Σήμα κινδύνου για τις αιρέσεις από την Διορθόδοξη Συνάντηση Δικτύου Μελέτης Θρησκειών και Καταστροφικών Λατρειών


ecb2e564344ac359f0487f5dd239692c_L
Στην Αγία Πετρούπολη, διεξήχθησαν μεταξύ 18 και 20 Σεπτεμβρίου 2014 οι εργασίες της Έβδόμης Συνδιασκέψεως του Δικτύου Διορθοδόξων Πρωτοβουλιών Μελέτης Θρησκειών και Καταστροφικών Λατρειών.
Εκπροσωπήθηκαν Εκκλησίες της Ρωσίας, της Γεωργίας, της Βουλγαρίας, της Κύπρου, της Ελλάδος, της Πολωνίας και της Ρουμανίας. Διαβάστε το κοινό ανακοινωθέν:
7Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΔΙΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΩΝ ΜΕΛΕΤΗΣ ΘΡΗΣΚΕΙΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΩΝ ΛΑΤΡΕΙΩΝ
18 – 21 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2014
ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΑΓΙΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΝΕΦΣΚΥ (ΛΑΥΡΑ)
& ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ (ΔΟΥΜΑ) ΑΓΙΑ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ – ΡΩΣΙΑΣ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ
Γενικά:
Η Ζ´ Διορθόδοξη Συνάντηση του Δικτύου Πρωτοβουλιών Μελέτης Θρησκειών και Καταστροφικών Λατρειών συνήλθε στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας, υπό την ευλογία του Μακαριωτάτου Πατριάρχου Μόσχας κ.κ Κυρίλλου και τη φιλοξενία της Μητροπόλεως Αγίας Πετρούπολης και του Ορθοδόξου Ιεραποστολικού Κέντρου «Σταυρός» Αγίας Πετρουπόλεως για να συζητήσει το γενικό θεµα: «Μελέτη πρακτικών τρόπων συνεργασίας Εκκλησίας, Πολιτείας και Κοινωνικών φορέων για την αντιµετώπιση των προβληµάτων άπό τις καταστροφικές λατρείες. Μια γενική άνασκόπηση του Διεθνούς σκηνικού». Κυρίως επικεντρώθηκε στην διεθνή οργάνωση της Σαηεντολογίας, η οποία αποτελεί ίσως το κλασσικότερο παράδειγµα καταστροφικής λατρειάς παγκοσµίως.
Οι καταστροφικές συνέπειες από τη δραστηριότητα τέτοιων οµάδων έχουν ανησυχήσει πολλούς κοινωνικούς και κρατικούς φορείς σε όλες, σχεδόν, τις χώρες του κοσµου και ασχολούνται µε το πρόβληµα αυτό ειδικοί ερευνητές και εντεταλµένοι, διεθνείς οργανισµοι, κυβερνήσεις, νοµικοί, γονείς, που έχουν ιδρύσει ενώσεις για τη µελέτη και την αντιµετώπιση του επικίνδυνου αυτού φαινοµένου.
Γιά να τονισθεί η σοβαρότητα του προβλήµατος και η επικινδυνότητα των οµάδων αυτών έχει υιοθετηθεί γι᾽αυτές ο όρος «καταστροφικές λατρείες» και «ολοκληρωτικές αιρέσεις», δείχνοντας µε αυτό τον τρόπο την ολοκληρωτική τους φύση και την καταστροφική συνέπεια πάνω στην προσωπικότητα του ανθρώπου, της οικογένειας και της κοινωνίας γενικότερα.
Η Ορθόδοξη Εκκλησία εδώ και παρά πολλά χρόνια πρωτοστατεί στην µελέτη του προβλήµατος, την ενηµέρωση και την προστασία του ανθρώπου, όχι µόνο από τις ολοκληρωτικές λατρείες, αλλά και από όλες τις οµάδες που αναπτύσσουν ένα «θρησκευτικό» σύστηµα και κινούνται διαβρωτικά µέσα στον ορθόδοξο χώρο. Μερικές από τις οµάδες αυτές προέρχονται από τον αποκρυφισµο, την ασιατική πνευµατικότητα και γενικότερα αυτό που ονοµάζοµε «Νέα Εποχή», και ακυρώνουν την εν Χριστώ σωτηρία και ελπίδα. Άλλες έχουν παγανιστικές ρίζες και ισχυρίζονται ότι πρόκειται περί νέων αναγεννιστικών κινήσεων, άλλες πάλιν έχουν τη βάση τους στη δήθεν ψευδό-ψυχολογική υποστήριξη των ανθρώπων, και άλλες ακολουθούν το σύστηµα των εµπορικών εταιρειών, στηριζόµενες στη µέθοδο της πυραµίδας κλπ.
Μέσα από τις εργασίες της παρούσας Συνδιάσκεψης επισηµάνθηκε, µεταξύ άλλων, από τους εισηγητές-ειδικούς ερευνητές µε στοιχεία, ο κίνδυνος διάβρωσης όλων των τοµέων της ζωής µας, της πνευµατικής, κοινωνικής, πολιτικής, οικονοµικής, πολιτιστικής από µέρους των «καταστροφικών λατρειών» και των αποκρυφιστικών κοσµοθεωριακών τάσεων. Επίσης διαπιστώθηκε ότι κινούνται πίσω από ποικιλόµορφα προσωπεία, επιστηµονικά και δήθεν κοινωνικά οφέλιµα, ότι ακόµα χρησιµοποιούν δικούς µας χριστιανικούς όρους µε εντελώς διαφορετικό νόηµα και περιεχόµενο, αντιστρέφοντας όλες τις αξίες της ζωής µας. Αυτό έχει ως αποτέλεσµα να παγιδεύουν µέσα στα πλοκάµια τους ανυποψίαστους ανθρώπους, ακόµα και πολιτειακούς, διοικητικούς, δικαστικούς και άλλους παράγοντες της κοινωνίας µας.
Παρατηρήθηκε δε ότι µερικές φορές και κληρικοί, που αγνοούν τις µεθοδεύσεις τους, συµπράττουν µαζί τους για δήθεν κοινωφελείς δραστηριότητες. Είναι, λοιπόν, επείγουσα ανάγκη να συστρατευθούµε όλοι, Εκκλησία, Πολιτεία, Κοινωνικοί Φορείς για την από κοινού αντιµετώπιση του προβλήµατος και την προστασία των πολιτών µας
agioritikovima.gr

Σχόλια

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ