Πέμπτη, 30 Μαΐου 2013

«Πουλάνε την λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου-Αιτωλικού όχι μόνο το αλάτι!» ΠΗΓΗ: http://www.pentapostagma.gr/2013/05/blog-post_6919.html#ixzz2UfXLM7uX
Στο σημερινό δημοτικό συμβούλιο μίλησαν με αφορμή την υπ’αριθμ. 233/05-04-2013 απόφαση της Διϋπουργικής Επιτροπής Αποκρατικοποιήσεων, με θέμα «τη διερεύνηση αξιοποίησης της συμμετοχής του Ελληνικού Δημοσίου στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΑΛΥΚΕΣ Α.Ε.» για τις αλυκές στο Μεσολόγγι.

Πριν από 115 χρόνια στο μνημόνιο που είχε επιβληθεί από τους ξένους δανειστές στην κυβέρνηση Τρικούπη μεταξύ άλλων είχαν παραχωρηθεί και τα έσοδα του τότε κρατικού μονοπωλίου στην παραγωγή και διάθεση αλατιού.

Η παραχώρηση αυτή κράτησε 90 χρόνια και μετά η εκμετάλλευση των αλυκών ξαναπέρασε υπό τον έλεγχο του δημοσίου τουλάχιστον μέχρι τις ημέρες μας. Η σημερινή κυβέρνηση ,με απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων, αποφάσισε να πωλήσει ποσοστού του Δημοσίου στην εταιρεία, που φτάνει το 55%. Σύμφωνα με τη Διυπουργική Επιτροπή, για την εταιρεία η οποία, διαθέτει ολιγοπωλιακή θέση στην εγχώρια αγορά του αλατιού υπάρχει αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον.

Η μετοχική σύνθεση της εταιρίας πέραν του ποσοστού του δημοσίου που φτάνει το 55% είναι με ποσοστό 25% η ΚΑΛΑΣ ΑΕ και κατά 20% οι Δήμοι Μεσολογγίου, Κομοτηνής, Ξάνθης, Λέσβου, ο Δήμος Θερμαϊκού) και ο Δήμος Πύδνας-Κολινδρού.

Για δεύτερη φορά σήμερα ο δήμαρχος Μεσολογγίου Πάνος Κατσούλης πρότεινε οτι θα πρέπει ανοικτή ομιλία μαζί και με τους μετόχους της εταιρείας και με όλους τους φορείς της πόλης διότι αυτή η ιστορία που προτείνεται απο την κυβέρνηση δεν έχει στόχο μόνο το αλάτι αλλά και όλη την λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου και Αιτωλικού.Δηλαδή οτι προσφέρει η λιμνοθάλασσα χρόνια τώρα στους κατοίκους της περιοχής και που ζούν απο αυτήν ,να περάσουν στα χέρια κάποιου ιδιώτη.

Η αντίδραση ήταν σύμφωνη όλων των παρατάξεων και μάλιστα υπόθηκε οτι θα πρέπει κάτι να γίνει και με τα ιβάρια τα οποία έχουν περάσει στην περιφέρεια και πλέον τα εισοδήματα απο τα ενοίκια τα παίρνει η περιφέρεια.Το ίδιο πλέον είναι ορατό οτι θα γίνει οταν και αν περάσει και ο έλεγχος της λιμνοθάλασσας στα χέρια κάποιου ιδιώτη.


Αποφασίστηκε να ενημερωθούν και οι κάτοικοι και οι φορείς ώστε σε μια ανοικτή διαβούλευση να προταθούν ιδέες για κινήσεις ώστε να σταματήσει το ξεπούλημα του τόπου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: