Σάββατο, 30 Μαρτίου 2013

Γιατί “φωνάζουν” Σλοβενία, Λουξεμβούργο και Μάλτα;10297957-a--euro-zone-with-europe-mapΜετά τη συμφωνία στην Κύπρο για το κούρεμα καταθέσεων, τρεις χώρες είναι στα “κάγκελα”. Σλοβενία, Λουξεμβούργο και Μάλτα προσπαθούν να πείσουν ότι δεν είναι οι επόμενες χώρες που θα μπουν στο στόχαστρο.

Τα οικονομικά στοιχεία της Σλοβενίας δείχνουν ότι η κατάσταση στη χώρα επιδεινώνεται, έχοντας φυσικά στο επίκεντρο τον τραπεζικό κλάδο. Έκθεση του ΔΝΤ στις 18 Μαρτίου του 2013 έδειξε ότι οι τράπεζες χρήζουν άμεσης ανακεφαλαιοποίησης με 1 δις έως το τέλος του έτους, ενώ εκτιμάται ότι τα «τοξικά δάνεια» που διαθέτουν ανέρχονται στα 7 δις ευρώ, ή στο ένα πέμπτο του ΑΕΠ της χώρας. Τα διεθνή ΜΜΕ χαρακτηρίζουν τη Σλοβενία ως την επόμενη χώρα που θα ενταχθεί σε καθεστώς μνημονίου.

Τις τελευταίες ημέρες ο διεθνής Τύπος γράφει ότι η Μάλτα και το Λουξεμβούργο ενδέχεται να είναι οι δύο επόμενες χώρες που θα δουν τον τραπεζικό τομέα τους να απειλείται. Το Λουξεμβούργο “φιλοξενεί” δεκάδες τράπεζες με διαφόρου είδους ασυλίες, ενώ χαρακτηρίζεται ως ένας από τους μεγάλους φορολογικούς παραδείσους. Την ίδια ώρα όμως, η Γερμανία που έχει πάνω από 35 τράπεζες στη χώρα σπεύδει να καθησυχάσει ότι αυτούς δεν θα τους αγγίξουν.

Στη Μάλτα εκτιμάται ότι έχουν αρχίσει να εισρέουν αρκετά κεφάλαια, λόγω των αναταράξεων στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα. Μάλιστα, η κυβέρνηση της χώρας έβγαλε και ανακοίνωση στην οποία υπογραμμίζει ότι ουδεμία σχέση έχει με την Κύπρο και κάθε προσπάθεια σύγκρισης είναι ατυχής. Ωστόσο, η Μάλτα είναι η μόνη χώρα του ευρωπαϊκού νότου που δεν είχε μέχρι στιγμής, κάποια αναφορά για κατάρρευση.


www.olympia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: