Σάββατο, 1 Δεκεμβρίου 2012

Η Τουρκία επισήμως μας...επιπλήτει για τη παρουσίαση του βιβλίου για το Κουρδιστάν!«Ατυχή εξέλιξη από πλευράς της συνεργασίας μας στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας» χαρακτήρισε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών την παρουσίαση, στις 28 Νοεμβρίου στην Αθήνα, και μάλιστα στο Πολεμικό Μουσείο, που υπάγεται στο ελληνικό υπουργείο Άμυνας, «βιβλίου που είναι προπαγάνδα της τρομοκρατικής οργάνωσης ΡΚΚ και φέρει την υπογραφή του Μουράτ Καράγιλαν, ενός από τους ηγέτες της οργάνωσης, ο οποίος καταζητείται με ερυθρό δελτίο».
   Στη σχετική ανακοίνωση υπογραμμίζεται ότι η Τουρκία αποδίδει «σημασία στη φιλία με τη γείτονα και σύμμαχο Ελλάδα» και επιθυμεί «τη συνέχιση, σε πλαίσιο θετικής ατζέντας, της εξέλιξης της συνεργασίας» των δύο χωρών, «η οποία την τελευταία περίοδο έχει βελτιωθεί σε πολλούς τομείς».
   Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών χαρακτηρίζει το γεγονός «ανησυχητικό, καθώς δείχνει πως εξακολουθούν να είναι ακόμη δραστήριοι κάποιοι κύκλοι που δυσανασχετούν για την ανάπτυξη της ελληνοτουρκικής φιλίας».
   Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι «το ΡΚΚ, χαρακτηρίζεται τρομοκρατική οργάνωση εκ μέρους του ΝΑΤΟ και της ΕΕ» και ότι η εκδήλωση «δεν συμβαδίζει με τις αποφάσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, καθώς και με τις διεθνείς δεσμεύσεις στο θέμα της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας», ενώ επισημαίνεται το περιεχόμενο της σχετικής ανακοίνωσης του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών.
   Υπενθυμίζεται ότι χθες το απόγευμα, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία αναφέρεται ότι «η Ελλάδα καταδικάζει απερίφραστα την τρομοκρατία σε όλες τις μορφές της. Αυτή είναι και η θέση σύσσωμης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τόσο επί της αρχής, όσον και στο μέτρο που αφορά την οργάνωση PKK». Το ελληνικό υπουργείο προσθέτει ότι η εκδήλωση «δεν έχει καμία σχέση με την ελληνική κυβέρνηση και έρχεται σε αντίθεση με την πάγια θέση μας για την τρομοκρατία».
   Χθες, αργά το βράδυ, από τη Νέα Υόρκη όπου βρισκόταν, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Έλληνα ομόλογό του Δημήτρη Αβραμόπουλο και «εξέφρασε την αντίδραση της Τουρκίας στο περιστατικό και «την απογοήτευση που νοιώσαμε», όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών.
   Ο κ. Αβραμόπουλος, σύμφωνα με την ανακοίνωση, είπε πως «είναι αβάσιμα τα δημοσιεύματα, περί υπαινιγμών για ανεκτικότητα της ελληνικής Κυβέρνησης στο ανωτέρω γεγονός», ενώ σημειώνεται «η σημασία που αποδίδει η Ελλάδα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις» και «η διεξαγωγή των απαραίτητων διαδικασιών αναφορικά με τους υπευθύνους», όπως είχε καταγραφεί στην ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου.
   Η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας καταλήγει με την πεποίθηση ότι «με αμοιβαία εκδήλωση θέλησης από τις δύο πλευρές, οι σχέσεις των δύο χωρών θα προχωρήσουν περαιτέρω».http://www.onalert.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: