Το ΝΑΤΟ «πιέζει» το Μαυροβούνιο να υλοποιήσει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις για να εισέλθει στην Συμμαχία


Montenegro_army_002
To ΝΑΤΟ έχει εντάξει στα σχέδια του το Μαυροβούνιο , διότι θέλει να αποτρέψει πάση θυσία την  προσέγγιση της χώρας αυτής ,μέσω ενεργειακών συμφωνιών και άλλων οικονομικών παραμέτρων, με την Ρωσία, όπως τονίζουμε εδώ και μεγάλο διάστημα στο Pentapostagma.gr .
Σύμφωνα λοιπόν με κορυφαίους νατοϊκούς αξιωματούχους από την μία πλευρά, επαινείται  η πρόοδο των αμυντικών μεταρρυθμίσεων του Μαυροβουνίου , αλλά από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με νατοϊκή έκθεση η σχέση μεταξύ του στρατού και των «φορέων λήψης αποφάσεων», απαιτεί  αποσαφήνιση.
Ο Δανός στρατηγός Knud Bartels, πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ, δήλωσε τη Δευτέρα ότι το Μαυροβούνιο, και άλλες χώρες των Δυτικών Βαλκανίων θα ενταχθούν στην συμμαχία, κάτι που θα τους προδώσει ασφάλεια, διότι θα  συμμετέχουν στην πιο ισχυρή στρατιωτική συμμαχία στην ιστορία του κόσμου.

Μετά τη συνάντηση του με τον Πρωθυπουργό του Μαυροβουνίου Μίλο Τζουκάνοβιτς και τον υπουργό Άμυνας Μίλιτσα Pejanovic Djurisic,ο στρατηγός Bartels είπε ότι, «η συμμαχία παρακολουθεί την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων στις ένοπλες δυνάμεις του Μαυροβουνίου, επαινώντας τη συμμετοχή των στρατευμάτων της σε ΝΑΤΟϊκές επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν και την Σομαλία».
Ο στρατηγός  πραγματοποίησε τις δηλώσεις αυτές, σε συνάντηση την Τρίτη της  Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ, το ανώτατο στρατιωτικό όργανο της Δυτικής συμμαχίας, στο  οποίο συμμετείχαν οι αρχηγοί των Γενικών Επιτελείων των 28 κρατών-μελών.
Αν και δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ, ο αρχηγός του στρατού του Μαυροβουνίου θα παρέστη  στην συνεδρίαση. Ως υποψήφιο για ένταξη στην  συμμαχία από το 2009, το Μαυροβούνιο, είναι υποχρεωμένο να οργανώσει και να δομήσει τις ένοπλες δυνάμεις του, σύμφωνα με τα νατοϊκά στάνταρ.
«Έχουμε παρατηρήσει πολλά θετικά πράγματα, αλλά πολλά ζητήματα πρέπει να αντιμετωπιστούν, διευκρινίζοντας κάποιες λεπτομέρειες  στην σχέση μεταξύ των στρατιωτικών και της κυβέρνησης» ,κατέληξε ο  Bartel.
Το ΝΑΤΟ αποφάσισε να μην καλέσει το Μαυροβούνιο για ένταξη  στην στρατιωτική συμμαχία στην σύνοδο κορυφής του Ιουνίου, λέγοντας ότι θα επανεξετάσει την περίπτωση του Μαυροβουνίου το 2015.

Οι αξιωματούχοι του NATO ανέφεραν επίσης  ότι το Μαυροβούνιο πρέπει να εξασφαλίσει την υποστήριξη της πλειοψηφίας του κοινού προτού μπορέσει να προσχωρήσει.
Ο υπουργός Άμυνας της χώρας Pejanovic Djurisic, δήλωσε ότι  ο στρατός του Μαυροβουνίου είναι  αποφασισμένος να υλοποιήσει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, σύμφωνα με τα πρότυπα του ΝΑΤΟ.
Το πρόβλημα στο Μαυροβούνιο παραμένει η  κοινή γνώμη, η οποία είναι χωρισμένη σε δύο στρατόπεδα πάνω από το θέμα αυτό. Πρώτον η μεγάλη σερβική κοινότητα της χώρας παραμένει ιδιαίτερα εχθρική στην ιδέα ένταξης στο  ΝΑΤΟ, ως αποτέλεσμα του πολέμου εναντίον της Σερβίας το 1999, ενώ οι υπόλοιποι κάτοικοι θεωρούν ότι με την είσοδο της χώρας στην συμμαχία, θα αποκτήσουν ασφάλεια κάτω από δυτική ομπρέλα.
pentapostagma.gr


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις