Shell ενδέχεται να ανεβάσει την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η Τουρκική Εταιρεία Πετρελαίου, συμφώνησε με την Shell για υποθαλάσσιες έρευνες ανοιχτά της Αττάλειας «στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Τουρκίας» όπως αναφέρει το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο ΝΤV.

H οριστική συμφωνία θα υπογραφεί σε έναν μήνα και οι υποθαλάσσιες έρευνες θα μπορούν να ξεκινήσουν σε λίγους μήνες. 

Eπ! Φρόνιμα Πρίγκηψ! Ο πρίγκιπας Harry χουφτώνει την Pippa Middleton!


Ο πρίγκιπας Harry χουφτώνει την Pippa Middleton!Είδες που οργίαζαν οι φήμες για φλερτ του πρίγκιπα Harry με την Pippa Middleton από την μέρα του πριγκιπικού γάμου; Να που έρχονται τα φωτογραφικά ντοκουμέντα να τις επιβεβαιώσουν: ο «γαλαζοαίματος» έβαλε το χεράκι του στα οπίσθια της κουνιάδας του και, μάλιστα, στο πάρτι του γάμου!
Οι φωτογραφίες προκαλούν σοκ στην Βρετανία και... ζήλια στα απανταχού αρσενικά που θεωρούν τα οπίσθια της Pippa ως τα καλύτερα που είδαμε αυτή τη χρονιά...

Η καταστροφή των στρατηγικών υποδομών της ΤουρκίαςΗ καταστροφή των στρατηγικών υποδομών της Τουρκίας σε μία «θερμή» σύγκρουση με την Ελλάδα, αποτελεί το «δεύτερο» επίπεδο στην σκάλα κλιμάκωσης εναέριων προσβολών της Π.Α., αλλά αποτελεί την ουσία της λέξης «αποτροπή». 

Στην ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ που κυκλοφόρησε σε όλη την χώρα, αναλύεται η επιχείρηση εναέριας προσβολής του κορυφαίου στόχου της Πολεμικής Αεροπορίας σε μία τέτοια περίπτωση:

Μια προσβολή με την χρήση βλημάτων cruise SCALP-EG κατά του δικτύου φραγμάτων υδάτινων φραγμάτων του Τίγρη και του Ευφράτη της κεντρο-νότιας Τουρκίας

Σκόπια: Αύξηση αμυντικών δαπανών κατά 9 τοις εκατό


Ο υπουργός Άμυνας των Σκοπίων Φατμίρ Μπεσίμι, αναφερόμενος στο έργο που επιτελέστηκε στις πρώτες 100 ημέρες της νέας κυβέρνησης τόνισε ότι το υπουργείο του οποίου προΐσταται θα συνεχίσει με μεγαλύτερη ένταση τους στρατηγικούς στόχους της κυβέρνησης για την άμυνα και την ασφάλεια. «Η ευρω-ατλαντική ενσωμάτωση είναι η καλύτερη λύση για το μέλλον της χώρας και των Βαλκανίων, το ΝΑΤΟ και η ΕΕ αποτελούν στρατηγική προτεραιότητά μας», τόνισε ο Αλβανός υπουργός Άμυνας των Σκοπίων.

ΜΑΖΙΚΕΣ ΚΑΙ ΔΥΝΑΜΙΚΕΣ ΟΙ ΑΝΤΙΚΑΤΟΧΙΚΕΣ ΠΟΡΕΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΤΩΠΟ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΤΟΥ ΕΛΑΜ


Eχθές, το Μέτωπο Νεολαίας του Εθνικού Λαϊκού Μετώπου (Ε.ΛΑ.Μ.), διοργάνωσε πορείες καταδίκης του ψευδοκράτους σε Λευκωσία, Λεμεσό, Λάρνακα και Πάφο με πολύ μεγάλη συμμετοχή των μαθητών και φοιτητών σε αυτές.
Εκατοντάδες μαθητές και φοιτητές από όλη την Κύπρο, διαδήλωσαν από τις γραμμές του κινήματός μας παρά τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες, διατρανώνοντας την θέλησή τους για μια Κύπρο Ελεύθερη και Ελληνική.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...