Παρασκευή, 28 Νοεμβρίου 2014


Tουρκικό επιβατικό αεροσκάφος πραγματοποίησε χαμηλή
διέλευση πάνω από μεγάλο μέρος των ελεύθερων περιοχών της πρωτεύουσας της Κύπρου και πάνω από το Προεδρικό Μέγαρο. Πρόκιεται για την μεσημεριανή πτήση της Pegasus από το αεροδρόμιο Τύμπου με κωδικό PGT 219 και κατεύθυνση την Κωνσταντινούπολη.
Δεν είναι το πρώτο περιστατικό, αφού το τελευταίο διάστημα οι κάτοικοι των περιοχών Καϊμακλίου, Παλουριώτισσας και Βόρειου Πόλου βλέπουν όλο και συχνότερα τουρκικά επιβατικά αεροσκάφη να περνούν πάνω από τα σπίτια τους, ωστόσο αυτή την φορά σύμφωνα με τον "Φιλελεύθερο", ο πιλότος το παράκανε πετώντας μέχρι και το ύψος του Προεδρικού και του Υπουργείου Εξωτερικών.

Προηγουμένως και ενώ είχε απογειωθεί στις 11:09 π.μ. κατευθυνόμενο προς τα κατεχόμενα πραγματοποίσε στροφή προς νότον περνώντας πάνω από την βιομηχανική περιοχή της Αγλαντζιάς σε ύψος περίπου 4.000 ποδών, δηλαδή γύρω στα 1.300 μέτρα, ανερχόμενο σταδιακά σε λίγο μεγαλύτερο ύψος πάνω από το 'Φιλοξενία', στα φώτα 'Γαβριηλίδη', συνεχίζοντας λίγο βορειότερα στο το ύψος του Υπουργείου Εξωτερικών και το Προεδρικό και σε ύψος 5.000 ποδών.
Εν συνεχεία με εκ νέου στροφή ο πιλότος πέρασε πάνω από το Μετόχι Κύκκου και ανερχόμενο στα 7.000 πόδια πέρασε πάνω και από τα Ιπποδρόμια στο Άγιο Παύλο, εισερχόμενο στην κατεχόμενη ζώνη με κατεύθυνση τον Πενταδάχτυλο.
Όπως αναφέρει ο "Φιλελεύθερος" από το Μετόχι Κύκκου ήταν ορατά τα διακριτικά του Boeing 737-800 με αριθμό νηολογίου TV-ACP στις 11:15 π.μ.
Με τους λόγους που έκαναν τον πιλότο να προβεί σε αυτές τις ενέργειες να παραμένουν αδιευκρίνιστες, το μοναδικό που μπορούσαν να πράξουν οι Ελεγκτές Εναέριας Κυκλοφορίας ήταν να προειδοποιήσουν τις υπόλοιπες νόμιμες πτήσεις που πετούσαν στην περιοχή, καθώς και να προειδοποιήσουν μέσω της συχνότητας κινδύνου τον πιλότο να αλλάξει πορεία.
Σημειωτέον δε, ότι η εναέρια ζώνη άνωθεν της Λευκωσίας εντάσσεται στις δια νόμου απαγορευμένες περιοχές για χαμηλές διελεύσεις αεροσκαφών, ειδικά αν πρόκειται μάλιστα για παράνομες πτήσεις προερχόμενες από τα κατεχόμενα...
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: