Σάββατο, 6 Απριλίου 2013

Μπουρζούκο... έχεις γράμμα!

Δακρύβρεχτο, μελό κείμενο με μικρές λογοτεχνικές πινελιές που αποκαλύπτουν την... καλλιτεχνική φύση του εγκληματία δήθεν επαναστάτη!
Μετά την σύντομη διήγηση για το χρονικό της σύλληψής του ο Μπουρζούκος εξηγεί το εγχείρημά του σε μια επιστολή που σκοπό έχει τάχα να ξεκαθαρίσει τα πράγματα. Η πράξη του δεν ήταν ληστεία αλλά «απαλλοτρίωση». Είναι απορίας άξιο πως χρησιμοποιούν –όχι μόνο οι αποτυχημένοι αριστεροί εγκληματίες- τις λέξεις για να καλύψουν τις πομπές τους, αλλά το σύνολο των αριστεριστών.
''Απαλλοτρίωση''! Άκουσον, άκουσον! Συνεχίζει το μελόδραμα του κατηγορώντας το σύστημα και τον καπιταλισμό (δικαιολογίες τύπου: Οι τράπεζες γεννούν ληστές και άλλες τέτοιες που μπορεί να βρει κάποιος γραμμένες σε μισογκρεμισμένους τοίχους κακόφημων περιοχών), εξηγεί γιατί επέλεξε να γίνει ληστής και όχι εργαζόμενος και τελειώνει προτρέποντας και άλλους νέους να ενταχθούν στον ''ένοπλο αγώνα''.

Θεωρώ ότι είναι χάσιμο χρόνου κάθε ενασχόληση με την συγκεκριμένη ''επιστολή'', η οποία ουσιαστικά έχει σκοπό (πρόκειται σαφώς για στρατηγική του δικηγόρου του) να δείξει την ''ευαίσθητη πλευρά αυτού του αξιόλογου πλην οργισμένου νέου'' και να χαρακτηρίσει τα εγκλήματα του πολιτικού και όχι ποινικού χαρακτήρα, αποβλέποντας σε μείωση ποινής. Βέβαια επειδή γνωρίζουμε ότι θα υπάρξουν και κάποιοι χαμηλής κριτικής αντίληψης, που όχι μόνο θα συγκινηθούν από τις γελοίου τύπου θέσεις του επαναστάτη αλλά θα τις ενστερνιστούν κιόλας, είπαμε να μπούμε στον κόπο να ξεκαθαρίσουμε ΕΜΕΙΣ ορισμένα σημεία του κειμένου.
Η αλήθεια είναι ότι αυτός όπως και οι ομοϊδεάτες του, που παίρνουν θέση εναντίον του καπιταλισμού, είναι γεννήματα του. Όλη αυτή η ''ομαδούλα'' είναι παιδιά των βορείων προαστίων, με πλούσιους μπαμπάδες που τους παρείχαν στη ζωή τους ότι ήθελαν. Με ακριβό ντύσιμο, σπουδές στου Μωραΐτη και διακοπές στη Μύκονο, τα βουτυρόπαιδα αυτά όπως και άλλοι όμοιοί τους στο πέρας των χρόνων (αφού το life style ξεκινάει από πολύ μικρή ηλικία) ξιπάστηκαν, βαρέθηκαν την ανούσια και ανόητη, υλιστική, άθλια ζωή τους και έχοντας πάντα κατά νου την διασημότητα και την αναγνωρισιμότητα, όπως και την πρόκληση προσοχής ''την είδαν'' επαναστάτες.
Όλα τα παραπάνω είναι απλά συμπεράσματα μέσα από το ίδιο το κείμενο του εγκληματία. Από τα σημεία που επιτιθέμενος στη νοοτροπία των απλών μεν, αλλά τίμιων ανθρώπων αναφέρει ότι ''η εργασία έχει ως μοναδικό σκοπό την εργαλειοποίηση του ανθρώπου με στόχο πάντα το κέρδος''. Με αυτή του την φράση, αντιπαραβάλλοντας νοητά …την «αγωνιστική» πάρτη του, εκθειάζει το κοινωνικά ασθενές και ατομιστικό τρόπο, του ληστή. Πρόκειται για καθαρή δικαιολογία της επιλογής κάποιου να... τεμπελιάζει! Η εργασία δεν είναι μόνο δικαίωμα του κάθε ατόμου μέσα σε μια υγιή κοινωνία αλλά κυρίως υποχρέωση. Η εργασία είναι ένα αγαθό το οποίο επιτρέπει στο άτομο την ανάπτυξη της παραγωγικής δημιουργικότητας του παρέχοντας τα αγαθά των κόπων του στο σύνολο. Χωρίς αυτή την δημιουργικότητα μιλάμε απλά για ανούσιες κινούμενες οντότητες. Γι’ αυτούς οι αρχαίοι Έλληνες κήρυτταν «αργία μήτηρ πάσης κακίας». Βεβαίως για να μπορεί κάποιος να εργαστεί και να δημιουργήσει και όχι να επιβαρύνει την υπόλοιπη κοινωνία, πρέπει να έχει κάποιες ελάχιστες σωματικές και πνευματικές ικανότητες...
Η επιλογή ενός εγκλήματος (στην προκειμένη περίπτωση ληστεία) με σκοπό το χρήμα, προδίδει την ανάγκη κάλυψης υλιστικών επιθυμιών. Αυτές τις υλιστικές επιθυμίες τις γεννάει ο καπιταλισμός μέσα από το σύστημα. Ας μην κάνει λοιπόν βαρύγδουπες δηλώσεις ο Μπουρζούκος, γιατί είναι άλλο ένα πλουσιόπαιδο που δεν έχει δουλέψει ποτέ στη ζωή του για να δει πως κερδίζουν το ψωμί οι πραγματικά αγωνιζόμενοι.
Όσο για το αν υπηρετεί το σύστημα και είναι γρανάζι του, μπορούμε εμείς να το κρίνουμε καλύτερα και από τον ίδιο.
Τέλος για να μπω στο ουσιώδες, το σύστημα δεν καταλύεται σε καμία περίπτωση με τον ''ένοπλο αγώνα''. Δηλαδή σποραδικές, εγκληματικές ενέργειες από μια χούφτα αργόσχολων. Η πραγματική ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ στο σύστημα προκύπτει πάντα από σκεπτόμενους νέους, με στέρεες ιδεολογικές βάσεις, πυγμή, σωματικές και πνευματικές ικανότητες και με ανεπτυγμένο το αίσθημα Τιμής. Νέους γαλουχημένους με ανώτερες αξίες... Έτσι γίνεται μια πραγματική αντεπίθεση στο σάπιο σύστημα, καταλύοντας το και δημιουργώντας στο Μέλλον πραγματικά καλύτερους Ανθρώπους. Και όχι με σποραδικά ανούσια πυροτεχνήματα από παιδαρέλια, τα οποία σε λίγο καιρό θα έχουν ξεχαστεί χωρίς να αφήσουν πίσω τους έργο...http://antepithesi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: