Κυριακή, 30 Σεπτεμβρίου 2012

Κρυφοί φόροι στο παρά πέντε.


Με «κρυφές» φορολογικές επιβαρύνσεις στο παρά πέντε για οικογένειες με παιδιά και για καταθέτες συμπληρώθηκε το πακέτο των μέτρων στο οποίο συμφώνησαν επί της αρχής χθες οι αρχηγοί των τριών κομμάτων.
Συνολικά, το πακέτο αποτελείται, σύμφωνα με πληροφορίες, από περικοπές δαπανών 10,5 δισ. ευρώ και νέους φόρους 3 δισ. 
Από τις δαπάνες τα 7,2 δισ. προέρχονται από μισθούς, συντάξεις και προνοιακά επιδόματα....Πάντως, όπως τόνιζαν χθες αρμόδιες πηγές του οικονομικού επιτελείου, «ακόμη τίποτα δεν είναι οριστικό», καθώς το πακέτο πρέπει τώρα να το αποδεχθεί και η τρόικα.
Σύμφωνα με τα Νέα, οι κυριότερες επιβαρύνσεις με βάση την πρόταση της κυβέρνησης είναι οι εξής:
- Αύξηση της φορολόγησης των τόκων των καταθέσεων στο 15% από 10% σήμερα. Ηδη έχουν γίνει συζητήσεις με τραπεζίτες οι οποίοι έχουν μεταφέρει στο οικονομικό επιτελείο την άποψη ότι δεν αναμένεται να προκληθεί νέα φυγή καταθέσεων λόγω αυτού του μέτρου.
- Κατάργηση του επιπλέον αφορολογήτου μισθωτών που έχουν παιδιά. Το πρόσθετο αφορολόγητο σήμερα είναι 2.000 ευρώ για καθένα από τα δύο πρώτα παιδιά και 3.000 για το τρίτο και κάθε επόμενο. Πάντως, για το συγκεκριμένο μέτρο πηγή του οικονομικού επιτελείου ανέφερε χθες ότι θα γίνει προσπάθεια να αντικατασταθεί με άλλο.
- Καθιέρωση ενιαίου συντελεστή 35% για τη φορολόγηση των κερδών των ελεύθερων επαγγελματιών. Το μέτρο αναμένεται να εισφέρει 1,7 δισ. ευρώ.
- Για τους αμειβόμενους με μπλοκάκια θα προβλεφθεί συνέχιση της φορολόγησής τους με βάση την κλίμακα εισοδήματος.
- Για τους μισθωτούς ο ανώτατος συντελεστής κατεβαίνει στο 35% από 45% σήμερα.
- Για τις επιχειρήσεις η ανώτατη επιβάρυνση περιορίζεται στο 35% από 42,5% σήμερα.
- Μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% και σε αντιστάθμισμα καθιέρωση ειδικού τέλους για εστιατόρια που επιτρέπουν το κάπνισμα.
- Εξίσωση φόρων πετρελαίου κίνησης και υγραερίου κίνησης.
- Μείωση ΦΠΑ αγροτών στο 6%.
- Αύξηση του ορίου εισφορών των παλαιών ασφαλισμένων στο ΙΚΑ στο ίδιο επίπεδο με των νέων ασφαλισμένων.
- Φόρος στα μηχανάκια του ΟΠΑΠ.http://skeftomasteellhnika.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: