Σάββατο, 31 Αυγούστου 2013

Ο Μητσοτάκης "αδειάζει" τον Γρηγοράκο για πελατειακές προσλήψεις από το 2004 μέχρι το 2009


Ο Μητσοτάκης "αδειάζει" τον Γρηγοράκο για πελατειακές προσλήψεις από το 2004 μέχρι το 2009 facebook share
Διευκρινίσεις για το πραγματικό μέγεθος του δημοσίου τομέα, δίνει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, καθώς και για τους αριθμούς που διακινούνται τις τελευταίες ημέρες, σχετικά με όσους φέρεται ότι προσελήφθησαν από το 2004 μέχρι το 2009.
Το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης ξεκαθαρίζει ότι "ο αριθμός του τακτικού προσωπικού του Δημοσίου, στις 31 Δεκεμβρίου 2009, ήταν 692.907 υπάλληλοι, ενώ σε 183.000 υπολογίζονταν το μη τακτικό προσωπικό.

Σήμερα, σύμφωνα με τα τελευταία δημοσιοποιημένα στοιχεία (Ιούλιος 2013), το τακτικό προσωπικό ανέρχεται σε 612.414 υπάλληλοι, ενώ το μη τακτικό προσωπικό ανέρχεται σε 67.568. Κατά συνέπεια οι αναφορές για 850.000 υπαλλήλους, που υποτίθεται ότι προσελήφθησαν μεταξύ 2004 - 2009, δεν απηχούν την πραγματικότητα".

Αξίζει να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης διαθέτει τον απαραίτητο μηχανισμό λεπτομερούς απεικόνισης του προσωπικού του Δημόσιου Τομέα.

Επίσης, σε ό,τι αφορά στον έλεγχο τυχόν πλαστών δικαιολογητικών, που αποτελεί έναν από τους τρείς άξονες (οι άλλοι δυο είναι η επιτάχυνση της πειθαρχικής διαδικασίας και ο εντοπισμός των αδικαιολογήτως απόντων) της συνολικής πολιτικής του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης για την ενίσχυση της πειθαρχικής ευθύνης των δημοσίων υπαλλήλων, διευκρινίζεται ότι:

Για πρώτη φορά επιχειρείται στο Δημόσιο Τομέα ένας στοχευμένος έλεγχος γνησιότητας τίτλων σπουδών (πανεπιστημιακών πτυχίων, πτυχίων ξένων γλωσσών), αλλά και άλλων δικαιολογητικών, μέσα από μια οργανωμένη διαδικασία η οποία διεκπεραιώνεται από το Σώμα Επιθεωρητών - Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (ΣΕΕΔΔ). Κατά συνέπεια οποιαδήποτε πρόβλεψη για τον τελικό αριθμό των πλαστών δικαιολογητικών που θα διαπιστωθεί είναι παρακινδυνευμένη.

Το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης έχει ξεκινήσει να δίνει στη δημοσιότητα σε τακτά χρονικά διαστήματα συγκεκριμένα στοιχεία που προκύπτουν από την επιτάχυνση των πειθαρχικών διαδικασιών, τα οποία είναι και τα μόνα αξιόπιστα, όπως αναφέρει.

Νωρίτερα ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Λεωνίδας Γρηγοράκος δήλωσε στον ΣΚΑΙ ότι "η κινητικότητα στο δημόσιο είναι μόνιμη"

Ανακοίνωσε ότι ετοιμάζεται να πάει στον Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρο Ρακιντζή, ή άλλον κοινωνικό θεσμό όπως η Δικαιοσύνη, για να γίνει κάθαρση στο θέμα των πλαστών πιστοποιητικών.

Τόνισε ότι υπάρχει πολιτική βούληση για τις αλλαγές στο δημόσιο, αλλά πρέπει να υπάρχει και κοινωνική συναίνεση.

Μιλώντας εξάλλου στην Καθημερινή, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών πρότεινε να ελεγχθούν τα πτυχία όλων όσοι προσελήφθησαν την τελευταία εικοσαετία.

Ο κ. Γρηγοράκος τονίζει ότι το πολιτικό σύστημα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του για το πελατειακό κράτος που στήθηκε όλα αυτά τα χρόνια από όλες τις κυβερνήσεις.

Προσθέτει ότι τον έλεγχο πρέπει να αναλάβει ένας ανεξάρτητος φορέας με επικεφαλής μια δικαστική αρχή.

Ο κ. Γρηγοράκος είχε αναφέρει χθες ότι ένα 10% των 850 χιλιάδων προσλήψεων που έγιναν από το 2004 έως το 2009 είναι με πλαστά στοιχεία που δεν έχουν ελεγχθεί από το ΑΣΕΠ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: