Σάββατο, 31 Αυγούστου 2013

Οι απροκάλυπτοι και συγκαλυμμένοι μηχανισμοί προβοκάτσιας στη Συρία


«Όποιος μπορεί να ισχυριστεί ότι μια επίθεση αυτής της κλίμακας θα μπορούσε να είναι σκηνοθετημένη ή κατασκευασμένη, πρέπει να ελέγξει τη συνείδησή του και τη δική του ηθική πυξίδα»Μια ισχυρή εκστρατεία προπαγάνδας έχει για άλλη μια φορά ξεκινήσει κατά της Συρίας, με την κατηγορία ότι ο κυβερνητικός στρατός της έχει δήθεν χρησιμοποιήσει χημικά όπλα. Όλες οι προηγούμενες εκστρατείες προπαγάνδας έχασαν τη δυναμική τους, ωστόσο, αυτό που συμβαίνει τώρα μοιάζει με ένα πραγματικό «τσουνάμι προπαγάνδας».
Ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Κέρρυ, δίνει καθημερινά τον τόνο με ολοένα και περισσότερο θεατρικές δηλώσεις: «Γνωρίζουμε», λέει, ότι το συριακό καθεστώς διατηρεί τον έλεγχο αυτών των χημικών όπλων. «Γνωρίζουμε» ότι το συριακό καθεστώς έχει την ικανότητα να το κάνει αυτό με τους πυραύλους. «Γνωρίζουμε» ότι το καθεστώς έχει ως σκοπό να καθαρίσει με την αντιπολίτευση, από την ίδια περιοχή, όπου οι επιθέσεις έλαβαν χώρα ... Η δική μας αίσθηση έχει προσβληθεί όχι μόνο από το άνανδρο αυτό έγκλημα, αλλά και «από την κυνική προσπάθεια να κουκουλώσουν την υπόθεση».
Ο συγκλονιστικός Κέρρυ: «Όποιος μπορεί να ισχυριστεί ότι μια επίθεση αυτής της κλίμακας θα μπορούσε να είναι σκηνοθετημένη ή κατασκευασμένη, πρέπει να ελέγξει τη συνείδησή του και τη δική του πυξίδα ηθικής». Θα μπορούσε με αυτή την φρασεοκαπηλία πραγματικά να ξεγελάσει κάποιον μετά από τα παραδείγματα που έχουμε δει από τις ενέργειες των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια των πολέμων στο Ιράκ, στην Γιουγκοσλαβία;
Ο Αμερικανός Πρόεδρος Ομπάμα και ο Υπουργός Κέρρυ συνεχώς ισχυρίζονται ότι έχουν αδιάψευστα στοιχεία ότι η συριακή κυβέρνηση είναι υπεύθυνη για τη χρήση της χημικής ουσίας σαρίν στις 21 Αυγούστου στην Τζουμπάρ. Αλλά ποιά είναι η πηγή; Αποδεικνύεται ότι είναι οι ίδιες όπως πάντα. Η εφημερίδα «Αλ-Γιαρίντα» του Κουβέιτ, για παράδειγμα, αναφέρει ότι οι πληροφορίες ότι ο Άσαντ χρησιμοποίησε χημικά όπλα δόθηκαν στην Ουάσιγκτον από ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες και από το Ισραήλ. Η εφημερίδα γράφει ότι ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου του Ισραήλ είπε στον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου των ΗΠΑ Μάρτιν Ντέμπσυ ότι «το Ισραήλ έχει αδιαμφισβήτητες αποδείξεις ότι τα χημικά όπλα χρησιμοποιήθηκαν εναντίον του άμαχου πληθυσμού από το στρατό του Άσαντ». Το γερμανικό περιοδικό «Focus» γράφει ότι δήθεν μια μυστική μονάδα του ισραηλινού στρατού με τον κωδικό «8200» υπέκλεψε μια συνομιλία μεταξύ υψηλόβαθμων αξιωματούχων της συριακής κυβέρνησης και αξιωματικών του συριακού στρατού - λίγο μετά την επίθεση με τα χημικά όπλα. Οι πληροφορίες επικεντρώθηκαν στον νεότερο αδελφό του Προέδρου της Συρίας, Μαχέρ αλ-Άσαντ, ο οποίος διοικεί τις μονάδες που έχουν χημικά όπλα στην κατοχή τους. Ωστόσο, μπορεί το Ισραήλ, το οποίο εμπλέκεται άμεσα στη σύγκρουση, να θεωρηθεί αξιόπιστη πηγή σε αυτή την περίπτωση; Με κανένα τρόπο!
Η ιστορία της παρακολούθησης και υποκλοπής αυτών των συνομιλιών από το Ισραήλ ακούγεται ιδιαίτερα ελκυστική. Η ηγεσία της Συρίας γνωρίζει πολύ καλά τις δυνατότητες των γειτόνων τους, στον τομέα της συλλογής των πληροφοριών, ώστε για ένα τόσο ευαίσθητο θέμα να θεωρείται απίθανο ότι συζητήθηκε έτσι ανέμελα στα τηλέφωνα των υποτιθέμενων εμπλεκόμενων στην Συρία.
Η απάντηση στο αθάνατο ερώτημα «cui bono» δεν δείχνει τη Δαμασκό ούτε στο ελάχιστο, ενώ το ίδιο δεν μπορεί να ειπωθεί για τη συριακή αντιπολίτευση που μάχεται. Η περιβόητη χημική επίθεση στις 21 Αυγούστου έλαβε χώρα στη μεγάλη και πυκνοκατοικημένη περιοχή της Ανατολικής Γκούτα, η οποία περιλαμβάνει δεκάδες χωριά και μικρές πόλεις, συμπεριλαμβανομένης του κύριου χώρου της εκδήλωσης, Τζουμπάρ. Αυτή είναι μια περιοχή κοντά στη Δαμασκό, στην οποία λειτουργεί μια κύρια βάση των ανταρτών. Την ίδια στιγμή, οι αντικυβερνητικές δυνάμεις στην Ανατολική Γκούτα, συμπεριφέρονται μάλλον παθητικά τις τελευταίες εβδομάδες.
Ολόκληρη η περιοχή ήταν με την προσδοκία ότι επίκειται μια σταθερή κατάπαυση του πυρός. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να είναι ορατό σε όλη τη χώρα. Συγκεκριμένα, τις τελευταίες ημέρες, 1525 άτομα σε διάφορες επαρχίες της Συρίας, έλαβαν αμνηστία. Η επιτροπή της κυβέρνησης για τις υποθέσεις εθνικής συμφιλίωσης, με επικεφαλής τον υπουργό Αλί Χαϊντάρ, διεξάγει διαπραγματεύσεις με πάνω από 100 μεγάλες και μικρές ένοπλες ομάδες, προσφέροντας πλήρη αμνηστία σε αντάλλαγμα την παράδοση των όπλων. Αναμενόταν ότι αρκετές χιλιάδες μαχητές θα δηλώσουν ταυτόχρονα ότι θα απέχουν προσεχώς από πολεμικές ενέργειες - θα ήταν μια τεράστια νίκη για την κυβέρνηση, και ενδεχομένως θα ήταν και ένα σημείο καμπής στον πόλεμο.
Το τελευταίο πράγμα που χρειάζονταν η κυβέρνηση στην Δαμασκό σε μια τέτοια περίπτωση ήταν η χρήση χημικών όπλων κατά των ανθρώπων, με τους οποίους διαπραγματεύονταν για μια ειρηνική διευθέτηση. Για την ηγεσία της αντιπολίτευσης που μάχεται τον Άσαντ, μια τέτοια ενέργεια θα μπορούσε να ήταν περισσότερο απαραίτητη, όχι μόνο για να φέρει τις ξένες δυνάμεις από την πλευρά της, αλλά και για να διαταράξει την ειρηνευτική διαδικασία που είχε αρχίσει να λαμβάνει χώρα στην Ανατολική Γκούτα.
Οι αναφορές του Κέρρυ ότι μόνο ο συριακός στρατός είχε πυραύλους για τη διασπορά χημικών παραγόντων δεν ευσταθούν. Μάρτυρες και διάφοροι οργανισμοί στην περιοχή ομόφωνα αναφέρουν ότι κανείς δεν άκουσε την έκρηξη των οβίδων ή πυραύλων, ή την προσέγγιση πολεμικών ή άλλων αεροσκαφών. Νωρίς το πρωί της 21ης Αυγούστου άτομα στην Τζουμπάρ άρχισαν να ασφυκτιούν από τις δηλητηριώδεις ουσίες στα υπόγειά τους, όπου είχαν συνηθίσει να κρύβονται λόγω των πολεμικών γεγονότων. Σημειώνεται ότι δεν υπήρξαν ζημιές στους δρόμους, οι οποίες θα είχαν προκληθεί εάν γινόταν χρήση οβίδων ή πυραύλων. Όλα τα θύματα βρέθηκαν σε υπόγειους χώρους.
Ειδικοί κάνουν λόγο για «ύποπτες συνθήκες» στην επίθεση με χημικά όπλα στη Συρία
Για να εξηγήσουν αυτό το γεγονός, έχουν ανακαλυφθεί διάφορες περίεργες θεωρίες, για παράδειγμα, το σαρίν είναι βαρύτερο από τον αέρα και συνεπώς διεισδύει στα υπόγεια και δεν μένει έξω στον δρόμο. Αλλά τι ποσότητες σαρίν θα χρειαστούν στην περίπτωση αυτή; Αν σκεφτεί κανείς ότι η περιοχή είναι γεμάτη με σήραγγες, αυτές που σκόπιμα ήταν νωρίτερα σκαμμένες από τους αντάρτες και εκείνες που αποτελούν μέρος του δικτύου επιχειρήσεων κοινής ωφελείας, γίνεται σαφές ότι τεχνικά μια τέτοια επίθεση θα ήταν πιο εύκολο να πραγματοποιηθεί εντελώς διαφορετικά από τις κυβερνητικές δυνάμεις. Θα μπορούσαν να μεταφερθούν στα υπόγεια αρκετά βαρέλια με σαρίν, και στην συνέχεια να ανατιναχθούν οι είσοδοι στις σήραγγες, ώστε να μην ανακαλυφθούν τα πτώματα, ή να ανακαλυφθούν μετά από βδομάδες ή και μήνες.
Η ίδια η κυβέρνηση στην Δαμασκό ισχυρίζεται ότι μερικές μέρες νωρίτερα ο στρατός έφθασε στο Τζουμπάρ για να αξιοποιήσει μέρος ορισμένων υπόγειων εγκαταστάσεων. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, εκείνη τη στιγμή πάνω από 50 στρατιώτες άρχισαν να υποφέρουν από μια άγνωστη αιτία, πιθανόν από την έκθεσή τους σε κάποιες ποσότητες χημικών ουσιών -συμπεριλαμβανομένων 4 εθελοντών από τη Χεζμπολάχ, που μεταφέρθηκαν αργότερα σε νοσοκομείο στο Λίβανο. Τώρα θα υπάρχει και δείγμα για τους εμπειρογνώμονες των Ηνωμένων Εθνών. Το συριακό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA ανέφερε ότι ο εχθρός του συριακού χρησιμοποίησε το αέριο ως «έσχατη λύση» όπως οι κυβερνητικές δυνάμεις κέρδισαν μια «σημαντική νίκη» πάνω τους, σε ένα προάστιο της Δαμασκού.
Η 30 χρονη ιστορία που πρόσφατα ήρθε στο φως, όπου οι Αμερικανοί γνώριζαν ότι ο Σαντάμ Χουσεΐν ετοίμαζε μια χημική επίθεση εναντίον του Ιράν , αλλά συνέχιζαν να προσποιούνται ότι δεν ήξεραν τίποτα γι 'αυτό, επαναλαμβάνεται. Για παράδειγμα, η παράλογη κατηγορία ότι η Δαμασκός δεν επέτρεπε την πρόσβαση στην διεθνή επιτροπή στην περιοχή όπου χρησιμοποιήθηκαν τα χημικά όπλα, προκειμένου να καταστρέψει τα αποδεικτικά στοιχεία. Ωστόσο, η Δαμασκός δεν έχει τον έλεγχο των εν λόγω περιφερειών. Όσον αφορά την εξάλλειψη των αποδεικτικών στοιχείων, το σαρίν διαλύει τις πρώτες λίγες ώρες μετά την διασπορά, αλλά παραμένει στην περιοχή για μήνες, οπότε πέντε ημέρες δεν κάνουν καμία διαφορά. Σύμφωνα με τους ειδικούς, το σαρίν παραμένει στο αίμα των θυμάτων για 16 έως 26 ημέρες.
Η επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών έχει μόλις ξεκινήσει το έργο της, αλλά ήδη κανείς δεν είναι εκ των προτέρων έκπληκτος για τα συμπεράσματά της. Ο Λευκός Οίκος συνεχίζει να επιμένει ότι είναι απολύτως σίγουρος για τα αποτελέσματα της επιτροπής, ως εάν τους τα υπαγορεύει.
Η κατάσταση θυμίζει οδυνηρά τα γεγονότα του πολέμου στη Γιουγκοσλαβία, όταν το 1994 μετά από μια επίθεση-προβοκάτσια με όλμους, σκοτώθηκαν δεκάδες άνθρωποι στην αγορά στο Σεράγεβο - αργότερα αποδείχθηκε από διεθνείς στρατιωτικούς εμπειρογνώμονες ότι ξεκίνησε από τις θέσεις των Μουσουλμάνων της Βοσνίας. Tο ΝΑΤΟ όμως, ξεκίνησε με τους βομβαρδισμούς των θέσεων των Σέρβων της Βοσνίας.
Οι στρατιωτικές ενέργειες εκ μέρους των δυτικών δυνάμεων εναντίον της Συρίας, αν συμβούν, πιθανότατα θα λάβουντη μορφή ενός πολέμου εξ αποστάσεως, όπως στην επίθεση εναντίον της Γιουγκοσλαβίας, η οποία κατέστρεψε την στρατιωτική και πολιτική υποδομή της. Η εφημερίδα «The Guardian» γράφει ότι οι κύριοι στόχοι των βομβαρδισμών κατά της Συρίας στο πρώτο στάδιο θα είναι οι επίλεκτες μονάδες του συριακού στρατού, βάσεις πυραύλων και αποθήκες πυρομαχικών και πυραύλων. Οι κύριοι βομβαρδισμοί θα πραγματοποιηθούν κατά του στρατιωτικού συγκροτήματος Μαζέχ σε ένα νότιο προάστιο της Δαμασκού, όπου η 4η τεθωρακισμένη μεραρχία έχει την έδρα της, και κατά του συγκροτήματος Κασιούν στα βόρεια της Δαμασκού, όπου έχει αναπτυχθεί η Δημοκρατική Φρουρά του Προέδρου της Συρίας.
Οι επιθέσεις προορίζονται κατά περίπου 10 στρατιωτικών εγκαταστάσεων στην περιοχή της Δαμασκού, καθώς και στρατιωτικές βάσεις, θέσεις πυραύλων και τεθωρακισμένες δυνάμεις στα νότια του Χαλεπίου, στα βόρεια του Ντέιρ και στα νοτιοδυτικά της Χομς. Βομαρδισμοί εναντίον θέσεων αεράμυνας, κέντρων διοίκησης, ελέγχου και των επικοινωνιών κέντρα και κυβερνητικών κτιρίων, έχουν επίσης προγραμματιστεί.
Προφανώς το σκεπτικό είναι το εξής: Εάν βομβαρδίσαμε τους Σέρβους για μια ειρήνη, μπορούμε να βομβαρδίσουμε και τους Σύριους για μια ειρήνη. Ο κόσμος έχει αλλάξει όλα αυτά τα χρόνια όμως, και η Μέση Ανατολή είναι πολύ πιο ευάλωτη και σύνθετη κατασκευή από τα Βαλκάνια. Μια προσπάθεια να «λάβει ένα μάθημα» η Συρία θα μπορούσε να έχει καταστροφικές συνέπειες όταν το χάος χυθεί έξω από τα όρια της Μέσης Ανατολής και σε άλλες περιοχές. Για παράδειγμα, στην Ευρώπη ...

fox2magazine

Δεν υπάρχουν σχόλια: