Τρίτη, 28 Οκτωβρίου 2014

Η ΕΕ απειλεί όλα τα δυτικά βαλκάνια για τον αγωγό φυσικού αερίου South Stream


southstream
H Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δεν αφήνει σε «χλωρό κλαρί» καμία χώρα όσο αφορά τον αγωγό South Stream. Όπως γράψαμε σε παλαιότερα άρθρα στο Pentapostagma.gr, οι Βρυξέλες προσπαθούν να ακυρώσουν οποιαδήποτε προσπάθεια της Ρωσίας για την προώθηση του έργου αυτού.
Στην συγκεκριμένη περίπτωση απέστειλαν  επιστολή στην κυβέρνηση της ΠΓΔΜ, στην οποία εκφράζουν  την ανησυχία τους  για ενδεχόμενη συμμετοχή της χώρας,  στον αγωγό φυσικού αερίου South Stream, αναφέρει δημοσίευμα της διαδικτυακής πύλης EUobserver.
Η ΠΓΔΜ είναι η τελευταία χώρα των Δυτικών Βαλκανίων που λαμβάνει,  αυστηρή προειδοποίηση από τις Βρυξέλλες σχετικά με τις επιπτώσεις που θα μπορούσε να έχει στην ευρωπαϊκή της πορεία η κατασκευή του South Stream.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει απευθύνει παρόμοιες προειδοποιήσεις προς τη Σερβία και τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, σημειώνοντας πως οι συμφωνίες που έχουν με την Ρωσία για την κατασκευή του South Stream είναι αντίθετες με τη νομοθεσία της Ε.Ε.
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ενεργειακής Κοινότητας, Γιάνεζ Κόπατς δήλωσε ότι η συμφωνία που έχει υπογράψει η ΠΓΔΜ με την Ρωσία για τον αγωγό South Stream αντιβαίνει στους κανόνες της Ενεργειακής Κοινότητας, μέλος της οποίας είναι η ΠΓΔΜ.
Η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ υπέγραψε τον Ιούλιο του 2103 μία συμφωνία συνεργασίας με την κυβέρνηση της Ρωσίας για τη σύνδεση της χώρας στον αγωγό South Stream, με την κατασκευή μίας διακλάδωσης προς την ΠΓΔΜ, ενώ βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με την Gazprom σχετικά με το ενδεχόμενο κατασκευής του έργου.
Σύμφωνα το δημοσίευμα που επικαλείται τις δηλώσεις του Janez Hoe, «η FYROM θα πρέπει να αποσυρθεί από την παρούσα σύμβαση ή να επιλέξει εάν θέλει να διαπραγματευθεί την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση».
Όπως λοιπόν γίνεται κατανοητό ο πόλεμος των αγωγών βρίσκεται εν εξελίξει. Ένα από τα τελευταία θύματα ήταν και η Βουλγαρία , με τις πρόωρες εκλογές του Οκτωβρίου να μην έχουν ξεκαθαρίσει το τοπίο ακόμη.
pentapostagma.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: