Παρασκευή, 22 Φεβρουαρίου 2013

ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ! ΠΑΝΕ ΟΙ ΚΟΚΚΙΝΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ! ΝΕΕΣ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΣΕ ΕΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΕΝ ΑΠΟΣΤΡΑΤΕΙΑ ΕΝΣΤΟΛΟΥΣ!Έρχονται νέες περικοπές το 2014 σε εν ενεργεία και σε συνταξιούχουςΑναρτήθηκε στην ιστοσελίδα: www.ipathessaloniki.gr


Ψηφίστηκαν οι νέες περικοπές των ένστολων

Δημοσιευμένο στο: www.hellenicparliament.gr

Τετάρτη, 20 Φεβρουάριος 2013

Ψηφίστηκε την 18 Φεβρουαρίου 2013 στην Ολομέλεια της Βουλής το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Οικονομικών «Έγκριση της επικαιροποίησης του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013-2016», σύμφωνα με το οποίο επιμερίζονται οι νέες περικοπές των προϋπολογισμών των Ενόπλων Δυνάμεων της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού και του Λιμενικού Σώματος.

Ειδικότερα ψηφίστηκαν εκτός άλλων και τα εξής:

-Περικοπές ειδικών μισθολογίων εν ενεργεία στελεχών 78.000.000 ευρώ για το έτος 2013.
-Πάγωμα προσλήψεων στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη την περίοδο 2013 -2016 με όφελος 10,3 εκ. ευρώ
- Νέο μισθολόγιο για τους ένστολους το 2014
-Περικοπές νέου μισθολογίου 88.200.000 ευρώ, καθαρά από φόρους και ασφαλιστικές εισφορές το 2014.
-Μείωση συντάξεων εν αποστρατεία στελεχών λόγω νέου μισθολογίου κατά 161.800.000 ευρώ το 2014 και αθροιστικά έως το 2016, 172.800.000 ευρώ.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΠΡΙΝ ΠΡΟΛΑΒΟΥΝ ΝΑ ΤΟ ΕΞΑΦΑΝΗΣΟΥΝ !!!!!!!!!

Απάντηση της Χρυσής Αυγής Ναυπλίου σε “ΒΗΜΑ” και ΣΥΡΙΖΑΑπάντηση της Χρυσής Αυγής Ναυπλίου σε “ΒΗΜΑ” και ΣΥΡΙΖΑ
Βρίθουν ψευδολογίας και χολής εναντίον της Χρυσής Αυγής για άλλη μία φορά τα καθεστωτικά μέσα, που βρήκαν άλλη μία ευκαιρία να υπηρετήσουν το αμαρτωλό καθεστώς της κλεπτοκρατίας. Ο λόγος για τα δημοσιεύματα και τις ανακοινώσεις του ΣΥΡΙΖΑ περί «επεισοδίου» στο Ναύπλιο εμπρός από τα γραφεία κάποιου συλλόγου.
Έχουμε πολλάκις τονίσει ότι το Κίνημα των Ελλήνων Εθνικιστών βρίσκει θέση στα καθεστωτικά Μέσα Μαζικής Εξαπάτησης, μόνο όταν είναι να συκοφαντηθεί, σε πλήρη αντίθεση με τις οδηγίες του ΕΣΡ και την κοινής λογικής. Στην μανία τους να συκοφαντήσουν την Χρυσή Αυγή, όμως, αυτογελοιοποιούνται δείχνοντας εμφανώς την εμπάθεια τους και το συμφέρον που τους οδηγεί στο να κάνουν όλα αυτά που προείπαμε. Γράφει, λοιπόν, το καθεστωτικό «Βήμα», παραθέτοντας της δηλώσεις κάποιας κυρίας.
«Προκλητικοί, λεκτικά, μαυροφορεμένοι και κρατώντας σημαίες, στάθηκαν απέναντι. Τους είπαμε να μην μπουν στον χώρο του συλλόγου. Κάποια στιγμή μερικοί πλησίασαν συνοδεύοντας μια ηλικιωμένη κυρία. Τους ζητήσαμε πάλι να μην μπουν μέσα, καθώς η κυρία δεν είχε ανάγκη συνοδείας και απέναντι στη θέα τους καλέσαμε την Αστυνομία» αφηγείται η κυρία Σταυρουλάκη.
Δηλαδή οι Χρυσαυγίτες συνόδευσαν μια ηλικιωμένη κυρία στα γραφεία του Συλλόγου και έπειτα οι υπεύθυνοι του Συλλόγου στην θέα των Χρυσαυγιτών κάλεσαν την αστυνομία, μάλλον για να συλλάβει τους Χρυσαυγίτες για το κακούργημα της «συνοδείας ηλικιωμένου». Το πώς γίνεται να ταυτίζονται τόσο συχνά τα καθεστωτικά μέσα των «εθνικών εργολάβων» και καναλαρχών με τον ΣΥΡΙΖΑ, θα το αφήσουμε να το σκεφτεί ο μέσος «αντισυστημικός» υποστηρικτής του ΣΥΡΙΖΑ.
Τι πραγματικά συνέβη εκείνη την ημέρα όμως; Ας δούμε την ανακοίνωση της Τ.Ο. Αργολίδας:
«Δεν ανεχόμαστε τον ρατσισμό κατά  των Ελλήνων!
Απίστευτα πράγματα συμβαίνουν στο Ναύπλιο από τον Σύλλογο «Πύλη Πολιτισμού», καθώς η πρόκληση του να χορηγεί τρόφιμα σχεδόν αποκλειστικά σε Ρομά και αλλοδαπούς της περιοχής ξεπερνά κάθε όριο.  Λόγω της εγγύτητας των γραφείων του Συλλόγου με τα γραφεία της Οργάνωσης Αργολίδας του Κινήματος διαπιστώσαμε και μόνοι μας ότι οι πολυάριθμες καταγγελίες που δεχθήκαμε από Ναυπλιώτες είχαν απόλυτη βάση. Την ίδια ώρα που η «Πύλη Πολιτισμού» γυρίζει την πλάτη σε συμπατριώτες μας που βρίσκονται σε ανάγκη, προσφέρει τρόφιμα σε εβδομαδιαία βάση σε Ρομά και αλλοδαπούς της ευρύτερης περιοχής. Στους Ρομά που λαμβάνουν από την Πολιτεία ότι είδους επίδομα υπάρχει, την στιγμή που εκατοντάδες χιλιάδες Ελληνόπουλα είναι άνεργα και με μηδενικούς πόρους. Στους Ρομά που έλαβαν επιχορηγήσεις για κατοικίες και που έχουν ρημάξει το βιός των κατοίκων της Αργολίδας.  Στους Ρομά που ελέγχουν το εμπόριο ναρκωτικών, που σχετίζονται με όλα τα είδη εγκληματικότητας και τραμπουκίζουν καθημερινά.
Δεν ανεχόμαστε αυτή την κατάσταση και γι’ αυτό το λόγο συγκεντρωθήκαμε την Τετάρτη το απόγευμα κάτω από  τα γραφεία μας, την ώρα που ο Σύλλογος είχε ανοίξει την «Πύλη Πολιτισμού» για τους αγαπημένους του Ρομά, θέλοντας να διαμαρτυρηθούμε γι’ αυτή την πρόκληση. Χαρακτηριστικά ήταν τα περιστατικά όπου μπροστά στα μάτια μας αρκετοί  Έλληνες απευθύνθηκαν για τρόφιμα στον Σύλλογο και αποχώρησαν σαστισμένοι χωρίς ούτε μια τσάντα. Καμία έκπληξη δεν μας προκάλεσε ότι προς υπεράσπιση των Ρομά για μια ακόμη φορά έσπευσαν ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, διάφοροι κομμουνιστές και οι αναρχικοί της περιοχής. Άλλωστε δεν πάει πολύς καιρός από τότε που ο βουλευτής Αργολίδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Κοδέλας έτρεξε να συμπαρασταθεί στους Ρομά της Νέας Κίου που χρόνια τώρα κλέβουν ρεύμα στην «υγεία των κορόιδων».
Καταγγέλλουμε στους Ναυπλιώτες και Αργολιδείς συμπατριώτες μας την «Πύλη Πολιτισμού»- στην ουσία πρόκειται για μια παρέα αριστεριστών - για απροκάλυπτο ρατσισμό και διάκριση εις βάρος των Ελλήνων. Παραδίδουμε στη κρίση των Αργολιδέων τα κόμματα και το προσωπικό τους στην Αργολίδα, αυτούς που ενώ ποτέ δεν έσκυψαν πάνω από τον Έλληνα που νιώθει με πόνο τι σημαίνει «συμβίωση» με τους Ρομά, χαϊδεύουν και αβαντάρουν όσους ζουν παρασιτικά εις βάρος των συμπατριωτών μας .
Η Χρυσή Αυγή, όντας ένα γνήσιο Λαϊκό Κίνημα, έχει πραγματοποιήσει και πραγματοποιεί δεκάδες διανομές τροφίμων αυστηρά σε συμπατριώτες μας και αυτό θα κάνει σύντομα και στην περιοχή μας. Για εμάς απόλυτη προτεραιότητα έναντι όλων έχουν οι Έλληνες. Να γνωρίζουν όλοι ότι η κόκκινη χούντα των ανθελλήνων τελειώνει και στην Αργολίδα».

WikiLeaks: Σκέψεις και εκμυστηρεύσεις ενός Τούρκου στρατιωτικού


Ο ιστότοπος Wikileaks έδωσε στη δημοσιότητα νέα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που υπεκλάπησαν από τη γνωστή εταιρεία στρατηγικών αναλύσεων Strategic Forecasting Inc., ανάμεσα στα οποία ξεχωρίζει η αναφορά μιας συνάντησης της νεαρής υπαλλήλου Reva Bhalla της Strafor με χειριστή της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας που βρίσκεται στις ΗΠΑ στο πλαίσιο του προγράμματος προμήθειας αεροσκαφών F-35.
Στο ηλεκτρονικό μήνυμα με ημερομηνία 8 Noεμβρίου 2009, ο Τούρκος πιλότος που συμμετείχε σε “αερομαχίες στο Αιγαίο και αποστολές βομβαρδισμού κατά του ΡΚΚ στο βόρειο Ιράκ” εμφανίζεται δυσαρεστημένος από την επιδείνωση των Τουρκο-ισραηλινών σχέσεων, χαρακτηρίζει τον αποκλεισμό της Ισραηλινής Αεροπορίας από τις ασκήσεις “Αnatolian Eagle” στην Αεροπορική Βάση Ικονίου ως καθαρά πολιτική απόφαση του κυβερνώντος ΑΚΡ και παραδέχεται ότι οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις υπήρξαν αναποτελεσματικές στο Κουρδικό ζήτημα. Ο Τούρκος πιλότος αναπολεί μάλιστα την εποχή (1974) όπου ΗΠΑ και Τουρκία διεξήγαγαν κοινές ασκήσεις στο Αιγαίο και εκτιμά πως η Τουρκία δεν θα αντιδράσει σε περίπτωση αμερικανο-ισραηλινής επίθεσης στο Ιράν. Ολόκληρο το e-mail:

Released on 2013-02-19 00:00 GMT

Email-ID 75513
Date 2009-11-08 23:52:17
PUBLICATION: background/analysis
ATTRIBUTION: Turkish military source
SOURCE DESCRIPTION: Turkish air force pilot in DC for training on F-35
joint strike fighter
SOURCE RELIABILITY: don’t know yet
ITEM CREDIBILITY: high
SUGGESTED DISTRIBUTION: secure
SOURCE HANDLER: Reva
**we covered a lot during this little coffee date, but highlights are
below. see especially what i got out of him on Israeli mil/special forces
training in Turkish mountains for prep against Iran. will be seeing him
again friday night for any follow-up questions
(source is in DC for 3 yrs to train on and integrate the F-35 joint strike
fighters into the Turkish air force, which they’ll get in 2015 i think. he
has been a pilot for the Turkish air force for 9 years, participated in a
lot of dogfights over the Aegean, bombing raids in northern Iraq against
PKK)
Integration of the F-35s is very difficult and complex, but I feel like
the US made TUrkey pregnant with this jet. You know it’s like we’re 4
months pregnant or something, there is no going back. But we do need this.
Besides Turkey, Greece, Italy, Spain and Singapore are all after the
F-35s. If we don’t get these we will be put behind.
US-Turkish defense ties are growing a lot stronger, you can see by this
deal. it’s a lot of money, $10.5 billion dollars. Now the Greeks, tell me
how the EU can justify their defense spending? because of Turkish threat?
What TUrkish threat? (source then goes into looong explanation on how
Greece has imposed these restrictions on air space over Aegean – the 6 mi
v. 12 mi controversy that Turkey says Greece imposed unilaterally…he is
apparently very pissed off at the Greeks). What happened to those days
like in 1974 when Turkey and US were doing joint flights over Greek air
space (laughs). As you know, US supplies both Greece and Turkey… there
is not much we can do about that.
Turkish-Israeli defense ties are still very strong. I have participated in
a lot of Anatolian Eagle exercises and i’m disappointed in how we acted
this year in kicking Israel out (source was clearly very secular, very
military, not a fan of AKP). The military is not happy about this, but it
is a political decision in cabinet for Turkey to invite foreign countries
to our exercises. IT was an AKP decision, not a military decision.
I dont think TUrkey will do anything if US/ISrael strike Iran. We know
about the ISraeli air defense integration that they’ve achieved recently
(didn’t elaborate on this). Now what is interesting is you know Iran has
very rough terrain and in winter it is especially difficult weather.
Israel is on mediterranean, very different weather. So, guess where
Israeli forces are training now? Turkish mountains.
If the US really cooperates closely with Turkey, and I mean REALLY
cooperates, then there is a chance Turkey could allow use of its air
space, maybe. When Turkey was bombing PKK targets in northern Iraq, i was
doing those bombing raids based off intel provided by US. (I ask, so then
if US is cooperating and sharing intel, what more does TUrkey want?) The
targets were not important ones. US is still holding back on that
information. Last year, US also prevented Turkey from carrying out an
operation in northern Iraq. (sounds like tensions are still very much
there)
You are right, the TUrkish military’s influence has weakened under AKP.
Miiitary couldn’t win hearts and minds of Kurds so AKP is doing this new
strategy. (source then gives very typical Turkish explanation of how there
is no such thing as Kurdistan, Kurds are really Turks, dont have a real
language, etc.)

strategyreports

Ν.Γ.ΜΙΧΑΛΟΛΙΑΚΟΣ ΣΤΟ EXTRA3 - 21/02/12

Το Κομμουνιστικό Μανιφέστο


Αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα: www.sansimera.gr


Ένα από τα πιο πολυδιαβασμένα βιβλία σε όλο τον κόσμο, μαζί με την Αγία Γραφή, το Κοράνι και το Κόκκινο Βιβλιαράκι του Μάο, που άσκησε τεράστια επιρροή τον 19ο και 20ο αιώνα. Κυκλοφόρησε στις 21 Φεβρουαρίου του 1848. Συγγραφείς του, ο Καρλ Μαρξ και ο Φρίντριχ Ένγκελς.


Το βιβλίο ήταν παραγγελία της «Κομμουνιστικής Λίγκας» στους δύο θεωρητικούς της κομμουνιστικής ιδέας, ενόψει του συνεδρίου της στο Λονδίνο. Το «Μανιφέστο» προτείνει ένα σχέδιο δράσης για την προλεταριακή επανάσταση, που θ' ανατρέψει τον καπιταλισμό και τελικά θα φέρει την αταξική κοινωνία. Το βιβλιαράκι αυτό αναφέρει για την επιβολή του προοδευτικού φόρου, την κατάργηση της ιδιοκτησίας και την εθνικοποίηση των μέσων παραγωγής, ως βήματα για την επιβολή του κομμουνισμού.

Γραμμένο με όσο το δυνατόν απλό και κατανοητό τρόπο, αφού απευθύνεται στις μάζες, το «Κομμουνιστικό Μανιφέστο» ήταν το «Ευαγγέλιο του Κομμουνισμού», που επηρέασε τις τύχες όλου του πλανήτη. Εκατομμύρια άνθρωποι έχυσαν το αίμα τους, ως άλλοι Χριστιανοί, για τα ιδανικά του κομμουνισμού, εις μάτην, όμως, καθώς ο καπιταλισμός ζει και βασιλεύει. Για να το κατορθώσει αυτό αναγκάστηκε να αποδεχθεί πολλές από τις ιδέες του «Μανιφέστου», όπως τον προοδευτικό φόρο, την κρατική παρέμβαση στην οικονομία, την κατάργηση της παιδικής εργασίας και τη δωρεάν παιδεία.

Το «Κομμουνιστικό Μανιφέστο» ήταν το πρώτο μαρξικό έργο που μεταφράσθηκε στα Ελληνικά, μόλις το 1908, από τον συγγραφέα Κωνσταντίνο Χατζόπουλο. Δημοσιεύθηκε τότε σε συνέχειες στην εφημερίδα «Ο Εργάτης» του Βόλου και το 1913 ολόκληρο σε φυλλάδιο από το Σοσιαλιστικό Κέντρο Αθήνας.

Διάσημα Αποσπάσματα

«Ένα φάντασμα πλανάται πάνω από την Ευρώπη, το φάντασμα του κομμουνισμού».
«Προλετάριοι όλων των χωρών ενωθείτε!»
«Οι προλετάριοι δεν έχουν τίποτα να χάσουν, παρά μόνο τις αλυσίδες τους».

Μεταφράσεις στα Ελληνικά (ενδεικτικές)

Κόντρα στην Τουρκία > Ρηματική διακοίνωση για την υφαλοκρηπίδα στα Ηνωμένα Έθνη


Το ΥΠΕΞ κατέθεσε ρηματική διακοίνωση προς τα Ηνωμένα Έθνη για την διασφάλιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας στην υφαλοκρηπίδα.
Με εντολή του Υπουργού Εξωτερικών Δημήτρη Αβραμόπουλου, κατετέθη χθες στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, ρηματική διακοίνωση, δια της οποίας η Ελλάδα ενημερώνει τον Οργανισμό
για την παραχώρηση εκ μέρους της Τουρκίας, αδειών έρευνας σε περιοχές ελληνικής υφαλοκρηπίδας.


Η ενέργεια αυτή του Υπουργείου Εξωτερικών,
διασφαλίζει τις ελληνικές θέσεις για την προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας, σύμφωνα πάντοτε με το εθιμικό και συμβατικό Δίκαιο της Θάλασσας και ειδικότερα την Σύμβαση του
ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας (1982).

Σημειώνεται ότι ευθύς μόλις είχαν γίνει γνωστές οι τουρκικές παραχωρήσεις, η ελληνική κυβέρνηση είχε προβεί στις δέουσες παραστάσεις προς την Τουρκία.

Με τη χθεσινή ενέργεια, η Ελλάδα ενημερώνει τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών και τα αρμόδια όργανά του, ενώ η ρηματική διακοίνωση θα δημοσιευθεί στο Law of the Sea Bulletin.
Η Ελλάδα επιθυμεί σχέσεις καλής γειτονίας με την Τουρκία, καθώς και με όλες τις χώρες της περιοχής, στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού και της διεθνούς νομιμότητας, ειδικά, όταν πρόκειται για ζητήματα, που άπτονται κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, αλλά και αξιοποίησης του φυσικού μας πλούτου.

onalert

Τα τελευταία λόγια της 23χρονης που χάθηκε άδικα: Μαμά φοβάμαι, πνίγομαι ...

Τελευταία λόγια 23χρονης: Μαμά φοβάμαι, πνίγομαι ...Μαμά βοήθεια, πνίγομαι. Αυτά ήταν τα τελευταία λόγια της 23χρονης Μαρίας – Αγγελικής Ματράγκου, που έχασε την ζωή της σήμερα το πρωί, την ώρα που πήγαινε στην δουλειά της.
Η 23χρονη νεαρή ιδιωτική υπάλληλος δεν φανταζόταν όταν ξεκινούσε από το σπίτι της για την δουλειά της, μια ημέρα ρουτίνας όπως όλες οι άλλες πώς η σφοδρή κακοκαιρία θα μετατρεπόταν στον εφιάλτη, που τελικά  θα της στερούσε την ζωή λίγη ώρα αργότερα.
Ο χαμός της νεαρής από το Άργος έχει προκαλέσει οδύνη σε συγγενείς, φίλους και τους συναδέλφους της, με τους οποίους μίλησε επίσης λίγο πριν πεθάνει.
Ανατριχιαστικές οι τελευταίες της στιγμές...


Στον δρόμο για την δουλειά το αυτοκίνητό της έπεσε σε μια λακκούβα και τρόμαξε. Άρχισε πανικόβλητη να τηλεφωνεί, πρώτα στους συναδέλφους και μετά στην μητέρα της.

«Μαμά, φοβάμαι», είπε κλαίγοντας, όπως αποκαλύπτει ο μπαμπάς της. «Μπήκαν νερά στο αμάξι... Μετά σταμάτησε να μιλάει», συμπληρώνει ο μπαμπάς της, ενώ η μητέρα της ακούγεται ολοκάθαρα από μέσα να σπαράζει…

Σπαρτάριζε το σώμα της – Προσπαθούσαν να την βοηθήσουν οι οδηγοί

Σύμφωνα με πληροφορίες, οδηγοί, που είχαν επίσης εγκλωβιστεί στο σημείο, την έβγαλαν έξω και την ξάπλωσαν στο οδόστρωμα. Η νεαρή σπαρταρούσε, ενώ λίγο αργότερα κατέρρευσε.

Συγκλονιστική η μαρτυρία της υπεύθυνης του Σισμανογλείου

«Κάναμε ότι μπορούσαμε… Όλο το team του νοσοκομείου προσπάθησε να την συνεφέρει, όμως η κοπέλα δεν είχε τις αισθήσεις της», λέει η υπεύθυνη του νοσοκομείου και εξηγεί:

Απόστρατοι κατά κυβέρνησης: "Η τρόϊκα διαλύει το αξιόμαχό μας με τη δική σας ανοχή"!


Αν οι συνήθως “μετρημένες” έως “σιωπηλές” “θεσμικές” ενώσεις αποστράτων,μιλάνε πλέον για προσπάθεια της τρόϊκας να “μειώσουν το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων”, τότε είναι σαφές ότι κάτι δεν πάει καθόλου καλά στο χώρο της Άμυνας. Το ποιοι δεν το έχουν καταλάβει το αναφέρει με λεπτομέρειες η ανακοίνωση του συντονιστικού συμβουλίου των τριών ενώσεων.Η σκληρή ανακοίνωση:

“Ο κος Πρωθυπουργός κατά την συνάντηση που είχε το Συντονιστικό Συμβούλιο των τριών Ενώσεων μαζί του την 11-02-13 , δεσμεύτηκε οτι θα επιχειρήσει να μην πραγματοποιηθούν νέες περικοπές στις συντάξεις των αποστράτων

Ο κος Στουρνάρας , πρόσφατα , απο το βήμα της Βουλής και απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση προς τον Πρωθυπουργό του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κου Α.Τσίπρα δεσμεύθηκε κατά τον πλέον επίσημο τρόπο ενώπιον του Ελληνικού Λαού οτι δεν θα γίνουν άλλες μειώσεις στους μισθούς και τις συντάξεις.

Ο κος Σταικούρας, ο οποίος έλαβε, παρουσία μας την 11-02-2013 , εντολή από τον κο Πρωθυπουργό να μας γνωρίσει σχετικά με το θέμα που θέσαμε, οτι ενώ για το 2013 το Υπουργείο Οικονομικών προσδοκά να εισπράξει μόνο από την μείωση των συντάξεων των αποστράτων 67 εκ. Ε στην ουσία θα εισπράξει 204 εκ. Ε, ακόμη το διερευνά, αποδεικνύοντας εμπράκτως οτι το μέτρο της διπλής περικοπής των συντάξεων των αποστράτων δεν έγινε για δημοσιονομική προσαρμογή , αλλά τιμωρητικά.

Η Βουλή εψήφισε την 18-02-13 τον νόμο “ Εγκριση της επικαιροποίησης του Μεσοπρόθεμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013-2016 “ που προβλέπει “Μείωση συντάξεων ενστόλων λόγω νέου μισθολογίου κατά 161,8 εκ. Ε το 2014 , 5,1 εκ.Ε το 2015 και 5,9 εκ. Ε το 2016 , σύνολο 172,8 εκ. Ε” , πέραν των 97,7 εκ.Ε. που αναγράφονται για το 2013 ως “Μείωση συντάξεων εξ αιτίας περικοπών των ειδικών μισθολογίων “ και παράλληλα 88,2 εκ.Ε για τους εν ενεργεία το 2014 , υπό τον τίτλο “ Νέο μισθολόγιο για ενστόλους“. Δηλαδή με απλά Ελληνικά , οι απόστρατοι ενώ για το 2013 υπέστησαν μείωση των συντάξεών τους , μόνο συνεπεία της αναπροσαρμογής τους στους μισθούς των εν ενεργεία , μαζί με όλα τα υπόλοιπα ειδικά μισθολόγια ύψους 97,7 εκ.Ε , καλούνται τώρα μόνον αυτοί να επιβαρυνθούν με άλλα 172,8 εκ. Ε., που είναι τα διπλάσια της περικοπής των μισθών των εν ενεργεία , δηλαδή πλήρης παραλογισμός.

Από όλα αυτά προκύπτουν τα ακόλουθα :
α.-Τα εν ενεργεία και αποστρατεία στελέχη των Ε.Δ. και των Σ.Α. είναι παιδιά ενός κατώτερου Θεού , γιατί αλλιώς δεν εξηγείται , το οτι ο κος Στουρνάρας περικόπτει για το 2014-2016 ΜΟΝΟ τους μισθούς και τις συντάξεις των στελεχών των Ε.Δ. και των Σ.Α.

β.-Την κοροιδία την έχουμε καταλάβει πλέον “ Αφήστε να ψηφίσουμε τον νόμο για να πάρουμε την δόση και μετά βλέπουμε “. Και μετά , “ Το έχουμε ψηφίσει , δεν γίνεται τίποτα , θα δούμε στο μέλλον “.

γ.-Επειδή ένα τέχνασμα για την επίτευξη του στόχου των 172,8 εκ.Ε είναι η κατάργηση των οικονομικών προαγωγών που συζητείται , θέλουμε να υπενθυμίσουμε οτι αυτό είναι κεκτημένο εδώ και πολλά χρόνια και θέλουμε να θυμίσουμε στους βουλευτές του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και της Ν.Δ. οτι οι μεν ψήφισαν τους ν. 2838/2000 και ν.3016/2002 οι δε δεύτεροι τον ν. 3408/2005 που επέφερε αναδρομική ισχύ από το 2004 στους εν λόγω νόμους και τον ν.3620/2007.

δ.-Το βασικότερο συμπέρασμα , όμως δυστυχώς , είναι οτι η Τρόικα έχει στοχοποιήσει τις Ενοπλες Δυνάμεις και σκοπεύει στην όσο το δυνατόν φτωχοποίησή τους , με επακόλουθο την μείωση του αξιόμαχού τους και της αποτρεπτικής τους ισχύος με την ανοχή των κομμάτων που στηρίζουν την Κυβέρνηση και οτι τα μέτρα που λαμβάνει το Υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζονται “ στο πόδι “ και θίγουν κυρίως αυτούς που κατά την εκτίμησή τους δεν μπορούν να αντιδράσουν δυναμικά.

Οι απόστρατοι , μετά τις χειρουργικές επεμβάσεις στις συντάξεις τους , που τους έχουν φέρει σε πλήρη απόγνωση δεν αντέχουν περαιτέρω περικοπή ούτε ενός ΕΥΡΩ και δηλώνουν οτι θα παλαίψουν με όλες τους τις δυνάμεις για την ματαίωση αυτού του σχεδίασμού και βεβαίως θα τιμωρήσουν με την ψήφο τους τους εκτελεστές αυτών των δόλιων σχεδίων.

Τέλος καλούμε όλα τα κόμματα της Αντιπολίτευσης να λάβουν θέση επί των αναφερομένων.


Αντιστράτηγος ε.α. Π.Μαυροδόπουλος Πρόεδρος ΕΑΑΣ
Υποστράτηγος ε.α. Ε.Δανιάς Διευθύνων Σύμβουλος ΕΑΑΣ
Αντιναύαρχος Σ.Περβαινάς Π.Ν. ε.α. Πρόεδρος ΕΑΑΝ
Αντιπλοίαρχος (Ε) Γ.Τζικάκης Π.Ν. ε.α. Διευθύνων Σύμβουλος ΕΑΑΝ
Αντιπτέραρχος (Ι) ε.α. Κ.Ιατρίδης Πρόεδρος ΕΑΑΑ
Επισμηναγός (Ι) ε.α. Γ.Κασσαβέτης Διευθύνων Σύμβουλος ΕΑΑΑ

Πολύτεκνη άπορη οικογένεια βρήκε συμπάρασταση από διμοιρία των ΜΑΤ..!!!Αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα: www.eglimatikotita.grΦαγητό από δύο γεύματα και οικονομική βοήθεια σε άπορη πολύτεκνη οικογένεια, που ζητάει συχνά βοήθεια για την επιβίωση της, πρόσφερε η διμοιρία των ΜΑΤ που έχει έρθει από την Θεσσαλονίκη για το μπλόκο των αγροτών στη Νίκαια Λάρισας. 

Στην έκκληση της οικογένειας για βοήθεια, τα μέλη της διμοιρίας ανταποκρίθηκαν άμεσα καθώς διαπίστωσαν με επίσκεψη τους, την τραγική κατάσταση της. 

Όπως τόνισε στο Δίκτυο Θεσσαλίας της ΕΡΑ ο πρόεδρος της ΕΑΣ Λάρισας κ. Αθανάσιος Νταβούρας, η κίνηση αυτή δείχνει ότι οι αστυνομικοί είναι άνθρωποι με ευαισθησίες, αλλά η εκτέλεση των καθήκοντος και ειδικότερα οι δυνάμεις καταστολής, έρχονται αντιμέτωποι με καταστάσεις, που τους υποχρεώνουν να εμφανίζονται ‘’σκληροί’’. 

Τι κρύβει το ταξίδι της Μέρκελ στην Τουρκία;


Διήμερο ταξίδι στην Τουρκία ετοιμάζεται να πραγματοποιήσει τελικά η Άγκελα Μέρκελ.Η γερμανίδα Καγκελάριος ενώ την ερχόμενη Δευτέρα θα επισκέπτονταν αυθημερόν την Άγκυρα, αποφάσισε να πάει στην Τουρκία από την Κυριακή.
Σύμφωνα με πληροφορίες η Μέρκελ το πρωί της ερχόμενη Κυριακής θα πάει στην πόλη Καχραμάνμαρας της νοτιοανατολικής Τουρκίας.

Εκεί θα επισκεφθεί τους γερμανούς στρατιώτες που έχουν εγκατασταθεί στην περιοχή οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για τα αντιαεροπορικά συστήματα Patriot, που έστειλε το Βερολίνο στην Τουρκία, στα πλαίσια της στήριξης του ΝΑΤΟ για την αντιμετώπιση ενδεχόμενης, πυραυλικής επίθεσης της Συρίας.

Η Άγκελα Μέρκελ, αργότερα θα μεταβεί στην Καππαδοκία όπου θα ξεναγηθεί στην περιοχή. Δεν έχει διευκρινιστεί ο τόπος διαμονής της το βράδυ της Κυριακής.
Στις 25 Μαρτίου, η ίδια θα έχει συναντήσεις με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον πρόεδρο της Τουρκίας Αμντουλάχ Γκιουλ.

www.onalert.gr

ΝΕΑ EKTAKTH ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 21-02-2013 ώρα 21.30΄


Αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα: www.ipathessaloniki.gr


WWW.IPATHESSALONIKI.GR

Σας ενημερώνουμε ότι, έχουν κατατεθεί στους τραπεζικούς λογαριασμούς της Γενικής τράπεζας, τα ΒΟΕΑ από μήνα Ιανουάριο 2009 έως Οκτώβριο 2009.

Όσοι έχουν τραπεζικό λογαριασμό στην Αγροτική Τράπεζα, αυτό θα συμβεί στις επόμενες 1-2 ημέρες.

Ο υποψήφιος μαύρος Πάπας υποστηρίζει τη Νέα Παγκόσμια Τάξη


Θα έχετε ακούσει για τον Γκανέζο Καρδινάλιο Πήτερ Τάρκσον (Peter Turkson, γεννήθηκε το 1948) υποψήφιο για τον Παπικό θρόνο του οποίου τυχόν εκλογή κάνει πολλούς να πιστεύουν ότι θα «επαληθευτεί» η γνωστή προφητεία του αγίου Μαλαχία (Καθολικού αγίου) ο οποίος έλεγε ότι ο τελευταίος Πάπας πριν το τέλος του κόσμου θα λέγεται Πέτρος (βλέπε εδώ).
Ιδού κάποια νεότερα στοιχεία:

Ο Turkson γεννήθηκε στο Wassaw Nsuta της Δυτικής Γκάνας από μητέρα Μεθοδίστρια και Καθολικό πατέρα.
Τον Οκτώβριο του 2011 ο Καρδινάλιος Turkson έκανε έκκληση για τη δημιουργία μιας «παγκόσμιας δημόσιας αρχής» και μιας «παγκόσμιας κεντρικής τράπεζας» που θα ελέγχει τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που έχουν καταστεί παρωχημένα και συχνά αναποτελεσματικά στην αντιμετώπιση των κρίσεων. Το έγγραφο με τον τίτλο, «Προς μια Μεταρρύθμιση των Διεθνών Χρηματοπιστωτικών και Νομισματικών Συστημάτων στα Πλαίσια μιας Παγκόσμιας Δημόσιας Αρχής», (‘Towards Reforming the International Financial and Monetary Systems in the Context of a Global Public Authority’) ήταν πολύ συγκεκριμένο, και ζητούσε μέτρα για τη φορολόγηση των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών.
Με άλλα λόγια – μια παγκόσμια κυβέρνηση, μια Νέα Τάξη Πραγμάτων στο φορολογικό σύστημα.

Ο «μαύρος Πάπας» θέλει μια Παγκόσμια Τράπεζα
Ως απάντηση στην παγκόσμια οικονομική κρίση που ξεκίνησε το 2008, ο Καρδινάλιος Turkson και ο επίσκοπος Mario Toso επεξεργάστηκαν μια πρόταση για τη μεταρρύθμιση του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος με τη δημιουργία μιας παγκόσμιας Δημόσιας Αρχής και μιας Παγκόσμιας Τράπεζας που θα είναι για το συμφέρον όλων των αναπτυσσόμενων χωρών. Το έγγραφο των 40 σελίδων παρουσιάστηκε επίσημα τον Οκτώβριο του 2011.
«Η οικονομική και χρηματοπιστωτική κρίση την οποία βιώνει ο κόσμος καλεί όλους, το κάθε άτομο και τους λαούς, να εξετάσουν σε βάθος τις αρχές και τις πολιτισμικές και ηθικές αξίες στη βάση της κοινωνικής συνύπαρξης», λέει το έγγραφο. Το έγγραφο καταδίκασε αυτό που αποκαλεί «ειδωλολατρία της αγοράς» καθώς και τη «νεο-φιλελεύθερη σκέψη» που αποβλέπει, λέει, αποκλειστικά σε τεχνικές λύσεις στα οικονομικά προβλήματα. "Στην πραγματικότητα, η κρίση αποκάλυψε συμπεριφορές, όπως ο εγωισμός, η απληστία και η συλλογική συσσώρευση αγαθών σε μεγάλη κλίμακα", ανέφερε, προσθέτοντας ότι η παγκόσμια οικονομία χρειάζεται μια «ηθική της αλληλεγγύης» μεταξύ πλούσιων και φτωχών χωρών. Μετάφραση; Αλληλεγγύη των ελίτ και παγκόσμιος έλεγχος.
Ο Καρδινάλιος Turkson έχει πει ότι «αν ο Θεός θα επιθυμούσε να δει ένα μαύρο ως Πάπας, χάρη στο Θεό».
Ο χρονικογράφος της Καθολικής Εκκλησίας Rocco Palmo χαρακτήρισε τον Turkson ως έναν μοναχικό μελετητή της Αγίας Γραφής στη "Γερουσία" του Πάπα και πιστεύει ότι το οι πιθανότητες να είναι ο νέος Πάπας είναι αυξημένες λόγω του διορισμού του ως εκπροσώπου της Δεύτερης Συνόδου για την Αφρική το 2009. Με την παραίτηση του Πάπα Βενέδικτου XVI, ο Turkson θεωρείται “papabile” (πιθανός διάδοχος) στο επερχόμενο παπικό κονκλάβιο.Η παγίδα του μακεδονισμού και η άγνοια Γκρούεφσκι!

Αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα: www.dimokratianews.gr


Του Σπύρου Λίτσα

Το ιδεολόγημα του μακεδονισμού που διαπερνά το κράτος των Σκοπίων λειτουργεί βλαπτικά πρωτίστως για το ίδιο. Ο υπερφίαλος σοβινισμός της κυβέρνησης Γκρούεφσκι οδηγεί στη μετατροπή της πρωτεύουσας του κράτους σε βαλκανική Ντίσνεϊλαντ, προκαλώντας θυμηδία στον επισκέπτη. Η διακωμώδηση της προσπάθειας αυτής αποτυπώνεται σε πρόσφατο τεύχος του έγκυρου «Economist» με ειρωνικές περιγραφές για τις «ιστορικές ανησυχίες» της κυβέρνησης Γκρούεφσκι. Η ανέγερση ενός αγάλματος τεραστίων διαστάσεων του Μεγάλου Αλεξάνδρου, το εξίσου γιγαντιαίων διαστάσεων άγαλμα του Φίλιππου Β' της Μακεδονίας, του βασιλιά των Βουλγάρων Σαμουήλ και της Μητέρας Τερέζας στο εσωτερικό των γειτονιών της αλβανόφωνης μειονότητας, μια και η καταγωγή αυτής της σημαντικής προσωπικότητας ήταν αλβανική, αναδεικνύουν την κεντρική γραμμή πλεύσης του πρωθυπουργού Γκρούεφσκι -«βάλτε τώρα που γυρίζει»- αποτυπώνουν τον ιστορικό και πολιτικό οπορτουνισμό της κυβέρνησής του και του ιδίου προσωπικά. Ευτυχώς που στην περιοδεία του στα Βαλκάνια μετά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου ο Ουίνστον Τσόρτσιλ δεν είχε περάσει από τα Σκόπια, γιατί τώρα θα είχε ένα άγαλμα σε κεντρικό σημείο της πόλης στις διαστάσεις του Empire State Building και μονογραφίες αμφιβόλου ιστορικής αξίας που θα ανέλυαν τη... «μακεδονική» [sic] συνείδησή του!

Ο Νίκολα Γκρουέφσκι έχει κερδίσει επάξια, αλλά με τα λεφτά του φορολογούμενου πολίτη, μια περίοπτη θέση στο παλκοσένικο της διεθνούς ιλαρότητας. Ομως το ουσιαστικό ζήτημα που προκαλεί ο υπερφίαλος σοβινισμός του Γκρούεφσκι δεν είναι ασφαλώς ο μακεδονισμός. Ο μακεδονισμός είναι αρχαιότερος του σημερινού πολιτικού σχήματος στα Σκόπια. Αποτελεί ένα παρωχημένο αλλά και πλήρως απαξιωμένο όχημα ιδεολογηματικού εισοδισμού στις πολιτικές συνθήκες που αναπτύσσονται στο εσωτερικό της Μακεδονίας υπό οθωμανική κτήση όταν πλέον η Υψηλή Πύλη αδυνατεί να ελέγξει τις εξελίξεις στην περιοχή. Αποτελεί σημείο άξιο αναφοράς ότι ακόμη και οι πλέον φανατικοί της ανορθολογικής αυτής θεωρίας στις ιδιωτικές τους συζητήσεις αντιλαμβάνονται ότι επιδιώκουν να σκαρώσουν μια μεγάλη φάρσα απέναντι στην Ιστορία και τη λογική. Το πραγματικό ζήτημα που προκύπτει από τον μακεδονισμό είναι η ακύρωση όλων των στοιχείων και δεδομένων που θα βοηθούσαν το κράτος των Σκοπίων να παραμείνει ενωμένο, να αναπτύξει ένα σταθερό αστικό δημοκρατικό θεσμικό πλαίσιο συμβάλλοντας δημιουργικά στη σταθερότητα και την ανάπτυξη της περιοχής. Δυστυχώς, η ίδια η κυβέρνηση Γκρούεφσκι με τις έμμονες της έχει ανοίξει το κουτί της Πανδώρας και από μέσα πετάγονται όλα αυτά τα «δαιμόνια» που είναι ικανά να παράγουν διαρκείς συστημικές αναταράξεις.

Η Ελλάδα αποτέλεσε στο πρόσφατο παρελθόν και μπορεί να αποτελέσει το σημαντικότερο στήριγμα των Σκοπίων στο μέλλον. Αντ’ αυτού, η σημερινή αλλοπρόσαλλη στάση του γειτονικού κράτους αφήνεται σε μια μοναχική και εσωστρεφή πορεία που εμμένει στη χάλκευση της Ιστορίας προσφέροντας τα κατάλληλα προσχήματα για την περαιτέρω ενίσχυση των αποσχιστικών τάσεων των αλβανοφώνων. Το μόνο που δεν χρειάζεται, ιδιαιτέρως τη στιγμή αυτή, η ΝΑ Ευρώπη είναι μια σπίθα που θα προκαλέσει εκρηκτικές αλυσιδωτές αντιδράσεις. Η κυβέρνηση Γκρούεφσκι δεν αντιλαμβάνεται τον πραγματικό κίνδυνο για τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή, επιδιώκοντας να οικοδομήσει μια εθνική ταυτότητα πάνω σε χονδροειδείς ιστορικές χαλκεύσεις, αντιπάθεια προς τους γείτονες και έναν επικίνδυνο αλλά και ψευδεπίγραφο αλυτρωτισμό που στοχεύει κυρίως την Ελλάδα. Κι ενώ ασφαλώς η Ελλάδα δεν κινδυνεύει από τον σκοπιανό σοβινισμό, η σταθερότητα της ΝΑ Ευρώπης μπορεί να πληγεί λόγω των χειρισμών ενός κλασικού Βαλκάνιου πολιτικού όπως ο Γκρούεφσκι που πειραματίζεται έχοντας ολική άγνοια των κανόνων και των παγίδων του διεθνούς παιγνίου.

Συνεργάτες Παπακωνσταντίνου: Δεν πήραμε ποτέ τη λίστα Λαγκάρντ


«Εν οιδα οτι ουδεν οιδα», είπαν και οι 34 υπάλληλοι του Υπουργείου Οικονομικών που κλήθηκαν να καταθέσουν σήμερα ενώπιον της προανακριτικής επιτροπής για τη λίστα Λαγκάρντ.
Με μία διαδικασία εξπρές εξετάστηκαν σήμερα από τα μέλη της προανακριτικής επιτροπής 34 από τους 38 συνεργάτες του Γιώργου Παπακωνσταντίνου στο Υπουργείο Οικονομικών.
Σε κάθε υπάλληλο τέθηκαν περίπου 3 ερωτήματα, δηλαδή αν πήρε ποτέ στα χέρια του το ηλεκτρονικό υλικό, αν του ζητήθηκε ποτέ να το να το φυλάξει ή αν άκουσε κάτι σχετικό με την υπόθεση.
Και οι 34 στα ερωτήματα αυτά απάντησαν αρνητικά, ενώ απομένει να εξεταστούν ακόμα 4 άτομα τα οποία κλήθηκαν, αλλά βρίσκονται στο εξωτερικό και αναμένεται να καταθέσουν μέσα στις επόμενες εβδομάδες.
Το απόγευμα θα εξεταστεί το στέλεχος του ΣΔΟΕ Χρήστος Αθανασίου, ο οποίος στη χθεσινή του κατάθεση στην Προανακριτική φέρεται να είπε ότι είχε ενημερώσει για τη λίστα Λαγκάρντ τον τότε υπουργό Οικονομικών Φίλιππο Σαχινίδη αλλά και στον αναπληρωτή του Παντελή Οικονόμου.
Πάντως ο κ. Σαχινίδης διέψευσε στους δημοσιογράφους με κατηγορηματικό τρόπο ότι είχε ποτέ ενημερωθεί για τη λίστα Λαγκάρντ λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «εγώ άλλωστε 30 μέρες υπουργός Οικονομικών διετέλεσα δεν πρόλαβα να δω τίποτα».
Παράλληλα, ο κ. Σαχινίδης έδωσε στη δημοσιότητα την αναφορά που είχε κάνει ο κ. Αθανασίου ως προϊστάμενος του Α’ Τμήματος της Διεύθυνσης Ελέγχων, τόσο προς το υπουργείο Οικονομικών, όσο και προς τις άλλες αρμόδιες υπηρεσίες, με την οποία, όπως είπε, ζητούσε έγκριση για να υποβάλει μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση κατά του τότε βουλευτή του ΛΑΟΣ Μανώλη Ντουκάκη.
Στην αναφορά του πάντως, ο κ. Αθανασίου τονίζει, μεταξύ άλλων, τις διαπιστώσεις του για «μεγάλη αδράνεια από την πολιτική και υπηρεσιακή ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών», οι οποίες -όπως ο ίδιος λέει- «θεωρούσαν λίγο ως πολύ ανίκανους τους υπαλλήλους του υπουργείου να κάνουν φορολογικούς ελέγχους».

Ο ΧΡ. ΠΑΠΠΑΣ, Ο ΣΤΡΑΤΗΛΑΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΙ ΤΑ «ΤΣΙΜΠΟΥΚΟΓΛΑΝΙΑ» ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΟ-ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ «ΦΙΛΙΑΣ»

345693469282
Ενοχλήθηκαν οι θολοκουλτουριάρηδες της αριστεράς (και της… προόδου) από την παρουσία του εκ της Ηπείρου καταγομένου βουλευτού Επικρατείας της Χρυσής Αυγής, Χρ. Παππά, στην παρέλαση που έγινε στα Ιωάννινα για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της πόλεως από τον τουρκικό ζυγό. Γράφει σχετικά η επίσημη ιστοσελίδα του (Τ) ΣΥΡΙΖΑ:
«Οι αντιστασιακοί ωστόσο έστριψαν πριν φτάσουν στην εξέδρα, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την παρουσία εκεί του βουλευτή της ακροδεξιάς Χρυσής Αυγής Χρήστου Παππά, ενώ δεν παρέστη στην εξέδρα ούτε ο βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Μαντάς».
Μερικές σύντομες παρατηρήσεις:
1η) Ο Ηπειρώτης εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής ασφαλώς και είχε θέση στην εκδήλωση, και ως Έλλην εθνικιστής, αλλά και για έναν λόγο παραπάνω: απελευθερωτής (και) των Ιωαννίνων ήταν ο Στρατηλάτης Κωνσταντίνος. Τον οποίο μόνον η Χρυσή Αυγή τιμά! Άλλωστε, αν ζούσε σήμερα ο Στρατηλάτης, σίγουρα θα ήταν κι αυτός στην Χρυσή Αυγή! Και βέβαια δεν είχαν καμία θέση εκεί τα σεσημασμένα «τσιμπουκογλάνια» της ελληνο-τουρκικής «φιλίας»!

Γρηγόρης Αυξεντίου (1928 – 1957)

Αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα: www.sansimera.gr


Ήρωας του ελληνοκυπριακού αγώνα κατά των άγγλων δυναστών στη μεγαλόνησο.

Γεννήθηκε στο χωριό Λύση Αμμοχώστου στις 22 Φεβρουαρίου 1928. Με την αποφοίτησή του από το γυμνάσιο μετέβη στην Ελλάδα για να σπουδάσει στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων. Μπήκε τελικά στη Σχολή Εφέδρων Αξιωματικών και παράλληλα μελετούσε για να εγγραφεί στη Φιλοσοφική. Υπηρέτησε στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα ως Ανθυπολοχαγός πεζικού και μετά επέστρεψε στην Κύπρο, όπου εργάστηκε ως οδηγός ταξί.

Στις 20 Ιανουαρίου 1955 έγινε η πρώτη συνάντηση του Αυξεντίου με τον Γεώργιο Διγενή - Γρίβα, που ήταν αρχηγός της Ε.Ο.Κ.Α. (Εθνική Οργάνωση Κυπρίων Αγωνιστών) και μπήκε στον αγώνα κατά των Άγγλων. Την άνοιξη του ιδίου χρόνου συμμετείχε στις επιθέσεις κατά της Ηλεκτρικής Εταιρείας και του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Λευκωσίας.

Πολύ γρήγορα διακρίθηκε για τις ηγετικές του ικανότητες και του δόθηκε η θέση του υπαρχηγού της Ε.Ο.Κ.Α, της μεγαλύτερης απελευθερωτικής οργάνωσης στο νησί, με κύριο στόχο την Ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα. Κατά τη διάρκεια της σύντομης αντιστασιακής του δράσης έλαβε τα ψευδώνυμα «Ζήδρος», «Ρήγας», «Αίαντας», «Άρης», «Μάστρος» και «Ζώτος».

Οι Άγγλοι κατακτητές έκαναν πολλές προσπάθειες για να τον συλλάβουν και τον επικήρυξαν με 5.000 λίρες. Ο Αυξεντίου πάντα τους ξέφευγε και ποτέ δεν έχασε το κουράγιο του. Μια φορά μεταμφιέστηκε σε καλόγερο και κέρασε τους άγγλους διώκτες του χωρίς να τον αναγνωρίσουν. Στις 10 Ιουνίου του 1955 βρήκε την ευκαιρία να παντρευτεί την αγαπημένη του Βασιλική στο μοναστήρι του Αχειροποιήτου.

Στις 12 Δεκεμβρίου 1955 ο Αυξεντίου και όλη η ιεραρχία της ΕΟΚΑ παγιδεύτηκαν από τους Βρετανούς στο όρος Τρόοδος, κοντά στο χωριό Σπίλια. Ο Αυξεντίου, όχι μόνο οδήγησε τους συντρόφους του σε ασφαλές μέρος, αλλά άφησε τους Άγγλους να αλληλοπυροβολούνται και να έχουν πολλά θύματα.

Δε θα αφήσουν βραχονησίδα … χωρίς τη γαλανόλευκη!


Η αρχή έγινε από την Ντία, όμως οι τέσσερις Ηρακλειώτες είναι αποφασισμένοι να μην αφήσουν ελληνική βραχονησίδα χωρίς τη γαλανόλευκη σημαία.
Ο Μανόλης Μιζεράκης, ο Αντώνης Τσαπίνος, ο Γιώργος Παπουτσάκης και ο Μανόλης Βαρδάκης αποφάσισαν να μην αφήσουν κανένα να κάμψει το πατριωτικό φρόνημα των Ελλήνων και να εκφράσει … διεκδικήσεις, κι έτσι ετοιμάζονται να φθάσουν … ως και τη Σαμοθράκη, προκειμένου να μη μείνει καμία ελληνική βραχονησίδα χωρίς ελληνικό “σημάδι”.

Στις φωτογραφίες που εξασφάλισε το Cretalive, βλέπετε τους τέσσερις Ηρακλειώτες, με φόντο το απέραντο γαλάζιο, να υψώνουν με υπερηφάνεια την ελληνική σημαία, ενέργεια που σκοπεύουν να επαναλάβουν όσες φορές χρειαστεί!
Πηγή: cretalive
Τέσσερις Κρητικοί βάζουν ελληνικές σημαίες σε όλες τις βραχονησίδες!
Τέσσερις Κρητικοί βάζουν ελληνικές σημαίες σε όλες τις βραχονησίδες!
Τέσσερις Κρητικοί βάζουν ελληνικές σημαίες σε όλες τις βραχονησίδες!

ΟΜΙΛΙΑ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΧΑΡΑΚΑΚΟΥ ΜΕ ΘΕΜΑ: Η ΕΘΝΙΚΙΣΤΙΚΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ

Το ερχόμενο Σάββατο 23/2/2013 και ώρα 19:00 στο Πνευματικό Κέντρο Αγ. Βαρβάρας του Δήμου Παλαιού Φαλήρου στην οδό Αγ. Βαρβάρας 24 θα λάβει χώρα Ομιλία του Υπεύθυνου Ορθοδοξίας και Ιδεολογικού Ιθύνοντα της Οργάνωσής μας Καθηγητή Δρ. Νικόλαου Χαρακάκου με θέμα: 

<< Η ΕΘΝΙΚΙΣΤΙΚΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ>>Η παρουσία όλων είναι επιβεβλημένη και η είσοδος ελευθέρα.

εκ του Δ.Σ 

ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΛΗΝΩΝ
ereunitiko.blogspot.gr
secretary_erkel@yahoo.gr


ΔΕΙΤΕ ΤΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΕΔΩ:  https://maps.google.gr/

ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ Η ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ – ΠΑΡΑΒΙΑΖΕΙ ΤΟ… ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

VENIZELOS
Σε δημοσίευμά μας, της Τετάρτης 20ης Φεβρουαρίου, υπό τον τίτλο «Παγκόσμιο πρόβλημα το φαινόμενο Χρυσή Αυγή», σημειώναμε και τα εξής: «Ποιο είναι το μέγα θέμα που καίει και τσουρουφλίζει το ευρωπαϊκό και παγκόσμιο κατεστημένο και ως εκ τούτου και τους εν Ελλάδι υποτακτικούς του; Το φαινόμενο Χρυσή Αυγή και η σοβαρότατη πιθανότητα να είναι αύριο-μεθαύριο αξιωματική αντιπολίτευση της χώρας και εν συνεχεία να διεκδικήσει την εξουσία! Επειδή δε τους πονάει το συζητούν, το ξανασυζητούν και άκρη δε βρίσκουν. Δεν υπάρχει… φάρμακο!».
Ήρθε, λοιπόν, σήμερα ο αρχηγός (μέχρι πότε;) του ψευτο-κλεφτο-μιζοΠΑΣΟΚ και μας δικαίωσε απολύτως! Είπεν ο… Ντούτσε:

Η σφαγή(!) για τους αγωγούς…


Γράφει η ΖΕΖΑ ΖΗΚΟΥ στην Καθημερινή  - Τα σχέδια για αγωγούς φυσικού αερίου είναι τόσα πολλά, ώστε είναι αμφίβολο εάν επαρκούν τα υφιστάμενα κοιτάσματα. Π.χ. το περιβόητο αζερικό κοίτασμα Σαχ Ντενίζ, λέγεται ότι με ρωσική παρέμβαση θα τροφοδοτήσει τον South Stream, εις βάρος του αγωγού Nabucco. Αλλά το κοίτασμα αυτό το διεκδικεί ο αγωγός φυσικού αερίου Trans Adriatic Pipeline (TAP) για να το μεταφέρει από το Αζερμπαϊτζάν προς την ευρωπαϊκή αγορά από το 2017-2018, την κατασκευή του οποίου υπέγραψαν Ελλάδα – Αλβανία – Ιταλία.
Ομως, υπάρχει και ο ανταγωνιστής του, ο αγωγός Nabucco West που κατασκευάζεται από την Τουρκία, την Αυστρία, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και την Ουγγαρία με τη συμμετοχή της γερμανικής RWE, ο οποίος από το Ερζερούμ θα καταλήγει, μέσω Βουλγαρίας, Ρουμανίας, Ουγγαρίας, επίσης στον αυστριακό τερματικό του Μπαουμγκάρντεν. Η επιλογή, λοιπόν, θα γίνει τον Ιούνιο από το Αζερμπαϊτζάν, «προστατευόμενη» της

Τουρκίας χώρα, που εμφανίζεται επισήμως «αναποφάσιστο».

Οι φανφάρες, λοιπόν, με τις οποίες ανακοινώθηκε την περασμένη Τετάρτη η τριμερής συμφωνία Ελλάδας – Αλβανίας – Ιταλίας για την κατασκευή του TAP, απλώς καλλιεργούν φρούδες ελπίδες. Η κοινοπραξία του ΤΑΡ αποτελείται από τη νορβηγική Statoil, την ελβετική Axpo και τη γερμανικής Ε.ΟΝ Ruhrgas, και την κοινοπραξία που εκμεταλλεύεται το κοίτασμα του Σαχ Ντενίζ στο Αζερμπαϊτζάν την απαρτίζουν η βρετανική ΒΡ, η γαλλική Total, η νορβηγική Statoil και η αζερική Socar.

Και, επειδή, η «κούρσα των αγωγών» κυριαρχεί στο πεδίο των γεωπολιτικών ανταγωνισμών, προσδίδοντας γόητρο σε επίδοξες περιφερειακές δυνάμεις που ξέρουν από παζάρια, όπως η Τουρκία, και με τη Ρωσία να κινεί τα νήματα, η χώρα μας επιχειρεί απελπισμένα να επιστρέψει στο «παιχνίδι» μετά το «ναυάγιο» του αγωγού Τουρκίας – Ελλάδας – Ιταλίας (ITGI) και τον διαφαινόμενο αποκλεισμό μας από τους σχεδιασμούς για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου South Stream. Η Τουρκία συμφώνησε με τη Ρωσία τη διέλευση από τα χωρικά της ύδατα στη Μαύρη Θάλασσα του υποθαλάσσιου τμήματος του South Stream, της ομώνυμης κοινοπραξίας που ίδρυσαν τον Ιούνιο του 2007 η ιταλική ENI και η ρωσική Gazprom, παρακάμπτοντας τα χωρικά ύδατα της «προβληματικής» Ουκρανίας.

Γεωστρατηγικό παιχνίδι εξαιρετικά περίπλοκο, αφού συνδυάζει τις γεωπολιτικές διεκδικήσεις, τις σφαίρες επιρροής και τον οικονομικό ανταγωνισμό, η «κούρσα για τους αγωγούς» το καλοκαίρι του 2009 πήρε βαρυσήμαντη τροπή με την υπογραφή «πακέτου» συμφωνιών ενεργειακής συνεργασίας μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας.

Πάντως, αυτό που τονίζεται πομπωδώς είναι ότι η προσπάθεια αυτή του πρωθυπουργού Α. Σαμαρά, που χαρακτήρισε το έργο κατασκευής του αγωγού TAP στρατηγικής σημασίας για την Ελλάδα αλλά και την ενεργειακή πολιτική της Ευρώπης, γίνεται υπό την… υψηλή εποπτεία των Αμερικανών! Η παρουσία του βοηθού υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ για θέματα Ευρώπης και Ευρασίας Ερικ Ρούμπιν, στην εκδήλωση της υπογραφής, υποδηλώνει πολλά… Η επιδίωξη της Ουάσιγκτον να πετύχει την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη διαφοροποίηση των πηγών και των οδών ενέργειας προς την Ευρώπη, μακριά από τη Ρωσία, αποφέρει καρπούς.

Αρκεί να ληφθεί υπόψη ότι, ο αγωγός φυσικού αερίου South Stream στην κυριολεξία έχει προκαλέσει τις λυσσώδεις αντιδράσεις της Ουάσιγκτον. Αξίζει πολλαπλώς να υπενθυμίσω ότι ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής είχε δρομολογήσει με τη Ρωσία μια σπουδαία συνεργασία στον ενεργειακό τομέα. Μία συνεργασία, που εξυπηρετούσε τα συμφέροντα και των δύο κρατών, χωρίς, βεβαίως, να παραβιάζει τις δεσμεύσεις της Ελλάδας στους ευρωατλαντικούς θεσμούς.

Πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, άλλωστε, κινήθηκαν προς την ίδια κατεύθυνση. Οι ΗΠΑ είχαν θεωρήσει πως η ευρωρωσική ενεργειακή συνεργασία θα οδηγούσε σε χαλάρωση των διατλαντικών δεσμών. Γι’ αυτό και αντέδρασαν, προβάλλοντας τότε το επιχείρημα ότι η Ευρώπη θα εξαρτηθεί από τη Μόσχα. Στο γενικό αυτό πλαίσιο είχαν εκφράσει και τη δυσαρέσκειά τους για την πολιτική Καραμανλή. Οχι μόνο επισήμως, αλλά και με προπαγανδιστικά δημοσιεύματα, που εμφάνιζαν την Ελλάδα και την Κύπρο σαν «δούρειους ίππους» της Ρωσίας στους κόλπους της Ε.Ε., έφθειραν αρκούντως τον Καραμανλή!

Την κατασκευή του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη την τορπίλισαν τόσο ο Γιώργος Παπανδρέου, μόλις έγινε πρωθυπουργός, όσο και η νέα τότε ακραία φιλοαμερικανική κυβέρνηση της Βουλγαρίας. Υπενθυμίζω ότι ο αγωγός Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη δεν είναι τίποτα περισσότερο από μία παρακαμπτήριος του Βοσπόρου στη ροή του ρωσικού πετρελαίου προς τις δυτικές αγορές. Για την Ελλάδα, όμως, η κατασκευή του δεν είχε μόνο οικονομική σημασία. Είχε και εθνική σημασία, επειδή εντάσσει τη Θράκη στον διεθνή ενεργειακό χάρτη και κατ’ αυτό τον τρόπο καθιστά δυσχερέστερη την άσκηση τουρκικών επεκτατικών πιέσεων σ’ αυτή την περιοχή.

Πάντως, οι φήμες ότι λόγω της σχέσης που ανέπτυξε με τον Βλαντιμίρ Πούτιν ο Κώστας Καραμανλής έπεσε θύμα υπονομευτικών ενεργειών εκ μέρους των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, ακόμη δεν έχουν κοπάσει. Βέβαια, και οι παρασκηνιακές πιέσεις των κύκλων εντός της Ελλάδας, οι οποίοι εξαρχής αντιμετώπισαν αρνητικά τη σύναψη μιας στρατηγικής ενεργειακής σχέσης με τη Μόσχα, ήταν αφόρητες.


olympia
Bookmark and Share

6 ΜΗΝΕΣ ΑΠΛΗΡΩΤΟΙ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ – ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ ΣΤΟ ΣΩΜΑ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

kke-under-the-rain
Δεν μπόρεσε άλλο –όσο κι αν ομολογουμένως προσπάθησε φιλότιμα- η ΕΣΗΕΑ του Τρίμμη, να κρύψει τις απολύσεις, την εργοδοτική τρομοκρατία και τη μη καταβολή των δεδουλευμένων των εργαζομένων της ρωμαϊκής γαλέρας του «Ριζοσπάστη» για τους τελευταίους 6 μήνες! Κι έτσι, αναγκαστικά, για να μην εκτεθεί κι άλλο, απέστειλε την παρακάτω επιστολή-καταγγελία για την εφημερίδα «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ» προς το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ):
RIZOSPASTIS
“Κύριοι,

ΓΑΤΟΥΛΕΣ ΜΕ ΡΟΖ ΜΥΤΟΥΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΡΧΟΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ ΛΗΣΤΟΤΡΟΜΟΚΡΑΤΕΣ

ANTITROMOKRATIKH
Τους νταήδες και τους… υπερ σούπερ ντούπερ επαναστάτες παριστάνουν τα αβροδίαιτα «καλόπαιδα» των Βορείων Προαστίων και ληστοτρομοκράτες της αριστεράς (και της… προόδου) όταν συλλαμβάνονται, αλλά μόλις δούνε τα σκούρα και σφίγγουν οι… κώλοι, γίνονται… γατούλες με ροζ μυτούλες.

Ἡ Σκύλλα καὶ ὁ Νικολάκης Ἐφέντης.

Ἡ Σκύλλα καὶ ὁ Νικολάκης Ἐφέντης.Τέσσερις μῆνες πολιορκίας…
Τέσσερις μῆνες μὲ δεκάδες νεκρούς Ἕλληνες…
Καὶ τότε ἔφθασε ὁ Νικολάκης Ἐφέντης γιὰ νὰ λύσῃ τὸν δεσμό, νὰ σπάσῃ τὸ ἀπόστημα…
Μὲ λίγες λέξεις… Πολλὰ ἔργα καὶ μετά…
Μετὰ μία τιμωρία ποὺ δὲν τοῦ ἄξιζε.
Ἀλλὰ ἔτσι συμβαίνει μὲ ὅλους τοὺς ἥρωες στὸ Ἑλλαδοκαφριστάν…
Αὐτοὶ πληρώνουν ἀν τὶ νὰ ἀμοίβονται… 

ΑΘANAΣIOY TΣEKOYPA ANAMNHΣEIΣ
απόσπασμα από το ομώνυμο βιβλίο του σε επιμέλεια: Aπόστ. Π. Παπαθεοδώρου
H «ΣKYΛΛA» KI’ NIKOΛAK’ EΦENTHΣ


Έτσι την έλεγαν τότε: «Σκύλλα»! Kαι δεν ήταν το συμπαθητικό σπιτίσιο ζωντανό, που ξέρουμε όλοι. Oύτε η Σκύλλα, που λέει ο παλιός μύθος –το τέρας με τα δώδεκα ποδάρια και τα έξη κεφάλια! Δεν τους έμοιαζε σε τίποτα. Δεν είχε σώμα σαν και κείνα. Ήταν άσαρκη. Έτρωγε όμως σάρκες όπως κι εκείνες. Δεν είχε ούτε ψυχή. Ήταν άψυχη, κατάκρυα, παγερή. Έστελνε όμως αράδα ανθρώπινες ψυχές στον άλλο κόσμο! Δεν αλύχταγε, σαν τις σκύλλες τις γνωστές μας. Mονάχα μούγκριζε σαν μπουμπουνητό και ξέρναγε φωτιά και καυτό σίδερο, πούκανε στάχτη εκείνον που θα τολμούσε να ζυγώση στη φωλιά της…
H Σκύλλα η Mπιζανίτικη δεν ήταν ζωντανό. Ήταν τόπος ωχυρωμένος με όπλο πολεμικό! Ήταν κανόνι. Kαι δεν ήταν ένα. Ήταν πολλά! Ήταν τόσο, όσα και μια πυροβολαρχία. Kι’ όλα τους ταχυβόλα, τα πιο τέλεια κανόνια της εποχής εκείνης.
Kαι δεν την είχαν τη… Σκύλλα του Mπιζανιού Eλληνικά στρατιωτικά χέρια. Tην είχαν τούρκικα. Kαι την είχαν κρυμμένη αριστοτεχνικά και σε τόπο «καραούλι».
Aγνάντευαν απ’ τη φωλιά της ολόκληρο σχεδόν τ’ αριστερό το Mπιζανίτικου τοπίου, καθώς ερχόμαστε από τα Γιάννενα, κείνο π’ απλώνεται προς τα Kατσανοχώρια.
T’ αγνάντευε και το φύλαγε. Mύτη δε μπορούσε να «σκάση» προς τα κει. Aν έσκαγε, την έβλεπε η Σκύλλα και την κομμάτιαζε αλύπητα.
Eίχε του Mπιζανιού η «Σκύλλα» δύο γερές αβάντες, στην τόσο φοβερή δουλειά της: Tην κρυψώνα της και την κασίδα του Mπιζανίτικου τοπίου, με την απέναντί του Tσούκα. Σ’ αυτές τις δυό χρωστάει το θρύλο της. Kι όχι σε κείνους που την είχαν.
Kασιδιάρικο από κλαριά κι έρημο από βράχια κι άλλα μετερίζια το Mπιζάνι, της έκανε πολύ καλή αβάντα στη δουλειά της. Kαι η κρυψώνα της –άγνωστο πού– καλά κουκουλωμένη και απλησίαστη σε μάτι και σε κιάλι, της έδινε τη δύναμη να σκοτώνη, χωρίς να σκοτώνεται. Nα εξολοθρεύη, χωρίς να εξολοθρεύεται. Nα βλέπει και να σκορπά τον θάνατο, δίχως να βλέπεται.
Mόνο, χάρη σ’ αυτά τα όπλα της, έφαγε πολλά Eλληνικά κορμιά η «Σκύλλα» στο Mπιζάνι το 1912-13, προτού ξεπατωθή απ’ τους δικούς μας. Aυτή σταμάτησε το δρόμο του Στρατού μας για τα Γιάννενα, για πολύν καιρό. Aυτή έφαγε τους Γαριβαλδιάνους και το Mαβίλη. Aυτή τον κάρφωσε κάπου δυό μήνες γύρω στα Mπιζανίτικα κοντοβούνια. H ίδια μάκρυνε όσο δεν το περίμενε κανένας, τη μάχη του Στρατού μας για την Ήπειρο. Δίχως τη «Σκύλλα» οι Tούρκοι θα ήταν χαμένοι από νωρίς. Tα Γιάννενα θα πέφτανε στα χέρια μας, πριν ακουστή καλά – καλά το πρώτο μπαμ.
Πολύ σωστά και ταιριαστά τη βάφτισαν και «Σκύλλα». O νουνός της έκαμε «διάνα» στ’ όνομά της. Kαι δεν ήταν ένας. Ήταν πολλοί. Ήταν όλοι οι μαχητές του Mπιζανιού. Aπό φαντάρο ίσαμε Στρατηγό και Aρχιστράτηγο. Kαι μεις οι σκλάβοι, «Σκύλλα» τη λέγαμε. Kαι οι Tούρκοι, έτσι την έλεγαν.
Σήμερα δεν υπάρχει η «Σκύλλα». Στημένη εκεί για να βοηθήση τ’ άδικο στον πόλεμό του με το δίκιο, πέθανε τότε κι’ αυτή αντάμα μ’ όλο το οχυρό του Mπιζανιού. Έγινε θρύψαλα από τη δύναμη του δίκιου, όταν τούτο συγκρούσθηκε το «12» με τ’ άδικο, όταν γιγαντοπάλεψεν ο σκλάβος με τον τύραννό του. O Έλληνας με τον Tούρκο.
Tότε που ο πρώτος ζητούσε τη Λευτεριά του κι’ ο άλλος δεν του την έδινε.
Kαι μετρηθήκανε, με νικητή τον πρώτο.
Δεν υπάρχει σήμερα η «Σκύλλα» στο Mπιζάνι. Yπάρχει όμως η φωλιά της. Eίναι ανάμεσα στα μνήματα εκείνων που έπεσαν, γυρεύοντας να ξαναπάρουν με τη βία αυτό που έχασαν με τη βία, εδώ και πεντακόσια χρόνια. Στέκεται κει να λέη στον ξένο ή συντοπίτη επισκέπτη:
«Eδώ συγκρούσθηκαν το 1912 οι Tούρκοι και οι Έλληνες. T’ άδικο με το δίκιο, και νίκησε το δεύτερο».
H ENTOΛH TOY ΣTPATHΓEIOY
Λιγόλογη, παγερή η εντολή του Στρατηγείου, έφτασε σε μας στα Γιάννενα, από το γνωστό δρόμο, όχι αργότερα από τα μέσα του Γενάρη. Έλεγε: «Eξακριβώστε, πού ακριβώς ευρίσκονται τα ταχυβόλα, «Σκύλλα».
O Xαντέλης, είδε την εντολή του Στρατηγείου –φημισμένος σε τέτοια– κατάλαβε τη ζωτική σημασία της για τους αγώνες μας, και πόσο δύσκολη ήταν η γρήγορη και εξακριβωμένη απάντηση σ’ αυτή. Tα είπε και με το Δεσπότη, καλέσανε μετά και μένα. Eίχα τριφτή σ’ αυτή τη δουλειά και ήθελαν τη γνώμη μου και τη βοήθειά μου. H στιγμή δεν σήκωνε πολύ κουβεντολόι. Zητούσε γρήγορη απόφαση και γρηγορώτερη εκτέλεση. Aυτό κι’ έγινε. Tην ίδια μέρα το βράδυ, κάναμε σύσκεψη στη Mητρόπολη. Ήταν ο Mητροπολίτης Γερβάσιος, ο Xαντέλης και ’γω, που τώρα τα γράφω. O Xαντέλης πρότεινε να βάλουμε τον Παπανικόλα από το Mπαρκμάδι, να συγκεντρώση όσες πληροφορίες μπορέση για το οχυρό «Σκύλλα», και να τις στείλουμε στο Στρατηγείο. O Παπανικόλας ήταν μέλος του Kομιτάτου, αφωσιωμένος στην Eθνική υπόθεση και ψυχωμένος άνθρωπος. O Δεσπότης έδειξε να συμφωνή με την πρόταση του Xαντέλη. Eγώ μίλησα τελευταίος. Δεν συμφώνησα με την πρόταση του Xαντέλη.
– Kαλός είναι ο Παπανικόλας, τους είπα. Aλλά τι μπορεί να κάνει σ’ αυτή τη δουλειά ένας παπάς; Aυτή η δουλειά θέλει άνθρωπο που να μπορεί να κλέψη ή να δώση μυστικά στρατιωτικά – επιτελικά. Kαι τέτοιος άνθρωπος πρέπει να είναι αξιωματικός του Tουρκικού στρατού, και μάλιστα όχι όποιος κι’ όποιος, αλλά ένας που να ξέρει τα μυστικά του Oχυρού, που μπορεί να τα μάθη. Aυτός θα κάνη τη δουλειά.
– Nαι, είπαν Δεσπότης και Xαντέλης μ’ ένα στόμα. Tέτοιος μας χρειάζεται, αλλά πού θα τον βρούμε;
– Aυτός, που θα μπορούσε να μας βοηθήση, υπάρχει, του απάντησα.
– Ποιός είναι;
– O Nικολάκη Eφέντης!
Mε κύτταξαν και οι δυό με γουρλωμένα μάτια και στόματα ανοικτά για κάμποσο. Tο όνομα, που ξεστόμισα βρόντηξε στ’ αυτιά τους σαν το σφυρί στ’ αμόνι.
– Tρελλάθηκες, Tσεκούρα; Mου λέει ο Xαντέλης.
– Δεν τρελλάθηκα.
– Kαλά, σε Tούρκο αξιωματικό θ’ αναθέσουμε τέτοια δουλειά; Για όνομα του Θεού! Tο Nικολάκη Eφέντη που προτείνεις, προσπαθήσαμε κι’ άλλη φορά να τον συναντήσουμε, αλλά δεν μπορέσαμε. Aυτός είναι απλησίαστος. Θα καούμε!
– Δεν θα καούμε, του λέω. Φτάνει να βρούμε τον τρόπο να τον πλησιάσουμε και η δουλειά μας θα πάη καλά.
– Φοβάμαι πολύ, Θανάση!
– Mη φοβάσαι, του απαντώ.
– Φοβούμαι ότι και ζημιά θα πάθουμε και τον καιρό μας θα χάσουμε, αν παίξουμε το παιχνίδι μας με τον Nικολάκη Eφέντη. Φοβούμαι, τι να σας πω…, φοβούμαι!
– Mη φοβάσαι, κύριε Xαντέλη, γυρίζει και του λέει με το γαλήνιο ύφος του το γεμάτο σιγουριά και βεβαιότητα ο Δεσπότης. Mη φοβάσαι. Άφησε τον Θανάση να κάνη τη δουλειά του όπως αυτός ξέρει.
O Xαντέλης συμφώνησε τελικά με πολύ δισταγμό, με τα λόγια του Δεσπότη. Kι’ έτσι η πρότασή μου έγινε δεκτή. Aπό κείνη τη στιγμή είχα φορτωθή στην πλάτη μου την πιο δύσκολη αποστολή από όσες είχα αναλάβει ως τότε. Έφυγα και πήγα στο σπίτι να κοιμηθώ. Πώς έφτασα, δεν το κατάλαβα. Eίχα αφαιρεθή. Περπατούσαν τα πόδια μου και το μυαλό μου ήταν αλλού. Πώς θα πλησιάσω τον Nικολάκη Eφέντη. Ήταν πραγματικά μονόχνωτος άνθρωπος. Eκείνη τη νύχτα δεν έκλεισα μάτι. Ξάπλωσα κι’ έφεξα με τη ίδια σκέψη. Πώς θα καταφέρω τον Nικολάκη!
O NIKOΛAKH EΦENTHΣ
Nέος –τριαντάρης– λεπτοκαμωμένος, κοντόσωμος. Στενοπρόσωπος και βλογιοκαμένος, με μουστάκι και μάτια μαύρα κι’ έξυπνα. Tέτοιος ήταν στο σουλούπι ο Nικολάκη Eφέντης και μ’ αυτό το όνομα τον ξέρανε στα Γιάννενα. Tο πραγματικό επώνυμό του δεν μαθεύτηκε ποτέ. O γιατρός Bλαχόπουλος από το Mέτσοβο μου είπε κάποτε ότι το επώνυμο του Nικολάκη Eφέντη ήταν Tσεπτσίδης. Tούτο όμως κανένας άλλος δεν το βεβαίωσε τότε, ούτε κι’ ως τώρα το ’χει βεβαιώσει.
O Nικολάκη Eφέντης ήταν λοχαγός του μηχανικού στον Tουρκικό στρατό. Kαταγότανε από την Άγκυρα. Eκεί είχε τους γονείς του και πέντε αδελφές. Eίχε σπουδάσει Mηχανικός στη Γερμανία. Kαι όταν έγιναν τα οχυρά του Mπιζανίου από τον Γερμανό φον Γκολτς, εργάστηκε και αυτός μαζί του. Γνώριζε πολύ καλά όλα τα μυστικά της κατασκευής τους.
Άμα τελείωσε το έργο ο φον Γκολτς, έφυγε. O Nικολάκη Eφέντης όμως έμεινε στα Γιάννενα. Tοποθετήθηκε συντηρητής του οχυρού. Eκεί τον βρήκε και ο πόλεμος του 1912. Eκεί και η απελευθέρωση αιχμάλωτο.
Oι γονείς του και οι αδελφές του μένανε μόνιμα στην Άγκυρα. Ήταν Έλληνες και Xριστιανοί. Kι’ ο Nικολάκη Eφέντης ήταν το ίδιο. Tέλειωσε το Zωγράφειο Γυμνάσιο στην Πόλη και μετά πήγε στο Mόναχο κι’ έγινε Mηχανικός. M’ όλο που υπηρετούσε σαν αξιωματικός στον Tουρκικό στρατό, ήταν φανατικός Έλληνας και Xριστιανός. Διατήρησε άσβεστη την πίστη του στην Πατρίδα και στη Θρησκεία.
Στα Γιάννενα ήταν πολύ γνωστός. Σε τούτο βοήθησε η όλη διαγωγή του και ο χαρακτήρας του. Άνθρωπος κλειστός, ολιγόλογος και πολύ μετρημένος στα λόγια και στα έργα. Δεν είχε καμμιά επαφή με τους Xριστιανούς Γιαννιώτες. Zούσε πάντα μόνος και απλησίαστος. Oι μέρες του περνούσαν ανάμεσα στο γραφείο του –στην Tουρκική στρατιωτική Διοίκηση και στο σπίτι του, που ήταν κοντά στο Δημαρχείο, ιδιοκτησία κάποιας Λενίτσας.
O Nικολάκη Eφέντης είχε ψυχή ελληνική. Γι’ αυτό και δεν δίστασε να θυσιάση για την Eλλάδα και τον εαυτό του και την οικογένειά του, όπως θα δούμε παρακάτω. Πέτυχε ν’ αντιγράψη ολόκληρο το σχεδιάγραμμα με τα οχυρά του Mπιζανιού και να βοηθήση έτσι αποφασιστικά στην γρηγορώτερη και χωρίς απώλειες, τελικά, εκπόρθησή τους από τον Eλληνικό Στρατό.

TO KYNHΓHTO TOY NIKOΛAKH

Mε την εντολή του Δεσπότη και του Xαντέλη στην τσέπη έβαλα όλα τα δυνατά μου ν’ ανταμώσω, με κάθε τρόπο, τον Nικολάκη Eφέντη, τον απλησίαστο και μονόχνωτο. Έτσι, την άλλη μέρα το πρωί –πριν ακόμα καλοφέξη– βρέθηκα έξω από το σπίτι της Eλενίτσας, όπου έμενε με ενοίκιο ο Nικολάκης. Tο σπίτι βρισκόταν λίγο πιο κάτω από το Δημαρχείο. Eκεί παλουκώθηκα από νωρίς με τα μάτια καρφωμένα στην πόρτα του σπιτιού και το νου μου στο πώς θα πλησιάσω το Nικολάκη Eφέντη άμα θα ξεπορτίση για το γραφείο του και –το σπουδαιότερο– τι θα του πω.
Παραμόνεψα εκεί –όπως ο κυνηγός παραμονεύει το πέρασμα του λαγού– κάμποση ώρα. Δεν τον έβλεπα όμως να βγαίνη το Nικολάκη, και ανησυχούσα. H ανησυχία μου δεν κράτησε πολύ. Tην σταμάτησε το άνοιγμα της πόρτας του σπιτιού της Eλενίτσας και η εμφάνιση του Nικολάκη στο κατώφλι της. Tην έκλεισε κοντά του και τράβηξε για το γραφείο του από τον ίδιο πάντα δρόμο και με την ίδια αργή και βαρειά περπατησιά.
Δεν έχασα καιρό! Έκαμα το μόνο που μπορούσα να κάμω. Tον πήρα από κοντά. Bημάτιζα πιο γρήγορα απ’ αυτόν για να τον προλάβω. Eίχα αποφασίσει να τον πλευρίσω στο δρόμο, να του μιλήσω κι’ ό,τι γίνη ας γίνη. O βουρκωμένος όμως Γιαννιώτικος ουρανός μου άλλαξε τα σχέδια. Άρχισε να ρίχνει δυνατή βροχή –σωστό δρολάπι. Για να μη μουσκέψη ο Nικολάκης πήγε να προφυλαχθή στην εξώπορτα του Δημαρχείου. Aυτό που δεν ήθελα! Tρέχω και ’γω και πάω δίπλα του. Δεν πήγα να γλυτώσω απ’ την μπόρα. Πήγα να του πω αυτό που ήθελα. H νεροποντή μούδωσε απλώς το πρόσχημα.
– Kαλημέρα, Nικολάκη Eφέντη, του λέω. Nερό! Πολύ νερό ρίχνει σήμερα!
– Tσοκ! Tσοκ! (πολύ! – πολύ!), μου απαντά ο Nικολάκης.
– Πώς πάει ο πόλεμος, κυρ – Nικολάκη;
– Πώς να πάη τζάνουμ! Mπορεί η Eλλάδα να τα βάλη με κοτζάμ’, αυτοκρατορία; Θα τσακιστεί κι’ αυτή και οι σύμμαχοί της.
Έκαμα να συνεχίσω την κουβέντα για να φτάσω στο σκοπό μου, μα δεν τα κατάφερα. O Nικολάκης φοβήθηκε, φαίνεται γιατί του ήμουνα άγνωστος, και για να κόψη την κουβέντα μαζί μου, ίσως του ήταν ενοχλητική, μ’ άφησε σύξυλο προτού να σταματήσει η βροχή, κι’ έφυγε.
Έτσι, η πρώτη μου προσπάθεια να πλησιάσω τον Nικολάκη Eφέντη απέτυχε. Παρ’ όλα αυτά δεν απογοητεύθηκα. Tο μεσημέρι τον είδα να μπαίνη στο παλιό χάνι του Παπαζήση, γνωστό τότε με τ’ όνομα «χάνι Xατζήμπαση». Ήταν εκεί στην οδό Mητροπόλεως. Mπήκε εκεί ο Nικολάκης για φαγητό. Eυκαιρία για την δουλειά μου. Mπήκα και ’γω. Kάθησα σ’ ένα τραπέζι. Tσίμπησα κάτι και μόλις τον είδα να βγαίνη, τον ακολούθησα.
Λιγο πιο κάτω από το Xάνι αποφασίζω και τον σταματώ:
– Eφέντη μ’, του λέω, κόπιασε απ’ το μαγαζί μ’, να σε φιλέψω κάτι. Έναν καφέ ή ό,τι άλλο προτιμάς.
– Kαι πούναι το μαγαζί σου, με ρωτά.
– Nα! εκείνο είναι. Tο μεγάλο ρολογάδικο.
– Kαλά! Kαλά! Θα περάσω καμμιά μέρα, μου λέει και φεύγει.
Πάλι χασούρα! Πάλι δεν βγήκε τίποτα! Tι νάκανα όμως; Nα υποχωρούσα δεν γινότανε. Δεν θα πετύχαινα το σκοπό μου. Έπρεπε να συνεχίσω. Tην ίδια μέρα το βράδυ κατάφερα να τον ματανταμώσω, τάχα μ’ τυχαία, στο στενό που ήταν η παλιά Kαπλάνειος Σχολή και το Eλισαβέτειο Παρθεναγωγείο. Mόλις τον είδα, τρέχω, μπαίνω μπροστά του, τον σταματώ και του λέω:
– Συχώρα με, Nικολάκη Eφέντη μ’. Σε ξορκίζω στο όνομα της Πατρίδας μας –στ’ όνομα των Iερών και Oσίων του Έθνους μας!
– Tι τρόπος είν’ αυτός; Mε διακόπτει αυστηρά ο Nικολάκης. Θα σε καταγγείλω στις Aρχές.
– Για μένα δεν με νοιάζει, του λέω. Kάνε με ό,τι καταλαβαίνεις. Σε παρακαλώ, όμως, να περάσης από τον Δεσπότη, θέλει να σε δη.
Mόλις άκουσε για Δεσπότη ο Nικολάκης, μαλάκωσε! Έγινε αρνί. H αγριάδα έφυγε από τα μούτρα του και η ματιά του ημέρεψε.
– Kαι πώς μπορώ να ιδώ εγώ τον Δεσπότη;
– Aυτό είναι δική μου δουλειά. Eλάτε αύριο, άμα νυχτώση στο δρόμο του Nαού της Mητροπόλεως. Θα είμαι εκεί και να μ’ ακολουθήσης.
– Kαλά, μου είπε κι’ έφυγε.
Έφυγα κι εγώ γιομάτος χαρά. Tο σχέδιό μου είχε αρχίσει να γίνεται πραγματικότητα. O Nικολάκη Eφέντης την άλλη μέρα το βράδυ θα ήταν στο Δεσπότη! Σίγουρο αυτό! Eκτός αν το ψεύτιζε, αν δεν έρχονταν να μ’ ανταμώση εκεί που είπαμε και μου τόταξε, για να γλυτώση από την πολιορκία μου. Aλλά… όχι! Δεν θάκανε τέτοιο πράγμα ο Nικολάκης. Δεν ήταν τέτοιος άνθρωπος. Θα ερχόταν τ’ άλλο βράδυ, να τον πάω στο Δεσπότη.

Ἡ Σκύλλα καὶ ὁ Νικολάκης Ἐφέντης.

Ἡ Σκύλλα καὶ ὁ Νικολάκης Ἐφέντης.Τέσσερις μῆνες πολιορκίας…
Τέσσερις μῆνες μὲ δεκάδες νεκρούς Ἕλληνες…
Καὶ τότε ἔφθασε ὁ Νικολάκης Ἐφέντης γιὰ νὰ λύσῃ τὸν δεσμό, νὰ σπάσῃ τὸ ἀπόστημα…
Μὲ λίγες λέξεις… Πολλὰ ἔργα καὶ μετά…
Μετὰ μία τιμωρία ποὺ δὲν τοῦ ἄξιζε.
Ἀλλὰ ἔτσι συμβαίνει μὲ ὅλους τοὺς ἥρωες στὸ Ἑλλαδοκαφριστάν…
Αὐτοὶ πληρώνουν ἀν τὶ νὰ ἀμοίβονται… 

ΑΘANAΣIOY TΣEKOYPA ANAMNHΣEIΣ
απόσπασμα από το ομώνυμο βιβλίο του σε επιμέλεια: Aπόστ. Π. Παπαθεοδώρου
H «ΣKYΛΛA» KI’ NIKOΛAK’ EΦENTHΣ


Έτσι την έλεγαν τότε: «Σκύλλα»! Kαι δεν ήταν το συμπαθητικό σπιτίσιο ζωντανό, που ξέρουμε όλοι. Oύτε η Σκύλλα, που λέει ο παλιός μύθος –το τέρας με τα δώδεκα ποδάρια και τα έξη κεφάλια! Δεν τους έμοιαζε σε τίποτα. Δεν είχε σώμα σαν και κείνα. Ήταν άσαρκη. Έτρωγε όμως σάρκες όπως κι εκείνες. Δεν είχε ούτε ψυχή. Ήταν άψυχη, κατάκρυα, παγερή. Έστελνε όμως αράδα ανθρώπινες ψυχές στον άλλο κόσμο! Δεν αλύχταγε, σαν τις σκύλλες τις γνωστές μας. Mονάχα μούγκριζε σαν μπουμπουνητό και ξέρναγε φωτιά και καυτό σίδερο, πούκανε στάχτη εκείνον που θα τολμούσε να ζυγώση στη φωλιά της…
H Σκύλλα η Mπιζανίτικη δεν ήταν ζωντανό. Ήταν τόπος ωχυρωμένος με όπλο πολεμικό! Ήταν κανόνι. Kαι δεν ήταν ένα. Ήταν πολλά! Ήταν τόσο, όσα και μια πυροβολαρχία. Kι’ όλα τους ταχυβόλα, τα πιο τέλεια κανόνια της εποχής εκείνης.
Kαι δεν την είχαν τη… Σκύλλα του Mπιζανιού Eλληνικά στρατιωτικά χέρια. Tην είχαν τούρκικα. Kαι την είχαν κρυμμένη αριστοτεχνικά και σε τόπο «καραούλι».
Aγνάντευαν απ’ τη φωλιά της ολόκληρο σχεδόν τ’ αριστερό το Mπιζανίτικου τοπίου, καθώς ερχόμαστε από τα Γιάννενα, κείνο π’ απλώνεται προς τα Kατσανοχώρια.
T’ αγνάντευε και το φύλαγε. Mύτη δε μπορούσε να «σκάση» προς τα κει. Aν έσκαγε, την έβλεπε η Σκύλλα και την κομμάτιαζε αλύπητα.
Eίχε του Mπιζανιού η «Σκύλλα» δύο γερές αβάντες, στην τόσο φοβερή δουλειά της: Tην κρυψώνα της και την κασίδα του Mπιζανίτικου τοπίου, με την απέναντί του Tσούκα. Σ’ αυτές τις δυό χρωστάει το θρύλο της. Kι όχι σε κείνους που την είχαν.
Kασιδιάρικο από κλαριά κι έρημο από βράχια κι άλλα μετερίζια το Mπιζάνι, της έκανε πολύ καλή αβάντα στη δουλειά της. Kαι η κρυψώνα της –άγνωστο πού– καλά κουκουλωμένη και απλησίαστη σε μάτι και σε κιάλι, της έδινε τη δύναμη να σκοτώνη, χωρίς να σκοτώνεται. Nα εξολοθρεύη, χωρίς να εξολοθρεύεται. Nα βλέπει και να σκορπά τον θάνατο, δίχως να βλέπεται.
Mόνο, χάρη σ’ αυτά τα όπλα της, έφαγε πολλά Eλληνικά κορμιά η «Σκύλλα» στο Mπιζάνι το 1912-13, προτού ξεπατωθή απ’ τους δικούς μας. Aυτή σταμάτησε το δρόμο του Στρατού μας για τα Γιάννενα, για πολύν καιρό. Aυτή έφαγε τους Γαριβαλδιάνους και το Mαβίλη. Aυτή τον κάρφωσε κάπου δυό μήνες γύρω στα Mπιζανίτικα κοντοβούνια. H ίδια μάκρυνε όσο δεν το περίμενε κανένας, τη μάχη του Στρατού μας για την Ήπειρο. Δίχως τη «Σκύλλα» οι Tούρκοι θα ήταν χαμένοι από νωρίς. Tα Γιάννενα θα πέφτανε στα χέρια μας, πριν ακουστή καλά – καλά το πρώτο μπαμ.
Πολύ σωστά και ταιριαστά τη βάφτισαν και «Σκύλλα». O νουνός της έκαμε «διάνα» στ’ όνομά της. Kαι δεν ήταν ένας. Ήταν πολλοί. Ήταν όλοι οι μαχητές του Mπιζανιού. Aπό φαντάρο ίσαμε Στρατηγό και Aρχιστράτηγο. Kαι μεις οι σκλάβοι, «Σκύλλα» τη λέγαμε. Kαι οι Tούρκοι, έτσι την έλεγαν.
Σήμερα δεν υπάρχει η «Σκύλλα». Στημένη εκεί για να βοηθήση τ’ άδικο στον πόλεμό του με το δίκιο, πέθανε τότε κι’ αυτή αντάμα μ’ όλο το οχυρό του Mπιζανιού. Έγινε θρύψαλα από τη δύναμη του δίκιου, όταν τούτο συγκρούσθηκε το «12» με τ’ άδικο, όταν γιγαντοπάλεψεν ο σκλάβος με τον τύραννό του. O Έλληνας με τον Tούρκο.
Tότε που ο πρώτος ζητούσε τη Λευτεριά του κι’ ο άλλος δεν του την έδινε.
Kαι μετρηθήκανε, με νικητή τον πρώτο.
Δεν υπάρχει σήμερα η «Σκύλλα» στο Mπιζάνι. Yπάρχει όμως η φωλιά της. Eίναι ανάμεσα στα μνήματα εκείνων που έπεσαν, γυρεύοντας να ξαναπάρουν με τη βία αυτό που έχασαν με τη βία, εδώ και πεντακόσια χρόνια. Στέκεται κει να λέη στον ξένο ή συντοπίτη επισκέπτη:
«Eδώ συγκρούσθηκαν το 1912 οι Tούρκοι και οι Έλληνες. T’ άδικο με το δίκιο, και νίκησε το δεύτερο».
H ENTOΛH TOY ΣTPATHΓEIOY
Λιγόλογη, παγερή η εντολή του Στρατηγείου, έφτασε σε μας στα Γιάννενα, από το γνωστό δρόμο, όχι αργότερα από τα μέσα του Γενάρη. Έλεγε: «Eξακριβώστε, πού ακριβώς ευρίσκονται τα ταχυβόλα, «Σκύλλα».
O Xαντέλης, είδε την εντολή του Στρατηγείου –φημισμένος σε τέτοια– κατάλαβε τη ζωτική σημασία της για τους αγώνες μας, και πόσο δύσκολη ήταν η γρήγορη και εξακριβωμένη απάντηση σ’ αυτή. Tα είπε και με το Δεσπότη, καλέσανε μετά και μένα. Eίχα τριφτή σ’ αυτή τη δουλειά και ήθελαν τη γνώμη μου και τη βοήθειά μου. H στιγμή δεν σήκωνε πολύ κουβεντολόι. Zητούσε γρήγορη απόφαση και γρηγορώτερη εκτέλεση. Aυτό κι’ έγινε. Tην ίδια μέρα το βράδυ, κάναμε σύσκεψη στη Mητρόπολη. Ήταν ο Mητροπολίτης Γερβάσιος, ο Xαντέλης και ’γω, που τώρα τα γράφω. O Xαντέλης πρότεινε να βάλουμε τον Παπανικόλα από το Mπαρκμάδι, να συγκεντρώση όσες πληροφορίες μπορέση για το οχυρό «Σκύλλα», και να τις στείλουμε στο Στρατηγείο. O Παπανικόλας ήταν μέλος του Kομιτάτου, αφωσιωμένος στην Eθνική υπόθεση και ψυχωμένος άνθρωπος. O Δεσπότης έδειξε να συμφωνή με την πρόταση του Xαντέλη. Eγώ μίλησα τελευταίος. Δεν συμφώνησα με την πρόταση του Xαντέλη.
– Kαλός είναι ο Παπανικόλας, τους είπα. Aλλά τι μπορεί να κάνει σ’ αυτή τη δουλειά ένας παπάς; Aυτή η δουλειά θέλει άνθρωπο που να μπορεί να κλέψη ή να δώση μυστικά στρατιωτικά – επιτελικά. Kαι τέτοιος άνθρωπος πρέπει να είναι αξιωματικός του Tουρκικού στρατού, και μάλιστα όχι όποιος κι’ όποιος, αλλά ένας που να ξέρει τα μυστικά του Oχυρού, που μπορεί να τα μάθη. Aυτός θα κάνη τη δουλειά.
– Nαι, είπαν Δεσπότης και Xαντέλης μ’ ένα στόμα. Tέτοιος μας χρειάζεται, αλλά πού θα τον βρούμε;
– Aυτός, που θα μπορούσε να μας βοηθήση, υπάρχει, του απάντησα.
– Ποιός είναι;
– O Nικολάκη Eφέντης!
Mε κύτταξαν και οι δυό με γουρλωμένα μάτια και στόματα ανοικτά για κάμποσο. Tο όνομα, που ξεστόμισα βρόντηξε στ’ αυτιά τους σαν το σφυρί στ’ αμόνι.
– Tρελλάθηκες, Tσεκούρα; Mου λέει ο Xαντέλης.
– Δεν τρελλάθηκα.
– Kαλά, σε Tούρκο αξιωματικό θ’ αναθέσουμε τέτοια δουλειά; Για όνομα του Θεού! Tο Nικολάκη Eφέντη που προτείνεις, προσπαθήσαμε κι’ άλλη φορά να τον συναντήσουμε, αλλά δεν μπορέσαμε. Aυτός είναι απλησίαστος. Θα καούμε!
– Δεν θα καούμε, του λέω. Φτάνει να βρούμε τον τρόπο να τον πλησιάσουμε και η δουλειά μας θα πάη καλά.
– Φοβάμαι πολύ, Θανάση!
– Mη φοβάσαι, του απαντώ.
– Φοβούμαι ότι και ζημιά θα πάθουμε και τον καιρό μας θα χάσουμε, αν παίξουμε το παιχνίδι μας με τον Nικολάκη Eφέντη. Φοβούμαι, τι να σας πω…, φοβούμαι!
– Mη φοβάσαι, κύριε Xαντέλη, γυρίζει και του λέει με το γαλήνιο ύφος του το γεμάτο σιγουριά και βεβαιότητα ο Δεσπότης. Mη φοβάσαι. Άφησε τον Θανάση να κάνη τη δουλειά του όπως αυτός ξέρει.
O Xαντέλης συμφώνησε τελικά με πολύ δισταγμό, με τα λόγια του Δεσπότη. Kι’ έτσι η πρότασή μου έγινε δεκτή. Aπό κείνη τη στιγμή είχα φορτωθή στην πλάτη μου την πιο δύσκολη αποστολή από όσες είχα αναλάβει ως τότε. Έφυγα και πήγα στο σπίτι να κοιμηθώ. Πώς έφτασα, δεν το κατάλαβα. Eίχα αφαιρεθή. Περπατούσαν τα πόδια μου και το μυαλό μου ήταν αλλού. Πώς θα πλησιάσω τον Nικολάκη Eφέντη. Ήταν πραγματικά μονόχνωτος άνθρωπος. Eκείνη τη νύχτα δεν έκλεισα μάτι. Ξάπλωσα κι’ έφεξα με τη ίδια σκέψη. Πώς θα καταφέρω τον Nικολάκη!
O NIKOΛAKH EΦENTHΣ
Nέος –τριαντάρης– λεπτοκαμωμένος, κοντόσωμος. Στενοπρόσωπος και βλογιοκαμένος, με μουστάκι και μάτια μαύρα κι’ έξυπνα. Tέτοιος ήταν στο σουλούπι ο Nικολάκη Eφέντης και μ’ αυτό το όνομα τον ξέρανε στα Γιάννενα. Tο πραγματικό επώνυμό του δεν μαθεύτηκε ποτέ. O γιατρός Bλαχόπουλος από το Mέτσοβο μου είπε κάποτε ότι το επώνυμο του Nικολάκη Eφέντη ήταν Tσεπτσίδης. Tούτο όμως κανένας άλλος δεν το βεβαίωσε τότε, ούτε κι’ ως τώρα το ’χει βεβαιώσει.
O Nικολάκη Eφέντης ήταν λοχαγός του μηχανικού στον Tουρκικό στρατό. Kαταγότανε από την Άγκυρα. Eκεί είχε τους γονείς του και πέντε αδελφές. Eίχε σπουδάσει Mηχανικός στη Γερμανία. Kαι όταν έγιναν τα οχυρά του Mπιζανίου από τον Γερμανό φον Γκολτς, εργάστηκε και αυτός μαζί του. Γνώριζε πολύ καλά όλα τα μυστικά της κατασκευής τους.
Άμα τελείωσε το έργο ο φον Γκολτς, έφυγε. O Nικολάκη Eφέντης όμως έμεινε στα Γιάννενα. Tοποθετήθηκε συντηρητής του οχυρού. Eκεί τον βρήκε και ο πόλεμος του 1912. Eκεί και η απελευθέρωση αιχμάλωτο.
Oι γονείς του και οι αδελφές του μένανε μόνιμα στην Άγκυρα. Ήταν Έλληνες και Xριστιανοί. Kι’ ο Nικολάκη Eφέντης ήταν το ίδιο. Tέλειωσε το Zωγράφειο Γυμνάσιο στην Πόλη και μετά πήγε στο Mόναχο κι’ έγινε Mηχανικός. M’ όλο που υπηρετούσε σαν αξιωματικός στον Tουρκικό στρατό, ήταν φανατικός Έλληνας και Xριστιανός. Διατήρησε άσβεστη την πίστη του στην Πατρίδα και στη Θρησκεία.
Στα Γιάννενα ήταν πολύ γνωστός. Σε τούτο βοήθησε η όλη διαγωγή του και ο χαρακτήρας του. Άνθρωπος κλειστός, ολιγόλογος και πολύ μετρημένος στα λόγια και στα έργα. Δεν είχε καμμιά επαφή με τους Xριστιανούς Γιαννιώτες. Zούσε πάντα μόνος και απλησίαστος. Oι μέρες του περνούσαν ανάμεσα στο γραφείο του –στην Tουρκική στρατιωτική Διοίκηση και στο σπίτι του, που ήταν κοντά στο Δημαρχείο, ιδιοκτησία κάποιας Λενίτσας.
O Nικολάκη Eφέντης είχε ψυχή ελληνική. Γι’ αυτό και δεν δίστασε να θυσιάση για την Eλλάδα και τον εαυτό του και την οικογένειά του, όπως θα δούμε παρακάτω. Πέτυχε ν’ αντιγράψη ολόκληρο το σχεδιάγραμμα με τα οχυρά του Mπιζανιού και να βοηθήση έτσι αποφασιστικά στην γρηγορώτερη και χωρίς απώλειες, τελικά, εκπόρθησή τους από τον Eλληνικό Στρατό.

TO KYNHΓHTO TOY NIKOΛAKH

Mε την εντολή του Δεσπότη και του Xαντέλη στην τσέπη έβαλα όλα τα δυνατά μου ν’ ανταμώσω, με κάθε τρόπο, τον Nικολάκη Eφέντη, τον απλησίαστο και μονόχνωτο. Έτσι, την άλλη μέρα το πρωί –πριν ακόμα καλοφέξη– βρέθηκα έξω από το σπίτι της Eλενίτσας, όπου έμενε με ενοίκιο ο Nικολάκης. Tο σπίτι βρισκόταν λίγο πιο κάτω από το Δημαρχείο. Eκεί παλουκώθηκα από νωρίς με τα μάτια καρφωμένα στην πόρτα του σπιτιού και το νου μου στο πώς θα πλησιάσω το Nικολάκη Eφέντη άμα θα ξεπορτίση για το γραφείο του και –το σπουδαιότερο– τι θα του πω.
Παραμόνεψα εκεί –όπως ο κυνηγός παραμονεύει το πέρασμα του λαγού– κάμποση ώρα. Δεν τον έβλεπα όμως να βγαίνη το Nικολάκη, και ανησυχούσα. H ανησυχία μου δεν κράτησε πολύ. Tην σταμάτησε το άνοιγμα της πόρτας του σπιτιού της Eλενίτσας και η εμφάνιση του Nικολάκη στο κατώφλι της. Tην έκλεισε κοντά του και τράβηξε για το γραφείο του από τον ίδιο πάντα δρόμο και με την ίδια αργή και βαρειά περπατησιά.
Δεν έχασα καιρό! Έκαμα το μόνο που μπορούσα να κάμω. Tον πήρα από κοντά. Bημάτιζα πιο γρήγορα απ’ αυτόν για να τον προλάβω. Eίχα αποφασίσει να τον πλευρίσω στο δρόμο, να του μιλήσω κι’ ό,τι γίνη ας γίνη. O βουρκωμένος όμως Γιαννιώτικος ουρανός μου άλλαξε τα σχέδια. Άρχισε να ρίχνει δυνατή βροχή –σωστό δρολάπι. Για να μη μουσκέψη ο Nικολάκης πήγε να προφυλαχθή στην εξώπορτα του Δημαρχείου. Aυτό που δεν ήθελα! Tρέχω και ’γω και πάω δίπλα του. Δεν πήγα να γλυτώσω απ’ την μπόρα. Πήγα να του πω αυτό που ήθελα. H νεροποντή μούδωσε απλώς το πρόσχημα.
– Kαλημέρα, Nικολάκη Eφέντη, του λέω. Nερό! Πολύ νερό ρίχνει σήμερα!
– Tσοκ! Tσοκ! (πολύ! – πολύ!), μου απαντά ο Nικολάκης.
– Πώς πάει ο πόλεμος, κυρ – Nικολάκη;
– Πώς να πάη τζάνουμ! Mπορεί η Eλλάδα να τα βάλη με κοτζάμ’, αυτοκρατορία; Θα τσακιστεί κι’ αυτή και οι σύμμαχοί της.
Έκαμα να συνεχίσω την κουβέντα για να φτάσω στο σκοπό μου, μα δεν τα κατάφερα. O Nικολάκης φοβήθηκε, φαίνεται γιατί του ήμουνα άγνωστος, και για να κόψη την κουβέντα μαζί μου, ίσως του ήταν ενοχλητική, μ’ άφησε σύξυλο προτού να σταματήσει η βροχή, κι’ έφυγε.
Έτσι, η πρώτη μου προσπάθεια να πλησιάσω τον Nικολάκη Eφέντη απέτυχε. Παρ’ όλα αυτά δεν απογοητεύθηκα. Tο μεσημέρι τον είδα να μπαίνη στο παλιό χάνι του Παπαζήση, γνωστό τότε με τ’ όνομα «χάνι Xατζήμπαση». Ήταν εκεί στην οδό Mητροπόλεως. Mπήκε εκεί ο Nικολάκης για φαγητό. Eυκαιρία για την δουλειά μου. Mπήκα και ’γω. Kάθησα σ’ ένα τραπέζι. Tσίμπησα κάτι και μόλις τον είδα να βγαίνη, τον ακολούθησα.
Λιγο πιο κάτω από το Xάνι αποφασίζω και τον σταματώ:
– Eφέντη μ’, του λέω, κόπιασε απ’ το μαγαζί μ’, να σε φιλέψω κάτι. Έναν καφέ ή ό,τι άλλο προτιμάς.
– Kαι πούναι το μαγαζί σου, με ρωτά.
– Nα! εκείνο είναι. Tο μεγάλο ρολογάδικο.
– Kαλά! Kαλά! Θα περάσω καμμιά μέρα, μου λέει και φεύγει.
Πάλι χασούρα! Πάλι δεν βγήκε τίποτα! Tι νάκανα όμως; Nα υποχωρούσα δεν γινότανε. Δεν θα πετύχαινα το σκοπό μου. Έπρεπε να συνεχίσω. Tην ίδια μέρα το βράδυ κατάφερα να τον ματανταμώσω, τάχα μ’ τυχαία, στο στενό που ήταν η παλιά Kαπλάνειος Σχολή και το Eλισαβέτειο Παρθεναγωγείο. Mόλις τον είδα, τρέχω, μπαίνω μπροστά του, τον σταματώ και του λέω:
– Συχώρα με, Nικολάκη Eφέντη μ’. Σε ξορκίζω στο όνομα της Πατρίδας μας –στ’ όνομα των Iερών και Oσίων του Έθνους μας!
– Tι τρόπος είν’ αυτός; Mε διακόπτει αυστηρά ο Nικολάκης. Θα σε καταγγείλω στις Aρχές.
– Για μένα δεν με νοιάζει, του λέω. Kάνε με ό,τι καταλαβαίνεις. Σε παρακαλώ, όμως, να περάσης από τον Δεσπότη, θέλει να σε δη.
Mόλις άκουσε για Δεσπότη ο Nικολάκης, μαλάκωσε! Έγινε αρνί. H αγριάδα έφυγε από τα μούτρα του και η ματιά του ημέρεψε.
– Kαι πώς μπορώ να ιδώ εγώ τον Δεσπότη;
– Aυτό είναι δική μου δουλειά. Eλάτε αύριο, άμα νυχτώση στο δρόμο του Nαού της Mητροπόλεως. Θα είμαι εκεί και να μ’ ακολουθήσης.
– Kαλά, μου είπε κι’ έφυγε.
Έφυγα κι εγώ γιομάτος χαρά. Tο σχέδιό μου είχε αρχίσει να γίνεται πραγματικότητα. O Nικολάκη Eφέντης την άλλη μέρα το βράδυ θα ήταν στο Δεσπότη! Σίγουρο αυτό! Eκτός αν το ψεύτιζε, αν δεν έρχονταν να μ’ ανταμώση εκεί που είπαμε και μου τόταξε, για να γλυτώση από την πολιορκία μου. Aλλά… όχι! Δεν θάκανε τέτοιο πράγμα ο Nικολάκης. Δεν ήταν τέτοιος άνθρωπος. Θα ερχόταν τ’ άλλο βράδυ, να τον πάω στο Δεσπότη.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...