Τρίτη, 26 Νοεμβρίου 2013

«Γεωπολιτικά παιχνίδια» με θέμα τις παγκόσμιες ροές του φυσικού αερίου από Ρωσία και Ισραήλ


Τα μεγαλύτερα υπεράκτια κοιτάσματα στη Μεσόγειο Θάλασσα πιθανόν να τα αναλάβει ο ρωσικό κολοσσός Gazprom σε συνεργασία με το Ισραήλ. Σύμφωνα με την εφημερίδα » Gazeta.Ru το Ισραήλ μπορεί να καλέσει την ρωσική εταιρεία φυσικού αερίου για την εκμετάλλευση φυσικού αερίου στα οικόπεδα Λεβιάθαν και Ταμάρ, τα συνολικά αποθέματα των οποίων υπερβαίνουν τα 700 δισ. κυβικά μέτρα.
Για τα εν λόγω κοιτάσματα έχει δημιουργηθεί μια διεθνής κοινοπραξία με επικεφαλής την αμερικανική εταιρεία φυσικού αερίου Noble Energy. Αλλά οι ειδικοί πιστεύουν ότι η αμερικανική εταιρεία δεν είναι τόσο «αξιόπιστη όσο είναι η Gazprom».
Το Ισραήλ είναι έτοιμο να «καλέσει» το ρωσικό κολοσσό Gazprom για την εξόρυξη των κοιτασμάτων αναφέρουν πηγές της εφημερίδας Gazety.Ru .
Το 2010 , στα χωρικά ύδατα του Ισραήλ ανακαλύφθηκαν τεράστια αποθέματα φυσικού αερίου από την αμερικανική εταιρεία Noble Energy , η οποία πραγματοποίησε έρευνα στα οικόπεδα Λεβιάθαν και Ταμάρ .
Σύμφωνα με την αμερικανική εταιρεία , τα αποθέματα στο οικόπεδο λεβιάθαν υπολογίζονται σε 453 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου και στο οικόπεδο Tamar , σε 238 δισ. κυβικά μέτρα.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Noble Energy, Charles Davidson , τα αποθέματα αυτά επιτρέπουν στο Ισραήλ να μην ικανοποιεί μόνο τις δικές του ανάγκες για τις επόμενες δεκαετίες , αλλά και να πραγματοποιεί και εξαγωγές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη . Στη συνέχεια , ειδικοί της αγοράς , δήλωσαν ότι το Ισραήλ θα μπορούσε να γίνει ένας σοβαρός ανταγωνιστής για την «Gazprom» στις αγορές της Ευρωπαϊκής Ένωσης .
Τον Φεβρουάριο του 2013 η ρωσική εταιρεία Gazprom Marketing & Trading συμφώνησε για την μεταφορά και εκμετάλλευση υγροποιημένου φυσικού αερίου ( LNG ) του κοιτάσματος Tamar για 20 χρόνια . Το αέριο θα υποβάλλεται σε επεξεργασία σε ένα πλωτό εργοστάσιο LNG , το οποίο θα τεθεί σε λειτουργία το 2017 . Η ετήσια παραγωγή του υγροποιημένου φυσικού αερίου υπολογίζεται σε 3 εκατ. τόνους . Η «Αγορά» πίστευε ότι η « Gazprom προσπαθούσε να αποτρέψει την εισροή υγροποιημένου φυσικού αερίου στην ευρωπαϊκή αγορά» . Ο Πρόεδρος της «Gazprom » Sergei Kupriyanov δήλωσε » στην εφημερίδα Gazeta.ru » ότι η εταιρεία του δεν έχει σχέδια για το ισραηλινό κοίτασμα « Λεβιάθαν ».
«Εάν πράγματι επιτεύχθηκε κάποια συμφωνία, τότε ίσως οι « διαπραγματεύσεις για το φυσικό αέριο» να έχουν γίνει αντικείμενο ανταλλαγής πολιτικών απόψεων» , αναφέρει ο αναπληρωτής επικεφαλής της Εθνικής Ενεργειακής Ασφάλειας της Ρωσίας Alexey Grivach . Είτε πρόκειται για ισραηλινή πίεση στην αμερικανική κοινοπραξία , να αναπτύξει περισσότερο το κοίτασμα « Λεβιάθαν » .
«Το σίγουρο είναι ότι η » Gazprom » θέλει να βεβαιωθεί ότι το ισραηλινό αέριο θα εισρεύσει προς Νοτιοανατολική Ασία και όχι να ανταγωνίζεται με το ρωσικό φυσικό αέριο σε Ευρώπη και Τουρκία », αναφέρει ο επικεφαλής του τμήματος Gas Analysis Ανατολικής Ευρώπης Μιχαήλ Korchemkin .
Ο κορυφαίος ειδικός της Ρωσικής Ένωσης πετρελαίου και φυσικού αερίου Rustam Tankan αναφέρει ότι «ο έλεγχος της παγκόσμιας ροής αερίου αποτελεί την κύρια στρατηγικό της «Gazprom»( αλλά και της Ρωσίας γενικότερα λόγω του κυβερνητικού εναγκαλισμού των εταιρειών αυτών)» .
«Το Ισραήλ χρειάζεται σταθερότητα . Οι αμερικανικές εταιρείες δεν διαθέτουν αυτήν την περίοδο την απαιτούμενη σταθερότητα, διότι στις Ηνωμένες Πολιτείες, λόγω της «επανάστασης του σχιστόλιθου» οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν πέσει δραματικά , και πολλές εταιρείες λειτουργούν με ζημία , αναφέρει ο Tankan . «Το θέμα είναι το κόστος της παραγωγής » .
Η «Gazprom » στο θέμα αυτό είναι πολύ σταθερή και έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι δεν θα συμμετάσχει στην παραγωγή «σχιστολιθικού φυσικού αερίου» , ¨διότι τα συμβατικά της αποθέματα φυσικού αερίου είναι περισσότερο από αρκετά . Τα αποθεματικά της Gazprom , σύμφωνα με επίσημα στοιχεία φτάνουν τα 35.100 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα με την ετήσια παγκόσμια κατανάλωση φυσικού αερίου στα 3.330 τρισ κυβικά μέτρα.
Σχόλιο : Πρόσφατη ήταν η επίσκεψη του ισραηλινού Προέδρου στην ρωσική πρωτεύουσα και η συνάντηση του με τον Β.Πούτιν. Σίγουρα συζήτησαν το θέμα της παγκόσμιας ροής του φυσικού αερίου και όχι μόνο και το μόνο σίγουρο είναι το η απόφαση για την είσοδο η όχι της Gazprom στα ισραηλινά κοιτάσματα θα είναι πολιτική και μόνο.
ΠΗΓΗ http://www.gazeta.ru/business/2013/11/22/5765053.shtml

Μετάφραση: Γ. Μοτσάκος
Ειδικός σε Θέματα Άμυνας και Ασφάλειας Πληροφοριών

Δεν υπάρχουν σχόλια: