Προειδοποίηση-σοκ: «1,4 εκατομμύρια θα είναι τα περιστατικά του ιού Έμπολα έως τον Ιανουάριο»


ιός-έμπολα-προειδοποίηση-σοκ
To Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των Η.Π.Α εξέδωσε μία πολύ ανησυχητική ανακοίνωση προβλέποντας ότι έως τον επόμενο Ιανουάριο αναμένεται να έχουν μολυνθεί έως και 1,4 εκατομμύρια άνθρωποι από τον ιό Ebola, αν τα μέτρα πρόληψης δεν αποδειχθούν αποτελεσματικά και μάλιστα σύντομα. Στην Εβδομαδιαία Έκθεση Νοσηρότητας και Θνησιμότητας που εξέδωσε την Τρίτη το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των Η.Π.Α ανακοίνωσε ότι υπό το χειρότερο σενάριο «έως τις 20 Ιανουαρίου ενδέχεται να μολυνθούν από τον ιό Ebola έως και 1,4 εκατομμύρια άνθρωποι εάν τα μέτρα παρεμβάσεων και πρόληψης δεν ξεκινήσουν να εμφανίζουν απτά αποτελέσματα».
Η συγκεκριμένη εξέλιξη έρχεται να προστεθεί σε μία ακόμη ανησυχητική έκθεση που εξέδωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για την χειροτέρευση της επιδημίας στην Αφρική.
Ο Π.Ο.Υ εκτιμά, σε άρθρο που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση The New England Journal of Medicine, ότι τα περιστατικά του ιού Ebola στις χώρες της Αφρικής που έχουν πληγεί εντονότερα αναμένεται να τριπλασιαστούν και να υπερβούν τα 20.000 έως τις αρχές του Νοεμβρίου. Πάντως, ο Οργανισμός δεν προχώρησε σε πρόβλεψη για το χρονικό διάστημα που θα ακολουθήσει μετά το μήνα Νοέμβρη.

Σχολιάζοντας την πρόβλεψη-σοκ του Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων των Η.Π.Α, ο Διευθυντής Στρατηγικής του Π.Ο.Υ Christopher Dye εξήγησε ότι: «οι συγκεκριμένες μορφές προβλέψεων δεν σημαίνουν ότι αυτή θα είναι η πραγματική εξέλιξη».
Προσθέτοντας ανέλυσε ότι “Οι προβλέψεις αυτές μας λένε ότι εάν δεν ληφθούν επιπρόσθετα μέτρα, αυτός θα είναι κατά συνέπεια ο αναμενόμενος αριθμός περιστατικών’”
Πάντως, το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των Η.Π.Α έχει αναπτύξει ένα νέο εργαλείο μοντέλων πρόβλεψης (σ.σ. pentapostagma.gr – modeling tool) με την ονομασία Ebola Response, με στόχο να εκτιμήσει τον πιθανό αριθμό των μελλοντικών περιστατικών.
Επίσης, θα πρέπει να σημειωθεί ότι, η έκθεση του αμερικανικού φορέα βασίστηκε σε δεδομένα του μηνός Αυγούστου και δεν έλαβε υπόψη της τις πρόσφατες διεθνείς ενέργειες κατά του ιού Ebola.
Οι ερευνητές του Κέντρου, εκτίμησαν ότι υπό το χειρότερο σενάριο τα περιστατικά του ιού Ebola είναι ευρέως υποεκτιμημένα με παράγοντα 2.5 στη Sierra Leone και τη Λιβερία, δύο από τις χώρες που έχουν πληγεί εντονότερα στη Δυτική Αφρική.
Σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα της 19ης Σεπτεμβρίου, ο αριθμός των περιστατικών Έμπολα στη Γουινέα, τη Λιβερία και τη Sierra Leone έχει εκτοξευθεί στα 5.843, ενώ 2.800 έχουν χάσει τη  ζωή τους από τον ιό.
pentapostagma.gr

Σχόλια

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ