Κυριακή, 27 Μαΐου 2012

Ο Μιλόσεβιτς "εκδικείται" 6 χρόνια μετά το θάνατό του - Στενός του συνεργάτης ο νέος Πρόεδρος της Σερβίας

Ο ΤΟΜΙΣΛΑΒ ΝΙΚΟΛΙΤΣ ΑΝΕΤΡΕΨΕ ΤΑ ΠΡΟΓΝΩΣΤΙΚΑ ΣΤΙΣ ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ ΠΑΓΩΣΑΝ...

Ο επικεφαλής του Προοδευτικού Κόμματος Σερβίας (SNS) και πρώην στενός συνεργάτης του Μιλόσεβιτς αναλαμβάνει τα ηνία της Σερβίας σε μία κρίσιμη περίοδο για τη χώρα, τόσο όσον αφορά την ευρωπαϊκή της πορεία όσο και τη δεινή οικονομική κατάσταση που βιώνουν οι
πολίτες. Η είδηση ότι στις εκλογές της περασμένης Κυριακής ο Νίκολιτς επικράτησε με 49.4% έναντι του απερχόμενου προέδρου Μπόρις Τάντιτς από το Δημοκρατικό Κόμμα (DS). που συγκέντρωσε 47.5%. έκανε πολλούς στην Ευρώπη να παγώσουν.

Και αυτό γιατί ο Τάντιτς εμφανιζόταν στις δημοσκοπήσεις ως το φαβορί. Η ιδέα ότι ο Νίκολιτς, ο οποίος μεταξύ 1998 και 1999 ήταν αναπληρωτής πρωθυπουργός στην κυβέρνηση του Μιλόσεβιτς, αναλαμβάνει τα ηνία της Σερβίας προκαλεί σε κάποιους τρόμο. Αναλυτές χαρακτηρίζουν την έκβαση των εκλογών ως «πολιτικό σεισμό» που δεν θα επηρεάσει μόνο την πολιτική σκηνή στη Σερβία, αλλά και τις σχέσεις του Βελιγραδιού με τις γειτονικές χώρες και τους έως τώρα συμμάχους της.

Διαβεβαιώσεις

Στις πρώτες δηλώσεις του. ο Νίκολιτς διαβεβαίωσε ότι στηρίζει την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας. Οι Ευρωπαίοι πολιτικοί δεν έχουν πειστεί όμως για τα φιλοευρωπαϊκά αισθήματα του Νίκολιτς, ο οποίος κάποτε είχε οραματιστεί τη χώρα του ως επαρχία της Ρωσίας. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή λίγες ώρες μετά τη νίκη του έσπευσε να τον προειδοποιήσει ότι θα πρέπει να φροντίσει για την εξομάλυνση των σχέσεων με το Κοσσυφοπέδιο και να συνεχίσει με αποφασιστικότητα την πολιτική του προκατόχου του. ώστε να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για
την ενταξιακή πορεία της Σερβίας στην Ε.Ε.

Η χώρα έλαβε καθεστώς υποψήφιου κράτους για ένταξη στην Ε.Ε. τον Μάρτιο. Προκειμένου να λάβει ημερομηνία για την έναρξη των συνομιλιών. θεωρείται απαραίτητη η εξομάλυνση των σχέσεων του Βελιγραδιού με την Πρίστινα.
Ο Νίκολιτς ξεκαθάρισε ότι στόχος είναι, εκτός από τις σχέσεις με τις Βρυξέλλες και την Ουάσινγκτον, να συσφίξει τις σχέσεις και με τη Ρωσία, που αποτελεί παραδοσιακό σύμμαχο της Σερβίας. Επίσης, επεσήμανε ότι στοχεύει στην καλυτέρευση των σχέσεων με τις χώρες της πρώην Γιουγκοσλαβίας.

Σκεπτικισμός ωστόσο επικρατεί στις γειτονικές χώρες, όπως Κροατία και Μαυροβούνιο, δεδομένου ότι ο Νίκολιτς στο παρελθόν ηταν για πολλά χρόνια υπέρ της δημιουργίας της «Μεγάλης Σερβίας».    Πολλοί από τους γείτονες έχουν συνδέσει το όνομά του με αυτό του φυλακισμένου στη Χάγη Βόισλαβ Σέσελι και το Σερβικό Ριζοσπαστικό Κόμμα (SRS), του οποίου ήταν πριν από λίγα μόλις χρόνια ηγετικό στέλεχος. Το 2008 ο Νίκολιτς εγκατέλειψε την παράταξη του Σέσελι και δημιούργησε το φιλοευρωπαϊκό Σερβικό Προοδευτικό Κόμμα (SNS). Στην ερώτηση πώς έγινε εν μιά νυκτί φιλοευρωπαίος. ο Νίκολιτς είχε απαντήσει λακωνικά: «Κατάλαβα ότι με τον παλιό τρόπο δεν θα μπορούσα να έρθω στην εξουσία»...

Ο Νίκολιτς θα πρέπει να βρει λύσεις για τα κύρια προβλήματα που απασχολούν τους Σέρβους: την υψηλή ανεργία, που έχει φτάσει στο 24%, το υψηλότερο ποσοστό εδώ και δεκαετίες, την καταπολέμηση της διαφθοράς και την εξασφάλιση ξένων επενδύσεων, προκειμένου να ενισχυθεί η αγορά. 

ΕΠΕΝΔΥΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: