"ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΠΡΟΟΔΟΣ" > Ψηφίστηκε το Μνημόνιο Συνεργασίας με την Τουρκία


Τη συνεργασία στους τομείς των τεχνολογιών, πληροφορικής κι επικοινωνιών, αλλά και των ταχυδρομικών υπηρεσιών επιχειρεί να ενθαρρύνει Μνημόνιο Κατανόησης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας που κυρώθηκε σήμερα, κατά πλειοψηφία από την Ολομέλεια της Βουλής. Με το Μνημόνιο Κατανόησης ενθαρρύνεται, επίσης, η συνεργασία μεταξύ επιχειρηματικών, ερευνητικών και εκπαιδευτικών φορέων. Στο Μνημόνιο που κατατέθηκε στη Βουλή από το υπουργείο Υποδομών, ορίζονται 18 τομείς κοινού ενδιαφέροντος για πιθανή συνεργασία, ανάμεσα στους οποίους είναι η ασφάλεια στο διαδίκτυο, η ηλεκτρονική υπογραφή, οι ταχυδρομικές υπηρεσίες, οι δορυφορικές και ασύρματες επικοινωνίες και η πολιτική διαχείρισης φάσματος.
Στη συζήτηση που προηγήθηκε ο υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Μιχάλης Παπαδόπουλος εξήγησε ότι πρόκειται για μια αμοιβαία επωφελή συνεργασία στον τομέα των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών και τις ταχυδρομικές υπηρεσίες.
«Η ανάγκη για το μνημόνιο είναι διαπιστωμένη, δημιουργούμε ειδικό πλαίσιο συνεργασίας για να επιλυθούν βήμα - βήμα χρονίζουσες εκκρεμότητες, ειδικά για το θέμα του ραδιοφάσματος», είπε ο κ. Παπαδόπουλος και επισήμανε ότι «οι δύο χώρες μπορεί να συνεργαστούν πολύ αποτελεσματικά και να έχουν κοινά επιτεύγματα από συνέργειες τόσο σε ειδικά ζητήματα αλλά και στο επενδυτικό σκέλος».
Ανέφερε επίσης ότι «δεν υπάρχει κίνδυνος εθνικής ασφάλειας», «οι επαφές είναι προσεκτικές και προετοιμασμένες και η συνεργασία θα γίνει στο πλαίσιο διεθνών συμφωνιών».
Το σχέδιο νόμου καταψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, με την Ραχήλ Μακρή να καταγγέλλει ότι τα κείμενα χαρακτηρίζονται από προχειρότητα και ασάφεια.
Η ΔΗΜΑΡ που είχε διατυπώσει επιφυλάξεις κατά τη συζήτηση στην Επιτροπή, σήμερα δήλωσε ότι θα ψηφίσει υπέρ του σχεδίου νόμου, με τον Θωμά Ψύρρα να επισημαίνει ότι το Μνημόνιο κινείται σε θετική κατεύθυνση και δημιουργεί πλαίσιο συνεργασίας επ΄ωφελεία των δύο χωρών. Ανέφερε, ωστόσο, ότι υπάρχουν σημεία που χρήζουν διευκρινίσεων με σημαντικότερη τη διαφάνεια στη λειτουργία της Κοινής Επιτροπής Τεχνολογίας που θα αναλάβει και το ρόλο εφαρμογής του Μνημονίου αλλά και του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας.
«Κατά» ψήφισε η Χρυσή Αυγή, με το βουλευτή Ηλία Παναγιώταρο να κατηγορεί τον Πρωθυπουργό ότι ακολουθεί την πολιτική υποτέλειας και παραχωρήσεων του προκατόχου του. «Για εμάς η Τουρκία ήταν είναι και θα είναι χώρα εχθρική», είπε ο βουλευτής, χαρακτήρισε «επικίνδυνη τη συμφωνία» και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι υπογράφετε το τζαμί στο Βοτανικό όταν ο λαός δεν έχει να φάει και όταν η 'Αγκυρα εγείρει συνεχώς απαιτήσεις.
Κατά του σχεδίου νόμου δήλωσε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Γιώργος Λαμπρούλης, σημειώνοντας ότι στόχος των παρεμβάσεων είναι να ωφεληθούν οι πολυεθνικές. Ο κ. Λαμπρούλης επανέλαβε τη θέση του κόμματος του για ενιαίο φορέα τηλεπικοινωνιών με πλήρη εργασιακά δικαιώματα και προστασία των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας.

Σχόλια

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ