Τρίτη, 30 Απριλίου 2013

Ο Βρέννος και η αλαζονεία του νικητή...

Αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα: www.politikanet.gr


Γράφει ο Πάνος Ν. Αβραμόπουλος

Την ιστορία πάντοτε την γράφουν οι νικητές και σαφή γνώση αυτού του δόγματος, είχε ο Γαλάτης αρχηγός Βρέννος. Το 387 π.Χ. λοιπόν οι Γαλάτες κατέλαβαν τη Ρώμη και ισοπέδωσαν τα πάντα. Προκειμένου να αποδεσμεύσουν την πόλη ζήτησαν ως αντάλλαγμα μια μεγάλη ποσότητα από χρυσάφι, το οποίο ζυγίστηκε σε έναν πελώριο ζυγό της εποχής. Οι Ρωμαίοι τότε συνειδητοποίησαν ότι είχαν πέσει θύματα απάτης, αφού ο ζυγός ήταν «αλλοιωμένος» ώστε να κλέβει. Όμως ο Βρέννος με την αλαζονεία του νικητή και την στρατιωτική του παντοδυναμία, έριξε το ξίφος του επιδεικτικά στον ζυγό και είπε το περίφημο «Vae victis», την γνωστή μας δηλαδή φράση από την λατινική γραμματεία «Ουαί τοις ηττημένοις». 

Πάραυτα η διαμάχη για το χρυσάφι και οι διαπραγματεύσεις για την παράδοσή του κράτησαν πολύ. Γεγονός που απέβη μοιραίο για τους υπερόπτες Γαλάτες. Είχε εν τω μεταξύ φτάσει στη Ρώμη με τον στρατό του ο μεγάλος στρατηγός Μάρκος Φούριος Κάμιλλος (446 – 365 π.Χ.), ο οποίος εκδίωξε τους Γαλάτες και έλυσε την πολιορκία. Μάλιστα είπε και το περίφημο «Με σίδερο και όχι με το χρυσάφι οι Ρωμαίοι στρατιώτες, γνωρίζουν να υπερασπίζουν την πόλη τους». 

Το παρόν πολιτικό ανέκδοτο έχει δημοσιευθεί σε αντίστοιχη στήλη μου στην Β΄ αρχαιότερη καθημερινή ελληνική εφημερίδα "ΠΑΤΡΙΣ".

Πηγή : www.politikanet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: