Τρίτη, 19 Μαρτίου 2013

ΑΝΑΛΥΣΗ: Τι κρύβεται πίσω από την τοκογλυφική επίθεση στην Κύπρο


Του Ηλία Κασιδιάρη
Η ελλαδική συγκυβέρνηση στήριξε την άθλια, τοκογλυφική επίθεση κατά της Κύπρου. Έτσι υπονόμευσε και το χρεοκοπημένο τραπεζικό μας σύστημα με ανυπολόγιστες συνέπειες για το μέλλον της χώρας. Η απόλυτη υποταγή στην καταστροφική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορεί να αποφέρει μόνο δεινά στον ελληνικό λαό.
Έχει αποδειχθεί πλέον περίτρανα η θέση που υποστήριξε η Χρυσή Αυγή από την πρώτη ημέρα επιβολής του μνημονίου. Ότι η πολιτική αυτή έχει μοναδικό στόχο την οικονομική καταστροφή της χώρας μας. Δεν επέφερε κανένα κέρδος στην οικονομία μας. Η δήθεν μείωση του ελλείμματος είναι μία μαγική εικόνα: δεν προκλήθηκε από τη ροή εσόδων μέσω της παραγωγής και της ανάπτυξης της οικονομίας, αλλά μόνο μέσω περικοπών. Αν δηλαδή εν μία νυκτί ο Στουρνάρας απέλυε τους πάντες, τότε θα είχαμε ένα τεράστιο πρωτογενές πλεόνασμα και θα γινόμασταν Ελβετία. Και μετά ξύπνησε…
Όσον αφορά την Κύπρο, τα πράγματα είναι ακόμη πιο απλά: όλη η φασαρία γίνεται για την εύρεση 5,8 δισ. Και οι πλέον αδαείς αναγνωρίζουν ότι η τοκογλυφική επίθεση των γερμανών θα προκαλέσει άμεσα bank-run με ανυπολόγιστες συνέπειες, όχι μόνο για τις κυπριακές τράπεζες, αλλά και για άλλες χώρες του Νότου με διαλυμένο τραπεζικό σύστημα. Το κόστος που θα κληθούν να πληρώσουν για να διασώσουν το ευρώ αν τέλει θα είναι πολύ μεγαλύτερο από τα ζητούμενα 5,8 δισ. Και όμως λαμβάνουν αυτή την απόφαση, για δύο κυρίως λόγους.
Σύμφωνα με αρθρογράφο των ΝΥΤ και νομπελίστα οικονομολόγο: «Η Κύπρος θεωρείται φορολογικός παράδεισος, ειδικά για τα περιουσιακά στοιχεία ρώσων επιχειρηματιών. Αυτό σημαίνει πως η χώρα έχει έναν υπερβολικά μεγάλο τραπεζικό κλάδο, όπως η Ισλανδία και πως μία διάσωση χωρίς κούρεμα θα ήταν διάσωση όχι μόνο της Κύπρου αλλά και ρώσων αμφιβόλου ακεραιότητας και ηθικής. Το μεγάλο πρόβλημα, ωστόσο είναι ότι το κούρεμα δεν αφορά μόνο τις μεγάλες ξένες καταθέσεις.  Το κούρεμα των μικρών εγχώριων καταθέσεων είναι λίγο μικρότερο, αλλά εξακολουθεί να είναι σημαντικό. Είναι σαν οι ευρωπαίοι κρατούν μια φωτεινή πινακίδα, που να γράφει στα ελληνικά και στα ιταλικά, "είναι καιρός να τρέξετε στις τράπεζες σας».
Τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Στόχος των γερμανών δεν είναι μόνο τα μαύρα κεφάλαια της ρωσικής μαφίας. Ούτε να χτυπηθεί ο τραπεζικός παράδεισος «Κύπρος» για να αναβαθμιστούν οι γερμανικές τράπεζες σε χώρους ασφαλούς αποθήκευσης του κεφαλαίου των νοτίων χωρών. Στόχος τους είναι να σταματήσει η ρωσική διείσδυση στην Ανατολική Μεσόγειο. Δεν είναι μόνο η μαφία που ξεπλένει το μαύρο χρήμα της στις κυπριακές τράπεζες. Η Gazprom πρότεινε στον Αναστασιάδη το «όλα ή τίποτα»: «σου δίνω τα δισ. που χρειάζεσαι και γίνομαι κυρίαρχος στο κυπριακό φυσικό αέριο». Οι ευρωπαίοι ζουν και αναπνέουν για τα ελληνικά-κυπριακά ενεργειακά κοιτάσματα και προσπαθούν με κάθε μέσο να ανακόψουν τους ρώσους. Η βόρεια Ευρώπη με την κραταιά βιομηχανία έχει δύο επιλογές αυτή τη στιγμή: ή να συνεχίσει να εξαρτάται 100% από τη ρωσική ενέργεια ή να παγώσει. Εδώ εμφανίζεται ως από μηχανής θεός η Ελλάδα. Τα ενεργειακά κοιτάσματα Ελλάδος-Κύπρου σύντομα θα αποτελέσουν τον κινητήριο μοχλό της βορειοευρωπαϊκής βιομηχανίας και ταυτόχρονα θα ανταγωνιστούν τη ρωσική παραγωγή και εμπορία φυσικού αερίου. Κάπως έτσι εξηγείται και το τεράστιο ενδιαφέρον της Gazprom για ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ.
Μία Ελλάδα και μία Κύπρος με διαλυμένες οικονομίες και εξαθλιωμένους πληθυσμούς θα είναι ο εύκολος στόχος για τις μεγάλες πετρελαϊκές εταιρίες, που υποκινούνται από τα ίδια τους τα κράτη. Δεν είναι τυχαίο ότι η επιβεβαίωση των ελληνικών ενεργειακών κοιτασμάτων ήρθε αμέσως μετά την υπαγωγή της χώρας μας στα δεσμά του μνημονίου. Και πως η κατάρρευση της κυπριακής οικονομίας, που ήταν κραταιή μέχρι πριν λίγα χρόνια, ήρθε μόλις άρχισαν οι έρευνες για φυσικό αέριο στα κυπριακά οικόπεδα. Η λύση αυτή τη στιγμή είναι μία: Αντίσταση στους τοκογλύφους και εκμετάλλευση όλων των εθνικών μας πόρων προς όφελος του ελληνικού λαού. Η τοκογλυφική επίθεση εις βάρος της Ελλάδος και της Κύπρου δεν είναι ένα τυχαίο γεγονός: Τα κοιτάσματα της ενιαίας ελληνικής-κυπριακής ΑΟΖ είναι ο παράγοντας που θα ρυθμίσει το διεθνές οικονομικό παιχνίδι τις επόμενες δεκαετίες.

Στο ζήτημα της ελληνικής ενέργειας και των διεθνών ισορροπιών θα επανέλθουμε με ένα άρθρο-ανάλυση με τίτλο: «Τα πάντα για πετρέλαιο: Από το μνημόνιο και το κυπριακό κραχ στις ρωσικές επενδύσεις και την αραβική άνοιξη» στην εφημερίδα ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ που κυκλοφορεί αύριο Τετάρτη.


Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/index.php/enimerosi/view/analush-ti-krubetai-pisw-apo-thn-tokoglufikh-epithesh-sthn-kupro#.UUhu-Rdffxw#ixzz2NzgtSqRV

Δεν είναι οι Τράπεζες, είναι η γεωπολιτική αξία της Κύπρου, ηλίθιοι!


Ακούω τις αναλύσεις για το Κυπριακό ζήτημα και πραγματικά απορώ πόσο εύκολα ενσωματώθηκε η προπαγάνδα των Γερμανών και λοιπών δυνάμεων σχετικά με τα «μαύρο χρήμα», το πλυντήριο και το χρηματοπιστωτικό σύστημα και άλλα επιχειρήματα άνευ ουσίας.
Δηλαδή το Λουξεμβούργο ή ακόμα και οι Γερμανικές τράπεζες δεν ξέρουν τίποτα για το «βρώμικο χρήμα» που ξεπλένεται στην επικράτεια τους, το χρήμα της Στάζι και των Ναζί που ξεπλύθηκε; Θέλουν να μας πείσουν ότι για 5-6 δις ευρώ απειλούν να τινάξουν στον αέρα ολόκληρο το οικοδόμημα του Ευρώ.
Σε καμία περίπτωση! Υπάρχει οργανωμένο σχέδιο αποδόμησης του κυπριακού τραπεζικού συστήματος αλλά και του ρόλου της Κύπρου ως χρηματοπιστωτικό κέντρο διακίνησης κεφαλαίων από τη Μέση Ανατολή, τη Ρωσία, την Κίνα και την Αμερική. Και όλα αυτά στην κρισιμότερη φάση της εκμετάλλευσης του φυσικού πλούτου της. Η διψασμένη για ενέργεια
Γερμανία που αιματοκύλησε τουλάχιστον δύο φορές την Ευρώπη συνεχίζει ακάθεκτη το έργο σε μια νέα προσπάθεια, μόνο που αυτή τη φόρα είναι το Ευρώ κι ο τρόπος που το χρησιμοποιεί, αυτό είναι το ισχυρότερο όπλο μαζικής καταστροφής των οικονομιών.

Μια ματιά μόνο στον χάρτη της ανατολικής Μεσογείου δείχνει την τεραστία γεωπολιτική θέση της Κύπρου και τη μεγίστη στρατηγική της αξία. Η
Κύπρος είναι το μπαλκόνι της νοτιοανατολικής Μεσογείου. Η Κύπρος είναι η «πόρτα» από την οποία μπαίνεις στην ευρύτερη αφρικανική και ασιατική περιοχή. Η μαρτυρική Κύπρος –δεν είναι η πρώτη φορά – γίνεται πεδίο μιας άγριας, ίσως της μεγαλύτερης σύγκρουσης για τον έλεγχο των γεωπολιτικών σφαιρών.

Στη δυσκολότερη φάση: οι ΗΠΑ είναι περισσότερο αδύναμες από ποτέ, η Γερμανία δυναμώνει επικίνδυνα, η Κίνα θέλει μερίδιο από τις σφαίρες επιρροής και η Ρωσία θέλει να πάρει ρεβάνς από τον αποκλεισμό της στην περιοχή. Σε αυτά μπορούμε να προσθέσουμε και τη ρευστότητα που επικρατεί στη Μέση Ανατολή… Η γεωπολιτική σημασία του ελληνικού χώρου στηρίζεται περισσότερο στη θέση και όχι τόσο στην οικονομία των ενεργειακών αποθεμάτων. Στο μέσο τριών ηπείρων και σημαντικών θαλασσών- Ανατολικής Μεσογείου, Ευξείνου Πόντου, Αδριατικής- και με τη γεωφυσική μορφολογία του, ως χερσαία και παράλληλα θαλάσσια και νησιωτική ενότητα, συνιστά γεωστρατηγικό θησαυρό.

Ο ελληνικός χώρος είναι βαλκανικός, ευρωπαϊκός και μεσογειακός. Είναι μέρος της Ανατολικής Λεκάνης της Μεσογείου και βρίσκεται στην κορυφή ενός τριγώνου, του οποίου οι δύο άλλες κορυφές βρίσκονται στη Μέση Ανατολή και στην Κασπία, όπου επικεντρώνονται σήμερα τεράστια συμφέροντα. Σήμερα τις τύχες της χώρας έχει ο άνθρωπος που τάχθηκε υπέρ του σχεδίου Ανάν, Νίκος Αναστασιάδης.

Ο Σεφέρης περιέγραψε με τον καλύτερο τρόπο την κατάσταση στην Κύπρο «Ένας λαός πεισματάρικα και ήπια σταθερός. Για σκέψου πόσοι και πόσοι πέρασαν από πάνω τους: σταυροφόροι, Βενετσιάνοι, Τούρκοι, Εγγλέζοι – 900 χρόνια. Είναι αφάνταστο πόσο πιστοί στον εαυτό τους έμειναν και πόσο ασήμαντα ξέβαψαν οι διάφοροι αφεντάδες πάνω τους. Και τώρα γράφουν στους τοίχους των χωριών τους: “Θέλομεν την Ελλάδα μας κι ας τρώγωμεν πέτρες…” θα ήθελα οι νέοι μας να πήγαιναν στην Κύπρο· θα έβλεπαν από εκεί πλατύτερα τον τόπο μας» Ο Ελληνικός χώρος δέχεται… επίθεση χωρίς ουσιαστικά να υπάρχει ενιαίο πολιτικό και οικονομικό δόγμα…

Τα σημαντικότερα σημεία ελέγχου του χώρου αυτού είναι η Κρήτη, τα Δωδεκάνησα και η Κύπρος. Προστιθεμένης και της ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, οι οποίες ελέγχουν την πρόσβαση στο Αιγαίο καθιστούν την χώρα μας χώρο υψίστης πολιτικής και στρατηγικής αξίας. Έτσι, η προσέγγιση του Κυπριακού προβλήματος με όρους οικονομικούς ή τραπεζικούς έχει ήδη ανατραπεί από την εποχή της ανακίνησης του Κυπριακού προβλήματος. Θα πρέπει η Αθήνα να καταλάβει ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν μπορεί μόνη της, χωρίς την ενεργό σύμπραξη της Ελλάδος σε όλα τα επίπεδα, να αντιπαρατεθεί με τα διεθνή συγκρουόμενα συμφέροντα στην περιοχή. Αν θέλει η Ελλάδα να διαδραματίσει τον όποιο ρόλο στην περιοχή, οφείλει να έχει μέσω της Κυπριακής Δημοκρατίας έντονη παρουσία στον χώρο αυτόν. Η ανάδειξη μιας στρατηγικής για τον ανατολικό μεσογειακό χώρο, και όχι μόνο, αποτελεί πρώτιστο καθήκον του Ελληνισμού σήμερα.

Ακούσαμε τον κ. Στουρνάρα να λέει «Οι εξελίξεις για την Κύπρο θα προέλθουν από την Κύπρο» δηλαδή πλήρης εγκατάλειψη. Όπως την εποχή του σχεδίου Ανάν που κάποιοι-ευτυχώς η μειοψηφία- προπαγάνδιζαν ότι το Κυπριακό πρόβλημα είναι ένα ζήτημα, που θα το λύσουν οι δύο κοινότητες. Αυτό είναι το δόγμα των ξένων συμφερόντων, ότι η Ελλάδα απλώς συμπαρίσταται, κυριολεκτικώς παρακολουθεί τα τεκταινόμενα, στην Κυπριακή Δημοκρατία, μετατρεπόμενη έτσι σε όχημα των όσων την επιβουλεύονται. Είναι οι ίδιες δυνάμεις που επανέφεραν ως βάση συζητήσεως προς επίλυση του Κυπριακού Προβλήματος, κινδυνολογώντας, όπως έπραξαν και το 2004, το κατάπτυστο και απορριφθέν από την πλειοψηφία των Ελληνοκυπρίων «σχέδιο Ανάν», νομίζοντας ότι έτσι θα πάρουν πίσω την «ρεβάνς».

Δεν θα έπρεπε να γίνει διευρυμένη σύσκεψη στο Μαξίμου υπό τον Πρωθυπουργό για την Κύπρο; Δεν θα έπρεπε να υπάρχει αυτές τις κρίσιμες ώρες Έλληνας Υπουργός στην Κύπρο έστω και για συμβολικούς λόγους;

Και για να μην ξεχνιόμαστε στο διάγγελμα του ο
Τάσσος Παπαδόπουλος είχε καταλήξει στο εξής συμπέρασμα:

«Έχω εμπιστοσύνη στην κρίση σας. Είμαι βέβαιος ότι δεν σας αγγίζουν ψεύτικα διλήμματα. Ότι δεν σας τρομάζουν απειλές για δήθεν διεθνή απομόνωση. Ότι δεν σας πείθουν τα περί δήθεν τελευταίας ευκαιρίας. Είμαι βέβαιος ότι εξακολουθούν να έχουν για σας νόημα οι ηθικές αρχές και αξίες του λαού μας, του πολιτισμού και του εθνικού ιστορικού μας βίου, τον οποίο θέλετε να συνεχίσουμε με ασφάλεια, δικαιοσύνη, ελευθερία και ειρήνη.

Ελληνικέ κυπριακέ λαέ, Στη ζυγαριά του ΝΑΙ και του ΟΧΙ, πολύ βαρύτερες και πολύ πιο επαχθείς θα είναι οι συνέπειες του ΝΑΙ. Σε καλώ να απορρίψεις το Σχέδιο Ανάν. Σε καλώ να πεις στις 24 του Απρίλη ένα δυνατό ΟΧΙ. Σε καλώ να υπερασπιστείς το δίκαιο, την αξιοπρέπεια και την ιστορία σου.»

Νίκος Παναγιωτόπουλος

Αγωγή της Συναγωνίστριας Ελένης Ζαρούλια κατά της εφημερίδας “Τύπος της Κυριακής”
Αγωγή κατετέθη από την βουλευτή της Χρυσής Αυγής Ελένη Ζαρούλια κατά της εφημερίδας «Τύπος της Κυριακής» για συκοφαντικό δημοσίευμα το οποίο κυκλοφόρησε την Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2013, όπου στην σελίδα 22, με ανώνυμο-ανυπόγραφο άρθρο προσέβαλε βάναυσα την προσωπικότητά της, αλλά και την ηθική υπόσταση της οικογενείας της, καθώς και την σπίλωση της πολιτικής της σταδιοδρομίας. Φαίνεται πως το καθεστώς έχει λυσσάξει με τη ραγδαία άνοδο της Χρυσής Αυγής και μεταχειρίζεται τα πιο καταφανή ψέματα για να μας δυσφημίσει στον ελληνικό λαό.

ΕΝΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ > Kύπριος διαδηλωτής σκαρφάλωσε στην ταράτσα του κτηρίου της γερμανικής πρεσβείας στη Λευκωσία, κατέβασε τη γερμανική σημαία...


Kύπριος διαδηλωτής σκαρφάλωσε στην ταράτσα του κτηρίου της γερμανικής πρεσβείας στη Λευκωσία, κατέβασε τη γερμανική σημαία από τον ιστό της και την πέταξε στο δρόμο. Διαδηλωτές επιχείρησαν να πάρουν τη σημαία, αλλά αστυνομικοί που είχαν παραταχθεί έξω από τη πρεσβεία τη συνέλεξαν.

ΓΕΜΙΣΑΝ ΠΑΛΙ ΤΟ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΟΙ «ΚΑΤΑΤΡΕΓΜΕΝΟΙ»
METANASTES
Και πάλι γεμάτο με… κατορθώματα (ληστείες, κλοπές, εμπόριο ναρκωτικών κ.τ.λ.) των «κατατρεγμένων οικονομικών μεταναστών», είναι το αστυνομικό δελτίο των ημερών. Θα αναφέρουμε δυο-τρία περιστατικά για να πάρετε μια γεύση:
1ο Περιστατικό: Στην Πάτρα, περισσότερα από τρία κιλά χασίς και 50 γραμμάρια κοκαϊνη βρέθηκαν από αστυνομικούς στην κατοχή ενός 32χρονου «κατατρεγμένου κ.τ.λ.» από την Αλβανία. Μάλιστα, τον τσάκωσαν επ’ αυτοφώρω να πουλάει πέντε γραμμάρια κοκαϊνη σε 22χρονο ομοεθνή του.
2ο Περιστατικό: Στη Θεσσαλονίκη, συνελήφθησαν 5 «κατατρεγμένοι κ.τ.λ.» από την Αλβανία, οι οποίοι από τον περασμένο Οκτώβριο είχαν διαπράξει σαράντα τρεις (43!!!) κλοπές φορτηγών, μοτοσικλετών και εμπορευμάτων μεγάλης αξίας. Απ’ αυτές, οι 11 αφορούσαν φορτηγά γεμάτα με εμπορεύματα (τα οποία μετέφεραν στην Αλβανία και τα πουλούσαν) και οι υπόλοιπες 32 αφορούσαν μοτοσυκλέτες, τις οποίες αφού τις αποσυναρμολογούσαν πουλούσαν τα ανταλλακτικά.

Αποκαλύπτουμε τα ψέματα του Ανανιστή…μόνος του πρότεινε το κούρεμα των καταθέσεων !!!


ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕΝ ΤΟΝ ΠΙΕΣΕ..ΑΝΑΓΚΑΣΕ…
Αυτό είναι το επίμαχο απόσπασμα (μεταφρασμένο στα Ελληνικά),της απόφασης του Eurogroup που αναφέρεται στο κούρεμα-φορολογία των καταθέσεων στην Κύπρο…
 Το Eurogroup χαιρετίζει περαιτέρω τη δέσμευση των κυπριακών αρχών να λάβουν περαιτέρω μέτρα για την κινητοποίηση των εσωτερικών πόρων, προκειμένου να περιοριστεί το μέγεθος της οικονομικής βοήθειας που
συνδέεται με το πρόγραμμα προσαρμογής. Τα μέτρα αυτά περιλαμβάνουν την καθιέρωση μιας εκ των προτέρων εφάπαξ είσπραξης που ισχύει για καταθέτες κατοίκους και μη κατοίκους της Κύπρου..
Διαβάστε ολόκληρη την ανακοίνωση του Eurogroup

Eurogroup Statement on Cyprus

16/03/2013 – Statement
 The Eurogroup welcomes the political agreement reached with the Cypriot authorities on the cornerstones of the policy conditionality underlying a future macroeconomic adjustment programme.
The programme will be based on ambitious measures to ensure the stability of the financial sector, determined action to carry out the required fiscal adjustment and structural reforms to support competitiveness as well as sustainable and balanced growth, allowing for the unwinding of macroeconomic imbalances.
The Eurogroup welcomes the Terms of Reference for an independent evaluation of the implementation of the anti-money laundering framework in Cypriot financial institutions, involving Moneyval alongside a private international audit firm, and is reassured that the launch of the audit is imminent. In the event of problems in the implementation of the framework, problems will be corrected as part of the programme conditionality.
The Eurogroup commends the Cypriot authorities on the steps already taken to adopt fiscal measures agreed with the Commission, in liaison with the ECB, and the IMF. This notably concerns the adoption of consolidation measures amounting to 4 ½ % of GDP. The Eurogroup welcomes the Cypriot authorities’ commitment to step up efforts in the area of privatisation.
The Eurogroup further welcomes the Cypriot authorities’ commitment to take further measures mobilising internal resources, in order to limit the size of the financial assistance linked to the adjustment programme. These measures include the introduction of an upfront one-off stability levy applicable to resident and non-resident depositors. Further measures concern the increase of the withholding tax on capital income, a restructuring and recapitalisation of banks, an increase of the statutory corporate income tax rate and a bail-in of junior bondholders. The Eurogroup looks forward to an agreement between Cyprus and the Russian Federation on a financial contribution.
The Eurogroup is confident that these initiatives as well as a strict implementation of the agreed policy conditionality will allow Cyprus’ public debt, which is projected to reach 100% of GDP in 2020, to remain on a sustainable path and enhance the economy’s growth potential. The current fragile situation of the Cypriot financial sector linked to its very large size relative to the country’s GDP will be addressed through an appropriate downsizing, with the domestic banking sector reaching the EU average by 2018, thereby ensuring its long-term viability and safeguarding deposits. Moreover, the Eurogroup welcomes that an agreement could be reached on the Greek branches of the Cypriot banks, which protects the stability of both the Greek and the Cypriot banking systems, and does not burden the Greek debt-to-GDP ratio.
Against this background, the Eurogroup considers that – in principle – financial assistance to Cyprus is warranted to safeguard financial stability in Cyprus and the euro area as a whole by providing a financial  envelope which has been reduced to up to EUR 10bn. The Eurogroup would welcome a contribution by the IMF to the financing of the programme.
The Eurogroup calls upon the authorities and the Commission, in liaison with the ECB, and the IMF to swiftly finalise the MoU. The Eurogroup will review the programme documentation prepared by the Commission, in liaison with the ECB, and the IMF as well as the ESM once it becomes available. The relevant national procedures required for the approval of the ESM financial assistance facility agreement will be launched.
The Eurogroup expects that the ESM Board of Governors will be in a position to formally approve the proposal for a financial assistance facility agreement by the second half of April 2013 and subject to completion of national procedures.
http://exomatiakaivlepo.blogspot.com/2013/03/blog-post_6152.html

ΣΤΑΛΙΝΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ ΕΦΑΓΕ… ΠΟΡΤΑ
KALAMATA1821
Προσπάθεια να αποκλείσει την Χρυσή Αυγή από τις εορταστικές εκδηλώσεις για την απελευθέρωση της Καλαμάτας, που θα γίνουν στις 23 Μαρτίου, κατέβαλλε το κόμμα των τελευταίων νοσταλγών του Στάλιν στην υφήλιο στο Δημοτικό Συμβούλιο του δήμου Καλαμάτας, αλλά… έφαγε πόρτα! Το θέμα ετέθη στο δημοτικό συμβούλιο από τον έναν και μοναδικό (σαν την καλαμιά στον κάμπο…) σύμβουλο της «Λαϊκής Συσπείρωσης» (ΚΚΕ). Ιδού τι είπε το σταλινικό υπόλειμμα:
«Αποτελεί προσβολή για τους αγώνες των Ελλήνων η πρόσκληση του ναζιστικού μορφώματος της Χρυσής Αυγής στις εκδηλώσεις, με το πρόσχημα ότι εκπροσωπείται στη Βουλή. Και ο Χίτλερ μπήκε στη γερμανική Βουλή με 43%, αυτό τον εξαγνίζει ή έπαψε να είναι φασίστας;».
Φυσικά, με τη σταλινική πρόταση συμφώνησαν τα ορφανά του Τσαουσέσκου και… κρυφονοσταλγών του Στάλιν («Δίκτυο Ενεργών Πολιτών» -ΣΥΡΙΖΑ): «Το αίτημα είναι βάσιμο. Δεν ήταν τυχαία η επιλογή της περιοχής του Δημαρχείου από μέλη της Χρυσής Αυγής, όταν πριν μερικούς μήνες επιχείρησαν να σταματήσουν αντιφασιστική πορεία στην Αριστομένους. Είναι συμμορία που με το περιεχόμενο της δράσης τους θέτουν εαυτούς εκτός κοινοβουλευτικών διαδικασιών».
Στη συνέχεια παρενέβησαν οι επικεφαλείς της μείζονος αντιπολιτεύσεως κι ενός ακόμα ανεξάρτητου συνδυασμού, που τάχθηκαν κατά της λογικής των αποκλεισμών.

Θησαυρίζουν ΤΩΡΑ! Με απλά λόγια το κόλπο της Γερμανίας με την Κύπρο


Αυτή την στιγμή, συντελείται η μαζικότερη εκροή κεφαλαίων από τον Ευρωπαϊκό Νότο.Μετά την απόφαση για την Κύπρο, θεωρούν όλοι δεδομένη την θεσμοθέτηση του “κουρέματος” στις καταθέσεις, σε όλες τις χώρες με πρόγραμμα σταθερότητας.
Το άυλο χρήμα στην Ελλάδα της αργίας, οι μεγαλοκαταθέτες της Κύπρου που έχουν πάρει θέση να κλείσουν λογαριασμούς με το που ανοίξουν οι τράπεζες…
ΠΟΙΟΣ ΚΕΡΔΙΖΕΙ ΒΡΕ ΠΑΙΔΙΑ;


Μα φυσικά οι Γερμανικές τράπεζες και τα Γερμανικά ομόλογα που βλέπουν την ρευστότητα τους να απογειώνεται από τους πανικόβλητους καταθέτες του Νότου.
Κόλπο γκρόσο των Γερμανών, με σφραγίδα της αισχρής δήλωσης του Σόιμπλε.
Η Γερμανία λήστεψε αριστοτεχνικά την Ευρώπη σε συνεργασία με μερικούς ελληνοφωνους πράκτορες της συμμορίας Σημίτη, μηζενς κλπ.
Κάτσε εσύ να αναρωτιέσαι εάν “βγαίνει το μνημόνιο”…
Ιστορικά η κατάληξη είναι γνωστή. Αφού ολοκληρώσει η Γερμανία, θα αποχωρήσει αυτή από το Ευρώ “για να μην πληρώνει τους τεμπέληδες του Νότου” και στο τέλος θα φάει την ουρά της.
Που να τα εξηγείς τώρα…


olympia

«ΒΗΜΑ»: ΦΕΥΓΟΥΝ ΟΜΑΔΙΚΑ ΟΙ ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ ΨΗΦΟΦΟΡΟΙ ΤΗΣ ΝΔ ΓΙΑ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ
XA-NIKAIA2
Ένα άρθρο στο καθεστωτικό «Βήμα της Κυριακής», με τον τίτλο «Τα ακροδεξιά μονοπάτια της ΝΔ», επιβεβαιώνει πλήρως αυτό που φαίνεται πεντακάθαρα στην κοινωνία και που προσπαθούν με… μαγειρική των ποσοστών να περιορίσουν οι… εταίρες δημοσκοπήσεων. Κι αυτό είναι η ομαδική φυγή των αγνών πατριωτών που μέχρι πρότινος ψήφιζαν την ΝΔ, υπό το βάρος πλαστών εκβιαστικών διλημμάτων (μία για να μην έρθει το ΠΑΣΟΚ, την άλλη για να φύγει το ΠΑΣΟΚ κ.τ.λ.) προς την Χρυσή Αυγή. Ιδού τα κυριότερα σημεία του άρθρου:

Όταν οι πραγματικοί φασίστες δείχνουν τις κάλτσες του Κατίδη για να κρύψουν την μπόχα τους!


20130317-200125.jpgΌταν οι πραγματικοί φασίστες δείχνουν τις κάλτσες του Κατίδη για να κρύψουν την μπόχα τους.20130317-200119.jpg
Η περίπτωση του κου Κατίδη, πρέπει όλους να μας ανησυχήσει. Πρέπει όλους να μας κάνει να κοιτάξουμε γύρω μας και να σκεφτούμε τι συμβαίνει γύρω μας. Όχι όμως για τους λόγους που θέλουν να μας κάνουν να πιστεύουμε.
Το τρομερό σε αυτή την υπόθεση δεν είναι μία χειρονομία που έγινε, η δεν έγινε σκόπιμα.
Που έγινε ή δεν έγινε θέλοντας να “περάσει” ένα πολιτικό μήνυμα.

Το τρομερό είναι πως ένας τεράστιος μηχανισμός τρομοκρατίας, προπαγάνδας, μπήκε αμέσως σε εφαρμογή προκειμένου να συντρίψει ένα παιδί 20 ετών.
Αμέσως μετά την λήξη του αγώνα, πολιτικά κόμματα, ραδιοφωνικοί σταθμοί, ομάδες οπαδών ξεκίνησαν μία προπαγάνδα συμπερασμάτων, αναθέματος, απειλών. Ήθελαν αίμα και το ήθελαν άμεσα.
Ο παίκτης χωρίς καμία καθυστέρηση, τόσο έγγραφα όσο και προφορικά έσπευσε να διευκρινίσει. Αλήθεια ή όχι το ξέρει μόνο ο ίδιος. Κανείς άλλος.
Όμως αυτή του η άρνηση πολιτικής σκοπιμότητας, φαίνεται ότι ερέθισε ακόμη περισσότερο όσους τον στοχοποίησαν. Προφανώς, η άρνηση του αυτή υπό φυσιολογικές συνθήκες θα έπρεπε να είχε ως αποτέλεσμα την πτώση των τόνων. Όμως κάτι τέτοιο δεν θα εξυπηρετούσε. Το ζήτημα έπρεπε να “φουσκώσει”. Να γίνει τεράστιο προκειμένου ανάλογα να είναι και τα οφέλη αυτών που με ιερό μένος ζήτησαν την “σταύρωση” του Κατίδη.
Πηγαίνοντας στις τυπικές -που εν προκειμένω είναι και ουσιαστικές- λεπτομέρειες (η λέξη χρησιμοποιείται με τόνο -συγχωρήστε με- ειρωνικό γιατί ως φαίνεται κανέναν δεν ενδιαφέρει η ουσία) έχουμε μία περίπτωση που -δεχόμενοι, έστω και χωρίς να έχουμε δικαίωμα ότι ο αθλητής ψεύδεται- πολιτικής έκφρασης εντός αθλητικού χώρου. Αυτό απαγορεύεται. Ενεργοποιείται ο σχετικός κανονισμός, τιμωρείται βάσει αυτού ο αθλητής (με 5 αγωνιστικές αν δεν απατώμαι) και τελειώνει η ιστορία.
Ας μην διαμαρτυρηθούν οι “ζηλωτές” που επιθυμούν την εκτέλεση του νεαρού στο Σύνταγμα.
Απόψεις έχουμε όλοι αλλά πραγματική ουσία έχουν οι κανονισμοί και οι νόμοι και βάσει αυτών δεν φαίνεται να υπάρχει άλλη καταδίκη.
Υπογραμμίζω: Κάθε παίκτης, τιμωρείται γιατί χρησιμοποίησε ένα αθλητικό χώρο για να εκφράσει πολιτική άποψη. Η άποψη η ίδια, εφόσον είναι εντός των πλαισίων του νόμου, δεν κρίνεται ούτε καταδικάζεται. Είναι δικαίωμα κάθε Έλληνα, κάθε ανθρώπου, κάθε αθλητή να έχει την προσωπική του άποψη και κανένας δεν μπορεί να τον κατηγορήσει για αυτή.
Όμως εδώ έχουμε άλλη εικόνα. Ο Κατίδης ΚΡΙΝΕΤΑΙ για την άποψη που υποτίθεται ότι έχει. ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΕΤΑΙ και ΑΠΕΙΛΕΙΤΑΙ. Μην ξεγελιέστε, πρόκειται για την απόλυτη εφαρμογή του αυταρχισμού ενός οργανωμένου συστήματος απέναντι σε ένα αδύναμο θύμα.
Η αγνή και άσπιλη Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία τον αποκλείει δια βίου από τις Εθνικές ομάδες, όλα τα αριστερά κόμματα βγάζουν ανακοινώσεις εις βάρος του, χαρακτηρίζεται “βλαξ”, ανώριμος”, “ΝαΖι”, και ζητείται -δια της απειλής βίας- η αποπομπή του από την εταιρεία που εργάζεται.
Οποιοδήποτε ουσιαστικό, τυπικό η ηθικό δικαίωμα του, να απολογηθεί έστω, παύει να αναγνωρίζεται. Ο διασυρμός του γίνεται πρώτος στόχος για τα ΜΜΕ και τους συνεργάτες τους.
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το “αίμα” του νέου θα χυθεί ως θυσία στις νέες θεότητες του προοδευτισμού και τις πολιτικής ορθότητας. Το “σώμα” τους θα “κρεμαστεί” προς παραδειγματισμό.
Με αυτή την λογική η καλύτερα τον ίδιο παραλογισμό έγινε π.χ σχόλιο νεαρού αθλητικού σχολιαστή, σύμφωνα με το οποίο “σκληρό μαρκάρισμα” επάνω σε έγχρωμο παίκτη της αντίπαλης ομάδας “τώρα εξηγείται’”. Είπε δηλαδή ότι ο Κατίδης έκανε φάουλ γιατί είναι ρατσιστής! Εξήχθη -ελαφρά μεν αλλά με την σιγουριά του ειδικού ψυχολόγου- και αυτό το συμπέρασμα και έγινε δημόσιος λόγος.
Γίνεται αντιληπτή η παράνοια;
Όμως δεν είναι δυνατό μέσα στον θόρυβο και τους αλαλαγμούς κάποιοι λίγοι να μην αντιληφθούν ότι δημοκρατία δεν είναι το δικαίωμα της έκφρασης “όσων μας αρέσουν, άντε και όσων δεν μας ενοχλούν ιδιαίτερα”.
Η αντιμετώπιση του Κατίδη δείχνει ότι η νέα τάξη στην Ελλάδα αυτή την δημοκρατία εφαρμόζει και η όλη εικόνα δεν είναι κάτι άλλο παρά μία ένδειξη για το πως θα αντιμετωπίζονται οι “αντιφρονούντες”.
Οι πράξεις τους θα ερμηνεύονται αυθαίρετα. Θα δαιμονοποιούνται με τρόπο που θα είναι αδύνατο να υπερασπιστούν τον εαυτό τους και αν το κάνουν απλώς θα αγνοούμε ότι πουν. Θα τους χτυπάμε -όλοι μαζί- άμεσα, σκληρά, αμείλικτα. Θα διασύρονται και θα καταστρέφονται επαγγελματικά και κοινωνικά.
Δεν μου άρεσε αυτό που έκανε ο παίκτης. Δεν το εγκρίνω και πρέπει να τιμωρηθεί όπως ορίζουν οι κανονισμοί. Αλλά αν η ενέργεια με ενόχλησε, αυτό που είδα μετά να συμβαίνει κατόπιν με τρομοκράτησε. Δεν νομίζω ότι σε ολόκληρη την ζωή μου έχω νοιώσει τόσο ζωντανή την σύγχρονη αναβίωση της “Ιεράς Εξέτασης”.
Και θυμάστε την τακτική της “Ιεράς Εξέτασης”: Αν δεν ομολογήσεις αυτό που θέλω θα βασανιστείς και θα θανατωθείς. Αν ομολογήσεις, είσαι ένοχος. Οπότε, θα βασανιστείς και θα θανατωθείς.
Μετά τιμής και σεβασμού,
Α.Σ
olympia

Η ΑΕΚ, Η ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΚΑΙ Η ΠΡΟΣΦΥΓΙΑ
KATIDHS
Για διάφορους λόγους, δε θέλουμε να κρίνουμε την υπόθεση του νεαρού (20χρονου) ποδοσφαιριστή της ΑΕΚ Γ. Κατίδη. Θα κρίνουμε, όμως, τις ανακοινώσεις που έβγαλαν εις βάρος του τα κόμματα της αριστεράς, οι οποίες ανακοινώσεις είχαν κοινή συνισταμένη τους το γεγονός ότι η ΑΕΚ ιδρύθηκε από πρόσφυγες, άρα δε γίνεται να έχει «φασίστες» στις τάξεις της. Ιδού τα επίμαχα σημεία των ανακοινώσεων:
ΔΗΜΑΡ:
«Μάλλον ο κύριος Κατίδης δεν γνωρίζει ότι η ΑΕΚ είναι ομάδα προσφύγων, που έχουν πληρώσει πολύ ακριβά το ρατσισμό και τον φασισμό».
ΣΥΡΙΖΑ:
«Πολύ δε περισσότερο όταν προσβάλλει μια ολόκληρη χώρα κι ένα προσφυγικό σωματείο όπως η ΑΕΚ, με τα εκατομμύρια δημοκρατικών οπαδών…».
ΚΚΕ:

Γιατί ο Σαμαράς δεν πρόβαλε βέτο;


Αν δεν το ήθελε και η ελληνική κυβέρνηση το μέτρο του «κουρέματος» των καταθέσεων στην Κύπρο δεν θα περνούσε.
Γιατί η Ελλάδα δεν πρόβαλε βέτο; Γιατί άφησε την Κύπρο απροστάτευτη; Δεν γνωρίζει άραγε ο Σαμαράς και οι δορυφόροι του ότι με την απόφαση αυτή άνοιξαν την πόρτα της κόλασης για να μπούμε κι εμείς μέσα; Ποιος τώρα πλέον θα επενδύσει και θα καταθέσει σε κυπριακές και σε ελληνικές τράπεζες; Ρωτάμε ποιος;;
Μια ελπίδα υπάρχει μόνο. Να αντιδράσουν οι Κύπριοι βουλευτές. Η αντίδρασή τους δεν θα σώσει μόνο τους ίδιους και την Ελλάδα από ανάλογες περιπέτειες, αλλά και ολόκληρη την Ευρωζώνη από τις ορέξεις της επιθετικής Γερμανίας που από τη μία μεριά θέτει ιταμά τελεσίγραφα και από την άλλη ρίχνει την ευθύνη στους εκβιαζόμενους.
Πέτρος Χασάπης

ΕΚΤΟΣ ΤΟΥ ΣΑΜΑΡΑ ΚΑΙ Ο ΣΥΡΙΖΑ ΥΠΕΒΑΛΛΕ ΤΑ ΣΕΒΗ ΤΟΥ ΣΤΟΝ ΔΙΕΘΝΗ ΣΙΩΝΙΣΜΟ
4283709672
Μπορεί ο Αντωνάκης (ο πανικόβλητος…) να ήταν παρών στην εβραϊκή συναγωγή της Θεσσαλονίκης και να… έκλεψε την παράσταση, αλλά υπήρξαν και δύο άλλοι «ηγέτες» που δεν μπόρεσαν να παραβρεθούν αυτοπροσώπως κι έστειλαν μηνύματα, τα οποία διαβάστηκαν στην εκδήλωση.
Πρόκειται για τον ηγέτη του ισραηλινού τρομοκράτους, Βενιαμίν Νετανιάχου και τον… leader of SYRIZA Αλέκο Τσίπρα (ο οποίος βρίσκεται στο London). Και τα δύο μηνύματα «συμπυκνώνονται στη φράση: ποτέ ξανά ολοκαύτωμα, ποτέ ξανά γενοκτονία» (προφανώς τα… μεγάλα πνεύματα συναντήθηκαν!). Από κει και πέρα, ο χασάπης του Παλαιστινιακού λαού μήνυσε πως «πρέπει να αντιμετωπίσουμε τον κίνδυνο πριν είναι αργά» (εννοώντας προφανέστατα τον «κίνδυνο» της Χρυσής Αυγής), ενώ ο… leader of SYRIZA ζήτησε «να ξηλωθούν από δρόμους της Θεσσαλονίκης ονόματα ανθρώπων που συνεργάστηκαν με τους ναζί, να μην επιτρέψουμε άλλη γενοκτονία και να μην εκκολαφθεί το αυγό του φιδιού».

Forbes: Φορολόγηση καταθέσεων στην Κύπρο..λάθος ανάλογο της Lehman Brothers, από το Eurogroup


Με την λανθασμένη απόφαση που οδήγησε στην κατάρρευση της Lehman Brothers και άναψε το φιτίλι της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, συγκρίνει τη φορολόγηση καταθέσεων στην Κύπρο, ο αρθρογράφος του Forbes Eamon Fingleton.
“Όλοι συμφωνούν ότι ο τότε υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Hank Paulson, χειρίστηκε λάθος την υπόθεση της Lehamn το 2009, ωστόσο είχε δικαιολογία. Είχε πανικοβληθεί από τις ραγδαίες εξελίξεις και δεν είχε χρόνο για να σκεφτεί δεύτερη φορά. Στην ίδια θέση βρέθηκαν οι -καθοδηγούμενοι από τη Γερμανία- Ευρωπαίοι αξιωματούχοι,ψάχνοντας λύση για τη διάσωση των κυπριακών τραπεζών. Με μια διαφορά. Ενώ είχαν χρόνια για να σκεφτούν και είχαν και την εμπειρία από την διάσωση της Ελλάδας, έκαναν την χειρότερη και πιο ανεύθυνη επιλογή όσον αφορά της τράπεζες από τη δεκαετία του 1930 μέχρι σήμερα” σημειώνει ο αρθρογράφος.
Ο Fingleton κατακεραυνώνει τους Ευρωπαίους σημειώνοντας ότι αποδυνάμωσαν τον βασικό πυλώνα της ισχύος των τραπεζών, ο οποίος είναι η ασφάλεια των καταθέσεων. Καταθέτες που είχαν χρήματα στις τράπεζες, τα βλέπουν να “κουρεύονται” κάτι που μπορεί να έχει επιπτώσεις (φυγή καταθέσεων) στις τράπεζες όλης της ΕΕ και όχι μόνο στις τράπεζες των χωρών που αντιμετωπίζουν προβλήματα, όπως η Ελλάδα και η Ισπανία.
“Ας μιλήσουμε απλά. Τη μεγαλύτερη ευθύνη για την κρίση στην Ευρώπη την έχει η Γερμανία, που με την επιμονή της στις πολιτικές λιτότητας στρέφει το μαχαίρι στις πληγές των χωρών που έχουν πρόβλημα” σημειώνει ο αρθρογράφος, ο οποίος υποστηρίζει ότι η Ιαπωνία πιέζει τους Γερμανούς να χαλαρώσουν λίγο τα προγράμματα περικοπών, που έχουν επιβάλλει στην Ευρωζώνη.
Ο Fingleton, καταλήγει κάνοντας έκκληση στον Ομπάμα να επέμβει και ουσιαστικά να τραβήξει το αυτί της Μέρκελ.
“Είναι η ώρα να κάνει το Call στη μπλόφα της Μέρκελ” σημειώνει χαρακτηριστικά.
http://exomatiakaivlepo.blogspot.com/2013/03/forbes-lehman-brothers-eurogroup.html

"Δεν μας άφησε ούτε ένα ευρώ!" Ποιους ξέχασε στη διαθήκη της η Ρένα Βλαχοπούλου;;; Ποιοι πήραν την αμύθητη περιουσία της;;;
«Εμείς δεν πήραμε τίποτα από τη Ρένα. Ούτε μία καρφίτσα. Όταν άνοιξε η διαθήκη, τότε εμείς οι δικοί της άνθρωποι μείναμε όλοι έκπληκτοι.... Κι ας ήμασταν αδέλφια της. Όλα πήγαν στο σύζυγό της και στη συνέχεια στην αδελφή του. Και πίνακες ζωγραφικής τεράστιας αξίας, πανάκριβα μπιζού αλλά και ακίνητα. Ήταν άδικο για εμάς που ήμασταν αίμα της. Γιατί και εγώ ένας απλός υπάλληλος ήμουν. Δεν είχα ούτε πλούτη ούτε κανένα άλλο περιουσιακό στοιχείο. Όμως τελικά ο άνθρωπος δεν παίρνει τίποτα μαζί του». ....

Χτυπήσαμε τεράστια φλέβα μαύρου χρυσού...μεταξύ του Καστελόριζου και της Νότιας Ρόδου..(Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα).. ΠΗΓΗ: http://www.pentapostagma.gr/2013/03/mauros-xrusos-koitasmata-petrelaiou-aigaio.html#ixzz2Nzml1Dmz


«Στην περιοχή μεταξύ του Καστελόριζου και της Νότιας Ρόδου βρίσκεται το δεύτερο μεγαλύτερο κοίτασμα πετρελαίου στον κόσμο. Τα στοιχεία προέρχονται από γαλλική εταιρεία που έχει πραγματοποιήσει δεκάδες έρευνες στην περιοχή και δεν..επιδέχονται αμφισβητήσεων. Οι εκτιμήσεις είναι πως πρόκειται για κοίτασμα 50 δισεκατομμυρίων βαρελιών». Την αποκάλυψη αυτή, που επαναλαμβάνει στο «ΚΑΡΦΙ» ο κ. Αντώνης Φώσκολος, ομότιμος καθηγητής στο Πολυτεχνείο Κρήτης, την έχει αναλύσει εδώ και καιρό στον Αντώνη Σαμαρά.


Ο κ. Φώσκολος βρίσκεται στον Καναδά, όπου είναι καθηγητής στο Ινστιτούτο Πετρελαϊκής Ιζηματογενούς Γεωλογίας της καναδικής κυβέρνησης και επιστημονικός ερευνητής της Γεωλογικής Υπηρεσίας Καναδά. Στις αρχές του Δεκεμβρίου, του ζητήθηκε να συναντήσει στο Μαξίμου τον Έλληνα πρωθυπουργό και να τον ενημερώσει για το μέγεθος των κοιτασμάτων στο ελληνικό υπέδαφος. Ο κ. Φώσκολος μαζί με τον Ηλία Κονοφάγο και τον Νίκο Λυγερό ήταν οι συντάκτες μιας έκθεσης που αποτύπωνε με πολλές λεπτομέρειες τα κοιτάσματα και εκτιμούσε πως μόνο στο βυθό νότια της Κρήτης βρίσκεται «θαμμένος» μαύρος χρυσός και φυσικό αέριο, η αξία των οποίων ξεπερνά το 1 τρισ. δολάρια. Στη συνάντηση ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε για το πλούσιο κοίτασμα φυσικού αερίου στην περιοχή του Κατάκολου, το οποίο υπολογίζεται στα 200 δισεκατομμύρια δολάρια, καθώς και για το πετρέλαιο που βρίσκεται εγκλωβισμένο στην ίδια περιοχή, αλλά και για το τεράστιο κοίτασμα στην περιοχή του Καστελόριζου, το οποίο εκτιμάται στα 50 δισεκατομμύρια βαρέλια ή, μεταφρασμένο σε ποσό, ξεπερνά τα 5 τρισεκατομμύρια δολάρια. Ποσά ικανά να προκαλέσουν ίλιγγο σε κάθε κυβέρνηση και ισχυρές εντάσεις στην περιοχή. Το κοίτασμα του Καστελόριζου βρίσκεται στα όρια της περιοχής που ορίζεται από την ελληνική ΑΟΖ, αλλά διεκδικείται με ένταση και από την τουρκική πλευρά.

Συμφώνησαν πως… διαφωνούν για τα δικαιώματα εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων

Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν πως στην ημίωρη συνάντηση, κεκλεισμένων των θυρών, μεταξύ Αντώνη Σαμαρά και Ταγίπ Ερντογάν επετράπη μόνο η παρουσία ενός Έλληνα επιχειρηματία της Πόλης, που εκτελούσε χρέη διερμηνέα. Οι δύο ηγέτες, κατά τις ίδιες πληροφορίες, συμφώνησαν πως… διαφωνούν για το ποιος θα έχει τα δικαιώματα εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων. Η Άγκυρα δεν επιθυμεί με κανέναν τρόπο μια επανάληψη της ιστορίας της ΑΟΖ με την Κύπρο και, από την άλλη, στην Αθήνα υπάρχουν πολλοί θιασώτες της κυπριακής πολιτικής και πιέζουν σε περίπτωση που επαληθευτούν οι προβλέψεις των Γάλλων η Αθήνα να το κάνει όπως και η Λευκωσία.

Το «προξενιό» για τη συνάντηση των τριών επιστημόνων- ερευνητών με τον Αντώνη Σαμαρά το έκανε ο υπουργός ΠΕΚΑ, κ. Λιβιεράτος, που γνώριζε από την πανεπιστημιακή κοινότητα το έργο του κ. Φώσκολου και πως δεν επρόκειτο για κάποιο… χθεσινό που αποφάσισε να εκμεταλλευτεί τη στιγμή και να πουλήσει «φύκια για μεταξωτές κορδέλες» στον Έλληνα πρωθυπουργό.

Τον είχαν λοιδορήσει
Τα τελευταία 15 χρόνια ο κ. Φώσκολος ήταν ένας από τους ελάχιστους που φώναζε πως το ελληνικό υπέδαφος είναι γεμάτο πετρέλαιο και πλούσια κοιτάσματα φυσικού αερίου. Οι διαπιστώσεις του, που γι’ αυτόν βασίζονταν σε επιστημονικές εργασίες, είχαν λοιδορηθεί αρκετές φορές από ανθρώπους που τύχαινε να κατέχουν κρίσιμα πολιτικά πόστα αλλά είχαν επιλέξει να «θάψουν» τις επιστημονικές φωνές για το αντίθετο. Το 1996, με μια υπουργική απόφαση, δείγμα μοναδικής πολιτικής ανευθυνότητας, απαγορεύονταν διά νόμου οι έρευνες για την ύπαρξη ή μη πετρελαίου στον ελλαδικό χώρο. Έπρεπε να φτάσουμε στο 2010 να συσταθεί ειδικό υφυπουργείο, με τον Γιάννη Μανιάτη επικεφαλής, για να παραδεχτεί επιτέλους η επίσημη πολιτεία πως υπάρχουν κοιτάσματα και θα προσπαθήσουμε να τα εκμεταλλευτούμε.

Η δικαίωση ήρθε από τους Νορβηγούς
Η δικαίωση για τον κ. Φώσκολο, αλλά και όσων επί τόσα χρόνια λοιδορήθηκαν ήρθε με την ολοκλήρωση των ερευνών του νορβηγικού πλοίου Nordicexplorer, τα επιστημονικά ευρήματα του οποίου ξεπέρασαν κάθε προσδοκία, όπως ανακοίνωσε ο Σβέρε Στράντερες, εκτελεστικός αντιπρόεδρος της PetroleumGeoServices(PGS). Η εταιρεία PGSπλήρωσε από την τσέπη της 120 εκατομμύρια ευρώ για να πραγματοποιήσει μια τεράστια έρευνα σε μια συνολική έκταση 12.431 χιλιομέτρων. Οι Νορβηγοί «όργωσαν» το Βόρειο Ιόνιο, τις περιοχές μεταξύ Κεφαλονιάς, Ζακύνθου, Κυθήρων, Κυπαρισσίας, Πύλου και τη Νότια Κρήτη. Η ανάλυση στις φουσκάλες μεθανίου που αναδύονται στην περιοχή του Κατάκολου αποκάλυψε, σύμφωνα με τον κ. Φώσκολο, πως κάτω από τις τεράστιες ποσότητες φυσικού αερίου βρίσκονται εγκλωβισμένες ακόμη μεγαλύτερες ποσότητες πετρελαίου. «Οι φυσαλίδες των αερίων που διαφεύγουν από τον πυθμένα της θάλασσας αποτελούνται από μεθάνιο κατά 80%-90% και από υδρόθειο σε μικρότερο ποσοστό, κάτι που σημάνει πως υπάρχει πετρέλαιο – και μάλιστα εξαιρετικής ποιότητας, πολύ καλύτερης από αυτής των αραβικών χωρών».

«Να μην πουληθεί η ΔΕΠΑ»
«Η ύπαρξη των υδρογονανθράκων στον ελλαδικό χώρο είχε επιβεβαιωθεί με την ανακάλυψη των κοιτασμάτων του Πρίνου, του φυσικού αερίου στα νότια της Θάσου, του φυσικού αερίου στην Επανομή και του πετρελαίου στο Κατάκολο, αλλά και των επιφανειακών εμφανίσεων στην Ήπειρο. Παρόλα αυτά, η πολιτική επιλογή ήταν να μην αναζητήσουμε τα κοιτάσματα αυτά για χρόνια», υποστηρίζει ο κ. Φώσκολος. Στον πρωθυπουργό μετέφερε και τις υποψίες του εξαιτίας ποιων επί τόσα χρόνια η Ελλάδα καθόταν πάνω σε ένα θησαυρό χωρίς να κάνει τίποτα. «Τώρα θα είναι έγκλημα να πουληθεί η ΔΕΠΑ στους Ρώσους, που με την ανακάλυψη των ελληνικών κοιτασμάτων βλέπουν πως μπορούν να χάσουν μεγάλο μέρος της οικονομικής τους δύναμης, γιατί με αυτά τα αποθέματα η Ελλάδα πια θα μπορεί να τροφοδοτήσει την Ευρώπη για δεκάδες χρόνια. Η ΔΕΠΑ μπορεί να γίνει η νέα GASPROMκαι ακόμη μεγαλύτερη», αποκαλύπτει ο άνθρωπος που συνέδεσε την επιστημονική δουλειά του με αυτό που σήμερα θεωρείται πια πραγματικότητα και όχι παιχνίδι φαντασίας.


Του Στέλιου Βραδέλη
πηγη

Οι φόβοι για bank run ίσως κρατήσουν κλειστές τις τράπεζες στην Κύπρο


Ιστορικές είναι οι στιγμές που ζει η Κύπρος καθώς  οι εξελίξεις είναι ραγδαίες, ενόψει της συνεδρίασης της κυπριακής Βουλής για το πρωτοφανές νομοσχέδιο που επιβάλει «κούρεμα» στις καταθέσεις.
Την ίδια ώρα, οι φόβοι για την αντίδραση των καταθετών την Τρίτη το πρωί κάνει τις αρμόδιες αρχές να εξετάζουν το ενδεχόμενο αναστολής της λειτουργίας των τραπεζών για μία ημέρα. Μάλιστα, δεν αποκλείεται να παραμείνουν κλειστές και την Τετάρτη, ανάλογα με τις συνθήκες που θα επικρατούν μετά την αυριανή ψηφοφορία. Με αυτόν τον τρόπο η κυβέρνηση θέλει να κερδίσει χρόνο μέχρι να υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα για την επιβολή του φόρου.
Επισήμως, ωστόσο δεν υπάρχει κάτι νεότερο από την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου και όπως αναφέρουν πηγές από την Κύπρο, όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά. Νωρίτερα σήμερα, όπως αναφέρουν κυπριακά μέσα ενημέρωσης, η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου με επιστολή της προς τις κυπριακές τράπεζες ανέφερε ότι παγώνουν προσωρινά οι εντολές πληρωμών και οι μεταφορές κεφαλαίων, σε μία προληπτικού χαρακτήρα κίνηση.
Στην Κύπρο οι διαβουλεύσεις μεταξύ της κεντρικής αρχής και των τραπεζών είναι συνεχείς, αφού υπάρχει φόβος εκτεταμένου «bank run».  Αν τελικά οι τράπεζες… παρατείνουν την αυριανή αργία γίνεται αντιληπτό ότι δημιουργείται σημαντικό πρόβλημα τόσο για τους καταθέτες όσο και για τις επιχειρήσεις οι οποίες δεν θα μπορούν να προχωρήσουν σε πληρωμές και μεταφορές κεφαλαίων.
Προβληματισμός υπάρχει και στις ελληνικές τράπεζες, αφού δεν θα μπορούν να εξυπηρετήσουν κυρίως τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται και στις δύο χώρες, ενώ θα πρέπει να υπάρξει πρόνοια για το σύνολο των εργασιών που συνδέονται με την Κύπρο, κυρίως σε τραπεζικά εργαλεία με ημερομηνία λήξης, όπως οι επιταγές.
«Αν οι τράπεζες παραμείνουν κλειστές μόνο για μία ημέρα ο αντίκτυπος δεν θα είναι μεγάλος αφού το τραπεζικό σύστημα είναι προετοιμασμένο για ανάλογες περιπτώσεις. Σημαντικό πρόβλημα, όμως, θα προκύψει αν η αναστολή της λειτουργίας των κυπριακών τραπεζών κρατήσει πολλές ημέρες», σημειώνει στέλεχος κυπριακής τράπεζας στην Ελλάδα.
«Σε μία τέτοια περίπτωση θα πρέπει να υπάρξει ψυχραιμία και σίγουρα πρόληψη από την πλευρά της κεντρικής τράπεζας της Κύπρου».
Για παράδειγμα, προσθέτει ο ίδιος, μία επιχείρηση που πουλάει στην Κύπρο και έχει προγραμματισμένες αποστολές παραγγελιών και δεν τιμολογεί με πίστωση, όπως οι περισσότερες εταιρείες σήμερα. «Τις ημέρες που θα είναι κλειστές οι τράπεζες δεν θα μπορεί να προχωρήσει στην αποστολή προϊόντων αφού ο πελάτης δεν θα έχει τη δυνατότητα να καταβάλει τα χρήματα».
Επίσης, ο πανικός και η αβεβαιότητα που ίσως προκαλέσει μία τέτοια εξέλιξη αναμένεται να επηρεάσει την ψυχολογία καταθετών και επιχειρήσεων. «Οι τεχνικές λεπτομέρειες της συμφωνίας αλλά και μίας ενδεχόμενης απόφασης για διήμερη αργία των τραπεζών είναι πολύ σημαντικές για την εύρυθμη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος», τονίζει στέλεχος ελληνικής τράπεζας. «Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα έχει μεγάλο βαθμό διασύνδεσης με το κυπριακό και γι’ αυτό το λόγο οι χειρισμοί θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεχτικοί», συμπληρώνει.

ΚΛΕΒΟΥΝ 15 ΔΙΣ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΑΠ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΜΕΧΡΙ ΤΟ 2023, ΛΟΓΩ .. ΚΡΙΣΗΣ!!
Τουλάχιστον 15 δισεκατομμύρια ευρώ θα εξοικονομήσει από το κόστος των επιτοκίων η Γερμανία, έως το 2023, από την κρίση χρέους η οποία πλήττει την Ευρωζώνη, εκτιμά το Ινστιτούτο του Κιέλου για την Παγκόσμια Οικονομία. ...Σύμφωνα με σχετική έρευνα που διενήργησε το Ινστιτούτο για λογαριασμό του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters, το γεγονός ότι η Γερμανία, ενώ άλλες χώρες είτε δανείζονται με εξαιρετικά υψηλά επιτόκια είτε έχουν αποκλειστεί από τις αγορές, εμφανίζεται ως ασφαλές καταφύγιο για τους επενδυτές, της αποφέρει σημαντικά κέρδη. Μόνο για το 2013, αυτή η εξοικονόμηση θα φθάσει τα δύο δισεκατομμύρια ευρώ.
Η τάση αυτή μάλιστα των υψηλών αποδόσεων αναμένεται να συνεχιστεί όσο παραμένουν χαμηλά τα επιτόκια. 
http://skeftomasteellhnika.blogspot.gr

Οι νταβατζήδες του «γεωπολιτικού τίποτα» καθυποτάσσουν την Κύπρο ΠΗΓΗ: http://www.pentapostagma.gr/2013/03/oi-ntavatzides-tou-geopolitikou-tipota-kathypotazoun-tin-kypro.html#ixzz2Nus41bAm


 
Η πρόσφατη απόφαση του Eurogroup για την Κύπρο αποτελεί μήνυμα το οποίο θα πρέπει να ληφθεί εξαιρετικά σοβαρά υπόψη από την ελληνική κυβέρνηση.

Η συμπεριφορά των «εταίρων» έναντι ενός από τα μικρότερα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν όχι απλώς εχθρική αλλά και εκδικητική. Ιδιαίτερα αν ληφθεί υπόψη ότι τα ποσά για τη διάσωση της κυπριακής οικονομίας σε απόλυτα μεγέθη είναι από μικρά έως ασήμαντα για την Ευρωπαϊκή Ένωση ως σύνολο.

Φυσικά στο Eurogroup, ο άλλος πυλώνας του ελληνισμού, η Ελλάδα, εξίσου αδύναμη και ακρωτηριασμένη, απλώς…  παρακολουθούσε τη «σφαγή»!

Ο σκοπός βέβαια των «εταίρων» δεν είναι η διάσωση της κυπριακής οικονομίας. Είναι η κατάρρευσή της, αφού η φυγή καταθέσεων από τις τράπεζες της Κύπρου θα έχει τα χαρακτηριστικά πλημμυρίδας. Ο αντικειμενικός σκοπός ήταν η εκδίωξη των καταθέσεων και δη των μεγαλοκαταθετών (Ρώσοι, Άραβες, κ.λπ.). Και όλα αυτά τα δημιουργούν υποτίθεται για να μαζέψουν μόλις 5,8 δισεκατομμύρια ευρώ!!! Η διαρροή θέλει να επιθυμούσαν αρχικά να ληστέψουν το 40% των καταθέσεων οι απατεώνες, εκτός κι αν το σερβίρουν επικοινωνιακά για να εξυπηρετηθεί πολιτικά ο Νίκος Αναστασιάδης που δεν έχει ξεκινήσει ΚΑΘΟΛΟΥ καλά…

Γιατί να διώξουν τους καταθέτες; Η εικόνα γίνεται πιο ξεκάθαρη αν προσθέσουμε και την ενεργειακή διάσταση. Η Κύπρος και σε δεύτερη φάση και η Ελλάδα λόγω των υποθαλάσσιων ενεργειακών πόρων της Ανατολικής Μεσογείου, αναμένεται να αποτελέσουν στα επόμενα 30 χρόνια την κύρια πηγή τροφοδότησης της Ευρώπης με ενέργεια.

Ούτε αυτό όμως, δηλαδή η κυνική εξυπηρέτηση του συμφέροντος σε βάθος χρόνου, φαίνεται ότι στάθηκε ικανό να μετριάσει τη σκληρότητα των «εταίρων». Λειτούργησε ακριβώς ανάποδα.

Ο λόγος είναι απλός. Η Κύπρος και μέσω αυτής οι ενεργειακοί πόροι θα πρέπει να «καθυποταχτούν» και ελεγχθούν. Απόλυτα. Και αυτό θα γίνει μέσω της εκδίωξης κάθε παράγοντα που δίνει διαπραγματευτική ισχύ στην Κύπρο.

Είναι πλέον εμφανές ότι οι «εταίροι» και στο μέλλον, εκμεταλλευόμενοι τυχόν ευνοϊκούς συσχετισμούς ισχύος θα επιδείξουν την ίδια εκδικητική και αρπακτική συμπεριφορά. 

Αυτή η διαπίστωση θα πρέπει να γίνει πλήρως αντιληπτή από τον ελληνισμό, ο οποίος θα πρέπει να εγκαταλείψει τις ιδεοληψίες περί Ευρωπαϊκής Ένωσης και αλληλεγγύης, ομοσπονδοποίησης, κ.λπ. και να αρχίσει να χρησιμοποιεί τους ενεργειακούς πόρους ως όπλο. 

Αδίστακτα όποτε και όταν χρειαστεί.
Όχι μόνο όταν αρχίσει η αξιοποίηση των κοιτασμάτων αλλά από τώρα.
Και μάλιστα ξεκινώντας από το πολύ απλό που είναι η συμμετοχή εταιριών από χώρες – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην εκμετάλλευση των ενεργειακών πόρων.
Εξάλλου ενδιαφερόμενοι υπάρχουν και είναι πάρα πολλοί και εξαιρετικά πρόθυμοι.


Απαραίτητη προϋπόθεση βέβαια είναι να αντιληφθούμε το αυτονόητο. Οι ενεργειακοί πόροι είναι ελληνικοί και κυπριακοί ΟΧΙ ευρωπαϊκοί, όπως με περισσή αφέλεια πρόσφατα διακηρύχθηκε από τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, παρότι εξηγήσαμε υπό ποια έννοια θεωρήσαμε τη συγκεκριμένη αναφορά ως ορθή κίνηση.

Δεν μπορεί όμως να επιδεικνύουν λίγες μέρες αργότερα αυτή τη συμπεριφορά οι νταβατζήδες του «γεωπολιτικού τίποτα», δηλαδή της Ευρώπης!

Βρίσκουν και τα κάνουν, αυτό είναι το πρόβλημα. Ας αναρωτηθούμε ποιοι ήταν αυτοί οι καλοταϊσμένοι – συνήθως κρατικοδίαιτοι – που θεωρούν εαυτούς ως μέλη της πολιτικής – πνευματικής κ.λπ. «ελίτ» του τόπου που θεωρούσαν επί δεκαετίες ότι η ΕΕ αποτελούσε το φάρμακο διά «πάσαν νόσον»… αυτά πληρώνονται.

Όποιος λοιπόν θέλει ενέργεια θα πρέπει να την πληρώσει! Είναι δυνατόν να παραβιάζουν ακόμα και τον νόμο προσφοράς και ζήτησης εδώ στην Ελλάδα; Να υπάρχει ζήτηση και η είσπραξη για τον Ελληνισμό να είναι η καταστροφή της Κύπρου;

Πηγή 

ΑΓΡΙΑ ΚΑΤΑΔΙΩΞΗ ΤΣΙΓΓΑΝΩΝ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΗΣ ΡΟΔΟΥ - ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΑΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΑΓΡΙΑ ΚΑΤΑΔΙΩΞΗ ΤΣΙΓΓΑΝΩΝ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΗΣ ΡΟΔΟΥ - ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΑΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ

Στο νοσοκομείο της Ρόδου, νοσηλεύεται αυτή την ώρα σοβαρά τραυματισμένος στο πρόσωπο 27χρονος αστυνομικός που υπηρετεί στο νησί της Ρόδου, ο οποίος δέχθηκε άγρια επίθεση από ομάδες τσιγγάνων στην περιοχή της Ρόδου Καλλιθέας, κοντά στον καταυλισμό σήμερα λίγο μετά τις 6 το απόγευμα. Η κατάσταση, στον καταυλισμό αυτή την ώρα, είναι ιδιαίτερα έκρυθμη...
καθώς σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων της περιοχής, ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις έχουν ζώσει τον καταυλισμό και επιχειρούν να εντοπίσουν και να συλλάβουν τους πρωταγωνιστές του επεισοδίου. 
Όλα ξεκίνησαν όταν ο 27χρονος αστυνομικός που ήταν εκτός υπηρεσίας και με πολιτικά κινούνταν με τη μηχανή του από τη Ρόδο προς την Καλλιθέα. 
Σε κάποιο σημείο διασταυρώθηκε με ομάδα αθίγγανων που οδηγούσαν δύο αυτοκίνητα και οι οποίοι έκαναν επικίνδυνους ελιγμούς. Ο αστυνομικός φέρεται να έκανε συστάσεις στον έναν από τους δύο τσιγγάνους οδηγούς, σε αυστηρό ύφος και τότε ακολούθησαν απίστευτες σκηνές. 
Τα δύο αυτοκίνητα καταδίωξαν εγκλώβισαν και κατέβασαν από την μοτοσικλέτα τον οδηγό αστυνομικό, τον οποίο με μπουνιές και κλωτσιές άφησαν χτυπούσαν επί αρκετή ώρα. 
Στην συνέχεια τον άφησαν πεσμένο στο έδαφος κι έφυγαν. 

Σε χέρια ελληνικά και τον Ιβάν Σαββίδη η ΣΕΚΑΠ στη Θράκη!Με ομόφωνη απόφαση, το Διοικητικό Συμβούλιο της Συνεταιριστικής Ένωσης Καπνοπαραγωγών Ελλάδος (ΣΕΚΕ) ενέκρινε τη συμφωνία πώλησης του ποσοστού 34,18% των μετοχών που κατέχει στην ΣΕΚΑΠ, στη ρωσική εταιρία Donskoy Tabak JSC, ιδιοκτησίας του επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη. Με το θέμα είχαμε ασχοληθεί και στο παρελθόν: 

Επτά πόνοι που δεν πρέπει να αγνοείτε
Επειδή είναι τόσο συχνός, οι περισσότεροι είμαστε αρκετά συγχρονισμένοι με το σώμα μας, ώστε να ξέρουμε πότε συνιστά απλή ενόχληση. Τα δύσκολα αρχίζουν όταν παρουσιάζεται ένας ασυνήθιστος πόνος, ο οποίος ναι μεν μας ανησυχεί αλλά δεν είμαστε κιόλας σίγουροι για το αν σηματοδοτεί κάτι σοβαρό ή όχι.

Αμερικανοί ειδικοί στην καρδιολογία, την εσωτερική παθολογία, την γηριατρική και την ψυχιατρική εξηγούν ποιους πόνους δεν πρέπει ποτέ να αγνοούμε, αλλά αντιθέτως να θέτουμε αμέσως υπ’ όψιν του γιατρού
Διαβάστε περισσότερα »

Η Ευρώπη έχει χάσει τους πολίτες της

Τα τελευταία στοιχεία του Ευρωβαρόμετρου εμφανίζουν ξεκάθαρα αυτό που υπαινίσσονται ένα προς ένα τα αποτελέσματα των εκλογών: ότι οι Ευρωπαίοι, έχοντας πληγεί από την κρίση, έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αφού σωθεί το ευρώ, θα πρέπει να διασώσουμε τη νομιμότητα της ΕΕ, και πριν από τις εκλογές του 2014.

Για να σωθεί, το ευρώ χρειάζεται δύο πράγματα: μια ξεκάθαρη πολιτική απόφαση που θα θέσει τέλος στις φήμες για το μέλλον του και ένα χρηματοδοτικό εργαλείο που θα καταστήσει αυτή την υπόσχεση αξιόπιστη. Το 2013, μετά από χρόνια δισταγμών, γκαφών και λαθών, οι Ευρωπαίοι ηγέτες έκαναν και τα δύο αυτά πράγματα. Το ευρώ έχει ξεφύγει από το χείλος του γκρεμού και βρίσκεται σε μια σταθερή πορεία που ήταν κάτι άγνωστο τα τελευταία χρόνια.

Οι πολύ περιορισμένες αντιδράσεις από το μετεκλογικό χάος» στην Ιταλία, είναι απόδειξη για τη δύναμη που έχει κερδίσει το ευρώ, τουλάχιστον προσωρινά. Κοιτώντας λίγο πίσω, το σοκ που επέφερε τον Οκτώβριο του 2011 η απόφαση του Γιώργου Παπανδρέου να ζητήσει δημοψήφισμα για να επικυρωθούν ή να απορριφθούν τα μέτρα προσαρμογής που υπαγορεύτηκαν από την τρόικα, έστειλε κάποιους δείκτες αβεβαιότητας που χειρίζονται κάποιοι οικονομικοί αναλυτές σε επίπεδα υψηλότερα από αυτά που ακολούθησαν τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ. Η Ιταλία, χωρίς καμιά αμφιβολία, είναι σε ένα χάος. Το ευρώ ωστόσο, κρατιέται καλά, για την ώρα τουλάχιστον.

Ενώ αποδεικνύουν την ισχύ του ευρώ, τα αποτελέσματα στην Ιταλία υπογραμμίζουν την πολιτική αδυναμία της Ευρώπης και σηματοδοτούν μια κρίση νομιμότητας που γίνεται όλο και πιο εμφανής, και ακόμη και πιο επικίνδυνη, από εκλογές σε εκλογές. Τα στοιχεία της δημοσκόπησης του ευρωβαρόμετρου, την οποία η Κομισιόν διεξάγει δύο φορές το χρόνο, αποδεικνύουν ξεκάθαρα πόσο πολύ η κρίση έχει πλήξει την εμπιστοσύνη των πολιτών στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Θεαματική συντριβή

Σε χώρες όπως η Ισπανία, η «καθαρή» εμπιστοσύνη στην ΕΕ (ένα μέτρο που αφαιρεί το ποσοστό των αμφισβητιών από το ποσοστό των πιστών), ήταν το 2007, προτού αρχίσει η κρίση, στις 42 μονάδες (65% των ερωτηθέντων είχε εμπιστοσύνη μείον το 23% που δεν είχε). Σήμερα ωστόσο, αυτό έχει γυρίσει ανάποδα, σε μια καθαρή δυσπιστία 52 μονάδων (το 72% εκφράζει δυσπιστία, ενώ το 20% έχει ακόμη εμπιστοσύνη). Πρόκειται για μια θεαματική συντριβή.

Αυτή η διαφορά, θα πρέπει να μας κάνει να αντιδράσουμε, ιδιαίτερα σε μια παραδοσιακά φιλοευρωπαϊκή χώρα όπως η Ισπανία. Στην Ελλάδα, την Ιρλανδία, την Πορτογαλία, και την Κύπρο, η ΕΕ αντιμετωπίζεται με καχυποψία, στο ίδιο επίπεδο με αυτό που βλέπουμε στην Ισπανία. Είναι σημαντικό ωστόσο ότι το άλμα της δυσπιστίας στην ΕΕ λαμβάνει χώρα όχι μόνο στις χρεωμένες χώρες, αλλά και στις πιστώτριες χώρες, ή σε αυτές που είναι σε καλύτερη οικονομική κατάσταση. Οι άνθρωποι στη Γερμανία, την Αυστρία, τη Γαλλία, την Ολλανδία και τη Φινλανδία, έχουν επίσης χάσει την εμπιστοσύνη τους στην ΕΕ. Σαφώς, η δυσπιστία δεν κατευθύνεται μόνο στην ΕΕ, αλλά και σε άλλες χώρες της ΕΕ και στους πολίτες τους. Όπως έχουν τα πράγματα, φαίνεται ότι όλοι βγαίνουν χαμένοι.

Αυτό που έχουμε μπροστά μας, είναι ένα σοβαρό πρόβλημα νομιμότητας. Στην Ευρώπη, όπου η συλλογική ταυτότητα, οι κοινές αξίες και οι δημοκρατικές διαδικασίες είναι ακόμη πάρα πολύ στα σπάργανά τους, η νομιμότητα έχει έρθει κυρίως από τις οικονομικές επιδόσεις: η υψηλότερη οικονομική ανάπτυξη οδήγησε σε μεγαλύτερη στήριξη των πολιτών για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και το αντίστροφο. Αυτό σημαίνει ότι τα αποθέματα νομιμότητας, που σχεδόν αποκλειστικά σχετίζονται με την οικονομική ανάπτυξη, είναι αδύναμα και τείνουν να αποστραγγίζονται γρήγορα σε μια κρίση.

Συνυφασμένη δυσαρέσκεια και δυσπιστία

Αυτό είναι αυτό που ζούμε τώρα. Από τη μία πλευρά, αν και οι πολιτικές λιτότητας μπορεί να επιτυγχάνουν στον έλεγχο των ελλειμμάτων (αν και όχι στη μείωση του χρέους), δεν παράγουν ούτε θέσεις εργασίας ούτε ανάπτυξη, και επομένως δεν κατορθώνουν να έχουν στήριξη από την κοινή γνώμη, που είναι απαραίτητη για να συντηρηθούν. Αυτό που είναι χειρότερο, είναι ότι το να υποχρεώνονται οι κυβερνήσεις συστηματικά να παραβιάζουν τις προεκλογικές τους υποσχέσεις και να προχωρούν με τις ίδιες πολιτικές ανεξαρτήτως των πολιτικών αποχρώσεων, επίσης υπονομεύει τη νομιμότητα των εθνικών πολιτικών θεσμών. Όπως προκύπτει από τις χώρες που υπάρχει παρέμβαση, τα πολιτικά συστήματα είτε εξασθενούν (όπως στην Ισπανία και την Πορτογαλία), είτε καταρρέουν (όπως στην Ελλάδα και την Ιταλία). Από την άλλη πλευρά, η κυρίαρχη διάθεση στις πιστώτριες χώρες, όπου επίσης δεν υπάρχει οικονομική ανάπτυξη, είναι ότι οι χώρες του Νότου είναι ένα βαρύ φορτίο, που τους τρώει τους περιορισμένους πόρους τους και συμπαρασύρει και τη δική τους πρόοδο.

Είναι τόσο συνυφασμένη και με την παρούσα δυσαρέσκεια και δυσπιστία, η οποία επιδεινώθηκε τόσο απότομα, που η ΕΕ θα πρέπει να προωθήσει μια απαραίτητη πολιτική και οικονομική ολοκλήρωση. Το ευρώ έχει σωθεί, αλλά δεν θα επιβιώσει μακροπρόθεσμα χωρίς μια τραπεζική ένωση που περιλαμβάνει μηχανισμούς επίλυσης κρίσεων και πανευρωπαϊκή ασφάλεια των καταθέσεων. Ούτε θα επιβιώσει χωρίς έναν προϋπολογισμό που να αξίζει το όνομά του, αμοιβαιοποίηση του χρέους και έναν πολύ πιο αποτελεσματικό συντονισμό των οικονομικών πολιτικών.

Αλλά αυτές οι αποφάσεις απαιτούν ακριβώς αυτό που λείπει σήμερα από την Ευρώπη: εμπιστοσύνη στην ΕΕ και αμοιβαία εμπιστοσύνη. Για να καταστεί η Ευρώπη λειτουργική, οι πολίτες της, από το βορρά και το νότο, από τις χρεωμένες και τις πιστώτριες χώρες, από το κέντρο και την περιφέρεια, πρέπει να είναι πρόθυμοι να παρέχουν στους ευρωπαϊκούς οργανισμούς τα κατάλληλα χρηματοοικονομικά εργαλεία και την ίδια στιγμή τους κυβερνητικούς οργανισμούς που είναι και αποτελεσματικοί, και έχουν και δημοκρατική νομιμότητα. Αλλά για να στηρίξουν οι φόροι ενός Γερμανού έναν Ισπανού, και οι φόροι του Ισπανού να εγγυηθούν τις αποταμιεύσεις ενός Έλληνα ή ενός Πορτογάλου, χρειαζόμαστε μια εμπιστοσύνη στην Ευρώπη που απουσιάζει σήμερα.

Τον Ιούνιο του 2014, μέσα σε μόλις ένα χρόνο, οι Ευρωπαίοι πολίτες θα κληθούν στις κάλπες. Εάν η εμπιστοσύνη των πολιτών στην ΕΕ δεν αποκατασταθεί μέχρι τότε, ίσως να βρεθούμε σε μια δυσάρεστη έκπληξη. Η διάσωση του ευρώ ήταν απαραίτητη. Αλλά το ευρώ είναι ένα μέσο, όχι ο σκοπός. Ο σκοπός είναι οι πολίτες: το ευρώ χωρίς αυτούς δεν έχει και πολύ νόημα.
ΠΗΓΗ: http://www.pentapostagma.gr/2013/03/EUROPEcrisisS.html#ixzz2NurgJ0d0

Κύπρος: Ξεχειλίζει η οργή - Κατέβασαν την γερμανική σημαία. ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟ
Κύπρος: Ξεχειλίζει η οργή - Κατέβασαν την γερμανική σημαία
Εκατοντάδες πολίτες βρέθηκαν έξω από την πρεσβεία της Γερμανίας, στην πορεία τους προς το προεδρικό μέγαρο. Εκεί, ένας διαδηλωτής έσπασε τον αστυνομικό κλοιό και κατέβασε την γερμανική σημαία...
Με συνθήματα γραμμένα σε πανό και με ντουντούκες καθώς και με παραστατικές μεταμφιέσεις, διαμαρτύρονται εκατοντάδες πολίτες έξω από την Βουλή των Αντιπροσώπων.
Ο αριθμός των πολιτών μεγαλώνει ώρα με την ώρα ενώ τα μηνύματα μέσω κινητών τηλεφώνων για την παρακίνηση των πολιτών έκαναν από χθες την έντονη εμφάνισή τους, στους πολίτες.
Αυτή την ώρα έξω από την Βουλή των Αντιπροσώπων, υπάρχουν πάνω από τρεις χιλιάδες διαδηλωτές οι οποίοι όπως φαίνεται στις φωτογραφίες, προσπαθούν με κάθε παραστατικό τρόπο να διαμαρτυρηθούν.
Έξω από την είσοδο της Βουλής, οι διαδηλωτές άφησαν απορρίμματα και μαλλί προβάτων στέλνοντας ενώ άλλοι επέλεξαν να γράψουν συνθήματα στις παλάμες τους και σε πανό φωνάζοντας με ντουντούκες, διαμαρτυρόμενοι κατά του νομοσχεδίου για κούρεμα καταθέσεων.
Οι διαδηλωτές είναι κάτω από τα έντονα βλέμματα της αστυνομίας η οποία έχει κλείσει την είσοδο του δρόμου που οδηγεί στην Βουλή ενώ σε όλους τους δρόμους που οδηγούν σε αυτήν είναι σταθμευμένα οχήματα των διαμαρτυρόμενων.
Στη συγκέντρωση μεταξύ άλλων συμμετέχουν στελέχη και μέλη του ΚΣ ΕΔΕΚ, των ομάδων πολιτών που στήριξαν την υποψηφιότητα του Γιώργου Λιλλήκα, μέλη αριστερών οργανώσεων, μέλη του συνδέσμου φιλάθλων της Ομόνοιας θύρα 9. Έξω από τη Βουλή έφθασε λίγο μετά τις 16.00 και ο Γιώργος Λιλλήκας.
Οι διαδηλωτές κρατούν πανό στα οποία αναγράφονται τα συνθήματα: «Δημοψήφισμα. Ο λόγος στο λαό» και «Ξεφτίλες πρώην και νυν σας πέσανε οι μάσκες» και φωνάζουν συνθήματα κατά του μνημονίου και της Τρόικα.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...