Πέμπτη, 3 Οκτωβρίου 2013

Τέλος στη ζωή του καταπίνοντας ξυραφάκια επιχείρησε να δώσει ένας λαθρομετανάστης που κρατείται στο Κέντρο Κράτησης Λαθρομεταναστών στην Ξάνθη.
Ο λαθρομετανάστης το πρωί της Τετάρτης κατάπιε ξυραφάκια, πράξη που άμεσα έγινε αντιληπτή από τους Αστυνομικούς οι οποίοι και τον μετέφεραν στο Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης. Εκεί του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες, ενώ λίγο αργότερα εξήλθε και επέστρεψε στο Κέντρο Λαθρομεταναστών, το οποίο ως γνωστόν λειτουργεί στις εγκαταστάσεις της πρώην Αστυνομικής Σχολής της πόλης.

Αξίζει να σημειωθεί πως παρά τις αρχικές δεσμεύσεις περί προσωρινής λειτουργίας της Αστυνομικής Σχολής ως Κέντρο Λαθρομεταναστών, αυτές δεν επαληθεύτηκαν, ενώ σήμερα στην Αστυνομική Σχολή αριθμεί κάτι παραπάνω από 400 λαθρομετανάστες, αριθμός που μεταβάλλεται κάθε τόσο αγγίζοντας ακόμη και τα 500 άτομα.

Οι απόπειρες αυτοκτονίας δεν είναι πρωτόγνωρο φαινόμενο για τα Κέντρα Κράτησης Λαθρομεταναστών, με τους κρατούμενους να προχωρούν σε τέτοιου είδους πράξεις, ή σε απεργίες πείνας και εξεγέρσεις, αντιδρώντας συνήθως στην παράταση του χρόνου παραμονής τους στα Κέντρα Κράτησης. Από τη μεριά τους οι Αστυνομικοί που έχουν επιφορτιστεί με τη φύλαξη των συγκεκριμένων χώρων, καταβάλουν προσπάθειες ώστε να αποτρέπουν τέτοιου είδους ενέργειες ή να τις αντιμετωπίζουν εγκαίρως ώστε να μην υπάρχουν ανθρώπινα θύματα.

Απαράδεκτη προσαγωγή δημοσιογράφου!
Κατά τη διάρκεια της μεταφοράς του λαθρομετανάστη στο Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης μια δημοσιογράφος της Εφημερίδας Θράκη βρισκόταν στο χώρο του Νοσοκομείο, αποθανατίζοντας τη σκηνή χωρίς φυσικά να εστιάζει σε πρόσωπα αλλά αποδίδοντας απλά τη γενικότερη εικόνα του χώρου. Ωστόσο απρόκλητα και άκρως απαράδεκτα ένας νεαρός αστυνομικός, που συνόδευε τον λαθρομετανάστη, απαίτησε τη προσαγωγή της δημοσιογράφου.

Η ίδια επιχειρώντας να ρίξει του τόνους προσφέρθηκε τόσο να δείξει τη φωτογραφία που είχε μόλις τραβήξει όσο και να προχωρήσει στη διαγραφή της, ωστόσο ανένδοτος ο νεαρός αστυνομικός προχώρησε τις διαδικασίες προσαγωγής της. Ένα περιπολικό μετέφερε τη δημοσιογράφο στο τμήμα, παρά το γεγονός πως η ίδια είχε επιδείξει στον νεαρό αστυνομικό δημοσιογραφική ταυτότητα σφραγισμένη από την ίδια την Αστυνομία, την οποία απαξίωσε επιδεκτικά να λάβει υπόψη του.

Άμεσα στο Αστυνομικό Τμήμα Ξάνθης μετέβη και ο εκδότης της Εφημερίδας, ενώ μετά την παρέμβαση των Αξιωματικών η δημοσιογράφος αφέθηκε ελεύθερη ενώ της επεστράφη η φωτογραφική της μηχανή.

Η όλη στάση του Αστυνομικού ελέγχεται, καθώς θα πρέπει να αιτιολογηθούν επαρκώς από τη Αστυνομική Διεύθυνση τα όρια λειτουργίας του Αστυνομικού απέναντι στο δημοσιογραφικό έργο. Το δημοσιογραφικό ρεπορτάζ έχει συγκεκριμένους κανόνες και νόμους που πρέπει να τηρούνται όχι μόνο από τους δημοσιογράφους, αλλά απαραιτήτως και από τους δημοσίους υπαλλήλους, εν προκειμένω, από τους Αστυνομικούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: