Δευτέρα, 30 Ιουνίου 2014

Νέα κλοπή εικόνων μέσα σε τρεις ημέρες από μοναστήρι στην Κόνιτσα


nea-kloph-eikonwn-mesa-se-treis-hmeres-apo-monasthri-sthn-konitsaΈξι εικόνες και τα τάματα, από την Ιερά Μονή Εισοδίων της Θεοτόκου στην Μόλιστα της Κόνιτσας, αφαίρεσαν άγνωστοι ιερόσυλοι.
Η κλοπή έγινε αντιληπτή από τους κατοίκους χθες το απόγευμα και αμέσως ενημερώθηκε το Αστυνομικό Τμήμα της Κόνιτσας.
Οι δράστες αφού διέρρηξαν την κεντρική είσοδο του Μοναστηριού εισήλθαν στον ναό και αφαίρεσαν στις εικόνες και τα τάματα.
Η υπόθεση προβληματίζει τους αστυνομικούς καθώς και πριν λίγες ημέρες, άγνωστοι έκλεψαν δυο εικόνες, ένα ευαγγέλιο και δύο δισκοπότηρα από τον Βυζαντινό Ναό της Ευαγγελιστρίας, στην Κάτω Μερόπη Πωγωνίου.
Να σημειωθεί, ότι παλαιότερα και συγκεκριμένα την 5ετία 2004-2009, αφαιρέθηκαν από αρχαιοκαπήλους μεγάλης αξίας εικόνες από μοναστήρια και εκκλησίες κυρίως του Ζαγορίου, ορισμένες από τις οποίες βρέθηκαν να πωλούνται σε γκαλερί του εξωτερικού. Ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο οποίος έχει δείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την υπόθεση των κλοπών εικόνων από τα Μοναστήρια της Ηπείρου, σε πρόσφατες δηλώσεις του ζήτησε να προχωρήσουν οι έρευνες για την εξάρθρωση των κυκλωμάτων των αρχαιοκαπήλων που δρουν την περιοχή.
Συγκεκριμένα τόνισε:
«Μας προβληματίζει ιδιαίτερα το γεγονός ότι μετά από μια μακρά περίοδο ησυχίας, οι ιερόσυλοι έκαναν την εμφάνιση τους, λεηλατώντας τον βυζαντινό Ναό της Κάτω Μερόπης. Αυτός είναι ένας ακόμη λόγος που επείγει για να προχωρήσουν με ταχύτητα οι έρευνες τόσο εντός, όσο και εκτός Ελλάδος, ώστε να οδηγηθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης, οι ηθικοί και οι φυσικοί αυτουργοί, όσο ψηλά και σε όποιο χώρο και αν βρίσκονται».
Τέλος, πρόσθεσε ότι για το θέμα των κλοπών που έχουν γίνει και την καθυστέρηση που παρουσιάζεται στη δικαστική διερεύνηση των υποθέσεων για τις οποίες έχουν κατατεθεί στοιχεία, θα ενημερώσει τον νέο Μητροπολίτη Ιωαννίνων, αμέσως μετά την ενθρόνισή του.


Διαβάστε εδώ: http://newpost.gr/post/365700/nea-kloph-eikonwn-mesa-se-treis-hmeres-apo-monasthri-sthn-konitsa#ixzz363hnQSpe

Δεν υπάρχουν σχόλια: