Δευτέρα, 28 Ιουλίου 2014

Έρχονται οι περικοπές στις συντάξεις, φτάνουν και οι φόροι


erxontai-oi-perikopes-stis-syntakseis-ftanoyn-kai-oi-foroiΓράφει η Αγγελική Κιλιντζόγλου >
Μπορεί το θερμόμετρο να μην έχει δείξει μέχρι στιγμής ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες, ωστόσο ο καύσωνας πλησιάζει σε ότι αφορά στις τσέπες εκατομμυρίων φορολογουμένων και συνταξιούχων.
Οι προθεσμίες "φωτιά" έφτασαν και μέχρι τις 30 Ιουλίου θα πρέπει να καταβληθεί η πρώτη από τις τρεις διμηνιαίες δόσεις του εκκαθαριστικού στο οποίο περιλαμβάνονται ο φόρος εισοδήματος, το τέλος επιτηδεύματος, η εισφορά αλληλεγγύης και ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης που επιβαρύνει ΙΧ άνω των 1.929 κυβικών, πισίνες και αεροσκάφη.
Ακολούθως η δεύτερη δόση θα πρέπει να πληρωθεί έως το τέλος Σεπτεμβρίου ενώ η τρίτη έως το τέλος Νοεμβρίου.
Στις αρχές Αυγούστου θα αρχίσει και η εξόφληση του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) αντί για τέλη Ιουλίου όπως αρχικά προβλεπόταν λόγω καθυστέρησης στις εκκαθαρίσεις των δηλώσεων. Ο φόρος αυτός θα πρέπει να εξοφληθεί σε έξι ισόποσες μηνιαίες δόσεις έως το τέλος του Δεκεμβρίου. Ωστόσο λόγω των καθυστερήσεων, όπως όλα δείχνουν οι φορολογούμενοι τον Αύγουστο θα κληθούν να πληρώσουν δυο δόσεις μαζεμένες (Ιουλίου - Αυγούστου), αν και εξετάζεται η περίπτωση να παραταθεί κατά ένα μήνα η προθεσμία και η τελευταία δόση να καταβληθεί τον Ιανουάριο του 2015.

"Περνούν" οι μειώσεις στις συντάξεις

Και μετά το φορο-σοκ που θα πάθουν οι πολίτες, οι συνταξιούχοι θα έχουν και ένα δεύτερο "χτύπημα" καθώς τον Αύγουστο τίθενται σε εφαρμογή οι μειώσεις στις συντάξεις. Με τις νέες αλλαγές οι συνταξιούχοι θα χάσουν κάθε μήνα από 34 έως 325 ευρώ.
Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας​ από τα αναλυτικά στοιχεία, μάλιστα, προκύπτει ότι με το νέο υπολογισμό 399.231 συνταξιούχοι από το σύνολο του 1.146.089 που θα έχουν μείωση θα δουν μια μέση αύξηση της τάξης των 15 ευρώ στη μηνιαία σύνταξή τους, λόγω της απαλοιφής της οριζόντιας παρακράτησης του φόρου στις επικουρικές συντάξεις. Αντιθέτως ένας σημαντικός, επίσης, αριθμός συνταξιούχων με μηνιαίες συντάξιμες αποδοχές άνω των 750 ευρώ θα διαπιστώσουν μια αύξηση της παρακράτησης φόρου της τάξης των 40 ευρώ μηνιαίως κατά μέσο όρο. Για τη μεγάλη πλειοψηφία (70%) αυτών η αύξηση της παρακράτησης δεν θα ξεπερνά τα 30 ευρώ.
Πάντως το υπουργείο εξηγεί ότι πρόκειται για λογιστικού χαρακτήρα μεταβολές που οφείλονται στο νέο τρόπο υπολογισμού των παρακρατήσεων (επί του συνολικού εισοδήματος από συντάξεις, οι οποίες όχι μόνο δεν αυξάνουν το ύψος της συνολικής φορολογικής επιβάρυνσης, αλλά αντίθετα οδηγούν σε ωφέλεια από την εφαρμογή της έκπτωσης του 1,5% επί της μηνιαίας παρακράτησης φόρου. Και αυτό γιατί με το νέο τρόπο υπολογισμού η παρακράτηση θα υπολογίζεται στο σύνολο των συντάξιμων αποδοχών με αποτέλεσμα ο συνταξιούχος να κερδίζει την έκπτωση που παρέχεται για την εφάπαξ καταβολή του φόρου.
Τέλος, να σημειωθεί ότι ανεπηρέαστοι μένουν όσοι λαμβάνουν σύνταξη κάτω των 750 ευρώ.


Διαβάστε εδώ: http://newpost.gr/post/372012/erxontai-oi-perikopes-stis-syntakseis-ftanoyn-kai-oi-foroi#ixzz38gnjVZsR

Δεν υπάρχουν σχόλια: