Κυριακή, 27 Μαΐου 2012

Ξεκίνησε η διαδικασία απόσχισης της Σκωτίας από το Ηνωμένο Βασίλειο!


 Η σημαία της Σκωτίας


Με συγκέντρωση υπογραφών, εκδηλώσεις και συναυλίες άρχισαν την Παρασκευή εκδηλώσεις για την ανεξαρτησία της Σκωτίας, οι κάτοικοι της οποίας θα κληθούν το 2014 να απαντήσουν αν επιθυμούν να αποσχιστούν από το Ηνωμένο Βασίλειο μετά από τρεις αιώνες.

Θέλουμε μια δίκαιη και ευημερούσα Σκοτία, είπε ο πρωθυπουργόςΑλεξ Σάλμοντ κηρύσσοντας άτυπα την έναρξη της καμπάνιας «Σκωτία, ναι». Στόχος του είναι να υπογράψουν ένα εκατομμύριο Σκοτσέζοι (επί συνόλου πέντε εκατομμυρίων) ως το 2014. Το κίνημα της ανεξαρτησίας στηρίζουν και προσωπικότητες όπως οΣον Κόνερι. 

Οι Σκωτσέζοι θα ψηφίσουν το 2014 αν θέλουν την ανεξαρτησία της χώρας, η οποία σήμερα απολαμβάνει ευρεία αυτονομία, ελέγχοντας την υγεία, την παιδεία και τις φυλακές - το Λονδίνο ελέγχει όλα τα υπόλοιπα ζητήματα συμπεριλαμβανομένης της οικονομίας.

Αν το αποτέλεσμα είναι θετικό, η Σκωτία θα είναι ανεξάρτητη χώρα από το 2016, ανοίγοντας ίσως τον δρόμο και για την Ουαλία. Κεφαλή του κράτους θα παραμείνει πάντως η βασίλισσαΕλισάβετ.

Η κυβέρνηση Κάμερον - Συντηρητικοί και Φιλελεύθεροι - διαφωνεί με την ανεξαρτησία, υποστηρίζοντας την ενότητα του Βασιλείου. Την ίδια στάση κρατά και το Εργατικό κόμμα. Ωστόσο και τα τρία κόμματα έχουν μικρότερη επιρροή στο σκοτσέζικο Κοινοβούλιο, όπου υπερτερεί το SNP του Σάλμοντ. 

Οι ως τώρα δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το 40% των Σκωτσέζων στηρίζει την ανεξαρτησία, 50% διαφωνεί και ένα 10% παραμένει αναποφάσιστο.


 Το εθνόσημο της Σκωτίας

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: