Έξωση στη Ρωσία από το ΚιργιστάνΟ Πρόεδρος του Κιργιστάν, Αλμαζμπέκ Αταμπάγιεφ, έδωσε εντολή κλεισίματος της ρωσικής αεροπορικής βάσης Καντ, στη χώρα του.
Όπως δήλωσε με ισχυρή δόση σαρκασμού, η βάση δε χρειάζεται ούτε στη χώρα του, αλλά ούτε και στη Ρωσία. Είναι εκεί μόνο για να ικανοποιεί τη ματαιότητα των Ρώσων στρατηγών!

Ως κύριο πρόβλημα, πέρα από τα ότι η Ρωσία δεν εκπληρώνει τις γενικότερες υποχρεώσεις της βάσει της συμφωνίας, είναι η μη καταβολή του οφειλόμενου ενοικίου. Όσον αφορά τις υποχρεώσεις της Μόσχας σε αντάλλαγμα για τη βάση, μία από αυτές είναι η παροχή εκπαίδευσης στους Κυργίζιους πιλότους. Αυτό όμως, δεν τηρείται από την πλευρά της Ρωσίας.
Όπως δήλωσε ο Αλμ. Αταμπάγιεφ, τα όσα συμβαίνουν στη βάση δεν τα γνωρίζει η ρωσική πολιτική ηγεσία… καθώς κατά την τελευταία επίσκεψή του στη Μόσχα, ο Ρώσος Υπουργός Άμυνας είχε δώσει εντολή για την πληρωμή των οφειλών.
Την ίδια στιγμή οι Ηνωμένες Πολιτείες που χρησιμοποιούν την αεροπορική βάση στο Μανάς, αποδεικνύονται καλοπληρωτές, γεγονός που τόνισε ο Κιργίζιος Πρόεδρος. Ωστόσο, ο τελευταίος προσπαθεί να αυξήσει το «ενοίκιο» που λαμβάνει για την παραχώρηση της βάσης στους Αμερικανούς.
Τέλος, απαντώντας στις επικρίσεις ότι προσπαθεί να διώξει τους Ρώσους για να μεταφέρει εκεί την αμερικανική βάση, δήλωσε ότι, είναι πιο λογικό η χώρα του να έχει στενότερες σχέσεις με τη Ρωσία στη συγκεκριμένη περιοχή, αλλά δε χρειάζεται στρατιωτική βάση για να γίνει αυτό. Είναι λογικότερο να υπάρχει στενή οικονομική συνεργασία.Defence-point.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις