Τετάρτη, 29 Φεβρουαρίου 2012

SMYRNH 1922

Έλληνα Μάγκα

Ηταν Τρελλος - Νοτης Σφακιανακης

Η ερμηνεία του βίντεο "Τι είπε ο Μοναχός Παίσιος για Τουρκία"

ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΕΛΙΣΣΑΡΙΟΥ


Ο Ιωάννης Βελισσαρίου υπήρξε ο μεγαλύτερος ήρωας των βαλκανικών πολέμων.ο "Μαύρος καβαλάρης" δίκαια χαρακτηρίστηκε ώς "Ήρωας των Ηρώων".

Ιωάννης Βελισσαρίου Κύμη Ευβοίας  26 Νοεμβρίου 1861 - Κρέσνα 12 Ιουλίου 1913 
Α΄ Βαλκανικός Πόλεμος

Κατά τη διάρκεια του Α΄ Βαλκανικού Πολέμου, ο Βελισσαρίου υπηρέτησε ως διοικητής τάγματος του 4ου Συντάγματος Πεζικού, της ΙΙας Μεραρχίας, συμμετέχοντας από την πρώτη ημέρα στις επιθετικές επιχειρήσεις. Η μάχη του Σαρανταπόρου, αποτέλεσε μάλιστα μία από εκείνες στις οποίες για μία ακόμη φορά διακρίθηκε για τις ηγετικές του δυνάμεις.
Αργότερα συμμετείχε στις επιχειρήσεις για την άλωση των Ιωαννίνων και της οχυρής τοποθεσίας που βρισκόταν εμπρός τους (Μπιζάνι). Οι τελευταίες ξεκίνησαν από τις αρχές Δεκεμβρίου του 1912 και συνεχίστηκαν και το πρώτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου του 1913, χωρίς όμως αποτέλεσμα. Ο ταγματάρχης Βελισσαρίου στις επιχειρήσεις αυτές υπαγόταν στο 1ο Σύνταγμα Ευζώνων. Κατά τις πρώτες ημέρες μάλιστα, τραυματίστηκε ελαφρά στο πόδι και νοσηλεύτηκε για μικρό διάστημα.
Μετά την αποτυχία των παραπάνω επιχειρήσεων, στις 16 Φεβρουαρίου, το Γενικό Στρατηγείο εξέδωσε διαταγές για νέα επίθεση ενάντια στα Ιωάννινα. Σύμφωνα με το σχέδιο των επιχειρήσεων η κύρια ενέργεια θα εκδηλωνόταν από τα δυτικά, με το Β΄ Τμήμα Στρατιάς, με σκοπό την υπερκέραση του Μπιζανίου, ενώ ταυτόχρονα από το κέντρο και τα ανατολικά θα εκδηλωνόταν παραπλανητική επίθεση, με ισχυρή προπαρασκευή πυροβολικού.
Το Β΄ Τμήμα Στρατιάς, προκειμένου να εκπληρώσει την αποστολή του αποφασίστηκε να κινηθεί σε τρεις φάλαγγες (1η, 2η και 3η). Η 2η Φάλαγγα με αφετηρία τα στενά της Μανολιάσας, όπου είχε μετακινηθεί, ανέλαβε να προελάσει προς το ύψωμα Άγιος Νικόλαος και στη συνέχεια προς το χωριό Πεδινή. Το 1ο Σύνταγμα Ευζώνων, με τα 8ο και 9ο Τάγματα, μαζί με το 1/17 Τάγμα Πεζικού αποτελούσε την εμπροσθοφυλακή της 2ης Φάλαγγας. Με τα δύο Τάγματα Ευζώνων ανεπτυγμένα εμπρός και το 1/17 πίσω ως εφεδρεία, περί τις 07.45 ξεκίνησε η προέλαση.
Μετά από σκληρές μάχες και με τους άνδρες του βουτηγμένους μέχρι το γόνατο στους βούρκους της περιοχής ο Βελισσαρίου κατάφερε να διεισδύσει ανάμεσα σε τρία τουρκικά οχυρά που ακόμη δεν είχαν παραδοθεί (οχυρά Χιντζηρέλου, Μπιζανίου και Καστρίτσας) και μαζί με τον Ιατρίδη και το τάγμα του κατέλαβε το χωριό Άγιος Ιωάννης, συλλαμβάνοντας πολλούς αιχμαλώτους και κυριεύοντας μεγάλες ποσότητες εχθρικού υλικού. Τα δύο τάγματα εγκατέστησαν άμεσα προφυλακές και έκοψαν τα τηλεφωνικά και τηλεγραφικά καλώδια, διακόπτοντας την επικοινωνία των Ιωαννίνων με το Μπιζάνι. Την υπόλοιπη νύκτα οι άνδρες των δύο ταγμάτων αιχμαλώτισαν 37 αξιωματικούς και 935 οπλίτες του Τουρκικού Στρατού που υποχωρούσαν και διέρχονταν από την περιοχή, χωρίς να γνωρίζουν τη διείσδυση των ευζώνων του Βελισσαρίου και του Ιατρίδη, ενώ ταυτόχρονα προώθησαν τις θέσεις τους προς τα Γιάννενα.
Περί τις 23.00 της 20 Φεβρουαρίου ο Βελισσαρίου διέκρινε δύο πολύ μεγάλους φανούς πίσω από του οποίους σύντομα εμφανίστηκαν ο επίσκοπος Δωδώνης, ο Τούρκος υπολοχαγός Ρεούφ και ο επίσης Τούρκος ανθυπολοχαγός Ταλαάτ, οι οποίοι έφερναν επιστολή των ξένων προξένων και του Εσσάτ Πασά με τις προτάσεις για παράδοση των Ιωαννίνων. Η παράτολμη ενέργεια των Βελισσαρίου και Ιατρίδη, έκανε τους Τούρκους να πιστέψουν πως έξω από τα Ιωάννινα είχε συγκεντρωθεί μεγάλη ελληνική δύναμη και άρα κάθε αντίσταση ήταν μάταιη!

Β΄ Βαλκανικός Πόλεμος
Στον Β΄ Βαλκανικό Πόλεμο ο Βελισσαρίου συμμετείχε μεταξύ άλλων και στη μάχη του Λαχανά, όπου το 1ο Σύνταγμα Ευζώνων ενεργούσε υπό τις διαταγές της VIης Μεραρχίας. Κινούμενος έφιππος και ακάλυπτος περνούσε από τις θέσεις όλων των ανδρών του για να τους εμψυχώνει. Έτσι είχε κερδίσει την προσωνυμία «μαύρος καβαλάρης». Στις 16.00 της 21 Ιουνίου ο ταγματάρχης Βελισσαρίου με το τάγμα του εισήλθε στον Λαχανά. Αμέσως μετά μαζί με τον 1ο λόχο του 4ου Συντάγματος Πεζικού (υπό τον λοχαγό Γεώργιο Ζήρα) ξεκίνησαν καταδίωξη των υποχωρούντων Βουλγάρων, χωρίς να τους δώσουν χρόνο για να ανασυνταχθούν και να εγκατασταθούν αμυντικά στα παρακείμενα υψώματα, προκαλώντας τους τον πανικό.
Κατά τη διάρκεια των ίδιων επιχειρήσεων, στις 26 Ιουνίου, η Στρατιά Μανουσογιαννάκη κινούμενη, για την κατάληψη του Μπέλες, από Τσαφερλή προς Χατζή Μπεϊλίκ, ανέθεσε στην VIη Μεραρχία να καταλάβει με τάγμα της τη δίοδο του Δεμίρ Καπού («Σιδηρά Πύλη», στα τουρκικά). Το τάγμα που εκλήθη να φέρει σε πέρας την αποστολή ήταν το 9ο Τάγμα Ευζώνων, του Βελισσαρίου.
Στις 12 Ιουλίου 1913 η VIη Μεραρχία, συμμετέχοντας με άλλες δυνάμεις στην μάχη της Κρέσνας, ανέλαβε από το Γενικό Στρατηγείο την αποστολή να ωθήσει το αριστερό της προς Ουράνοβο για να κυκλώσει το άκρο της αμυνόμενης βουλγαρικής παράταξης. Σύντομα, με τον τρόπο που εξελίχθηκαν οι μάχες, τον ρόλο εμπροσθοφυλακής ανέλαβε το 9ο Τάγμα Ευζώνων του Βελισσαρίου. Κατά τη διάρκεια της μάχης για την κατάληψη του υψώματος 1378, στο οποίο είχαν εγκατασταθεί αμυντικά οι βουλγαρικές δυνάμεις, ο Βελισσαρίου και οι άνδρες του αντιμετώπισαν ισχυρή αντίσταση, ενώ οι απώλειες των ελληνικών δυνάμεων ήταν μεγάλες.
Στην πιο κρίση στιγμή της μάχης (και αφού προηγουμένως είχε πολεμήσει με πέτρες και βράχους τους Βουλγάρους, λόγω έλλειψης πυρομαχικών) ο Βελισσαρίου σηκώθηκε όρθιος και κραδαίνοντας το περίστροφό του φώναξε ώστε να ακουστεί από όλους: «Όποιος θέλει την νίκη ή αλλιώς τον θάνατο ας με ακολουθήσει» και πρώτος άρχισε να τρέχει προς τον εχθρό. Πίσω του, συνεπαρμένοι από τον ηρωισμό του διοικητή τους, όρμησαν οι εύζωνοί του. Το θεριστικό πυρ των εχθρικών πολυβόλων προκάλεσε μεγάλες απώλειες στο τάγμα, το οποίο όμως συνέχιζε να πολεμά. Κάποια στιγμή ο ταγματάρχης Βελισσαρίου τραυματισμένος έπεσε στο έδαφος. Σύντομα μεταφέρθηκε σε κάποιο ορεινό χειρουργείο, στο οποίο άφησε την τελευταία του πνοή.
Όταν ο Βασιλιάς πληροφορήθηκε το θάνατό του λέγεται πως είπε: «Ήταν επόμενο. Τέτοιοι ήρωες δε ζουν πολύ». Στο συλλυπητήριο τηλεγράφημα που συνέταξε και απέστειλε προς τη σύζυγό του έγραφε τα εξής:
«Χαιρετίζω τον Ήρωα των Ηρώων»


Η ελληνική ομάδα του nEUROn.Φωτογραφίες από την κατασκευή του από ελληνικά χέρια


Οι φωτογραφίες είναι από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα ανάπτυξης και κατασκευής ενός σύγχρονου μη επανδρωμένου μαχητικού αεροσκάφους (UCAV), του nEUROn,το οποίο και παρουσιάστηκε πρόσφατα στη Γαλλία.

Η Ελλάδα συμμετέχει και συμμετέχει δυναμικά και ουσιαστικά σ΄ αυτό το πρόγραμμα. Η ΕΑΒ έχει αναλάβει τη σχεδίαση και κατασκευή:

Νταβούτογλου για Σαρκοζί: «Πιέζει την τύχη του» με το νομοσχέδιο για τη γενοκτονία των Αρμενιων λέει ο Μογγόλος Νταβούτογλου

Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου κάλεσε σήμερα τον γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί να μην "πιέζει την τύχη του" παρουσιάζοντας ένα νέο νομοσχέδιο που καταστέλλει την άρνηση της αρμενικής γενοκτονίας μετά την ακύρωση ενός πρώτου σχετικού νόμου χθες από το Συνταγματικό Συμβούλιο.

 

  Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου κάλεσε σήμερα τον γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί να μην "πιέζει την τύχη του" παρουσιάζοντας ένα νέο νομοσχέδιο που καταστέλλει την άρνηση της αρμενικής γενοκτονίας μετά την ακύρωση ενός πρώτου σχετικού νόμου χθες από το Συνταγματικό Συμβούλιο.

Φόβοι Αμερικανών και Ευρωπαίων για το Σκοπιανό


Tου Σταυρου Λυγερου

Μπορεί η επίσκεψη του διαμεσολαβητή Νίμιτς να είχε διερευνητικό χαρακτήρα και στόχο την επανέναρξη των συνομιλιών, αλλά κατέδειξε ότι ο Γκρούεφσκι είναι αποφασισμένος να εκμεταλλευθεί την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου για να διεκδικήσει την ένταξη της χώρας του στο ΝΑΤΟ. Για τον σκοπό αυτό προετοιμάζει διπλωματικά το έδαφος για να τεθεί το αίτημα στη σύνοδο κορυφής της Συμμαχίας τον Μάιο στο Σικάγο.
Επειδή τα Σκόπια έχουν επίγνωση ότι είναι αδύνατον να ενταχθούν ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας» ζητούν να ενταχθούν με το προσωρινό όνομα ΠΓΔΜ. Υπενθυμίζουμε ότι όπου συνέβη αυτό, αμέσως μετά οι Σλαβομακεδόνες (ΣΣ. ΤΟΥΣ ΓΥΦΤΟΣΚΟΠΙΑΝΟΥΣ ΕΝΝΟΕΙ) προσπάθησαν να επιβάλλουν αυθαιρέτως το συνταγματικό όνομά τους.

Πτήσεις Δανία – Κατεχόμενα! Θα αντιδράσει το ΥΠΕΞ;


Σύμφωνα με το Sigma Live Κύπρου, η τουρκοκυπριακή εφημερίδα Κίμπρις δημοσιεύει άρθρο σύμφωνα με το οποίο τον ερχόμενο Μάιο θα ξεκινήσουν απευθείας πτήσεις μεταξύ της Δανίας και των κατεχομένων εδαφών της Κύπρου! Το ζήτημα είναι άκρως σοβαρό, ιδιαίτερα αν οι πτήσεις γίνονται απευθείας στα κατεχόμενα και όχι μέσω Τουρκίας, όπως είναι η συνηθισμένη πρακτική για να μεταβεί κάποιος εκεί.
Επειδή το ζήτημα πέρα από τις πολιτικές του προεκτάσεις, έχει και νομικές, καθώς εκ πρώτης όψεως φαίνεται να παραβιάζεται η ευρωπαϊκή νομοθεσία, θα είχε αξία η στάση του Υπουργείου Εξωτερικών της Κύπρου και της Ελλάδας.Το πλήρες άρθρο που ακολουθεί προέρχεται από τον Sigma Live Κύπρου.

STRATFOR – Ελλάδα: Μετατροπή της οικονομικής κρίσης σε πολιτική!


Επειδή το αμερικανικό think tank STRATFOR είναι ελέω WikiLeaks και Anonymous «της μόδας», ας ρίξουμε μια ματιά στην ανάλυση που δημοσιοποίησε μόλις εχθές με επίκεντρο την ιδέα, ότι η ελληνική κρίση πλέον φεύγει από το οικονομικό επίπεδο και περνάει στο πολιτικό.
Η αρχή της ανάλυσης είναι εξαιρετικά διαφωτιστική, αφού οι αναλυτές του STRATFOR, συνήθως εξαιρετικά πληροφορημένοι, φροντίζουν να διαλύσουν εκ προοιμίου κλασικά και αγαπημένα στερεότυπα των τελευταίων μηνών ότι η ελληνική χρεοκοπία δεν αποτελεί επιλογή για τη Γερμανία (γιατί θα καταστραφούν…), αναφέρουν ότι οι Ευρωπαίοι είχαν αρκετό χρόνο για να προετοιμαστούν για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από ενδεχόμενη ελληνική χρεοκοπία.

«Πόρτα» από Ράσμουσεν – ΝΑΤΟ σε Σκόπια – Γκρουέφσκι


Χωρίς αμοιβαία αποδεκτή λύση στο ζήτημα της ονομασίας, η ΠΓΔΜ δεν πρέπει να αναμένει πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ, δήλωσε ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ Άντερς Φογκ Ράσμουσεν, σε συνέντευξη Τύπου στην Ουάσιγκτον. Ο Ράσμουσεν, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, σημείωσε ότι για τη λήψη των αποφάσεων στο ΝΑΤΟ απαιτείται ομοφωνία των χωρών-μελών της Συμμαχίας και ως εκ τούτου απαιτείται και η συναίνεση της Ελλάδας.

ΤΟ ΑΓΑΘΟΝΗΣΙ,ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟΝΗΣΙ ΚΑΙ Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΙΣΧΥΣΧρήστος Ιακώβου
Διευθυντής του Κυπριακού Κέντρου Μελετών (ΚΥΚΕΜ)


Οι πρόσφατες δηλώσεις του τούρκου υπουργού εξωτερικών Αχμέντ Νταβούτογλου μέσα στην τουρκική εθνοσυνέλευση, με τις οποίες αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία επί των νήσων Αγαθονησίου και Φαρμακονησίου, δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ούτε ως αποσπασματικές ούτε ως προϊόν στιγμιαίας έξαρσης. Πρόκειται για δηλώσεις που εγγράφονται και ερμηνεύονται στη βάση της συγκροτημένης στρατηγικής του στρατηγικού βάθους, όπως άλλωστε πολύ ευκρινώς ανέλυσε ο ίδιος στο βιβλίο του «Στρατηγικό Βάθος».

Αν αρχίσει η Ελλάδα και αν ποτέ αναγκαστεί η Γερμανία να πληρώσει, τότε θα μας τα πάρουν όλα!


Για το ελληνικό χρέος μίλησε Γερμανός καθηγητής Ιστορίας-Οικονομίας στο Spiegel σε σκληρή γλώσσα για τη Γερμανία. Ο Γερμανός καθηγητής της Ιστορίας της Οικονομίας Albrecht Ritschl (LSE) τα λέει έξω από τα δόντια για το ελληνικό χρεός στο έξαλλα ανθελληνικό Spiegel, ο δημοσιογράφος του....
οποίου δεν πιστεύει στα αυτιά του.

Spiegel:

Κύριε Ritschl, η Γερμανική κυβέρνηση ενεργεί με ακαμψία στο θέμα της Ελλάδας, στη λογική «λεφτά θα πάρετε μόνο αν κάνετε ό,τι σας λέμε». Κρίνετε δίκαιη αυτή τη συμπεριφορά;

Διέγραψαν συνείδηση για το μαντρί οι 5 της Ν.Δ.

Διέγραψαν συνείδηση για το μαντρί οι 5 της Ν.Δ.

Συγκλονίζει τα θεμέλια της Ευρωπαικής Ένωσης η επιλεκτική χρεοκοπία της Ελλάδας!

Συγκλονίζει τα θεμέλια της Ευρωπαικής Ένωσης η επιλεκτική χρεοκοπία της Ελλάδας!

Νομιμοποίηση ΠΑΡΑΝΟΜΩΝ μεταναστών απο την πίσω πόρτα παει να περάσει το κόμμα του δουλεμπορίου…

Νομιμοποίηση ΠΑΡΑΝΟΜΩΝ μεταναστών απο την πίσω πόρτα παει να περάσει το κόμμα του δουλεμπορίου…

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...